:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Великият коментатор

Един мой стар приятел задълба в света на космическите частици. Той пътува по широкия свят и обяснява на студентите по физика разни неща за частиците.

Аз на него му обяснявам разни неща за ядрената физика. Колкото си по-невеж, толкова по-лесно обясняваш неща, от които нямаш понятие.

В политиката явно е така. За други неща също е така. Езиковите невежи си личат по това, че казват "Владея перфектно." Еди-кой си владеел перфектно еди-кой си език. Съмърсет Моъм на изпита за разузнавач казал, че има някакви знания по френски. Той пораснал във Франция и там ходил на училище, пък не казал глупостта, че владее перфектно френски език.

Невежите в народопсихологията си личат по употребата на национални щампи. Американците са прости. Немците са педанти. Българинът е такъв. Българите са онакива.

Аз, заставайки на пиедестала на моето невежество, поучавам моя приятел:

Вие, учените, сте много такива. Защо не направите така, че моят хладилник, вместо да консумира, да ми дава ток, както би трябвало да е според законите за термодинамиката. Защо строите опасни АЕЦ, вместо да добиваме енергия от нищото. Чрез "Демона на Максуел". Или поне чрез студен ядрен синтез.

Ядосвам моя приятел. Той също ме ядосва. Телефонира ми онзи ден и ме пита:

- Какво правиш?

- Пиша си домашното.

- За какво пишеш?

- За великия коментатор.

- А-а-а, за великия комбинатор. Остап Бендер.

- Не комбинатор, а коментатор.

- А-а-а, за великия диктатор. Филма на Чаплин.

- Не диктатор, а коментатор. Май лошо се чуваме.

Нямах търпение да обяснявам по телефона. Ще обясня тук:

Гор Видал хубаво пише на исторически теми, макар че не той, а друг е великият коментатор. Видал стана известен в България с историческите си романи "Калки", "Джулиан", "Сътворението" и други. Не всичките 24 романа на Видал преведохме, естествено. В романа "На живо от Голгота" (Live From Golgotha) Древният Рим смърди на рибен сос, апостол Павел християнизира, зарибявайки ненаситното на зрелища простолюдие с шоу програма.

Кеворк направи в неговата програма "Всяка неделя" хубаво интервю с Гор Видал. Аз не. Когато превеждахме Видал, само го слушах какво той говори за холивудските продукции на теми от историята и митологията: Язон и аргонавтите, които отишли в Колхида да откраднат златното руно. Екшън. Един от аргонавтите е родопският певец Орфей. В US продукцията Орфей е негър, понеже е политкоректно сред аргонавтите да има негър. Пък и имаше един бразилски филм, който се казваше Orfeu Negro, и мелодията от този филм стана евъргрийн. Ерго - Орфей е негър.

Щях да му кажа на Видал, че българските кинаджии също я карат през просото, но не знаех как да кажа на английски "карам я през просото".

Българските кинаджии се оплакват, че нямат пари, а киното било пари. Но какво направиха те, когато имаха възможности, за каквито колегите им в САЩ могат само да мечтаят. Холивудските продуценти плащат на всеки статист не знам колко си долара на снимачен час. А нашите, например, снимат филм за някой български хан или цар. Ето ти за масовките хиляди войници от Българската армия. Безплатно. Ето ти и конница, която да се носи през разорания царевичак.

Във времето на българския хан или цар нямало царевичаци, понеже царевицата още не била донесена от Америка. По нашите земи се сеело просо. Карай през просото. Кой ти гледа, че кинокамерата е хванала синьо небе с бели облачета и две бели дири оставени от реактивни самолети. Казват, че такива гафове можели да се чистят чрез компютърен премонтаж. Ама може ли така?

Но що пък да не може, щом може Орфей да е негър, а суперпродукцията "Цезар и Клеопатра" да е любовна мелодрама?

Отдавна нямат значение териториалните завоевания на Цезар. Имат значение неговите завоевания в територията на коментара. Commentarii de bello Gallico (Коментари за Галските войни).

Цезар така изящно ги написал, че те останали като образец на латинския език. Но и това няма значение, понеже латинският отдавна е мъртъв език, макар да бил някога lingua franca, както е сега английският.

Българските латинисти превеждаха латинските текстове предимно от руски и мога да цитирам примери, доказващи това, но хайде да не се заяждам с моите колеги преводачи. Само ще кажа, че Цезар бил велик коментатор. За разлика от днешните воюващи и невоюващи шапкари той натрупвал знание за противника.

Commentarii de bello Gallico са седем книги; по една книга за всяка една от годините, през които Цезар воювал с галите. Той почти девет години воювал с галите, осмата книга не я написал той лично, но да не навлизам в тези подробности. Той покорявал галските племена едно след друго, докато покорил и най-изостаналото и "залупено" галско племе - белгите.

Ако ми посочите по-голям коментатор от Цезар, аз ще си изям шапката (кепето). Сегашните воюващи генерали трябва да си изядат фуражките. Шпионите не знам какво трябва да си изядат.

Цезар не просто разказва как вместо едно ставало друго, както става при всяка война. Той трупал знание за бита, обичаите и вярванията на галите.

Галите вярвали, че небето може да им падне на главите. Веднъж Цезар ги нападнал нощем, в гръмотевична буря.

Да не им се смеем на галите, че със сегашните дупки в озоновия слой и истеричния климат и на нас да не ни падне небето на главите.

Галите не сечели пари. Понякога те си давали един на друг римски монети назаем. Галите тъй силно вярвали в задгробния живот, че понякога вземали заем с уговорката да го върнат евентуално на другия свят.

Не е ли очарователно? Ако милите олигарси, милите световни и български банкери знаеха, че на другия свят ще връщат, те може би щяха да крадат по-умерено.

По въпроса да си погасиш заема на другия свят учебниците по Еconomics мълчат. То пък е една наука тая Еconomics. The dismal science, както понякога се шегуват в седмичника The Economist. Не знам как да преведа The dismal science. Дали унилата или мрачната, или тъжната наука. Може би печалната наука, понеже резултатът от нея е печален. Световна криза.

Миналата сряда го казах, сега ще го повторя. Може от парите да направиш пари. И с парите, които си направил от парите, да направиш още пари. Моney makes money and the money that money makes makes more money. И така, и така, и все по-така, докато балонът се пукне от разните там деривати и не знам какво си. Гълбрайт озаглави много сполучливо една от книгите си. "Откъде дойдоха, къде отидоха парите" (Money: Whence it Came, Where it Went by John Kenneth Galbraith).

Парите са нищо. Те са само еквивалент на нещо. Не може от нищо да направиш нещо, като аз искам енергия чрез "Демона на Максуел".

"Пари, стока, пари прим" - рекъл онзи с брадата и продължава да е прав. Трябва да направиш нещо, че чак тогава пари прим.

След войната Западна Германия и Япония произвеждаха стоки, изнасяха, затова имаше западногерманско и японско икономическо чудо.

От технологичните пробиви, от изобретенията също се печели. Затова се правят инвестиции в знанието. Knowledge Economy.

Една друга брада (българинът Балан в неговата "Книга за мене си") нарича хората, които измислят нещо, "обретници".

Потърсих в Google Моney makes money and the money that money makes makes more money. Намерих го този израз в Google и се ядосах. Първото, което ми излезе на екрана, беше една стодоларова банкнота с образа на Бенджамин Франклин. Още на младини прочетох книгите му. Той не казва, че мъни мейкс мъни. Той самият бил обретник (изобретател).

За парите Бен Франклин казва, че "най-висока лихва ще получиш, ако инвестираш в знанието". Аn investment in knowledge pays the best interest.

След 1944 г. невежи хора започнаха да ни управляват. Не по наша вина; ние не ги бяхме избрали. Сега е "демокрация" и ние сами си избираме невежи бандити начело. Туй то.
183
28283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
183
 Видими 
26 Април 2011 20:03
Бачи Мити, не е проблема дето снимат филма за "хановете", да знаеш от мене.
Но на филмите (нявгашните) едни кроманьонци ревяха от екрана: "ние победихме велики хане....", което е смешно и нелепо, ако бяха прочели поне една книжка, сценаристите трябваше да предложат "велики хагане", но пък и то щеше да е безмислица, както Народна Република.... те така!

Редактирано от - Rogatia на 26/4/2011 г/ 20:12:56

26 Април 2011 20:07
Великолепно! Браво, Джимо! Има емоция тук, харесва ми, когато показваш, че ти пука. А не само контекстуално вписани еквилибристики да пробутваш
26 Април 2011 20:30
Колкото си по-невеж, толкова по-лесно обясняваш неща, от които нямаш понятие.

По това определение - вярно, впрочем, и според моите наблюдения върху другите и себе си - тук е цяла Академия на вселенското знание.
В парламента:
- Ти разбираш ли новия закон?
- Сега ще ти го обясня...
- Не, бе - и аз мога да го обясня. Ама не го разбирам...
"Джулиан"???
Юлиан Апостат какво общо има с английския? То тогава и англите още не са били минали Пролива?
А "Сътворението" е велика книга! Макар и за нейното заглавие да се чудя.
Creation го намирам като "създаването". Но има разлика - оттенъчна, смислова, подтекстова - между създаване и сътворение. Във второто има роля субективното, личното, авторското. Докато първото е получаване на нещо - но без ясно подчертаване на оригиналността.
За парите Бен Франклин казва, че "най-висока лихва ще получиш, ако инвестираш в знанието".

Малей, как ще завият на умряло крат*нките на битпазара!
Поантата. ВЕЧЕ се обсъжда кой ПО-МАЛЪК разбойник да се сложи начело на държавата. Поне на видимото място.
Като цяло -
Сряда е интересен ден!
-----------------------------
Блогът на Генек

26 Април 2011 20:31
Забавна разходка.
26 Април 2011 20:32
Какво ли щеше да е да има по един "Демон на Максуел" там, където избират невежите мутри а, ДИ?
От друга страна, Цезар е провел галските си войни без да се моли на "Демона на Лаплас", нали? Като войник. В това е величието му.
26 Април 2011 20:33
Все пак Черния Орфей във филма е един a trolley conductor ....
Orfeu Negro a.k.a. Black Orpheus 1959

В Китай някой може би носи прозвището Жълтия Орфей
За анкета днес тук :палец нагоре


Редактирано от - dude3075 на 26/4/2011 г/ 21:04:58

26 Април 2011 20:39
На финала: всички са маскари, само ние сме в бяло. И аз потърсих израза в Гугъл, пък първият ми линк беше "How can a man cum more?" Де го ... таковаш, де се пука. После го сложих в кавички и получих това: No results found for "Моney makes money and the money that money makes makes more money" После потърсих по мой си начин, и се оказа, че изразът е "“Money makes money. And the money that money makes makes more money.” Гледай ти, след първите три думички имало точка, ама кой да се занимава с такива подробности, особено пък преводачът. Иначе четете на воля Цезар ей тука: Натиснете тук
26 Април 2011 20:41
Орфей беше негър в продукцията на Холмарк и мен ме вбеси тази "политкоректност", но дали е наистина политкоректност? Щеше ако в някой от многото филми за W W II Хитлер беше негър. А когато казвам че американците са простаци, нямам в предвид че всички са такива.Както и за българите.Често цитирам Гор Видал, който обаче не живее в Америка. Имам в предвид какво се смята за норма и модел за подражание. И съм бесен че Америка натрапи нормата на простоията на нас, които от векове смятаме че културността е норма, Джимо. Почти заличи векове културност, заменяйки я с "модерността". Бог да убие всички американски мекерета в България!
26 Април 2011 20:41
дим и три
с един вьпрос ще те науча на цялата менделеева таблица
ето го и вьпроса
може ли да броиш от 1 до 100?
ето и отговора
от едно до сто са всички химични елементи без имена само по броя на електроните и протоните в ядрата
1вии 2рии 3тии 4тии 5тии 6тии 7мии 8мии 9тии 10тии
11тии 12тии 13 тии 14тии 15тии и так далее
26 Април 2011 20:45
Нда, "Джулиан", разбира се, е "Юлиан", Commentari de bello gallico са само De Bello Gallico. В превод от руски на франкофоноанглосаксонски, де...
26 Април 2011 20:52
Мдам, и на мен, като виден горвидаловец, ми бръкна в сърДцето "Джулиан". Даже в първия момент се зачудих коя ли ще да е тази книга. "На живо от Голгота" е също велика, а "Калки" напоследък все повече изглежда като утопия - един съвсем нелош вариант за бъдещето, имайки предвид наличните тенденции.
26 Април 2011 20:57
Сори, но "Троя" и "Александър" нищо не струват пред "Хан Аспарух" с всичките му кусури.
26 Април 2011 21:07
mercury
Всички войници и школници участвали в масовките ще те подкрепят
26 Април 2011 21:08
До Майра Брекинридж и Майрън ще стигаме ли?

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
26 Април 2011 21:11
.
26 Април 2011 21:16
От пуста скромност не съм споделял, че и аз съм артист, бил съм веднъж статист де, и излязох в списъка под "и други".
26 Април 2011 21:17
dude3075,
защо да не ме подкрепят?! За тях това е спомен за цял живот. Съществувала е възможността да се използват войници - използвали са ги. Да не би да има нещо срамно в това. Филмът може да е демагогски, но сравнен с последните американски исторически блокбастъри е сто пъти по-добър и като качество, и като съдържание. Това е мое мнение. Брат Пит - Ахил. Хехехеххех...
26 Април 2011 21:17
.
26 Април 2011 21:17
За познавачите на латинския, като Караваджо, Натиснете тук Иначе едно легитимно заглавие е това:
C. Julius Caesar. C. Iuli Commentarii Rerum in Gallia Gestarum VII A. Hirti Commentarius VII. T. Rice Holmes. Oxonii. e Typographeo Clarendoniano. 1914. Scriptorum Classicorum Bibliotheca Oxoniensis.
26 Април 2011 21:19
карам я през просото - coming through the rye
26 Април 2011 21:21
Потърсих в Google Моney makes money and the money that money makes makes more money. Намерих го този израз в Google и се ядосах. Първото, което ми излезе на екрана, беше една стодоларова банкнота с образа на Бенджамин Франклин.
Не се търси така в Гуглата. При такова търсене, естествено, че ще излязат много резултати за money. Ако се потърси за "Моney makes money and the money that money makes makes more money", т.е. същото, но поставено в кавички, Гуглата ще даде един единствен резултат - статията на ДИ в днешния СЕГА. Вероятно допреди няколко часа нямаше да даде нито един резултат. Вероятно в резултатите вече ще го има и моят постинг. Не ми се проверява.
***
Днешната статия е супер!
26 Април 2011 21:22
Ако милите олигарси, милите световни и български банкери знаеха, че на другия свят ще връщат, те може би щяха да крадат по-умерено.
Или щяха да обещават още по-безотговорно?
26 Април 2011 21:23
Комбат, може и боса по асфалта
26 Април 2011 21:25
След 1944 г. невежи хора започнаха да ни управляват. Не по наша вина; ние не ги бяхме избрали. Сега е "демокрация" и ние сами си избираме невежи бандити начело. Туй то.
До 1944 г. невежи хора са ни управлявали. Не по наша вина; тях не са ги били избрали. Никакво подобрение от тогава до сега. Туй то.
26 Април 2011 21:26
ааа, боса по асфалта е barefoot contessa
26 Април 2011 21:28
.
26 Април 2011 21:29
dabedabe, в коя ти роля, в "Хан Аспарух" ли, имаше доста статисти студенти в масовите сцени!
26 Април 2011 21:30
...Шпионите не знам какво трябва да си изядат...

A разузнавачите дъл знаят?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Април 2011 21:40
Барми, разведките са длъжни да знаят - колкото повече, толкова повече!
Вкл. и за "Демоните на Максуел"...
(Sorry Д.И., два Демона са - "Вход" и "Изход", чети Бр.Стругацки!)
За останалото си прав...както винаги.
.
P.S. Забравих - относно "рибарските" истории на Св.Петър, по-добре гледай Dogma, струва си!

Редактирано от - OLDMAD на 26/4/2011 г/ 21:45:20

26 Април 2011 21:45
A разузнавачите дъл знаят?

Клар, за това знаят само Центърът и радистката
26 Април 2011 21:47
Не, в един филм на "някакъв" велчев. Играех от лошите. Униформата ми вървеше. Беше незабравим цирк. Туй кинаджиите много пари трошат.
26 Април 2011 21:49
ВТОРА ГЛАВА
Аз слизах по тъмните коридори и после пак се изкачвах нагоре. Бях сам;
крещях, по никой не ми отговаряше; бях сам в тази просторна и заплетена
като лабиринт къща.
Ги дьо Мопасан
Натъпках ключовете в джобовете на сакото и тръгнах да направя първата
обиколка. По парадното стълбище, което, доколкото си спомням, беше
използувано само веднъж, когато институтът беше посетен от една царствена
особа от Африка, слязох в просторното фоайе, украсено с многовековни
наслоения от архитектурни излишсства, и надникнах през прозорчето на
портиерската стая. Там във фосфоресциращата мъгла се мяркаха двата
макродемона на Максуел. Те играеха на най-елементарната от всички игри - на
"ези-тура". През цялото си свободно време те се занимаваха само с това -
огромни, тромави, неописуемо грозни; облечени в извехтели ливреи, те най-
миого приличаха на колония от полимелиолитен вирус под електронен
микроскоп. Както се полагаше на демони на Максуел, те цял живот се
занимаваха с отваряне и затваряне на врати. Бяха опитни, добре дресирани
екземпляри, но единият от тях, онзи, който управляваше изхода, беше вече
достигнал възраст за пенсия, която се равняваше на възрастта на
галактиката, и от време на време се вдетиняваше и започваше да върши
щуротии. Тогава някой от отдел "Техническо обслужване" навличаше
скафандъра, вмъкваше се в портиерската, напълнена със сгъстен аргон, и
вразумяваше стареца.
26 Април 2011 22:01
Цезар не просто разказва как вместо едно ставало друго, както става при всяка война. Той трупал знание за бита, обичаите и вярванията на галите.

Абе, Прокопий Кесарийски и Псевдомаврикий също са били велики коментатори, но славяните, и не само, не са се впечатлили много-много от това. От някакви си коментатори.

Редактирано от - mercury на 26/4/2011 г/ 22:06:09

26 Април 2011 22:09
Българските латинисти превеждаха латинските текстове предимно от руски

Посмали хюбриса, маестро! Българските латинисти превеждаха и превеждат латинските текстове от латински. И доказателство за това е прекалената педантичност, с която подхождат към текста. Което веднага поставя под въпрос преводаческото им умение, но не и познанията им.
А ако имаш предвид превода на Цезаровите произведения от Костакев, то те трябва публично да се изгорят на всенародно аутодафе.
Или да приложим онова, което Франсоа Вийон е казал за завистливите езици, към въпросния словоблудник (нищо, че е покойник):
В арсеник, в сяра, в негасена вар,
във лава от олово и силиций,
във пикоч и фъшкия на лихвар,
във черна смрад от скапани чепици,
във змийска кръв, кипяла барабабар
със злъчки от чакали и лисици,
във нощното гърне на дърт знахар -
да пържим преводачески дръвници!

Така че, sutor, ne supra crepidam!
26 Април 2011 22:14
Галите не сечели пари. Понякога те си давали един на друг римски монети назаем. Галите тъй силно вярвали в задгробния живот, че понякога вземали заем с уговорката да го върнат евентуално на другия свят.

Не е ли очарователно? Ако милите олигарси, милите световни и български банкери знаеха, че на другия свят ще връщат, те може би щяха да крадат по-умерено.


Кой на кого ще връща заеми на оня свят не се знае. Щото не се знае уредбата на оня свят.

Редактирано от - mercury на 26/4/2011 г/ 22:18:26

26 Април 2011 22:29
.
26 Април 2011 22:43
Туткалчев,
дай малко верекундия на автора.
26 Април 2011 22:48
Боцманът набара барута барабар с на баба му барабана и се бъзна болезнено: „Бахмааму, бабаит Бате Бабуин е баданосал с багрило бавния баварец с багажника на баджанака, базиран на баира с байрака! Брех! Бакалавърска байганювщина! Бакалски бакии! Бактън!
Боцмане1
26 Април 2011 22:52
Щото винаги те хваля, днес реших да те хвана в грешка, малка и незначителна наистина, ама пък ми е кеф да хвана Димитри Иванов в грешка. Две даже ще ти посоча:
Първата, Калки не е историческа, а по-скоро футуристична книга.
Втората, интервюто на Кеворк с Гор Видал беше слабо (а може би слаб беше преводача зад кадър). Помня, тогава като го слушах си мислех, че това интервю трябваше Димитри Иванов да го вземе, пък и той да си превежда.

Хайде, със здраве



Смелият анонимко
26 Април 2011 22:52
Кинаджии, гали, царевица, ханове, Гор Видал, ядрени частици и великия конспиратор за мерудийка..
(Забе-жка: конспиратор = спирач на коне, коментатор = раздавач на мента, ментарджия)
26 Април 2011 22:54
Васик, верекундия - всекиму, вересия - никому!
26 Април 2011 23:03
Туткалчев,
тези поговорки за вересията май не са от библиотеки.
26 Април 2011 23:12
Васик, нещо не те разбрах, би ли пояснил мисълта си?
26 Април 2011 23:49
днес реших да те хвана в грешка

Забелязал съм, че ДИ винаги прави уловки за да провери кой внимава в час.

Редактирано от - dude3075 на 26/4/2011 г/ 23:50:49

27 Април 2011 00:37
То пък е една наука тая Еconomics.

Ти астрологията е измислена, така че на нейния фон Economics да изглежда като сериозна наука.
27 Април 2011 02:39
Още един "матрял" дето е написан но нищо не казва. Такъв ни е "матряла"......и от образовани и от необразовани "разбирачи".
27 Април 2011 03:37
Статията става за сценарии на комедия.
27 Април 2011 04:10
Бате Джимо, ще се караме! Казва се на ОНЯ свят, а не "другия". Другия подразбира, че го има наистина, а не е само невежество и суеверие.

И добре че си признаваш езиковото невежество.
Така е по-лесно да ти бъде простено престъплението, че преведе "За робството човешко" като "Души в окови". Навремето като излезе книгата, бях направо бесен; и сега като се замисля, пак ме обзема, та по-добре да не мисля.
27 Април 2011 05:00
/:/ "...Българските кинаджии се оплакват, че нямат пари, а киното било пари. Но какво направиха те, когато имаха възможности, за каквито колегите им в САЩ могат само да мечтаят. Холивудските продуценти плащат на всеки статист не знам колко си долара на снимачен час. А нашите, например, снимат филм за някой български хан или цар. Ето ти за масовките хиляди войници от Българската армия. Безплатно. Ето ти и конница, която да се носи през разорания царевичак..."
............................... ............................... ............................... ..........................
Странно неразбиране у Димитри?!
Или, пък, не е неразбиране?!
Може би майтап, а?! Или добронамерена "провокация"?!
Бих го попитал аз Димитри, за всеки случай: ако у дома си направите "театро"- за вътрешносемейна консумация!- и децата "играят" като деца-статисти, ще им се плаща ли( и кой да им плаща?!)? Или, ако имате семейна ферма, да си плащате надници?!
При изцяло, на 100%, субсидирано от държавата(социалистическата-пре ди 1989 г.) филмово производство, има ли смисъл държавата да плаща на държавните наборни(а не наемни!) войници-статисти или на Министерството на отбраната?! НЯМА!
Впрочем, при Социализъма, държавните чиновници(и не само те) участваха в есенни бригади за безплатно прибиране на селскостопанската продукция по полетата и градините на държавните АПК- като "бригадните" дни на чиновниците се считаха за присъствени по местоработата им (и не им се намаляше заплатата за дните на отсъствие от работното им място!)! Щото, ако им се плащаше на чиновниците за "бригадирския" труд, а да имсе намалят заплатите за дните на отсъствие от работното им място, т`ва щеше да е все едно държавата да вади пари от единия си джоб и да ги слага в другия?!
Само да напомня, че, преди Демокрацията, наборната служба беше безплатен "дълг"(повинност!) на мъжете в България към Народа и държавата Му!
Така че, абсолютно нормално и логично е било, преди Демокрацията, държавната фирма за кинопроизводство да не плаща на държавните наборни войници за участието им, като статисти, в производство на държавна собственост филми!


27 Април 2011 06:00
В началото бе словото...... След Него, в наше време се появи Джимо
"След 1944 г. невежи хора започнаха да ни управляват. Не по наша вина; ние не ги бяхме избрали. Сега е "демокрация" и ние сами си избираме невежи бандити начело. Туй то."
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД