:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е сред шампионите на ЕС по ръст на безработица

Общият брой на европейците без работа счупи 15-годишен рекорд
СНИМКА: БГНЕС
Трудовите борси у нас събират стотици кандидати за работа, но предлаганите работни места са единични, а България продължава да е сред страните в ЕС с най-тежък пазар на труда.
Безработицата в България за февруари според сезонно изгладените данни на Евростат е стигнала 12.4% и това нарежда страната ни сред държавите с най-висок ръст за година. През февруари 2011 г. равнището й е било с 1.3% по-ниско. Хората без препитание са нараснали повече само в силно закъсали икономически страни, а ние се гордеем с финансовата си стабилност.

В Испания ръстът е с 3 процентни пункта и стига 23.6 на сто. В Португалия безработицата нараства до 15% от 12.3% през февруари 2011 г. За Гърция Евростат обявява месечни данни, едва след като националната статистика даде тримесечните, но страната вероятно е №1 в черната статистика, след като през декември 2011 г. безработицата беше 21 на сто, а миналия февруари - 14.9%. В Италия тя скача от 8.1 на 9.3%. В другите държави от ЕС динамиката е около половин процент.

Преди нас по процент на безработицата са още Ирландия (14.7%) и Словакия (14%), но в тези страни е отчетена приблизителна стабилност на пазара на труда - ръстът е само с 0.5% и 0.6%. По-висока безработица вероятно има и в Латвия и Литва, за които също няма месечни данни, но пък там на годишна база е отчетен най-голям спад - от 16.3% през февруари, а през декември безработицата в тях спада до съответно 14.6% и 13.3%.

Средните данни за Европейския съюз бият 15-годишен рекорд, след като в еврозоната тя скочи с 0.8 процентни пункта за година и стига 10.8%, а сред всички държави членки е пораснала от 9.5 на 10.2% през февруари 2011 г. спрямо февруари т.г. Най-стабилен остава пазарът на труда в Австрия (4.2% безработица), Холандия (4.9%) и Люксембург (5.2%).

МЕТОДИКА

Европейската служба за статистика вдигна безработицата в България и със задна дата, след като ревизира данните до август. Така през януари според европейската статистика тя е била 12.2% вместо 11.5%, през декември 11.8% вместо 11.2%, през ноември 11.6% вместо 11%. През октомври ревизията е с 0.4 процентни пункта нагоре до 11.3%, а през септември с 0.2 процентни пункта до 11.1%. "Винаги се прави такова преизчисление, тъй като месечните данни са по-скоро прогнозни, докато не излязат тримесечните на националните статистики", обясниха от НСИ за "Сега" причината за ревизирането на данните. За първоначалните си изчисления Евростат ползва данните на Агенцията по заетостта, която отчита месечна безработица у нас, но само на базата на реално регистрираните безработни. По традиция тя дава по-ниски стойности и за февруари например отчете 11.5% безработица. Освен това АЗ не ги "чисти" от сезонния фактор, т.е. не отчита колко души са намерили препитание само заради старта на летния или на зимния сезон, които най-вероятно след 3-4 месеца пак ще са без работа. Евростат обаче отчита този фактор.
21
3531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
02 Април 2012 20:08
България е сред шампионите на ЕС по ръст на безработица

Гарантирано от ГЕРБ!
02 Април 2012 22:12
Stern,
02 Април 2012 22:15
да е ръст, да е ръст, колко да е ръст.

Важното е че "за пръв път от 23 години...." и СЕГА е в пъти, пъти по добре
03 Април 2012 04:21
Аз не вярвам,че процента на безработицата е този!Възможно е в София да е така.Но в някои райони безработицата е 60-70% и то при положение,че повечето хора са се изнесли по София и чужбина.А моята лична статистика показва,че около 30% от приятелите и познатите ми са безработни.Онези,които имат фирми,съкращават хората и разпродават.Тези май броят само регистрираните безработни...Защо не проверите колко са работещите и да сравните с броя на населението над 18 години?!
03 Април 2012 07:27
дренките узряхафтичките запяха Капитализъммммм, капитализъмммммм
тази поема се посвещава на Мънрикуто и на всички дека мечтаят за светлото капиталистическо бъдеще.
03 Април 2012 08:13
annetaz, прав си! Точно така е, даже има специален термин за останалите - от рода на "трайно демотивирани", в смисъл изобщо не си и търсят работа!
03 Април 2012 08:16
a mrx не бъркай капитализъмо.
твойте хора принципните комунисти пенсионери, ляво ориентирани и обикновени болшевики се превърнаха в прекрасен строителен материал за ГРОБ

Иначе заклинанията "десни сме уа, бачи боко че ги бие комунезите" будят умиление, но разпасаната хунта в момента нямат ориентация освен че са глупаци.

Прочие любимия ви строй от преди 25 години е виновен за случвщото се днес./
Без социалните експерименти тогава шофьорите и фризьорките Евентуално щяха да си знаят мястото и нямаше да бъдат толкова разхайтени или толкова убедени в концепцията за "всяка кухарка"
03 Април 2012 09:09
Мдааа, откакто Тачър натири миньорите от мините и ги накара да се преквалифицират към финансовия сектор и откакто Рейгън не издържа на снимките в "Работническо дело" на бездомни американци, живеещи в кашони по топлопроводите и започна да им раздава кредити на калпак, световната икономика тръгна към крушението, на което всички днес сме свидетели. 30-годишното благоденствие, постигнато изключително благодарение на изсипалия се златен кредитен дъжд, създаде гигантски диспропорции и извращения в политиката, икономиката и изобщо в цялото общество.
Ако до няколко години не се измисли действаща алтернатива на издънилия се постиндустриален кредитен капитализъм (а аз поне засега не виждам такава), ще се наложи неговия рестарт, което окончателно ще повлече човечеството към бездната.
03 Април 2012 09:30
03 Април 2012 09:33
Интел инсайд,

Подкрепям мнението ти.
03 Април 2012 09:52
Щастлив народ, под мъдрото ръководство на Б.Б. в очакване да се появи на хеликоптер с поредната порция социална помощ!
Щастливи работещи роби, под бащинското крило на т.н. бизнесмени, които богатеят и се нареждат в редичка, кой от кой по-богат и влиятелен!
Щастливи родители, които изпращат децата си на софийското летище да подкрепят братските народи по света!
Щастливи пенсионери, които издържат с мизерни пенсии, безработните си наследници, останали на родна земя!
Щастливи сме, че имаме армия с мечтателен президент и строен министър на отбраната, която е пръв помощник на НАТ,О при налагане на демокрация на простите, но богати на нефт или наркотици държави!
Благодарим, че се жертвате за нас!
03 Април 2012 10:20
После някой нека да каже, че нямаме успехи, ето на- сред първите сме! Безработица, безработица- кой каквото има и с каквото може...
03 Април 2012 10:50
Статистиката не е вярна питайте Тотьо процента на безработни не е повече от 0,2 !

Justinian2

А така давай дерзай ние всички във форума сме от БСП т.е. червени , а някои са даже виолетови и розови на сини точки. Но ти давай громи с лозонги !!!
03 Април 2012 12:24
Даааа, за два-три месеца Тотьо успя най-накрая да се пребори с безработицата - вдигна я. Толкова правителства се опитаха да я свалят, но само той успя да я вдигне. БРАВО, Тотьо, Браво, Бойко! Мъка, мъка... не е лесно да вдигнеш безработицата, трябват много усилия и мноооого компетентни служители на бюрата по труда. Цяла гвардия начело с шефа на Агенция по заетостта работи по въпроса как да се вдигне безработицата и явно са добри щом го направиха толкова бързо. И най-накрая ще влезем в някоя тройка на европейските класации, че сега все сме по средата. Господин Премиер, халал да са ви такива кадърни министри!
03 Април 2012 15:22
03 Април 2012 16:50
intel_inside
03 Април 2012 17:33
Но за сметка на това общината, топлофикация, соф вода и други монополисти погват длъжниците с цел да се вземат на босия цървулите. Те това са антикризисни мерки. Няма да обсъждам нивата на нарастване на цените на основни хранителни продукти и горива. Ово е далновидна и европейска социална политика, МАШАЛА!
03 Април 2012 17:38
Трябва високо да се ценят и съветите на някои министри като-козунаците да се правят вкъщи с домашни яйца снесени от жена Ви ако имате такава(да му мислят тези дето нямат) брашното от пшеницата на балкона на осмия етаж, а водата от герана пред блока с дърва в печката от южния парк.
07 Април 2012 05:45
Даааа, за два-три месеца Тотьо успя най-накрая да се пребори с безработицата - вдигна я. Толкова правителства се опитаха да я свалят, но само той успя да я вдигне. БРАВО, Тотьо, Браво, Бойко! Мъка, мъка... не е лесно да вдигнеш безработицата, трябват много усилия и мноооого компетентни служители на бюрата по труда. Цяла гвардия начело с шефа на Агенция по заетостта работи по въпроса как да се вдигне безработицата и явно са добри щом го направиха толкова бързо. И най-накрая ще влезем в някоя тройка на европейските класации, че сега все сме по средата. Господин Премиер, халал да са ви такива кадърни министри!


Уф,кво общо има Тотю?!Тоз е един от многото мухльовци..Ако някой има вина, то е отрочето на СБ-Дянков!Още като дойде и спря плащането към бизнеса,после ги изнуди да им плати с 10% по-малко.И в момента общините нямат пари да платят поръчките си.Болниците също!Като вкара и връзката към НАП за малките бензиностанции и фирми,окончателно ги закла!Неговия основен враг е дребния бизнес,защото това правителство е на олигархията.Но и въпреки това,все пак можеше да се мисли големите тарикати като унищожат малките,да създават работни места.За жалост за подобни мерки няма капацитет..а може би и интерес.
07 Април 2012 21:34
Интел,

Така, е соцът имаше голяма вина за оглупяването на масите, но не единствен. Най-голяма вина за сегашното оглупяване, извикало на живот Герб, имаха "десните" неща - ликвидирането на поминъка, респ. маргинализацията на големи маси народ, икономическото разслоение, мутризацията на икономиката, комерсиализацията на олигархическите медии и превръщането - от тях - на политиката в чалга "шоо".

Тези десни процеси не са само български. Икономическото неравенство, когато е прекалено, е пагубно за демокрацията и в развитите страни, както научават хората и в САЩ в момента. Превръщането на политиката в "шоо" слага капак на тоя процес. Виж фарса на републиканските първични избори. Системата изтиква нагоре маргинали, хора с крайни, екстравагантни възгледи, но които са телегенични и секси за "шоото".

Много се кефя обаче от остротите ти, Интел, срещу Герб. Едно време и аз се отпусках така, но то беше в 2008-10 г. Сега отдавна не пей ми се, не смей ми се. Няма нищо по-лошо за самия него от успешен пророк на идеща катастрофа.
07 Април 2012 22:05
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД