:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,503
Активни 68
Страници 791
За един ден 1,302,066
Сега и одеве

Всички днес сме норвежци. Като Брайвик ли?

Димитър Денков
Министър Николай Младенов отишъл в посолството на Норвегия, и то заедно с колегата си от Албания Едмонд Хаджинасто, за да изкаже съболезнования. "Всички днес сме норвежци. За съжаление радикализмът и тероризмът не принадлежат само на една религия или на един регион", казал, стискайки ръката на Дагфрид Йортхул, временно ръководеща мисията на Норвегия у нас. Допълнил: "Единственият начин да се борим успешно е, като сме по-открити към света, като предаваме ценностите, в името на които заставаме срещу тероризма."

Трогателно! Така през март по друг повод всички бяхме японци. Почти по формулата на груповата симулация, в която се отиграва съпричастност. Много върви при сбирки на анонимни алкохолици и тренинги на офисния планктон. Неговата илюзия за свободно плуване из глобалния океан с туитвания и емотикони идиотски се поддържа и при масово убийство. Не трябва да върви обаче при народите и държавите, искат ли да не пропадат в илюзията за доброто, длъжно да побеждава. Не за друго, а защото най-неочаквано, макар и естествено, произвеждат убийци.

Впрочем Брайвик не е ли норвежец? Ако е, а той е, от кои норвежци трябва да сме по-точно? От всички без него, без евентуалните му съучастници и сигурните му съмишленици ли? Народът само от добри ли е съставен? Защо трябва да изключваме убиеца? Ясно защо: народът е добра субстанция, трябва да си предаваме ценностите, да клеймим тероризма и го поставяме на място. Така заставаме срещу злото и сме по-открити за света, съпричастни към доброто. То е осъдено на успех, както гласи другата бодра формула, заета от народните приказки. Стига да го предаваме правилно. Тук вероятно Младенов е пропуснал двойствения смисъл на "предаването на ценности." Пропускът предателски издава същинското мислене. Освен да плеснем и да се прегърнем, предаването открай време означава предателство с целувка. Както съобщават възмутени норвежци, съпровождали колата с убиеца и яростно питали защо ги е предал. Вероятно биха го убили без никаква милост, не беше ли тъй силно охраняван. Те също са мислели като министъра, който така изключва възможността да бъдем норвежци като Брайвик, както добрият норвежки народ мрази своя Юда и не го иска сред себе си. Макар убиецът по кръв и съзнание да е не по-малко норвежец от останалите. Четем ли манифестите му, даже е от най норвежците. Но норвежците, яростни и възмутени от петното върху народа си, лепнато от тоя норвежки изверг, могат да бъдат извинени.

Българският министърът не може. В духа на ценностите, които не бива да предаваме, а да препредаваме в името на човешкото равноправие на живот, той би трябвало да посещава всяка седмица по някое посолство и да се прегръща с посланици. Поводи - достатъчно, жертви - също: ей ги Ирак, Афганистан, Пакистан, Сирия, Индия, Либия, кюрдските анклави на Турция, над и подсахарска Африка, Мексико, Колумбия. Не минава ден, в който на Младенов би му липсвало основание да обяви патетично, че ние днес сме иракчани, пакистанци, афганци, сирийци и т.н. Защо не го прави, загрижен за доброто? Нима животът на избитите от психопат хора е по-ценен, а случаят - по-трагичен от атентат на пазар, бомбардировка на сватба, разстрел на спящи войници, кланета на цели села, попаднали между наркокартели, които снабдяват добри и богати региони без очебиен тероризъм и с прилична религия? Очевидно е по-ценен и някак по-близък. Иначе министърът нямаше да изтърси съжалението, че радикализмът и тероризмът не принадлежат само на една религия и на едни регион. Познахте, принадлежат на същия регион и на същата религия, за които се сетиха всички, преди да бъде разкрит Брайвик. Всекидневните масови убийства в него изглежда не трогват глашатаите на доброто.

Тъкмо в това е предателството, кухата патетика, която лъха от съболезнования в "приятелски" посолства. Оттук полъхва и оня латентен расизъм с чувството за монопол над доброто, който се различава от манифестирания в зловещото дело на Брайвик по това, че е облечен в съболезнователна куртоазия за убитите, тъй близки нам по "ценности". Когато обаче в името на тия ценности за неценни се броят чужди животи на чужди хора и не ни призовават да сме за един ден иракчани, афганци, пакистанци и пр., латентният расизъм опасно залита към начина на мислене на убиеца. Преди това обаче е дал образец за делото му, за убийства в името на някакви ценности. Че са "нашите", не ги прави нито по-ценни, нито по-безопасни за хора, които не ги споделят.

Това е именно баналното зло, за което говори Хана Арент във връзка с административно позволеното унищожение на неценните заради расовата хигиена. Зад него се крие радикалното зло. Кант го разглежда тъкмо откъм религията в рамките на голия разум. То е дотам присъщо на човешката природа, че дори при най-силно съчувствие към нещастието на ближните, предателски се прокрадва егоистичната радост, че то ни е спестено, че е временно и ще се върне, където му е мястото - при най-далечните. Само да не е тук, а там, при религиите, регионите, народите, хората, чието нещастие ни изглежда съдба.

Затова норвежката трагедия повтаря нещо твърде поучително: извън злото в човека тя разкрива лицемерната съпричастност към себеподобните, предрешена като съпричастност към доброто. Брайвик е поредният мрачен символ на ужаса от вманиачаване в "истинските" ценности, позволяващо да се убива без милост. А че го е направил сам или с малцина съучастници, че със сигурност е по-скоро клиничен, а не политически случай, е подробност откъм постоянното убийство на хора, несподелящи нашата вяра в доброто и призива да бъдем други, но все пак същите. Което от друга гледна точка е малка утеха пред баналността на радикалното зло, прозиращо под лустрото на съпричастност към единственото добро: нашето, на ония, които не сме Брайвик поотделно, но вкупом твърде приличаме на него.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Всички днес сме норвежци. За съжаление, радикализмът и тероризмът не принадлежат само на една религия или на един регион", казал външният министър Младенов, стискайки ръката на Дагфрид Йортхул, временно ръководеща мисията на Норвегия у нас. През март бяхме японци.
Снимка: БГНЕС
В центъра на София, на най-големия книжен пазар на площад "Славейков" масово се предлага расистка литература и книги на Хитлер.
246
10055
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
246
 Видими 
29 Юли 2011 20:22
Защо като Брайвик. Той е ненормалник - първо се определи като "самотен вълк", после като "самотен кръстоносец". Нашият проблем е друг - самотният българин
29 Юли 2011 20:25
автора
29 Юли 2011 20:32
И аз не съм прочел статията, но щом е за автора
29 Юли 2011 20:33
Добри разсъждения на тема лицемерие. Отличителна черта на модерните демокрации.
29 Юли 2011 20:41
Бисер, поздравления!
Ама най-хубавата публикация в БГ (доколкото съм чел) по въпроса. Поне един журналист със здрав разум и етика.

29 Юли 2011 20:48
Всички днес сме норвежци

Може и да е умно, но по нищо не личи.


..Вероятно биха го убили без никаква милост, не беше ли тъй силно охраняван...

Авторе, защо пишеш за неща, които не познаваш?! Покрай гадостта от преди 1 седмица май това е мода в БГ.

Редактирано от - Scandinavian на 29/7/2011 г/ 20:49:15

29 Юли 2011 20:56
"Много върви при сбирки на анонимни алкохолици и тренинги на офисния планктон. Неговата илюзия за свободно плуване из глобалния океан с туитвания и емотикони идиотски се поддържа и при масово убийство. "
***
Отлично!
29 Юли 2011 21:10
Младенов, а на кадаифа пак ли ше му се кланяш?
Щото оня де го "призна", и дето измъчваше сестрите, кога твоя милост беше заместник на Надето, май го целнаха у десятката.
Въртигъз политиката виждам че си я усвоил, а кажи сега нещо от твое име!
Примерно за изтегляне на контингента ни от Афганистан...
29 Юли 2011 21:10
Да, бе.
Утре някой психопат ще изтребе някой и друг педераст на някой и друг парад на педерастката гордост и всички ще станем педераси на официално ниво, че може и задължителни манифестации на деня на борбата с хомофобията да ни спретнат.
Това идиотизмът на политическата коректност само ни закопава, закопава ... и създава все по-големи и по-абсурдни проблеми и там, където ги е нямало.
29 Юли 2011 21:18
Много върви при сбирки на анонимни алкохолици и тренинги на офисния планктон.
Абе то и Кенеди, дето е казал първи "Ich bin ein Berliner", казват, си падал по чашката, ама дали се е готвил за сбирка на АА, не се знае.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
29 Юли 2011 21:28
Право в десятката...Отлична статия.... Автора
29 Юли 2011 21:32
Брей, у тоз брой не стига че има статия от Денков, ами има и статия за Денков и тез, дет му вирят палчета (па макар и писана през 1933).
29 Юли 2011 21:33
Абе туй с офисния планктон аслъ си е проява на лош вкус, докато проява на изисканост е на чистачката да викаш офис суппорт. Обаче това с
Кант, религията и голия разум е направо промоция. Доколкотоз съм чел Кант е бил на принципа "око да види, ръка да пипне и после да философства"..
29 Юли 2011 21:47
Образец на Критическа публицистика . Селям , Адаш ...
29 Юли 2011 22:00
Това е именно баналното зло, за което говори Хана Арент във връзка с административно позволеното унищожение на неценните заради расовата хигиена. Зад него се крие радикалното зло. Кант го разглежда тъкмо откъм религията в рамките на голия разум. То е дотам присъщо на човешката природа, че дори при най-силно съчувствие към нещастието на ближните, предателски се прокрадва егоистичната радост, че то ни е спестено, че е временно и ще се върне, където му е мястото - при най-далечните. Само да не е тук

29 Юли 2011 22:01
Не съм съгласен, г-н Денков. Да, злото е неделимо.
Но не забравайте неделимото, безкомпромисно добро - единственото противоядие на злото.
29 Юли 2011 22:19
Никола Вапцаров, Бийгъл.
Това е последният българин - злодейски убитият на 23 юли 1942 -
чувствал, разбирал и изричал разликата между добро и зло
29 Юли 2011 22:23
.
29 Юли 2011 22:30
Още в древността са малтретирали хора под лозунга "изметете метеките" - нищо ново под слънцето. В Норвегия омразата към метеките ескалира в това, което се случи. И все пак, мнозинството от хората, най-вече стихийно, без да имат понятие от категорическия императив, всекидневно постъпват съгласно предписанията му.
29 Юли 2011 22:37
Добра статия.
29 Юли 2011 22:58
Българите сме ограбени от верата си, Спайдър
Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? -
пшеничено зърно
от моята вера,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.

Какво ще остане
от мене тогава? -
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право -
миг след грабежа
ще бъда аз нищо.

29 Юли 2011 23:03
За двойния и троен стандарт при оплакването на жертви- по- малко или повече ценни, Денков е прав! Съвменната западна цивилизация се крепи на 3 стълба- лицемерие, алчност и цинизъм, зле прикрити зад демократично- упойващи приказки за толерантност, човешки права и свободи.
29 Юли 2011 23:08
Интересно есе с интересни помисли, които обаче са базирани на произволни допускания за разни вероятности като тези:

Тук вероятно Младенов е пропуснал двойствения смисъл на "предаването на ценности." Пропускът предателски издава същинското мислене. Освен да плеснем и да се прегърнем, предаването открай време означава предателство с целувка. Както съобщават възмутени норвежци, съпровождали колата с убиеца и яростно питали защо ги е предал. Вероятно биха го убили без никаква милост, не беше ли тъй силно охраняван.


Денков е попаднал в клопката на (българския) език, без да отчете характера на контакта между блгарин и чужденец. На английски, който вероятно е бил езикът на разговора, различните "предавания" се предават с различни думи. Та вероятно каламбурът не се е състоял. И със сигурност не е приет като такъв.
Също толкова произволно е допускането за какво биха направили въпросните норвежци. Вероятно те не са били от породата на убиеца - да се отдадат на насилието, породено от безпомощност, ярост и гняв. (споменавам безпомощността , защото пред смъртта всички сме безпомощни).

Статията , все пак, си струва , най-малкото защото не следва безумните видения и тънките сметки, които произведоха предходните публикации по темата в този вестник.
29 Юли 2011 23:09
Защо ли сега няма ни един да напише и 1 / 100на от това?

ПРОЩАЛНО
На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида
29 Юли 2011 23:12
Съвменната западна цивилизация се крепи на 3 стълба- лицемерие, алчност и цинизъм

А източните да не би да се крепят на откритост, безкористност и алтруизъм
29 Юли 2011 23:16
Те и турците след като гръмнаха арменския журналист дето ги критикува преди има -няма 2 години и те всички вкупом станаха арменци. А какво мислят арменците - ху кеърс...
29 Юли 2011 23:19
Ей, Gan(ю), изборът ти беше много жесток. Знаеш колко съм разнежена по това време на едно-две и така в порядък
29 Юли 2011 23:23
Денков - перфектно!!!
Освен офисния планктон, нацели и форумния. Йеее, СЕГА как свети!Щото той - планктона като се поактивира малко - тъй му се отразява. За онзи, от МВнР-бе дълго сме си коментирали.Планктон като форумния, но по някакви случайности попаднал във високите етажи на властта.Иначе - същите лайна, меко казано.
29 Юли 2011 23:31
ГанЮго, специално за тебе
Тази земя,
по която тъпча сега,
тази земя,
която пролетен вятър пробужда,
тази земя - не е моя земя,
тази земя,
простете, е чужда.
Сутрин тръгвам.
Фабричният път
го задръства
с рубашки
безброя.
Ние сме слети с сърцето,
с умът,
но... земята не чувствам моя.
Над мойта земя
напролет
лъчите
шуртят,
гърмят водопади
от слънце
над мойта
земя.
Ти чувстваш дълбоко
сърцето на земната гръд
и виждаш как с скокове
раснат безбройни цветя.
Над мойта земя
в небето
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят,
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлия бряг на Егея.
Спомням си само.
И ето нахлува кръвта
във сърцето, което
топи се от някаква нежност...
Моя страна! Моя прекрасна страна!...
Поена със кръв
и разлюляна
в метежи.
По Беласица телени мрежи...
29 Юли 2011 23:35
Благодаря Бърни

(сега специално за Светулка)

Всички сме норвежци.
Всички сме либийци.
Всички сме натовци.
Всички сме арменци.

Всички сме за Пловдим.
Само, че не съвсем, и не всички.
Даже и Кант, нито е от Пловдив,
нито е норвежец
29 Юли 2011 23:35
Как пък 50 години не случихме на един вънкашен министър бе? Иван Данчов да прощава, той беше за малко.
29 Юли 2011 23:43
Аренд няма една позиция за злото, затова баналното и радикалното не са свързани. Баналността на злото е в това, че Айхман е посредствен, бездарен бюрократ (така смята Аренд или така е предпочитала да смята заради Хайдегер). Баналното зло е секуларно и всекидневно, а радикалното зло - метафизично и непреодолимо. Радикалното зло в "Източници на тоталитаризма" (10 години преди Айхман) е радикалното безумие на тоталитарната машина. Спорно е дали това е Кантовото радикално зло, което е вкоренено, radikal.
29 Юли 2011 23:43
по-принцип смятам денков за мислещ човек и съм съгласен с гравната линия на есето, НО
Вероятно биха го убили без никаква милост, не беше ли тъй силно охраняван.


те това показва колко ориенталско е авторовото мислене. за жалост, за голяма жалост. чак отначало помислих, че нещо не съм го прочел както трябва.
29 Юли 2011 23:55
Защо ли сега няма ни един да напише и 1 / 100на от това?

Как да нема? Ето:
"На прострена актинья приличаш..."
Красивият момък зяпа водата и се чуди как по-нежно да избегне брака.
Минимум 1/100на, даже 1/1000
30 Юли 2011 00:04
Как пък 50 години не случихме на един вънкашен министър бе? Иван Данчов да прощава, той беше за малко.

Да не е Иван Станчов?
30 Юли 2011 00:12
Автора
30 Юли 2011 00:18
Ган, най-големите углавни престъпления в света са вършени от комунисти и терористи, а поетичните възможности и талант на Вапцаров са нещо съвсем отделно. Въпреки че когато се появи зората на едното, автоматично възкръсва и другото от миналото.
30 Юли 2011 00:19
Тази земя,
по която тъпча сега,
тази земя,
която пролетен вятър пробужда,
тази земя - не е моя земя,
тази земя,
простете, е чужда.

Влезте в сайта на НСИ и вижте чии са предприятията в България.
И помислете, защо има статистика за брутния ВЪТРЕШЕН продукт, а няма за брутния НАЦИОНАЛЕН такъв.
Тази земя, простете, отдавна е чужда
30 Юли 2011 00:29
Чужая Земля

Kогда я проснусь
и снова буду один
под серым небом провинции
уже зажгутся огни
словно лужи глаза
словно гальки в воде
все погасшие звезды лежат
лежат на тинистом дне

прощай, Чужая Земля
но нам здесь больше нельзя
мы стали легче тумана
мы стали чище дождя
мы вновь вернемся сюда
но кто нам скажет тогда:

"прощай, Чужая Земля, прощай!"

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 30/7/2011 г/ 00:32:07

30 Юли 2011 00:34
Отдавна не бях чел по-заядлива статия.Не че пожелавам на автора децата му да бяха сред жертвите на Брайвик (макар това да не е невъзможно), но ако беше така, дали щеше да си напише "матриялчето" по този начин???

Редактирано от - Европеец45 на 30/7/2011 г/ 00:41:28

30 Юли 2011 00:45
Като познаваме Брайвик по снимка и от интернет, за нас той е символ на злото. За други хора е просто убиец. Чичо Фичо се засегна, че за мен Бин Ладен е някакъв брадат и не чувствам облекчение от неговото убийство - за мен Бин Ладен е една снимка, нищо повече. Хана Аренд написала "Източници на тоталитаризма" в Америка, тя напуска Германия още през 33 година. Затова и нейното отношение към радикалното зло е дистанцирано, обобщително. Но след 10 години тя сама наблюдавала Айхман, един от извършителите на Холокоста. Тогава вече радикалното зло станало банално.
30 Юли 2011 01:15
мы вновь вернемся сюда
но кто нам скажет тогда

Пример: "Аурубис" /МДК "Г. Дамянов - Пирдоп"/ е вложило досега около един млрд евро. Обаче нашата мед е за повече от три милиарда евро.

Редактирано от - burning daylight на 30/7/2011 г/ 14:00:43

30 Юли 2011 01:53
лянча, млъкни!
30 Юли 2011 04:03
тази земя - не е моя земя,
тази земя,
простете, е чужда.Из "Македония и задълженията на писателите македонци към нея" от Никола Вапцаров

"Не че фурнаджийския работник, не че гладния земеделец, не че дребния чиновник не мислят, че парите за хляба при сегашната икономическа система няма да стигнат и при независима Македония.Но нашата грешка е там, че не намерихме живата връзка между икономиката и живота, между нас и онези, които не разбират нещата в онази ширина, в която ги разбираме ние. И се случи така, че събитията ни надскочиха, удариха ни ритник и след този ритник ! тази вечер едва ние се мъчим отново да запазим равновесие. Случи се така, че в Сръбска и Гръцка Македония великобългарските утопии изстиват и крепне едно поколение, ентусиазирано от лозунга – Свободна и Независима Македония. Това е най-важния етап от македонския въпрос в последните години, който ние навреме не забелязахме и за чието проспиване носим лична и организационна отговорност. Да се търси организационна отговорност е било винаги лесно. Ние сме свикнали след всяка грешка да правим стереотипни самокритики, да приказваме, да пишеме и все пак да тъпчем на място. Но ако ние милееме за своята Родина, ако в нас има капка македонска кръв, ако в нас е останала искра от благороден патриотизъм, този път трябва да се впрегнем, за да понесеме част от тежестта на едно дело и жестокото величие на една епоха.
....„Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.."
30 Юли 2011 04:13
За Вапцаров - ... но сега някой ще ти обясни, че е терорист...


Откъъде накъде - та нали той ясно е написал:
"един е лозунга:
Терора долу!
Съюз със СССР!"
30 Юли 2011 05:48
Без зло, няма добро.
30 Юли 2011 07:10
Когато Саддам изтребваше собствения си народ, ние какви бяхме-иракчани, българи, или никакви? В България годишно от катастрофи загиват 1000 . За да не сме лицемерни, невинните вероятно са около 900, приемаме, че 100 са виновни/убийци... Това прави около 85 убити невинни на месец. И убийците им не са писали нито манифести, нито са се въоръжавали, едва ли и във фейсбук някога са написали нещо. През август жертвите са най-многобройни. Ще бъдем ли българи през следващия месец, когато статистиката казва, че 100 сънародници ще се разделят с живота си по пътищата на България?!
30 Юли 2011 07:39
Всички сме лесбийки
30 Юли 2011 07:40
Добра тема. Автора много се е отпуснал в излишества, всичко можеше да се каже в 5-6 изречения.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД