:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

След прочитане да се изяде

В новото столетие учените обещават да нахранят света с евтино изкуствено месо от "натурален вид", за чието производство има предостатъчно ресурси
СНИМКА: www.mookinoodles.wordpress.com
Японският биолог Митсуюки Икеда и неговото творение, което в интернет беше кръстено "шитбургер".
Храната през XXI век ще се прави от всичко, което сега наричаме "отпадъци". През юни т.г. Русия и Япония съобщиха за поредните си открития, като първите са готови да създават храни от птичи пера, а вторите от човешки екскременти. Това води до въпроса каква всъщност ще е храната на бъдещето, след като е ясно, че светът иска месо. Търсенето му само в Китай на всеки десет години се удвоява, а в Индия на всеки пет, там, разбира се, не ядат телешко, но наблягат на пилешкото. Расте потреблението на месо и в Русия, като специалистите са изчислили, че след десет години човечеството ще поглъща два пъти повече месо от сега. Откъде ще се вземе цялата тази продукция?

Неочакван отговор на този въпрос намери японският биолог Митсуюки Икеда от Университета Окаяма, който предложи да се произвежда изкуствено месо от човешки екскременти. Новината за това изобретение, което първо се появи в британския в. "Дейли мейл", предизвика буря от емоции в интернет, като някои шегаджии веднага нарекоха откритието "шитбургер"(от лайно на англ.) Десетки хиляди потребители на нета веднага обявиха бойкот на японската кухня, а видеозаписът, на който професор Икеда обяснява тънкостите на производствения процес, стана за няколко дни лидер в сайта YouTube, където го видяха 1.5 милиона души.

Оказа се, че



идеята за "шитбургер" циркулира не едно десетилетие



във фантастичните романи и е попаднала неочаквано в японската наука. Една компания, която се занимава с преработката на отходните води, се обърнала към лабораторията на Университета Окаяма, която се ръководи именно от Митсуюки Икеда, с молбата да се измисли начин за утилизация на биологичните отпадъци от канализацията. Професорът се заел сериозно с този проблем и решил преди всичко да разбере с какво точно си има работа. После открил това, което е известно на всеки лекар диетолог - човешкият стомах усвоява не всички компоненти от храната и питателните вещества. Всъщност, именно тези неусвоени вещества, сред които има и нужните белтъчини, важни минерали и полезни въглехидрати, са в основата на нашите екскременти. Затова пък тези вещества прекрасно усвояват бактериите, които от остатъците на нашите необработени храни произвеждат белтъка протеин, естествено за своите нужди. Но Икеда решил да накара тези бактерии да поработят за нуждите на човека. Като резултат всички необработени остатъци от храна били разделени на съставни елементи с помощта на химическа екстракция и хидролиза. В лабораторията била получена прозрачна течност, която на практика се състояла от молекули на полипептиди - белтъчни съединения. Тази течност била смесена с някаква маса от бял цвят, за да се получи форма "приличаща на месо"(съставът на тази маса засега се пази в тайна, известно е само, че в нея има високо съдържание на въглехидрати, които са на растителна основа). След което се добавя сол, синтетични ароматизатори и натриев глюконат за вкус. Както и червен хранителен оцветител, за да се получи естествен цвят на продукта. Като цяло масата външно напомня повече на продаваното някога в СССР "шоколадово масло", отколкото на месо.

Ако на инициативата на Икеда се погледне с очите на учен, то неговият експеримент изглежда като истинска революция, само че не в научен план, а в психологически. Това е така, защото след като през 60-те години, когато учените започнаха да провеждат първите експерименти с цел създаване на изкуствени белтъци, биолозите не бързаха много да разкриват пред обществеността пълния списък със суровини за своите експерименти. Те измислят понятия като "влакна от животни и растителен произход". Тази потайност се обяснява с предубедеността на потребителите, които по различни причини, най-вече елементарно незнание, могат да обявят бойкот на новите стоки заради някои неблагозвучни вещества, които се използват при създаването им. Така че професор Икеда стана първият учен, който реши, без да се прикрива, да поговори с обществото за храната на бъдещето и за това как тя се създава. Дали той е бил чут и разбран, е много важен въпрос. Самият учен се отнася към обидите по негов адрес с ледено спокойствие, като истински самурай, който разбира, че хората първо трябва да прекрачат един важен психологически праг. Когато това неизбежно стане, неговата технология ще намери търсене.

За това въпросът



какво точно ще ядем утре



вече не може да бъде пренебрегван. Ясно е, че населението на планетата се увеличава постоянно и храната намалява постоянно, заради което са нужни спешни мерки. Засега обаче се предлагат предимно екзотични варианти. Експерти на Световната здравна организация (СЗО) предлагат да се наблегне на отглеждането на насекоми, в частност на гъсеници от някои сортове пеперуди. Както заяви изследователят Пол Вантом, енергийната ценност на сушените гъсеници съставят около 430 килокалории на 100 грама - колкото е и при висококачественото месо. Като се допълни, че месото на гъсениците съставлява около 53% белтъчини, примерно 15% мазнини и 17% въглехидрати. Други учени пък се обявяват за създаването на изцяло изкуствено месо. "Взимаме клетка от истинско месо и го разделяме на питателните му вещества - витамини, аминокиселини и минерали", заяви Хенк Хаагсман, изследовател от университета в Амстердам и член на Асоциацията на производителите на изкуствено месо. "След това копираме тези съставни части и получаваме готово месо, като можем сами да модифицираме състава на подобни клетки, добавяйки и други вещества в него. Така ще успеем да намалим вредните мазнини на по-полезни вещества и месото ще бъде по-здравословно и полезно", допълва той. Основният проблем обаче е как да се оптимизира производството и да се направи този продукт продаван. Засега производството на подобно изкуствено месо излиза много скъпо, защото няма добри технологии в тази сфера и не носи печалба.

"Ние обаче сме убедени, че с времето ценовите различия ще се изравнят и в един момент дори ще бъде по-изгодно да се произвежда такъв вид месо, отколкото натуралното. Трудно е обаче да се каже кога ще стане това", смята Стиг Омхолт, президент на Асоциацията на производителите на изкуствено месо. Своя технология предлагат и руските изследователи от птицевъдната промишленост, които измислиха как перата от птици да се преработват. Както се оказа, около 85% от общата маса от тези отпадъци съставят чисти белтъчини, известни като кератин, който е най-полезният и питателен продукт в света. Първоначално перата минават през изчистване и дезинфекция, след което се пускат през хидротермична обработка. После от тази маса се извлича прозрачен разтвор, който съдържа в себе си кератин. Той днес вече се използва в козметичната промишленост - при създаването на кремове за подобряване на растежа на косата, както и за различни храни за домашни и селскостопански животни.

Големият проблем на човечеството е, че хората още не са се научили разумно и правилно да употребяват хранителните продукти. Научно-техническият прогрес доведе до това, че



хората приемат прекалено много храна



и все по-малко се напрягат физически.

Резултатът вече е известен на всички - масово затлъстяване, гастрити и други стомашни разстройства. От медицинска гледна точка човечеството днес яде не само ужасно много, а направо самоубийствено много. Така всяка година в САЩ се появяват почти 10 000 нови вида продукти, като едновременно с това всеки ден се изхвърлят хиляди тонове развалена храна на боклука. Това важи и за Европа и други развити части на света. Дори има нов вид индустрия за лекарства, които помагат на организма да се справя с празничните трапези, когато хората поглъщат огромни количества храна.

На всички е ясно, че повечето хора никога няма да се откажат от парче добре изпечено месо за сметка на някаква неизвестна субстанция, дори тя да е хиляди пъти по-полезна. Но точно в това се крие проблемът, че в наши дни месото, което купуваме в супермаркетите, невинаги е "натурално". Месопроизводителите постоянно измислят нови начини, за да осигуряват все повече от своята продукция, и то в минимални срокове. Достатъчно е да си припомним последния скандал в Германия, когато в храна за животни в стотици птицеферми бяха открити диоксини, които попаднаха в яйцата и месото. Тогава се оказа, че производителят е използвал вредни за човека мазнини във фуража въпреки ясното обозначение, че са само за промишлена употреба.

Друга обичайна практика е в храната за животни да се добавят стероиди, антибиотици и различни стимулатори, което води до такива болести като луда крава, свински и птичи грип. Както и технологията да се увеличава масата като месото се инжектира с вода и увеличава обема си до 40%-50%. Все пак добре, ако в месото е добавена обикновена вода, а не сложен коктейл от химикали, които спират процеса на гниене и придават на месото "натурален" розов цвят. Възможно е много от нас да предпочитат да не се замислят над тези проблеми, но японецът Митсуюки Икеда реши, че между потребителите и производителите не трябва да има никакви тайни. Особено след като вече на всички е ясно, че през новото хилядолетие "натуралният" външен вид на един продукт невинаги ще означава, че той наистина е получен по натурален път.
СНИМКА: www.onegreenplanet.org
Някои храни на бъдещето могат да изглеждат така.
СНИМКА: www.rnw.nl
Учените вече знаят как се създава изкуствено месо.
42
4826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
31 Юли 2011 19:49
Има проблеми и с водата.Нещо за урината не са ли измислили?Гадост.Плодят се без да мислят като зайци, после се чудят какви гадости да ядат и пият.
31 Юли 2011 20:21
Това съм го чел 80-те години в "БТА Наука и Техника".
-
Що се отнася до месото, то човечеството е решило въпроса преди няколко хиляди години минавайки от лов към животновъдство. Не знам тревата да е станала дефицитна, за да не се отглеждат повече животни.
-
Всъщност може и да стане, ако вместо храна се засажда ГМО за биогорива.
31 Юли 2011 21:04
Прасетата и кокошките са всеядни животинки, не им се връзвайте на подобни учЕни!
31 Юли 2011 21:39
"Крилце или кълка"
31 Юли 2011 22:03
И сега какво?Вместо на Гергьовден да заколя агне или яре/както иска Господ/, трябва сигурно да меся в тавата ла$на.Хубаво, че съм на 50 г0дини и няма да доживея.Мислете му Вие, младите.
31 Юли 2011 22:17
..произвеждат белтъка протеин..
31 Юли 2011 22:27
Анастаси, Сега вече ги ядем по стандарт "Стара планина"!
31 Юли 2011 22:37
Този, с перата "открива" нещо, което българската месопреработвателна индустрия е внедрила от десетилетия. Да беше опитал българските кренвирши.
31 Юли 2011 22:44
Ясно е, че населението на планетата се увеличава постоянно и храната намалява постоянно, заради което са нужни спешни мерки.

След като става дума за разумни хора, а не за животни очевидното решение е намаляване на раждаемостта и стабилизиране броя на населението. За да не се наложи за в бъдеще правнуците ни да ядат слама и дървени стърготини.
31 Юли 2011 22:46
И ся кво?
Значи отглеждаме пилета, колим ги, оскубваме ги, предаваме перушината за преработка и си ги ядем, бройлерите де. А който няма, ще получава от държавата - "безплатно" може би - перушинени пържоли и кълки, само и само да е сит и да не се бунтува.
31 Юли 2011 23:04
Ура, вечният двигател е открит! От човешки екскременти – храна за човечеството. От тази храна – отново екскременти! От тях – отново храна за човечеството! Затворен цикъл! Вече няма да ни трябват тревопасни животни, нито храната им, която обожават вегетарианците и така ги лишават от храна. Понеже по веригата малко от калориите се губят, „Експерти на Световната здравна организация (СЗО) предлагат да се наблегне на отглеждането на насекоми, в частност на гъсеници от някои сортове пеперуди. Както заяви изследователят Пол Вантом, енергийната ценност на сушените гъсеници съставят около 430 килокалории на 100 грама - колкото е и при висококачественото месо. Като се допълни, че месото на гъсениците съставлява около 53% белтъчини, примерно 15% мазнини и 17% въглехидрати”.
Ето това ни чака с изхранването – преработени екскременти и гъсеници за десерт.
Как да не се сетиш за стария виц, дето мангалката питала госта си: „Дасера (десерта демек) ще го ядеш ли?
31 Юли 2011 23:12
Да, по въпроса за калориите - Имаше по TV една реклама за няк`ва дъвка, дето доволно преживящата манекенка казваше: "И има само две калории".
И гладното сомалийче, като видяло тази реклама, си казало: "Уау, ЦЕЛИ ДВЕ КАЛОРИИ!"
31 Юли 2011 23:22
/\eko Има проблеми и с водата.Нещо за урината не са ли измислили?
, естествено има такова откритие. Вода от урина, в космоса няма шадраванчета. Натиснете тук
31 Юли 2011 23:26
Ако екскрементите не стигнат, ето как ще се донахраните: Натиснете тук
31 Юли 2011 23:28
Ха, наздраве!
31 Юли 2011 23:40
Човекът ще стане перпетомобиле: яде-сере-яде, може и сере-яде-сере. Но понеже не може да има перпетомобиле, то за покриване на загубите в процеса сере-яде-сере ще си похапва и нещо допълнително (примерно 10% от това което е хапвал преди). Предполагам, че братята японци вече проектират, а може би имат вече и прототип на миниатюрен лайнохранопреобразовател (за домашно ползване). Предполагам, че така ще е по ефективно, защо да разкарват лайната по разни канализации и тогава да ги събират и обработват. Домашният лайнохранопреобразовател има и предимството, че си ядеш собствените лайна, а не примерно индобългарски.
01 Август 2011 00:06
OLDMAD, за мен няма Стара Планина.Има стандарт Източни Родопи, регион Ивайловград.Там се колят..животните-за здраве, за берекет, за късмет... пък и за умрелите.
Трудна е редакторската работа в тези жеги.Шефовете в отпуска и ти викат- искам всеки ден пълни и интересни страници.И много коментарии във Форума.Ще им помогнем на новобранците
01 Август 2011 00:10
"Никой не може да изходи повече, отколкото е изял!"/§39/
01 Август 2011 00:46
Бай Иван , с глас се смях, направо се уплаших, да не взема да изпусна от суровината на бъдещето
01 Август 2011 03:28
Това е храна за адвокати. Даже няма нужда да се преработва.
01 Август 2011 03:37
§, някой изхождат във форума много повече отколкото е възможно да са изяли..
01 Август 2011 05:24
Вероятно съм мазохистка - трябваше да спра на белтъка протеин, ама на, стигнах до:

Друга обичайна практика е в храната за животни да се добавят стероиди, антибиотици и различни стимулатори, което води до такива болести като луда крава, свински и птичи грип.


Такъв бисер "Огоньок" не вярвам да публикува, отивам да търся оригинала на тази бъдеща хранителна субстанция (нали мога така да й казвам политически коректно?)

П.С. Намерих го, Натиснете тук, преводът е доста волен, а там има и двама автори... Но белтъкът протеин също го има... Уфф, вероятно и там редакторите са в отпуска!

Редактирано от - 67 на 01/8/2011 г/ 05:30:22

01 Август 2011 06:59







Мммм, благодатна тема .И ароматна. Само се чудя дали ще има селекция на екскрементите по квартали за различни манджи? Че то има едни квартали.....
01 Август 2011 08:51
След което се добавя сол, синтетични ароматизатори и натриев глюконат за вкус.

Натриев глутамат, не натриев глюконат.
Апропо, баба ми, Бог да я прости имаше едно такова прасе - като му сипеше ярма у копанята, първо се изтропваше вътре и после си го изяждаше с най-голям апетит.
01 Август 2011 08:58
Не утре а отдавна ядем шитбургери под различна форма. Почти всичкото месо което се продава като "филе" е пресован шит /иле шайзе/ декорирано с изкуствени жили за да наподобява на истинско филе. В каймата няма месо. В хляба няма брашно.А за т.н. "млеко" на Данон съм писал много. Това е престъпление с/у децата дори и с/у възрастните. Освен че е химия е и изклучително опасно.
01 Август 2011 08:58
Тов.Маузер, а не си ли чувал случайно баба ти да казва - "Доброто прасе всичко яде!"

Редактирано от - OLDMAD на 01/8/2011 г/ 09:00:08

01 Август 2011 10:11
Знаех си аз, че ядем все повече лайна, ама друго си е да ти го кажат в прав текст, че е храната на бъдещето...
01 Август 2011 10:54
Гнусно...
01 Август 2011 11:06
Друга обичайна практика е в храната за животни да се добавят стероиди, антибиотици и различни стимулатори, което води до такива болести като луда крава, свински и птичи грип.

Ми това не е вярно. Заразата идва от преработени животински кости и субпродукти, които отново се включват в хранителната верига на отглежданите животни.
Навремето някакви "учени" ни убеждаваха, че храната на бъдещето ще бъдат някакви хапчета, които ще включват всичко необходимо за поддържане на жизнените функции.
Вземаш хапчето всеки ден и готово! Няма пазаруване, готвене, миене на съдове. Хем се пести енергия и вода, хем и труд.
Така, че глупостите с всякакви заместители на храната ги слушаме и четем от години. Както и глупостите, че Земята можела да изхранва и 10 пъти повече население. Като, разбира се, никой не включва в прогнозите си енергията за съществуването и жизненото пространство за такава огромна популация.
Но изглежда растящата популация и свързаните с това проблеми са златна мина за някои "предвидливи" учени и бизнесмени, които отсега започват да усвояват "едни пари" за "разрешаване" на проблема.
01 Август 2011 11:17
Ми то, ако се вярва на фолклора, пазарските кюфтета отдавна се правят по технологията "кофа кайма, кофа ла*на", пък най-големите майстори и кайма не слагат.

Пак сме едни гърди пред японците
01 Август 2011 11:49
Имаше такъв виц:

Вожда отива при племето и казва:
- Хора, имам две новини, лоша и добра. С коя да започна?
- Почни с лошата- казва племето.
- Храната ни свършва, догодина няма да има какво да ядем, ще останат само говна.
- Ех, че лоша новина- въздъхнало племето. Кажи сега добрата.
- Говна много!


01 Август 2011 11:49
хехехее... отвратителни сте
Инак тукана в Геената това ще ви е менюто, без преработка даже!
01 Август 2011 13:15
Лъжеш кат' дърт Гявол - при теб остаят само пържунки и цял котел с мазно, дето не стават за нищо!
01 Август 2011 14:12
Хм, бизнесът с рога и копита ще преживее ренесанс. Да пускат председателя Фунт от тюрмата...
01 Август 2011 14:58
Всъщност, именно тези неусвоени вещества, сред които има и нужните белтъчини, важни минерали и полезни въглехидрати, са в основата на нашите екскременти.
Хубаво японецът си е направил изследванията. То по принцип чрез сложни синтези и от нефт може да се произведе храна, ама какво ще струва. Някои си мислят, като екстрементите са без пари много евтино ще излезе. Ами енергията, която трябва да се употреби за разделяне, синтезиране и т.н. и т.н. Едно време в нашият институт беше започнат международен проект за синтезиране на биологичмо активни вещество. Оказа се, обаче, че китайците го извличат много по-евтино от едно растение, което вирее при тях. Така, че по-полека с тези нови идеи.
01 Август 2011 15:02
Друга обичайна практика е в храната за животни да се добавят стероиди, антибиотици и различни стимулатори, което води до такива болести като луда крава, свински и птичи грип.
Половината на това изречение е вярна, другата не е. Няма никаква връзка между разни луди крави, свински, птичи (утре ще се пръкне и овчи) грипове и стероидите и антибиотиците.
01 Август 2011 15:24
Тук го прочетох, че човек никога не трябва да научава как се прави салам и политика.
01 Август 2011 17:15
Абе ученото си е учено: и в кенеф да го пуснеш, гладно няма да остане. Даже консерви ще си направи.
01 Август 2011 17:42
Ако знаеше само колко си прав!
01 Август 2011 18:48
Убедих се, че лайната са нещо полезно. Остава само да ни ги докарат на вкус. Като си помисля как от промишлен спирт и разни есенции докарват я ракия, я узо, я коняк, я водка, я вино, оставам спокоен за изхранването на човечеството.
Хубаво е да започнат от Япония.
01 Август 2011 20:14
Не утре а отдавна ядем шитбургери под различна форма. Почти всичкото месо което се продава като "филе" е пресован шит /иле шайзе/ декорирано с изкуствени жили за да наподобява на истинско филе.

07 Август 2011 17:02
Както виждам и други колеги са стигнали до Истината, а тя е
"които от остатъците на нашите необработени храни произвеждат белтъка протеин, естествено за своите нужди. "

Дет се вика, дет се казва от тук до староидите и птичея гриб - сал идна рука ръстояние - шъ мъ прощавате за правописната ми налодност, но тя е пряко отражение на научния принос на тайзи статия!!! Дали пък това не е идно ново направление в усилията за насаждане на модерно невежество не знам - НООО на такова ми мерише! прочее, ПРИЯТЕН ДЕН, уважаеми съфорумници!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД