:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС пак ще проверява шефката на съдийския съюз

Мирослава Тодорова
Ново дисциплинарно производство срещу председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова образува вчера Висшият съдебен съвет (ВСС). Проверката отново е за забавени мотиви към дело. Просрочването този път е 4 години и 8 месеца. Става дума за дело за отвличане. По него Тодорова е произнесла една условна и две оправдателни присъди. Заради забавените мотиви обаче е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност и решението на първата инстанция не е обжалвано. Сигналът за забавянето е подаден от шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Преди няколко дни информацията за това дело се появи едновременно в три столични всекидневника, а Пенгезов обясни, че сигналът бил пуснат под вратата на кабинета му.

Вчера дебатите по този сигнал във ВСС бяха тайни по искане на един от вносителите на предложението за дисциплинарно производство Пламен Стоилов. Той каза, че ще изнесе обстоятелства и факти, които касаят съдия Тодорова и е по-добре да изключат мониторите, на които се наблюдава заседанието, съобщи "Правен свят".

Това е второто дисциплинарно производство срещу Тодорова. Само преди месец ВСС я наказа с 15% намаляване на заплатата за срок от 2 г. за забавени 59 дела, две от които с над 3 г. Другите съдии, бавили дела, се разминаха с по-ниски наказания, а най-лекото бе за шефа на Софийския градски съд и семейна приятелка на МВР министъра Цветан Цветанов - Владимира Янева. Наскоро самият Цветанов обвини Тодорова, че служи на организираната престъпност, като бави мотивите си по дела. В отговор съдийката заведе дело за клевета.
2
1918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Март 2012 03:23
Само да напомня, че, по Закон(НПК), Мотивите към Присъда трябва да са изготвени и приложени в срок НЕ по-дълъг от 15 дни от произнасявето на Присъдата(в изключителни случаи, по сложни дела, НЕ по-късно от 30 дни)! А в случая става въпрос за забавяне на Мотивите не с дни и месеци, а с 2-3-4 и повече години!!!
02 Март 2012 12:15
Отвратителна история! Това е направо отказ от правораздаване!
Щом Съдията е постановил някаква присъда той задължително знае мотивите за това си действие. Как е възможно да не намери време да напише мотивите си цели 5 години! Или целта е била да изтече давностния срок - тогава що за Съдии правораздават в България : всичките ли са в крайна нужда, а ако не са защо търпят подобно поведение?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД