:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,518,259
Активни 93
Страници 1,775
За един ден 1,302,066
Сега и одеве

Българските народи - отклонение към гетото

Димитър Денков
Ако не беше тъй трагично, щеше да е смешно: изтъпанват се президент и кандидати за службата му, министър-председател, председател на Народното събрание, депутати, прокурори и всякакви други дизайнери на прехода и демократическата педагогика - все хора, които видимо си представят решението на етнически и расови проблеми като в реклама на американски колеж - и клеймят етническата омраза, призовават за строго спазване на Наказателния кодекс, особено на членовете срещу възбуждане на етническа и расова омраза от лица и групи (чл. 162) и за участие в тълпа при съответни размирици (чл. 163). Дават го загрижено, чак уплашено за европейския облик на България и нейното бъдеще. Разбира се, предимно за своя облик и бъдеще, не за това на самата България и на децата, които псуват циганите и се заканват на турците; не и за това на циганите и турците, сврени в гета и анклави, където все по-рядко се чува българска реч, не броим ли някой друг пряк репортаж от центъра на махалите по избори или поредната криминална проява.Тая лицемерна загриженост, минаваща в уплаха, личи при арестите,с които трябва да се сплашат едните и успокоят другите, откакто вървят протестите след убийството на Ангел, палежите и туткавостта на полицията около Кирил Рашков, алиас цар Киро или Киро Циганина, за когото нямало, представете си, сигнали за политически чадър. Това според прокуратурата. Но пак според същата прокуратура трябва да се действа с цялата строгост на закона срещу нарушителите. И се действа: отдавна, да не кажа никога, у нас не са задържали, глобявали и съдили по бързата процедура толкова много деца и младежи - към 400 за три дена. Никога не са надзиравали така ревностно форуми и социални мрежи и не са привиквали пишещи в тях я за справка, я направо за задържане. Никога полицията и жандармерията не са били впрягани близо седмица да охраняват гета и градски центрове. Та видимо положението е сериозно, не е до смях, колкото и да е комична ей тая гледка сред цялата пушилка: министър-председателят Бойко Борисов се пъчи, че щял да продължи да строи, а другите, ако искат, нека рушат. Че кой ще му насмогне при тая вихрушка от ленти и откривания на все по-европейски строежи? Даде ли пък МВР на "Атака", нещата съвсем ще цъфнат.

Ако трябва да се говори сериозно, ако предположим, че могат да имат изобщо усет за чест, гореспоменатите особи, олицетворяващи държавата, вкл. Бойко Борисов, най-напред следва да свалят имунитетите си, да обвинят и да арестуват себе си. По-общите положения на споменатия кодекс (чл. 10-11) за обществено опасно действие и бездействие, умишлено или непредпазливо, сами или в съучастие, като извършители, подбудители или помагачи при продължаващо с десетилетия престъпление, водещо до по-тежки престъпления поради настъпването на допълнителни обществени последици и във връзка с почти всички членове на кодекса, но особено с престъпления против трудовите права (чл. 172), младежта (чл. 188-193), за присвояване, измама (чл.198-200) и унищожаване на групи от населението (чл. 416).

За да се обоснове подобно обвинение, няма защо да ни показват палатите на Кирил Рашков, уж изненадани, че са се появили едва ли не тия дни, както и няма защо да се взимат "решителни" мерки срещу самозвания цигански монарх.Достатъчно е да се видят гетата,към които се канализира и с тяхна помощ спонтанният и разбираем протест от Катуница: село богато, почти квартал на Пловдив, с доста млад народ и съответно по-живо в сравнение с много други села, където, мине се не мине, убият старец, изнасилят баба, опразнят обор, запалят плевник. И понеже малцина се интересуват от бездруго умиращи села и старци, беззъби и безопасни, нека и ние се отклоним към гетото, където напоследък се съсредоточава публичното внимание с характерното до невменяемост кривогледство: "Циганите са виновни". От това гето, което не просто застрашава, а клокочи под глазурата на политкоректността, се зъби опасността, трупат се енергиите, които съсипват всяка смислена работа за подобряване на общия ни живот.

Не беше ли убийството в Катуница и последвалите го събития, щях да изпълня обещанието си отпреди време да поразсъждавам за българските народи. Щях да се опитам да обясня разхвърлията из България като следствие от забърканата в историята смес от мизийци и тракийци, македонци и шопи, добруджанци и знеполци, родопчани и балканджии и още много други "чисти" българи. Сред тях сигурно щях да кажа по нещо за цигани и турци, гърци и арменци, евреи и руснаци, все споявани от традициите си, от ръката на държавата и езика в един народ и напоследък изпуснати дотам тъкмо от държавата, че всички са забравили и традициите си, и държавата, и езика в някакво безумно съсъществуване в първобитност и съвременност, в лъскав градеж и номадска разруха. И разпадащи се сега на много народи, зли не толкова един към друг, колкото най-вече към делата си в една обща държава.

Случилото се, случващото се ме отклони от тая тема, макар да не е никакво отклонение от пътя, където тя се появи, и от разхвърлията, която исках да обясня. По този път, идещ от Европа, току пред София, след разклона към Банкя, има едно циганско гето, до него - лъскава постройка. Без никаква ирония, то е идеално в платонистки смисъл. Не само обяснява, а представя в жива картина много неща и гета, но най-вече циганията на държавата, в която днес живеят българските народи. Ако не сте го виждали, лесно може да си го представите: отровна смес от лъжа и реалност, от път към и от Европа и крайпътна смрад, от която ни се иска да избягаме. Добре че по-нагоре има светофар и колите спират покрай него, та да се види по-добре това, за което се правим на слепи: в България скотски живеят не само циганите, но и всички ние, които го подминаваме по пътя към нашите си гета.
Снимка: "Сега"
По този път, идещ от Европа, току пред София, след разклона към Банкя, има едно циганско гето, до него - лъскава постройка. Без никаква ирония, то е идеално в платонистки смисъл. Не само обяснява, а представя в жива картина много неща и гета, но най-вече циганията на държавата, в която днес живеят българските народи.
Класик

Село Мухово, 21 априли 1876 г.

Из "Записки по българските въстания", т. 2, 1887
Първи петли пееха, когато нашата чета, състояща вече от около 80-100 души, наредена двама по двама, тръгна от Поибрене с песни за с. Мухово, така също чисто българско село, на час и половина разстояние далеч от Поибрене, в коритото на р. Тополница. На три-четири места трябваше да газим тая река, което съставляваше най-голяма мъчнотия за ония наши другари, които нямаха коне.

Зората се сипваше вече, когато ние пристигнахме в Мухово, гдето така също населението беше приело вече прокламацията и въстанало още на часа. Най-напред се разпоредихме да се извържат турските цигани в това село, които, като се подплашиха от нашето влязвание, щяха да се разбягат наоколо и по тоя начин ще известят турските власти за действията ни. Събравшите се там муховчени с ярост разказаха, че имало в селото им един циганин на име Хасан, който подпомагал турците да грабят българските жени и момичета от къщите им, които отнасяли в гората, гдето ги държели по няколко дена. Напоследък тоя същият циганин беше предал няколко работници на турските власти, които оплакваха своите дни в ихтиманския затвор. С една реч, тоя фараонов син бил бич на селото.

- Да се застрели за пример на другите! - извика Бенковски.

Много селяни, а заедно с тях и някои наши луди момчета, в числото на които беше и доктор Васил, се затекоха към бордея на циганина Хасана, който си отспиваше още в прекрасната пролетна нощ и който не знаеше, че български комити са напълнили селото. Муховчени едвам що бяха въстанали преди няколко минути, защото късно получили кървавото писмо.

- Ние отдавна щяхме да го премахнем, но се боехме да не ни намерите махна - говореха селяните, когато видяха, че желанието им се удовлетвори от наша страна.

- Отваряй вратата бе, шопар! - викаха нашите въстаници, които бяха отишли да хващат Хасана циганина.

- Махвайте се оттука бе, пезевенклер! - крещеше отвътре отсъдената вече жертва, като се сърдеше, че му нарушили съня. - Хората не са си пили още утринното кафе, а вие сте подранили...

Клетникът! Той мислеше, че някои мющерии са дошли да го викат, за да им прави едно-друго. Вратата пригърмяха от ритванието на няколко крака. "Баксън, тичайте на помощ, съседи!" - последва глас от бордея на Хасана после строшаванието на вратата... Никакъв други шум. Хасан бе доведен при нас с вързани отзад ръце. Твърд циганин излезе той, устата си не отвори да каже дума, да поиска прошка, а това въоръжаваше още повече бунтовниците. Може би той да съзнаваше своите погрешки за лошето си минало, та затова не смееше да отвори дума за пощада. Така или инак, но неговото хладнокръвие беше убийствено. Когато го поведоха над високия бряг на р. Тополница, за да го колят, от бордея му, който беше там наблизо, изпищяха голите му циганчета заедно с майка си. Хасан се стресна, като че го прободоха, и поиска да се обърне, но един въстанически нож се заби в сухите му плещи. Тежко и възмутително!...

Много още други цигани от селото докараха при нас, така също навързани; но на никого от тях не казахме нищо. Муховчени засвидетелствуваха, че тия не само били добри майстори, но и направили много ножове и пушки на българите, без да издадат една дума на турците.

- Живейте и се радвайте на пълна свобода - каза Бенковски на българофилите майстори.

- Нека бог ви подари широко царство, пашаларъм!... Да достигнете до Стамбул - говореха клетите изпоплашени цигани.

- Пашам! Аз искам да стана християнин, заедно с циганката си и с дребните си шопарчета (деца) - каза един почти белобрадат циганин, брадата на когото се люлееше като талига.

- По-добре е да си останеш циганин - казаха някои от дружината.
 Захари Стоянов
182
13254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
182
 Видими 
30 Септември 2011 19:03
Перфектна статия, перфектна аналогия !
30 Септември 2011 19:20
Доста неща казахме тия дни, добре е казано и тук.
------------------------------- -----------------------------
Блогът на Генек
30 Септември 2011 19:43
По този път, идещ от Европа, току пред София, след разклона към Банкя, има едно циганско гето, до него - лъскава постройка. Без никаква ирония, то е идеално в платонистки смисъл. Не само обяснява, а представя в жива картина много неща и гета, но най-вече циганията на държавата, в която днес живеят българските народи.
Честно ви казвам аз ей това не мога да го разбера ( аз писах за това гето и по-рано). Толкова кметове на София и на Люлин се изредиха и как го търпят това безобразие - точно на пътя на чужденците от Запад, не мога да го разбера. Тоз буклевард май по едно време го бяха нарекли "Европа". Тези цигани ги преместиха при строежа на "Била" в Люлин, абе не можаха ли да им намерят друго място. Как това го търпи фукливият Боко, как го търпи учителницата Фъндъчкова не ми е ясно.
30 Септември 2011 19:53
Денков,
Съгласен съм до последната запетайка!
30 Септември 2011 19:57
Иди им помети бе. Мое и да ги поизкъпеш ... щом не можеш да търпиш повече туй безобраззие.
30 Септември 2011 20:01
За Захари и за въстаниците ще вдигна палец пък аз!
30 Септември 2011 20:25
Ма това вярно ли е??
Никога не са надзиравали така ревностно форуми и социални мрежи и не са привиквали пишещи в тях я за справка, я направо за задържане.

Редактирано от - E6 на 30/9/2011 г/ 20:26:05

30 Септември 2011 21:24
VOCI, засрами се!
Виж какво ти казва Денков, и помисли малко:
...отдавна, да не кажа никога, у нас не са задържали, глобявали и съдили по бързата процедура толкова много деца и младежи - към 400 за три дена.

Имаш ли нещо смислено да кажеш, или ше продължиш с тъпите гаври?!
.
P.S. А относно цитатът от З.Стоянов, точно на място!
Както няма еднакви българи, така няма и еднакви цигани.
Включително и сред предателите!
Исторически е доказано.

Редактирано от - OLDMAD на 30/9/2011 г/ 21:31:19

30 Септември 2011 21:30
Лицето Захари Стоянов още ли е на свобода? Не е ли задържано за разпалване на етническа и религиозна омраза? Къде спи съвестта на телевизионната журналистика Бенатова? Веднага да тръгва да го търси и да го разпитва за вражеската му дейност по взривяване на етническия мир и съучастието му в убийството на Хасан. На всичко отгоре има данни , че лицето Стоянов е писало и статии срещу българо-руската дружба , респективно против възможността за направа на големи шлемове ( според в-к Комерсант те не са точно шлемове , а нещо друго) ама нейсе. Лошо, Седларов , лошо.
30 Септември 2011 21:32
- По-добре е да си останеш циганин - казаха някои от дружината.
30 Септември 2011 21:43
Някои не ги послушаха...
30 Септември 2011 21:51
Аз харесвам писанията на Денков и все му дигам по палче, но тук
30 Септември 2011 22:38
най после един смел български журналист!
изрекъл нещата с истинските им имена!
Поздравления г-н Денков!
30 Септември 2011 22:55
Мъртви души
автор Николай Гогол, 1842
30 Септември 2011 22:58
Брат'чед, явно чашата ти е полупразна!
Я си я долей!
30 Септември 2011 23:19
След като вдигна палче (инак няма да е куул)

ще запитам защо е нужно следното уточнение (в червено):
- Пашам! Аз искам да стана християнин, заедно с циганката си и с дребните си шопарчета (деца) - каза един почти белобрадат циганин, брадата на когото се люлееше като талига.
30 Септември 2011 23:23
като стана дума за младежи и деца - още повече бяха БИТИ пред парламенто по виденово време.

Като стана дума за "като стана дума" да добавим, че още повече бяха бити грузини по путиново време.
30 Септември 2011 23:38
всъщност,
ето как босфор тв манипулира!
Натиснете тук

изгледайте го!
нема да съжалявате

а ето тук,
моля благодарностите!
Натиснете тук

Редактирано от - archi на 30/9/2011 г/ 23:40:34

30 Септември 2011 23:56
E6
Ма това вярно ли е??


Вярно е! Ето:

"Собственикът на строителна фирма “Коректстрой” в Благоевград инж. Калоян Ерделски е бил задържан във II РУП - Благоевград със заповед за 24 часа заради включването му в една от групите във Фейсбук, сформирала се срещу журналистката на bТV Миролюба Бенатова, с обвинение, че едностранчиво е отразила убийството в с. Катуница и е взела страната на циганския Цар Киро. В заповедта за ареста на бизнесмена е цитиран чл. 325, ал. 1 от НК, който е “за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото”, пише в. Струма. Наказанието по него е лишаване от свобода до 2 г. или пробация и обществено порицание.

Двама полицаи са открили Ерделски в 13.00 часа в собствения ми цех, единият - Любомир Джоров, ми връчи заповед за задържане и ми обясни, че е за дискриминация срещу циганите. Докато ме караха в колата към I РУП да давам обяснения дали обичам циганите, или не и къде почасово съм бил през последните 3 денонощия, останах с впечатление, че ме смятат за участник в протеста срещу бруталното убийство на младежа от Катуница, който се проведе в понеделник пред общината в Благоевград. Аз обаче не бях на протеста, защото следобед бях на боксова среща и до мен седяха кандидат-кметът на ЕКИП Владимир Елезов, Петър Байкушев и Костадин Хаджигаев. Дори предложих на полицаите да ги извикат тримата като свидетели, разказва пред Струма Ерделски.

Полицаите са ходили в дома на Ерделски да връчат заповед за 24-часово задържане и на брат му Георги, който от 10 години живее в Испания. Аз не съм расист и доказателство за това е, че в цеха ми работят 3-ма роми, за мен обаче е недопустимо някой, било то циганин или българин, да прегази на улицата нарочно 19-годишен младеж. Недопустимо е и прибирането ми в полицията за това, че съм посмял да изразя в интернет гражданската си позиция, разказва благоевградчанинът."

novini.bg
30 Септември 2011 23:58
Ето ви още един поглед след всичко това в татковината: агенция AFP, по повод отказа на ЕС да бъдат приети Украйна и Грузия на провежданата във Варшава среща "Източно партнерство" - " На Запад доминира мнението, че България и Румъния са влезли твърде рано в ЕС ."
01 Октомври 2011 00:04
Винаги ме е отвращавало това как един куп капути (не авторът) злоупотребяват с написаното от Захари Стоянов. Ако е знаел за интерпретацията, сигурен съм, че е щел да пише като великолепния Добри.
01 Октомври 2011 00:04
Преди да виним циганите трябва най- жестоко да обвиним нашите политици, продажността им, късогледството им, фобията им. Масовата продажба на държавните предприятия създаде невиждана за страната ни безработица, безработица и форсирана емиграция, представяна като “право на избор“ Съсипването на хиляди работни места засегна естествено най- малко образованите, най- уязвимите. И се получи “желаната“ от архитектите на тази деградация непреодолима пропаст, едно озверяване, една опустошителна вандалщина на циганите, която струва на държавата милиони. Е някой от бившите, че и сегашни политици да се е заел с решаването на тази язва. Циганите се търсят единствено като лесно усвоим, евтин електорат, съзнателно се премълчава растящата престъпност. Цялата трагедия на тяхната деградация остана абсолютно безинтересна за тъпите им глави. Е докога ще търпим такива политици, за които дребните ежби са форма на съществуване. Бойко и Плевналиев са лишени от държавническа мъдрост и са последните, които са способни да направят нещо.
01 Октомври 2011 00:26
Има да търпиш и да сънуваш триг#зата коалиция.
01 Октомври 2011 00:34
Брат'чед, чети Гогол, а не си доливай цар Кировата..
01 Октомври 2011 00:43
Бойко и Плевналиев са лишени от държавническа мъдрост и са последните, които са способни да направят нещо.
Най-льошото е обаче, че същото било и при триогъзите и при синьо-червената мъгла. Но както пише писателя "няма нищо по-хубаво от лошото време".
01 Октомври 2011 00:50
Г-н Денков
01 Октомври 2011 01:03
Бе то г-н Денков харно ги нанизал на хурката, ама отклонението към гетото да не се окаже тупик, т.е. път без изход или другояче "вечно спокойствие"?
01 Октомври 2011 01:59
Разрушете гетата, освободете циганите от феодализма!
Събота, 1 Октомври 2011г.- Натиснете тук
01 Октомври 2011 06:52
Та видимо положението е сериозно, не е до смях...


Абе, Плевню нали каза, че никой у плевнята не се интересувал от Катуница!?

Какви ги пишеш авторе?...
01 Октомври 2011 08:43
Нелош текст. Може би прекалено иносказателен, недоизказан. Страх от дългата ръка на Явор Колев, може би ?
01 Октомври 2011 10:01
Като става въпрос за еманципацията на циганите трябва да се отбележи, че тя най-правилно се провеждаше в периода 1945-89г. Младите не знаят тук, но циганите до 50-те години основно живееха в катуни. Към 60-те те бяха принудени да водят уседнал живот. Няколко са основните фактори, които ги правеха мирни:
1. Наличието на работа. Много от тях бяха взели занаят в строителни войски, а другите работеха в чистотата.
2. Силна държава, която наказваше тези, които при наличие на работа не искаха да печелят по законния начин.
3. Задължително образование и лесен достъп до него. Имаше и допълнителни превилегии, за тези, които искаха да се образоват и така да се издигнат в обществото. По-лесно влизане в университетите- те не се съзтезаваха с българите и т.н. Познавах един цихганин-бръснар, който с голяма гордост съобщаваше, че синът му ще стане доктор.
4. През 80-те започнаха да ги разселват между българите - такива блокове имаше в Люлин 5 и другаде, за да се разбият гетата.
Този процес е бавен и труден, но той беше спрян след 1989г. и 20 години нищо не се прави в тази насока. Парите от Европа отиват в вциганските барони, а те нищо не правят, а богатеят. Ето го резулатът от тази дИмУкратична политика.
01 Октомври 2011 10:15
За жителството пропусна да кажеш.
01 Октомври 2011 10:48
- Да се застрели за пример на другите! - извика Бенковски.


Мда...

Далновидни са били българските герои-въстаници.

Лицето Борис Велчев да има нещо да добави? Например някоя заповед за аутодафе на "Записки по българските въстания"?
01 Октомври 2011 11:02
Като глеам мръксо кво ги реди - сичко било най- правилно и най- хубаво в периода 45-89.
И да се не начуди човек кво стана та туй подредено и цъфтящо общество отиде на кучето под опашката за нула време и без пушка да пукне?
Какво казва марксистко-ленинският подход при разглеждането на конкретните исторически процеси ?
ИстМата некво обяснение дава ли ?
01 Октомври 2011 11:09
Сол т.ш.к. Преди две години съм регистриран безсрочно на временен адрес в родния си град, за да не си вадя лична нова карта, но трябва до 8 октомври да заявя желание за участие в изборите. Няма да го направя, защото това ме дефинира като циганините, регистрирани по 2000 души на един адрес, за спечелят някой лев по изборите. Проверих в сайта на ГРАО, праща ме на триста километра по постоянен адрес. Интересно ми е колко хиляди човека ще отидат в общинските администрации да подадат заявление.
Ако искам да гласувам, трябва да платя стотина лева и два дена дундуркане по пътищата.
Е, братчедите как извършат тези ювелирни операции. Или ще се извърши по-брутално гласуване - купуване на избирателни секции, съставени от сплетени свински черва.
01 Октомври 2011 11:12
"Махвайте се оттука бе, пезевенклер!"
Хасан циганина
-
"Гяури мръсни! Ще ви извадя очите. Чака ви смърт!"
Киро циганина

Натиснете тук

---
За Денков
01 Октомври 2011 12:04
Тавагишчи пятоколонные,
Киро Рашков е циганин-ХРИСТИЯНИН.
Научете барем това най-после -
да не се излагате насовсем с
хлопчатобумажните си глупатевины...
01 Октомври 2011 12:16
Кирил Рашков е ЦИГАНИН, доколко е християнин - не знам! Кръстен е (вероятно?!?), но като поведение и изяви няма нищо християнско в него.
01 Октомври 2011 12:17
и всяка неделя се причастява
01 Октомври 2011 12:18
Хубава статия. От приложението става ясно, че Бенковски и З. Стоянов веднага щяха да напълнят някой арест и по бързата процедура щяха да получат присъди. За радост на небръснатия Гл. про***рор и физкултурника в отпуск.
01 Октомври 2011 12:22
А Кирил Рашков е български гражданин с чисто съдебно минало.
01 Октомври 2011 12:34
Трай българо-турко-цигански народе -
от всеки етнос си имаш олигарси и мафия.
И това ако не е справедливост...
Трай и гледай как всяка свинщина я изкарват етническа
намесвайки международното положение.
Дори и конституцията не я забелязват,
защото не била тя -
а имало било етнически модел.
Модел вместо конституция!
И никой не констатира суспендирането!
Редактирано от - Езоп на 01/10/2011 г/ 13:53:29

01 Октомври 2011 12:48
Тука някои дрисльовци се възторгват от цитирания епизод на "Записките" без да се замислят над него. Посерковци, тези въстаници, дето Захарий Стоянов описва, прави или криви, платиха цената на правото да съдят и отсъждат. Дни по-късно от този епизод главите на много от тях бяха разнасяни на колове, домочадията им изклани, селищата им изпепелени. Техните внуци и правнуци ги няма сред нас, защото, казвал съм ви го много пъти, заедно с избитите във войните и въстанията във времето изчезва и сонм техни поколения. Те платиха цената и изкупиха с мъченичеството си, подобно Спасителя, и наши общи грехове. Вие коя цена сте готови да платите, че да не е напразна жертвата им? От примера им това ли видяхте - да колите мизерниците иноверци и инородци? Туй е лесно! Другото е трудно! Ден след ден година след година да изграждаме с тях обща нация в общата ни Родина с общо бъдеще.
01 Октомври 2011 13:19
От примера им това ли видяхте - да колите мизерниците иноверци и инородци? Туй е лесно! Другото е трудно! Ден след ден година след година да изграждаме с тях обща нация в общата ни Родина с общо бъдеще.

Значи, Firmin, би ли посочил кой от написалите нещо над теб е видял идеята да коли иноверци и инородци? Такъв няма. Ти пак, както Васик, виждаш само пропагандатори на смърт и кво ли не между повечето от форумците. Тук е всъщност голямата ти грешка, поради която настройваш пишещите срещу себе си, а не го заслужаваш - поставяш всички негодуващи под общия знаменател на хулиганите.
Второ, с иноверци и инородници не можем да създадем една нация, просто защото това е невъзможно. Това, което можем да създадем е мирно съвместно съжителство, зачитайки общите държавни закони и факта, че държавата се нарича България. На който това не му изнася, да си създаде държава, или да се устрои в държавата, към чиято нация принадлежи. Българите в чужбина се настройват с изискванията на държавата, в която са се преместили. Нали така? Да не мислиш, че отношението към тях там, у Еропата, е отношение на пълно доверие. Ами! Което и българче студентче в Европа попиташ, ще ти каже - не се отнасят съвсем равнопоставено с нас. Това е положението! Зачитане на законите и достойнството на държавата и народа, които са те приели, и съблюдаване на всичко това от "ония горе".


Редактирано от - mercury на 01/10/2011 г/ 13:26:19

01 Октомври 2011 13:29
" Модел вместо конституция ! И никой не констатира суспендирането ! "

Езоп , , Имаме Конституция на Икономическата фаза от прехода . За неговата Политическа фаза е нужна Нова конституция . Тенденцията в пространството на общия ни живот е , подобната теза да бъде криминализирана ...
01 Октомври 2011 13:53
На 6 септември 2011 г. 4 цигани събират орехи в частен парцел във вилна зона "Гламата" до Монтана.
Крадат орехи.
Орехи крадат.
Един от тях, 40-год., е прострелян в гърба и умира в болницата. Друг е прострелян в краката и е без опасност за живота. Открити са гилзи от ловна пушка. Чудя се: Равно и законно възмездие ли е убийството за кражба на орехи? Протестирали ли са в Монтана агитки, рокери, младежи или най-малкото самите цигани? Какво да правим с тази новина - да я коментираме ли, да я пренебрегнем ли напълно, или да я отложим за неопределено време, за да решим сега по-важните въпроси за "иноверците"?
01 Октомври 2011 13:56
с. Мухово, така също чисто българско село, на час и половина разстояние далеч от Поибрене

Демек след 500 години робство все още е имало чисти български села, а след 1878 само за 50 години не остана ни едно чисто Турско село.

в селото им един циганин на име Хасан, който подпомагал турците да грабят българските жени и момичета от къщите им, които отнасяли в гората, гдето ги държели по няколко дена.

Демек ако не е бил тоя Циганин, Турците нямаше да могат да “грабят“ българските жени и момичета от къщите им, и да ги носят в гората, където да ги държат по няколко дена ?!

Напоследък тоя същият циганин беше предал няколко работници на турските власти, които оплакваха своите дни в ихтиманския затвор.
Какви работници, нъл сички са били роби.
Робите са ги пращали в затвор ?!

Отваряй вратата бе, шопар! - викаха нашите въстаници, които бяха отишли да хващат Хасана циганина.

Тогава шопите и циганите в един кюп ли са били ?!

Твърд циганин излезе той, устата си не отвори да каже дума, да поиска прошка, а това въоръжаваше още повече бунтовниците.
Така или инак, но неговото хладнокръвие беше убийствено. Когато го поведоха над високия бряг на р. Тополница, за да го колят, от бордея му, който беше там наблизо, изпищяха голите му циганчета заедно с майка си.
- Да се застрели за пример на другите! - извика Бенковски.

Сига, това възстание срещу Циганите ли е било, срещу Турците ли или срещу Аскера ?!

Муховчени засвидетелствуваха, че тия не само били добри майстори

Ей тук излезе една истина за Циганите.

- Пашам! Аз искам да стана християнин, заедно с циганката си и с дребните си шопарчета (деца) - каза един почти белобрадат циганин, брадата на когото се люлееше като талига.
- По-добре е да си останеш циганин - казаха някои от дружината.

Да ама след сто години през 1982 г. и тях ги побългариха.

01 Октомври 2011 13:56
mercury мила ,
Фирмин пледира за адекватно качество на държавотворчеството у нас . Като си забелязала промяна в отношението на мнозина към него поради несъгласие , считай , че сещаш и реалното ниво на това качество в съвкупната ни общност , сиреч , Националното Общество . То не бива да те задоволява . Длъжни сме да търсим дискусията с хора като Фирмин ...
01 Октомври 2011 14:02
Фирмине, паликари, разбира се, че ще се възхищаваме на тези хора! Инак ти ще речеш, че всеки въстаник срещу каквото и да е - тирания, потисничество, социална справедливост - е посерко. Хайде задръж малко.
И по другия въпрос: забележи кого наказват хората -
циганин на име Хасан, който подпомагал турците да грабят българските жени и момичета от къщите им, които отнасяли в гората, гдето ги държели по няколко дена

Наказват един криминален тип. Останалите цигани изобщо не закачат.
Нещо май не си помислил този път, преди да си седнал да пишеш.
01 Октомври 2011 14:02
Не мога да разбера защо авторитетни руски медии от няколко дена се занимават с БГ и ромския проблем ? Днес пък regnum.ru - от 10 челни заглавия - 2 са за бунтове в БГ заради нерешения ромски проблем?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД