:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,539
Активни 66
Страници 1,827
За един ден 1,302,066

Яжте си компютрите – copy-paste, Microsoft World

Димитър Денков
Президентът на Република България Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ, се срещнал с Бил Гейтс, съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", Сиатъл. Както съобщава на 16 май 2012 г. агенция БЛИЦ, "президентът и гениалният програмист" обсъждали продължението на проекта "Глобални библиотеки България".

Проектът сам по себе си е прекрасен. В него засега са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места. 71% от библиотеките са в села. Имало данни, че компютърните системи в библиотеките в тези населени места се използвали за попълване на документи за кандидатстване по европейските проекти или за търсене на работа. Чудесно! На село, както всички знаем, работа няма никаква и най-естествено е да се търси с компютър и по европейски проекти. Пък и в библиотеките рядко влизат книги, за четенето е най-естествено да се ползват съвременни технологии, по възможност с платен достъп.

Затова изглежда разумно да се вслушаме в думите на единия президент, както ни го предава другият: "Бил Гейтс посъветва, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии и образованието, защото през 21-ви век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание", докладва пред журналисти Росен Плевнелиев с характерния си порив към възторженост, разгъваща се като дърводелски метър. И се радва, че Бил Гейтс може да дойде някой ден у нас; тук щели да се върнат компютърните ни гении. Зад него посланичката Поптодорова кима: "Точно така!" (вж. новините по bTV, 16 май 2012 г. http://btvnews.bg/svetut/amazing.html#video).

Най-напред това ме върна към изявата на президента преди десетина дни в Рибново, където написа нова страница в историята му и си спомни, че ставал рано, нижел тютюн (Пушенето вреди сериозно на Вас и другите около Вас!), и ей го - президент. После темата за високите технологии и суетата от съвпаденията ме отнесе към Рашо Модерния. За него писах точно на 16 май 2008 г. Няма как да не повторя тая физиократска притча, разбира се, с copy-paste възможностите на Microsoft Word или, ако предпочитате, World.Чуя ли напоследък за криза, си спомням за Рашо Модерния,пазач на училищно опитно поле, запуснато в средата на осемдесетте години. За по-младите следва да се обясни, че почти всяко училище в България имаше някога опитно поле. Там децата садяха и се грижеха за разни зеленчуци, а класовете, особено началните, се съревноваваха чии марули, домати и краставици ще са по-хубави и повече. Към тия опитни полета често пъти имаше кокошарници и зайчарници, а някъде - дори коза. За още по-младите сигурно ще трябва да се обяснява какво е кокошка, заек и коза, но ако река да го правя, в целия вестник няма да остане място за по-важни неща, осведомяващи ни за живота като такъв. Затова тях ще ги упътя към зоопарка, а ние нека се върнем към човека...

Та когато директорът на училището го викнал да му съобщи, че опитното поле се закрива, селото ще става от градски тип, а България - "нация техническа, нация комунистическа", Рашо изразително прочел лозунга над директорското бюро "От всекиго и във всичко качество и ефективност, ефективност и качество". После, вървейки към дома си, казвал на всеки срещнат: "Яжте си компютрите". Защото в училището били докарали два "Правец"-а и чакали програмист, за да покаже на учениците и родителите им чудесата на техниката. Програмистът така и не дошъл; Рашо останал без работа - опитното поле го дали за лично ползване на учителя по физическо.

От тая история днес е останал компютърът, водещ се още на отчет при кмета. Училището бе закрито наскоро; директорът, учителят по физическо и Рашо отдавна са в един по-добър свят; на мястото на опитното поле има бензиностанция. Опитните полета обикновено биваха край пътя в края на селото или града.Останала е и Рашовата приказкаТя се припомня най-вече по празници, когато гостите почнат да се оплакват от скъпия и отровен зарзават в града, хвалейки марулите от бабината градина. И тук бабите казват: "Луд, ама позна човекът, дойде да си ядем компютрите."

Като повечето пророци приживе и Рашо минаваше за чалнат в селото си. По-милозливите обясняваха, че откачил, когато го зашеметила бомба при голямата бомбардировка в Дрезден в края на войната: там следвал агрономство. По-злобните твърдяха, че бил такъв по рождение: баща му пиел много, а майка му се учила да свири по време на бременността - в чорбаджийската къща имало пиано. При вродена или придобита кротка лудост, с тоя произход и с незавършено образование Рашо могъл да стане най-много пазач на опитно поле. Уволнен, той оцеляваше благодарение на кравата си, чието мляко смучеше направо от вимето. Пари почти не ползваше, беше загубил документите за пенсия, а настанените в къщата му плащаха десетина лева нормиран наем. Понякога хората го черпеха в хоремага с вафли и лимонада и го разпитваха за новините, та да се посмеят. Рашо слушаше немски радиостанции и започваше информациите си така: "Най-модерно в политиката днеска е..." Оттук дойде и прякорът Модерния, сменил по-стария - Рашо Опитното поле.

От него за пръв път чух за доклада на Римския клуб за границите на развитието, както и за партията на зелените, в която щял да се запише. Искаше да се бори заедно с тях срещу атомните електроцентрали и азотните торове, но най-напред срещу закриването на училищни опитни полета в Германия и у нас. Дори беше написал писмо до Петра Кели и генерал Бастиан, но не и до Йошка Фишер и Даниел Кон-Бендит, на които изобщо не можело да се вярва. Днес виждаме колко е бил прав в последното.Тия имена звучаха в хоремага като от чужд и побъркан святне само защото за тях говореше селският чудак. Пропагандната машина бе впрегната да представя живота извън социализма предимно с чудатости и крайности, като пропускаше нормалното само тогава, когато то отговаряше на интересите на строя. Петра Кели и генерал Бастиан бяха известни борци срещу ядреното оръжие и американските бази, а Йошка Фишер и Кон Бендит - хулигани, които злословят както против нашия социализъм, така и против техния капитализъм. И всеки се смееше, когато тая компания се свързваше с Рашовото опитно поле. Колкото и да не се вярваше на пропагандата, тя доукрепваше неизтребимата нагласа, според която тъкмо чудното и крайното е интересното в света, докато нормалното е банално и няма защо да му се обръща внимание. Рашо беше ходещо доказателство за тая истина, ако не броим, че лудостта му задоволяваше и извиняваше потребността да се свързват и казват неща, за които не толкова бе забранено, колкото не можеше изобщо да се мисли.

Впрочем на Рашо му бяха дали прякора Модерния на подбив и в друг смисъл. Той говореше за най-модерната политика, но същевременно се противеше на техническите нововъведения с чудатия си начин на живот. В него кравата и радиото "Блаупункт" му бяха най-близки същества. За лампите на радиото той даваше малкото спестени пари, но никога не си купи транзистор или телевизор. Поради това мнозина мислеха, че не е луд, а се прави на такъв. Рашо имаше дълбоки основания за недоверие към новата техника: той бе преживял ефектите й върху главата си при бомбардировката над Дрезден.

Може би там, в недостъпния за нас ум на недипломирания агроном, са се срещнали за пръв път жаждата за живот, страхът от техниката и образът на разрухата, за да доведат след години до пророческото "Яжте си компютрите". Произнесено при освобождаването на един чудак от длъжността "пазач на опитно поле", то все повече напомня за длъжността да се пази здравият разум. Поне докато наистина не сме прояли компютри.

 Колаж по повод посещението на Плевнелиев в САЩ, публикуван във Фейсбук с автор Владимир Дойчинов.
101
17988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
18 Май 2012 20:02
Дядо Йоцо видял човека. Модерните му видели опинците.
18 Май 2012 20:25
Дълбок поклон!
18 Май 2012 20:33
Денков, ако след няколко години се окаже, че тези усилия на Плевнелиев са допринесли по някакъв начин за развитието на производството, образованието, науката и други неща, ще се извиниш ли за иронията и присмеха над този човек, когото ти несъмнено смяташ, че превъзхождаш? Или ще си забравил и ще се присмиваш на някой друг, който се е осмелил да разчупи някои стериотипи?
Колумнистите слязоха на нивото на форумната агитка. Или пък стана обратното? Трудно ми е да кажа.
18 Май 2012 20:35
Колумнистите слязоха на нивото на форумната агитка. Или пък стана обратното?

Не съм забелязал антибоковашката агитка да си е вдигнала нивото. Напоследък даже и оригинална псувня, клетва или заклинание не са измислили
18 Май 2012 20:43
ще се извиниш ли за иронията и присмеха

Няма да се наложи. А вие, колега, сър, ще се наложи да се регистрирате под друг ник и да почвата отначало. Заради новата амбразура ще се наложи.
А
гениалният програмист
Гейтс не е написал нито един програмен ред в живота си.
18 Май 2012 20:49
И аз съм чувал, че Бил Гейтс не е програмист, а ловък търговец. А другия петък пак ли ще е същия copy-paste?
18 Май 2012 20:53
ако след няколко години се окаже, че тези усилия на Плевнелиев са допринесли по някакъв начин за развитието на производството, образованието, науката и други неща, ще се извиниш ли за иронията и присмеха над този човек, когото ти несъмнено смяташ, че превъзхождаш?

Малцина сме тука дето не превъзхождаме чехля. Всите останали са по френски тИрлици в къщи. И е добра идея материалите да се пишат според читателите
Поне е ясно кой-какво.
18 Май 2012 20:59
Luka -
Манерко и сър Джон, вие наистина ли вярвате, че програмист, реализирал се в щатите и получаващ 6 цифрена сума в УСД (макар и годишно) ще се върне в БГ за 2-3 хиляди BGN?
И въпреки тази откровена глупост, все още си мислите, че този човек (Росен Памперслиев) не е умствено увреден?
18 Май 2012 21:01
Опс, Luca, извинявай, че съм ти сбъркал името и съм го изписал Luka!
18 Май 2012 21:16
Колумнистите слязоха на нивото на форумната агитка. Или пък стана обратното? Трудно ми е да кажа.


Най-жалкото в случая е, че вие се опитвате да говорите за ниво.
Кое образование ще променя Плевнелиев? И как? Как може да се опитвате да натрапвате брътвежите на един меко казано странен човек, като азбучни истини? А Вие конкретно какво разбирате от образование? Колко човека сте образовали? И колко човека е образовал Плевнелиев?
Поне да се беше постарал себе си да образова.
18 Май 2012 21:17
Към тия опитни полета често пъти имаше кокошарници и зайчарници, а някъде - дори коза. За още по-младите сигурно ще трябва да се обяснява какво е кокошка, заек и коза,

Определено ще трябва.
Аз преди седмица попаднах в ситуация да обяснявам на 16-годишни какво е пасбище, вършитба и комбайн.
На следващия ден се наложи да обяснявам какво е гайтан, папуци и опинци, навои (навуща).
В същото време научих, че малкото на овцата се казва чеверме, а не агне.
18 Май 2012 21:21
Малцина сме тука дето не превъзхождаме чехля.

Елен, аз не превъзхождам Плевнелиев, следователно съм силно превъзхождан от вас и от автора на статията, затова моля за вашето снизхождение. Позволете ми все пак да изразявам понякога скромното си мнение.
18 Май 2012 21:25
В същото време научих, че малкото на овцата се казва чеверме, а не агне


Добро попадение

Днес се смяхме до сълзи в учителската стая, защото колежката помолила един "образ невъзможен" да й даде пример за масово събиране на хора. Очаквала да й каже - митинг. Но той казал - оргия.
Още ми е смешно
18 Май 2012 21:29
Сър, съвсем огелпи конците ... сал с един високопарен стил не става.
Поне във форума на "Сега" , де.
18 Май 2012 21:34
Драги ми Джон, ако прочетеш внимателно, ще разбереш, че аз също не се смятам от превъзходната група.
И адмирирам усилията на президента.
Със сигурност смятам, че ще са по-полезни от Гоцевите авджилъци.
И сравнението със затритото опитно поле намирам за неадекватно и меко казано тенденциозно. Нуждите от опитно поле и компютри не могат да се противопоставят.
Не и от интелигенти. За уволнения селянин е ясно.
18 Май 2012 21:37
след няколко години се окаже, че тези усилия на Плевнелиев са допринесли по някакъв начин за развитието на производството, образованието, науката

Хуморът Ви не е английски, а немски.
Предлагам Ви за следващия си ник да изберете "ландграф Ханс".
18 Май 2012 21:40
Сър Джон по същество е прав и ви го казва искрено. На всички ви се привиждат чевермета, но малцина се сещат, че първо трябва да си отгледат агнета. Не се връзвайте като агънца на рекламите от телевизията и на локумите на шмекерите от политиката.
18 Май 2012 21:40
Писи,
забавното е, че се наложи да обяснявам тези неща абсолютно в контекста на горните авторови разсъждения. Обобщавайки резултатите от Индустриалната революция реших да цитирам Хайтов, казвайки че когато светът тръгне да си събува папуците, ще си свали и потурите. Този извод обаче им прозвуча на патагонски - квой туй папуци и потури. Светът със сигурност отдааааааааавна ги е събул и свалил.
18 Май 2012 21:41
И ние в Перник си имаме като този сър.
Същите бисери.....
18 Май 2012 21:41
Денков, че сте последовател на Джимо е видно и без лупа.
Но ще трябва с понапънете малко повече..
Все пак, благодаря Ви!
18 Май 2012 21:41
Яжте си компютрите – copy-paste, Microsoft World

Акад.Балевски, лека му пръст, преди повече от 30 години казваше: "Компютърът е вратовръзката на джентълмена".
18 Май 2012 21:43
Те, програмистите, няма да се върнат защото Плевня ги кани, а защото "най-големио програмист" ще ги изпрати да конкурират от БГ целата Фселена, включ. Слънцето. Кой ще върне томатите мий много любопитно? С фграден алгоритъм за дъфчене, преглътване и директно пакетиране на крайния продукт. Пфу, да не им е уроки, големи технологии зреят.
18 Май 2012 21:44
Не съм забелязал антибоковашката агитка да си е вдигнала нивото. Напоследък даже и оригинална псувня, клетва или заклинание не са измислили

Ами, така е. Нивото на Боко, Цецо, плевела, Цецка, фидоска и т.н. е толкова ниско, че човек и по корем да легне, пак се извисява.

За псувните - трудно, да не кажа невъзможно - е да измислиш "псувня, клетва или заклинание " , което да обижда гореупоменатите повече, отколкото цитати на собствените им изказвания. Чети плевела и ще се убедиш.
18 Май 2012 21:46
Те, програмистите, няма да се върнат защото Плевня ги кани...

Няма да се върнат, защото плевелът ще дава пари на "чужди инвеститори", не на програмисти.
А пък за лекарите, които бягат на поразия и дума да не става.
18 Май 2012 21:48
Елен, съжалявам, че не усетих иронията
Колкото до Плевнелиев, предпочитам за президент дон Кихот пред доскорошния бай Ганьо, правещ избори.
18 Май 2012 21:55
Калки, не изпадайте в паника. Както казва баба Гицка, който има компютър да си яде компютъра, който има компот да си яде компота.
18 Май 2012 22:15

И колажа не лъже ...

Програмистки ще да са ...

18 Май 2012 22:19
Сър Джон, вий да не сте самата Цецка Цачева, щотУ аз за други фенове на президента се не сещам?
18 Май 2012 22:23
Сър Джон, компа не ви е виновен за повторенията, sorry!
18 Май 2012 22:30
Политиците , които избираме , са мяра на способността ни за общо развитие . Посещението на Президент Плевнелиев в САЩ е в уверение към любезните му домакини , че ние все още можем . Дано , ама ...
18 Май 2012 22:34
Манерко и сър Джон, вие наистина ли вярвате, че програмист, реализирал се в щатите и получаващ 6 цифрена сума в УСД (макар и годишно) ще се върне в БГ за 2-3 хиляди BGN?

За щатите не знам, когато съм смятал за себе си за западна Европа, съм си калкулирал грубо съотношение 1:3 или 1:4 като съотношение, при което ще имам материален стимул да емигрирам - двойно по-високо ниво на цените (за дудуците - не само цените в евтините супермаркети се гледат), по-високи данъци и осигуровки, наеми и т.н. За САЩ не знам, ако и за там гледаме подобно съотношение, $100 хиляди са 150 хиляди лв, значи в България с 50 хиляди лева годишно ще си живееш горе-долу еднакво. Но освен материалните, има и много други фактори.
19 Май 2012 00:58
сър Джон: Колкото до Плевнелиев, предпочитам за президент дон Кихот ..


дон Кихот милионер...
19 Май 2012 01:03
"Бил Гейтс посъветва, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии и образованието, защото през 21-ви век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание"

Ето тук прозира невероятната некомпетентност на изпълняващият длъжността президент на РБ, едва ли Бил Гейтс е казал точно това, предвид проектите, които последният финансира напоследък. Нашият президент е казал само половината истина, да, най важното днес е знанието, но то не може да се добие без да има машини, фабрики и земя, уви. Как ще създаваш знание за подобряване на някакви процеси в производство, автомобилна техника или дори в селското стопанство, без наличието на фабрики и земя? Как ще създаваш моделиращи компютърни програми без наличието на обектите за моделиране?
19 Май 2012 01:04
"Но освен материалните, има и много други фактори."
Така е, и затуй хората емигрират. Колкото приятели - емигранти съм питал, 90% от решението им да емигрират се е оформило от тези "други фактори". Няма нужда да се изброява - вижте си какви ги говори президент Плевнята.
19 Май 2012 01:57
За още по-младите сигурно ще трябва да се обяснява какво е кокошка, заек и коза


Ти пък! Има си Уики за тази работа...

Не, трогателни са разходките на Плевнелиев из Щатите и толкова ползотворни колкото на Първанов из Австралия.
19 Май 2012 02:13
Отлично Денков. Това може и за сценарий на филм да стане.
19 Май 2012 02:15
"Как ще създаваш знание за подобряване на някакви процеси в производство, автомобилна техника или дори в селското стопанство, без наличието на фабрики и земя? Как ще създаваш моделиращи компютърни програми без наличието на обектите за моделиране? "
***
Както и досега. Едни ги създават, други ги ползуват. А Ганю, ганю остава с гайдата...
19 Май 2012 08:04
Гейтс не е написал нито един програмен ред в живота си.

Е написал.
И то много редове, когато му е било времето.
Читать надо!
19 Май 2012 08:48
It's not only the software, Stupid !
19 Май 2012 09:01
Съровете, манерките и останалите тикви на плета, готови ли сте да си дъвчете...така де, когато всичките празни лафове на Чехльо дадат фира?
Ни е първото дрънкало, ни - за съжаление - ще е последното.
Но и да ви гледаме доволните дъвчещи физиономии, никаква полза за нас...
------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

19 Май 2012 09:39
Бе тука повечето сме градивни критикари на Президента и се надяваме критиката да му се отрази добре. Ще се научи да мълчи, и по-рядко да се усмихва. Все пак не е манекен, рекламиращ LACALUT.
19 Май 2012 09:49
Так держать товарищи Бой по морду фашистко-капитальистическую Поздравляю с СЪЕЗДОМ товарищи
19 Май 2012 10:03
.
19 Май 2012 10:06
Еех, другарю, другадю..Тъй ще е - като махнаха нашата телевизия в петъчните дни. Пък и СЕГА всички - и мало и големо - все на запад (пуст да опустее дано) гледат. Няма практика. Газетите все за срамотни работи пишат, а снимките в тях - мале,мале..Няма даже и нашата Правда вече.Поне нея да четяхме, та да не забравяме правописа
19 Май 2012 10:12
dabedabe, ,
PR-ите му трябва да направят малко корекции.
19 Май 2012 10:13
Мдаа, к и по + дателен падеж. Комунистът се изложи много. Сефте!
19 Май 2012 10:13
Натисни тук
забравих че и Атари имаше, и Бейсик. пък и 4200 долара е изкарал
19 Май 2012 10:18
Интересно беше писането на асемблер. Започваш да мислиш като компютър.
19 Май 2012 10:30
Както и досега. Едни ги създават, други ги ползуват. А Ганю, ганю остава с гайдата...


Така е, и тези които създават, вземат парите на тези които ползват и им определят условията за ползване...
19 Май 2012 11:17
Съвсем очевидно е вече, г- н Пленелиев доказа пълната непотребност от т. Нар. Президентска институция!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД