:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ясно е, че изчезваме, но няма страшно

Причината не е в международен заговор или природен катаклизъм. Просто не е модерно да си българин.
Ясен Бориславов
Възможно ли е България да изчезне? При това не в някакво необозримо бъдеще, относимо към абстракцията на Големия взрив или Апокалипсиса, а в границите на едно обозримо предстояще, примерно от 30 или 50 години? Размишленията на тази тема в медиите се колебаят между драматични въздишки, безадресно вайкане и бодряшки възгласи, че страховете са по-скоро израз на популизъм. "Българският ген е здрав и няма да изчезне", казват академични авторитети, заобикаляйки обстоятелството, че "изчезването" може и да не е чисто демографски и биологичен, а по-скоро културен процес. Странно е, че точно генетичният код се смята за най-важното градиво на националната общност. В модерния свят културният код (навици, нагласи, ценности и стратегии за оцеляване) изглежда по-важен от хромозомите, макар че сериозни учени продължават да спорят



дали и доколко социалните фактори могат да надмогнат биологията



Данните от националното преброяване, проведено през февруари т. г., официално обявени наскоро по-скоро подхранват скептицизма за бъдещето на българското общество, въпреки че пред медиите бяха поднесени с уговорката, че нищо драматично не ни очаква.

Населението на страната в момента е 7 364 000, от които за българи се самоопределят 5 664 000. За десет години сме намалели с 560 000 души, от които 30% са емигрирали, а останалите са се стопили поради отрицателен индекс на раждаемост. Това означава, че всяка година по един град с размерите на Търговище, Горна Оряховица или Смолян изчезва. За същия период само в Чикаго са се заселили около 150 000 българи, почти колкото са жителите на трите споменати града. Дали второто и още повече третото поколение български емигранти там, а и в други страни, ще се чувстват българи, е силно дискусионен въпрос. Впрочем нежеланието на 9% от хората у нас да се самоопределят етнически звучи като глас от бъдещето. Ако сегашната тенденция на отрицателен прираст и емиграция се запази (а тя може и да се засили), превръщането на българите в екзотична етническа група през близките десетилетия не изглежда невероятно. Към средата на века населението ще е под 5 млн. и с демографска структура, която още по-ясно ще очертае хоризонта на българското изчезване.

За 48% от първокласниците майчиният език вече не е български, обяви преди няколко месеца министърът на образованието на форум в БАН. Данните показват също, че нацията интензивно застарява и делът на навлизащите в трудоспособна възраст намалява за сметка на излизащите. Растящият брой на индобългарите (според политически коректния неологизъм на д-р Тони Филипов) предвещава след десетина или петнадесет години вълна от неграмотни и ниско квалифицирани, но жизнелюбиви и гладни граждани, които някой ще трябва да храни. Очертава се перспективата един работещ да издържа 3-4 безработни. Иначе казано, ще става все по-нерентабилно икономически да си българин в България и вероятно не всеки ще може да си го позволи. Поради което българската етническа принадлежност може да се превърне в опасна и романтична съдба, а туристическата индустрия може да привлича туристи под слогана "Само за професионалисти" и снимки на Индиана Джоунс. Впрочем това лято индустрията показа, че може да предлага неподозирани вълнения за своите гости - може да ги отрови, да ги прегази с моторна лодка или да ги удави в хотелски басейн.

Опитът да се надникне в бъдещето



очертава няколко възможни варианта за развитие



1. При пет милиона жители (половината индобългари) държавата представлява пет-шест по-големи града с периферия от гета и пустеещи села. (В момента 34% от населението живее в седем града, а 21% от селищата са с население под 50 души.) Почти няма да има инфраструктура, тъй като индобългарите традиционно я третират като източник на полезни изкопаеми.

2. Под мъдро насърчителните и строги грижи на държавата индобългарите внезапно започват да се интегрират и трайно се приобщават към обичайните за страната образователни, етични, трудово-правни и хигиенно-битови стандарти. Преминават от присвояващо към произвеждащо стопанство, а оркестър "Карандила" предлага нов, леко суингиран аранжимент на националния химн, който става световен хит.

3. Поради обезлюдяване на отделни райони в страната се заселват нови етноси, прогонени от глобалното затопляне или по други причини от своите страни. Идват като работна ръка и усядат трайно.

4. Поради невъзможност да реши социалните си проблеми държавата загубва остатъците от национален суверенитет и управлението преминава под международен патронаж.

Вероятно нито един от тези сценарии няма да се случи в чист вид, а бъдещето ще поднесе нещо средно плюс нещо непредвидено. Но в общи линии изглежда ясно какво можем да очакваме.



България няма да е първата изчезнала цивилизация или държава



В различни времена това се е случило с ацтеки, маи и инки, с древните култури на Шумер и Акад, с обитателите на Великденските острови и десетки други. Най-често държавите изчезват поради външни сили (климатични промени, природни бедствия, сблъсък с други народи) или защото не разбират какво им се случва и не виждат причини да съществуват. Изглежда и цивилизациите имат срок на годност, след който поради умора и неспособност да се модернизират изпадат в състояние на сенилност и деменция, постепенно умират и после предизвикват предимно археологически или етнографски интерес. Едва ли причините за изчезването на България ще бъдат по-различни.

Признаците на българското изчезване се простират отвъд данните от статистиката.

Всяко общество живее и се развива чрез постоянно самоописване и саморазбиране. Българското общество не желае или не умее да го прави, загубило е интерес към себе си и предпочита да се самоизмисля в мрачни или розови краски, но не и трезвата самооценка. Сигурна индикация за това е изчезването на критиката - художествена, литературна, театрална, музикална, научна и най-важното, авторитетна. Липсва периодика, която да я предлага. Идеята, че интернет може да запълни тази празнота, е измамлива, тъй като многогласието в мрежата е доминирано от дилетантщина.

Ако човек се опита да разчете актуалните образи на българското, както е представено в медиите,



ще открие едно твърде недружелюбно към себе си общество



Хора, които в собствената си страна създават среда на взаимна нетърпимост, загубили онзи усет за правомерно и истинно, който споява обществото, усета за правилно и благопристойно нравствено поведение и умението да се различава допустимо и недопустимо. Липсата на критерии за всичко това води до фаворизиране на пошлото, просташкото или в по-добрия случай (но той всъщност е още по-лош) - на посредственото. Спиралата на посредствеността завършва в нищото, вещае изчезване. В същото време малокултурието и простотията се превръщат в политически ресурс, от който никоя партия не е склонна да се откаже. Колкото повече се опростачва населението, толкова по-лесно и предвидимо гласува на избори - независимо със или без заплащане.

Въпреки демократичната фасада на управлението



България е по-скоро феодално и кастово общество,



което се владее и управлява от стотина (цифрата е условна) семейства. Няма реално разделение на властите.

Според статистиката днес 73% от населението живее в градове. До средата на миналия век точно толкова са обитавали селата. Внезапно погражданеният селянин е нещастно същество. Загубил благонравието на патриархалността и връзката със земята, но без да е станал и гражданин и да е припознал добродетелите на гражданското общество, той живее в духовен вакуум. Не знае на какво да се радва и от какво да страда. Радва се на промоциите в хипермаркетите и страда по турските сериали. Едно предимно селско по манталитет общество, което е загубило своите села, е самоосъдено на изчезване.

В годините на т. нар. преход (който не е никакъв преход, а по-скоро мутация, защото модерната история не познава двадесетгодишни преходи) българското общество се опитваше да забогатее чрез самоограбване. Естествен финал на всяко продължително и системно самоограбване е изчезването. На практика повечето големи богатства у нас са натрупани чрез (законно или недотам) усвояване на държавен и обществен ресурс. В България няма и никога не имало истински капитализъм.



Основен източник на богатства е била и си остава държавата



Властта създава богатство, а не богатството - власт. Но натрупаното чрез власт може да бъде загубено чрез власт. Което обяснява и иначе трудно обяснимия обичай бизнесът да спонсорира МВР или опитите правителството да определя цените на бензина. Впрочем отношението на българската мутромилиционерска олигархия към българската природа е същото като отношението на българския циганин към инфраструктурата.

Нека вметнем, че всеки исторически преход произвежда някаква своя романтика - било хайдути и хъшове, било партизани или бригадирско движение. Т. нар. демократичен преход не предложи никаква романтика, освен ако някой не се опитва да я търси около мутрите и чалгата. Завихрен в спиралата на посредствеността т. нар. управленски елит не успя да предложи нещо много по-важно от романтиката - модерен и общоприемлив български проект. ЕС и НАТО не са български проекти. Днес може и да няма български проект, но



има българска мечта - да напуснеш България и да продължиш да я обичаш във фейсбук



От години политическият дневен ред на страната е обвързан с някакви съдбовни международни доклади, които съобщават видими с просто око неща. Сякаш не градим сами своята идентичност, а очакваме някой да ни я каже. Например съдебната система. Ако човек разгледа автопарка около Съдебната палата, би помислил, че там се провежда международна сбирка на наркотрафиканти.

Кои са актуалните културни знаци на българското? Какво правим заедно? Какво ни събира? Кирилицата, шопската салата, Мадарският конник, усещането за невинност при всякакви обстоятелства (винаги някой друг е виновен), омразата между народ и елит и изобщо омразата като национален спорт, изкуството на рекета и рушвета, киселото мляко, смядовската луканка, мрънкането, купуването на избори, нехайството и добродушната наивност, тарикатлъкът и шмекерлъците на дребно, чалгата, политическата сервилност, законодателната и административна сенилност, независимата до невменяемост съдебна система, която произвежда комедийни сюжети, взаимното недоверие и вярата в чудеса (през юни в някакъв вестник се писа, че Бойко Борисов черпел енергия от извънземна цивилизация), вкусът към домашното и недоверието към купешкото. Домашно вино, домашна ракия, домашно правосъдие, домашно законодателство, домашна държавност. Всичко това носи привкус на миловидна и обречена провинциалност.



Провинциалността е липса на усет за собствена стойност,



нуждата постоянно да се съизмерваш с някаква въобразена далечна метрополия, да й подражаваш и да страдаш, че обектът на подражанието си остава недостижим. Това е постоянно раздвоение между чувството за малоценност и мнимото превъзходство. Българското става източник на национална гордост, когато опакова Райхстага, ако стане президент на Бразилия, ако напише умна книга, но на чужд език или ако изобрети нещо, което не би могло да се изобрети в България. Като компютъра например. Истински ценно и оценено е само когато е напуснало България и вече не е чисто българско. Гласът на Валя Балканска, който лети в Космоса заедно с разни други земни звуци и знаци, у нас се тълкува като космическо признание за българския гений. Това дори не е смешно.

Културните знаци на българското днес едно очертават общество, което живее в самопричинено непълнолетие. Но този начин на живот отдавна не е на мода. Още от края на XVIII век, когато Кант е обяснил какво е Просвещение - бягство от самопричиненото непълнолетие.

Няколко авторитетни международни изследвания от последните години сочат българите като най-нещастната нация в Европа. Да си нещастен също не е модерно. Било е модерно за кратко през XIX век по времето на декаданса, но отдавна не е. Да си българин изглежда също не е модерно. А щом нещо не е модерно, значи може и без него.

Според някои прогнози след 15 години слоновете ще изчезнат. В момента са около 600 000 и намаляват с около 38 000 на година. Същото се очаква да стане с тигрите, както и с горилите в Централна Африка. Очаква се да изчезнат медоносните пчели в САЩ, кораловите рифове, коалите, пингвините и белите мечки. Освен това ще изчезнат мъжките вратовръзки, печатните книги и вестниците. Осъдени на изчезване са 383 езика. Ще изчезне и Мъртво море. Било е мъртво, но няма да е и море. Тъй че, ако и ние изчезнем, поне няма да сме самотни в отсъствието си. След като изчезнем, може някой ден да излезем на мода. Като динозаврите, индианците и незнайните обитатели на Великденските острови. Може да ни дават и по Discovery.
Карикатура: Христо Комарницки
------
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Мила, родна картинка...
снимка: Борислав Николов
Гласът на Валя Балканска, който лети в космоса заедно с разни други земни звуци и знаци, у нас се тълкува като космическо признание за българския гений.
199
18463
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
199
 Видими 
31 Юли 2011 19:52
Това май ще да е диагнозата...... : за 48 % от първокласниците майчиният език не българския......При известната норма на раждамост и смъртност на българите , вследствие на хубавия живот, цъфтящо здравеопазване и прочие екстри на "демократичните" промени - тези 48 % след колко години ще станат 60% и повече процента ? Като строят Мол-овете и заливат с бетон черноморието, барем по една българска книга да полагат в основите, та след време изследователите да се сещат , че тук са живяли наследници на Аспарух, Петър и Асен, Симеон / но не мадридски /, че тук е била земята на Левски, Ботев и Вазов и прочие славни наши владетели, бунтари , възрожденци.
31 Юли 2011 20:02
...страховете са по-скоро израз на популизъм...

Бе не знам за популизма, ама спасението е само в Копулизма.
31 Юли 2011 20:18
Тъй че, ако и ние изчезнем, поне няма да сме самотни в отсъствието си. След като изчезнем, може някой ден да излезем на мода. Като динозаврите, индианците и незнайните обитатели на Великденските острови. Може да ни дават и по Discovery.

Ако не беше трагично, бихме сме посмели накрая.
31 Юли 2011 20:20
Сигурна индикация за това е изчезването на критиката - художествена, литературна, театрална, музикална, научна и най-важното, авторитетна.

Те за това ми е най-мъчно!
Теглим некъв филм, гледам го и
нема кой да ми каже какво е искал да каже автора.
С книгите - хептен зел.
31 Юли 2011 20:23
=
31 Юли 2011 20:25
Мрачна и жестока статия. Но, изглежда, реалистична.
..Културните знаци на българското днес едно очертават общество, което живее в самопричинено непълнолетие..

Аз бих се изразил - "самопричинен инфантилизъм"...
31 Юли 2011 20:27
Карикатурата
31 Юли 2011 20:29
Е как изчезнала критиката.
Аз като се огледам във форума - все критици наоколо.
31 Юли 2011 20:32
Бе, темата не е за майтапи. Автора се е поувлякъл малко с аргументите, но като цяло това дето го казва се вижда вече и с просто око. Който е по-млад и има сили да учи езици и да се оглежда навън. Тренда вече действително не може да бъде обърнат. Е, който има сили може още да пуска шегички де.
31 Юли 2011 20:36
Излиза, че и за изчезването на нацията Боко е виновен. Щото имаше периодика, която предлагаше критика, дори се публикуваха рецензии от най-високо ниво на форумци за оперни постановки. Откакто дойде Боко обаче, тази периодика има по-важна задача - да критикува него. И ей на - заради това ще изчезне българската нация!

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
31 Юли 2011 20:45
..дори се публикуваха рецензии от най-високо ниво на форумци за оперни постановки..

С пълно и изчерпателно описание на дисагите ли? Ех, Пратер, Пратер...

31 Юли 2011 21:17





"Естествен финал на всяко продължително и системно самоограбване е изчезването"
Пък на нас най ни е хубаво да се самоунищожаваме!
31 Юли 2011 21:19
Статията
С думи прости - когато нещо няма смисъл, то отмира....
31 Юли 2011 21:23
В България няма и никога не имало истински капитализъм.


Авторе,
капитализмът е обществена система (строй), при която средствата за производство са в ръцете на малка част от обществото като тяхна частна собственост, а огромната част от гражданите на това общество са собственици единствено на работната си сила и са принудени да я продават на притежателите на средствата за производство. Като изключим държавния апарат, в който работи относително малка част от населението, кое от горните условия не е налице в България?
Да не би да е изчезнала частната капиталистическа собственост и да е възстановена държавната собственост върху средствата за производство? Да не би да е изчезнал наемният труд и всеки да се е превърнал в дребен собственик, който със собствената и на семейството си работна сила ползва средствата за производство без наемен труд? Какво му е истинското на истинския капитализъм извън горните белези?

31 Юли 2011 21:24
Manrico,
обидно е дори за теб да се правиш на неразбрал. Борисов е симптом на вече напредналата патология, не причина за възникването и.
31 Юли 2011 21:30
Mitev,
Ако ти се чете - има един тритомник на Румен Аврамов - "Комуналният капитализъм". Но ако не ти се чете много - ето го в синтез:
Натиснете тук
31 Юли 2011 21:34
бьлгарите са като киселото мляко уникални са за света и като не се размножават в бьлгария както киселото мляко ще изчезнат
31 Юли 2011 21:43
fractal-e, това твоето си е за патентоване , да знаеш.....
31 Юли 2011 22:08
Старо , къде беше , бе ? Отпуски? Тук много джепане се хвърли , докато те нямаше.
31 Юли 2011 22:14
И аз човек и аз отпуск имам.Джепането го четох и се бях заканил да не се обаждам да си развалям кефа, ама май само до някъде устисках.
31 Юли 2011 22:19
Г-н Ясен Бориславов е напипал Проблем, който по-всичко личи че е най-същественият за страната ни. По-съществен от бедността, от беззаконието, от невежеството, и много други истински, сериозни и несъмнено болезнени проблеми. Те обаче са проблеми все пак на оцелелите нации. Тези проблеми са съществували и съществуват даже и в благоденствуващите страни. Тук, обаче, става въпрос за оцеляването на страната. Важен проблем, нали. Да, ама не.
Защото всъщност съвсем не става въпрос за оцеляването на страната или държавата България, а за нейното метаморфозиране. Нали не мислите сериозно че ще изчезнат планините, реките или дори хората населяващи територията ни. Не , просто, по всичко личи че популацията, която в бъдеще ще живее по нашите земи ще бъде малко по-мургава, доста по-жизнена и разбира се, по-космополитна. За хубаво или за лошо.
Някои тенденции вече се долавят:

1. Първо ще изчезне Делото Кирил-и Методиево. За добро или за зло, оставям вие да прецените. Във всеки случай, очевидно болшинството хора одобряват изучаването на чужди езици. Българския език се обогатява, по-точно интернационализира. Тенденцията бе явна още от времето Хайтово. За повечето от нас бе ясно, че „драсни-пали-клечица” няма да измести „кибрит”, както „изчислителна машина” няма да измести „компютер” независимо от цялото ни родолюбие.
2. Политическата система, както и господствуващата идеология ще бъдат подменени с други, на първо време техните антиподи, докато осцилациите поутихнат до нещо което е вече общоприето в повечето Европейски страни. Комунизъмът няма да просъществува в бъдещето ни. Не че някога е сществувал по земите ни. Както Мечтата, тя никога не се реализира във вида в който я сънуваме.
3. Хората също ще се променят. Те със сигурност ще станат малко по-мургави. Но не бързайте с възклицанията „О ужас!”. Това просто го изисква глобалната промяната на климата. Просто - защита, адаптация. В това отношение, заслугата ще бъде на циганите. Но и тук не бързаите, защото това наистина ще бъде заслуга. Хората, които ще дойдат от смесените бракове, няма да бъдат точно българи, но няма да бъдат и точно цигани. Неведоми са пътищата Господни. Генните комбинации са неизчераеми.

Да, повече от 20-ина години повтарях всред колегите и приятелите си: „Мислех че комунизма е тежка болест. Оказа се смъртоносна”. Да това е така. Смъртоносна, но не за хората, а за нацията, идеологията и днешния морал. За хубаво или лошо.
Отегчителна е позата на днешните български интелектуалци, които се надпреварват в песимистичните си прогнози. Колкото по-песимистичен, толкова по-интелектуален. И толкова по далеч от логиката, действителността и историята. Да, по нашите земи е имало народи, които вече ги няма. Нито славяни, нито траки, нито даки. Така както другаде вече няма римляни, викинги и пр. Но това не значи че на тяхно място няма други хора. По-интелигентни, по-знаещи, по-можещи.
Ето защо, от всичко казано в статията на Г-н Ясен Бориславов най-много оцених заглавието: „Ясно е че изчезваме, но няма страшно”. Въпреки иронията.
31 Юли 2011 22:24
За сходни проблеми са писали навремето Хегел, Маркс, Енгелс. Бързам да поясня, че марксизмът от съветски тип се провали, но в устройството на съвременното западноевропейско общество автентичния марксизъм съществува. Та, горните автори говорят за база, надстройка, отчуждение. Ако си припомним тия неща и си зададем въпроса сега кое е база, кое надстройка и от какво е отчуждението, лесно ще стигнем до извода какво става и какво е нужно да се направи.
31 Юли 2011 22:32
„Ясно е че изчезваме, но няма страшно”


защото спасение дебне отвсякъде, най-вече Терминал 2. Май ще се емигрира на дърти години, в името на малкия маймун.


За карикатурата + един поздрав за бабуина от предишен пост Натиснете тук както и за цялата мутромилиционерска олигархия и амбразурчиците им кухолейковци.
31 Юли 2011 22:34
За 48% от първокласниците майчиният език вече не е български
============================
Това е най-точната информация за случващото се.
Много сте го закъсали!
31 Юли 2011 22:45
Статията е жестока, невероятна. Но за голямо съжале показва истини, в които не искаме да повярваме.
31 Юли 2011 22:46
Вероятно нито един от тези сценарии няма да се случи в чист вид, а бъдещето ще поднесе нещо средно плюс нещо непредвидено. Но в общи линии изглежда ясно какво можем да очакваме.
............................... .............
............................... ............
Единственият сигурен сценарий е, че много ще се мъчат българите в България. Ликвидирането на българската нация няма да стане изведнъж и без големи мъки, а бавно и много мъчително.
Какво стана в този вестник, докато беше на мода да се псуват емигрантите и да се декларира, че с емиграцията само се изчистват боклуците и в България остават здравите сили, изведнъж ни засипаха с материали, че българската нация загива!
31 Юли 2011 23:00
"За 48 % от първокласниците майчиният език не е българския", а от 2007 г. 78% от родените деца не са от български етнос, като над 60% са от индобългарски етнос.
Катастрофата не се задава, тя вече е налична.
Много добра статия, може би първата публикувана в национален вестник, прави чест на в.Сега че я публикува. Демографският проблем в неговата индобългарска окраска става приоритетен и не трябва да се оставя като поле за фоерверки на
измислени националисти. Ние сме в катастрофа, трябва да се дйства незабавно, умно и с дългосрочно планиране. Оставим ли нещата само на емоциите и самотека то катастрофата ще се превърне в касапница. Последното никой не го желае и никой няма полза от него.
31 Юли 2011 23:01
.
31 Юли 2011 23:09
Е как народа бил изпростял, нали 1/5 са визшисти? Я да прочетете тук една по-оптимистична гледна точка http://www.capital.bg/politika_ i_ikonomika/bulgaria/2011/07/29 /1131402_shest_neshta_koito_nau chihme_ot_prebroiavaneto/
31 Юли 2011 23:11
Може след стотици години, кой знае - може и след хиляда, някой някъде из космоса да прихване песента "Излел е Дельо хайдутин...".Може и да се осъществи контакт, може и да питат от къде са тези звуци, може и някой да им обясни-от едно изчезнало племе на Земята.
Нормално изглежда.
13 века съществуваме и на приливи и отливи макар, вървяхме нагоре - ставахме повече.За има-няма 30-40 г. ще изчезнем.Това нормално ли е?
31 Юли 2011 23:14
Ми, Старо , не е нормално, ма, май бая силна доза демокрация са ни предписали докторите зад граница.
31 Юли 2011 23:14
Борисов е симптом на вече напредналата патология, не причина за възникването и.

Фирмин,
Сещаш ли се какво е логическото продължение на тази мисъл?
31 Юли 2011 23:15
Както е тръгнало нито Норвегия ще бъде земя на викингите, нито България - земята на българите!!!
31 Юли 2011 23:19
.
31 Юли 2011 23:27
Борисов е симптом на вече напредналата патология, не причина за възникването и.
---
Фирмин,
Сещаш ли се какво е логическото продължение на тази мисъл?



За Фирмин не знам, ама аз се сещам за неинвазивна (безкръвна) хирургия.
31 Юли 2011 23:30
Fraсtal: бьлгарите са като киселото мляко уникални са за света и като не се размножават в бьлгария както киселото мляко ще изчезнат
=============================== =======================
малко да те коригирам, колега. В Питер от доста време си квасим кисело българско мляко. Става вкусно, истинско. Важното е , да се взема истинско прясно мляко, без сухи добавки и консерванти . Та..и с българското начало трябва да е така.Само истината, без сухи добавки и ГМО. . Честно да си призная, още не мога да разбера, откъде се появиха тези политически елити, които прецакаха своя народ, кой ги държи на власт, кой им дава мъдри съвети да дорасипват страната . Такива безродници не имало и в най тежките години на османското робство .

Редактирано от - Данил на 31/7/2011 г/ 23:31:09

31 Юли 2011 23:33
И как така, иначе начетения автор не е написал нито дума за политическите Дирегенти на България от ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО И Хелзинския Комитет
???????????????????
"ИСТИНСКИЯТ ЛИК НА ДЖОРДЖ СОРОС
Андреа Феррарио

Благодарение на огромните си капитали, спечелени със смели финансови спекулации, североамериканският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, близък до Международния валутен фонд и администрацията на САЩ, провежда широка колонизаторска дейност в бившите социалистически страни, доведени до крайна нищета.

В София, столицата на България, книгите вече се продават само на улицата - с повредени от слънцето и дъжда обложки и корици, въпреки високите за българския читател цени. Либерализацията на пазара оскъпи твърде много наемите на магазините за една такава недоходоносна дейност, каквато е продажбата на книги."

Натиснете тук

Редактирано от - Kotka на 31/7/2011 г/ 23:41:37

31 Юли 2011 23:42
карагьозов , да не изхвърляме юрганя заради бълхата ... Сред нашите емигранти, в това число и тук сред форума, има много читави- истински патриоти. Това , че на мен или на някой друг не ми допада начина, по който споделят вижданията си - най-вероятно поради липса на инфо от първа ръка или от стандартни комплекси на изживяващи се за "нови българи" / пази , Боже, сляпо да прогледа..../ , съвсем не означава , че не мислят за БГ и не могат да бъдат полезни за БГ. Има разбира се и идеологически полирани кратуни, но това не означава да слагаме пичовете в един общ кюп .
31 Юли 2011 23:49
.
31 Юли 2011 23:50
За Златния Милиард и плана на архитектите на Новия Световен Ред за намаляване на населението на земята до 500 000 000?
31 Юли 2011 23:54
Ава тая песньовка "Гавновоз, гавновоз, гавновозззз" поздрав за политическата фекалия и помия ли е? Питам само!
01 Август 2011 00:01
оркестър "Карандила" предлага нов, леко суингиран аранжимент на националния химн, който става световен хит.
01 Август 2011 00:04
България е по-скоро феодално и кастово общество,
което се владее и управлява от стотина (цифрата е условна) семейства.

тъй де връхните шебек-тумбак рънгоч комунези.

"Гаааавновоз, гавновоз, гавновоооооозззз"
01 Август 2011 00:09
Няма страшно!
Важното е, че имаме Чиста и Свята република, в която всички, които доживеят ще са братя.
Преди България да бъде отровена от атеизма и републиканизма на демократската модерност, народът ни вярваше в Бога от отвъдното, почиташе Царя и беше готов да умре за Отечеството.

Сега вярваме на божества от този свят, мразим царя защото говори неразбираемо и има повече ниви от нас и мечтаем как да станем чужденци.

Брилянтната карикатура на Комарницки илюстрира една велика мисъл:

"Колкото повече боговете стават като хората, толкова по-лесно хората вярват на боговете. Когато и хората, и боговете имат човешки апетит, тогава простаци могат да почитат простаци"
01 Август 2011 00:17
Фотографията на милата родна картинка с градските къщи насред боклуците са от Шекер Махала в Пловдив (срещу КАТ).
Тези хубави постройки бяха направени по европейска програма за индобългарите - бъдещите обитатели на Чистата и Свята Република!

Както се казва - всеки си отглежда това, от което има нужда!
А има нужда от това, което боготвори!
01 Август 2011 00:43
"Сбогом и благодаря за рибата"

Настана време майньо льо, в което ако искаш да запазиш българското, трябва да емигрираш.
Е, някои форумци седят и чакат поредния транж от роднините в чужбина, като в същото време плешят дивотии и се канят да отнемат гражданство. Поздравявам специално видните форумни представители парата, карагьозов и прочие замаени шматки със следната песничка :
Натиснете тук
01 Август 2011 00:44
Автора да си провери информацията преди да пише глупости. Министъра се извини за недоразумението, като обясни че е говорил за конкретен регион.

Това за "екзотичното малцинство" е полюцията на каракачановци и закачения за тях център за нещо си (явно 48-те лева за избирател са доста примамливи). Ето какво казва БАН по въпроса:

Според демографите учени в БАН прогнозата, че ромите ще ни превъзхождат е абсурдна.

Могат ли жените, които са 4% от населението на земята, да родят толкова много хора, че за две поколения, само за 40 години, да се родят толкова, че общността им да стане 60 % от населението в страната. Няма такава раждаемост. Значи трябва всяка ромка да ражда всяка година по три-четири деца. Няма такава майка, която да ражда така. Та дори да ражда през целия си фертилен период, смята д-р Илона Томова.

През 2001 година българите сме били малко над 6, 6 милиона души, а ромите почти 750 хиляди.

Прогнозата на БАН е през 2050 година населението да бъде 5 и половина милиона души, като ромите ще достигнат до милион и половина.

От БАН признават, че тази прогноза също не е много коректна. Защото раждаемостта на деца в българските семейства последните години се е увеличила значително. В същото време ромите все повече и повече мигрират към други европейски страни.


http://www.btv.bg/news/bulgaria /story/67995834-Sled_dva_dni_za pochva_Prebroyavane_2011.html




Турците въобще не ги броя, защото те намаляват сериозно.



Искам само да добавя за тези, които се радват - не се радвайте. В Турция има 25 милиона кюрди с 5-7 деца, докато турците имат 2-3 деца. В "македония" има вече 40% ислям. Така че вие сте преди нас.
01 Август 2011 00:45
***

Редактирано от - sybil на 01/8/2011 г/ 01:22:05

01 Август 2011 00:45
"Въпреки демократичната фасада на управлението България е по-скоро феодално и кастово общество, което се владее и управлява от стотина (цифрата е условна) семейства. Няма реално разделение на властите"


Страшното е, авторе, че си много прав ! За горния цитат и зa статията като цяло. Затова не знам дали да ти вдигна палче, или да зарева с глас ... А може би трябва и двете.

Редактирано от - Mars Attack на 01/8/2011 г/ 01:10:54

01 Август 2011 00:53
***

Редактирано от - sybil на 01/8/2011 г/ 01:22:31

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД