:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 142
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно

През 2011 г. средната възраст на хората, излезли в пенсия, е била 56 г. и 9 месеца
Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Това стана ясно по време на международната конференция "Заетост и доходи".

Сега брутният коефициент на заместване е 46.5%, но през 2020 г. ще падне до 36.7%, изчислява осигурителният експерт Йордан Христосков. Това е процентът на средната пенсия, която НОИ изплаща за определен период от време спрямо средния осигурителен доход за страната за същия период. При брутния коефициент от дохода не се приспадат данъци и осигуровки. За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

Същата негативна тенденция отразяват и разчетите на НОИ. Според тях в кризата нетният коефициент на заместване, т.е. пенсията спрямо дохода след приспадане на данъци и осигуровки, се е повишил от 53.3% през 2008 до 57.2% през 2011 г. Но до 2015 г. ще падне до 54.5%. За същия период брутният коефициент на заместване е нараснал от 42 на 44.9%, а през следващите 4 години се очаква да падне с 4% до 40%.

"В момента покупателната способност на пенсиите се е увеличила с над 17% главно заради увеличенията на всички пенсии през 2009 г. Замразяването им през последните три години ще се отрази по-късно в намаляването на коефициента на заместване", обясни шефът на НОИ Бисер Петков.

Социалните експерти залагат на т.нар. втори стълб, който беше въведен с реформата през 2000 г., да компенсира реалното намаление на доходите от пенсии спрямо осигурителния доход в бъдеще. Там в момента влизат 5% от общата осигурителна вноска за пенсия (17.8%), която плащат родените след 31 декември 1959 г. Родените преди това ще получават пенсия само от НОИ. Очаква се вторият стълб да осигури около 15-20% заместване на трудовите доходи при пенсиите на родените след 1959 г.

Кризата обаче показа, че вноските в пенсионните фондове са силно уязвими от трусове във финансовата и икономическата сфера. Трите кризисни години на практика стопиха почти целия допълнителен доход от инвестициите на парите на хората за втора пенсия, а инфлацията е изяла останалото. Отделно от Комисията за финансов надзор изчислиха, че различните такси, които фондовете събират за управление на парите, за 40 години натрупване биха стопили с около 20% натрупаните средства на хората. Затова оттам предложиха промени в Кодекса за социално осигуряване, които трябва да намалят таксите наполовина в следващите години.

Вчера и шефът на НОИ Бисер Петков се усъмни, че вторият стълб ще достигне очаквания коефициент на заместване. "Ако това не стане, ще трябва да признаем, че пенсионната реформа се е провалила", не скри той.



ЧИСЛА

През 2011 г. средната възраст на хората, излезли в пенсия, е била 56 г. и 9 месеца. През 2010 г., преди да отпадне точковата система, при която по-високата възраст компенсираше недостигащ стаж, тя е била точно 57 г. През 2011 г. военни и полицаи са вземали пенсия, преди да навършат 50 г., докато през 2010 г. те бяха минали с малко тази възраст. Отпуснатите пенсии през м.г. са 108 255 и са с 5073 по-малко. Но Бисер Петков обясни, че намалението е основно заради невъзможността хората да купуват разсрочено недостигащ стаж. Заради това от тази опция се възползваха 8000 души по-малко.
111
5684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
09 Март 2012 20:27
По-ниски пенсии - по-малко пенсионери...Но, все пак, добре е да се помисли за по-хуманно намаляване. ДДТ, да речем...
--------------------------------------------------------------
Блогът на Генек


09 Март 2012 20:28
Циклон Б ще да е по-ефикасен
09 Март 2012 20:44
Вчера и шефът на НОИ Бисер Петков се усъмни, че вторият стълб ще достигне очаквания коефициент на заместване. "Ако това не стане, ще трябва да признаем, че пенсионната реформа се е провалила", не скри той.


Да го обявим вече, а?
След десет години пълнене на гушите на пенсионноосигурителните дружества и управляващият ги "мениджмънт" може да осведомим вносителите, че реалната доходност по сметките им е отрицателна. Обективно, поколението родено след 1959 година е ощетено с над 20%(толкова е отрицателната доходност) и е ощетило родителите си с поне 10% доход. Толкова още е можело да предостави на днешните пенсионери и техни родители, ако солидарната система функционираше с отнетите пари, внесени по индивидуалните им партиди и управлявани от т.н пенсионни фондове.
След още десет години това поколение от заформени егоисти ще легне на плещите на своите деца. Пак по обективни причини, ако същите обаче решат, че принципът всекиму своето не трябва да се спазва. Иначе - насреща са контейнерите.
09 Март 2012 20:45
че накъде повече ще падат?
От 136 лева за 30 години стаж накъде надолу?
09 Март 2012 20:46
кайли, аз мога да ти кажа, може да получаваш и 0 (нула)
09 Март 2012 20:59
ntg2003
Освен насила създадената минимална заетост на някакви минимални офисни люде с неминимални доходи, друга файда от ДЗПО за момента йок...
09 Март 2012 21:03
Е, някой да се чуди що никой не иска да им дава пари на дебилите?
09 Март 2012 21:11
Е то е ясно, че пенсионер ще бъде наще почетно ...пенсии просто няма да има
09 Март 2012 21:16
Спокойно бе, тавагишчи! Това са прогнози за 2020, дотогава и вторият мандат на Боко ще е свършил, ще дойдат на власт ДПС-Евророма-БСП и ще вдигнат пенсиите!
09 Март 2012 21:24
За намаляването на пенсиите, основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по Швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

К'во стана бе БоБо?
Станишко бил Закононарушител, и трябало да влезне у панделата.
А ти?!
09 Март 2012 21:26
За какво да разсъждавам върху брутния коефициент на г-н Христосков, след като много добре знам, че пенсии по болест се отпускат, след като се даде рушвет на лекарите. Така ти приписват всякакви болести. Може и шап да ти припишат, въпреки че хомо сапиенс не боледува от шап.
09 Март 2012 21:27
Е то е ясно, че пенсионер ще бъде наще почетно ...пенсии просто няма да има


С новата реформа не е много ясно дали нама да има пенсии, или хора доживели да се пенсионират
09 Март 2012 22:37
След още десет години това поколение от заформени егоисти ще легне на плещите на своите деца
Няма да е след десет години, а след двайсет . И няма да лягат егоистите, а ще работят за себе си , облягайки се на "честните частни" пенсионни фондове, защото децата ще са кът и повечето няма да са тук. Няма що да ги жалиш - всичките сме пазарници. Да гледат котировките на международните борси как се търгува "възрастта за пенсиониране"! Като се изчерпи тая "стока" ще се търгува с продължителността на живота. Тъй де, свободен пазар, свободно умиране.
че накъде повече ще падат?
Няма да падат пенсиите, ще има ръст на възрастта за пенсиониране и ръстът ще е по-голям от сборния индекс от "швейцарското правило" и инфлацията. Като котировка на нефт ще се изстрелва. Няма да се плашиш, медицината напредва. 300 години живот кат на костенурка теоретически е възможен. Въпросът е отрано да се почне с пълзенето в правилната (на властта) посока.
За намаляването на пенсиите, основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по Швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.
Къде се е бил вдигнал осигурителния доход!? Таванът си седи все така 2000 лв., ако и някой да е вземал 100 хил. лв. бонуси , не е платил повече от 600 лв. осигуровки (включително здравната). Това, че на "свободните професии" и на нано- и пико- частни бизнесмени се е вдигнал минималния праг, няма никакъв ефект - над 100 хил. пико-бизнесмени се отписаха да са свободни електрони, а 8 хиляди що годе работещи фирми фалираха. Като се отчете спадът на заетите/ръст на безработицата (трайно безработните) сумарно се получава спад в приходите на НОИ, нищо че Дянков беше заложил ръст - пак ще уволни някой. А болните се увеличават (друго перо на НОИ, също субсидирано от държавния бюджет) и пенсионираните по болест.
2017 г., с или без Швейцарското правило субсидията (спадът на броя работещите ще е константна величина) за НОИ ще клони към 50% от държавния бюджет, дето щял бил да бъде без дефицит. Даже съм се притеснил - като се построят "великите" магистрали, няма да има пари с какво да се поддържат. Язък за "инвестицията" в ремонта на автомобила . И "приватизаторите" може да се проблем заради ниския пътникопоток. Манрико ги (ДПС-Евророма-БСП) прогнозира чак за 2020 г.
09 Март 2012 23:24
Проба грешка, проба и пак грешка.Младите избягаха.....Останахме дъртите... нема пари, ББ каза да садим картофи, който има земя шъ сади, а другите на госки ... Мило маме и неценезора....
09 Март 2012 23:26
При диктатора Путин жените се пенсионират на 55 г. , а мъжете - на 60.
Освен това, в последно време няколко пъти им вдигнаха пенсиите.
При демократа американски лакей би-би възрастта догодина става 60 плюс 8 месеца
за жените и 63 плюс 8 месеца за мъжете.
И пенсиите замръзнаха от три години, а полуобразованите милиционери-негодяи плюскат ненаситно бонуси.
Като е разтривал ушите на бай Тошо не е разбрал, че не трябва да се изплюсква всичко -
трябва да остане малко и за народа.

10 Март 2012 02:04
Не палачи, дете - Тодор Живков е невинен!...
10 Март 2012 02:04
Пардон!...
10 Март 2012 02:10
Мрете гадни пенционери - алчни старци излезли на припек! Мрете, от на байчовците ви - сервитьори от Шикаго и местните еничер-хазари, им требват ваште парици, не да ги арчите за леб и кисело млеко. Зарад таквъзе като вази, не мое дръжавата и бойчето да строЯт магестралите и глумните зали - Красавици!
Тон за песен да даде фалцето и сите нобелиови лауреати - нема а ги изброявам, от името у Форумо им е: Легион!
10 Март 2012 02:22
НОИ призна, че размерът на пенисите ще намалява трайно
10 Март 2012 03:07
От там още признаха че размера на пениса дето ни влиза обаче ще расте.
10 Март 2012 03:34
10 март 2012
Пенсиите на хората със средна надница ще бъдат съкратени, ако британският министър на финансите продължи с кампанията си срещу пенсиите, предупреждават експерти и бизнес лидери. Според тях ограничаването на данъчните облекчения ще „подкопае катастрофално” доверието в пенсионната система, която вече е в криза, и може да засегне до четири милиона души, отнемайки десетки хиляди лири от техните пенсионни сметки, пише вестник “Таймс”.
10 Март 2012 06:16
Така ще е! Чудите се как да изгоните младите хора от страната, а сега плачите за пенсии.
След толкова псувни по емигрантите, няма как да ви съчувствам. Хората в трудоспособна възраст трябва да мислят за пенсионните години, но не само да разчитат на държавата. Трябва да си имат по някаква инвестиция, която да им носи доход, или да си устроят стопанство на село, където да могат да се самозадоволяват, или да инвестират в децата си, за да могат да им помагат. Да се раждат повече деца, да се възпитават правилно в дух на уважение към възрастните, да им се дава личен пример с отношението ти към собствените ти родители, да се сплотяват семействата. Да се научим да бъдем тактични спрямо близките си и да не ги дразним с присъствието си. Хората да учат занаяти и да разбират от всичко, отнасящо се до ремонти на къщи и домашна техника, за да не дават пари като пенсионери по майстори.Да учат и някакви занаяти, които да им помагат да изкарват на частно по някой лев като пенсионери. Да се учат как се прави зимнина. Тесните специалисти ще бъдат нещастни пенсионери, защото за боядисване викат майстор. Да не се развеждат, защото разходите от двама души за едно домакинство се делят и по-лесно се понасят. За пенсиониране се мисли още докато си млад, а не разчиташ за теб да мисли само държавата.
Убеден съм, че в дългосрочен план липсата на държавни пенсии ще промени света към по-добро. Лошото е само за сегашните поколения, на които им предстои да се пенсионират и които нямат време да променят живота си.
10 Март 2012 06:20
"Не палачи, дете - Тодор Живков е невинен!..."
...............................................
Тодор Живков по-големи пенсии ли даваше?
Спомням си колко получаваха пенсионерите със земеделски пенсии. Само за хляба. Добре, че тогава по селата още се произвеждаше и крадеше от кооперативното, а и традициите бяха горе-долу запазени- старите да живеят с младите. А и тогавашните стари бяха изключително икономични и непретенциозни.
10 Март 2012 06:53
И да се обичате и уважавате с жените си, и заедно да мислите за пенсия. А не както става обикновено.
Тя
-Ха, него като хич го не бива в секса, аз за какво да му стоя?
Той
- Тя като ходи, аз защо да не пия? Я първо да си изпия виното да не се развали, а после ще натисна ракията.
И като дойде времето за пенсия и двамата презряли като мушмули напролет.
Друга разпространена нагласа сред младите е- Ха, че то кой ще живее толкова години, та да мислим за пенсия! Или още по-разпространен вариант- Каквото Бог е отреди! Да, но като се пенсионира не търси Бог, а търси държавата.
10 Март 2012 06:54
Гозамбо, от чисто любопитство питам - верваш ли си като пишеш? Щото у тоя форум младежи много знарш няма, даже и да лъжеш не си струва.
10 Март 2012 08:13
Т_Живков

Не палачи, дете - Тодор Живков е невинен!...


Трябва да си доста нагъл, за да отидеш да живееш в страната на най-гнилия капитализъм, да си измислиш ник "Т_Живков" и да лееш сълзи и сополи по социализма...
Поздравления!
10 Март 2012 08:37
Чудите се как да изгоните младите хора от страната, а сега плачите за пенсии.

Откровено тъпанарско изявление!
Хората искат това, което са заработили. А, че някакви мошеници и крадци са го опапали...
Трябва да си особено нагъл да седиш нейде сред измитите тигани и да раздаваш акъл...
За кратункьото не говоря - той е ходеща диагноза на посредствена комплексарщина...
--------------------------------------
Блогът на Генек
10 Март 2012 08:52
НАГЛЕЦИ от ордата на баш НАГЛЕЦА!Бабуинската!И Тук "Станишко ср@л В потурките на Мафиота.
10 Март 2012 08:56
Реалните пенсии намаляха с около една четвърт за изминалата година, макар и номинално да са си същите. И въобще пенсионното осигуряване си е прах в очите. Затова най-сигурната инвестиция за старини е създаването и възпитанието на потомство.
10 Март 2012 09:03
На всеки два месеца заделям по малко пари за старини и ги слагам в матрака. Не желая от моите пари да големеят разни части от телосложението на служители от НОИ и частни фондове....
10 Март 2012 09:07
Гозамбо пак се изгозамбил
Тодор Живков по-големи пенсии ли даваше?
Спомням си колко получаваха пенсионерите със земеделски пенсии. Само за хляба.
Преди Тодор Живков селяните общо взето не получаваха пенсии. А селянина си докарваше храната и тези пари, които получаваше отиваха да помага на младите. Не ги мисли земеделците. Пенсиите при Т. Живков бяха 89% от заплатата през последните 3 години, затова много ходеха да работят като миньори с големи заплати, не като сегашните миньори, които даже работят без заплати. А Гозамбо, като е станал хамерикански гражданиб, да не се обажда от хамериканския коневръз за нашите си проблеми и да си гледа неговият Social Securety Number.
10 Март 2012 09:08
Grewka!!! Pensiite pri T. Xivkov b[ha 80%, a ne 89%.
10 Март 2012 09:26
Докато не премахнат привелегията ранно пенсиониране на полицаи, военни и на част от работещите в реалния сектор - нещата няма да се оправят. Всъщност тези хора източват НОИ, в повечето пъти - внасяси са много по-малко от което получават.
Трябва да има само две пенсии - за старост и за инвалидност. Но само за тези инвалиди, които не могат да се изхранват сами. И толкова. никакви привелегии, никакви добавки за измислени предимства или вдовишки.
Тогава ще има почти двойно увеличение на пенсиите, защото казват, че повече от половината са привелигированите и то с високи пенсии... Хем здрави и работоспособни, хем пенсия...
10 Март 2012 09:28
Cozambo , нека първо държавата бъде така любезна да ми върне парите внесени в НОИ за 32 години трудов стаж,и аз отказвам да търся пенсия.Доста по-добре ще си стопанисвам и влагам парите.
10 Март 2012 09:52
Да ми възстановят сумите, внесени за около три десетилетия за пенсионно осигуряване, заедно с дължимата лихва. И да престанат да ми ги удържат по ведомост още преди да си получа заплатицата при това положение. След като не могат нищо да ми осигурят насреща, да не ми прибират зорноволно парите. Освен това, за тези три десетилетия законодателят непрекъснато едностранно е променял правилата, възрастта и процентите за пенсиониране и пенсионно осигуряване. При товаположение може ли изобщо да иде реч за какъвто и да било "обществен договор" между държавата и нейните граждани?! Искам си парите обратно, с лихвите!!!
10 Март 2012 10:22
...за тези три десетилетия законодателят непрекъснато едностранно е променял правилата, възрастта и процентите за пенсиониране и пенсионно осигуряване.

Също като нашенските банки в момента.
Че и по-зле!
10 Март 2012 10:26
С всичките им недостатъци и рискове, в развития свят пенсионерите разчитат и на частните пенсионни фондове за втора пенсия. И там очакваните пенсии от тези фондове намаляха. Клиентите имат обаче различни опции: високорискови инвестиции с по-голяма печалба или нискорискови, но сигурни. Също и процентно разпределение между тях.
Затова в България изискванията към частните фондове трябва да се завишат с цел по-голяма сигурност на парите на клиентите. Пък и 5% е много ниска сума за частна пенсия в сравнение с това, което прибира държавата.
Повишаването на пенсионната възраст за държавна пенсия няма алтернатива. В България трябва да се мисли за някакъви по-реални изисквания за пенсия, като например не 40 и повече години стаж, а брутна осигурителна сума, което е много по-справедлив критерий. Така някой с 35-38 години стаж, но с високи осигурителни вноски би могъл спокойно да се пенсионира без да бъде ощетяван. Предполагам, че в такъв случай тези, които имат възможност биха внасяли по-високи осигуровки в последните години преди пенсиониране.
10 Март 2012 10:37
Cruella del Vill,какво става с парите ми ако умра/пази Боже/преди да навърша пенсионна възраст?Нямам преживял съпруг и непълнолетни деца.Подарявам ги на държавата???Или издържам циганката без един ден трудов стаж с една сюрия чаавета,или пък Плащам ранните пенсии на младенците-пенсионери фуражкджии?Има ли въобще смисъл да внасям там едни пари,които мога и никога да не получа?
10 Март 2012 10:46
Cruella del Vill,какво става с парите ми ако умра/пази Боже/преди да навърша пенсионна възраст?

Рискът, който поема осигуряващият се е да умре преди да си е получил внесеното, а рискът на фонда е, че ще преживее повече от средната възраст. Така ако някой навърши примерно 80 години не му спират пенсията.
Така, че ако искаш някаква сигурност на стари години, поемаш този риск.
10 Март 2012 10:48
За това има една, единствена дума, ГЕНОЦИД! За всички, които не са от ГЕРБ за кльопат бонуси с милиони! ГЕТОЦИД, марка ГЕРБ. Бойко, българоубиец!
10 Март 2012 11:04
Cruella del Vil,нещо не мога да се съглася с теб.Наясно ли си колко % от българите надживяват 75 години.Като медицинско лице те уверявам ,че тези хора са нищожен процент.На едно нощно дежурство си направих труда да направя една статистика за възрастта на починалите за десет години в болницата в която работя.Ето я:починали от 70 години нагоре 16 %,от 60години нагоре 80 %,и 4% под 60 години.Масовата смърт настъпва между 66 и 69 години.Извинявай,но това е една кражба на пари с гигантски размери.
10 Март 2012 11:23
Това, което не одобрявам е задължителността на втората пенсия.
Ако фондовете са доброволни тогава всеки може да си реши иска или не да се осигурява за втора пенсия. Аз имам осигуровка за втора пенсия независимо дали ще доживея да я получавам и колко време ще я получавам.
10 Март 2012 11:47
.Извинявай,но това е една кражба на пари с гигантски размери.

Че са гигантски размерите, гигантски са. За 2012 година от бюджета, т.е. от данъците, се субсидира осигурителната система с около 4,5 милиарда лева. Това са парите, които не достигат от осигурителните вноски, за да се плащат пенсии. Сега, дали това може да се нарече "кражба", е друг въпрос.
10 Март 2012 12:00
След още десет години това поколение от заформени егоисти ще легне на плещите на своите деца.

Не след десет години - това поколение вече ляга на плещите на своите деца. Ето:

___________________________________

Най-егоистичното поколение
Джеръми Паксман , Daily Mail 03.11.2011

Ако някой се опита да даде определение за поколението, родено между 1945 и 1965 - т.нар. бейби бумъри - може би най-благосклонно би било да ги нарече "Най-лошото поколение".

Сега обаче е всепризнато схващането, че днешните младежи може би ще бъдат първото поколение в модерната история, което се очаква да бъде по-бедно от своите родители.

В доклад от началото на миналия месец бе прогнозирано, че младото поколение ще бъде с 25% по-бедно от своите родители, когато навърши 65 години. Вината за това вероятно не е изцяло на техните родители, но те със сигурност трябва да поемат голяма част от нея.

Може би някой по-позитивно настроен автор би нарекъл бейби бумърите "Поколението с най-голям късмет". Но това как се отнасяш с богатството си е точно толкова важно, колкото и това как превъзмогваш бедите.

...

Натисни тук
___________________________________

10 Март 2012 12:08
Въпреки че голяма част от поколението на „бейби бумърите“ пострада силно от рецесията (тежкият удар върху пенсионните фондове и спестяванията), проблемът за много развити страни, опитващи се да ограничат разходите си, беше, че милиони хора, родени в годините след Втората световна война, сега навлизат в пенсионна възраст.

Британският министър на бизнеса Дейвид Уилетс твърди в издадената през 2009 г. книга „Ужилването: Как бейби бумърите отнеха бъдещето на децата си и защо трябва да го върнат" (The Pinch: How the Baby Boomers Took Their Children’s Future – And Why They Should Give it Back), че родените между 1945 г. и 1965 г. притежават непропорционална част от богатството и че са „откраднали бъдещето на децата си чрез икономическа, демографска и политическа хегемония“.

В коментар за London Times Анатоли Калетски твърди, че пенсионирането на бейби бумърите ще се превърне в най-големия проблем за изпитващите финансови затруднения правителства по света през следващото десетилетие.

Планове за увеличаване на пенсионната възраст с една година до 66 г. ще бъдат представени във Великобритания през 2016 г. - мярка, която не беше посрещната с особена съпротива.

Във Франция обаче нещата не изглеждаха толкова спокойни. След като през октомври миналата година Никола Саркози обеща да предприеме подобни стъпки, страната беше обхваната от стачки.
10 Март 2012 12:24
***
10 Март 2012 12:35
Абе какво стана с ония пенсии по инвалидност, които били...800 хил.?
При 7 млн българи и 3 млн работещи я има, я нема, и 1 млн инвалиди?!?
10 Март 2012 12:48
Около 450 000 са..Ама ги броят 2 пъти
10 Март 2012 12:52
Към 1.02.2011 г. призната трайно намалена работоспособност или степен на
увреждане имат 474 267 лица. От тях 9 039 са деца, а 465 228 са лицата на 16 и повече
навършени години.

10 Март 2012 12:57
rodolubec_bg

Натисни тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД