:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БДЖ ще търси компенсации за загубите си от стачкуващите

Ако влаковете останат блокирани още 10 дни, компанията ще фалира, обясни ръководството
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Стачката в БДЖ продължава, без нито една от страните да се опитва да сближи позициите си по реформата.
На втория ден от стачката на железничарите ръководството на БДЖ отправи нова порция заплахи към стачкуващите, ясно показа, че не желае да преговаря и ще заведе иск срещу участниците в протеста. "Ще внесем иск в съда за незаконността на стачката и стачкуващите лично ще носят дисциплинарна и имуществена отговорност за действията си", закани се изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Той обаче отказа да съобщи по какъв механизъм на всеки един от стачкувалите лично ще се търси имуществена отговорност с обяснението, че първо трябва съдът да се произнесе дали е незаконна стачката.

Самите загуби обаче се оказаха значително по-малки от предварителните очаквания. В първия ден от стачката приходите в железницата са само с 16 хил. лв. по-малко от пътници. В товарните превози има пропуснати ползи от 105 хил. лв., които обаче ще бъдат реализирани на по-късен етап. В началото на стачката директорът "Маркетинг и продажби" в БДЖ "Пътнически превози" Димитър Костадинов" обяви, че БДЖ ще претърпи огромни загуби. Бяха обявени и суми от 600 000 лв. От друга страна, Недев призна, че не са се сбъднали и очакванията му стачката да е от полза заради реализирани икономии от спирането на влаковете.

В първия ден в БДЖ са стачкували 5.5% от всички 13 000 работещи. Те обаче успяха да спрат половината влакове за деня според данните на транспортното министерство. По данни на компанията нито един от 900-те чиновници в администрацията не е стачкувал. На въпрос на "Сега" какви назначения са правени в администрацията през последната година, шефът на железниците обясни, че има текучество и непрекъснато се назначават и освобождават хора. Преди ден стачкуващи разказваха, че наред със заплахите за съкращения в БДЖ непрекъснато се вземат и нови чиновници.

Вчера в арсенала от заплахи на ръководството на железниците беше включена и Германската банка за развитие, която е поискала спешна среща с транспортния министър Ивайло Московски. Пред депутатите Московски обясни, че засега няма натиск от кредиторите, но той заминава за Германия, за да преговаря с тях, а ако те откажат отсрочка, България "няма резервен вариант". "Ако не се намери вариант да се отсрочат нещата, положението става критично. Натиск от тяхна страна няма. Очаквам да ги убедя, че мерките, които предприемаме, са достатъчна гаранция, че следващата година дружеството ще бъде или на нула, или с минимална оперативна загуба", заяви министърът. Германската банка за развитие отпусна на БДЖ заем от 190 млн. евро през 2005 г. Той е за 50 електрически мотриси "Сименс Дезиро" и не се обслужва от около година, заради което вече имаше предупреждения, че може да се стигне до връщане на половината мотриси.

Ръководството на железницата обяви още, че ако стачката продължи още десетина дни и вагоните останат празни, кредиторите ще поискат фалит на дружеството, а заплатите другия месец на всички служители няма как да бъдат изплатени. Така вместо планираните съкращения на 2000 души ще се наложи да освободим 5000-10 000 души", прогнозира шефът на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

От изявленията на ръководството на БДЖ стана ясно, че няма никакви намерения да се търсят нови разговори със синдикатите. "Да ги поканим на среща, но на каква тема", попита Владимиров. "Откакто сме обявили, че реформата започва, нито един синдикален лидер не е дошъл при мен за нищо друго освен за членски внос, за това, че не искам да им плащам мобилните телефони и че ще им взема трите стаи (в централата на БДЖ)", добави и Недев. По-късно, пак през медиите, председателят на синдиката на железничарите Петър Бунев обяви, че могат да предложат мерки на ръководството на БДЖ, когато бъдат поканени на преговори.

БЛОКАДА

Железничарите за втори ден блокираха влаковете, като по оценка на синдикатите вчерашната стачка е била по-успешна от първия ден и са спрени повече композиции. По информация на КНСБ нито един влак не е тръгнал след 8 ч. от Централна гара в София, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, както и в цяла Югозападна България - Перник, Дупница, Земен, Радомир, Кюстендил, Благоевград. От 132 влака в страната към 10.30 ч. са спрели 115, което е повече от броя на влаковете през първия ден на стачката. 12 влака, които са потеглили преди началото на стачката пък са спрели по гари, но от КНСБ нямат информация къде. В Пловдив вчера за разлика от първия ден имаше влакове, които се движеха. До обяд четири влака потеглиха от гарата. Международният влак от Истанбул за Белград обаче остана на гара Костенец. В Горна Оряховица само един влак по направление Габрово - Свищов е минал през гарата, а пет не са отпътували изобщо.

И във втория ден синдикати и БДЖ се разминаха в данните за стачката. Според КНСБ над 80% от пътническите влакове в цялата страна са спрели - към 16 ч. от 261 влака са спрели 213. Според железниците в стачката са участвали 172 влака от 263 и 538 човека. В първия ден информацията бе за 218 спрени от 264 влака в цялата страна (или 83% от всички за деня). Транспортното ведомство обаче преброи само 122 спрени от общо 263 влака и 1092 стачкуващи от общо 26 000 служители. Синдикатите пък обвиниха БДЖ и НКЖИ, че омаловажават мащаба на стачката, като изчисляват процента протестиращи на базата на всички служители в железниците, а не на работещите от 8 до 16 ч. Стачката продължава и през почивните дни.
20
1851
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
25 Ноември 2011 20:05
От сайта на БДЖ - "Новини":
753 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане
25.11.2011 16:31

До 25-и ноември, петък, 753 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда.


Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.


Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 24 млн. лв. годишно.


Интересно, колко от въпросните 753 служители са от администрацията и колко от непосредствено заетите в превозната и техническата дейност на БДЖ? Почти съм сигурен, че първите са твърде малка част.
25 Ноември 2011 21:28
Колко ли са на щат, т.е. на наша издръжка в бдж-то
25 Ноември 2011 21:43
Тъй, тъй..
Заплахите продължават!
Де се казва - "На война като на война".
Е, нека видим... кой кого!
25 Ноември 2011 21:48
След първия ден изводите са:
1. Пътниците бяха поети безпроблемно от другите видове транспорт, което обрича стачката на провал.
2. Повечето от прехвърлилите се днес на друг транспорт, трудно ще се качат пак във влак, което обрича БДЖ на фалит.
3. Поведението на работещите в БДЖ доказа мнението за работещите държавна работа...
25 Ноември 2011 21:54
Е, днес вече е Втори ден...
Някакви изводи?
25 Ноември 2011 21:59
АЧЧЧЧ / А Черепът Чака Чопънчето Човека.../
25 Ноември 2011 23:16
До 25-и ноември, петък, 753 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда.... Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 24 млн. лв. годишно.

24000000/753/12=2656 лв икономия на месец на човек
25 Ноември 2011 23:21
Ето как първо закриха предприятия, после продадоха земята, а сега изхвърлят и хора, които не носят печалба. Утре ще почнат да избиват младенците, защото от тех не може да се печели в краткосрочен план...

________________________________ ____
Пука се утопията на 1-ия % и пуделите му
25 Ноември 2011 23:29
А защо не търсите компенсации от тези, дето са окрали БДЖ-то през последните години и десетилетия? Или те са неприкосновени.
26 Ноември 2011 00:06
Ловец, гръмна ли прасе последната неделя? Щото изводите ти те издават, че само си се разхождал и си кисел.
26 Ноември 2011 01:58
Фалитът на БДЖ е част от схемата за разгром на държавата
Събота, 26 Ноември 2011г.- Натиснете тук
26 Ноември 2011 07:50
От друга страна, Недев призна, че не са се сбъднали и очакванията му стачката да е от полза заради реализирани икономии от спирането на влаковете


Язък! Щото ако се беше сбъднала прогнозата на тоя икономически гении, сега всеки стачкуващ щеше да получи и бонуси за реализираните икономии. А и щеше да бъде открито разковничето за финансовото оздравяване на БДЖ - генерална стачка със спиране на всички влакове. [/quote]
26 Ноември 2011 09:52
Абе, заплахи...Ама много тъпи тия заплахи! Тъпи! На нивото на шефовете на БДЖ са заплахите. Което е плашещо - какви тъпанари са сложили за управители...
------------------------------- -------
Блогът на Генек
26 Ноември 2011 12:32
Генек, ми тъпанари ще сложат, я! Ти да не очакваш тиквите да си назначат нобелови лауреати.
26 Ноември 2011 13:32
Lowec, ама ти сериозно ли?
Пътническите превози почти винаги са били на загуба или поне на ръба на загубата. От превозваните от БДЖ студенти, пенсионери, инвалиди и други лица, пътуващи по намалена тарифа, едва ли капят кой знае какви пари. Ако някъде са били на печалба, то ще да е било при товарните превози. Учениците, студентите, инвалидите, пенсионерите и всички, пътуващи по намалените тарифи, а те са преобладаващата част от пътниците в железниците, ще се върнат при БДЖ в мига, в който стачката спре, защото никой и никъде не е в състояние на им предостави превозна услуга с поносимо качество на такива цени.
26 Ноември 2011 15:02
По въпроса може да се прочете и статията "Кога ще затворим устата на ламята БДЖ". (в-к "Сега", от 31.08.2006).
26 Ноември 2011 17:35
Добре, де, ама няма ли някакъв начин един човек, който очевидно лъже обществото относно нещо, което е обществена собственост да бъде вкаран в затвора.
След като всеки ден, в който влаковете на БДЖ се движат, носи загуба, според този икономически гений, то тогава от стачката не се реализират абсолютно никакви пропуснати ползи, а дори напротив - спестяват се пари.
След като това е така, то няма как да съдиш някого за пропуснати вреди.
Значи, икономическият гений е излъгал или като е казал, че всеки ден носи загуба, или сега, като казва, че ще съди за пропуснати вреди. Не може при такова очевидно умишлено вкарване на обществото в заблуда един обществен служител да не може да бъде незабавно вкаран в затвора, нали?
Г-н Главен Прокурор, моля този човек незабавно да бъде арестуван и разследван!
26 Ноември 2011 18:51
Попе,
много си далеч от икономиката. Има разходи много разходи, които не зависят от това, дали влаковете се движат. Например, подмяна на счупените керемиди на гарите.
26 Ноември 2011 18:58
И що към Попа се обръщаш, кажи го на менажерията, Попа не прави нищо, само я цитира.

________________________________ ____
Грижата за човека, основна грижа на държавата
27 Ноември 2011 12:38
Е, много интересно какви компенсации ще търси БДЖ-то от хора, на които със зор им изплаща заплатите? Едва ли ще могат се издължат с извънреден труд. Или пък може да им ипотекират законно непритежаваните общежития. Мъка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД