:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,312,887
Активни 71
Страници 19,014
За един ден 1,302,066
НЕКАДЪРНОСТ

Защо най-бедната държава си строи най-скъпия завод за боклук

Не управляващите от ГЕРБ, а ЕК задава този въпрос. Затова проектът едва ли ще се реализира скоро, а София със сигурност ще се изправи пред нова криза
СНИМКА: Юлиян Славчев
На тази поляна вече трябваше да има завод, след като през април 2009 г. кметът Бойко Борисов и вицепремиерът Меглена Плугчиева направиха "първа копка".
"Не един, два завода за боклук ще има до края на мандата." Думите са от 2005 г. на тогавашния кандидат-кмет за София Бойко Борисов. "Строим магистрали, спортни зали, стадиони" - това пак е Бойко Борисов, но 5 години по-късно, вече като премиер. Прословутият завод безследно изчезна от списъка с приоритетите на Борисов и ГЕРБ.

Обещанията обраснаха с митове и легенди. Общински съветници започнаха да убеждават избирателите да имат търпение, защото такова сложно съоръжение у нас никога не е правено въпреки славните ни времена в машиностроенето, например. Да направиш завод за боклук в XXI век в София се оказа съизмеримо единствено с адронния колайдер.

Технологиите, с които трябва да се обработва сметта, се сменяха една след друга.Появи се и международна интрига- чужди консултанти бяха набедени, че ни натискат да приемем скъпа технология. В крайна сметка, без никой да разбере, цената на злополучното съоръжение нарасна 2 пъти.

Настоящият проект включва три отделни части - завод за механо-биологично третиране на отпадъците в местността Садината (с. Яна) край София, ново депо и инсталация за компостиране на гниещите отпадъци в Хан Богров. Инсталацията за компостиране ще оползотворява всички хранителни отпадъци. Там трябва да се изгради и хранилище за компост. Пристигащите органични отпадъци ще се пречистват на ръка и чрез машина, след което ще се оставят за гниене и в крайна сметка за производство на тор. Депото пък ще се използва за неопасни отпадъци.

Проблемната част е заводът, който трябва да произвежда RDF гориво - рециклирано гориво от твърди отпадъци. Процесът в завода най-общо изглежда така: първо отпадъците се сортират, за да се пречистят от онова, което не може да се рециклира. След това се раздробяват, сепарират се по размер и относително тегло, отделят се металите. Следващата стъпка са самото изгаряне и производството на RDF гориво във вид на брикети.

Идеята бе София да продава брикетите на циментовия завод в Девня. От Брюксел обаче разбиха на пух и прах този вариант, макар че беше консултиран с експерти по програма "Джаспърс" - заради неефективността и високите транспортни разходи, които ще "изядат" печалбата на София от продаваното гориво още около Велико Търново. Върнатата апликационна форма бе изготвена от консорциум "Фихтнер", за което общината плати 5.046 млн. лв. с ДДС. В него влизат германските компании "Фихтнер" и "Аква консулт" и българската "БТ инженеринг". Той разработи три възможности за технология за третиране на боклука, като общината се спря на RDF горивото.

За да не губи време, още преди да има яснота за финансирането, столицата си избра строител на завода - обединението "Хут-Станилов" (включва българската фирма "Станилов" ЕООД и германската "Хайлит Умвелтехник" ООД). То предложи най-ниската цена от 208.9 млн. лв. Тези дни общината трябва да обяви и строителя на депото за неопасни отпадъци. Това най-вероятно ще е фирмата "Строително-предприемачески холдинг", която предложи най-ниската цена от 22 млн. лв. Фирмата ремонтира пречиствателната станция "Кубратово" и участва и в други поръчки на общината, сред които е строителството на една от отсечките на метрото.

В Брюксел обаче нещата никак не изглеждат толкова категорични. В опит да спаси проекта ЕК го раздели на две части, за да задвижи поне финансирането на инсталацията за компостиране и депото. Но поиска и пълна преработка на намеренията, така че горивото от завода да се продава на вече общинската "Топлофикация". Така в идеалния случай ще се постигнат два ефекта - пред "Топлофикация" се отваря възможност да намали цената на енергията, а пред общината - да се отърве от огромни транспортни разходи. В действителност обаче това е твърде малко вероятно. Първо - столичното топлофикационно дружество няма нужните инсталации да произвежда енергия от въпросните брикети. Нито пък има комплексно разрешително от министерството на екологията за подобна дейност. Което, нарочно или не, управляващите пропускат да споменат. Второ, тепърва ще се разработват инвестиционното проучване и самият проект, ще се провеждат обществени поръчки. А финансирането няма как да дойде от затъналата в дългове "Топлофикация". Така че най-вероятно общината ще изтегли нов заем, което вече съвсем ще позлати завода.Заводът и сега е златенЦената му нарасна лавинообразно от момента, в който Борисов отвори дума за строежа му, и вече се води най-високата в Европа. Първоначално общината говореше за 90 млн. евро. След това към сумата започнаха да се прибавят нови милиони без абсолютно никакви обяснения. След като управляващите се спряха на метода с RDF горивото, цената стана 170 млн. евро. Тук влизат проектирането и изграждането на инсталациите и депата, както и преместването на електропроводи, снабдяването с ток и вода и построяването на път до площадките. Последно обаче от обществената поръчка се разбра, че интегрираната система ще ни струва над 183.7 млн. евро. От тях 111.4 млн. евро трябва да са от еврофондовете, около 20 млн. евро е държавното съфинансиране, а 50 млн. евро - общинското. За него София вече има съгласието на Европейската инвестиционна банка за заем. Това е и аргументът на общината да твърди, че документът е наполовина одобрен, защото е минал през съгласуване на финансовата институция. Но не е точно така.

Ако трябва пак да цитираме премиера Бойко Борисов, от парламентарната трибуна той обяви, че ЕК не дава да си направим най-скъпия завод в Европа, защото сме най-бедни.

ВсъщностЕК вижда проекта ни като рисковпо две основни причини. Първо смята, че ефективността на избраната технология не е обоснована. Според Брюксел тя не отговаря на европейските екологични стандарти. Процентът на рециклирани отпадъци, предвидени в проекта, не е задоволителен. Доста сме шашнали евроекспертите и с екстравагантната идея да возим брикетите до Варна. Брюксел категорично не е съгласен, че този вариант ще донесе достатъчно приходи на общината. На второ място комисията изрази недоволство и от провеждането на търга за строител на завода.

"Надяваме се, че ще има окончателно решение за първата част от проекта в средата на годината (депото и инсталацията - б. ред.). Що се отнася до втората, вярваме, че тя би могла да бъде одобрена в края на годината, ако допълнителните анализи и подготовката на апликационната форма се доставят навреме". Така в типичен административен стил отговори пред "Сега" Тон ван Лийроп, говорител на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, който ръководи българския проект. ГЕРБ опитват да изтъкнат това разделяне като успех, но всъщност то подозрително звучи като "ще имате завод, но друг път".

Докато срокът за изграждането на интегрираната система за третиране на отпадъците непрекъснато се отлага, София стремително се движи към една, до болка позната за столичани ситуация.Капацитетът на депото в Сухиндол безвъзвратно се изчерпва,но "Московска" 33 непрекъснато го увеличава, сякаш е озонова дупка. По разчети на общината миналата година легендарното сметище трябваше да удържи до октомври 2011 г., но щом дойде 2011 г., срокът се отмести до 2012 г. Източници от екоминистерството съобщиха пред "Сега", че депото ще се напълни още преди края на следващата година, а завод за боклук ще има най-рано в средата на 2014 г. При най-оптимистичния вариант, ако Брюксел одобри финансирането в края на 2011 г., изграждането на завода ще отнеме 35 месеца (според обществената поръчка). Така остават 2.5 години, в които София няма да има друг изход освен да повтори нелепия сценарий с балите. Този път гарниран със съвсем реалната опасност от санкции по 50 000 евро на ден от Европейския съд в Люксембург заради трайна невъзможност България да се справи с боклука си.
СНИМКА: Борислав Николов
Разселването на балите в страната струва 100 млн. лв. Въпреки това София планира да продължи нелепото начинание.
СНИМКА: Велислав Николов
София отново ще може да си отглежда домати от балите.
46
9103
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
26 Април 2011 20:00
Е па, оно, нъл го продадоха Кремиковци, какъв завод ги гони журналята? Пък и Бате Бабун има 4 незаконни сметища само в Софийско, за кво му е завод, оттам няма лапаница!
26 Април 2011 20:05
....защото на бедните държави кметовете и премиерите им са богати, затуй всичко излиза скъпо - особено щом друг дава парите.
26 Април 2011 20:32
Рейнбоу,
таман се мъчех да го формулирам -
А от тоя непостроен завод ще цицат комисионни още дълго време.
------------------------------- ------------------------------- ----
Блогът на Генек

26 Април 2011 20:44
Радуга
и ти като Комарко, след твойта формулировка какво да разтягаме локуми...
26 Април 2011 20:49
Стената от бали на горната снимка изглежда величествена като Атлантическия вал. Крайно време е да се помисли за организиране на туристически посещения и подготовката на добре обучени екскурзоводи. За предпочитане завършили Историческия факултет на СУ
26 Април 2011 20:49
Около 2012 г. : "Ще построиме завод за захранване със суровина на завода за боклук" /ББ/
26 Април 2011 21:02
Колкото е по-скъп завода - толкова повече може да се открадне от парите.
Май демокрацията (колективната безотговорност) се издъни. Дали да не станем феодална държава (всичко е собственост на царя) ?
26 Април 2011 21:08
Още ли няма боклук за завод?
26 Април 2011 21:09
На тази поляна вече трябваше да има завод, след като през април 2009 г. кметът Бойко Борисов и вицепремиерът Меглена Плугчиева направиха "първа копка

А ся вече и кандидати за Президенти
26 Април 2011 21:18
да живее боклука!
..грешка бе, исках да кажа Завода
(ама не Кремиковци)
26 Април 2011 21:36
Колко много Борисов и Берлускони си приличат, дори по боклука... Като казах "бокук", та се сетих и за министър Николай Младенов...
26 Април 2011 21:51
ББоклуци!
26 Април 2011 21:56
Защо най-бедната държава си строи най-скъпия завод за боклук
Редакцията почна да задава отговори. Азбучна истина е, че най-бедните държави са най-скъпи.
26 Април 2011 22:15
А бе, къде са амбразурниците?
26 Април 2011 22:21
Защото си е имала и още има най-гплемия боклук за управляващи[/img][/s]
26 Април 2011 22:47
Снимките казват всичко!
26 Април 2011 23:41
На теория кокс от битови отпадъци е в пъти по-добър за металургични цели от въглищния. Но, както спомена Рогатия, Кремиковци вече го няма, а и предвид качеството на чугуна, който излизаше от там, ще е все едно да поиш свиня с кладенчова вода.
26 Април 2011 23:58
От това управление ще има изправени пред съда. Затова и тези не бързат да реформират съдебната система - че първи ще изпитат нейната ефективност.
27 Април 2011 00:42
Rainbow!
27 Април 2011 01:10
Боклуците на демокрацията са несмилаеми - никакъв завод не може да ги рециклира! За благозвучност ги наричат "бизнесмени"!...
27 Април 2011 01:38
Разселването на балите в страната струва 100 млн. лв. Въпреки това София планира да продължи нелепото начинание.

как няма да продължават?
Тези пари влизат в касите на едни фирми, които фирми отчисляват процент в партиините каси. Е така се финансира партия с парите на данъкоплатците.
27 Април 2011 03:36
Демокрацията. 22г. един път и един завод не направиха. Виж по разваляне на построеното са ненадминати. По прането на пари и лъжи също.
27 Април 2011 05:53
Аре, бе, мърборкофцси!..
Кът сте таквиз недоволни, що търпите още, а? А?
27 Април 2011 06:35
Аидее, пак на някой им е виновна демокрацията. Защо ли не е виновна демокрацията в Швеция, Чехия, Словакия, Япония, Австралия...?


Защо ли не са виновни Демократите и първите евроатлантици от ДС и БКП, който са на власт 20 години (агент Гоце, агент Сава, телохранителя на Т.Живков и член на БКП...)
27 Април 2011 07:40
"Да направиш завод за боклук в XXI век в София се оказа съизмеримо единствено с адронния колайдер"
27 Април 2011 08:31
Значи, най-бедната държава не може да даде 170 млн. евро за завод за боклук, но в същото време за тази най-бедна държава може да задели ей-така 100 млн. лв. за неколко месечно извозване на бали насам-натам из територията???
27 Април 2011 09:41
Виновни са суходолци. Защо мълчат? Значи може и до 2020. И на циганите, макар и смърдящи, съм благодарен. Без тях София да е затънала в боклука.
27 Април 2011 10:18
Сагата с боклука, започната от Софиянски, но продължена с невиждан размах от Боко, а после и от Фандъкова е сред кандидатите за най-големите далавери на прехода.
Когато се тегли чертата някой ден, когато достатъчно хора осъзнаят и факта, че в София не живеят 2, 5 милиона, както твърдеше общината, а 1, 3 милиона и съответното боклукът, който се таксува всъщност е надут поне с около 40% ще лъсне истината - поне около милиард е разпределен чрез тази схема. За партии, за партийци, за партийни бизнесмени....
27 Април 2011 10:18
"Капацитетът на депото в Сухиндол безвъзвратно се изчерпва". Все си мислех, че буклука отива в Суходол, ама нейсе.
Котка
27 Април 2011 10:57
Митееев, къде си?
нали беше обещал да гониш Боко за този завод толкова всеотдайно както за табелите!
27 Април 2011 11:01
Въпросът не е в решаването на проблема с боклука, а в неговото протакане. Колкото по-дълго се точи този проблем, толкова повече пари се правят от заинтересованите. Ще цитирам само знаковите имена, иначе те са доста, Стефан Софиянски, Антоан Николов, Бойко Борисов, заедно с фирмите концесионери, сега и Фандъкова се включи но тя милата е само за цвят
27 Април 2011 11:16
Още в зората на моята активност във форума написах, че нещата се бавят, защото трудно се организират сложни схеми с толкова много заинтересовани да лапат, защото избраната технология е остаряла, защото именно могъщо немско лоби на тази остаряла технология дирижира нещата. Нещата излизат вече наяве :
Първо смята, че ефективността на избраната технология не е обоснована. Според Брюксел тя не отговаря на европейските екологични стандарти. .... На второ място комисията изрази недоволство и от провеждането на търга за строител на завода.

Ясно и безпощадно точно. България се е превърнала на удобен пазар на остарелите технологии за съхранение и преработка на битовите отпадъци. Строят се депа, но не и предприятия за преработка. Най-новите технологии не изискват предварително сепариране на отпадъците, не изискват разделно събиране, не изискват складиране...
27 Април 2011 11:40
Що пък европейските държави да не финансират общо изграждането на един огромен завод за боклук в България, който да преработва боклуците на цяла Европа? Местното население ще бъде заето с оползотворяването и разделянето на отпадъците - хем ще се препитава, хем заради това западняците няма да се харчат за големи заплати. Така ще компенсират част от транспортните разходи за извозването на боклука до тука. Пък в "технологичните" паркове ще се разрасне бизнес за съхраняване на непреработваеми отпадъци, за рециклиране и продажба на полезни вещи, изхвърлени от европейските граждани, а това си е пак поминък за местните...мога да продължа, но в заключение виждам една уникална и просперираща държава, на която индустриалната мощ е само в едно направление - боклук, боклук и пак боклук.
27 Април 2011 11:45
....защото на бедните държави кметовете и премиерите им са богати, затуй всичко излиза скъпо - особено щом друг дава парите.

Така е, когато кметовете и премиерите им са продажни.
27 Април 2011 14:26
Столетната партия 45 години не направи завод за боклук, сега що очакват нещо различно от верния син на Партията - ББ?
27 Април 2011 14:39
Столетната партия 45 години не направи завод за боклук


По логиката на скопените седеруги кралица Виктория се е мотала цели 60 години с подобен завод, а фараон Пепи ІІ от VІ-та Династия - цели 90...
27 Април 2011 14:51
Очевидно червените прашки ги учат на Позитано 20, че заводи за боклуци по света са започнали да се правят от 2005г. насам
27 Април 2011 15:02
Без гръм и трясък тръгна варненският завод за преработка на битови отпадъци. В пробна експлоатация е от 20.04. Пълен капацитет ще достигне след няколко месеца. Този факт беше отразен само в регионалните медии. Ако беше софийския завод, сигурно за откриването му щее да има военен парад с авио шоу.
27 Април 2011 15:06
До няколко месеца ще тръгне и инсталацията за компостиране на биоотпадъци в гр. Белослав и ще обслужва общини Варна, Белослав и Девня. Компостирането намалява обема на отпадъка 40 пъти според екоминистърката. Сигурна съм, че и инсталацичта ще си заработи мирно и тихо.
27 Април 2011 15:15
Здравке, то ние без да е сложена тухла вече направихме няколко тържества с телевизии, медии, девойки с носии и пр.
Наситина, ако чудото стане и заводът тръгне, авиошоу не ни мърда.
Мисля, че ще има направо военен парад.
Ще вземем малко техника назаем от турците, че нашата на стига.
27 Април 2011 15:46
Направо си пазарете ВВС на НАТО топтан. Ще ви направят отстъпка за едрата поръчка Но си платете масрафа само от местните данъци и такси, не от републиканските.
27 Април 2011 18:03
Очевидно червените прашки ги учат на Позитано 20, че заводи за боклуци по света са започнали да се правят от 2005г. насам
А бе бая новички технологии са. Сигурно от началото на 90-те. Преди това такова нещо хне се чуваше. Преди 90-те години заводите се строяха много чевръсто, не като сега. И Белене го дандуркат от 6.5 милиарда да стане 12 мил. нали толкова са си ги заплюли сидеругите.
27 Април 2011 19:28
А бе бая новички технологии са.

О да, мега-хипер-нано-космически технологии - една поточна линия и наредени мангали да разделят боклука по вид - което по нАучно се нарича "сепариране" и после органичните отпадъци се оставят известно време да ферментират за получаване на компост Натиснете тук

Редактирано от - veritas на 27/4/2011 г/ 20:07:01

27 Април 2011 19:55
А бе бая новички технологии са.

наистина - погледнато през призмата на хилядолетна история на човечеството са "новички":
- компостирането например - от римско време, както казва Плиний Стари:
Composting as a recognized practice dates to at least the early Roman Empire since Pliny the Elder (AD 23-79).
- за рециклирането пък да попитаме Платон:
Recycling has been a common practice for most of human history, with recorded advocates as far back as Plato in 400 BC. въпреки че според някои източници рециклиране е имало и през бронзовата епоха:
Le recyclage est utilisé dès l'âge du bronze. À cette époque, les objets usagés en métal sont fondus afin de récupérer leur métal pour la fabrication de nouveaux objets.
- а пък фабрики за изгаряне на отпадъци (един метод, който вече се отрича) ингилизите са правили още докато ние сме се борили за национално освобождение:
The first incinerators for waste disposal were built in Nottingham by Manlove, Alliott & Co. Ltd. in 1874 to a design patented by Albert Fryer.

Редактирано от - veritas на 27/4/2011 г/ 19:57:30

28 Април 2011 14:53
все още не съм чул някой да окне, че НАЙ-МНОГО БОКЛУК и то нерезградим за стотици години се ВНАСЯ в България.Как не се намери ЕКСПЕРТ или поне министърна екологията да установи, че изискванията за опаковки на каквато и да била стока в тъй наречените "БЕЛИ" държави и в нашата Б. имат няколко основни разлики.В Б.вече се говори за кножни, а не найлонови торби.Новото име на медицината било ПРОФИЛАКТИКА, сиреч, ПРЕДИ ЛЕКАРСТВАТА.Да го приложат и за отпадъците.
03 Май 2011 11:49
А работата е много проста, запуснати празни места около София колкото искаш, даже Ковачки предложи свои зарязани мини за лигнити.....
"Обикновените" сметища са 5-6 пъти по евтини от "хитрите" технологии с които ни баламосва Фихтнер (за това им плащат) а и капиталовложенията се дават на части по етапи в бъдеще, във връзка с запълването........
Затова и ЕС, като опре до "даване" на големи пари за "хитри" технологии рече, "Аде няма нужда ....."
Да не говорим, че и депото в Суходол не се е "изчерпало".......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД