:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,105
Активни 92
Страници 2,621
За един ден 1,302,066

В България има чудесни условия за туризъм, но липсва най-важното - въображение

Туристическата индустрия иска със стръв за шарани да лови пъстърви и есетри
Ясен Бориславов
През май идната година отпадните води от курортите вече няма да замърсяват плажовете. Това обеща пред медиите Бойко Борисов преди три дни. По някаква ирония същия ден Джеймс Пардю каза, че българските политици са майстори на политическите драматизации, правят се на бабаити по някакъв проблем, но всъщност не правят нищо, после се обявяват за победители и минават на друга тема. Предстои да се разбере дали и това обещание на премиера ще се впише в оценката на бившия американски посланик. Малко вероятно е затлачен от десетилетия проблем да бъде решен с лекота, но ако стане, би било чудесно. От много години всяко лято в медиите се пише за гюбрето в морето и доматените люспи по плажовете, но кметове, общински съветници и ресорни министри мълчаливо отбягват темата. "Пречиствателните станции са ахилесовата пета на морския ни туризъм", каза още Борисов. По принцип е прав, но не съвсем, защото ахилесовата пета при българския туризъм не е една, а са повече. Най-съществената е липсата на въображение.Иска се въображение, за да оцениш последствията,до които може да доведе една глупост, и след като ги оцениш, да не я правиш и да не позволяваш на други да я направят. У нас глупостта се разбира, когато дойде време да се консумират последствията й. Най-изящни примери предлага Черноморието. Това лято хотелиери в Слънчев бряг с тревога забелязаха, че курортът се е превърнал в средище на разюздан алкохолен туризъм. Това, впрочем, отдавна е така, но явно мащабите вече са станали притеснителни. Всяка нощ тълпи от пияни младежи кръстосват барове и дискотеки, като пътем предлагат отблъскващи гледки за останалите туристи. В бранша обмислят да съставят черен списък на туроператори, които водят алкохолни туристи, и повече да не се сключват договори с тях. Говори се и за "вечерен час". Че точно това ще стане, беше ясно още преди десетина години, когато започна истеричното застрояване на комплекса с многоетажни хотели на два лакътя разстояние един от друг.

По неофициални данни (защото официални няма) в активния сезон там живеят около 400 000 души, без да се брои обслужващият персонал. Няма как да превърнеш курортите си в туристически гета и те да не привличат после точно туристи с манталитета на гетото. Изглежда България привлича част от хората, които преди седмица правеха погроми в Лондон и други градове. Социалните помощи явно им стигат, за да си позволят една седмица с шумни бар кроулове.

Ясно беше, че един ден това ще стане, тъй като бумът на строителството по морето през последните десет години не беше обвързан с идеята за устойчиво развитие на туристическия бранш. Целта беше едни бързо придобити (все едно как) пари да се инвестират с висока норма на печалба и без никаква мисъл за последствията върху средата. Повечето инвеститори, след като вдигнаха хотели, очакваха държавата и общините да построят инфраструктура, която да гарантира техните печалби - пътища, канализация, пречиствателни станции. Там, където някога имаше къмпинги, бунгала и дюни, израснаха банални жилищни блокове с празни апартаменти, които сега чакат някой руснак да ги купи.Всъщност не е все едно как са придобити паритеГоляма част бяха с криминален произход, а криминалният капитал логично води със себе си и съответните ментални нагласи и вкусове. Поради което въпреки големите инвестиции страната не стана по-привлекателна, отколкото е била преди. Но се смени профилът на туризма - от семеен стана алкохолен.

У нас туризмът се разбира предимно като леглова база, храна, евтино поркане и секс. Щом това предлага, нормално е да привлича хора, които това търсят. Ясно е, че като тръгнеш след пчела, ще те заведе на мед, а ако тръгнеш след муха, ще те заведе... до нещо друго. Няма как със стръв за шарани да хванеш пъстърви и есетри. Но у нас това трудно се разбира, защото добрият туризмът е интелектуален продукт.

Кметове, депутати и предприемачи като навити с пружина от години повтарят, че трябва все повече и повече да се развива туризмът, но никой не мисли как точно и колко да се развива. Къде е мярката? Практиката по Черноморието показа, че развитието може да води до деградация и постепенно унищожаване на ресурса, който привлича туристите. Ако повечето инвеститори имаха мъничко усет за това, то не би се случило. Нека го обясним с един достъпен пример. По принцип повечето мъже харесват жени с големи гърди, но има някаква мярка, отвъд която и най-привлекателното нещо става отблъскващо и уродливо. Поради което дори едни иначе прекрасни женски гърди над определен обем могат да отведат приносителката в категорията ugly people.

Според доклад на Световния икономически форум от март т.г. България е на 48-о място по привлекателност за туристите. В класацията са включени 139 държави. В първата десятка са Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Швеция, Англия, Испания, Канада и Сингапур. Изследването е направено на базата на показатели като нормативна база, екология, сигурност, инфраструктура, културни, природни и човешки ресурси и т.н. На 99-о място сме по устойчивост на околната среда, на 81-во по сигурност, на 51-во по човешки, културни и природни ресурси, на 89-о по удобство на летищата и на 90-о по качество на пътищата. Обобщението е, че българските курорти са привлекателни за туристи, търсещи евтини алтернативи на традиционните европейски курорти. Иначе казано, българският туристически продукт, особено по морето, е епигонски. Той се стреми да прилича на нещо, което не е и няма как да бъде.Така изглеждат нещата в крупен планПоглед отблизо би добавил и детайли като мизерни порции с не винаги безопасни храни в пакетите all inclusive, развеселяващо неграмотни чуждоезични надписи по улиците и в ресторантските менюта (например constipated potatoes), плажни търговци на царевица, които рекламират стоката си с най-пошли и вулгарни остроумия, лошо обслужване от кисели и недружелюбни хора, джетове и АТВ-та по плажовете, левантийски шмекери, които заграждат по някоя гола поляна до брега с връвчица и къртят петолевки за паркиране и тълпи от пияни младежи, доволни, че тук могат да се държат така, както не биха си позволили там, откъдето идват. (Между другото вече има и малки АТВ-та - за малки простачета.)

Това лято покрай алкохолните турове се роди и нова мода. Нарича се балконинг - скачане (в "пьяном виде") от втория или третия етаж директно в хотелския басейн. Казват, че модата била пренесена от Майорка. У нас сигурно има много места, където това уродливо забавление може да се практикува поради желанието на хотелиерите непременно да имат басейни, за да се вдигне категорията, макар че условията не винаги са подходящи. Уродливата архитектура понякога води до уродливи практики.

"Много разчитаме на културния и религиозния туризъм", каза наскоро в едно интервю кметът на Несебър. Със същата амбиция живее и Созопол, откакто миналото лято при разкопки в олтарната абсида на църквата "Св. Богородица" на остров Св. Иван бяха открити свети мощи, за които археолозите с разумни основания допускат, че са на св. Йоан Кръстител. Сигурно е най-малкото, че хората, които са ги вкопали в основата на църквата през V-VI век, са вярвали, че са на светеца. После правителството отпусна пари за реставрация на църквата "Св. св. Кирил и Методий", където вече се помещава и мощехранителницата с костиците. Сега в притвора на църквата има голяма табела: "За туристи - вход 1 лв". Така изглежда продуктът, предлаган под марката "религиозен туризъм" в Созопол. Бил съм на Божи гроб, в Света гора и в разни градове по света, но не помня някъде да са ми искали пари, за да вляза в църква, джамия или друг храм.Поклонническите пътувания са най-старата форма на туризъмПознати са от античността и стават особено популярни към края на Седновековието, когато пътуване до Божи гроб, Света гора или друго свято място се е смятало за нещо като атестат за благочестие и житейска зрялост. Малко познания в тази област са необходими, за да знае човек, че в основата на религиозния туризъм е духовният живот. Атонските манастири привличат поклонници заради духовния живот там. Същото е валидно за Йерусалим, Мека и всяко друго свещено място, което предизвиква циклични движения на големи групи хора. В Созопол и Несебър такъв духовен живот няма.

Зад паравана на бъдещия "религиозен туризъм" вероятно се таят амбиции за застрояване на остров Св. Иван. Може и да е защитена зона, но практиката в България е показала, че това не е непреодолима пречка за определени инвестиционни намерения.

Не трябва да се забравя, че созополският кмет преди няколко години беше хванат да бракониерства и тогава той обясни, че всъщност бил за гъби, а си носел пушка, за да се пази.От човек, който ходи за гъби с пушка за глигани, може много да се очакваТова лято в медиите се спомена, че предстои прокарване на вода до острова. Ясно е, че след това ще се прекара и ток, а после вече спокойно ще може да се достави и насъщно необходимото за всеки истински религиозен турист - бира, кебапчета, цаца и чалга. Това умеем, това правим.

В туристически градове като Венеция, Верона или Виена човек открива не просто паметници на културата, а отношение към културата - отношение между местните хора и тяхната култура, запазено в продължение на 300 или 400 години. С урбанистичния си облик тези и много други западни градове създават усещането, че там никога не са живели простаци. Сигурно не е точно така, но усещането е такова. Там сякаш всяко следващо поколение е съумявало да оцени построеното преди него и внимателно е добавяло по нещо свое към вече създаденото, но без да го руши и да му отнема от собственото очарование. У нас не е така и дори в защитени като паметници на културата градчета като Несебър и Созопол човек лесно усеща, че отношението към миналото и към културата е друго - разколебано между кичозната бутафория и талибанщината. По принцип повечето курорти по света предлагат някакъв сувенирен или друг кич.У нас кичът е дебел културен пласт,под който човек трябва мъчително да търси истински стойностните неща.

За не особено привлекателния образ на българския туризъм в медиите се говори и пише постоянно. Явно за да има разнообразие, в някои вестници се появяват и талибански заглавия като "Да живее алкохолният туризъм!" ("24 часа", 16 август) "Алкохолният туризъм е най-хубавото нещо, което се е случило в икономиката на страната ни през последните 30 години", пише авторът и добавя: "Тъгата по "незастроеното" море е тъга по социалистическата смрад и завист към хората, които са рискували и направили нещо в живота си." Кои са всъщност тези хора, какво направиха и какво рискуваха? Май в голямата си част са политически прононсирани криминални смрадльовци, които направиха още по-голяма смрад и точно тази смрад премиерът обещава да изчисти. Пък и съдебната система за изминалите 20 години доказа, че колкото по-мащабна е една криминална дейност, толкова по-малки са рисковете пред нея. Големите босове може взаимно да се елиминират, но съдебната система рядко ги закача.

В туристическите брошури България често се рекламира като "страна с древна култура", но тя има очевидни проблеми със съвременната си култура. Това я прави привлекателна за нежеланите и непривлекателна за желаните туристи. Възможно е с времето нещо да се промени, но това няма да стане преди интелектът и парите да се потърсят взаимно и да намерят общ език.
Снимка: БГНЕС
Според доклад на Световния икономически форум от март т.г. България е на 48-о място по привлекателност за туристите. В класацията са включени 139 държави.
Снимка: БГНЕС
Дори в защитени като паметници на културата градчета като Несебър и Созопол човек лесно усеща, че отношението към миналото и към културата е друго - разколебано между кичозната бутафория и талибанщината.
Снимка: БГНЕС
Прословутият хотел "Дюн" на Георги Илиев в Сл.бряг, построен директно върху дюните.
91
7389
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
19 Август 2011 19:30
Авторът в много неща е прав, но това няма и никога не е имало никакво значение. Изпраха се едни пари, едни хора правят пачки ( алкохол, проституция, дрога), други хора си вземат тяхното. Какви концепции, какви пет лева. Черноморието никога в последните 20 и кусур години не се е разглеждало като национален ресурс - то е частно-мутренски, от голф игрищата до наи - забутаното капанче, които и както може, прави някакви мамнгизи, природата и останалата част от населението - духат таратора.
19 Август 2011 19:53
... по тоя повод ли "боро спорт" плаче цял ден по БНР?
19 Август 2011 20:12
Когато каруцата се счупи - пътища много. пУлитици, мутри, дУпедати и магистрати строят хотели. Природата унищожена, курортите съсипано. Алкохол(менте), дрога и фекалии. И голф игрища за наситената с милиардери територийка, станала собственост на маймуните. Но няма страшно - след 300 хиляди години тия маймуни ще се превърнат във хора.,
19 Август 2011 20:43
При това мутризиране на черноморието никави концепции не виреят.Мускули, силикон , случайни хора от цялата страна за по 1.5 месеца ангажирани в сектора , общото между които е : " кинти -днес и сега . Да не лапаме мухите , я ? Е, какви пари направиха другите....." Не че трябва да играят, както казваше Гошо -Тъпото, за купата на Съветската армия, ама все пак .......
19 Август 2011 20:46
В България има чудесни условия за туризъм, но липсва най-важното - въображение

Абе, според мен, въображението май е в повече, ако кичът влиза в категорията "въображение".
Другари, няма защо да откривате топлата вода повторно. Просто се поогледайте и вземете това което най-приляга на Бг реалност и това което има най-голям профит марджин.
И спрете да се вайкате.

Редактирано от - garamel на 19/8/2011 г/ 21:06:25

19 Август 2011 21:07
Едно конструктивно предложение: Сядаме под лозата си и оставяме таз вечер, утре и в неделя клавиатурата. И тя да почине, и ние да се наслаждаваме на вечерите! С приятелите...

19 Август 2011 21:11
=
19 Август 2011 21:39
В България има чудесни условия за туризъм, но липсва най-важното - въображение
В първата част на това изречение има страшно много въображение, направо уайлд!!!
19 Август 2011 21:50
Тази статия щях да я отнеса към категорията "не знам как искам да е, но не искам да е така", ако на финала не се беше натвърдило на ачик "интелектът и парите да се потърсят взаимно и да намерят общ език." Ся, да изкажем некои съображения по този въпрос. Когато "парите", т.е. "бизнесът" си търсят интелект, си има стандартни начини - или се пуска обява за свободно работно място за интелектуалец, или (най-често) RFP за конкретна консултантска услуга. Когато обаче бизнесът не отиде при интелектуалците, се налага интелектуалците да отидат при бизнеса. И за това си има два начина - или "интелектът" отива с конкретно бизнес предложение - "Слушай сега, гад капиталистическа, те ти тука разработен план как да си повишиш приходите/EBITDA/печалбата с толкова, продавам го за еди-колко си.", или трябва да се цани на някоя позиция, дето интелектуалщината и словоохотливостта му ще се оценят. В туристическия бранш такива позиции евентуално може да са рецепционист и донякъде барман, това е и най-перспективният начин за среща межу "интелекта" и парите.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
19 Август 2011 22:05
.
19 Август 2011 22:22
.
19 Август 2011 22:29
Боцмане, аз съм виновен - фъргай... поемам вината без мезета... Законът е добър, но лошите хора от политическата полиция и другите репресивни органи на комунистическия режим провалят (пардон - саботират) прилагането му, а народът е зомбиран и не се сеща да купи туба нафта и кибрит...
19 Август 2011 22:39
Същото ще стане и става и с планините. То не са талиБанско, супер Боровец, ултра Паничище, мутро Разлог, Сюткя и т.н.

Важното е сега да се изкарат и преперат едни пари, без да се мисли за бъдещето, но такъв ни е манталитета ганьовски и на управляващи и на мутробизнесмените ни.
19 Август 2011 22:49
***

Редактирано от - sybil на 20/8/2011 г/ 00:03:25

19 Август 2011 22:58
Добра е статията!
Браво на автора!
19 Август 2011 23:15
как хамериканците сме прости


Е па такива сте. Особено потурнаците като теб
19 Август 2011 23:19
(например constipated potatoes),
- великолепно... но да отдадем дължимото на автора на надписа - постарал се е човекът - не се е задоволил да погледне в речника думата "печен", а е потърсил "запечен" - сиреч картофките ги предлага леко-препечени, на бавен огън...
19 Август 2011 23:23
Тошев, ти май си мислиш, че си хванал Господ за емигрантския шлифер ? Комплексите са сериозно заболяване за някои емигрантчета. Хората поставят остро въпроса за хищническото застрояване, породено от натресените мантри за "кинтите - днес и сега", следствие на натресения модел на развитие на БГ, той се изживява......По -добре стой си там , да пазиш печатницата , че май, както вече са тръгнали нещата, не си избрал точното място за емиграция. Дет има една песен: Кой да ми каже.....
19 Август 2011 23:25
.
19 Август 2011 23:30
Хората поставят остро въпроса за хищническото застрояване, породено от натресените мантри
- бе май е породено от простотия и правен нихилизъм... има закон - спазвайте го. борете се. протестирайте. палете, ако трябва... стадо....
19 Август 2011 23:33
Ми, кой? Тези дето ката ден ни пращат ясни сигнали и силни знаци, или ни карат да повтяряме в несвяст програмата Ран-Ът и техните местни мекерета. Те .
19 Август 2011 23:35
Ей го пукнариата, наредил се по-горе, макар и не в екзактен азбучен ред
19 Август 2011 23:35
ясни сигнали и силни знаци, a също така силни сигнали и ясни знаци... а вие какво правите?
19 Август 2011 23:44
2008 г., този вестник: "Столичният административен съд застана на страната на собствениците на спорния хотел "Дюн" в Слънчев бряг и отмени заповедта на строителния контрол за събарянето му. Магистратите защитиха решението си със същото доказателство, послужило и като основа за мярката срещу хотела, наложена от строителния контрол - разрешителното за строеж, издадено от главния архитект на Несебър. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) настояваше, че собствениците на "Дюн" са получили право да строят едно, а са изградили съвсем друго. Съдът пък не видя разминаване."
19 Август 2011 23:49
"Тъгата по "незастроеното" море е тъга по социалистическата смрад и завист към хората, които са рискували и направили нещо в живота си."

Нещо познато ми звучи....
Като презумцията - ако не харесваш Герп, значи си лузър-комунист...
19 Август 2011 23:49
Летният туризъм у нас е ограничен от късата брегова ивица. Оттам дойде и презастрояването. Потенциал има зимният туризъм , но това много много не се оценява. Няма как да бием Гърция на летен туризъм и няма как Гърция да ни бие в зимния. Основата е природата. Хората сме само надстройка , влияеща в определена степен върху туристическия продукт.
19 Август 2011 23:54
"Тъгата по "незастроеното" море е тъга по социалистическата смрад и завист към хората, които са рискували и направили нещо в живота си."
- по тази примитивна и перверзна логика (почти Сталинска - да победим природата с Беломорканал) - американското крайбрежие е пълно със социалистическа смрад и хора, които нищо не са рискували и нищо не са направили в живота си... щото никой не строи на пясъка и плажовете са достъпни за всички...

Редактирано от - Лустриран, не фрустриран на 20/8/2011 г/ 00:04:28

19 Август 2011 23:57
Вчера и днеска две добри статии в рубриката. Поздравления.
20 Август 2011 00:11
Потенциал има зимният туризъм , но това много много не се оценява.

SPA има още повече потенциал щото е целогодишно.

Редактирано от - softwind на 20/8/2011 г/ 00:12:56

20 Август 2011 01:24
"след 300 хиляди години тия маймуни ще се превърнат във хора"


Голям си оптимист, Ганю, относно срока: еволюцията (според науката) говори за къмто 4 милиона години (май - нека специалистите да кажат тежкото си мнение) ...


Докато туризмът (у нас) е просто една пералня машина за мръсни пари, такъв реално няма да има. Само мутренска имитация и хорски страдания, + екологическа катастрофа в презаселените зони (по морето, Банско, и т.н.), последствията от която най-често са необратими.
20 Август 2011 01:24
за яснота на авторасамо ще вметна, че цаца по морето им редко. пъстърва и сьомга и сен жак има, ама цаца нема. пълна трагедия.

20 Август 2011 02:32
Това "constipated potatoes" трябва да значи "запечени картофи" май... Ако е истина, просто е избита рибата по цялото черноморие! Затуй няма цаца, затуй...
20 Август 2011 02:57
Требе да се гледа по-позитивно на нещата. От секс туризъм поне се подобрява генотипа на братята сигани ...
20 Август 2011 04:21
Авторът явно има някаква фиксация на тая тема, това е Н-та на брой публикация, в която става дума за презастрояването, туризма и тн. За много неща е прав, обаче правота има и във въпросната цитирана статия в предпоследния параграф. Най-голямото доказателство за което е непрестанното обсъждане на Сл. Бряг. Ето ви я Албена - съвсем различен курорт, а не помня за него да съм видял статия, хвалебствие, критика, анализ за успехи или неуспехи...
20 Август 2011 07:26
КОЛЕГИ, ДОБРО ВИ УТРО...тук ви поствам един хотел в Сигапур-марина Бей Сандс хотел, да оплакнете окото..Е, не е строен с мутренски пари, ама някак успяват да е винаги пълен.. Натиснете тук
20 Август 2011 08:01
Че това е така, така е Нали оплюхме централното планиране (а курортите бяха създадени от него) и сега разчитаме на пазара - той щял да оправи всичко. Виждаме ( а не само в туризма) как оправя. А за инфраструктурата да не говорим. 60 години откакто е създаден Слънчев бряг - няма нормална магистрала до него, остават някакви си 15-20 км от Сарафово до Равда. Вижте какво става при Ахелой. Страхотни задръствания не само през сезона. А в същото време наш Боко и Станишев спорят дали са 7 км. или 150 м. дето Боко се е засилил да прави магистрала между 2 Шуменски села.
20 Август 2011 08:14
После беше същото и по най-прочутите им плажове (Флорида, Калифорния) - нито следа от нашата мутренска циментираност и простотия,
Хайде, хайде - пропуснал си Атлантик сити. Там Доналд Тръмп е издигнал едни кичозни хотели. Абе чуждата патка - гъска.
20 Август 2011 08:38
В техната си дръжава - техен си туризъм, алкохолен, секс, вероятно ще стане и мутрагенски. Всички гангстери от цял свят могат да се сбират в билдингите на колегите си. Е, ше си тръгват леееко редуцирани, но такива са рисковете от комуникация с колегите. Междувременно Боко ще направи магистралите, летища на Балчик и Синеморец, пречиствателни станции, южна дъга и северна тангента, метро като слънце, спортни зали и след всичко ще произведе достатъчно персонал. Амен!
20 Август 2011 09:31
КОЛЕГИ, ДОБРО ВИ УТРО...тук ви поствам един хотел в Сигапур-марина Бей Сандс хотел, да оплакнете окото..


еее, на баба ти хвърчилото.
такива хотели са единици въобще в света и уникални архитектурно-дизайнерски шедьоври. Освен това е в сегмент бизнес хотел с конгресно-конферентен профил, а не хотел за лятна почивка, който пуска кепенците октомври месец.
20 Август 2011 10:38
Четох с интерес как гард в чейнджбюро чупи зъб с юмрук на рускиня , жерлаеща да развали сделката. При такъв добитък в достатъчни количества ни въображение на останалите, ни природа , нищо не може да повдигне категорията на туризъм , а по-вероятно е да се срути още. Симеон говореше за чипа, но добитъците се обидиха тогава.
20 Август 2011 10:46
Преди 5 години на едно от туристическите изложения имаше конференция на тема перспективите пред развитието на българския морски туризъм.
На тази конференция имаше няколко разумни гласа, сред които и моят, които казваха, че ако българският туризъм продължи, въпреки предупрежденията, които се сипат от всички страни, да се развива в същата посока, съвсем скоро скоро ще има необратимо радикално обедняване на съдържанието на услугата, спад на цената и, свиване на пазарния сегмент на нашия туризъм буквално единствено до алкохолни туристи и социално слаби. Предупредихме, че без отлагане трябва да се спре презастрояването и да започне да се изгражда инфраструктура, призовахме да се спре с кича и имитациите и да започне да се създава поне нещо малко уникално, собствено, с въобръжение, дето вика авторът на статията. Даже излезе една умна жена и им нарисува картинката в числа - все повече туристи, които оставят все по-малко пари при все по-голяма конкуренция между вътрешните хотелиери, а и на външните пазари. Към картинката добавете ръста на цените на горива и храни и - бум.
Излезе Красен Станчев, каза, че пазарът ще регулира всичко, че той ще построи инфраструктура и градинки и ще отсее излишните хотели от пазара. Мутрите, соцноменклатурата и барманите от Балкантурист, които съставляваха основата на предприемаеския елит изпратиха думите му с овации.
Днес аз вече не работя в туизма, а Красен Станчев отиде да сее светлите паарни идеи в Средна Азия. А какво се случи с туризма - преценете сами.
20 Август 2011 10:48
Чудесна статия-няма нужда от коментар.
Много държа да я прочете колегата Чимиджимичамиджоми, който определи вчера мен и още няколко форумци като хейтъри.
20 Август 2011 11:28
=
20 Август 2011 11:44
ЕДна препоръка:
1. Ясен Бориславов взема кредит от 10 милиона.
2. Ясен Бориславов купува земя до Несебър за 2 милиона.
3. Ясен Бориславов построява хотел-въображение за 8 милиона.
4. Ясен Бориславов оперира хотела 100 дена в годината, колкото е сезона в България.
5. Ясен Бориславов опитва да върне кредита.
6. Ясен Бориславов не успавя да върне кредита.
7. Ясен Бориславо напряга своето Въображение как да избяга от кредиторите.
20 Август 2011 11:53
=
20 Август 2011 12:06
softwind,
то на баба ми фърчилото по кои ли не краища ме отведе, ама само за сравнение 4, 5 милионен Сингапур миналата година посрещна 14 МИЛИОНА ТУРИСТИ, а тази година нашите хубавци в България се тупат в гърдите, че сме посрещнали 4 милиона! Та хотелите им да ти кажа-било 3, 4, 5 звездни НЕ стоят затворени, с груб персонал и отвратително обслужване+ последно в България видях, че искат пари за чадър и шезлонг!! АБСУРД за хотелските услуги и плажната ивица която се предлага като туристически продукт! Азиатците изобщо не ги мисли-те са евреите на изтока и знаят как да продават услуги, включително туристически!!
20 Август 2011 12:12
Толи, казваш, че България има потенциал за зимен туризъм. Имаше, уви... Всички зимни курорти станаха на нищо. Мойта болка е Пампорово, щото живея в Смолян. Ами даже са сложили табели Пампорово на пътя, третират го вече като град май. Просто думи нямам как едно уникално красиво място беше превърнато в копие на Новия център на Смолян, жилищните блокове имам предвид. Гората е рехава, прозира, щото безмилостно я изсякоха, а после се чуди Цветелина /щото тя е собственик на Пампорово АД/, защо няма сняг. Ми няма да има, без гори няма ни дъжд, ни сняг. После глобално затопляне имало. Глобално затъпяване има. Смолянската кметица отдавна точи зъби за проекта Перелик, засега са стопирани нещата и дано никога не започнат, че още едно великолепно кътче от родината ще бастисат, гадовете. Казват мъдрите хора, че човек през живота си трябва да посади поне едно дърво. А що за хора са тези, които през живота си унищожават цели гори. Господ ще им го върне, но гората кой ще върне!
20 Август 2011 12:22
Според философията (доколкото си спомням, де, нека корифеите да кажат), частното неизбежно носи белезите на общото. Затова в мутренска държава - мутренски туризъм, какво има да се чудим толкова ? Няма как да не е така. ‌Каквато ни е държавата (Мутристан), такъв е и бизнесът в нея, в т.ч. - туризмът. Отделни примери за успешен и интелигентно реализиран туристически сървис не променя общата картинка. "Това е толкоз просто и логично".
20 Август 2011 12:24
... към Монтен:
8. Цветелина Бориславова всима хотела за 2 млн.
9. Ясен Бориславов остава да дължи само 8 млн. и се чуди къде да избяга ...
20 Август 2011 12:27
Ха, len,


Смолян, казваш. Имам приятел от казармата, който живее там... Хубав град, а Пампорово - с уникален климат и прекрасна природа. Но едва ли ще мине метър от общото съсипване на природата у нас в частен интерес на мутренския бизнес. Въпрос на време.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД