:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Убиецът от Катуница получи 17 г. затвор

Симеон Йосифов се опита да си издейства психиатрична експертиза с неадекватно поведение
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Убийството на 19-годишния Ангел доведе до размирици в Катуница през септември м.г.
Обвиненият за убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница Симеон Йосифов бе осъден на 17 години затвор от Окръжния съд в Пловдив. Присъдата бе произнесена в рекордно кратки за българското правосъдие срокове - след само едно съдебно заседание, продължило над 12 часа. По същия начин в затвора за 3.5 г. бе пратен и ромският бос Кирил Рашков-Цар Киро.

Съдът прие, че Йосифов умишлено е прегазил Ангел Петров с буса си на 23 септември м.г. След инцидента жителите на селото щурмуваха имотите на Кирил Рашков и опожариха част от къщите му. Според техническата експертиза и показанията на вещите лица мъжът е можел да спре, но не го е направил. Експертите сочат, че Ангел е стоял на метър пред буса. Ударът е бил с ниска скорост и момчето се е хванало за чистачките. Така е изминал около 20 метра, след което се е изпуснал, бил е прегазен и влачен още 20 метра.

По искане на защитата делото срещу Йосифов бе гледано по съкратена процедура, с което бе елиминирана възможността за налагане на максимално наказание. "Реално законодателството бе обезсмислено с факта, че бе разрешено краткото производство", коментира Христо Мишев, адвокат на бащата Ангел - Атанас Петров.

Обвиняемият Йосифов пък се опита да си издейства психиатрична експертиза, като даде противоречиви обяснения за инцидента. Заради това адвокатът му Стефан Левашки поиска да се прочетат показанията от досъдебното производство. Пред съда Йосифов, който продължи да отрича, че е прегазил Ангел, извади нова версия за случката. Според него точно когато тръгнал с буса, някой пръснал спрей в очите му и го заслепил. Досега мъжът обясняваше, че помислил, че е блъснал куче. На това защитникът му отговори, че е объркан и може да поиска психиатрична експертиза.

В деня на убийството роми от пловдивския квартал "Столипиново" са били привикани от Цар Киро и дъщеря му Събка Рашкова в Катуница, за да сплашат местното население, разказаха свидетели по делото. Те обикаляли из селото и викали "Гяури, днес ще мрете". Внукът на Цар Киро - Кирил Рашков младши, пък носел сабя. На ромите било казано да ходят при Цар Киро, където имало "ядене и пиене".

Присъдата на Йосифов може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Освен лишаване от свобода в сряда съдът постанови той да плати 2000 лв. обезщетение на бащата на Ангел, както и 1275 лв. разноски по делото. Адвокат Мишев пък заяви, че ще изпрати молба до прокуратурата на Кирил Рашков да бъде повдигнато обвинение за подбудителство към убийство, а на внуците му като организатори. "Има престъпление по член от НК - тълпа, организирана и предвождана от някого, демонстрация на етническа вражда и превъзходство", обясни той. Наскоро обаче от Пловдивската окръжна прокуратура заявиха, че към момента няма доказателства, на базата на които да се повдигне подобно обвинение. Работи се обаче по обвиненията за данъчни престъпления срещу Цар Киро.
5
1369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
01 Март 2012 19:41
Умишлено?
По какви подбуди? По чия заповед? Ролята на Киро Циганина и циганетата му?
---------------------------------------------------
Блогът на Генек
01 Март 2012 20:17
Номера, да не казвам какви. Кирил Рашков и фамилия доживотно на каторга требе. Ако в България нема такива обекти , да ги пращат некъде в чужбина да заработват с тежък и честен труд валута за държавата.
01 Март 2012 22:16
В Китай ще е най-добре .
Па да имат късмет да минат по некоя китайска улица с възгласи " Гяури , днес ще мрете ".
02 Март 2012 03:22
Прав си VOCI , само за там е бай Мангал. Да стане с много труд , човек!
02 Март 2012 14:19
В нащата родина трябва да се измисли термина "градивен расизъм" - вече отдавна е изпълнен със съдържание.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД