:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,646
Активни 97
Страници 11,182
За един ден 1,302,066
седмицата

Оптимистична теория за 7 351 234 души: бележки по Иван Хаджийски

снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Трябва да се отбележи, че за Хаджийски, както и за всеки разумен човек, български народ не означава непременно "българска кръв", както и оптимизмът съвсем не означава, че светлото бъдеще трябва да се плати с чужда.
"Оптимистична теория за нашия народ" е най-известната работа на Иван Хаджийски. Първоначално това е заглавие на статия от 1938 г., публикувана в сп. "Философски преглед". По-късно така се озаглавява посмъртно издадена книга, в която се редят работи за българския народ и неговите невинаги героични добродетели. И в най-тежки времена те са го пазeли, както пазят и всеки народ: оцелявал е с еснафска пестеливост, упорит труд, битов морал, презрение и насмешка към модите, доверие в най-близките и т.н. Това се доразвива в тритомника "Бит и душевност на българския народ"; ръкописа на третия том редник Хаджийски оставя за съхранение в щаба на армията, където служи като кореспондент. В докладна до министъра на отбраната, с която иска да бъде преместен на фронта, той пише: "Българската армия сега е въоръжената сила на народа, в която цари въодушевеният дух на доброволчеството. Служенето в нея е гордост, участието в бойните действия - чест. Моля да не ми бъде отказана тази чест." Честта не му бива отказана: Хаджийски загива на 4 октомври 1944 г. като разузнавач на кота 807 при Връшка чука в сражение със SS дивизията "Принц Ойген".Дали "Оптимистична теория за нашия народ" е най-добрата му работа,е въпрос на спор и вкус. Безспорно обаче е, че в нея се намира най-често цитираният пасаж, който минава за очевадна истина: "'Българска работа" (конгрес, културно тържество, състояние, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои." Това се цитира с мазохистично удоволствие, само по себе си безвкусно поради това, че няма нищо общо с възгледите на Хаджийски за народа и неговите негероични качества, както и с героичната му смърт. Той само го привежда, за да опровергае "фанариотската теория за хондрокефалщината на българина", която "звучи като ласкателство в сравнение с оня миризлив букет от качества, които ние си приписваме с презрителния термин "българин", и смятаме, че "се касаело не до социални явления, а до прояви на българската кръв". Тук трябва да се отбележи, че за Хаджийски, както и за всеки разумен човек, "български народ" не означава непременно "българска кръв", както и оптимизмът съвсем не означава, че светлото бъдеще трябва да се плати с чужда.

Постоянно си струва да се припомня това и да се препрочита Хаджийски, за да се укрепва оптимизмът за бъдещето на народа ни. Още повече си струва то да става в седмицата, когато "експресните данни" от последното преброяване подхраниха страховете за изчезването на българския народ. За десет години той бил намалял с 581 750 души, към 1 февруари в страната живеели (то пък един живот) 7 351 234. Какви са те по етнически произход, е все още тайна. Тя обаче породи катастрофични сметки, че с този темп на намаляване към края на века българите щели да се претопят в тъмна маса от цигани, турци, пришълци от Африка, Азия, че и Косово. Сметките най-вече са възможни тъкмо поради особеното злорадство, идещо от самообвинения и вайкания за националната некадърност, приписвана на българите по кръв. При това тая некадърност е очевидна: тя се доказва с просто описание на настоящето. Страната е порутена като след война - с целенасочени бомбардировки на заводи, полета, училища и пътища при престъпното съучастие, бездействие и злорадство на народа и държавата. Това, че неговата най-жизнена част се е изнесла в чужбина, допълва бездруго кошмарната очевидност.Къде тук и зрънце оптимизъм? Къде са доброволците?Разбира се, най-убедително е зърната на оптимизма да се търсят в миналото. Все пак е имало по-страшни времена. Тогава народът не е съществувал дори за себе си - преди историйката на Паисий, както не е съществувал и за света преди Додатъка на Вук Караджич към Санктпетербургските сравнителни речници за всички езици и наречия с особено внимание към българския език. Но пък са съществували кълновете на бъдещето му в селца и градове, манастири и църкви, еснафи и търговски къщи от Багдад до Виена - в преданията за обща история, в чепатия, насечен от гръцки и турски думи език, в сродяванията по сметка или любов с "наши моми и момци, дето разбират псувните и клетвите ни". Смешно е да се каже, че това е оптимистичен довод, но нима не се случва същото и днес по целия свят, където има българи? Не е ли кълн за едно оптимистично бъдеще това, че почти със страстта на хилендарския монах и наивността на първите учители по "Рибния буквар" се пазят тъкмо езикът, обичаят и родът в неделни училища, читалища и вестници, издържани от хора, наричащи се "наши хора"? Нима не е българин турчинът Ахмед Атасой, който в Гьолчук край Бурса преведе над 100 наши поети - от Ботев до Башева - и състави двуезична антология от 500 страници, която се размножава с копирни машини, защото нито тук, нито там има кой да го издаде в книга? В това няма нищо злободневно и крещящо с оглед на политическите драми и етнически истерии; с оглед на запазването и оцеляването на народа, езика и съзнанието за българска общност то обаче е безценно.

Също толкова безценна е и упоритата битка, водена от мнозина и тук с ината на някогашните еснафлии - не са само българи по кръв.С волско търпение, здрава ирония и безкрайни усилияте посрещат идиотиите на държавата, пладнешките обири и разграбвания, сменящите се наредби и измами за някаква външна помощ я по САПАРД, я по някой еврофонд. Дори и да не обикаля с колело България, както правел Хаджийски, човек не може да не срещне, не може да не познава такива упорити хора навсякъде - от Добруджа до Пиринско, от Видинско до Странджа. Че не са много, че се губят от интереса на публиката, видиотявана от "горещи новини", че работникът отдавна изчезна от полезрението на медиите и т.н., съвсем не означава, че те не съществуват. На тях се крепи тъкмо оптимизмът за съществуването на българите и след стотина години така, както се е крепял някога в сметката "хиляда бода за грош" и в приказката "залудо работи, залудо не стой". Хиляда да са, а те са сигурно повече, вече са достатъчни за здравината на опорната точка, която някой ден ще закрепи България и ще я спаси от изчезване. А с това и народа от 7 351 234 души към 1 февруари 2011 г.
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Дори и да не обикаля с колело България, както правел Хаджийски, човек не може да не срещне, не може да не познава упорити хора навсякъде - от Добруджа до Пиринско, от Видинско до Странджа.
368
15994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
368
 Видими 
08 Април 2011 19:39
http://www.afera.bg/index.php?op tion=com_content&task=view&id=1 7424&Itemid=9
нямам какво да добавя...
08 Април 2011 19:53
Четат Ботев в Бурса?
А иначе - оптимист и песимист. Песимистът: "По-лошо не може да бъде", оптимистът: "Може, може"...
Оптимист е авторът, оптимист!
Остава да разчитаме на правилото на Станислав Йежи Лец: "Когато водата стигне до устата - горе главата".
------------------------------- --------
Блогът на Генек

08 Април 2011 20:08
Дай Боже с тази статия Денков да положи едно добро начало за по-лъскавата част от медиите, щото съвсем са се навели.
08 Април 2011 20:13
Най-оптимистичното в Преброяване 2011 в Бг за мен е фактът, че: "България бе една от седемте страни от ЕС, която проведе електронно преброяване. Около 3 100 000 от живеещите у нас избраха този вариант, което по предварителни данни е спестило между 3 и 4 млн. лв. от общия бюджет на преброяването - 28 млн. лв. ", т.е., къде 50 % + - 251 234 души!!!
Излиза , че българинът не е толкоз прозт и лош матрял, както некои рапони, компири и в най-добрия вариант тиква/балка/ го оприличават. Напротив, напротив, Бг владее компютъра, чрез него получава повече и независима информация, в която може и да се огледа, както и да огледа отрепките в стадото ни. А това е оптимистично, така се стига до Алтернативата. Интересно ми е, какъв е процентът преброени по електронен начин в друите 6 страни от ЕС и кои са те.
08 Април 2011 20:31
гьол, има само една дребна подробност. Колкото е по-"електронно" едно нещо толкова е по невярно(Епизод3 - междузвездни войни)..

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 08/4/2011 г/ 20:33:08

08 Април 2011 20:33
Гъол има само един проблем: не е ясно икономисаните спорд теб пари дали не са изчезнали в някоя друга посока.
08 Април 2011 20:40
Гьол, голям оптимист си за Алтернативата.Ще я видиш скоро . За българина Алтернативата е да прецака другия и зомбиран да гласува за някой , който го налагат в медиите, само защото ашладисан идва от вън - демек , абе този е нещо, от чужбината идва. Справка - цар, хипита, юпита , светила на МВФ и прочие парашутисти. И онези зад граница знаят манталитета на българина - местен и свестен, българина не приема да го управлява. Нихилизъма и преклонението пред чуждото са пъпната връв на българина . Дали от това , че от 13 и кусур века - 7 са турско и гръцко робство и най-будното и смело като генетичен фонд е било посякано - не знам. Няма друга държава с поговорка : Покорна главица - сабя не я сече.
08 Април 2011 20:46
Денков, поздравления! Забравихме, или по-точно се мъчат да ни накарат да забравим, че България не са мазните мутри по софийските, а напоследък и брюкселски парламентарни кулоари и обслужващите ги (всякак!) репортерки. А е ставащия в три комшия, шофьор от градския, лекаря от нощната смяна в Пирогов, дежурния оператор в Козлодуй... Също и чичото с опак характер от село, псуващ на майка за щяло и нещяло, стягащ комбайна, щото жътва се задава, кълнейки се че тая ще му е последна, после продава шибания комбайн, заебава всичко и отива в Испания да помага на шурея да поправят покриви. Така разправяше и миналата година... Всички онези ваши познати, които не ги "дават по телевизора". Всички онези, които като строят къща, я строят сякаш ще живеят вечно, а като седнат да пият, пият все едно утре ще умрат... Опитват се да държат живота си здраво в ръцете и пристъпват с тежка, здрава стъпка по земята. А те, стъпките им, всъщност я въртят!
08 Април 2011 20:48
Абе ти, компютърния оптимист, със странния "ник", тъй като ги редиш, вярваш ли си ти поне?
1. тези дето гледат в компютара, не са навън, само защото никой няма да ги вземе на работа, само щото хубаво чатят. Поради същата причина, не стават и тук.
2. тези дето стават, отдавна сме навън, и гледаме на БГ като място дето все още може да си харчим заработеното.
3. България ще я има защото най-дето стават са намерили начин да се "спасят" навън - временно, докато заразената територия преболедува... циганизацията си, и се излекува от безхаберието...
4. а между другото от тези икономии, мен са ме преброили, че съм си дома...макар че бях къде 6000км встрани...
Такива ми ти работи...а песимиста е добре информирания оптимист...
08 Април 2011 20:58
Хората , посочени от барабата , трябва да бидат качени на билбордовете . Но първом требе да свалим от тях "експертите на прехода" и доднешната му медийна паплач . Иначе , в кръговрата ...
08 Април 2011 21:36
UNIVERS
ba ra ba

Редактирано от - Bester на 08/4/2011 г/ 22:21:10

08 Април 2011 21:37
Хубава статия, ама демодé!
"Залудо работи, залудо не стой" го няма в Кодекса на труда.
Според модерните течения е "залудo стой, залудо не работи".
08 Април 2011 21:44
tub,
тия дето СТАВАТЕ, докато чакате България да преболедува, ще народите ТАМ деца, ще остареете, и ако някога ги доведете в България, те все по някое време ще ви замолят на РОДЕН АНГЛИЙСКИ да се връщате ТАМ - У ДОМА.
08 Април 2011 22:12
Ба ра ба

Туб/ или тъп или не знам как се превежда, или какъв смисъл си вложил/
вие дето "ставате" и чакате "заразената територия да преболедува" и ние да се преборим с вирусите, гледайте да не станете "резистентни"
08 Април 2011 23:34
""Това, че неговата най-жизнена част се е изнесла в чужбина, допълва бездруго кошмарната очевидност. "
Денков, é сега те изядоха с парцалите!!!
08 Април 2011 23:37
"тези дето стават, отдавна сме навън, и гледаме на БГ като място дето все още може да си харчим заработеното."
tub, ама ти не си емигрантин, а гурбетчия. Щото никой сериозен емигрантин не си харчи парите в БГ.
08 Април 2011 23:41
"ще народите ТАМ деца, ще остареете, и ако някога ги доведете в България, те все по някое време ще ви замолят на РОДЕН АНГЛИЙСКИ да се връщате ТАМ - У ДОМА".

Кой ще довежда децата си и внуците в БГ за повече от 2 седмици? За какво?
08 Април 2011 23:43
Ba ra ba , за Денков също , хубаво е човек така да се разведри с няколко повдигащи духа мнения .
08 Април 2011 23:56


неговата най-жизнена част се е изнесла в чужбина

С това не съм съгласен с автора. Аз съм тук!
09 Април 2011 00:20
"Най-жизнената" част на коня е опашката му. Загубата не е кой знае колко голяма.
09 Април 2011 00:29
Не, има само два основни вида: гурбетчии (те не са обект на изследването, затова ги скриваме) и емигранти. Емигрантите са доста видове: 1) има хора, които са емигранти, но все още не го знаят. Те са кандидат емигранти. Те са хора, които полека - лека се врастват в средата, но още не могат да приемат мисълта, че цял живот ще живеят в емиграция. Като мине време, и го приемат. 2) емигранти с мисли за БГ: те даже и да живеят от много години в странство, да са се адаптирали перфектно, все още слушат българска музика именно понеже е "българска". Също така има емигранти, които си мислят че "някога" - когато се пенсионирам, когато остарея и т.н. ще ида да си доживея живота в БГ.
Оттук нататък започват сериозните емигранти. 3) Емигранти, които са се адаптирали префектно в средата, но понеже имат роднини в БГ, следят чат - пат как вървят нещата там. Слушат БГ музика само ако им хареса и то песни от неговото време. 4) Емигранти, които не си спомнят откъде са дошли. Те са емигранти от 3) вид, на който са измрели всички роднини в БГ.
Има и още преходни типове, но това е основното.
09 Април 2011 00:30
Зевзек, вързваме си кичетата на конска опашка и си перкаме.

Редактирано от - Bester на 09/4/2011 г/ 00:33:53

09 Април 2011 00:34
Най-вероятно дискусията ще се плъзне (за кой ли път!) по най-хлъзгавата и ялова плоскост: емиграция - антиемиграция. Хубава статия, но с ОНОВА изречение г-н Денков само разлая кучетата, а баба ви Яга, като една щатна сътрудничка, само чака да подхване.
Бараба, Отдавна не съм чела нещо толкова силно, като последното изречение тук /като не броим постингите на гьол с цитати вчера/
Опитват се да държат живота си здраво в ръцете и пристъпват с тежка, здрава стъпка по земята. А те, стъпките им, всъщност я въртят!
09 Април 2011 00:35
Има и още един вид, много разпространен: "пишман кандидат емигранти". Те живеят в БГ, като слушат и виждат как се живее по белия свят, винаги казват: "Абе, ще си вдигна и аз чукалата един ден, ще видите вий...". Те се имат за неоценени в БГ, не обичат БГ, но не обичат и никоя друга страна. А ако случайно попаднат в друга страна, само псуват и не разбират защо никой не им постила пътя с долари на тях, супергениите. За тях винаги хората от другата държава са "тъпаци, реднеци" и т.н. Те се връщат за кратко в БГ и се държат като баровци, докато свършат парите. После пак отиват да мият чинии.
09 Април 2011 00:47
Жана 22,
Съгласен съм с теб и затова изтрих мнението си, възбудило у Баба желанието да изложи готовата си класификация.
09 Април 2011 01:10
ba_ra_ba
09 Април 2011 01:13
Няма да пиша повече за емигрантите.
гьол: "А това е оптимистично, така се стига до Алтернативата."
Каква алтернатива, бе чоджум? Можеш ли поне теоретично да я опишеш: като каква трябва да бъде, от какви хора? Не говорим че е невъзможна на практика, ама поне на теория, а?
09 Април 2011 01:18
Имах предвид "разбуни духовете", Бестер, - не заради теб, но е все пак добре, че си го изтрил. Ако ще пълним форума, то поне да не е заради този банализъм.
09 Април 2011 01:45
"За десет години той бил намалял с 581 750 души, към 1 февруари в страната живеели (то пък един живот) 7 351 234. Какви са те по етнически произход, е все още тайна. "
............................... ............................... ............................... .........................
И защо са тайна? След като не знаем бройката български граждани по етнически произход, какво знаем тогава? Нищо!
Тайна са, защото картината е отчайваща. Все още хората ще бъдат залъгвани, че българската нация не е почти затрита и ще ги залъгват да не емигрират.
Криенето от народа на подобни данни не е ли българска работа според цитата от Хаджийски.
09 Април 2011 01:47
Голям, над 100 хиляден град, един от първите пет.
Kooперация, тип ЖСК, строена 86-та. Уточнихме, значи, обекта, сега ще дадем подробности. През края на соца Партията разреши на колективи да се събират в кооперации и да си строят жилища. С други думи обитателите бяха в разцвета на силите си, жизнени и заможни бг семейства.
Блокът е направен за 9 семейства, по две на етаж плюс мансарден. Апартаментите от едната страна, да ги наречем А, са 70 квадрата, а другите-Б са 114. Всички имат хубави тавани и мази, тераси и пр.
На първия етаж собственикът на апартамент А1 сега трябва да е 30-35 годишен, но се запиля накъде от години и никой не го знае къде е.
В апартамент Б1 живее 53 годишен мъж-сам. Беше голям инженер-химик, с кариера, сега е пазач някъде. Жена му от 10 години е в чужбина, висшистка в бг, там гледа малки деца и така издържа собствените си. Дъщерята е студентка в Германия, синът е с кариера в София. Събират се всички веднъж годишно.
На втория етаж апартамент А 2 е новозакупен от преди две години, собственикът му не е стъпвал там. Възраст-около 60. Преди това го държа едно семейство, жената почина на 50 години от рак, а мъжът я последва след година. Нямаха деца, много се обичаха и бяха добри хора.
Апартамент Б2 е най многолюден -цели 3-ма души. Баба-пенсионерка, плюс жена на 51 и мъжът и на 58. Жената работи някъде по частните цехове-много и за никакви пари. Мъжът и е строителен техник и работи като предприемач, печели добре, но...няма кой да му харчи парите. Децата им са в Щатите отдавна, синът се върна веднъж за 3 години, а дъщерята-за 5. Мъжът си пие вечер ракията сам на огромната тераса и много напомня на Велко Кънев в „Да обичаш на инат“
В А3 живеят едни диви селяни, дошли от затънтени добруджански села. Купиха апартамента от една експартийна номенклатура, която се изнесе в столицата. Жената е полу -откачена от простотия и немотия, а мъжът от същото, плюс пиене. Тя е била чистачка, сега е пенсионерка а той...пазач. Синът им е приятен мъж на около 30 , а от 10 години е в Испания.
В Б3 живее една баба-пенсионерка, с внук си, около 35 годишен мъж. Много симпатичен синеок брюнет, много възпитан и работлив. Като се дипломира във ВИНС пробва работа в една нашумяла фирма, някаква бърза 6-7 месечна кариера и... продавач на платове в един дюкян. Замина за Англия преди 5 години, седя 3 и се върна за 7-8 месеца в Бг. Работи за 500-600 лева в 1-2 от тях-останалото време я търси тази работа. Върна се пак в УК, разбира се.
В А4 живее една симпатична млада дама на 25 с приятеля си, който не се знае колко ще седи. Родителите й са в УК от 3 години. Младите са висшисти, но само момичето работи като администраторка на хотел.
В Б 4 собствениците ги няма от 3-4 години. И те са семейство на 30-35 години- което е в УК. Дават го под наем, сега живеели някакви роми, романи.
В А5 живее 53 годишна жена, която работи на 2-3 места за много малко пари. Медицински фелдшер е. Има две дъщери-на 24 и 28 години, от които едната е с нея, не работи, а другата е с приятеля си-в друг град. И двете висшистки.
Рекапитулация.
Жилищен фонд-9 апартамента, големи, удобни
Население:
10 души, постоянно живеещи, разпределени в 5 домакинства
Възрастов състав:
До 25-2(А4-1, А5-1)
До35-0
до 45-0
до 65-5(Б1-1, Б2-2, А3-1, А5-1)
пенсиии: 3 (Б2-1, Б3-1, А3-1)
Етническа принадлежност-чисти българи
Вероизповедание-атеисти, квото и да пишат в анкетите
Образование-
висше-3
средно-2
полувисше-1
основно и надолу-останалите
Вътрешна миграция:
3- на възраст25-35(А1-1, Б1-1, А5-1)
Образование
висше-2
Емиграция:
9 на възраст 30-50(Б1-2, Б2-2, Б3-1, А4-2, Б4-2)
Образование
Висше-7
Средно, с квалификации-2
Процент опустели жилища-хх
Процент емиграция-хх
Ха сега прочетете есето на Георги Марков от 1972 ще го има ли бг народ и удряйте капи о земи:Да живей!
09 Април 2011 01:48
бабавияга
09 Април 2011 02:03
.... Наум,
09 Април 2011 02:12
Жана,
Драги форумци, както е казал дъртият империалист и прославен алкохолик Чърчил, "проблемите мямат нужда от адвокати." Стига сме мрънкали - време е за работа.
09 Април 2011 04:04
Жана 22: "Ако ще пълним форума, то поне да не е заради този банализъм."
Правилно, правя си самокритика. Но с голям интерес чакам някой даже теоретично да ми обясни:‌каква ви е алтернативата? По какъв начин, с какви хора, БГ ще тръгне на добре?
Няма да е с тези хора които "държат живота си здраво в ръцете и пристъпват с тежка, здрава стъпка по земята.". Тези хора не вземат решенията, и никога политическата ви класа няма да допусне те да вземат решенията. Тогава каква е алтернативата? Аз съм сляп, прост, не я виждам, моля ви, посочете ми я.
09 Април 2011 04:16
Натиснете тук
Ако никой не ми даде смислен отговор, тогава трябва да приемем че БГ никога няма да напусне зоната на здрача, и разни Жани и бараби ще се успокояват със сладки прочуствени приказки. А като им се повдигне настроението, и като идат да пазаруват, на касата изведнъж ще слязат на земята.
09 Април 2011 04:48
България разчита на хора като теб, бабо! и не се шегувам. наздраве и поне до следващото преброяване.
***
п.с. Воци е качил една препратка под статията за портокалия от вчера. нали сме дървени философи с фичката и само на едро бараме. а ти питаш за на дребно... та там един обяснява нещо с идеална цел ама е свързано с дълговете. макар че представянето на британския случай е маниполуативно и цялата работа е вероятна, но не и 100% сигурна.
***
спри да пишеш, клавдий, бог на бритите...време е за сън.
09 Април 2011 05:49
Науме,
ако направиш една рекапитулация на кое да е село, ще видиш още по-отчайваща картина. Или на малък, или на среден град.
Емигрантите, като слушаме псувните по наш адрес, за сетен път се убеждаваме, че не сме сбъркали с избора си.
Ако днес Денков ни беше поднесъл справка за населението по етноси, то това щеше да е ново потвърждение за правотата на емигрантския избор.
Моят съвет към младите хора е да се изнасят навън и да оставят псувачите да се оправят сами с циганите. Разбира се, младите и без моя съвет се изнасят.
Мъчно ми е, че българската нация загива, но от друга страна разбирам, че това няма как да не се случи при този оскотял народ. Аз не споделям оптимизма на Иван Хаджийски. Описаните от него добродетели отдавна ги няма.
09 Април 2011 06:10
Сакън, Гозамбо, не говори за емиграция, че Жана ще те нареже на тънки фикийки.
А аз все още чакам алтернативата, малко така нали значи братчеди.
09 Април 2011 06:22
дом строихме по 90те, майстор шлайфа дървения, с пазарлък и мъжка дума получи си парите, към 130 или половин заплата, и край него малкия игра, майстора отдели 5 лева да си купел нещо да го зарадва, бил и той с дечица, и от сой съм, зная що е радост на дете да подариш, попорастнаха зецата, по морето ученици тръгнаха на гурбет, по месеци заплата не видяха, нещо бе се променило, алчен бъркаше в устата на дете, наскоро и баща им изрева, от студентски заем на завършил безработен и бирник на услуга топлофикация за необитаем дом, на зимата в средата оставиха с 80 лева плата, шефския, хем бос хем патрон и пръста не си мръдна, нещо бе се променило в държава с празни хора ба ра ба
09 Април 2011 07:39
Емигрантите, като слушаме псувните по наш адрес
Общо взето сами си говорите.
09 Април 2011 07:45
2. тези дето стават, отдавна сме навън,

Обикновено от дома се изхвърля боклука. Като гледам - станало е.
За нормалните емигранти не говоря - те са друго нещо.
Бараба -
-------------------------
Блогът на Генек
09 Април 2011 08:06
Емигрантите са мразени най-много от куманизите.
Куманизъмът по дефиниция е разновидност на мързела,
съчетана с див ламтеж за чуждо имане и пари и
пълна липса на христичнски морал.
Тия изменници на родината избегали и не могат
да бъдат грабени и унижавани
даже в най-пиянските мечти от рода на "КНР взела Канада".
Е как да не ги мразиш искрено?
09 Април 2011 08:07
при този оскотял народ
Този народ и неговата държава, никога не е бил агресор, никога не е поробвал други народи, никога не е използвал робски труд в стопанството си, никога не е избивал и затварял цели етноси в гета или резервати, никога не е въртял търговия с роби, никога не е ограбвал природните богатства на други народи, сривайки държавите им със земята. Били сме бедни и сега сме бедни, но на чуждото не посягаме, за разлика от богатите и лакомите. Кои са скотовете?
09 Април 2011 08:08
Има емигранти и в Бългрия.......какъвто съм аз.
Baraba, бравос. И аз така мислех миналата година за комбайна.Ама ке го стегам и за таз годишната жътва, пък после я камилата, я камиларо. Ама в Испания нема да хода, да бачкам за 800 ЕУР и да плащам за квартира 400 ЕУР. Тука си инам кочина, ама е МОЙТА кочина...........
09 Април 2011 08:08
"Най-жизнената част" от българския народ се е изнесла навън - на места, където не толкова жизнените части на други народи (щото не са бягали в трудни времена) са създали един по-добър живот. "Най-жизнената част" от българския народ се е намърдала наготово там и папка от създаденото от други - тя затова се е изнесла, не за друго.
И докато папка, "най-жизнената част" на българския народ чака България да "преболедува", да се пооправи и тук животът, за да дойде да папка тук.
Дотогава ще мрънка неща от рода на: "Хайде бе, няма ли я оправите най-сетне тая територия... Некадърници такива..."

Редактирано от - Енчо на 09/4/2011 г/ 08:58:11

09 Април 2011 08:23
емигранта как ще мразя, и думата не зная и българи са, и са много вида, и сезонни и постоянни, и работят на всякакви позиции и учат и работят, и са българия пред други, и по тях ни съдят, и да ме презират няма как, с бедна кръв почити индиец, не краде, и с гордост от това което е
09 Април 2011 08:43
И са го продавали и препродавали, да? На търг? А другите неща- агресиите, ограбванията, гетата, резервати и тях ли с Талев или Сладура ще обясниш? Кои са скотовете - това е въпросът!

Редактирано от - hamel на 09/4/2011 г/ 08:48:17

09 Април 2011 08:48
деда ми, чиляк цял живот със земята се борил, с пот изучил щерка, писарушка некаква в банка и пойдол да я види, па влезнал без капа и седнал, радвал се че я уважават, и подобно оценявам по тертип, полезен ли си в трудът си на други, ценен ли си в позиция къде знаеш можеш всичко и незаменим, срамиш ли се че си българин роден, срамиш ли българия, колко как си уважаван, провожда ли по тебе боса сладък коледен хлеб за фамилията у дома
09 Април 2011 08:49
"И докато папка, "най-жизнената част" на българския народ чака България да "преболедува", да се попоправи и тук животът, за да дойде да папка тук."
............................... ..............................
Свидетелство за оскотяването.
09 Април 2011 09:05
StrikeEagle! И баща ми (Бог да го прости!) е вадил чакъл от реката при -20 градуса в Куциян, ведно с Талев и най-малкия ми чичо! А след това е водил сметките на четвъртоотделенец-началник! И това ако не е робска експлоатация! Бос куманизин да не те рита, опази Боже!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД