:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гражданите няма да плащат такси за преводи към бюджета

Дянков иска правилата за избор на обслужваща банка от държавните ведомства да се запишат в закон, за да се спазват
Правителството успя да прокара една от идеите си за облекчаване на населението от банкови такси и комисиони. От края на март гражданите ще могат да правят банкови преводи към бюджета, без да плащат такса за това, заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол вчера. Вече са подписани договори между Министерството на финансите, БНБ и търговските банки. На интернет страницата на МФ ще бъдат публикувани банките, подкрепили мярката. От ведомството уточниха, че става въпрос за всички трезори, които имат право да обслужват чрез системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), или около 20 от общо 31 банки у нас.

"Договорихме се за една неголяма сума, която държавата да плаща на банките", коментира пред в. "Сега" изп. директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Тя ще е валидна на първо време, докато се натрупат реални наблюдения как новата мярка се отразява на банките. "В продължение на 12-18 месеца ще се следят показателите на трезорите - разходите например, и след това ще се установи една такса, чрез която хем банките не губят приходи, хем държавата да не доплаща излишно", обясни той.

Вицепремиерът Дянков обеща до края на месеца новата мярка да е факт в по-големите градове. Не става ясно обаче откъде държавата ще вземе пари, за да покрие разходите по плащането на въпросната минимална такса на банките. До редакционното приключване на броя от финансовото министерство не отговориха на запитването на "Сега" по темата.

Премахването на таксите за преводи към институциите беше заложено преди почти година в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Финансовият министър трябваше да издаде специални указания в какви срокове да започне събиране на приходи и други постъпления на бюджетните предприятия чрез картови плащания, както и чрез ПОС терминални устройства, без за това да се заплаща банкова такса.

В момента таксата за минимален превод по сметка на държавна институция е между 2 и 3.50 лв. СИБанк например взима 3.50 лв. за превод към НОИ. Някои от банките обаче взимат и доста по-солено - например 5, 8 или 12 лв. за превод на сума от 1 или 2 лв. Проблем е и изискването на повечето институции всяко плащане да е с отделен банков превод. Например при молба за издаване на талон за собственост на МПС се вземат такси за разглеждане на молбата, за проверка на данните, за изработването и получаването й. Всички те трябва да бъдат преведени поотделно.



---------------

Правила

---------------

Симеон Дянков заяви също, че ще се ангажира със закон да въведе задължителни правила за избор на обслужваща банка от държавните ведомства. МФ е разработило определени насоки, но те са с препоръчителен характер. Въпреки това 130 държавни търговски предприятия и дружества вече са ги въвели. Действащото законодателство в момента обаче дава право на ръководните органи на дружествата да не се съобразяват с препоръките. Затова според Дянков е нужна законова промяна - най-малкото в Търговския закон, за да станат тези правила задължителни.



-------------------------

Разнобой

------------------

Банките са склонни да си поделят с клиентите таксите и комисионите по потребителските кредити, но не и по ипотечните. Това стана ясно на поредната среща между вицепремиера Симеон Дянков и представители на банковия сектор. Предложението на държавата беше банките да покриват сумата, която се плаща за оценка на имота. Сега тя се поема от клиента, преди да получи одобрение за такъв вид заем. Според банкерите обаче с промените при ипотечните кредити не трябва да се бърза, тъй като до есента се очаква Европейският парламент да приеме специална директива за тях. От Асоциацията на банките в България отказаха да коментират преговорите с Министерството на финансите.
66
2141
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
09 Март 2012 20:28
"Ще"...
-----------
Блогът на Генек


09 Март 2012 20:40
Една правилна стъпка.
09 Март 2012 21:02
А "корпоративните" граждани, т.е. фирмите?
Те ще продължат с кеф да си цакат левчетата за всяко измежду 150-те вида отделни безумни платежни към НАП, така ли да разбираме (явно да)?

Неголяма сума... Пък що така скромнинко, дай им голяма, да крепне йощ системата...
09 Март 2012 21:27
докато не извият вратовете на банкерската мафия, няма да стане.
09 Март 2012 21:35
Банките, както всяка друга фирма, не работят за чест и слава. Ако ги няма, ще броиш кеш на гишетата като едно време.
Че някакви такси трябва да вземат за услугите си, е ясно. Кой трябва да поема тези такси и колко да са, относно задължителни услуги, в които държавата е монопол, е друг въпрос.
09 Март 2012 22:12
А защо просто не се ползват таксови марки за всички разплащания към държавни органи? Напълно безплатно е и няма никакви банки в цялата схема.
10 Март 2012 04:38
Всичко - в името на банките, всичко - за благото на банките
10 Март 2012 05:14
И защо държавата да плаща на банките като парите й стоят в тези сметки и банките оперират с тях?!Защо няма каси в институциите,където да се плаща в брой или на терминал?!Може да се плаща и таксови марки за подаване на документи и други дребни услуги.Съда вече е поискал да се махне този обир чрез посредник!Връзването на сметките към една банка е причината да се искат такси за превод,когато картата ви е на друга,банките постоянно вдигат и таксите за вноските от други лица по съществуващите сметки.За това и за фирмите няма да е изгодно да ползват електронното банкиране и пак ще се набутват.Наистина ли няма да плащаме?!Когато държавата плаща-пак плащаме ние!Стига са ни будалкали!Да направят конкурс на банките и тази,дето не иска такси от гражданите-тя да спечели!Това е решението,някой ще пита ли Дянков защо не го прави,а,къде е конкуренцията и до кога ще вземат пари под масата?!
10 Март 2012 09:23
Защо няма каси в институциите,където да се плаща в брой или на терминал?!

Не може. Държавните служители ще се претоварят ако вършат и работата на касиерка в магазин. Това е официалната версия. Неофициалната е, че те (държавните служители) просто НЕ са толкова интелигентни (колкото касиерка в магазин) и НЕ могат да се оправят с терминал за плащания. Просто такъв е мат'ряла. Мъка.
10 Март 2012 09:23
Идеята е добра, реализацията - ще видим.
Но държавата безспорно може да направи нещо за улесняване на хората - да премахне случаите като този " изискването на повечето институции всяко плащане да е с отделен банков превод. Например при молба за издаване на талон за собственост на МПС се вземат такси за разглеждане на молбата, за проверка на данните, за изработването и получаването й. Всички те трябва да бъдат преведени поотделно."
10 Март 2012 09:37
[size=2][size=3]Не ме интересува, ни Дянков, ни Тянкова-предедател на Окръжен съд-Хасково, ни Точкова-предедател на Административен съд-Хасково, аз ще искам да плащам в брой на каса в съда, в МВР-то и т.н...
Да се оправят, защото щом може в инспекциите по труда да се плаща в брой на каса, що да не може и в съда, и МВР-то??!
Ние, гражданите, имаме право на избор, но не книга, а на практика, и си го търсим, поне аз!
Така,че, търсете си правата. И не бъдете управлявани слуги, а управлявани граждани, със съзнанието на суверен на властта![/size=3][/size=2]
10 Март 2012 09:54
Ха-ха-ха, андрешко щастлив, че няма да е по врата а по шията. Няма той да плаща банковата такса а от сумата която дава, държавата ще превежда таксата.
Между другото таксовите марки са един от най-неефективните начини за плащане. Те са ценни книги и изработването им струва немалко пари, разпространението също се плаща. Държавните чиновници са виновни, че не са въвели ред до сега. Превеждането на една сума от 50 лв например "струва" 1 до 2 лв чрез банков превод направен от човек с елементарен интелект който не отива на гише в банка където тази услуга е нежелана и за тази цел са сложени обезкуражаващи такси. Същото нещо с държавни таксови марки излиза сигурно между 5-6-7 лв но платени от преведената сума. Ако има касиерка в повечето случаи разходите са още по-високи, защото андрешко не иска да се цани за касиерка работеща без пари, но другите трябва да правят така.
10 Март 2012 10:11
Мярката е добра - крачка във вярната посока!
Относно начина на плащане - с марки, на каса или чрез превод - трябва да се пресметне кое е най-евтино - защото действително касиерките взимат заплата, както се спомена по-горе.
На пръв поглед - на каса за гражданина е най-евтино - нищо не доплаща. Но ако се вземат предвид всички нужни каси и заплатите на всички необходими касиерки - току виж излязло, че чрез банков превод (при разумен размер на таксата, което именно се цели с новата мярка) ще е по-евтино като цяло. Защото да не се забравя, че заплатите на касиерките са пак от бюджета, т.е. от моя и вашия джоб, но по опосредено.
10 Март 2012 10:31
"Ако ги няма, ще броиш кеш на гишетата като едно време."
Да де, ама аз и сега броя кеш на гише, само, че банково, ама ми вземат 2 и нещо за превод от 4 лева
10 Март 2012 11:02
Превеждането на една сума от 50 лв например "струва" 1 до 2 лв чрез банков превод

Това също е грабеж и то скандален. В по-голямата част от Европа SEPA преводите са напълно безплатни.
10 Март 2012 11:04
Защо община Варна е направила хубав сайт, в който мога да видя какви декларации по Закона за местните данъци и такси съм подал, какво съм плащал, какво имам да плащам, включително отстъпки и лихви и глоби, но е е добавила бутонче "Плати"? Да не би да е нещо извънредно сложно да си направят платформа за разплащане? Или да ползват готовата на банката, издала ми картите? Или на иПей?
Какво пречи на МВР, когато иска предложения от банките в коя да държи парите си, едно от изискванията да е глобите към КАТ, таксите за документи и т.н. да са без такса? За сметка на големия и постоянен паричен ресурс?
10 Март 2012 11:10
И пак между другото, таксовите марки са много широко разпространен метод за плащане на държавни такси, вкл. в страни с много, много по-развита електронна система. Примери от многото - Южна Корея и Япония. Не е вярно, че е скъп начин. Марките са ценни книги, но държавите така или иначе имат монетни дворове и печатат марки и пари.
10 Март 2012 11:22
Ето за ползата от държавните таксови марки, но от тяхната употреба печели държавния бюджет

http://www.minfin.bg/bg/pubs/3/4218

Нека критиците на държавните таксови марки да огледат числата.

Но, ние имаме права за да ги упражняваме, и за да избираме. Аз искам да плащам на каса, и не искам да създавам печалба в чужда икономика, защото банките са чужда собственост, например.

Държавната политика обогатява чужди икономики, а не българската. Но, това е друга тема. Аз имам права, и ги упражнявам, и не желая държавата да стимулира бизнес на чужда държава, а да загърбва българския дребен и среден бизнес!

Аз искам да плащам в брой на каса, а не на банково гише. Искам да плащам с държавни таксови марки за дребни държавни услуги до 50-100лв.
10 Март 2012 11:38
И още, защо държавата ще поема на частните банки част от разходите за комисионни, че това са търговски дружества, създадени на принципа на печалбата? Плащането на разходите на банките е плащане от вашия и моя джоб за държавен интерес, прокаран с лобистки способи в джоба на някой политик, та нали държавния бюджет се формира от нашите удръжки за данъци.
Плащането на гише е социален разход за откриване на работно място, но къде е интереса от печалбата, но с държавния бюджет е трудна кражбата.
Най-добре е каси и държавни таксови марки, а иначе създаваме работа с държавна пита на наши хора-частните банки. Ако е така, да стимулираме и дребните частници с държавни поръчки.
10 Март 2012 11:38
Хийт, една касиерка, дори да взема 1000 лв. бруто, си избива парите от гледна точка на разход за данъкоплатеца някъде в края на първата седмица от месеца.
Следващите три седмици гражданинът пести пари.
10 Март 2012 11:57
Попангелов, този разговор сме го водили няколко пъти. 700-800 лв брутна заплата на касиерка далеч, ама много далеч не е всичко което се дава. Издръжката на работното място без "средствата за производство" в този случай е около поне 2000 лв месечно. Освен заплата има и осигуровки, отопление, осветление, работна площ, охрана, метални каси, СОТ....Компютри, принтери, хартия (в 3 екземпляра)... Инкасото е %....внасянето на банкноти в банките при по-големи количества е %....Боравенето с кеш е скъпо удоволствие навсякъде по света. Сигурно има 10-20 места в София и някои от най-големите градове където някои от плащанията с ведомствена касиерка да са приблизително равни на 2-3 лева за плащане ( с цената на непрекъсната и дълга опашка), но всичко останало до няколко хиляди места ще е на много по-висока себестойност. В ерата на повсеместна електроника е смешно даже. Няма вариант да не се плаща за транзакция, въпросът е кой е най-евтиният и изгоден от всички гледни точки.
10 Март 2012 12:26
Хийт, този разговор сме го водили много пъти наистина, и сметките ти са абсурдни.
Издръжката на работното място на една касиерка без средствата за производство не е и не може да бъде 2000 лева по никакъв начин.

10 Март 2012 12:31
В Европа банките не взимат пари за преводи по интернет. Също и когато се плащат сметки на фирми или такси на държавата. Това е една от многото особености на българският пазар.

Ако някой път прави паричен превод чрез интернет например от Германия до България, българската банка взима една част от парите като такса. Никой от клиентите не знае колко ще му удържат.
И това една български специалитет. Освен това Европейската Комисия е наредила, такива парични преводи да са в банковата сметка един работен ден след изпращането. Но в България това трае понякога една цяла седмица.
И това е един български специялитет.
Дано правителството се намеси и в този въпрос.
10 Март 2012 12:32
Направо е възмутително как може да се смятат така.
Инкасовата дейност, дори да я аутсорснеш изобщо не е скъпо удоволствие, ако е добре организирана - става дума за един специализиран автомобил и двама души в него, които ако обслужват примерно 10 гишета на държавни служби излизат почти безплатно. А 10 гишета са нищо за който и да е областен град.
Принтерната хартия и консумативите за матричен принтер, както вече имах случай да ти илюстрирам със сметки са нищожен разход - не бива да се бърка с разхода за печатане на лазерен принтер.
Да не говорим, че ако не минаваш през банка те всъщност не са изобщо необходими - достатъчна е една касова бележка и отразяване в информационната система.
Отопление и осветление в общ салон както се досещаш едва ли си струва да ги смяташ - и да има, и да няма касиерка тези разходи си вървят.
И т.н.
10 Март 2012 12:38
Процентът от внасяне на парите по сметката в банка съществува у нас, но е някакво пълно безобразие.
Банката би трябвало да ти плаща за това, че и поверяваш парите си.
Държавата е достатъчно голям клиент, за да може да диктува условията на банките и да иска пари, за това, че внася парите си в някоя банка, а не да дава.
Ако не щат, държавата да си направи банка(тя всъщност си има такава), та може и да раздава евтини кредити от нея, тъкмо да им секне малко далаверката на родните честни банкери.
Разходът за това, че имаш каса дори не желая да го коментирам - това е еднократен разход, а касата може спокойно да се ползва 20 години.
Като го разпределиш на месец излизат жълти стотинки.
Компютър и матричен принтер ако ги купиш на едро и без далавера са смешни пари, които ако ги разпределиш на 2 години, колкото е минималното време за ползване на един компютър, пак излиза жълти стотинки.
10 Март 2012 12:45
При тези твои сметки, Хийт, съществуването на една квартална бакалия с пет наети продавачки, която всъщност прави по-голям оборот от едно гише би граничело с икономическа лудост.
10 Март 2012 12:50
Тя трябва да стартира освен с разход за стока, наем и пр., каквито едно касово гише няма и с 10 хиляди лева месечно за "издръжка на работните места".
И да взема от клиентите по два лева за приемането на парите отгоре на всяко плащане.
Или, по твоите думи поне 2 лева. А може и повече...Пак по твоите думи.
10 Март 2012 13:56
Аз ви предложих сметки от сайта на Министерството на финансите за ползата от плащане с държавни таксови марки, а другите дискутиращи не са предложили извлечение от банка за приходите и разходите и накрая печалбата от банковите услуги.
Нека да има конкуренция между банките държавните ценни книги и плащането на каса, като за плащането на каса в държавно учреждение няма да има допълнителни разходи т.е. ще има по един касов апарат, и с едно допълнително задължение да се приемат пари с квитанция или с касов апарат, или касов ордер. Това е възможно, и се реализира в Хасково в инспекцията по труда. Така, че всички приказки са излишни.

Преди повече 16 години държавата даде държавна помощ на частните банки, като изкуствено спря употребата на държавни таксови марки и плащането с квитанции, и отстрани Българска народна банка от събирането на държавните такси, данъци и прочие. Това е вече политика, която има своето обяснение.

Но вече 16 години управителя на БНБ и министъра на финансите "спонсорират" паричните потоци, свързани с държавни плащания на частни търговски субекти, но министъра на финансите и управителя на БНБ не издават наредба за регламентацията на държавните плащания/чл.29, ал.4 от Закона за устройството на държавния бюджет/. Така, че се стимулира кьоравото, защото банките са от големите играчи, но политиката към средния и дребен играч на пазара е изоставена, щото сухото от оборота не е както в една банкова институция. Управлява се със заповеди, а без политика при касовите плащания към бюджета.

Но, защо държавните мъже стимулират банковите плащания? Вие отговорете! Аз искам да има конкуренция между банковите и небанковите плащания. Нека да има конкуренция между всички стопански субекти/чл.19, ал.2 от Конституцията/
Нека да има конкуренция между всички играчи при държавните плащания, държавни от емитирането на ценни книги, и недържавни-управлението на цемната на комисионната от частните банки. Важен е къде отива оборота и нормата на печалба т.е нормата на експлоатация.
Никой не може да ме задължи да плащам комисионната на банката, освен ако не е регламетирано със закон. Аз съм потребител и избирам това, което е добро според моето субетивно право за добро плащане. Например искам да плащам на БНБ в Хасково, а защо само в София има каси на БНБ?

Нека да се плаща с държавни таксови марки, на каса и на банка! Конкутренцията ще реши спора за една и другото плащане.
10 Март 2012 14:10
Абе хора, освестете се. Какво плащане на гише, какви 5 лева? В 21 век сме.
Освен всички споменати вече разходи за заплати на касиерки, най-скъпият ресурс тук е времето, което си губят гражданите и служители на фирми, за такива банални дейност. Представете си колко време губи един служител на фирма, за да ходи по ведомства и да чака на опашки, а фирмата му плаща заплата за това време. България ако не се лъжа е на първо място в ЕС по този показател - средно 15% от трудовото време на персонала на една фирма минава в изпълняване изискванията на за държавната бюрокрация.
Трябва да се плаща по електронен път - ако щеш интернет банкиране, ако щеш през банкомат, ако щеш с карта на пос терминал (ако вече си дошъл да пускаш някакво заявление, молба и т.н. - което също би трябвало да може да се прави през интернет, а не на място на хартия). И преводи към съответните сметки на държавни институции трябва да са безплатни за плащащия или поне с минимални такси.
Сменете чипа. Просто изразът "отивам да платя еди-какво-си" трябва да изчезне.
10 Март 2012 14:45
Ами, да тогава Български пощи са най-добре, защото имат сравнителни предимства пред банките. Събирането на таксите и данъците е въпрос на организация, но и въпрос на манталитет, българинът да плаща в последния момент, и затова времето на стига, и някои кръшкат от работа, но като има такива работодатели, то си е за тяхна сметка.
Попълването на приходен касов ордер е толкова бързо, колкото и на банково гише, и в това не е проблема, а в конкуренцията.
Банките са военнопромишления комплекс, защото тука печалбата се договаря централно. Печалабата е гарантирана, гражданите са "вързани" с административен диктат, свързано с неизвършване на държавна услуга. Та, така за опашките. Те се получават от плащане на "юруш".
Аз съм против държавата създава работа на банките, и нека гражданите чрез своя избор, а това е истинска пазарна икономика без монополи и политически чадър, да решават, къде да плащат. Вместо да плаща на банките, държавата, да си организира по-удобен начин на плащане на каса. Аз не искам от държавния бюджет да се стимулират банките, а да се насочат тези средства към средния и дребен бизнес с плановост на поръчките.
Плащам таксата си през свободното време, а не през работоното си време.

Но според Маркс, свободно е това време, през което гражданите задоволяват своите духовни потребности, а не в чакането на опашки!
10 Март 2012 16:01
Не става много ясно от статията дали ще отпадне таксата за преводи в всички случаи или примерно само ако се прави по електронен път. Има много неща, които ме карат да си мисля, че таксата за преводите ще отпадне само в някои случаи, а в други случаи ще остане.
Колкото до плащането на гише/Dinain 10 Март 2012 14:10/ - то ще остане поне докато все още се налага да представиш хартиен документ с подпис и печат, че си извършил плащането. Примерно данъка за МПС - без хартийката не можеш да минеш на годишен технически преглед, така че си вързан да си получиш хартийката на гише.
10 Март 2012 16:15
Плащам таксата си през свободното време, а не през работоното си време.

Това е гениално проникновение, но не се връзва с работното време на институциите, което (какво съвпадение) е същото или по-късо от работното време на фирмите.
10 Март 2012 16:16
Данъка, таксата, акциза, глобата,... всичко, което дължа (или държавата ми дължи) до стотинка трябва да мога да платя (да ми платят) без посредник точно на стойността записана в закона или в съответния нормативен акт. Този трябва да бъде принципът. И защо всичките милиони разплащания на гражданите с държавата и между държавните ведомства и структури да не се извършват чрез една единствена държавна банка с достатъчно добре развита система от клонове в страната?
10 Март 2012 18:00
Динайн, обикновеният човек у нас, когато си има работа с държавните органи обикновено се налага да отиде на някое гише.
Много често на това гише човек разбира разбира колко точно трябва да плати. Напр. такъв е случаят с КАТ и пр. Затова е най-удобно ако можеш да платиш на място - кеш или с карта, защото иначе трябва да ходиш два пъти на това място.
И там преди Иван Костов имаше каси, а на много места таксата се събираше на същото гише, където си вършиш и другата работа.
Иван Костов въведе новата услуга - вместо да има каса, или да си плащаш на същото гише, отвори гишета на СИБАНК, които деряха по 2,3,4 лева за всяка платена на държавата такса. Включително е имало случаи да плащам повече за банковата "услуга", отколкото е стойността на таксата.
Защо СИБАНК можеш да си отговориш сам.
10 Март 2012 19:17
Данъка, таксата, акциза, глобата,... всичко, което дължа (или държавата ми дължи) до стотинка трябва да мога да платя (да ми платят) без посредник точно на стойността записана в закона или в съответния нормативен акт.

Ами точно това и плащаш Змей. Въпросът е кой да поеме разходите по плащането и колко да са тези разходи. Една касиерка в държавно учреждение също е посредник между твоите пари и банковата сметка на държавната институция и също изисква разходи. Разходите за касиерката ще трябва да се вземат от парите за образование, здравеопазване, пенсии и пр. Това е проблемът който доста народ се прави че "не забелязва".
10 Март 2012 19:26
Да, ама разходите ще бъдат 10 пъти по-малки.
Поне.
10 Март 2012 19:28
Да не говорим, че в повечето случаи изобщо не е нужно да има касиерка - всичко може да се прави на едно гише.
10 Март 2012 19:53
Да, ама разходите ще бъдат 10 пъти по-малки.
Поне.

Спрямо кое? Спрямо банки които по принцип не искат да предлагат тази услуга и искат 10-12 лв за превод на пари от гише? Или спрямо една прилично организирана система от електронни разплащания?
Една от често срещаните логически заблуди е искането за избор само между (да кажем) два варианта, докато възможностите в действителност са доста повече. Едно търсене в гугъл за фалшива дилема или фалшива дихотомия дава интересни теми за размисъл.
10 Март 2012 20:01
Динайн, обикновеният човек у нас, когато си има работа с държавните органи обикновено се налага да отиде на някое гише.
Много често на това гише човек разбира разбира колко точно трябва да плати. Напр. такъв е случаят с КАТ и пр. Затова е най-удобно ако можеш да платиш на място - кеш или с карта, защото иначе трябва да ходиш два пъти на това място.

Това ми е пределно ясно. Но ти грешиш катастрофално с решението, явно си пропуснал поста ми по-горе за мисленето.
Най-удобно е да не се налага да се ходи въобще на гише - нито за да плащаш, нито за да проверяваш, нито 2, нито 1 път. Това съкращава разходите за администрация неимоверно, и в модерните държави са го разбрали преди 20-30 години.
Като спомена КАТ, да ти разкажа как се подновява шофьорска книжка в Израел без въобще да излизаш от вкъщи. Преди няколко години ми изтичаше срока на книжката. Без въобще да обърна внимание, 2-3 месеца преди срока се задейства някакъв чудодеен механизъм, генерира се едно писмо и то ми идва в пощенска кутия. В писмото пише 'срокът на шофьорската ви книжка изтича на..., моля платете ... по сметка... и новата ви книжка ще бъде автоматично издадена и изпратена на адреса". Всичко това може да бъде проверено и в сайта или по телефона, разбира се. Нареждам превода от интернет банкиране по посочената сметка. 2 седмици по-късно пак по пощата идва в запечатан плик новата ми шофьорска книжка. Фантастика?
А тук си говорим за ходене на гише и плащане кеш или с карта на място?
10 Март 2012 20:06
Между другото, отново и отново опираме до един щекотлив въпрос. Нерешаването на тези проблеми има и корен в самата система. Нали си давате сметка, че в България съществува една армия от касиерки и служителки на гише, които може да се местят от държавна администрация в банковата система и обратно, но ако бъдат заменени със съвременни информационни и разплащателни системи и останат без работа, май много политически интереси ще бъдат засегнати.
10 Март 2012 21:10
Dinain,
Колко струва преиздаването на лична карта и шофьорска книжка в Израел и как се прави новата снимка?
10 Март 2012 21:24
Когато си плащам осигуровките в НОИ, таксата за делото в съда и глобата за превишена скорост в КАТ на съответните гишета без надценка за превод, това не е опосредстване, както твърди колегата по-горе. Това е същото както плащането на покупките на касата в супермаркета или на келнера за консумацията в ресторанта. Освен това три касиерки в съда ще вземат обща 1500 лв + охрана, инкасо и режийни, а не примерно 1,5 милиона, както сега вземат банките. При това - точно определени банки! Някой може ли да посочи какви са истинските суми, превеждани от гражданите и фирмите за държавни вземания, които събират допълнително банките, клоновете им и изнесените банкови гишета във ведомствата?
10 Март 2012 22:10
Да бе, Хийт.
Не искат да я предлагат тази услуга и затова са нацвъкали гишета във всеки клон на КАТ, НОИ, съдилища и т.н., и т.н. и т.н.
щото не искат да я предлагат тази услуга...
10 Март 2012 22:14
Динайн, това, което предлагаш вероятно е бъдещето.
Това обаче няма как да стане изведнъж, най-малкото има поколенчески проблем и недостатъчно разпространена компютърна грамотност и до9стъп до интернет.
Пък и да не говорим, че с нашите банки кожодери такова нещо е адски опасно.
Докато не бъдат приклещени с някакви адски регулации и наказания при тяхното нарушаване, трябва да ги държим колкото се може по-далеч от такъв тип плащания.
Бих приел твоето решение за вярно, но само при свръхбрутални регулации за банките, и то такива, че при нарушение от тяхна страна да се национализират или нещо такова.
10 Март 2012 22:16
Защото иначе, особено при нашата слаба компютърна и финансова грамотност разните Хампарцумяновци ще ни одерат кожите от такси и комисионни, които ще могат да вдигат както им скимне.
И това ще бъде написано с микроскопичен шрифт във всички договори на всички банки, та да не можеш да избягаш.
10 Март 2012 22:20
1.5 милиона лева са да кажем грубо 500 000 превода по 3 лв парчето. Елементарни сметки за производителност показват, че това се осъществява за 1 година не от 3 а от около 75 (седемдесет и пет) касиерки, които заради липса на икономии от мащаб (като при банките) ще "струват" пак около 1.5 млн лв годишно. Ако по характерната за администрацията ни ориенталщина вместо 75 се назначат 100 или 150....Дали този 1.5 млн лв ще отидат в банките или в неоказани държавни "услуги" е практически едно и също, само дето първото е видимо с просто око, второто не. Истинският проблем е в ефективността на услугата. Ако себестойността на 1 превод стане да кажем 50 стотинки, нещо напълно реално и постижимо веднага, ще имаме 1.25 млн за харчене по полезни пера.
А как точно ще се осчетоводи цената на транзакцията всъщност е второстепенен въпрос. Няма никакъв проблем гражданинът формално "да не плаща нищо" за превода.
10 Март 2012 22:23
Не искат да я предлагат тази услуга и затова са нацвъкали гишета във всеки клон на КАТ, НОИ, съдилища и т.н., и т.н. и т.н.

Тези банки с 10-12 лв за превод за които ти говоря ги няма на тези места. Има ги само в медийните разкази за "цената" на превода.
П.С. За разлика например от превод с и-пей на цена от 1 лв, който го има в реалността, но в медиите го няма.
10 Март 2012 23:06
Таксите за преводи трябва да са в стотинки, не в левове. Такса 3лв е твърде нагла за българския пазар и който и да е друг всъщност. Наскоро плащах глоба за паркиране, която получих в Амстердам. Банков превод, нямаше друг начин - за 70 евро плащане платих още 25 евро такса за валутен превод. Тя е % от сумата, но мин. 25 евро. Това е друг абсурд, но как да е.
Dinain,
Колко струва преиздаването на лична карта и шофьорска книжка в Израел и как се прави новата снимка?

Преиздаването доколкото си спомням струваше тогава 145 шекела или 58 лв по днешния обменен курс. Нова снимка не се иска, ако имаш актуална такава в системата (дигитализирана, естествено). Отново, доколкото си спомням, до 8 или 10 години можеш да ползваш същата снимка. Още една фантастика - всички системи на ведомствата са свързани в мрежа, проверява се по ЕГН коя е най-новата снимка, която си подавал и се взема тя - независимо дали си я подавал за шофьорска книжка, лична карта, паспорт или някакъв друг документ, тя съществува в базата данни с дата, на която е добавена.
10 Март 2012 23:09
Просто хората отдавна са се сетили, че е по-изгодно да инвестираш в IT технологии, отколкото в армия от лелки... не и в България.
11 Март 2012 00:49
О, затова си безкрайно прав.
За жалост, има твърде хора на които дигитализираната администрация не им е по вкуса - няма назначения за "наши хора", няма сладка гарантирана лапачка за банките, няма сладки подкупчета, няма изнервени граждани, които са готови да дадат някой лев, няма и никакво взаимодействие с гражданина, та да му поискаш.
Въобще, криво нещо са това компютрите.
Обаче пък ги въвеждаме.
Харчим вече милиарди за компютри, и все става така, че всяка служба си има база данни, ама тя си е за нея си и изобщо не си "говори" с другата база данни, няма интерфейс за гражданите и т.н. и т.н. и т.н.
Ама пък какви обществени поръчки падат, бедна ти е фантазията...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД