:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Технологии

Лазери пренасят частици в кристални вълноводи

Във Великобритания е разработен ефективен метод за нанасяне на частици върху повърността на кухи оптични влакна чрез лазер. Техниката, която още е на много ранен етап от развитието си, може да доведе до появата на миниатюрни биомедицински устройства, с които се поставят диагнози и се манипулират отделни клетки, съобщава сп. "Ню сайънтист".

Екип от университета в град Бат във Великобритания използвал лазер, за да пренесе пет полистиролни зрънца с диаметър 1 микрон по протежение на оптичен вълновод, наречен фотонно кристално влакно (PCF).

Лазери са били използвани и преди за пренасяне на частици в обикновени стъклени капилярни тръбички, но процесът бил затруднен от изтичане на светлина.

"Фотонните кристални влакна имат по-голяма пропускателна способност от традиционните оптични вълноводи и светлината не изтича от тях", обяснява Филип Ръсел, един от авторите на технологията. Освен това по капилярните тръбички частиците могат да се движат на разстояние само няколко милиметра, докато новата техника дава възможност те да се преместват на 15 см, а в бъдеще - на още по-голямо разстояние.

Фотонните кристални вълноводи са изградени от многобройни тънки стъклени тръбички, усукани около куха сърцевина. Кирхан Дхолакия от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия смята, че напредъкът в тази област може да доведе до появата на серия нови биомедицински технологии, като сортиране на клетки и биоинженерство.
1104
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД