:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще плаща на родители да не изоставят децата си

От 200 до 2000 лв. ще е глобата, ако малчуганите не ходят редовно на училище
Държавата ще се опита да стимулира финансово семействата, за да не изоставят децата си. В продължение на 6 месеца родители, които не желаят да се грижат за наследниците си, ще получават месечни помощи. Това предвижда новият закон за детето, представен вчера.



Срещу парите семействата ще трябва да полагат грижи за детето по конкретен план, обясняват авторите на закона в презентацията му. Сумите ще се отпускат по сигнал, тъй като новите текстове задължават всеки, който има информация за подобен риск, да уведоми съответните институции. И в момента има подобна възможност, но сумата е еднократна и се дава на бременна жена.

Предвижда се родители, които изоставят децата си, да плащат 5% от таксата, предвидена за издръжката им в домовете. Все още се обмислят варианти за полагане на общественополезен труд, ако родителите нямат пари за тази такса, за глоба или да върнат помощите, след като са изоставили децата си. "Много повече помощи ще се дават под условие. Понеже имаше много критики, и то с основание, че като се санкционират родителите, се наказват децата, се предвижда за тях да се дават помощи в натура - храна, дрехи, плащане на такси в детски градини и т.н.", обясни Валентина Симеонова.

Въпреки че не е известно да има глобен нехаен родител, социалното министерство смята да направи още по-тежки съществуващите сега наказания. Законът предвижда, ако на родител бъде наложена два пъти глоба за оставено без надзор хлапе, при трето нарушение преписката задължително да се изпраща на прокурор за образуване на наказателно дело. Според Наказателния кодекс в този случай родителят или настойникът може да получи до три години затвор. Текстът в момента е напълно неработещ, тъй като в него изрично е споменато, че подобна санкция се прилага, ако с това се създаде опасност за физическото, душевното или моралното развитие на детето. Положението едва ли ще се промени, като се въведе задължително пращане на прокурор.

В закона се въвежда и ново родителско задължение - постоянен надзор за дете до 8 г., като санкцията за неизпълнение е от 300 до 500 лв., а при повторно - от 500 до 1000 лв. "Наложи се да въведем това ограничение заради зачестилите случаи на инциденти с деца под 8 г., оставени сами, които за съжаление са с доста тежки последствия. За 2010 г. Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 такива случая, за 2011 г. - по 29", обясни шефката на ДАЗД Надя Шабани.

Досега родителите имаха ангажимент да не оставят без надзор дете до 12 г., но само ако така създават опасност за живота и здравето му, което обикновено се разбира след инцидент. Глобата за подобно деяние в момента е от 1000 до 2000 лв., а при второ нарушение - от 2000 до 5000 лв. Никой обаче не е правил анализ колко родители са глобени и дали санкциите ги правят по-отговорни. С новия закон глобата пада драстично и ще бъде както и при другото нарушение - от 300 до 500 лв. Запазва се размерът на санкцията за търговци, които продават алкохол и цигари на деца под 18 г. Тя е от 2000 до 8000 лв. Проверка на "Сега" в Столичния инспекторат показа, че в София няма глобени търговци за такова провинение. В същото време изследване отпреди седмица изнесе тревожни данни, че всяко осмо дете от набор 1995 пие алкохол 10 или повече пъти в месеца.

Социалният зам.-министър Валентина Симеонова призна, че най-големите спорове при изготвянето на закона са били около размера на санкциите. "В крайна сметка се съгласихме, че 5000 лв. е прекалено висока и не е по джоба на българския родител. И трябва да се намали, за да е събираема и работеща. Постигнахме съгласие, че санкцията за физическо лице трябва да бъде до 1000 лв.", обясни Симеонова. Тя беше категорична, че към глоби ще се прибягва само в краен случай, а преди това ще трябва да се задейства механизмът за социална подкрепа на семействата, който включва и работа за повишаване на родителския капацитет, допълнителни помощи за превенция на изоставянето и т.н.

Една санкция обаче скача в пъти - за родители, които не осигуряват редовно присъствие на децата си в училище. Сумите вече ще са от 200 до 1000 лв. при първо нарушение, а при второ - от 500 до 2000 лв. В момента глобата е регламентирана в Закона за народната просвета и е почти символична - от 20 до 100 лв., а при второ нарушение скача от 50 до 250 лв. И сега обаче няма данни за наказани родители, а през м.г. образователното министерство имаше идея също да я вдига, но последваха масови протести от страна на родители и неправителствени организации. На всичкото отгоре тук има работещи санкции със спиране на детските надбавки и социални помощи, но те са само за бедни семейства.



--------

Права и свободи

Философията на новия закон за детето е то да се разглежда като личност, която освен задължения има и права, едно от които е на изразяване на лично мнение. С този дух се обяснява и разпоредбата при навършване на 14 години децата вече и сами да могат да се обръщат към съда, за да защитават правата си по закона. Досега те можеха да го правят само през дирекциите "Социално подпомагане". Децата ще могат да разчитат на закона за правна помощ, по който на определена категория бедни българи се осигуряват безплатни адвокати, но парите за тях и сега не стигат. Освен това, макар да не са навършили пълнолетие, 16-годишните вече ще могат сами да отказват медицинска помощ или прекъсване на лечение. Досега това ставаше и със съгласие на настойник. При разводи съдът вече ще иска социален доклад само ако родителите не могат да се разберат помежду си. Досега такъв се искаше при всяко бракоразводно дело.
25
3640
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
14 Ноември 2011 20:32
Моите са на 33 и 29 години, не се грижа за тях, искам пари...
------------------------------- ------------------------------- ------------
Блогът на Генек

14 Ноември 2011 20:39
Досега такъв се искаше при всяко бракоразводно дело.


Не е вярно. При разводите по взаимно съгласие не се изискваше и досега такъв доклад. Само при спорове за родителските права. А с тези глупости, дето са сътворили да помагат финансово родителите, които искат да оставят децата си, ще постигнат само едно - всички ще заявяват, че искат да изоставят децата си, за да си вземат паричките Аман от ялови законодателни решения!
14 Ноември 2011 20:44
всички ще заявяват, че искат да изоставят децата си,


Всички едва ли, но професионалните ромове ще започнат да се разкъсват от триумене кое е по-доходно - да ги изоставят, да приписват на неизвестен извършител, или да си правят и раждат съвсем нови...
14 Ноември 2011 20:52
Аз пък съветвам всички млади семейства да го прилагат този номер, защото паричките няма да са им излишни
14 Ноември 2011 21:10
Мдаам, нема лабаво. Сега остава да разберем и къде ще е далаверата за тъмнозелените!
А дотогова, малко челен опит: Натиснете тук

Редактирано от - rokosovski на 14/11/2011 г/ 21:13:48

14 Ноември 2011 21:19
Не става ясно от тези промени какво следва, ако детето е в контейнер със смет, но под надзора на родител? Също така "инцидент" ли е, ако 12-13 годишно момиче забременее и кой ще отнесе глобата?
14 Ноември 2011 21:27
За санкциите за безотговорни родители долу-горе разбрах. Не разбрах само кви са санкциите за абсолютно безотговорна държава
15 Ноември 2011 00:11
тука виждам две философии
първата е в заглавието
да не се изоставят децата срешту пари
което е добре за тези дето не искат
а тези дето не им дреме за децата които са родили
не им дреме и за 5% които ша им вземат ако могат
втората философия е глоба за оставянето без надзор на децата
то е нешто като продължение на първата философия за тези дето не искат да си гледат децата
обаче гледах по талавизията некои родители се оплакваха че си оставят децата штото немат пари и требва да работат
и нема на кого да си остават децата
нема ясли
нема градини
и тъй били принудени да ги пускат на произвола на съдбата
и от къде ша платат глобата
от закуските на децата или от пиенето на родителите
а у животинския свят безплатно си гледат отрочетата
15 Ноември 2011 05:02
До къде стина държавата след 23г. "Демокрация", а? Ако може да се наречем все още държава.
15 Ноември 2011 05:18
Тази пресконференция по телемост от Марс ли е правена ? Щото видно толкова неадекватност спрямо реалностите в България могат да имат само хора живеещи постоянно на Марс и гледащи България само на картата.
-
Просто нямам думи. Ако това бе писана пиеса за театър на абсурда можеше и да има място в театъра. В реалността обаче е трагедия на въпиеща неадекватност. Чак не ми го побира ума, как може да има толкова неадекватни хора. То бива, бива, ама чак такава простотия не бива.
15 Ноември 2011 07:36
докога нашите държавници ще предлагат промени в законите в интерес на една общност от населението -циганите . така създават още една нова професия.
15 Ноември 2011 08:55
Новият закон за детето си е както цялото законодателство на герб- плод на желанието да се покажеш новатор пред Шефа , при откровена пълна липса на способности за анализиране на проблемите и за прогнозиране на резултатите , с основа милиционерското разбиране, че с огромни глоби проблемът ще бъде решен. Законодателство-шкарто /извън всякаква оценка за качество/, което или не работи, или само влошава нещата.






Когато някой е глупав, това е за дълго!
15 Ноември 2011 08:57
Аз искам да си изоставя децата, къде са парите? Дайте ми.
15 Ноември 2011 09:02
а у животинския свят безплатно си гледат
паднал, животните не плащат данъци, не правят обороти по магазините
15 Ноември 2011 09:32
Сега какво изоставяне на циганските деца ще падне!..
15 Ноември 2011 09:42
rokosovski
благодаря за линка!
хубаво ще е тоз челен опит да поемат повечко хора, че става страшно. Преди няколко години имах познати, които живееха с детето си в САЩ и непрекъснато бяха в стрес да не вземат нещо да сгафят при отглеждането на малкото си момченце, че можело да им го вземат. Та такива ми ти работи в днешния свободен и демократичен свят Да пребъде! Ама май светлинката в тунела е от насрещния влак!
15 Ноември 2011 10:03
Децата на ромите, които не се грижат за тях, трябва да се отнемат и гледат в домове. Всички тези пари незабавно да се пренасочат за качествени домове с много добри грижи. Стига с този примитивен култ към физическата майка!
15 Ноември 2011 10:17
BrightmanМоже ли да те помоля да си малко по-конкретен в нападките си?
Държавата ще дава (не е задължително пари) помощ на родители, които са в недъзможност да гледат децата си и ги оставят в социални домове, но не се отказват от родителските си права върху тях. Важното в случая е да не излиза детето от семейната си среда поради финансови затруднения на родителите. Това е напълно в унисон със стратегията за закриване на социалните домове за деца и пренасянето на грижите за тях в семейна среда - приемни родители и т.н. Какво в случая е неясното?
15 Ноември 2011 10:50
Този закон има и перверзна страна. Трябва добре да обмислят как да се прилага и интерпретира.
15 Ноември 2011 10:55
Още един източник на средства за мангалите. Някой изпълнява предизборни обещания, май....
15 Ноември 2011 12:00
Туканка нещо не е доизпипано - тези родители, които искат да се грижат за децата си ще ги глобяват ли, или направо ще им вземат дЕцата?
Щото при тези условия трябва да си луд за да искаш да гледаш деца.
15 Ноември 2011 12:32
А защо въобще се допуска да изоставяш съзнателно дете, но да запазваш родителски права? Когато детето е плод на случайност, на непланирана бременност или поради липса на средства или други причини не можеш да се грижиш за него, тогава оставяйки го на отглеждане в дом, в приемно семейство и пр., се разкъсва връзкат мажду родители и дете, няма я преекспонираната семейна среда. В тези случаи с изоставянето на детето задължително да се отнемат и родителските права и ползването на облагите от тях. Това ще ограничи според мен неконтролираните раждания и ражданията само с цел получаване на облаги, без сериозни намерения за грижи към децата.
Това трябва да е правилото.
Човек в живота си докато детето стане пълнолетно може многократно да изпадне в ситуация, при която не може да се грижи за него. Що за предложение е това да се плаща за първите 6 месеца, пък после ако го изоставиш отново - да връщаш парите? Защо тогава да не може периодично, когато изпаднеш в затруднение, да поискаш да го изоставиш и отново да получиш пари за някакъв период? Ми тъпо е. Трябват критерии, оабследване на доходи, условия за живот . хранилка за още купища държавни служители, без особени изгледи за ефективност. Ооще повече, че мизерията в България се задълбочава не само при циганите, но обхваща все по-голяма част и от младите български настоящи и потенциални родители.
Няма село в страната, в което да няма минимум 1-2 български двойки или самотни майки, родили по няколко деца, преживявящи скотски около бившите стопански дворове, кравеферми, полусрутени постройки, без ток, вода, безм отопление...
15 Ноември 2011 15:53
hamer, живота е многолик и разнообразен, за това законодателят е предвидил възможност държавата да се грижи за детето, без да отнема правата на родителите. Естествено, докато държавата е поела грижата, родителят не ползва обичайните помоши за отглеждане на дете. Цитираното в статията не е крайно решение, а стъпка в посока на деинституционализиране на грижата за децата, което включва комплекс от мерки, система, интегриран подход и т.н. неща, които не стават изведнъж. На никой не му се иска ново "Могилино".
15 Ноември 2011 17:36
И как точно ще се доказва, че някой си е щял да изостави детето си, но не го е направил? Това ще генерира фонтан от корупция и необосновани разходи за бюджета. Как се доказват в юридически план намерения в минало време?

Това е поредното прокризисно малоумие (да не казвам по-тежки думи). Да точим бюджета за да плащаме великите магистрали, да точим бюджета за АЕЦ Белене... сега да точим бюджета и за нечии имагинерни добри намерения в минало време.

Крайно време е ГЕРБ да се вземат в ръце, защото ако не го направят до една година ще стане страшно. Оправданията улево - при бесепарите.

15 Ноември 2011 19:42
Не прочетох по-горните постове, за което се извинявам, но тук се появява една огромна врата не вратичка за професионално безработните РОМИ или така наречени цигани.Имам две деца какво работим със съпругата ми не е важно, но работим и не си клатим краката.Плащаме си редовно данъците на майката(мащеха) държава.Каквито придобивки си имаме в дома си са закупени със собствени пари, и мизерия сме преживявали и безработни сме били.Такова нещо каквото е сега да се плаща на мазни Цигани да си гледат кефа на гърба на народа не е било, аз поне не си спомням такова нещо.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД