:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,233
Активни 90
Страници 10,769
За един ден 1,302,066

Успехът на Първанов приключи преди 10 години

Оценките за двата му мандата са поляризирани, но България можеше да има и много по-лош държавен глава
Снимка: "Сега"
Август 1999 г. Лидерът на БСП Георги Първанов разглежда мавзолея за последно.


Дали след време историците ще говорят за "десетилетието на Първанов", коментирайки развитието на страната през двата му президентски мандата? Този въпрос вече повече от седмица търси отговори в медиите и със сигурност търсенето ще продължи и след неделната церемония по встъпване в длъжност на новия президент. За историята по принцип е нужна известна дистанция, както и достъп до някои неизбежно пазени в тайна документи и детайли, за да произнесе своите присъди, но и от хоризонта на днешния ден не е трудно да се направят някои оценки, които времето ще прецизира.

"Имам самочувствието на успял президент, най-малкото защото за тези десет години поне осем от тях бяха период на икономически подем, на политическа стабилност, на относително активна социална политика, на постигането на големите стратегически цели - да сме част от Европейския съюз и НАТО", казва Първанов в едно от последните си интервюта. Без съмнение президентската институция има свои приноси за всичко това, макар че не е възможно точно да се калкулират.

Избирането му за президент беше щастливо стечение на обстоятелства. Това едва ли би се случило, ако Петър Стоянов не беше размахал онзи злополучен компромат срещу Богомил Бонев. Макар че днес, десет години по-късно, оценките за Първанов са силно поляризирани, със сигурност България можеше да има и много по-лош президент.

За разлика от своите предшественици той никога не се е оплаквал от ограничените си пълномощия и в рамките на конституционните си права успяваше да упражнява сериозно влияние в различни управленски сфери, но без да плаща политическа цена за последствията. Иначе казано, ограничените правомощия носят и бонуси.Двата му мандата бяха твърде различниПървият ще се запомни със сложната му и все пак балансирана позиция относно войната в Ирак, посещението му при българските войници там (2004), визитата в Триполи (2005), срещата с папа Йоан-Павел II (2002), както и със сглобяването на тройната коалиция през лятото на 2005 г. Някои анализатори смятат, че това се е оказало решаващо за приемането на страната в ЕС, докато други виждат членството по-скоро като геополитическа предопределеност.

Сигурно е, че тройната коалиция имаше политическа цена, която платиха основно НДСВ и отчасти БСП. Тя имаше и още един сериозен политически резултат - появата на ГЕРБ.

Вторият му мандат изглеждаше безалтернативен, след като срещу него застанаха Неделчо Беронов и Волен Сидеров. Дори изваждането на папката "Гоце" от архивите на ДС през лятото на 2006 г. не можа да осуети преизбирането му. "Тя съдържа информация за мен и нищо друго - нито ред, нито знак от мен", обясни Първанов по този повод. В нея между другото има кадрова справка от 2.06.1989, писана от оперативен работник към Първо главно, в която за Първанов е казано, че "...не е прибързан в преценките си, уважава чуждото мнение и умее да отстоява своите позиции. Не е привърженик на грубото налагане, на авторитарните отношения, но обича да се утвърждава като неформален лидер в приятелски компании. Амбициозен е. Притежава добра обща култура... Притежава необходимите лични и професионални качества за изпълнение на задачи по линия на културно-историческото разузнаване". Преценката е общо взето точна. Първанов нарече компромата "приятелски огън", от който обаче той понесе сериозни щети в международен план. Географията на неговите задгранични визити беше стесена, както и възможностите за международна кариера след края на втория му мандат.

През 2008 г. той триумфално обяви, че България е постигнала голям шлем чрез трите българо-руски енергийни проекта - Южен поток, АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис". Три години по-късно шлемът се разпадна. България излезе от проекта "Бургас-Александруполис", а бъдещето на АЕЦ "Белене" е неясно.Откровен провал беше проектът "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ)Според замисъла на президента това трябваше да е непартийно, но все пак политическо сдружение, което да обединява хора с различни политически убеждения, да "генерира идеи" (обичано клише) и да бъде алтернатива на ГЕРБ. Неясно като идея и двусмислено като цел, АБВ се оказа политическо пометниче може би и заради факта, че автентичните проекти за алтернативни политики като правило не се раждат в президентски канцеларии.

Погрешна се оказа и идеята му за въвеждане мажоритарен елемент в изборите. От това БСП нищо не спечели. Той освен това не инициира нито един референдум, макар че думата присъстваше в политическия му речник. Но често използваше правото си на отлагателно вето и почти винаги с убедителни аргументи.

Инициативата "Българската Коледа" всяка година през декември представяше президента в предпразнично благовидна светлина. Събраните средства реално помагаха за лечението на болни деца и за оборудването на болници, поради което начинанието се радваше на популярност и насърчителни оценки сред деца, родители и лекари. Проблемът е, че зад благотворителния жест прозира институционалната несъстоятелност на здравната система в държавата.

В културата, науката и образованието двата президентски мандата не предложиха нищо повече от добре подредени речи и изказвания на различни форуми с израз на загриженост по проблемите във всяка от тези сфери.Всъщност най-силният период от политическата биография на Първанове между 1997 и 2001 г., когато като партиен лидер успешно обърна курса на БСП в проевропейска и проатлантическа посока. Писмото в подкрепа на Милошевич от 1999 г., което често му се натяква, не може да промени този факт. Той изпълни паролата "Път към Европа", зададена в началото на 90-те от проф. Петър-Емил Митев.

Вторият му мандат беше белязан и от няколко скандала, свързани с ловджийски и други мъжки страсти. Ден след катастрофата във влака София - Кардам през март 2008 г. той беше уличен, че е отишъл на лов около град Симитли. От пресцентъра му отрекоха да е отстрелвал нещо в този ден, но негова снимка в горда поза с пушка в ръка пред трупа на току- що убит вълк, свалена от сайта на президентството, обиколи част от вестниците. През есента на същата година руски сайт го уличи, че в Узбекистан е убил планински козел архар, който е защитен вид. По-късно в някои медии се появиха сладникави репортажи за вълчицата Зорница, която президентското семейство отглежда с много обич. Някои биха нарекли това обикновен пиар, но всъщност е твърде плитка демагогия.

В началото на 2011 г. около скандала с флашките беше замесено и президентството. Оказа се, че шефът на правния отдел е адвокат на собственика на "Леденика", над когото премиерът Борисов разтваря данъчен чадър. Макар че веднага след това беше уволнен, престижът на президента беше накърнен.

Пълна катастрофа за престижа му беше сблъсъкът с министър Дянков през март 2010. Тогава Първанов направи нещо крайно инфантилно и непремерено - пусна в медиите стенограма от техен неофициален разговор. Със сигурност можеше да се измисли и по-интелигентна реакция на необмислената реплика на Дянков в тв шоу, в каквото по принцип финансов министър няма работа.

"Идейният ми сблъсък с Бойко Борисов предстои", обяви преди дни президентът и освен това го нарече "слаб премиер". През годините техните отношения преминаваха през различни фази, но доминиращото впечатление е, че двамата по-скоро се харесват. Те освен това доста си приличат - и двамата са много сръчни манипулатори. Обещаният идеен сблъсък с Борисов не е толкова интересен, колкотосблъсъкът със Станишев. Той вече е фактЗасега двамата с Първанов се стрелят в медиите от закрити огневи позиции. Ръкопашната схватка се очаква на партийния конгрес около Гергьовден.

Изглежда Първанов вижда себе си като архитект на някаква нова широка ляво-дясна коалиция след неизбежното изчерпване на проекта ГЕРБ. Това би обезличило БСП, но би му гарантирало политическо бъдеще. За Станишев не остава друго, освен да заложи на програма, която макар и срещу по-малко власт, да предлага по-ясно лице на БСП. Което не е никак лесно, тъй като на "Позитано" всъщност има няколко организационно сплотени партии - носталгично комунистическа, социалдемократическа и силна фракция на плоския данък. Предстои зрелищна политическа пролет.

Дали Първанов е преходен политик, случайно достигнал до президентското кресло и задържал се там поради спецификите на българския преход, или е истински майстор на политическата игра, владеещ нейния инструментариум от демагогия, сдържаност, организационна повратливост, добра преценка за хора и ситуации и умение да говори гладко, авторитетно и с добре пресметната конкретност? Еднозначната оценка би била неточна. Сигурно е, че онзи Първанов, който влезе в президентството през 2002 г., не е същият, който излиза през 2012. На "Дондуков" 1 той овладя технологията на властта, но изглежда не успя да се предпази от нейната поквара.

Снимка: Борислав Николов
Президентът Първанов на клетвата на президента Плевнелиев.
 Ясен Бориславов
103
9215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
20 Януари 2012 19:58
Първанов провали всичко, което зависеше лично от него, с изключение на позорната тройна коалиция. Първанов измени на всички принципи и намерения, с изключение на партийните.
20 Януари 2012 20:12
***
20 Януари 2012 20:47
Успехът на Първанов приключи преди 10 години

Първанов като председател на БСП, заедно с Р.Петков, беше най-отявленият противник на влизането на България в НАТО и ЕС.
След като хората ги замеряха с камъни пред парламента и заплашиха с линч, ръководството на БСП за една нощ промени стратегията.
Първанов подписа меморандумът от 97г., след което стана върл привърженик на НАТО и ЕС.

Беше ли това червена лампа за електората? Беше! Ясно бе че такива хора ще направят всичко за да запазят властта си. Ако трябва ще се съюзят и с дяволът.
За съжаление електоратът на БСП не видя опасността и както винаги гласува за партия, не за личност.
Резултат - избирането на Гоце през 2000г. постави началото на ера на упадък на политическата система в страната.

Г-н Първанов ще се запомни като Гоце лъжливото овчарче.
Ще се запомни с отвратителното си политическото си инженерство.
Ще се запомни и с политически машинации с които постави свои хора във всички възможни държавни структури.
Ще се запомни и с умелите си задкулисни сделки с които отстрани (или публично омаскари) вътрешнопартийните си опоненти.
Ще се запомни със умелото си манипулиране и подбор на съюзници и "спонсори" - 2002г Орден Стара Планина на Петър Манджуков, оръжеен търговец и издател на вестник "Дума". е само един от многото примери.

Въпреки всички грехове, трябва да признаем, че г-н. Първанов изигра положителна роля при присъединяването на България към ЕС и НАТО. За което браво.

Тези са някои от нещата с които ще запомним президента.


Да пожелаем наслука и умната на новият президент! Дано да е по-сполучлив от предшествениците си.
20 Януари 2012 21:08
Божке, къв огромен текст за обикновен реднек....
20 Януари 2012 21:41
Много силен първи и много слаб втори мандат. Но то и в живота е така, няма само добро или само зло. Дано Плевнелиев направи поне толкова положително, колкото Първанов, и да не прави отрицателното, което направи същият Първанов.
20 Януари 2012 21:57
ще го запомним и най-многото подарени ордени...
20 Януари 2012 22:16
Погрешна се оказа и идеята му за въвеждане мажоритарен елемент в изборите. От това БСП нищо не спечели.

Доооста слабо казано - БСП нищо не спечели! БСП, както и останалите по-малки партии загубиха от мажоритарния елемент. Мажоритарният елемент демонстрира на 100% ефекта от мажоритарната избирателна система, а именно този, че по-силният получава (почти) всичко. Защото победителят в един район може да е само един, а победените не получават абсолютно нищо. В случая, от 31 мажоритарни мандата ГЕРБ взе 26, а ДПС взе останалите 5 (в своите си региони). Затова и оттогава насам никой от по-важните люде в държавата и дума не обелва за мажоритарна избирателна система. Демонстрацията от ефекта й беше безупречна. От което всъщност следва, че идеята на Първанов не е била погрешна, а тъкмо напротив - била е блестяща: сложи край на приказките за мажоритарна избирателна система.
20 Януари 2012 22:33
Сирена, съгласен съм за мажоритарната система.
Но от друга страна мажоритарната система осигурява по-малка фракционност на политическата система и по-голяма стабилност. Има си и своите добри страни.
Например: по-добре е една пол. партия да носи отговорност за управлението отколкото отговорността да се размива между 3-4.
Има си и много слабости де. По-малка чуваемост на алтернативни подходи към управлението.
20 Януари 2012 22:46
Първанов се оплете много в арабските истории. Двулично отношение към войната в Ирак, после скандали с петрола и неадекватни реакции към кризата с медиците. Царя фино му подля вода, да не свири първа цигулка във външната политика, и Гоцэ стана парий в Европа. През втория мандат му остана само да се отдаде на битово разложение (ордени, медали, архари и трипер) и да се среща с приятеля си Путин.
20 Януари 2012 23:23
Първанов е еманация на ретроградността в БСП - социалистическа партия на едрия капитал.
20 Януари 2012 23:23
С Путин не всеки може да се срещне . И не по всеки повод. Мистър Клийн вися като прани червени прашки 3.5 часа пред вратата на подполковника, за да се научи , че каквото и да ти нареждат - в т.ч. да пращаш българско оръжие на Наакашвили , с което да стрелят по руски войници , а след това да искаш да падне цената на газа - това си е гьонсуратлък. Независимо, че беше предупреждаван. Какъвто и да е Първанов - с + -ове и - нуси , ако БГ иска да излезе от изолация на отношенията си с Русия и започне да партнира с нея , като отстоява интереса си и това да е основа на отношенията , а не само да фоби по чужди указания /което може да решава чужди геополитически интереси , но не и наши / - то към момента само той е политика , който може да направи това. Още повече , че Путин за изненада на някои лаици, се връща в Кремъл. Подполковника рядко има навика да се обръща към чужди политици на първо име - само със Силвио, Джордж, Герхард , Георги и още един -двама. Това, което обаче му липсва на Първанов е , че за мандатите си не скъси отношенията с фрау Меркел и въобще с другия локомотив - Германия , на който руско-германски влак трябваше да се возим , па, ако ще и в конския вагон. Щото сега стоим на гара "Господин Никой" и влаковете профучават край нас. С други тарикат - пътници, макар и говорещи развалено на немски и руски езици.
20 Януари 2012 23:46
сложи край на приказките за мажоритарна избирателна система.

Мажоритарната избирателна система в България си е действаща, но на национално ниво. Гласува се за Костов, за "царя", за Доган, за Волен, за Бойко и прочие. Респективно срещу тях. Партиите им имат по скоро спомагателна и знакова функция. Спокойно можем да перефрезираме Маяковски - когато говорим за лидера, подразбираме партията, когато говорим за партията, подразбираме лидера.
-
Нещата могат да дойдат до нормалните начала и мажоритарната система да гарантира качество и отговорност, но само ако се промени цялостно политическата система. Както характера на мандата да стане обвързващ с ангажименти към избирателите, така и партии да се формират в колективните органи (общински съвети, парламент), като фракции, а това, което днес наричаме партии да си бъдат напълно неформални граждански политически обединения.
-
Разбира се мажоритарността ще даде ефект, само ако изборите са структурирани в конусовидно отсяване.
Например за общински съветник, от съответният квартал, да може да се кандидатира само някой, който е бил два мандата домоуправител, за кмет, само който е бил два мандата общински съветник, за депутат само който два мандата е бил кмет, за президент, само някой който два мандата е бил депутат. И ограничение от два мандата за всички изборни длъжности. Добре би било и мандатите да се скъсят до две години (в Швейцария, например, както и в древната римска република са една година). По този начин ще възникне един възходящ мажоритарен поток, който ще съчетава непрекъснато обновление и стабилност. Който има какво да даде, може да го направи и за 2 години. Едва ли ако не може да направи нещо за 2, ще може да го направи и за 10 години. Единствено ще се ояде и заформи далавери.
20 Януари 2012 23:50
А относно Първанов и неговото президентстване - нека не искаме много от една почти синекурна длъжност по Конституция. България е премиерска република. Това предопредели и факта, че Първанов се занимаваще по-скоро с уплътняване на многото свободно време с несвойствени неща, отколкото с нещо полезно.
20 Януари 2012 23:51
Гоце вече не е ли другар?
20 Януари 2012 23:55
Йоще не е Сократе, май
трябва да си поднови членството при другарите и тогаз...
20 Януари 2012 23:56
Ясенчо пиле шарено,
какви десет години след като преди пет Суверена ясно и недвусмислено се изказа по темата.
Нямам намерение да чета пасквила, след заглавието.

21 Януари 2012 00:15
Ако Първанов успее да овладее БСП и лично я оглави - ще бъде непреодолим фактор в БГ политиката. Доби рутина, точно тангира проблема, търпи развитие - разузнаването не случайно е подходило към него, там с тъпанари не работят. Всеки друг вариант , дори и чрез компромисно трето лице , ще го отстрани завинаги от решаваща позиция в политиката. Разбира се председателството на БСП не е панацея- трябва да се предпази от тюфлеци, с каквито се беше заобиколил в президенството. Изпълнителната власт е друга песен. Бойко има характер, скорост, решителност, каквито и грешки да прави - има моторност, динамика. Първанов е позиционен играч, предпазлив, а изпълнителната власт е касапница - днеска е утре, ако нямаш компенсиращ екип - гориш.
21 Януари 2012 00:17
Президент Георги Първанов не бива да посяга на Столетницата и трябва да се оттегли от Политиката . Случи ли се обратното , Системата на общият ни живот ще се завърти в познатият й кръг без изход , а Народната хурка наистина ще подгони действителните престъпници в нея ...
21 Януари 2012 00:19
skele,
с това досие Първанов не само, че не може да намери прием навън, но и през вторият му мандат се доказа и е видимо и за слепите. Въпреки сервилността си (да си спомним например посещението на Буш).
Освен това той е преизхабен. 18 години е активно в политиката, от които 10 на поста президент. И автор на революция с харизма да беше, пак за 18 години под прожекторите щеше да се избелее. А той харизма няма. Просто е апаратчик. И идеи няма - общите приказки не са идеи.
-
Първанов има два пътя - на достойнството и на резила. Пътя на достойнството предполага да се оттегли с достойнство от активната политика, да пише статии и мемоари с общонационално звучене. Пътят на резила е пътят на Жельо Желев и Петър Стоянов - опити да активно участие в политиката, чрез партии и неизбежен провал и резил.
21 Януари 2012 00:25
Ако Първанов успее да овладее БСП и лично я оглави - ще бъде непреодолим фактор в БГ политиката.

Непреодолим фактор във вътрешнопартийните апаратни игри с членска маса и електорат все повече отвъд преклонната възраст. Ще бъдем свидетели на повторението на съдбата на СДС. При това по-ускорено, защото Петър Стоянов имаше по-голям морален кредит, отколкото Първанов.
21 Януари 2012 00:26
Агент Гоце ще остави спомени само в авджийските дружинки. Да се надяваме, че енергийната мафия ще подходи справедливо към несъстоялия се енергиен кръстник.
21 Януари 2012 00:30
Възможностите на Първанов ясно проличаха с АБВ. При това, този проект бе подкрепян от институционалната му позиция и институционални възможности за влияние, които сега няма да ги има. Щом, като президент, когато на негово разположение бяха толкова ресурси да направи нещо не успя, то наистина е нужна огромна фантазия за да му предсказваш успехи с отиващата си биологично БСП.
21 Януари 2012 04:29
Skele , отличен по бойна и политическа подготовка !
Можеше Първанов да е по-гъвкав , ама пусто е от пернишко !
Да заеме мястото на Дончев и тва е !
21 Януари 2012 07:32
Тов.Никто из кишлака Сириштник.
Не си струва и едно кликване на мишката...
21 Януари 2012 07:52
Ами не я кликвай тогава под тази тема.
21 Януари 2012 09:16
Огромната амбиция на Първанов да остане във властта пролича със създаването на политическия проект АБВ - нещо недопустимо за един надпартиен президент. И тъй като днес този проект е мъртъв, а амбицията Първанова остава все така голяма, в съчетавие с видмия и значителен политически опит в задкулисните интриги, който натрупа през последните 10 години, можем да очакваме, че Първанов ще се насочи към овладяване на ръководството на БСП. Лично аз не виждам друг полезен ход за него.
21 Януари 2012 09:22
На мнение съм, че избираме неподходящи хора за президенти. Имайки предвид пълномощията на президента дадени му от конституцията подходящо е да бъде избран 70-75 годишен човек неактивен политически. Да приема новоназначени посланици, да връчва ордени и т.н. А ние избираме млади, политически активни хора, които осъзнават минималните си пълномощия, но не могат да се сдържат и взимат отношение по въпроси, които не зависят от тях и нямат пълномощия за решаването им . По тоя начин подклаждат неоправдани очаквания, които не могат да оправдаят и трупат негативи.
21 Януари 2012 09:33
Има нещо символично с излизането на Първанов от президентството и обявявянето на агентите сред владиците. Една от многото му черни точки е, че отказа да отзове агентите от посланическите мисии. Съжалявам, че съм гласувал за тоя. Станишев или Първанов - хвани единия -удари другия. Превърнаха БСП в гювендия. Нито един от двамата не е от калибъра на Борисов. Нямат лидерските му качества. И Първанов и Станишев са си папашутисти, глезеници на произхода и партията си , докато Бойко е като вук единак - оцелял и изградил се в месомелачката на прехода. Затова и печели симпатиите на българите. И ще бъде така докато не започнат да гърмят корупционни скандали. Но за разлика от Костов, Кобургски и Станишев, Борисов държи екипа си с желязна ръка. Що? Щото е лидер за разлика от другите.
21 Януари 2012 09:49
Сократе, не се присмивай на Гоце за "другарството" му. Той все пак напусна БСП преди 10 години. Присмивай се на Боко? Той все още е член на БКП.
21 Януари 2012 09:51
докато Бойко е като вук единак


Федаин, вук единак, но от едната му страна Пашата, от другата Маджо!
21 Януари 2012 10:27
Така си е. Боко е лидер.

Обаче ... ами тъп е бе!
21 Януари 2012 10:30
А някой спомня ли си, как Първанов бе избран за президент, преди 10 години ?
Без дебат !
По скоро, дебат имаше, но Първанов не бе на него.
Това е меко казано абсурд.
На дебата се бяха наредили доста кандидати, а когато съобщиха , че Първанов няма да присъства, Жорж Гатнчев тъжно отсече: "Капят ми сълзите."
И накрая, мъдрият български народ избра кандидата, който не бе на откритите дебати.
Уникум !
21 Януари 2012 10:39
Нито един от двамата не е от калибъра на Борисов. Нямат лидерските му качества. ...докато Бойко е като вук единак - оцелял и изградил се в месомелачката на прехода.


Може и да е лидер на някого, не знам. На кого обаче? Има лидери на махленска банда, на организирана престъпност, на синдикални и политически организации и т.н. Лидери разни и от всякакъв калибър. Лъжелидери също. Зависи и кой го припознава за лидер. Вероятно си го брои за лидер сбиретокът от нагли, крадливи и недообразовани лобисти - ЦЦ, другото ЦЦ, ИФ, ЛМ(озъка) и т.н. Щото се облажва от него. Наистина ли нямате обаче впечатление, че на него самия други са му лидерите... Ах, да, има още нещо. Митовете за самоизградилия се човек Европа ги е надраснала още през 18 в.
21 Януари 2012 10:45
sega_007,
не е така. Дебат с участието на Първанов имаше. И не един. Последният бе зададен от Петър Стоянов и в него участваха само двамата с Първанов. Тогава социолозите даваха първото място на Петър Стоянов (с шанс да спечели от първи тур), второто на Богомил Бонев, а третото на Георги Първанов. Тогава, въпреки, че се позоваваха на социолозите при определянето на участниците в дебата, Петър Стоянов се избра дебат с Георги Първанов, а не с Богомил Бонев.
-
А тази приказка, че онзи дебат, в който Първанов не участва, а Петър Стоянов размаха компромати срещу Богомил Бонев е бил решаващ няма никакви основания. Президентските избори в България винаги са имали ролята на референдум. Ако тогава НДСВ не беше подкрепило Петър Стоянов, то нямаше отложеното от идването на "царя" движение на махалото да се състои. Тогава все още махалото се движеше по координатната система СДС-БСП. За разлика от днес, когато има цяло ново поколение и двете са в киреча.
21 Януари 2012 10:56
SvSophia,
пристрастията ти пречат да видиш, че действително Бойко Борисов не само е лидер, но и възможно най-адекватният на създадените реалности от "прехода". Да. Стилът му е на тартор на улична банда и борческа групировка, но нима манталитетът на масите е друг ? Ако не вярваш, то иди на събрание на входа на блока си. Еврейските усукваници, формализъм и процедурничене предизвикват единствено досада и присмех. Бойко е точно отражение на българският манталитет.

21 Януари 2012 11:00
Първанов бе неприемлив за президент, още преди да бъде избран за такъв.
Плевнелиев също.
Нищо лично, но няма излъчване да бъде фигура.
Първанов бе партийно обременен и силно пристрастен към миналото и службите.
Плевнелиев не е партийно облъчен, но това не е плюс за него.
21 Януари 2012 11:02
Ето, тук за президентството на Гоце. Повече няма какво да се добави.
Виж тук
21 Януари 2012 11:23
Абе, какво сте се захванали да го рачеквате, човека.
Отива си.
И, понеже днъс съм позитивно настроен да кажем няколко хубави думи за досегашния Президент Георги Първанов:
1. .. между 1997 и 2001 г., когато като партиен лидер успешно обърна курса на БСП в проевропейска и проатлантическа посока.

2. на постигането на големите стратегически цели - да сме част от Европейския съюз и НАТО

Другите палчета днес ще ги спестя (иначе няма да стигнат няколко страници)
И все пак не е прав Борисламов, в Гоце има още хляб в политиката.
21 Януари 2012 11:29
Бойко Борисов не само е лидер, но и възможно най-адекватният на създадените реалности от "прехода".

Ама и аз това съм написала, Брайти, че в момента БоБо е възможно най-адекватният на интересите на шайката разбойници, забогатели през "прехода", нарекли себе си "елит". Които при това се лакомят да доразграбят и малкото недоограбено. Та на този "елит" му е необходим палячо, който ежедневно, а и по няколко пъти на ден, да разиграва скечове и да вдига пушилка, за да не се види през нея доразграбването. Дали той сам си вярва, или осъзнава тази своя роля е без значение за крайния резултат.
21 Януари 2012 11:32
П.П. Лидер на български означава водач. И когато иде реч за лидери, основното не са само качествата им на водачи, а накъде всъщност водят повелите се подире им
21 Януари 2012 11:33
Федя,
на един митинг преди доста време, един партиен лидер скандираше заедно с множеството побелели глави:
"НАТО-фашисти, световни терористи."
Няма да ти кажа кой е лидерът, ти сам ще се сетиш.
21 Януари 2012 11:38
И понеже се спомена, че не е време да закачаме човека, защото "си отивал", трябва да се уточни, че си отива само от Президентството.
Но властта, господа-другари, е сладко нещо. Човек веднъж вкусил я, не може без нея, така както актьорът без сцената.
Затова, още на следващия там каквото им следва, конгрес ли, партийно събрание ли, очаквайте Учителя да влезе във владение.
А какво ще става с Ученика ли ?
Твърде е възможно да бъде сменен, с издърпани уши.
Ще му благодарят /като на другаря Живков на 10, 11, 1989/ и ще го изпратят по живо по здраво да ръководи ПЕС.
И това е вариант, нали ?
21 Януари 2012 11:40
Хубави или лоши - Те са. Бойко и Георги. Други на тепиха няма . Или по-скоро има , ама държат шарланя и чакат да падне някоя траха . Те ще карат влака в следващите няколко години. Въпросът е има ли сили обществото ни да въздейства на този тендем така, че като ударим кантара , слабостите и силните страни на двамата да се допълват, та белким отлепим от дъното. Може ли Първанов да промени БСП , или тази партия ще продължава да бъде на безличен дрейф начело със Станишев ? Станишев начело на БСП устройва Бойко като безлична опозиция , но от това не печели обществото като цяло. И не по-малко важното - след краха на седерастията , ще има ли нова и силна дясна партия в БГ , от каквато очевадно обществото има нужда. Може ли Бойко да се обгради със съветници, принадлежащи към различните слоеве на интелигенцията , да работи с нея и се вслушва по-често в гласа на натиканата в ъгъла интелигенция, да я изкара от там, да преглътне аксиомата , че тя - разумната интелигенция е винаги опозиция , но здравословна . Може ли да се промени ? И най-важното , имат ли куража Б&Г да кажат в ЕС : "Баста ! Това са интересите на моя народ ! Съюзничеството -съюзничество, ама сиренето с пари . " Иначе, кво... ?
21 Януари 2012 11:55
Rakita от 21 Януари 2012 09:16 мили , ,
Нека не чатим съображения , а само да ги "намекваме" в позицията на свои предложения за разрешеаване на Проблема , който мъчим . Ти си мислещо момче и това няма да те затрудни , а дебатът ще се облекчи откъм "дадености по условие" . Кучето те "пише" , защото и иначе , така мъчим сближаването на позициите ни ...

21 Януари 2012 12:07
Всъщност, хващайки се за думите и на skele, си мисля, че Първанов би бил по-полезният и правилен избор за БСП, който да изведе партията от летаргията, в която тя понастоящем се намира. Първанов е антипод на Станишев: единият е типично ляв политик-домошар (оставаме настрана обвързаностите му по линия на родната олигархия), докато вторият е интернационалист, който в известна степен се чувства неуютно в страната си и в собствената си партия. В този смисъл, постът на председател на ПЕС е напълно подходящ за Станишев - там той ще плува в свои води и ще има по-голяма възмонжост да разкрие таланта си.
Опитът, който Първанов натрупа на родната политическа сцена през послединте 10 години и видимото му израстване в проявленията на политическото противоборство, биха могли да му окажат безценна помощ в по-нататъшната му политическа кариера. За да възроди и излъска позавехналия имидж на БСП като лява партия, според мен Първанов следва да преоцени връзките си с олигархията, да излезе от задкулисието, в което той досега се чувстваше най-силен, както и да възвърне антинатовската и европесимистичната си реторика, с които беше известен допреди 10-15 години. Политик с такива проявления в България понастоящем няма и ако Първанов успее да настрои политическото си поведение на тази вълна, той би се превърнал в най-значимата фигура на българското политическо пространство, предвид върлуваща в световен мащаб икономическа криза, но и криза на ценности и идеи. Толкова значима, че ще срине всякаква конкуренция отдясно.
21 Януари 2012 12:13
Добре е да пораздиплим дълбочинната мотивация на Георги Първанов , с която той се манифестира като "нов продукт" на днешната ни Система на политическо общуване . Още повече , при нейната очевидна Структурна нефелност . Състоянието на Мама Партия е твърде тривиално определение на такъв мотив и може одма да се окажем пълни наивници , ако се подведем подир политикогеронтологичните проблеми , които я мъчат . А влезем ли в "дълбокото" , значи сме минали на истинската бира ...
21 Януари 2012 12:17
а накъде всъщност водят повелите се подире им

Просто уплътнява зададеният модел, по това по своеобразен начин на поддържане на баланс, най-вече чрез непрестанно преобръщане. Има обаче една основна линия - трайното политическо оцеляване, чрез съобразяване с общественото мнение. Това позволява мераците на "факторите" да остават на словесно ниво, при това временно.
-
И тук, и като реплика на skele, ще вметна, че Първанов не само, че оттук нататък няма как да играе роля, но и партиите на прехода ще изпосталяват все повече, докато напълно изчезнат. Защо ? Поради това, че постепенно и съвсем умишлено бяха сведени единствено до брокери на блага от и чрез държавата.
Едноличният стил на управление на Борисов и практически пълният контрол върху всички решения, недопускането на други да се месят в тях, практически лишава останалите парламентарни партии от ресурс, който да брокерират. Това в съчетание с интеграционният стил на Герб (за разлика, например от конфронтационният при управлението на Костов), практически ги лишава от смисъл. Особено ясен пример бяха местните избори. При положение, че Герб е отворен да обслужва всички, то от други брокери няма нужда.
21 Януари 2012 12:23
Останалото , Брайтмане мили , е практическо самоубеждаване на Общността в острата необходимост от Конституционно легитимиран модел на Президентско управление с всичко присъдружно по пътя на модернизирането на системата на общият ни живот в Общество ...
21 Януари 2012 12:24
Слабичка статия, в която желаното се представя за действително, а слуха за истина, при това гарнирано с непознаване на дейността на президента на България по принцип и в частност на президента Първанов.
Основното е оценката на хората, а те я дадоха на два пъти - на изборите през 2001-ва и през 2006-та години. Това е реалността. Сега след края на втория мандат, в зависимост от това дали Първанов ще се включи активно в политическия живот или ще се оттегли, е възможно той пак да бъде оценен от хората на избори. Това, което според мен не може да му се отрече, е че съумя да бъде президент на всички българи, а не само на част от тях, каквито бяха Желев и Стоянов. Първанов съумя и да запази нормален политически тон, въпреки че насреща си имаше хора като Борисов, дянков, ...
Разбира се много има да се желае от президента, но не ми се вярва, че в държава управлявана от 22 години от мафията, президента може да бъде нещо друго.
21 Януари 2012 12:29
острата необходимост от Конституционно легитимиран модел на Президентско управление с всичко присъдружно по пътя на модернизирането на системата на общият ни живот в Общество


Тъй, тъй, остава да измислим гаранционен модел, чрез който този бъдещ президент да бъде защитен хем от прякото влияние на родната олигархомафия, хем от попълзновенията на източни и западни господари, които от край време си ги мерят по нашите земи, на наш гръб и за наша сметка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД