:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,968,302
Активни 71
Страници 19,441
За един ден 1,302,066

Мерси, мерси, мосю Саркози

България дължи двойна благодарност на френския президент: че дойде на власт и че си отива
Светослав Терзиев
Френският президент Никола Саркози ни дава втори шанс да му изразим благодарност в последните дни на мандата му, както му бяхме благодарни от първите дни. През 2007 г. той дойде на власт с обещанието да освободи от либийски плен осъдените на смърт български медицински сестри. И го изпълни два месеца по-късно, за което получи най-високо българско държавно отличие и международно признание за човеколюбие. Сега се готви да ни освободи от присъствието си в политическия живот на Европа, за което също е справедливо да му благодарим, защото българите са от народите, които най-много патят от неговата внезапно избуяла мизантропия.Каква е собствената ни равносметкаот 5-годишното управление на Саркози, за което няма как да носим отговорност, но пък търпим последиците му? През лятото на 2007 г. той ни даде първа възможност да усетим силата на европейската солидарност като новоприети в ЕС. В края на мандата си ни изправя пред въпроса дали наистина сме европейски граждани, както пише на паспортите ни, след като Франция започна да ни третира като имигранти извън ЕС. Не друг, а лично Саркози даде тласък за този обрат през лятото на 2010 г. с прословутата си националистическа реч в Гренобъл, която допадна и на други заразени от десен популизъм европейски държави. Той прати България в периферна компания от страни членки, с които да учи първите си уроци по евроскептицизъм.

В началото на мандата му живеехме с усещането за френска подкрепа от инерцията, завещана от неговите предшественици Франсоа Митеран и Жак Ширак, които ни третираха със симпатия като франкофонска (официално) и франкофилска (неофициално) държава. Те окуражаваха френския бизнес да търси ниши в сравнително непознатия му български пазар, насърчаваха културния обмен, пътуванията на граждани между двете страни. Саркози, който не криеше амбициите си да играе ролята на висш комисионер на едрия френски капитал, обаче фокусира вниманието си върху безсмислена покупка от България на четири френски корвети за 1 млрд. евро. Когато сделката, скроена зад гърба на мизерстващия по евростандартите български данъкоплатец, се провали през есента на 2009 г., той загуби всякакъв интерес към големи проекти. Невъзможно е да се намери поне едно знаково френско предприятие у нас, което да бъде свързано с годините на неговото президентство. Обичайно плахият френски бизнес, който има нужда от държавна подкрепа, се осмели да инвестира само в комуналните услуги, слагайки ръка върху готовите мрежи на водоснабдяване и топлофикация в някои големи градове, където има сигурни печалби, а също в мрежа от хипермаркети от типа "Карфур" и "Мосю Бриколаж", предполагащи бързи обороти. Осезаемо е неговото присъствие и в банковите услуги, които обаче в условията на финансовата криза се посвиха. Традиционно силното френско културно присъствие в България залиня и остави само един паметен франкофонски белег - опита на премиера Бойко Борисов да проговори френски в присъствието на Саркози чрез поздрава "бонжуар".

С отдръпването си от България като безинтересна за неговите амбиции френският президент фактически я хвърли в обятията на Германия, която без много усилия постигна влияние, каквото е имала само преди Втората световна война. Стигна се дотам премиерът Борисов да каже на всеослушание в Брюксел, че когато канцлерката Ангела Меркел говори, той я слуша и изпълнява. Историята не помни такова угодничество на високо равнище даже от времето, когато България е била официален сателит на Германия. То не бива да се разбира само като недодяланост на премиера, защото подобно нещо не е казвал нито за американския президент, нито пък още по-малко за френския. На държавно равнище от франкофонията ни остана протоколният прием, даван веднъж годишно в Министерството на външните работи за стотина гости без съществено влияние в политиката на страната, но поддържащи впечатлението, че френският език все още има място в България.

Най-лошото обаче е, чеФранция загуби моралната сила,с която от самото начало на демократичния преход въздействаше за европейската ориентация на България. Само допреди две-три години гласът на френския посланик звучеше в София по-авторитетно отколкото гласа на други пратеници от чужди държави без съчетаването му с пиар хватки като участие в телевизионни сериали. Единственият случай, когато в думите на чужд дипломат се вслуша дори прогнилата ни съдебна система, бе по казуса "Борилски", довел до осъждането за убийство на български студент в Париж на двама синковци, закриляни от мощни покровители в България. Тогава името на френския посланик бе по-добре познато от името на американския посланик в София. Днес е обратното - всички знаят кой е американският посланик (независимо дали го одобряват или не), а името на френския е известно вероятно на най-тесния периметър около резиденцията му на ул. "Оборище".

Вината не е на екселенца, а на неговия началник, който му е подписал акредитивните писма и който сам се лиши от позицията да дава уроци на други държави. Пречупването стана през есента на 2010 г. след речта на Саркози в Гренобъл и започналия масов лов на български и румънски роми за "доброволното" им "асистирано" завръщане в България и Румъния. Тогава премиерът Борисов и бившият президент Георги Първанов запазиха сервилно мълчание, докато цяла Европа не изригна от възмущение, че етническата омраза се превръща в държавна политика на Франция. Саркози бе избрал ксенофобията като стратегия за отнемане на гласове от Националния фронт на Льо Пен пред задаващите се президентски избори. Поради далечния си прицел той не се ограничи само с преследване на ромите, за които си призна вината едва в навечерието на първия тур на изборите, нонастрои французите въобще срещу българите и румънцитеСамо простодушието на някои селски кметове и полицаи в Елзас позволи да изтече информация, доказваща, че властта е пускала вътрешни инструкции до най-ниско равнище за бдителност срещу присъствието на български и румънски граждани на френска земя. На най-високо равнище пък лично президентът Саркози се зае да пречи на двете държави да получат достъп до шенгенската зона без вътрешни граници, като убеди канцлерката Меркел да им пуснат бариерата, въпреки че са изпълнили критериите за членство. Техният общ демарш преди Коледа на 2010 г. бе добре дошъл за Холандия, която самотно издигаше подобна идея година по-рано и не успяваше да я наложи. Когато разбра, че няма риск да се сблъска с позицията на Париж и Берлин, Хага охотно се зае да играе ролята на препъникамък за България и Румъния, което пък позволи на Саркози и Меркел да се оттеглят зад гърба й. Сценката с лошото холандско правителство, и по-точно с лошите политически елементи, които му влияят, е образец в изкуството на дипломатическия наивизъм. Правителството в Хага вече си отива, друго ще дойде, но България и Румъния все така ще бъдат подритвани, докато Париж и Берлин не сложат край на политическия маскарад. Изнудването им чрез Шенген уж под предлог да бъдат накарани да спазват върховенството на закона (борба с корупцията и организираната престъпност) е нагледен урок как може да се злоупотребява с международното право за политически цели. Влиянието на Франция и Германия е достатъчно голямо и ако искаха да го приложат срещу българската и румънската клептокрация, щяха да постигнат забележителен резултат дори чрез простото огласяване на известните им факти - същите, за които се твърди, че се знаят от всички, но никой не се осмелява да свърже с конкретни имена.

Изнудването на някои от тези важни имена обаче служи на Саркози и Меркел да въвличат България и Румъния в схемите си за колективно спасяване на еврото - или по-точно на френските и германските банки, - като премиерът Борисов почти стъпи на гнилата дъска. След като без уговорки подписа през март 2011 г. съчинения в Париж и Берлин пакт "Евро плюс", той като зомбиран с чужда реторика пусна няколко фрази как България трябва да помогне на "братята гърци", но скоро се опомни, защото му бе подсказано, че Саркози и Меркел са взели мярката на България за няколко милиарда евро. Със закъснение Борисов започна да рита и срещу натиска да хармонизира данъците ни с френските и германските, т.е. да ги увеличи два-три пъти, за да угоди на Саркози, възмущаващ се от "данъчния дъмпинг" на единния европейски пазар. Като традиционно социална държава, която преразпределя чрез администрацията си над половината брутен вътрешен продукт, Франция не може да намали данъците си дори при управлението на дясноконсервативен президент, и затова натиска другите държави да ги изравняват с нейните с цел да им отнеме привлекателността за чуждите капитали (включително и френските).

Между първия и втория тур на президентските избори във Франция очакванията на България са скромни. За нея е добре французите да изберат когото искат от двамата кандидати, стига това да не е Саркози.Снимка: Пресслужба на Елисейския дворец
Президентът Никола Саркози бе посрещнат в България през октомври 2007 г. като национален герой заради спасяването на българските медици. Оттогава не е идвал и няма защо.
75
8957
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
27 Април 2012 19:45
Без рушвети няма корвети!
27 Април 2012 19:56
Държавата ни няма авторитет защото е представлявана от прости и алчни управници.Това няма как да бъде скрито.
27 Април 2012 20:14
Предпоследно действие от личната драма на Терзиев със Саркози.
След втория тур вероятно ще отбележим и последното. А га дойде Оландеца, ще настане един франко-социалистически парадиз сюр ла тер.

Инак статията е бая изсмукана от пръстите, вкл. измишльотините за инерцията от времето на Митеран и Ширак, които с блага ръка побутвали безсребърни човеколюбиви французки инвеститори да дойдат у Бюлгарито...
Ц.
27 Април 2012 20:15
Обикновено винаги съм съгласен с Терзиев, но не и сега. Не с примерите и изредените факти, а с изводите.
Каано съвсем накратко -Сарко е (и дано продължи да е) президент на французите, не на българите. Ерго мисли първо за добруването на сънародниците си, а после, по възможност,и за други народи. Франция не е България и там националните интереси са над всичко, доритова да означава да се обиждат българи и румънци с експулсация на определена част от гражданите им, с извъртане по въпроса с Шенген, с натиск да вдигат данъците си. Докато у нас няма национален интерес,поне не и преди да се удовлетвори този на големия, по-големия, най-големия брат и посланника му. Може би затова Терзиев се заблуждава, че Сарко трябва да мисли повече за българите, дори и това да е във вреда на французите.
Относно това:
Само простодушието на някои селски кметове и полицаи в Елзас позволи да изтече информация, доказваща, че властта е пускала вътрешни инструкции до най-ниско равнище за бдителност срещу присъствието на български и румънски граждани на френска земя.

И миналата, и тази година ходих във Франция. Не съм крил, че съм българин, обръщал съм се и съм разговарял с какви ли не французи (говоря свободно езика) - и полицаи, и със заети в туризма,и в музеи, и с кого ли не - никъде не съм усещал неприязъм, камо ли подозрение. Дори и по летищата, къдетоби трябвало да са най-внимателни към нас, според Терзиев.
Виж, и двата пъти, когато ходих в инфоцентър в центъра на Париж (Rue des Pyramides) за транспортни и музейни карти, служителите ме предупреждаваха, че върлуват gitans*, които яко крадат и да внимаваме и пазим чантите и парите си. Без да уточняват националната им принадлежност, макар че водят някаква статистика и ние казваме нашата, просто за французите gitans казва всичко.
*Умишлено ползвам френската дума, че тук май са чувствителни при назоваване на нещата с истинските имена в тази сфера. А във Франция няма политкоректен заместител на думата и тя си е само една.
27 Април 2012 20:17
Очаквах с нетърпение бурната радост на д-р Терзиев и припомнянето на случая с ромите.
Наистина няма и наплив на френски инвестиции, но французите едва ли самотно отсъстват от мъртвилото чуждестранни инвеститори в България.
Готвейки се за Шенген, (където евросъпротивата за българското членство е по-скоро реална преценка и blessing in disguise за България) хубаво е да се замислим за свое продължение на "гръцката стена" по границата с Турция. И, да. несъмнено едно положително за България явление е френската опозиция срещу еврочленството на Турция, за което можем да бъдем само благодарни на г-н Саркози, че ни спестява неудобното положение сами да кажем "не" на съседите.
27 Април 2012 20:25
Знаем, знаем за Френската закуска. Още ни е заседнала на гърлото.
27 Април 2012 20:27
Нито ред за ромите и Саркози. Но ако мистър Станишев беше купил корветите на Саркози, той нямаше да изгони циганите, а и щеше да има нещо на лице от милиардите събрани от Станишев. А сега какво, няма корвети, циганите тука вместо във Франция и следи няма от милиарди.
27 Април 2012 20:29
Щерн, държали са се с теб човешки, щото си мязал на човек...
27 Април 2012 20:40
поздрава "бонжуар"
27 Април 2012 21:12
Терзиев
27 Април 2012 21:23
Мерси, мерси камарад Холандe
27 Април 2012 21:25
Всички франсета, които познавам, са п******ти с еврейско поведение Тези които работят в България напълно, но и онези във Франция на улицата, които като ги попиташ нещо на немски или английски, прекрасно те разбират и усмихнато ти отговарят на френски, отнася се и до служители по летищата. ***
27 Април 2012 22:46
да им пуснат бариерата, въпреки че са изпълнили критериите за членство.

Терзиев ??? Това пък кога стана?
28 Април 2012 00:10
С цялото ми уважение, г-н Терзиев, но нека да оставим настрана трудната любов на фрау Меркел с двамата французи. Темата, навярно, ще представлява интерес за нучните работници от следващия век. Отсега си представям как правнуците на днешните БАН-яджии яростно се самоопровергават в дисертациите си
Злобата на днешния ден обаче е друга - какво става с проекта "Набуко"? В смисъл, не какво става, щото е ясно, а колко са моите, лично моите пари там? И кога ще си ги получа обратно? Честно казано, този просташки въпрос ме интересува несравнимо повече от перипетиите на любовното трио
28 Април 2012 00:23
Светослав Терзиев
-
Освен корветите имаше и едни подводници.
28 Април 2012 01:14
Който не ни дава пари даром ни е душманин!
28 Април 2012 01:42
Смешна история.
Не Станишев виновен че ги купил, ами Саркози виновен че ги е продал.
После нарочно освободил сестрите, че да го наградим. Гадта недна.
И циганите ни не ще, на втората ръка европейци

Аде да идва летещия Холандез и Станишчето да стане пак премиер че да се плеснем с ръце и да се прегърнем. Може пак да подкарат безплатните закуски в посолството както поливаха мижи да те лажим опозиция по времето на Дмитрий Станишеф.
Големи майтапи наистина.
28 Април 2012 01:50
Ще ви кажа, какво ме притеснява:
1/ Каспийско море не е "море" в международноправен смисъл. Разстоянието м/у Бакы и Тюркменбашы /б. Красноводск в б. Туркменска ССР/ е по-малко от 200 км. Това е широчината на Каспий и дума не може да става за 200- милни икономически зони;
2/ Валидната към момента спогодба за Каспия е съветско-иранската от 1940 г., която определя за Иран 20-км от брега му /защо не 12 мили? не знам/;
3/ Наследникът на б. СССР в международноправните отношения, е Русия, според Беловежките споразумения;
Казано с две думи, находището-гигант "Шах Дениз", на което разчита ЕС към момента, е все едно в центъра на Москва.
Обаче! За деленето на мечата кожа, някой си е създал акционерно "дружество" и е направил огромни разходи /злите езици твърдят, 200 милиона евро/, наричано "Набуко".
Въпросът ми, г-н Терзиев, е изцяло личен. Мисля си, че лично аз, по Божията милост и с Неговата прошка, надявам се, за нескромността си, имам повече ум, познания и усет от всички правителства на България. Дори да не е така, не съм давал разрешение никому да пръска мои пари за мъртвородени "проекти".
Искам си парите
28 Април 2012 05:01
Не Станишев виновен че ги купил...

Не ги е купил. И Боко не ги купи. Там е проблема на далаверполитиката на Саркози.
Затова и българите станаха много корумпирани и много лоши. И нямат право на Шенген и въобще на нищо нямат право. Защото известно е, че клиентът винаги има право. А за неклиента следователно е обратното - никога няма право.
28 Април 2012 07:19
Във всеки западняк има нещо еврейско. Саркози обаче, е концентрат от нищо нееврейско.
Но пък е смешен като се пъчи да отрови и сушата, и световния океан, с еврейченето си..
Ако бяха го оставили да затъне във войната срещу Либия, сега щеше да е печен като камилска фашкия
и отдавна щеше да е в историята заедно с обезводнените си себеподобни от пустинята.
Които колкото са много, толкова са и незнайни - какъвто ще е той много скоро.
ПП
За това, че все още е чуруликащ Саркози, заслугата не е на домашната му красавица,
а на Русия и на Китай. Чака го да бъде много разследван дребосък - под лупа ща бъде гледан
и то не защото е дребен, а защото е мега мошенник.
28 Април 2012 08:34
Нищо добро за България не е дошло от Франция. Тоя език, който само като го чуя имам гнусливото чувство, че храчат с обилно слюноотделяне.
А като не Ви харесва Терзиев, четете ВВС. Там дискусията е кого ще подкрепят привържениците на Льо Пен, защото французите никак не са във възторг от многодетния многоженец.
Жалко за Строс Кан, че го дискредитираха така гнусно-цинично, но многото пари не прощават и са безцеремонни.
nikola_tsanev,
много точно отбелязано , за което те адмирирам.
Франсетата са мрънкащите, вечно хленчещи, недоволни комплексари на Европа.


28 Април 2012 08:43
Не ги е купил. И Боко не ги купи. Там е проблема на далаверполитиката на Саркози.
Нека да сме наясно. За да влезе България в ЕС се направиха редица неизгодни сделки - тези подводници, сделката за магистрала "Тракия" с португалската фирма, свързана с Барозо, която Станишев прекъсна едва, когато влязохме в ЕС, след което пък му бяха спрени парите от ЕС, (ако не беше това чакане за влизането ни в ЕС БСП щяха да завършат магистралата и сега нямаше за какво Боко да се дуе), скандалът с плащането на PR- a на оня австриец и т.н. Друг е въпросът каква ни е ползата от ЕС. Но времената са такива, трябва да се чака за да се види накъде ще тръгнат нещата.
28 Април 2012 08:53
Нищо добро за България не е дошло от Франция. Тоя език, който само като го чуя имам гнусливото чувство, че храчат с обилно слюноотделяне.
Вижте сега, французите (най-вече политиците) не са зле настроени към нас, за разлика от британските политици, които винаги са били против нас. По-скоро нямат отношение.
Французите са с голямо самочуствие и ама имат защо - дали са много на световната култура. Все пак заедно с Германия са водеща нация в Европа. Великобритания се е лепнала за САЩ и стои някак си настрани от Европа.
28 Април 2012 09:31
Поредната наукообразна статия. Манджа с грозде или за всекиго по нещо. Във Франция, както е и по останалият свят по-голямата част от матРияла действа първосигнално по време на избори. Гласува първо против и то на база външни белези. След това за този който обещава най-много при положение, че се води "неопетнен". Както пише Франсоаз Саган в култовият си роман "Добър ден тъга", "някои хора цял живот минават за добри само защото обстоятелствата не са им предоставили възможност да се покажат в истинската им светлина". Цитирам по памет, смисълът е запазен 1:1.
28 Април 2012 09:46
За да влезе България в ЕС се направиха редица неизгодни сделки - тези подводници, сделката за магистрала "Тракия" с португалската фирма, свързана с Барозо, която Станишев прекъсна едва, когато влязохме в ЕС, след което пък му бяха спрени парите от ЕС

Хехе дедо Мархе, изчакай поне конгреса бе, не хаби вицовете напразно
28 Април 2012 12:31
Трябва да сме дълбоко признателни на френския президент и неговата бивша съпруга за спасяването на българките в Либия. Добълнително шапо - за личния ангажимент и принос на Саркози за изличаването от земята на изрода Кадафи.
Лично аз - като българин живеещ във Франция - не виждам особена разлика в отношението на французите към нас с идването на Саркози. "Асистирано" завръщане на роми има периодично и ще има след като (ако) Саркози бъде заменен от Оланд.
28 Април 2012 13:23
До Maradona ...Но ако мистър Станишев беше купил корветите на Саркози...
Е Медведев като ги купи...барабар с един бъльк военни вертолети...да не би да остана президент...нищо,че и той е юдей. Остана си сал с едно потупване по рамото...и един полу-изгонен за компенсация от Францата руски олигарх от същия произход Б.Б.(Борис Березовски...да не се бърка с местно "величие".
28 Април 2012 13:30
БатВаню,
5 медицински сестри и един палестинец бяха спасени от основателна или не смъртна присъда. Същевремнно много други жени, мъже и деца бяха хладнокръвно избити от френските бомби. И единствената им вина бе, че живеят в страна с петрол, който Саркози иска за спонсорите си. Други хиляди бяха прогонени от домовете си към Лампедуза. Въобще Саркози е хуманист та дрънка.
28 Април 2012 13:39
Да обобщим Брайтмана: Сарко е лош за България, защото се намеси в Либия и свали Кадафи, който беше еманация на доброто за България.
28 Април 2012 14:13
бонго-бонго,
ами да ти перифразираме мислата, пък ги кажи дали е вярно:
Сарко е лош човек, защото се намеси в Либия, изби много невинни либийци, разстрои живота на хората, включително и българите там, предизвика емигрантска вълна към Европа, за да назначи на мястото на Кадафи, човекът осъдил българките на смърт, за да открадне петрола на либийците.

28 Април 2012 15:19
До Mrx***
Но времената са такива, трябва да се чака за да се види накъде ще тръгнат нещата.
Ще тръгнат на Изток приятел...откъдето и са дошли...ако искаш можеш да ги чакаш на Лъвов мост с букет цветя...
28 Април 2012 15:25
Без да съм обожател на г-н Саркози, нека напомня, че той е десен, при това доказан политик. Оланд е социалист.
Тук е времето да напомня и това, че извеждането на една икономика/общество от сериозна криза е по принцип дясно занимание. Левите имат за основна задача да харчат изкарани вече пари, с което да доведат обществото до криза. Такова е разпределението на ролите в политическия театър.
Франция е в криза и има нужда от дясно управление. Няма как да го получи от Оланд, който на всичкото отгоре никога досега не се е доказвал на полето на практическата политика. Поради което верният избор би следвало да е Саркози. Е, на 6-и ще разберем дали французите мислят по този начин.
Във всички случаи решението им ще засегне и нас, българите. Просто Франция е един от локомотивите на ЕС. Ако там започнат леви щуротии - нищо добро не чака и нас.....
28 Април 2012 16:23
Статията е една типична българска боза!
Надявахме се, че като изнесем циганите си във Франция, ще потушим вътрешните си проблеми с интеграцията им. За съжаление, "хитрия" ни балкански ход не мина. Нормално е, ЕС да не иска експорт на крадци и проститутки от новите си бедни провинции.
Не ни е виновен Саркози, а българския манталитет!
28 Април 2012 16:25
ivoradev,
1. Ако назовем Саркози "десен", то едва ли може да има по-въздействаща антиреклама за "дясното";
-
2 Кризата е на пазара, а това означава на размяната. Концентрацията на производствени възможности и ресурси изважда парична маса (посредникът на размяната) от обращение, вследствие на което срива и пазара. Следователно политика за увеличаване на концентрацията на ресурси и производствени възможности ("дясна" политика) само задълбочава кризата. Нужна е точно обратната политика - на равномерно разпределение на ресурси и производствените възможности, на стимулиране на производството, чрез стимулиране на потреблението. С други думи - възстановяването на пазара изисква "лява" политика.
28 Април 2012 16:34
Стигна се дотам премиерът Борисов да каже на всеослушание в Брюксел, че когато канцлерката Ангела Меркел говори, той я слуша и изпълнява. Историята не помни такова угодничество на високо равнище даже от времето, когато България е била официален сателит на Германия.
Ама наистина ли този нещастник е дърдорил подобни глупости?
28 Април 2012 22:59
Много си го харесвам Светльо Терзиев, ама не и този път. Какъв "Шенген", г-н Терзиев? Виждате какво представлява България! Говорите като физкултурника - министър, който като кречетало повтаря как е изпълнил всички шенгенски изисквания, ама тия лоши холандци...
28 Април 2012 23:29
Да не се окаже изненадан другаря Терзиев, ако вземе че се случи франсетата да изберат Сарко другата неделя, при алтернативата на Оланд, който обещава главно повече и повече държавни харчове, т.е. зъдалбаване в дълговата криза?
А се оказва че френският цоциалист не знае да направи и една елементарна сметка:

Натисни тук

29 Април 2012 00:43
Категорично споделям написаното от Терзиев. От гледна точка на българският интерес в Европа е добре Саркози да слезе от сцената. Майстор на задкулисните игри Саркози е опасен и вреден за такива източноевропейски държави, като България, представителите на която са повече от всякога неподготвени и неопитни във външната политика. За съжаление външната ни дипломация в лицето на министър Младенов е на такова ниво, че трябва да се молим представителите на другите държави да са благосклонни към България, тъй като в противен случай със сигурност нейните интереси няма да бъдат защитени. Много спорна е и тезата, както за решаващата роля на Саркози при спасяването на нашите медици, така и за мотивите от които е бил воден. Очевидно беше сключена сделка между полковника и Саркози и свободата на нашите медици беше само малка част от тази сделка или с други думи нашите медици бяха изтъргувани. В потвърждение на последното е и излязлата днес информация за финансираната от Кадафи предизборна кампания на Саркози на последните президентски избори, които той спечели. Ако се вземе под внимание и безспорния факт, че именно по инициатива на Саркози и с основното участие на Франция беше проведената в нарушение на международното право военна операция "Зората на Одисей" чрез която беше свален режима на Кадафи и беше сложена ръка на либийския нефт, пъзела евентуално може и да се нареди.
29 Април 2012 02:22
dvama_drugari 28 Април 2012 01:50
Мисля си, че лично аз, по Божията милост и с Неговата прошка, надявам се, за нескромността си, имам повече ум, познания и усет от всички правителства на България
Кхъ-кхъ ..
29 Април 2012 05:53
dvama_drugari28 Април 2012 01:50

Ще ви кажа, какво ме притеснява:
1/ Каспийско море не е "море" в международноправен смисъл.

Каспийско море няма да бъде море никога в международноправен смисъл другари...
Защото противното, даже като хипотеза, поражда въпроса за друго международно правно основание...правото за свободно преминаване през протоците които свързват международните морета... ако разбирате за какво иде реч.
А за парите он Набуко, ще Ви кажа и на двамата - няма да си ги получите обратно...и аз няма да си получа моят дял. Тези дето ги взеха, не обичат да плащат. Други са вече силните на деня...не, че те обичат да плащат на надупени държавици, регулярно по дефиниция изтеглящи "късата пръчица".
29 Април 2012 06:48
Данил
28 Апр 2012 16:34
Стигна се дотам премиерът Борисов да каже на всеослушание в Брюксел, че когато канцлерката Ангела Меркел говори, той я слуша и изпълнява. Историята не помни такова угодничество на високо равнище даже от времето, когато България е била официален сателит на Германия.
Ама наистина ли този нещастник е дърдорил подобни глупости?

http://www.segabg.com/article.php?id=585479
Когато канцлерът говори, аз слушам, след това изпълняваме правилните решения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Берлин преди утрешната среща с канцлера на Германия Ангела Меркел
29 Април 2012 07:20
Ама наистина ли този нещастник е дърдорил подобни глупости?

За втори път ти казвам, Даниле, че ставаш жертва на форумния тон спрямо Борисов, който в повечето случаи е необективен, много меко казано. Борисов съвсем не е човек, който безкритично "поддаква" на Меркел, Саркози или на брюкселските бюрократи като цяло. Примерите за това са много - отказът да участваме в схеми за подпомагане на Гърция, острата реакция срещу допълнителните изисквания за Шенген, изказванията му в Баку за Южния газов коридор.
29 Април 2012 08:07
Дори да не е така, не съм давал разрешение никому да пръска мои пари за мъртвородени "проекти".
Искам си парите


A ключа от квартирата не щеш ли? И като ви знам кви сте, като оня от Швейк, дето се мислел за св. св. Кирил и Методий ще искате двойна порция
29 Април 2012 09:05
tub, не си прав, ако търсиш аналогии между Каспийско и Черно море. Статутът на нашето море не прави никакво изключение от общия международен режим на останалите морета. Зоната на проливите също е "открито море", съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., при съхранение суверенитета на турската република.
За Южния газов коридор ЕС води сложна игра с Азербайджан, като статутът на Каспия е само една от неизвестните извън контрола и на двете страни в процеса. Другата е преминаването на газа през Турция и като търговска схема /според турските закони, няма такова нещо като "транзит" на газа. Турция го купува на едната граница и го продава на другата; в този смисъл "Набуко" тръгва от Малко Търново/ и като инфраструктура /Турция и Азербайджан не щат "Набуко" и лансират своя проект за трансанадолския газопровод TANAP/. Втората е собствеността на "азербайджанския" газ. Всъщност, само 1/4 от сегашния добив е на държавната компания SOCAR, останалият е на консорциуми. Още по-малък е делът на Азербайджан в големите количества от "Шах Дениз", на които разчита ЕС. Водещите играчи там са Statoil и British Petroleum, с около половината от находището. Третата са конкуриращите се проекти на територията на ЕС. "Набуко" е собственост на държавни компании, които са твърде дребни на фона на съперниците му. Основните акционери в Трансадриатическия газопровод TAP са френската TOTAL, чрез швейцарска фирма и Statoil; в газопровода "Югоизточна Европа" SEEP е British Petroleum; италианската Edison е в Интерконектора Турция-Гърция-Италия ITGI.
Казвам всичко това, за да покажа, че съвместните инициативи на ЕС изобщо не изключват острата конкуренция на всички равнища - глобално /между ЕС и САЩ, с интересите им в Турция, Грузия и Азербайджан/, регионално /между ЕС и страни извън него/, вътрешно /между отделните страни от ЕС/ и корпоративно.

29 Април 2012 09:28
Brightman,
1. Г-н Саркози едва ли е най-успешният десен френски политик. Но да се определи човекът, на когото французите дават доверието си от години като "най-въздействаща антиреклама на дясното" е някакво недоразумение. Вероятно нямате никаква представа за политическата култура на френската нация, нито за това какво е провал в дясна политика, за да твърдите това.
2. Определенията Ви за дясно и ляво са много интересни. За съжаление отново е налице едно фундаментално незнание - а то е, че няма сериозна криза, която да е била разрешена от леви политици, чрез лява политика. Това е чисто статистическа истина, която Ви е непозната. Съветвам Ви да се запознаете с нея.
Успех!
29 Април 2012 11:35
ivoradev,мантрите ,че няма сериозна криза , която да бъде решена чрез лява политика и леви политици , ги разказвай в кварталния реститутски клуб или на останалите кръжочници на Мартинчо -Алелуята.
Защо ли ? История, практика , данни - бол. Изучавай. И мисли, преди да наплескаш клишетата.
Успех !
Това, от което се притеснява Саркози е не, че ще му искат да върне парите на Кадафи или че не може да продължи политиката си, а опасността кръгът около Ширак да не започне разследване за корупция с негово участие с давност години назад. А петролната война в Либия, която донесе смърт на десетки хиляди невинни либийци и хвърли страната в междуплеменна касапница и мизерия - това друга тема.
Както и факта, че политиката на Саркози е пречка номер 1 на БГ за Шенген.
29 Април 2012 12:03
политиката на Саркози е пречка номер 1 на БГ за Шенген.

Ако не ме лъже паметта, тук единодушно се съгласихме, че на нас Шенген не ни трябва, даже е лошо.

Но ако Саркози не бъде избран, ние ще сме много по-добре. Нали така казват социалистите тук, а те никога не лъжат.
29 Април 2012 12:17
Тъпо Говедо, и аз мисля , че Шенген не е проблема на БГ и че нямаме голям интерес от Шенген. Но визирам приципа в политиката като такъв .
Френската инфоагенция Mediapart е поместила инфо, че в 2007 Кадафи е финансирал предизборната кампания на Саркози с 50 млн евро.Като доказателство агенцията представя постановление за подпис от Кадафи на външния министът Муса Кус . Външния министът заявява ,че е постигнато споразумение за това.
На 10.12.2006 този документ е бил предвижен за подпис от Башер Салех- известен като личния ковчежник на Кадафи. За благодарност, същият този Саркози, само и само да угоди на Тотал и компания, да спре измъкването на африканските народи от колониалната тиня , което беше политика на Кадафи, френският президент изсипа тонове бомби и разкапа една иначе социално устроена и подредена в региона държава.
Падне ли от власт- тепърва започват проблемите на Саркози. И той много добре го знае това. Затова е провесил нос.
29 Април 2012 12:20
Падне ли от власт- тепърва започват проблемите на Саркози.

Че на нас какво ни пука за неговите проблеми?
29 Април 2012 12:23
политическата култура на френската нация

Трите кита на тази култура са Трите "Е" - Елитаризъм, Етатизъм, Егоизъм. Заради първите две, Франция никога не е нито изцяло "лява" - колко "лява" може да бъде страна, управлявана от 200 семейства?, нито изцяло "дясна" - етатизмът е в основата на френската държавна традиция от времената на Ришельо, през Наполеон, Робер Шуман и Дьо Гол, та до ден днешен. Но днес тези две "Е" са изцяло вътрешна работа на французите, а нас ни интересуват проявите на третото "Е" и не като особеност на френската политическа култура, а като доминанта във външната политика на Франция. Саркози ще бъде запомнен като несполучлив президент, главно защото не успя да маскира, както направиха предшествениците му, феноменалния френски егоизъм нито с етатизма на голистите Помпиду и Ширак, нито с егалитаризма на Митеран.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД