:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономиите на кабинета застрашават изборите в чужбина

Парламентът оскъпи гласуването зад граница с нови правила, докато правителството сви разходите с 15%
Снимка: Архив
Бюлетините за президентския вот вече няма да се разпечатват на място в посолствата, а ще пътуват със специален транспорт, придружавани от служител на Външно заради задължителното условие за полиграфическа защита.
Трудни избори за президент извън пределите на страната ни се очертават наесен, намекна МВнР. От една страна, нови изисквания в Изборния кодекс ще увеличат харчовете на държавата, от друга - правителството драстично намали изборния бюджет на Външно. Въпреки очертаващия се недоимък от дипломатическото ведомство бодряшки рапортуваха, че ще се вместят в определения им портфейл. На изборите за президент през 2006 г. зад граница гласуваха около 70 000 българи.

Правителството отпусна на МВнР 500 000 лв. за вота при поискани 600 000 лв., обясни вчера постоянният секретар на ведомството Ради Найденов. За сравнение през 2006 г. за провеждането на президентски избори ведомството получи 1.8 млн. лв. при поискани 3 милиона.

В същото време в Изборния кодекс депутатите записаха, че във всяка секционна комисия зад граница вече трябва да има представител на държавата и там, където дипломатите в съответната държава не достигат, МВнР ще командирова свои служители от София. Което предполага допълнителни разходи. И тъй като за далечните места няма да е целесъобразно пратениците да се връщат между двата тура, държавата ще им поеме командировката за повече от седмица. Все още не е ясен и броят на избирателните секции в различните държави, тъй като заявления за гласуване се приемат до 27 септември. "Дали в Турция ще са 100 или 200 секциите, нека да не спекулираме, но във всички тях ще бъде пратен представител на държавата", коментира вчера Ради Найденов.

Допълнителни пари ще струва и транспортирането на бюлетините. Те вече няма да могат да се разпечатват на място в дипломатическите ни представителства, както бе досега - заради задължителното условие за полиграфическа защита, а ще пътуват със специален транспорт, придружавани от служител на Външно. Пак по изискване на Изборния кодекс след края на гласуването в чужбина протоколите от всички секции трябва веднага да се сканират и пратят по интернет. Това означава още пари за оборудване с необходимата техника и интернет връзка, обясниха вчера от Външно. Недомислица се оказа и одобреният формат на протоколите, който трудно може да се сканира, и затова МВнР в момента преговаря с ЦИК да направят изключение и да им разрешат протоколите от чужбина да бъдат във формат А4. За да спестят пари за урни, посолствата ни щели да вземат назаем от други мисии.

"Винаги е по-добре да караме "Ролс-ройс", отколкото "Смарт", но въпросът е да се стигне до крайната точка", коментира положението секретарят на Външно Ради Найденов. Двамата с административния секретар Светлан Стоев увериха, че ще се справят и с наличните средства. В същото време обясниха, че разчетите за план сметката са правени през август м.г., когато нито бяха ясни правилата в Изборния кодекс, нито се знаеше колко ще са секциите зад граница. Заявления за разкриването им вече се приемат в дипломатическите ни ведомства, но можело да се пращат мейли и до Външно. За откриването на изборна секция там, където имаме дипломатическа мисия, са нужни поне 20 заявления, а където нямаме - поне 100. За първи път те трябва да са подписани собственоръчно и подадени лично или чрез писмо. След това ще бъдат препращани в ГРАО за проверка дали няма заявители-фантоми и едва тогава ЦИК ще решава къде точно да има секции. Досега Външно пращаше списъка с имена на ЦИК, без да се прави проверка. В някои страни има изрична забрана да се гласува извън мисиите ни. Външно вече е пратило вербални ноти до всички 87 държави с искане да разрешат гласуване на тяхна територия.

По време на гласуването зад граница българите ще трябва да попълват и декларация, че отговарят на условията, записани в изборния кодекс, т.е. че "не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода".

От вчера в сайта на МВнР са качени указанията за вота.

Българи зад граница вече изразиха недоволство от мудната подготовка за изборите. Журналистът Петър Стаматов от Чикаго обвини българските политици, че по всякакъв начин се опитват да намалят броя на българите, живеещи в чужбина, да гласуват. Той заяви пред БНР, че до момента българите, живеещи в Чикаго, не са информирани какво трябва да направят, за да участват в предстоящите президентски избори и вероятно ще се откажат от това свое право.

"Необходима е видима информационна кампания, за да има по-висока активност на българите, живеещи в чужбина, по време на президентския вот", смята и Антоанета Цонева, шеф на Института за развитие на публичната среда. Това според нея било изискване и на Венецианската комисия при приемането на Изборния кодекс.



----------- ПРИПОМНЯНЕ----

Сметната палата напомни вчера на участниците в президентския и местен вот, че съгласно новите правила в Изборния кодекс към отчета за кампанията си трябва да приложат и декларация за произход на средствата за всеки, който ги надари със сума над 1000 лв. Остойностяването на непаричните дарения пък трябва да се направи по справедлива пазарна цена съгласно Закона за счетоводството. Палатата напомня още, че партиите, коалициите, инициативните комитети и местните коалиции в срок до 5 дни от регистрацията си за участие в съответния вид избор трябва да й представят данни за банковата сметка по обслужването на предизборната им кампания.
18
1869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
12 Август 2011 20:18
аз не разбирам защо трябва да има гласуване в чужбина? трябва да се забрани и който иска да си е в бг кочината и да гласува
да се забрани и двойното гражданство!
12 Август 2011 20:24
.... второто - със сигурност ...
13 Август 2011 01:09
От 20 години вече го повтарям: който иска да гласува в Чужбина, да си плати за това удоволствие!
Още повече, че живеещите постоянно в Чужбина(емигрантите) НЕ участват в издръжката на държавата ИМ България(например, чрез Данък "Доходи", но искат тя да прави разходи за тях( за сметка на НЕемигрантите)!
Ерго, българските емигранти трябва да плащат, поне, такса "Гласуване в Чужбина", щом искат да гласуват на български Избори, но в Чужбина, а не в България!
Т`ва е като Правото да пътуваш в Чужбина- всеки има това конституционно Право, но трябва да има и паспорт(който струва пари), за който трябва да плати, ако иска да го има и да ползва Правото си!
13 Август 2011 08:48
В ОК всеки британец има право да гласува САМО ако е живял поне повтарям , поне 183 календарни дни на Острова , това се отнася и за гражданите на ЕС на територия на ОК от там произхождат и правата за социално и здравно подпомагане на горе споменатите право имащи.
Това не беше прието от правителството на( Бате Гойку-ти си мъж)
просто като правило , лесно приложимо защитаващо интересите на месните общности
13 Август 2011 11:36
А на вегетарианските общности кой защитава правата?
13 Август 2011 15:20
Пенсионерските уж организации...
------------------------------- -----------
Блогът на Генек
13 Август 2011 15:55
поредната тъпа хватка за ограничаване на права, стана ясно и видно от преброяването, че народа е достатъчно грамотен и може да гласува и по интернет, но къде по хубаво е да се мерят само твърдите агитки, а не гласуването да е масово и представително
13 Август 2011 17:24
българите, живеещи в Чикаго, не са информирани какво трябва да направят, за да участват в предстоящите президентски избори

Нали инфото е качено на сайта на външно министерство, този журналист от Чикаго какво още иска, да му отидат на крака с бъклица да го калесват?!
И напълно подкрепям Параграфа: защо българите в чужбина хем ще гласуват с пари, взети от мен като данъци, хем постоянно ще хленчат за това или онова? Както пращат пари на близките си в БГ, така да изпратят и за провеждане на изборите, щом искат да гласуват! Fair enough!
13 Август 2011 18:22
Мъкаааа, мъка! Що ще правим сега без гласовете на забягналите!? Акъла ми не го събира
14 Август 2011 00:07
аз не разбирам защо трябва да има гласуване в чужбина?
Аз пък недоумявам, защо трябва да има гласуване в България? Като се вижда каква утайка е останала в страната, язък за свестните люде тука. Ако гласуваха само живеещите и работещите в чужбина, кой знае, може би политическата класа тука нямаше да е на този хал. и нормалните граждани на страната да се нарадват на по-добър ред, въдворен с външна помощ, че явно вътрешната динамика е доста слаба. А освен това, живеещите ( и работещи) в чужбина са от важните финансови източници на страната, не стига че хранят семейства и близки, подпомагайки и цялата икономика, а остава и изборите на мърляци да плащат
14 Август 2011 01:23
Стига лицемерие! Българската държава сама решава изборите да струват скъпо, а после се оплаква от себе си. В чужбина от години искаме да се гласува по пощата, но българската държава избира по-скъпото "физическо" гласуване. След като е избрала това, да си носи последствията. До сега посланиците откриваха секции "по усмотрение", т.е. там където българите имат организация и пари да си направят изборите. Така всички бяха доволни. По новия "милиционерски" изборен кодекс държавата организира всичко, а българския данъкоплатец плаща. Е, кой е виновен?

На тези които се оплакват от гласуването в чужбина, вместо да мрънкат по форумите, да предложат промяна на Конституцията. Доколкото българската Конституция не прави разлика между българитре, където и да живеят, то гласуване в чужбина за сега ще има.
14 Август 2011 11:57

аз не разбирам защо трябва да има гласуване в чужбина?
Аз пък недоумявам, защо трябва да има гласуване в България? Като се вижда каква утайка е останала в страната, язък за свестните люде тука. Ако гласуваха само живеещите и работещите в чужбина, кой знае, може би политическата класа тука нямаше да е на този хал. и нормалните граждани на страната да се нарадват на по-добър ред, въдворен с външна помощ, че явно вътрешната динамика е доста слаба. А освен това, живеещите ( и работещи) в чужбина са от важните финансови източници на страната, не стига че хранят семейства и близки, подпомагайки и цялата икономика, а остава и изборите на мърляци да плащат

Досега най-много ни окрадоха управляващи върнали се от чужбина, тъй че крадците на едро идват отвън
14 Август 2011 12:28
Liubomire--- Скъпо е , май, заради консенсус как да се въртят парите по избори
"обществената поръчка на Министерски съвет, в която се търси изпълнител за нея, съобщи Дарик. " 700 000 лв. ни струват урните за изборите "...... Плексигласа е много траен прозрачен материал, надживява ни.Изkлючително скъп.Преди 4 години е имало същата поръчка, но урните ги няма?Хипотеза: Плексигласа е нужен за 5% от изборния период.Склададжия изнася кутиите за "рециклиране-реновиране" на една фирма, която спонсорира при избори перспективно партийно муле?
.Дали има административен капацитет Държава да разкрива толкова изтънчена "Art-престъпност" ?
14 Август 2011 13:27
Айде бе, гласуване по интернет! Да сте яли виртуални кебапчета?
14 Август 2011 14:54
живеещите ( и работещи) в чужбина са от важните финансови източници на страната, не стига че хранят семейства и близки, подпомагайки и цялата икономика

Като хранят семействата си, изпращайки им в БГ пари, българскита държава взема ли им данъци? Защото и аз храня семейството си, включително възрастните си родители, но на мен - освен тази "помощ" за икономиката, ми съдират от гърба и данъци! И с тези данъци се организират избори за онези в чужбина, които плащат десятък не на БГ, а на чужда държава! Правите ли разлика, уважаеми dr.lev?
14 Август 2011 16:03
Ммм даа,
Ще са скъпи като се допуска 100 партии да участват в изборите.
14 Август 2011 16:05
Фандорин,
Ми плащат 20 % ДДС.
Да не би тези които са на територията на държавата да плащат десятъка.
Справка "Лукойл"
14 Август 2011 16:55
"Тристранна коалиция - тройни комисионни. Няма как" В вестник Сега може да се проследи ДНК на Ламята от 2006 до днес
"Предизвикано
"Прозрачност" без граници
Кой определя колко струва плексигласът в България" Петьо Цеков
http://www.segabg.com/online/ne w/articlenew.asp?issueid=2417&s ectionid=5&id=0001102
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД