:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм

Евродепутатите критикуват Скопие, че тормози гражданите си с българско самосъзнание и разпалва омраза към съседите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Македонци присъстват на откриването на Триумфалната арка в центъра на Скопие в началото на януари т.г. Тя е част от мащабния проект "Скопие 2014" на правителството на премиера Никола Груевски, който включва и гигантски паметник на Александър Македонски (на заден план). Европарламентът критикува посегателството на Македония върху културната идентичност на съседните държави.
Антибългаризмът на Скопие се превръща в пречка за напредъка на Македония към Европейския съюз, личи от проекторезолюция, която ще бъде обсъдена и гласувана в сряда от Европейския парламент. Евродепутатите препоръчват на македонското правителство да спре "дискриминацията на етническа основа, включително дискриминацията срещу граждани, изразяващи открито своята българска идентичност и етнически произход".

Предстои остър политически сблъсък в пленарната зала в Страсбург, защото са внесени 164 предложения за поправки в резолюцията, но срещу този текст никой не е възразил и няма съмнение, че ще бъде приет. За първи път, откакто през 2005 г. Македония получи статут на кандидат за ЕС Европарламентът назовава така открито проблема на македонците с българско самосъзнание.

Докладчикът Ричард Хауит, британски лейбърист, който подкрепя Македония и настоява да й бъде определена дата за начало на присъединителни преговори, е забелязал редица проблеми освен спора с Гърция за името на държавата, които блокират нейната кандидатура. Проекторезолюцията изразява притеснение от корупцията в страната и от концентрацията на собственост върху медиите. Тя призовава "властите и медиите да работят за създаване на положителна атмосфера, да помагат за развитие на отношенията със съседните държави и да не насърчават омразата". Освен това документът "изразява тревога от тенденцията страната да утвърждава своята етническа и културна идентичност за сметка на идентичността и културата на съседните държави". Евродепутатите отбелязват "с разочарование липсата на напредък в съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави, членуващи в ЕС (България и Гърция), което би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседски отношения".

В желанието си да балансират с добри думи критиките към Македония евродепутатите са записали, че "поздравяват страната със силното представяне на нейния отбор на Европейското първенство по баскетбол през 2011 г.", който се класира четвърти.

646
10382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
646
 Видими 
09 Март 2012 19:13
Това не е шамар, а леко напомняне за последиците за‌ БЮРМ. Да се надяваме, че шамарите ще последват, защото без шамари коминтерновското мутантче няма да се оправи. За тази цел, обаче, българските политици трябва да напомнят всеки божи ден на европейските бюрократи, че тази измислена държавица трябва да следва европейските правила на поведение.
09 Март 2012 20:26
С какви глупости се занимава Европейския парламент. Не им я знам на бракята македонци ква точно им е митологията, но тя принципно по нищо не се отличава от митологията на другите балкански нации. Просто образуването на македонската нация е по прясно и затова го виждаме по ясно.
-
Решението е просто, като формула, но сложно, като реализация поради крехкостта на митологиите, а от там и засилената чувствителност към тях. Просто трябва зряло да се седне на масата и да се напишат общо от всички на Балканите общи училищни учебници по история базирани единствено върху фактите.
09 Март 2012 20:34
Bulgarians by God Macedonians by Tito...
Натисни тук
09 Март 2012 20:43
Чекаат македонците цел ден пред бугарска амбасада. Излегува амбасадорот и овие му се жалат:
“Ај бе цел ден чекаме, нема смисла, побрзо може ли?”
“Доста бе, ќе чекате” и ги мава со камшик.
После некое време пак излегува, а овие пак се жалат:
“Де бе стварно нема смисла, може ли малку побрзо, окапавме тука?”
Овој пак ги мава со камшикот и вика “Море ќе чекате дур не цркнете ако треба.”
Излегува третиот пат и им вика на луѓето:
“Слушајте вака, сега сите ќе влезете, ама има еден услов. На почетокот на редот кај што ќе ви ги даваат визите има еден црнец и ќе мора сите да ве опне од позади”
“Лелеее, па нема смисла, дај ставете двајца црнци за побрзо да оди редот”
09 Март 2012 20:55
Brightman: "Надо трактор"
За начало, като личен твой принос за помиряването на Балканот, би ли дефинирал ей-тъй-на "зряло", еле пък ако си седнал и на маса, кои точно са тия факти, върху които да се базира общата история.
Ама такива едни - безспорни, общоприети и недвусмислено доказани факти, ако може.
Че изобилства от митологии наоколо е факт, но некои митологии са мааалце по-митологични от другите...
Щом и албанскиот реотан (справка - при Гарамел) го е стоплил, можеш и ти да опиташ.
Со здраве!
09 Март 2012 21:31
Гарамел:

Като се изкъпе македонецът остава българин и мръсна вода

Брайтмън
Ако беше лесно решението, щеше да е приложено.
Фалшивата история, пропагандата и промиването на мозъците оставят трайни и трудно променими следи в народопсихологията.
Македония е, както казват и сърбите "назови државица". Вероятно до 10 години ще е труп. Не защото го искам, а защото натам отиват нещата. Половината ще грабнат албанците (към Косово или към Албания), а за останалата половина може да ни се спретне една войничка, че отдавна не сме имали тук на Балканите.
Лично предпочитам да не участваме като държава, но ... знам ли. Пък и ще съм още във възраст за мобилизация ...
09 Март 2012 21:45
Ама такива едни - безспорни, общоприети и недвусмислено доказани факти, ако може.

Веднага.
-
1. Доказан от генетиката автохтонен сроден генетичен произход и микс на всички балкански народи, видим и в културата на базово битово, музикално и дори езиково ниво (т.н. Балкански езиков съюз);
-
2. В Античността - племенна, регионална и полисна държавна структура, но културна общност и сродни племена обитаващи Балканите, които по отношение на останалият свят действат, като етно-културна общност. Факти за това изобилстват особено в периода на Гръко-Персийските войни и общото участие в похода на Александър Македонски;
-
3. В средновековието - епохата е донационална, а не национална. Политическата идентификация на хората и владетелите не е на етническа основа, а изцяло на религиозна, а като добавка и регионална. Държавите са по-скоро територии дадени на или завоювани от някой владетел, на които той се разпорежда съгласно феодалното право, като самият той е поставен в една „световна“ йерархия . Белег за мястото му в нея е неговата титла.
-
4. Фабрикуването на "документи" и съчиняването на "истории" и нации, че дори и езици на балканските народи се извършва през 17-19 век от външни сили, (най-вече Австрия и Русия, но и Франция) и се прави единствено с цел да обслужи имперските им амбиции за разширение. Особено интересно е пороманчването на румънците.
Общото във всички тези "истории" писани вън или от възпитаници и служители на империите, е че представят балканските хора, като пришълци. Вероятно за да могат по лесно да бъдат изместени от нови пришълци, като каквито виждат себе си народите на империите в търсене на "жизнено пространство".
---
И още много, много други неща...
09 Март 2012 22:06
1. Доказан от генетиката автохтонен сроден генетичен произход и микс на всички балкански народи, видим и в културата на базово битово, музикално и дори езиково ниво (т.н. Балкански езиков съюз);


Измислена и невъзможно да бъде доказана хипотеза. И така нататък до номер 4 ли беше митологията ти, забравих номерацията.
09 Март 2012 22:12
Измислена и невъзможно да бъде доказана хипотеза.

Точно в генетичните изследвания няма никаква хипотеза, защото това е точна и безпристрастна наука. Всички и без изключение генетични изследвания показват генетичната сходност и автохтонност в историческият период. Следващите генетични изследвания само ще потвърждават това, защото колкото и да изследваш водата тя ще си е мокра.
09 Март 2012 22:23
Ето един очеваден пример за упоритостта на митовете, които не се съобразяват с фактите, дори, когато са очевидни:
-
Първото общопризнато споменаване в исторически извор на етнонима "българи" е в Анонимен римски хронограф от 345 г., където пише „Ziezi ex quo vulgares“ („Зиези, от когото са българите“ ). Прави впечатление, че е употребено именно vulgares, което на латински буквално значи "общ", "обща", "общи".
-
Това, обаче съвсем не пречи на някои да продължават да яздят от Балхара под Памир с развети конски опашки, или да търсят тотемни животни на китайски започващи със звука Б и съдържащи звука Г .
09 Март 2012 22:44
Европарламентът критикува посегателството на Македония върху културната идентичност на съседните държави.

Много се извинявам на парламентаристите, но арката си е крадната направо от центъра на Париж!
09 Март 2012 22:49
Дотук за Беев
09 Март 2012 22:53

Проблемът, с чието решаване Бойко може да се превърне в национална светиня на всички българи, е следният:
- Дали да провъзгласим Съединението на Македония с България още сега, или да чакаме шиптарите да ни дадат достатъчно поводи за това?
09 Март 2012 22:57
Брайтмън
В старогръцкия и в гръцкия език, който се е говорел, когато българите са дошли на Балканите, няма буква "Б", с която да се изговори "българи".
А цитатите ти от предишния ти постинг от официален македонски сайт ли взе, или от публикация на мастит македонски историк?
Защото почти със същите думи мало и голямо в Македония ми надува главата. Сходството е повече от случайно, защото преминава 90% - в терминология, изразни средства, дори подредба на изреченията.
Един такъв полуидиот - историк от Щип (обявен от местните медии за известния в Македония и света професор по история Тръпковски) през миналото лято на всеослушание обяви, ще след дълги изследвания и проучвания е стигнал до извода, че корените на Майкъл Джексън са македонски и официално го провъзгласи за един от най-известните македонци. Никой обаче не можа да ми отговори на един простичък въпрос. Като са автохтони, какви са като такива? Историята, откакто са намирани писмени паметници, разказва за различни племена и етноси. Тракийски племена, славянски племена, хети, готи и т.н.
Та автохтоните дебелоглави македонци какви са?
09 Март 2012 23:02
1. Доказан от генетиката автохтонен сроден генетичен произход и микс на всички балкански народи, видим и в културата на базово битово, музикално и дори езиково ниво (т.н. Балкански езиков съюз);

генетичният микс не може да бъде видим в културата, много ги обърка нещата. май ... твърдо четеш безмислиците на македонската пропаганда.
За справка: малките по численост племенни групи се "претопяват" най-много за три поколения в приелата ги по-голяма племенна общност. Има изключения, но не са на Балканите. В това преливане се изгубва и първоначалният културен слой на по-малката племена група.
Или искаш да ми кажеш, че куманите и печенегите все още си карат на техните обреди и обичаи?
09 Март 2012 23:03
А цитатите ти от предишния ти постинг от официален македонски сайт ли взе, или от публикация на македонски историк?


Акси, ами че Брайти the Great се е появил далеч преди Александър Македонски, Кубрат, Сталин, Тито, Гошо Тарабата и Киро Глигоров, ти какво си мислиш.
09 Март 2012 23:08
всъщност ... да, взех да имам и аз някакви досещания за това ... Зеленооки
09 Март 2012 23:14
Акси, теб не те ли "елиминираха" за нещо тук в газетата? Имам някакви спомени за този ник...А ако това си ти, мога да ти кажа, че ти беше форумеца, който ме е впечтлил най-много откакто съм тук. Просто харизмата си личеше от светлинни години.
09 Март 2012 23:16
В старогръцкия и в гръцкия език, който се е говорел, когато българите са дошли на Балканите, няма буква "Б", с която да се изговори "българи".

И кога са дошли българите и от къде го знаеш ?
Анонимен римски хонохраф от 345 г. е написан на латински. Няколко века по късно Б и В в гръцкият език се колебаят.
-
И нещо любопитно - буквата Б присъства в тракийски надписи Натисни тук .
09 Март 2012 23:18
Зеленооки:

Чак да ме елиминират - не, но ми сложиха забрана за седмица ли беше или две. Понеже пиша факти и истински неща, е, понякога поукрасени с ... някоя красива българска дума като отговор на лични нападки.
Но благодаря за хубавите думи и мнение.
Стараем се да не се изложим. Че то някои от участниците тук и семки да ядат, си правят лекета
09 Март 2012 23:21
генетичният микс не може да бъде видим в културата

Микс, който към античността вече е завършен.
И може да бъде и още как, защото при нормални условия културата, особено битовата, се предава в семейството.
09 Март 2012 23:21
Тук не е форум, където много хора ще тръгнат встрани от "правата линия", но аз винаги оценявам нестандартните, разбирай не много ортодоксалните. Понякога ми се иска да се върна в един друг форум, в който участвах и в който всеки можеше да си каже каквото си мисли, какво е сънувал, какво е мечтал предния ден и какво иска да види отвъд хоризонта. И никой не му се подиграваше и никой не го цензурираше. Както и да е, наздраве! А аз трябва да тръгвам, че тук е 4 следобяд.
target=_blank id=url>Натисни тук
09 Март 2012 23:27
И нещо любопитно - буквата Б присъства в тракийски надписи

Няма спор, само е възможно да не съм толкова навътре като теб в тракийската писменост
Надписът е на някакъв вариант на гръцки, траките според това, което знам, не са имали писменост.
А иначе и в старогръцкия и в съвременния гръцки има буква "б" - "Бета". само че фонетичните особености и правописът на гръцкия език не позволяват произнасянето на "българи", та стават "вулгари". А пък ако наскоро си бил в Гърция, "бира", България" и всичко, което започва с "б", се изписва с тяхното "мп", което е еквивалента им за кириличната "б".
Не ми отговори за "автохтонността" на братята македонци
А сега избяга и от "генетичния микс" и го замени само със скромната македонска автохтонна дума "микс"
Писах ти, че генетичният микс по никакъв начин не може да бъде разпознат, откроен или каквото и да е, в културните наслоявания, традиции и бит.
Ако твоята фамилия е отглеждала кучета в последните 500 години, сега тези кучета да не би да имат от културното наслояване на предците ти?
Примерът е общ и груб, за да ти покажа къде пропускаш и грешиш. Същото се отнася и за хората. Генетичният микс си е едно нещо, а битово-културното ниво - съвсем друго.
И един чернокож роб например (има доста глави на чернокожи на една тава от Панагюрското съкровище) например, който евентуално е оставил поколение по тези земи, по никакъв начин генетичният му микс няма да е сходен или същият като културният му такъв, нали?
09 Март 2012 23:29
А аз трябва да тръгвам, че тук е 4 следобяд.

The East coast?
Anyway ... Have a good night and enjoy whatever you wish and like!
09 Март 2012 23:31
Кубрат

Такъв не съществува, като и титлата хан. Съществува Хувратис и титлата канас. Интересно защо към Еспер е добавено латинското рекс, а пък някой ги обединил и го прекръстил на Аспарух.
09 Март 2012 23:32
Няма античен или автохтонен ген ! Само пълен лаик в генетиката може да пише подобни глупости.Всички са пришълци в Европа,човека не е еволюирал тук...Точно българите са първия самоопределил се народ през средновековието,със собствена национална църква и държавност.Писмата на българските владетели до римските папи,византийските историци и археологическите артефакти(битолска плоча)говорят за ясно народностно самосъзнание.Друг е въпросът за съвременните нации...19в.
09 Март 2012 23:48
не мога да взема отношение към имената. Но имам логично обяснение. Различните народи в древността не са имали звуци за всички чуждозвучащи имена, названия и думи. Така че е нормално да бъдат изкривени звуково. Дори и преиначени, за да могат да се изговорят, евентуално и изпишат. Примери - много.
Ти знаеш ли какво е кинезитерапия? Китайска терапия, ама така ли ти звучи, а?
А Искендерун на турски знаеш ли какво е? Александрия, пристанище в Египет. Да намираш някаква звукова или писмовна близост
А Скендер бег знаеш ли от къде идва? Син на албански феодал, който се е казвал Александър, даден като залог на турците и става еничар. Там вече е Искендер. после обаче нещо му светва в главата и на 29 години се връща в Албания и ... започва най-яростната съпротива в тези земи точно срещу турците. Последователите му успяват и 30 години след смъртта му да се опъват ефективно и с успех на турчулята.
А Вашингтон звучи ли ти като Уошингтън, както би трябвало да се произнася?
А пенкилер?
А Минхен? Беч? А Тимофей( Тимотей, Тимъти), а Венгрия, а не Унгария?
Примери от различни езици. Все едно и също - изкривяване според фонетичните особености и начина на произнасяне на думите.
Я накарай един грък да ти каже на български: Чичковите червенотиквеничковчета. Знаеш ли какво ще чуеш, ако въобще гръкът успее да го произнесе - цицковите цервенотиквеницковцета. А ако това последното е написано и така остане в историята (тогава светът не е имал медии, интернет, нито пък е бил толкова грамотен, ако не знаеш ), а след 8 века някой полуграмотен монах или даскал се опита да го прочете, кой знае как би го прочел и написал отново - може би като овце, които ядат червени тикви или ... кой знае как
09 Март 2012 23:48
и в съвременния гръцки има буква "б" - "Бета". само че фонетичните особености и правописът на гръцкия език не позволяват произнасянето на "българи", та стават "вулгари".


Буквата В в старогръцкия език е Б, а в новогръцкия В. Vulgares е написано на латиница. И не само това, а е латинска дума, която значи "общ", (а по-късно минава в романските езици със значение на простонароден, просташки). С гръцки букви става Βούλγαρες , което в преходният период между бета и вита не е никакъв проблем да разчетеш, като булгарес.
---
Една особеност, която явно е неудобна за някои, въпреки, че е очевидна - названията не са етноними, а нарицателни. Има го и до ден днешен - немци, гърци, цигани, унгарци, албанци и т.н., вместо дойчовци, елини, роми, маджари, шиптъри е т.н..
09 Март 2012 23:49
Флорин:
има, има, и още как има ...
Нали македонската академия на науките, която наскоро чества 15 000 години от откриването си, го твърди и го е доказала
09 Март 2012 23:49
Това с баскетболния отбор ми напомня за оня виц - дето доктора не му помогнал да му стои прав, ама го успокоил - виж пък как хубаво ти виси!
09 Март 2012 23:56
ха, Брайтмън, чудесно, а знаеш ли защо им викат немци?
И кои им викат немци?
Но не ми отговори за безусловната автохтонност на македонското племе, етнос, народ и нация
P.S. Възможно е това, което пишеш за "бета" и обясненията ти към това да е вярно. Но пък никъде не съм срещнал надпис Булгарофигон, а Вулгарофигон. Както и сегашното изписване на България.
Иначе как е еволюирала буквата, не съм запознат. Само с едно уточнение - латинският е доста по-млад от гръцкия. Така че едва ли заемката е от запад на изток.
И още нещо, според ромеите, племената на север са наричани "вулгари" като изражение на нецивилизоваността и диващината им (според византийците). Така че може и поради това "вулгари" да е еволюирало до "българи", което обаче не дава отговор откъде са дошли българите. Има обаче едно племе в Афганистан, което все още има в израза си за възхищение към някого "Красив като балкар (или балгар)". Та сигурно и оттам има някаква линийка и пъпна връв.
09 Март 2012 23:58
Няма античен или автохтонен ген !

Има автохтоност към момента на античността, към историческият период (периода в който има история). Преди това имаме няколко вълни през няколко хилядолетия, като последната е от 3-2 хилядолетие преди Христа. Във всеки случай, през новата ера на Балканите никой нов не се е заселвал, (изключая османските турци през 14 век, а 4 века преди тях циганите и то пътьом към Западна Европа).
10 Март 2012 00:05
Надписът е на някакъв вариант на гръцки, траките според това, което знам, не са имали писменост.

И как реши, че този "някакъв вариант на гръци" не е тракийски и че нямат писменост, при положение, че виждаш добавена буквата Б ? Какво е кирилицата ? Гръцката азбука с добавени букви, между които и същото Б.
10 Март 2012 00:05
вместо дойчовци, елини, роми, маджари, шиптъри

не си прав според мен, - дойчовци би им казал неграмотен среден представител на Европа сега. Французите ги наричат Les Alemands, нали?
Роми е само част от етноса или каквато и да са сволоч на онези, които през девет земи та в десета - от Индия дошли къде ли не. Цигани в българския идва от германската дума zigeu, което означава .... ами циганин на български
Шиптър идва от Shqiperia, което на албански е Земя на орли, ако не ме лъже паметта.
както и Helvetia e Швейцария, и още куп други примери.
А какво е Херцеговина - херцогство. И затова преди се е казвала - Херцег - Босна, т.е. херцогство Босна, защото е била под австроунгарците. А славяно-ислямското население постепенно я превръща в Херцеговина ( на езиковия принцип в сърбохърватския: бан - владетел феодал - бановина - феодалното му владение), като част от самата област. Така че както за наименованията (постингът ми от преди малко), така и за нарицателните нещата са доста спорни.
10 Март 2012 00:09
Брайтмън
Намери ми източник (достатъчно известен, достоверен, надежден, признат и потвърден от независими други капацитети в тази сфера), който да привежда доказателства за писменост на траките, дори на едно тракийско племе или полис?
Продължаваш да мълчиш като "сокол на Вардаро" по въпроса ми.
А и отговорите ти приличат повече на търкалянето на топче в рулетка - ту тук, ту там, ту на друго място. Бягаш от директни въпроси. Защото нямаш информация по тях или защото просто се заяждаш? Едно от двете е валидно със сигурност, но е възможно да са и двете.
Приятна вечер!
Оп, забравих нещо - тази снимка на парче от грънци как да съм сигурен, че е автохтонна? Сега с фотошоп (и с къде-къде по-сериозни програми) нали знаеш, че мога да те изкарам арменско египтянче от Израел с баба в Китай?
Независимо от несъстоятелността на тезите ти, поне си поупражних писането на една доста кибер и нетипична клавиатура
10 Март 2012 00:14
Така че може и поради това "вулгари" да е еволюирало до "българи", което обаче не дава отговор откъде са дошли българите. Има обаче едно племе в Афганистан, което все още има в израза си за възхищение към някого "Красив като балкар (или балгар)". Та сигурно и оттам има някаква линийка и пъпна връв.

"Пъпната връв" се доказва обективно от генетиката. А тя казва - тези, които преди 3000 години са си били на Балканите и днес са си тук. Същата генетика казва, че тези, които днес са на Балканите нямат нищо общо с тези в Афганистан, Иран, Памир или Балхара, че даже и с Волжските болгари. Днешното население на балканите е автохтоно и сродно по между си.
10 Март 2012 00:18
за това последното чувам за първи път от теб. Или поне нищо сериозно на небосклона в тази сфера.
Но понеже уважавам чужди мнения ( а така понякога променям и моето), дай линк, инфо, нещо, върху което наистина може да се помисли и анализира.
Защото, в смисъла на твоето твърдение, може и да сме евенки, част от които обаче са били натирени към Сибир, а останалите са си живели тук .... 5000 години
А за застоялите се 3000 години на Балканите - ако има нещо вярно, то ще е единствено, че тракийският и старогръцки ген са се оказали по-силни от тези на останалите, които са преминавали през територията
Вероятно разбираш от генетика, или само демонстрираш това. Но елементарните неща в генетиката тръгват от доминантен ген, който определя доста неща, и по-слабия недоминантен ген, който "губи" в битката с първия. Кои са доминантните при нас - ясно, но те пък са недоминантни в други страни
10 Март 2012 00:25
античката ненаука(политическа пропаганда) е силно заразна...и кай нас се навъдиха сума лудографи-автохтонци !... Колкото по-старо толкова по-гордо звучи,нали ? А и какво по политически правилно в настоящият ни исторически момент от - Може и трябва да сме всякакви само не и гнусни славяни русофили... Аз не съм русофил,но не мога да казвам на черното бяло щото в момента сме членове на НАТО...Езикът е най важния фактор за определяне на произхода на един нароад,а ние говорим на южнославянски език имащ над 75% общи думи с руският език...
10 Март 2012 00:35
Цигани идва от гръцкото αθίγγανοι, а не от немски, но това няма значение. Важен е принципът - имената не са етноними, а нарицателни, особено когато се използват от един народ за друг. Понякога нарицателните могат да станат и собствени етноними, когато отразяват нещо важно. Например Vulgares вероятно означава общи, сродни с ромеите хора, което ги отличава от варварите. Кандидати за такива, според известните ни данни са тракийските племена отвъд Дунава след оттеглянето на ромеите от южната му страна и превръщането му в граница. Именно след разширяване на държавата им и на юг от Дунава до Балкана, Мизия започва да се нарича България, а през цялото средновековие мизи и българи са синоними и се използват успоредно и взаимозаменяемо. Дори във втората половина на 19 век това е още така. Не напразно дори Левски говори за България, Тракия и Македония.
10 Март 2012 00:41
всъщност, Флорин, прав си донякъде. Сръбският (или по-точно сърбохърватският) имат повече от 75% съвпадение с руския - особено пък като падежи, дори употребата на предлозите в тях. Българският е единственият от славянските езици, който е еволюирал извън падежната изразна форма, при нас има само падежни остатъци.
Но няма какво да се спори, хилядолетната историография на Македония казва друго. От древни времена, та ... до днес.
А и още един любопитен факт - има статуя на Юстиниан в Скопие, по-малка е от онова недоразумение на скулптура на древен войник върху коня си, но пък според същата историография Юстиниан е македонец. Поради ЕДНА причина - роден е някъде близо до Скопие, в сегашна БЮРМ. Което е единственото, но напълно достатъчно условие той да е един велик древен македонец!
10 Март 2012 00:44
Цигани идва от гръцкото αθίγγανοι - щом са нарицателни, трябва да имат и обяснение и значение, нали? Какво е то за цигани? Защото не знам
Brightman
10 Мар 2012 00:35

Напълно невярно, в средновековието има България, а не мизи и българи. А и мизите са тракийски племена ....
Със същия успех можеш да твърдиш, че сегашните географски определящи названия (нарицателни): бургазлии, варненци, софиянци, старозагорци са синоними на българи. Но не се използват еднозначно и повсеместно. Все пак са само географски относими, нищо повече.
НО: старозагорец, русенец, софиянец може да е и някой евреин, арменец, китаец или каквато и да е друга националност. Това, че мизи и българи са използвани еднозначно (ако изобщо е вярно), може да говори повече за хомогенността на етническия състав на населението в тези географски райони - Мизия, Тракия и Македония, а именно, че са българи.
Както и Левски говори за Македония и Тракия като географските наименования на области, в които живее българско население.
Но ти може пък да си си говорил с Левски, с мен той не искаше да си говори, беше ми сърдит, че исках да вдигнем въстанието по различен начин.
Не видях нищо написано по въпроса ми за автохтонността. Забравих преди да добавя, че тази дума се използва в учебниците по история в Македония от 3 клас нагоре. Основно е преобладаваща....
10 Март 2012 00:49
а ние говорим на южнославянски език имащ над 75% общи думи с руският език...

Напълно естествено и нямащо нищо общо с това, което се вижда от всяка генетична карта - нямаме почти нищо общо с руснаците, но много общо с всички на балканите (без турците и циганите).
-
Първо, заедно с книжнината и като богослужебен език, използваният в България книжовен и богослужебен език заминава за Русия.
Второ, през 18 и особено през 19 век българският книжовен език се изгражда под силното влияние на руският език, както чрез печатните, основно богослужебни книги, идващи от Русия, така и, чрез създаваната там българска интелигенция.
-
Особено любопитно е да се четат книги от 19 век в оригинал. Виждаме един хаотичен език, който на моменти от мъченето си да е рускоподобен е неразбираем в изказа си. Руски книги от същият период са по разбираеми. От напъните става нещо като с македонският и сръбският днес - сръбският е по разбираем. Просто щото е естествен, завършен език.
10 Март 2012 00:58
Брайтмън,
ако си беше направил труда да попрочетеш нещо за църковнославянския, който си е отражение на старобългарския, нямаше изобщо да пишеш глупости за влиянието на руския върху българския. Ами как така тогава само българският се отърсва от падежите. Защо не е станало и с руския, с останалите славянски езици също?
Българският (старата му версия е почти идентична със съвременния руски) се развива напълно самостоятелно. Промените в него идват по отношение на вливането и вмъкването на влияние от всички езици, които за по-дълъг или по-къс период са присъствали в българските територии - къде пълно, къде частично.
Или искаш да ми кажеш, че джам, шише, боза, чекмедже, баир, кусур, хабер, гьон, кафеджия и т.н. са навлезли през Русия?!?
думата "Ела" откъде е? От "иди сюда" ли?
Да си призная, до преди около половин час дори се опитвах да ми е интересно да ти отговарям (нали си пробвам и кибер клавиатурата ), ама вече ставаш скучен със скачане от тема в тема, без да дадеш смислен довод по нито една от тях.
Помниш ли онова за .... топчето в рулетката
но много общо с всички на балканите

а кои са тези всички на Балканите - поредният въпрос, на който няма да можеш да отговориш ...
10 Март 2012 00:58
да,axsbf67,българският е аналитичен език и е по-съвършен от останалите падежни,славянски езици.Нормално е точно нашият език да еволюира най-напред,все пак е първият кодифициран славянски език,тук се създава писмеността славянска И руският и сръбският се създават на базата на старобългарски първообрази.
10 Март 2012 01:01
Флорин,
Удоволствие е да видя още един човек във форума, който мисли с главата си и пише разумно, при това аргументирано.
А иначе плямпала .... колкото звездите по небето, та така и такива във форума ...
10 Март 2012 01:01
А и мизите са тракийски племена ....
Левски говори за Македония и Тракия като географските наименования на области, в които живее българско население.

Разбира се, че мизите са тракийски племена. Разбира се, че Левски говори за България, Тракия и Македония, като географски понятия. Нали точно това ти обяснявам.
-
Чувал ли си за мокрите ? Не си ? Щото не си бил в казармата. Така казвахме на тези от поречието на Дунав.
---
Грешката ти е, че искаш да вкараш донационални епохи, представи и понятия в много по-късни национални рамки. Да проектираш съвремието назад в миналото. Естествено, че този проекция няма как да е вярна.
10 Март 2012 01:06
Брайтмън,
определено казармата ти е оформила мисленето, а пък аз (понеже от доста време съм забравил тази простотия), се чудех на кого ми приличаш като поведение - на неотстъпчивостта на представителите на подофицерския състав ...
А ти чувал ли си за широкоплещестите? Не си ... това са тези, които само ги плещят нашироко. И на нито един въпрос не могат да дадат отговор, само участието им е повсеместно, като на всяка манджа мерудия
Бъди здрав и се ограмоти и образовай!
За да бъде равностойно и да не се чудиш какви води от деветнадесет дерета да докараш
Пореден въпрос - за донационалността и след това.
кога се оформя един етнос като нация? за да ми говориш за донационални и не знам какви си тези?
Много въпроси ти се събраха ... а никакъв отговор не получих. Ти така ли геройски мълчеше и в казармата пред "мокрите"?
10 Март 2012 01:12
Ами как така тогава само българският се отърсва от падежите.

Задаваш разумни въпроси, а не виждаш очевидните отговори. Тези от бръсначът на Окам.
Ето ти малко подсказване. Чувал ли си за Балкански езиков съюз ?
Множество прилики в строежа на изречението, които създават впечатлението за еднаква структура, осъществена с различна езикова материя (българска, гръцка, албанска или румънска).
Натисни тук
Обърни внимание кои езици присъстват и че турския не влиза в него, а следователно не можем да го отдаваме на турско езиково влияние през османският период.
10 Март 2012 01:14
Най-обичам, когато очевидно невежи започнат да ми препоръчват да се образовам.
10 Март 2012 01:15
хааахахаха ;-) Brightman,да не си бил морски ? Срам за флота,а уж беше елитна войска!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД