:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият здравен министър залага само на лесни мерки

Десислава Атанасова ще маха таксата за избор на екип и тавана за лечение на деца
Десислава Атанасова
Мандатът и на четвъртия здравен министър на ГЕРБ - Десислава Атанасова, ще премине без реформи, но за сметка на това тя ще опита няколко бързи, популярни и сравнително лесни промени, които са особено нужни на партията й в скоро започващата предизборна година. С тях ГЕРБ ще опита да замаже негативите, натрупани от скандала с лекарствата.

За най-неотложни свои задачи Десислава Атанасова обяви отпадането на избора на екип в болниците и на тавана от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина. Номинираната за министър обяви, че още в сряда, когато тя ще поеме поста, ще поиска таксата за избор на екип за родилки и деца да отпадне. "Медицинското обслужване на тези две категории пациенти е ангажимент на държавата и личното ми мнение е, че те не бива да плащат допълнителни такси в лечебните заведения", смята Атанасова. Според бъдещия министър хората ще могат и в бъдеще да избират лекари, но без да плащат допълнително.

В момента за избор на екип се плащат от 250 до 900 лв. в зависимост от лечението, което се налага на пациента. Таванът на цените беше наложен от здравен министър номер три - Стефан Константинов. Преди това болниците таксуваха хората по свое усмотрение, а таксата действително рядко беше доброволна. Практиката "избор на екип" е от над 10 години.

Няма особена яснота как Атанасова ще я премахне, нито защо таксата ще отпадне само за родилки и деца, но не и за останалите пациенти. Преди време омбудсманът Константин Пенчев обяви, че плащането за избор на екип е незаконно, тъй като не е регламентирано в закон, а само в наредба на здравното министерство. Според него това значи, че или трябва да се промени законът, или наредбата да се отмени. Тогава Атанасова споделяше становището и смяташе, че за да няма "избор на екип", МЗ трябва да отмени наредбата си. Преди това обаче все още настоящият шеф на здравната комисия предложи доста абсурдна идея - избор на екип да може да се плаща само през допълнително здравно осигуряване, т.е. хората, които плащат за тази услуга, да се осигуряват поне 1 година допълнително. Тези дни тя потвърди, че още не се е отказала и от тази идея и би могла да я предложи като законова промяна.

Не е ясно кой от двата варианта ще избере новият министър, но ако таксата за родилките отпадне, това със сигурност ще бъде преекспонирано от управляващите и натрапено на публиката като висша грижа за пациента. Със сигурност на втори план ще остане фактът, че всички освен бременните ще продължат да плащат таксата, както и че болниците ще продължат да искат пари и от родилките, но под друга форма - дарения, избор на стая, гледка и т.н., както се случва и в момента заради наложените тавани.

Другото спешно предложение на Атанасова ще е отпадане на лимита от 180 000 лв., отпускани за лечение на дете в чужбина - мярка, която беше наложена от ГЕРБ. То обаче вече беше наредено от премиера Борисов и не е инициатива на новия министър. Подобна промяна би имала доста добър публичен ефект и въпросът е защо кабинетът не премахна тавана досега, при положение че децата, които имат нужда от по-голямо финансиране, не са много и необходимите пари са непосилен разход.

И двете мерки обаче не представляват реформа и са сравнително лесни за изпълнение. По отношение на тежките промени, които са нужни, Атанасова е крайно обтекаема и на практика не казва нищо. По отношение на лекарствата бъдещият министър само обясни, че също ще заложи на това здравната каса да договаря отстъпки за повече лекарства, от което цените им да паднат. Досега обаче мярката нямаше особен ефект.

По отношение на спешната помощ, която е в плачевно състояние, Атанасова обяви, че за да се задържат лекарите там, са нужни по-големи заплати, но пък не може да се ангажира с подобно обещание, защото то е свързано с бюджета.

За отдавна предъвкваната демонополизация на здравната каса Атанасова обяви, че такава не се предвижда, а след това - че това е идея на ГЕРБ, която може да се осъществи. За всички обаче е пределно ясно, че за това няма никакъв шанс година преди изборите. Така стоят и нещата с промяната на модела на финансиране на болниците от здравната каса и въвеждането на диагностично свързаните групи, за което настояваше Стефан Константинов. "Сега е моментът, в който трябва да се подготвят законодателни промени, така че през следващите години те да бъдат въведени", казва по този въпрос Атанасова. В превод - промяна няма да има.

Атанасова предвижда още една реформа - да спре цигарите, тъй като според премиера Борисов не отивало на здравен министър да пуши. Дали и тази промяна ще се случи колкото останалите - ще видим.
73
2962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
19 Март 2012 19:51
Днес Сидеров изтресе нещо по повод здравния министър, не си спомням точно какво, но е един от редките случаи, когато съм съгласен с него. Тази Дуловска кифла, с неясно образование, явно разбира от здравеопазване толкова, колкото и аз от астрология
19 Март 2012 20:34
Била завършила право в УНСС .
19 Март 2012 20:43
Избор "на екип" ще има дотогава, докато хората правят разлика между лечебницата в Дулово и съвременна болница в някой от университетските ни центрове.
И никой не може да им забрани да избират. Още повече, че 450-те лева "по пътека" не стигат за раждане дори в Дулово освен, ако родилките не си носят отвън храна, чаршафи, лекарства, превръзки, форцепси, а близките им не стерилизират инструментите в домашни условия.
Целият въпрос е дали хората ще избират открито и цивилизовано или по дуловски, под масата.
19 Март 2012 22:42
По дуловски ще бъде- мазно, мазно под масата. Вместо 500лв. за избор на екип в касата на болницата- в джеба на престилката на докторо. Ама няма не искам, няма недей, така се бори куРупцията по Дуловски. И ако може мангите на останалите желаещи избор на екип да минат през фонд за допълнително здравно подсигуряване /на кого ли ще да е той/, преди част от тях да стигне до екипа, щастието калинкино ще е пълно. Една жена на 33 беше филма май..
19 Март 2012 23:37
dvama_drugari,
май не правиш разлика между избор на болница и "избор на екип" вътре в болницата. Избора на болница е, като избор на магазин - можеш да влезеш във всеки. "Изборът на екип" е като избор на екип продавачки в магазина, които те гледат заплашително и ти намекват, че ако не им кихнеш, като ги избереш, може "случайно" да ти падне някой рафт с бяла техника на главата.
-
"Изборът на екип" е като договор с рекетьори да те "охраняват". От себе си.
19 Март 2012 23:46
В морален план избор на екип е същото като дарение на местното РПУ,носенето на салфетки и тоалетна хартия от родителите в детските градини,събирането на всевъзможни такси в училищата.Все е рекет.И съществува когато държавата липсва.
20 Март 2012 00:00
"Изборът на екип" е като избор на екип продавачки в магазина, които те гледат заплашително и ти намекват, че ако не им кихнеш, като ги избереш, може "случайно" да ти падне някой рафт с бяла техника на главата.
-
Е тук вече изкърти банята човече.. Изборът на екип е единственият съществуващ законен механизъм, колкото и оплюван да е по ред причини, да си избереш не кой да ти продаде гащи, а кой да те върне към живота. Всички хирурзи оперират, всички анестезиолози анестезират, но при някой болните се оправят, при други по-рядко, ти при кои искаш да се паднеш и как, ако нямаш избор?
20 Март 2012 00:21
сип,
единици са болните, които познават лекарите, още по-малко са тези, които, като ги познават могат да оценят друго, освен вежливостта.
Единици са специалистите, които действително са много добри и има смисъл да бъдат избирани. Останалите би трябвало да са над определено ниво, но започващо от там, че да не са просто убийци, за да има нужда да се пазиш от тях, като избираш други. Става едва ли не - или избери някой друг или ще те пусна на убиеца, който е дежурен. Доста скандално, освен, че е обидно.
-
Интересно, обаче, защо никой не се обижда ? Или защото всички са убийци или защото това е просто форма на рекет. А е рекет, защото, ако не си избереш екип, чрез умишлена незаинтересованост и лоши грижи, ти показват, че си сгрешил.
Също, като с рекетьорите, когато им откажеш да се застраховаш при тях и им платиш да те охраняват. Тогава те ти палят магазина, за да ти покажат, че си сгрешил. И го правят достатъчно ясно и публично. С "възпитателна" цел. Същото, като дето все умират, тези, които са отказали поканата да си "изберат екип" .
20 Март 2012 00:39
Е тук вече изкърти банята човече..


"Човечето" не кърти бани, а мивки, и то във всички възможни бани и тоалетни и по всякакъв повод. Да кажеш, че единици знаели кой доктор е добър и кой не, е най-голямото безумие, което съм чувал в живота си. Когато става дума за собственото ти здраве и живот, дори и да не знаеш кои са добрите лекари, ще ги научиш. Моят тъст беше един от най-известните ортопеди хирурзи в България, да не кажа и нещо повече. И от цялата страна, че даже от Италия и Гърция идваха пациенти при него, за да ги оперира той, а не някой друг, защото славата му на супер хирург му се носеше навсякъде. И въобще не познавам човек, който ще се довери ей така някой да го разреже, защото по презумпция лекарите трябва да си вършат работата както трябва. Ама какво ли се чудя на "къртенето"......
20 Март 2012 00:42
Съгласен съм, че
Единици са специалистите, които действително са много добри и има смисъл да бъдат избирани
. При положение , че болниците са търговски дружества, единственият начин да попаднеш при тях е да платиш допълнително.
Останалите би трябвало да са над определено ниво, но започващо от там, че да не са просто убийци, за да има нужда да се пазиш от тях, като избираш други.
Така е, би трябвало, но и би трябвало да имаш право на избор. Иначе търсените хирурзи ще започнат да оперират в частни центрове, извън болниците, където няма оптимални условия за следоперативно наблюдение, недай боже и реанимация, и пак ще вземат тези пари, че и отгоре. Всичко това ще бъде за сметка на по- висок риск за пациентите.Пресен случай от Варна Натисни тук
20 Март 2012 08:27
Новият здравен министър залага само на лесни мерки ... Лесна е минстърката , лесна е...
20 Март 2012 08:52
Да я видим министръката как ще се справи с трудните мерки,защото с лесните всеки може! Идеята и да се забрани доплащането за деца и родилки,а за останалите да се поема от частни фондове е много добра,но това са козметични промени,въпроса е как ще се справи с многото болници в България,с високите цени на лекарствата и с лобито на Огнян Донев,за да се пресече изтичането на милиони в джоба на Донев от високите цени на лекарствата на Софарма!
20 Март 2012 09:17
Моят тъст беше...

Абе на кого му пука кой е бил тъста ти.
И за теб на никой не му пука, но след като персоналните хвалби и плювки са фиксацията ти, то поне се похвали с някакво собствено постижение. Има ли такова ?
20 Март 2012 09:26
сип,
кво ще кажеш да отделим "избора на екип" от заплащането за "избор на екип" ? Изборът на екип да е право на пациента, което не се заплаща допълнително от него, а екип останал неизбран от никого да не получава заплати, а сумите да се прехвърлят към избраните ?
20 Март 2012 09:34
20 Март 2012 09:38
Изборът на екип да е право на пациента, което не се заплаща допълнително от него, а екип останал неизбран от никого да не получава заплати, а сумите да се прехвърлят към избраните
Точно така се делят парите в болниците в момента. Основна заплата + пари по пътеки, които се разпределят от ръководдството /шеф на болница за отделението и шеф на отделение за персонала/. Проблемът не е в начина на разпределение на парите, а в тяхното количество.Налага се доплащане.Аз съм за ясни правила при доплащането.
20 Март 2012 09:41
А примерно аз ако избера тази министърка, трябва ли да й плащам??
20 Март 2012 09:47
20 Март 2012 10:35
Тежката артилерия бие по врабците...
--------------------------------------------------
Блогът на Генек
20 Март 2012 10:38
Брайтмане,м
аргументът ти в 8 и 17 - за тъста на Зеленоокия, е пример за дискусионните ти умения и доводи...
----------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
20 Март 2012 10:49
Проблем , Сип , е че и клиничните пътеки са крайно диферинцирани като суми за различни дейности и различни специалности.
Проблемът е, че няма реални преговори за цените на медицинските дейности/пътеките/, между директорите на болниците и касата. Подписват се договори между ръководители на търговските дружества /болничните директори/, които се назначават от държавата и шефовете на държавната здравна каса.Тоест държавата си прехвърля едно консттантно количество средства от единият джоб в другия.С тези средства трябва да се осигури болнично здравеопазване.Икономии от лекарства, консумативи, ток и вода няма как да се правят- те са почти идентични навсякъде.Големите икономии идват от заплащането на персонала.Тук разликите с останалите страни от ЕС са в пъти.Изходът е да се увеличат парите за здраве, "договорени" в напълно фиктивните досега преговори между директорите и касата.Това държавата категорично не желае да се случи, по ред причини. Другият вариант е доплащане.Тук пък пациентите протестират.Клиничните пътеки в сегашния си вид са пародия на финансово и професионално обосноваване на медицинските дейности, прах в очите на пациентите и средство за противопоставяне на лекарите от една специалност с друга.
20 Март 2012 10:52
генек
то целото Боково джепане е халостно ама..."аралампенето му е майката"
20 Март 2012 11:18
Проблемът не е в начина на разпределение на парите, а в тяхното количество.Налага се доплащане.

З милиарда и половина и пак малко ? Вярно, никога парите не стигат за по-голяма и по-нова яхта с повече екстри.
-
А ако говорим сериозно - и целият държавен бюджет да отива за здравеопазване, и не 30% (както е сега), а 90% от потенциалните пациенти да изхвърлим от обхвата на здравната система, като ги върнем в средновековието и домашно лечение с бабините илачи, то пак парите няма да стигат. Защото здравната система е порочно построена в основата си. Сега тя е построена, като комерсиална, а не като социална система. Затова и прекрасно изпълнява нечии комерсиални, но не и социалните си функции.
-
Сега здравната система няма интерес да излекува бързо и евтино, а да лекува безкрайно, дълго и скъпо. Отделно, че ограничавайки финансово досъпа, тя не е в състояние да хване заболяванията в ранен стадий. Всеки отлага лечението си, колкото се може.
-
Отделно, че имаш население със 136 лв. минимална пенсия и 260 лв. средна, 270 лв. минимална заплата и 600 лв. средна. И това е 95 %. И това е месечно.
Как при тези доходи, можеш да искаш 900 лв. за "избор на екип", без останалите "законни" доплащания ?
---
Парите са повече от достатъчно, но не се разпределят правилно. Ако системата се върне към "Семашко" в чистият й вид, който помним до 1989 г., едва тогава сега похабяваните пари за засъсняло и ненужно лечение могат да отидат за лекарски заплати. И тогава един български лекар може да получава не по-малко от един френски. И даже ще останат пари.
20 Март 2012 11:41
Ако системата се върне към "Семашко" в чистият й вид, който помним до 1989 г.,...

Уфф.. Семашко, ами нали в предния си постинг писах, че и сега на практика сме на бюджетно финансиране в болниците. Няма значение какво "договарят" касата и болниците. Колкото пари е решила държавата за здраве да даде, толкова дава. Ако и това не е бюджет, здраве му кажи..
Клинични пътеки, районни здравни каси, участие на лекарския съюз в преговорите, всичко е за парлама.. разберете го това най-сетне..Колкото и клинични пътеки да направи една болница, в крайна сметка ще получи толкова пари, колкото касата и отпусне. Едва ли има директор на голяма болница да тръгне да съди касата за неотпуснати средства.Ами нали ще му изстине мястото за отрицателно време.
20 Март 2012 12:06
Сега здравната система няма интерес да излекува бързо и евтино, а да лекува безкрайно, дълго и скъпо.
Здравната система интереси няма.Интереси имат пациентите, лекарите, здравите хора, от чиито пари се финансира също здравеопазването. Политиците и управниците също имат интереси. В голямата си част тези интереси са финансови и са противостоящи. Не си прав, че сегашната система има интерес да лекува дълго и скъпо. Колкото по-дълго и по скъпо лекуват лекарите, толкова по-малко пари ще им остават от пътеките за заплата. Дългото лекуване е приоритет на Семашко. Там срокове не се гонят, дали си излекувал 5, или 50, заплатата е една.Това, което липсва на сегашната система е, че не е отишла до край по отношение на реалното договаряне на цените. Скоро това няма да се случи, защото означава загуба на управлението на голям финансов ресурс от страна на държавата, който сега се разпределя централизирано. /както при Семашко/ Спомнете си как ометоха резерва на касата...
20 Март 2012 12:14
и сега на практика сме на бюджетно финансиране в болниците.

Да но все пак трябва да "заработиш" парите с "количество работа" по "пътеките".
-
При "Семашко" получаваш твърда заплата и колкото ти дойдат в рамките на работното време и по време на дежурство ги преглеждаш и лекуваш.
Нямаш грижи и заплатата ти не зависи от бюджет на болница или дейност. Заявяваш какво искаш и ти го доставят.
-
За сградите централно се грижи един, за апаратура - друг, за медикаменти и консумативи трети. И това са си отделни централни пера и си се решават на централно ниво. Като някъде има проблем, то е ясно кой е виновен и си носи последствията. Твоята работа е да лекуваш.
20 Март 2012 12:18
По отношение на спешната помощ, която е в плачевно състояние, Атанасова обяви, че за да се задържат лекарите там, са нужни по-големи заплати, но пък не може да се ангажира с подобно обещание, защото то е свързано с бюджета.


Тъй, тъй, нека да доразрушим държавната спешна помощ и насочим електората към частната. То вече започнаха да я рекламират, месечната вноска била колкото цената на кутия цигари. Хубаво, ама тогава защо да плащаме каквито и да е осигуровки и данъци? Вече се примирихме да не ползваме "държавната" доболнична помощ, в болниците си доплащаме и за избор на екип, и за консумативи, сега и допълнителна "доброволна" вноска ще ни натресат. Образованието се скапва, и там явно ще трябва да търсим частни училища. Съдебната система - молим се да не се налага да опираме до нея. Полицията - хм, може да има някаква слаба задържаща роля за това, тъмнозелените да не ни нападат, пребиват и ограбват посред бял ден в по-големите градове, ама май частни охранители из кварталите ще са по-ефективни. За к'во изобщо ни е тази държава, която не иска да съдейства за опазване живота на гражданите си?
20 Март 2012 12:22
20 Март 2012 12:37
сип,
при "Семашко" в здравната система е обхванато 100 % от населението. Имаш лекарски и зъболекарски кабинети, дори в училищата. Редовно се прави профилактика. Нямаш финансови или други ограничения за достъп до медицинска помощ, (тъй, като се финансира пряко от държавният бюджет и е безплатна за пациентите), което означава, че в момента, когато имаш някакъв здравен проблем веднага отиваш на лекар, той се хваща в началото, лекува се бързо и лесно.
Лекарят не може да ти откаже прием и лечение, но няма интерес да те вижда пак да му досаждаш със същият проблем. Заплатата му е фиксирана. Затова и те лекува, колкото е възможно по бързо и трайно.
-
При сегашната комерсиална система, практически нямаш профилактика, всяко ходене на лекар и лечение е свързано с даване на пари. Затова и го отлагаш до последно. През това време леката болест вече е станала сериозна и изисква по-дълго и скъпо лечение. Но това е добре дошло, както за фармацевтичните и другите компании свързани със здравен бизнес, така и за търговските дружества, наречени здравни заведения. Ако те излекуват бързо и евтино, то търпят загуби от пропуснати ползи - губят клиент, касичка, брашнено чувалче. Затова и те лекуват колкото е възможно по-дълго и скъпо. Колкото по-дълго - толкова повече приходи.
Същевременно, опитите за преодоляване на това в рамките на тази система, чрез ограничения в пътеките, делегирани бюджети и т.н. водят единствено до това, че пациента се изписва, независимо дали има нужда от още престой и лечение или не.
-
И ще ти дам един прост, макар и не пряко свързан с болничната помощ и касата пример - зъболечението. Преди, един зъболекар ми правеше изцяло по 5 зъба на веднъж за един ден. И още са стабилни. След комерсиализирането на системата един зъб го влачат с месеци, ровят го, промиват го и каквото се сетиш, само и само всеки път да вземат по 10-15-20 лв. за манипулация. В крайна сметка, ако зъбът не се разруши, още при правенето му от престараване и препилване, то най-много след няколко месеца, пломбата, щифта или коронката вече е паднала и се почва наново.
-
Ако преди един малък кариез, просто го почистваха и пламбираха веднага, то сега непременно му правят голям отвар, слягат лекарство, умъртвяват нерва, вадят нерва и т.н. и т.н. не само излишни и скъпи неща, но фактически срещу здравето ти.
20 Март 2012 12:56
Ясно поради какво...

Интересите на десетина човека, колкото и да са финансово подплатени и корумпиращи не могат да противостоят на интересите на милионите хора. Още повече в бедна страна, която няма ресурс едновременно да задоволи и ненаситната алчност на тези единици и да предложи някакво ниво на здравеопазване.
20 Март 2012 12:57
Brightman-е, смени си зъболекаря. Колкото до прословутото зъболечение при социализЪма - ама аз все попадах в новопостроени училища из панелните квартали. Никъде нямаше зъболекар за повече от 1-2 месеца годишно. Минаваха, описваха кариесите ни и си заминаваха. Родителите ми търсеха връзки, за да ме заведат при друг зъболекар. Което беше незаконно, все пак. Децата на родители, които вярваха в системата, се оказваха с извадени зъби още в 7-8 клас.

20 Март 2012 13:09
смени си зъболекаря

Тръндафилка,
лесно ти е да го кажеш. Просто те работят за пари и нямат никакъв интерес един кариез, просто да го пилнат и веднага да ти го затворят, при това стабилно. Поради много високите цени, спрямо заплатите в страната, те имат много малко клиенти и падне ли им някой го цицат до последно. И за да е по-неусетно удължават правенето на зъба и броя манипулации максимално, за да могат всеки път да вземат по 15-20 лв..
-
Мислил съм да направя нещо друго - отивайки на някой зъболекар (нямам постоянен такъв) да му кажа, да каже, колко максимално смята да ме одере и да си спести театрите и размотаването, а просто да му ги дам тези пари и да го направи както трябва и наведнъж.
И ако все пак, това може би би било възможно, то няма как да стане с качеството на материалите, защото ако пломбите и коронките са трайни и не падат, то компаниите ще продават по-малко, а това е срещу търговският им интерес. Те имат интерес да продават повече, а значи, че продуктите им не трябва да са качествени.
20 Март 2012 13:12
Brightman, за пореден път повтарям, потретвам, но май не се разбираме.. И в момента болниците са на бюджет. Това е то Семашко- то при пазарни условия. Не можеш да имаш профилактика, лечение и рехабилитация, без да заплатиш за тях. Можеш да икономисаш само от заплата на персонала, но и това е до време..

20 Март 2012 13:15
20 Март 2012 13:16
Минаваха, описваха кариесите ни и си заминаваха. Родителите ми търсеха връзки, за да ме заведат при друг зъболекар. Което беше незаконно, все пак.

И минаваха и описваха кариесите и направо даваха часове. Даже като малък ме беше страх от зъболекаря и учителката ме е гонила да ме води.
-
И въобще не беше незаконно да отидеш на кой и да е зъболекар. Вземаш си номерче от регистратурата на поликлиниката и най-много след половин час вече си на стола и машинката работи. Даже имаше и нощни дежурни кабинети.
20 Март 2012 13:19
Ако преди един малък кариез, просто го почистваха и пламбираха веднага, то сега непременно му правят голям отвар, слягат лекарство, умъртвяват нерва, вадят нерва и т.н. и т.н. не само излишни и скъпи неща, но фактически срещу здравето ти.

След политиката, космологията и генетиката, Брайти е станал корифей и в стоматологията!
20 Март 2012 13:22
Justinian2,
ти как мислиш, че плашим аз на зъболекар ? Мислиш ли, че НЗОК практически поема нещо ? Не !
-
На зъболекарите им плащам изцяло кеш, но това не значи, че малко кариесче не го превръщат в хралупа и не те мотат цял месец с излишни процедури. Защо трябва да направят едно нещо наведнъж за 20 лв., като могат да го разгърнат до 10 пъти и да вземат 200 лв. ? Те са търговци. Интересуват ги само парите и нищо друго.
20 Март 2012 13:27
Manrico,
вместо да се обаждаш неподготвен, то що не кажеш някой зъболекар, който да не превръща от малък кариес хралупа и да пили зъба, докато стената се счупи от изтъняване ? Щото поне 5 малки кариеса ми бяха превърнати в хралупи и запушени с огромни пломби, които паднаха на 6-тия месец. Да не говорим, че на дъщеря ми и пломбираха част от инструмент в зъба и трябваше да го извади.
20 Март 2012 13:36
Това министерство спокойно може да се закрие.
В момента всичко зависи от Министерството на финансите.
И острите завои в мислите на Булгарбаши (ако случайно го споходят).
20 Март 2012 13:42
Брайти, цялото семейство ходим при една зъболекарка от около 10 години, имаме и доверие, пломба, коронка или мост не са падали. Колко разширява кариесите, не знам, но винаги разказва какви са вариантите за лечение, какви са рисковете, какво непредвидено може да стане и колко приблизително ще струва. Обаче взима скъпичко - обикновена пломба, правена на едно посещение, без лечение, може и към 100лв да иде. За поставяне на имплант (два часа работа заедно с имплантолог) - 2000лв. Въпрос на избор - ти нали беше радетел на свободата на избора?
20 Март 2012 13:46
Това е то Семашко- то при пазарни условия.

Не ! Това са някакви нескопосани опити за ограничаване на разходи в комерсиален тип система. Вследствие на които тя става все по-зле.
-
"Семашко" в пазарни условия е една Национална здравна корпорация (или фондация) собственик на всички здравни заведения, към която всички са на заплата, а дейностите по изграждане и поддържане на сгради, на апаратура, на транспорт, на комуникации, на снабдяване, на лечение са отделни и всяка се управлява пряко от централно ниво.
-
Държавата и привежда от държавният бюджет сумата с която тази корпорация (фондация) се издържа.
---
Да подчертая - основната разлика между "Семашко" (българската система до 1989 г.) и комерсиалните системи "Бисмарк" (сегашната българска) и "Бевъридж" е че се заплаща издръжка, а не дейност.
При "Семашко" и при "Бевъридж", за разлика от "Бисмарк", нямаш осигуровки, а те се финансират от общите данъци и нямаш неосигурени. Обхватът им е 100%.
20 Март 2012 13:48
обикновена пломба, правена на едно посещение, без лечение, може и към 100лв да иде.

Кажи я коя е. Другите не само, че не вземат по-евтино, но те мотаят и хем ти губят времето, хем сбора от пари, които вземат е даже повече.
20 Март 2012 13:55
20 Март 2012 14:01
а не от световната конспирация на зъболекарите

Никаква световна конспирация няма. Просто нормален търговски интерес на един търговец нагодил се към пазара.
-
Ако ти го затвори бързо, то ще вземе 20 лв., а иска да вземе 200 лв.. Ако ти каже, че ще ти струва 200 лв., може и да си станеш от стола веднага. А така те влачи 10 пъти и ти взема всеки път по 20 лв., докато си вземе желаните 200. Същевремено разчита, че няма да си оставиш зъба наполовина, (въпреки, че обикновено точно това става).
И това, че ти губи времето и те разхожда е най-малкото. Най-лошото е, че ти унищожава зъба, докато го "лекува".
20 Март 2012 14:06
А не да ти го запълни на две на три , и след 3 месеца да ти падне пломбата...

Интересно, че правените навремето пломби "на две на три" още си стоят, а правените сега след дълго и внимателно "лечение" падат бързо.
20 Март 2012 14:16
в условията на конкуренция

Ами явно нямаме условия на конкуренция. Дали е, както казват, че е по зеленчуковите пазари, че ако се опиташ да подбиваш цената или да предлагаш екстри идват едни яки момчета и "оправят работата", не знам но едва ли. По скоро спазват "колегиалност", координирана от зъболекарският съюз.
-
А това, че когато ти си за малко в България не те мотат, а направо ти вземат парите е поради ограниченото ти време на престой в страната, за което си ги осведомил. При теб търговецът прилага друг адекватен на сегмента маркетингов подход.
20 Март 2012 14:28
Генек, ами че тя Всестранно развитата Христова личност няма нужда от аргументи. Важното е, че тази фамозна личност е била депутатче, представител на една партийна патерица, яло е народни пари като нищо не правещ отбранител, създател на едно стенвестниче и "най-паче" създател на още една излишна партийка в и без това фалшивата политическа декорация на България. А, забравих - и упражнява логореята си във виртуалното пространство за сметка на невинните и нищо неподозиращи форумци.
20 Март 2012 14:48
няма нужда от аргументи.

Има. Ама интересно защо вместо аргументи и писане по същество все в махленско одумване на форумци те избива.
20 Март 2012 14:48
И въобще не беше незаконно да отидеш на кой и да е зъболекар. Вземаш си номерче от регистратурата на поликлиниката и най-много след половин час вече си на стола и машинката работи.

Ъ? Туй за АБПФК-тата ли се отнасяше? Те ходеха в специални кабинети, там сигурно не се е чакало. Иначе учениците бяха прикрепени към училищния зъболекар. За лечение на кариеси нямаха право да посещават кварталната поликлиника. Там можеха да ходят само при спешни случаи или за вадене на зъби. А студентите, живеещи на квартира, не можеха да получат номерче нито от кварталната, нито от студентската поликлиника. Имаше само една мърла за 3 факултета на Университета, която много трудно даваше номерче, и то за след 3 месеца... Аз тогава станах опитно зайче на студентите по стоматология...

Иначе проблем с частните лекари има, но основно в случаите, когато се налага да посетиш някой специалист за пръв и вероятно единствен път в живота си. Тогава може и да те мотат максимално, и изследванията са все объркани, и могат да лекуват само най-незначителния проблем, пренебрегвайки по-сериозните... И поради това съм много против държавната спешна помощ да се заменя с частна. Ще си плащаш десетина години допълнително за нея, а като ти се наложи да я извикаш - или вече ще е фалирала, или няма да дойдат, после ги съди още десет години, че не са изпълнили договора

20 Март 2012 14:54
Иначе учениците бяха прикрепени към училищния зъболекар.

Тва кои години и къде ? В 70-те и 80-те години, като ученик и студент съм ходил където си поискам. Отиваш на регистратурата на поликлиниката, вземаш си номерче, ако имаш предпочитание към някого им казваш и ти дават за него, сядаш пред вратата, изчакваш си реда от няколко минути да половин час, щото зъболекари има достатъчно и няма опашки, влизаш, сядаш на стола и те почват. Естествено всичко това безплатно и никой, дори не си и помисля да ти намекне за някакви пари.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД