:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ напълно забранява съдебните споразумения при причинена смърт

Делата за непредумишлено убийство - от катастрофа до лекарска грешка - ще минават на три инстанции
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Михаил Миков бе категоричен, че промените са на парче и няма да решат въпроса кардинално.
Покрай широко рекламираните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс срещу шофьорите убийци ГЕРБ се опитва да реши кардинално въпроса със споразуменията с прокуратурата. "Предлагаме да отпадне изцяло възможността за договорка с обвинението при всяко престъпление, когато е причинена смърт по непредпазливост", заяви пред "Сега" шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов, който е и ръководител на групата по промените. В момента споразумение е невъзможно само при умишлено причиняване на смърт.

Без възможност за споразумение за по-лека присъда ще се третират случаи като лекарска грешка, инцидент по време на лов, убийство по непредпазливост при сбиване, жертва при палеж, продажба на отровни храни и т.н. Споразумението като възможност остава например при делата за наркотрафик, подкуп и изнудване. Така може да се стигне до парадокса шофьор, премазал по непредпазливост човек, да лежи в затвора повече, отколкото наркобос, който е постигнал споразумение с прокуратурата.

Сегашните промени бяха разширени заради сериозните критики, че се пишат само за убийците на пътя. Другите поправки в НК и НПК са забрана извършителите на убийство на пътя да напускат страната, както и по-тежки наказания за пияни и дрогирани нарушители, ако инцидентът е станал на пешеходна пътека или ако шофьорът няма книжка. До промените се стигна след провеждането на две кръгли маси с участието на близки на загинали на пътя, на едната от които представители на опозицията и прокуратурата липсваха. На форумите вътрешният министър Цветан Цветанов одобри всяка идея, издигната от роднини на пострадали.

Условните присъди, срещу които протестират близките на загинали на пътя, обаче се запазват в НК и НПК. Както признават неофициално и вносителите, леките наказания "не са проблем на закона, а на прилагането му от съда".

Отпадането на споразумението ще доведе до удължаване на делата с години, защото ще трябва задължително да минават през три инстанции. Това ще възпрепятства близките да търсят обезщетения. Докато има висящо наказателно производство, те не могат да имат граждански и административни претенции.

"Да, ще има по-бавно производство", коментира градският прокурор Николай Кокинов пред "Сега", който е член на работната група по промените. Той уточни, че възможността за споразумение се изключва за всички престъпления, при които има смърт, за да няма обвинения, че се прилага двоен аршин. "В крайна сметка волята на законодателя е волята на избирателя, ние само изпълняваме", коментира Кокинов.

Според Михаил Миков от левицата, който по принцип е противник на споразумението, отпадането му ще доведе до проблеми при събирането на доказателствата, тъй като ще бъде нужно да се събират много повече и безспорни улики. Липсата им ще даде силен коз на адвокатите на обвиняемия. "Подобни предложения на парче са консумация на популистки потенциал от наказателното законодателство", посочи той. Четин Казак от ДПС обясни, че е положително настроен към промените, защото шофьорите убийци често се разминават с леки присъди. Според Димо Гяуров ("Синята коалиция") обаче от ГЕРБ тръгват по най-лекия път, за да се справят с проблема. Той смята, че именно при непредумишлените убийства има най-голяма логика да има възможност за споразумение. Според Гяуров по-удачно ще бъде да се запише в кои случаи има възможност за споразумение и в кои не - например шофьорите, които са причинили смърт в нетрезво състояние, да нямат право на споразумение. Той смята, че няма защо лекарите, които са допуснали неволна грешка, да се приравняват с шофьорите, които са употребили алкохол.

16
3608
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
02 Април 2012 19:37
"Ще"...
-----------
Блогът на Генек
02 Април 2012 19:40
Според Михаил Миков от левицата, който по принцип е противник на споразумението....


Дааа,червените мамини синчета не бива да ги съдят твърде строго, когато причинят смърт зад волана, било в пияно, или в трезво състояние.
Нали,другарю Миков?!?!?!!!!
02 Април 2012 20:06
парадокса шофьор, премазал по непредпазливост човек, да лежи в затвора повече, отколкото наркобос, който е постигнал споразумение с прокуратурата.

Е, тука удобно е пропуснато какво точно ще означава вече "споразумение с прокуратурата"...
Ама ние знаем защо.
А пък то може да означава разкриване на цяла група левенти, от боса до мулетата надолу, нагоре и налево...
Ако не разбирате какво означава това, другарчета, питайте бе , няма срамно...
02 Април 2012 21:29
М'чи те всички убийства са неумишлени, кой баламурник ще каже: "Аз го убих зарад кьопавия алаброс."? Все пак това е крачка в положителна посока, според мен.
02 Април 2012 22:54






Всичкото хубаво, само дето заглавието е слагаческо. Малко.
03 Април 2012 00:45
DABEDABE,
/:/ "М'чи те всички убийства са неумишлени, кой баламурник ще каже: "Аз го убих зарад кьопавия алаброс."? ..."
.........................................................................................
НЕ е важно какво ще се каже, а е важното какво ще се ДОКАЖЕ!
03 Април 2012 04:43
ЕС няма да се върже на това. ГЕРБ се опитват да минат метър по всякакъв начин. На запад такива номера не минават. Нагледал съм се и много съм се смял на дребното хитруване. Не ми се пише дълго да давам примери, но всеки който е живял дълго в англоговорящите страни, разбира за какво става въпрос.
03 Април 2012 06:37
Само така!
Така се режат пипалата на Восьминога.
03 Април 2012 09:09
Според Михаил Миков от левицата ... "Подобни предложения на парче са консумация на популистки потенциал от наказателното законодателство",


Споразумението като възможност остава например при делата за наркотрафик, подкуп и изнудване.


Може и да са популисти, но все пак си оставят една вратичка за след изборите.
03 Април 2012 11:14
Ловкия, попрекалил си малко с филмите
03 Април 2012 15:08
сега да почнат да спазват и 10 божи заповеди и да правиат превенциа да не се случват
03 Април 2012 15:26
Така може да се стигне до парадокса шофьор, премазал по непредпазливост човек, да лежи в затвора повече, отколкото наркобос, който е постигнал споразумение с прокуратурата.

Съвсем нормално! С нарко боса трябва да има споразумение защото той може да разплете целия нарков възел с показанията си, а убиецът шофьор няма какво да разплита! Вестника се опитва да насъсква!
03 Април 2012 16:00
Ловкия, попрекалил си малко с филмите

Тва че гледам много филми, кеч и картун нетуърк нема нищо общо...
03 Април 2012 16:06
Ако някой получи инфаркт, в резултат на атака от статия във вестник, авторът й ще лежи ли в затвора?
03 Април 2012 18:07
Ловкия, попрекалил си малко с филмите

Тва че гледам много филми, кеч и картун нетуърк нема нищо общо...


Гледай си за щатите не зная, но в БГто сички сме братовчеди. Чак такива постановки няма. Половината квартални могат да ти разкажат вериги и прочие ...
03 Април 2012 18:15
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД