:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите залагат тотален хаос в училищата от 15 септември

Парламентът приема скоростно радикални промени в образованието, като не оставя никакво време за реакция на общините и учителите
Мнозинството пришпори приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила от 15 септември. Това ще доведе до тотален хаос в образователната система. Училища, общини, регионални инспекторати няма да могат да изпълнят предвидените в рамките на този срок промени. Заради бързането просветното министерство ще трябва да изработи в кратки срокове куп нови наредби и правилници, от които зависи образованието на всички деца.

Това е най-дългият законопроект - над 400 члена, внасян от настоящото мнозинство. Той бе гласуван на първо четене в полупразна зала само с гласовете на ГЕРБ и "Синята коалиция". На протестите на опозицията, че бързането е безотговорно, просветният министър Сергей Игнатов отвърна: "15 септември чука на вратата".

От тази дата ще престанат да съществуват прогимназиите. Училищата от V до VIII клас, макар и само 10, трябва да се преобразуват в основни, тоест да намерят още деца и учители. Това не може да стане до 15 септември, защото предложения за преобразуване по друг закон се внасят най-късно до 31 май. Неизпълнимо по същите причини е и задължителното изискване за преобразуване на основните оздравителни училища в средни, както и закриването на болничните училища.

Насред учебната година, точно преди приключването на първия срок - на 1 януари, всички професионални гимназии - 414 на брой, трябва да преминат към общините. Освен пълната неяснота около имотите им това означава прехвърляне на финансирането от държавата към общините, прилагане на общинските формули за делегираните бюджети и уреждане на контрола. Въпросът какво се случва с директорите на тези професионални гимназии изобщо не е изяснен. За директорите на общински училища законът задължително изисква конкурс, в провеждането на който представител има и общината.

Още по-големи размествания ще има в началото на 2013 г., когато всички основни училища трябва да решат дали да съкратят един клас и да станат до VII клас, или да се преобразуват в училища до X клас. На този фон министерството обещава в срок от 6 месеца от влизането в сила на закона да изготви 17 изцяло нови наредби, които ще дадат живот на закона. В тях ще се регламентират всички същностни въпроси - какво да представлява профилираната подготовка, как да се оценяват учениците, какви да са новите учебни планове, как да се финансира системата и прочие. Проект на тези стандарти изобщо не е представян и това е една от основните критики на закона.

Паралелно с новите учебни планове ще трябва ударно да се пренапишат учебниците за I, V и VIII клас. Въпреки призивите на опозицията със законопроекта да не се бърза и той да не влиза в сила за новата учебна година мнозинството вчера реши да удължи извънредно времето за дебатите. Изказващите се говориха пред обидно празна зала и дори се стигна до поименна проверка на депутатите.

Новият закон предвижда и две основни промени в образователните степени - съкращаване на основното образование до VII клас и въвеждане на задължително обучение до X клас. Първият випуск, за който ще важат тези промени, са учениците, които постъпват в VIII клас за учебната 2013/2014. С нови учебни планове и програми през 2013/2014 трябва да са и учениците, които влизат в I и V клас. Законът предвижда още отложени във времето мерки като финансиране на частните училища и градини - от 2016 г., въвеждане на задължително обучение - от 2016 г. и др.

80
9505
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
07 Юни 2012 19:41
Welcome to Bulgaria! То мойте си деца изучих, ами внуците, горките...
07 Юни 2012 20:05
Да питам пак - този закон предвижда ли изпълнение на конституционното изискване децата задължително да учат до 16 г. или пак традициите на някои да се учи до 4 клас ще са пред Конституцията?
.
И аз като len се радвам на моята си малка правда, че децата ми оставиха зад себе си училище и университет, а за внуците...ами докато им дойде времето се надявам на власт да е свястно правителство. Или пък може да учат при други образователни системи. При които нашето "среден 3" се дава при 50 т. на матура, не при 23.
07 Юни 2012 20:12
Наборчета мили , разплакахте Песа ...
07 Юни 2012 20:13
Мъ нъл вече ви казах, че за едни пари иде реч - бъзат да ги вземат - някъде между 14 и 18 милиона (да се задавят дано!). Кво ги е еня, че щяло било да имало хайос. Ми техните деца учат в чужбина или в специални школа. И каквото и да сътворят, все едно накрая учителите ще са виновни
07 Юни 2012 20:44
07 Юни 2012 21:21
Какъв е този мой късмет... Имах "честта" за съм първият випуск, при който внедриха УПК/ учебно- производствен комплекс, май беше/ И когато трябваше да се учи здраво за кандидатсване, се разпиляхме по техникуми, кой на струг, кой лепи тапети. Научих да псувам, сума ти други полезни неща.
И сега, късно роденото ми дете ще е първи клас. Ура... Поредните некадърнищи за пореден път ще се упражняват върху децата.
Поредните спешно преиздадени учебници.
Ура...
07 Юни 2012 22:23
Боко, що не се консултираш с майка си (ако е ...)...
07 Юни 2012 22:38
Кретенизмът вилнее сред герберюшките. Министър, който хал хабер си няма от средно образование, и заместник-министърка, която е влизала в класна стая само като ученичка...
Ей, дебили, това са деца, а не опитно поле за дивашки упражнения!
07 Юни 2012 22:40
В промените съществуват сериозни пропуски. Например ВСИЧКИ деца, подрастващи и юноши, като особено уязвими подлежат на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка, вкл. с/у нашествие на извънземни. Не е предвидено сериозно наказание за ученик хванат с цигара напълнена с тютюни и други треви. За амфетите, аспирини, аналгини и диазепини трябва да има угроза от изключване. А учебната програма трябва преобладаващо да съдържа египеДски езици, физкултура и пожарно дело съчетани с карате и бухалки, както и основи на сделките с недвижими имоти. Има и други пропуски.
07 Юни 2012 22:57
Обръщам се към "глухите",които чуват и към "незрящите", които виждат.
Не знам как все така става, ама всеки, който дойде на власт бърза да си мери АВТОРИТЕТА с реформи в образователната система. Да ги пита човек всички синковци къде,кога и от кого са се учили. Мнението на българския учител как пък никой не потърси! Не закони,учебни програми,учебници и правилници трябва да променяме, а трябва главите да си сменим, приоритетите си да пренаредим... И тогава може пък да си припомним, че в началото е словото. Това, което сее знания, но и това ,което сее бури. Страх ги е управниците от словото, от Учителите,толкова ги е страх, че с всички средства ги мачкат - с безпаричие и унижение,с глупави "реформи",с безхаберие, с липса на възможност за развитие,с липса на всякакви възможности, с безхаберие. Мачкат ги в кацата на българското общество,газят боси върху им, а не виждат виното,дето потича. Най-силното,най-хубавото,българска марка "Учител 2012/2013".
Господ да пази българите!
07 Юни 2012 23:24
Даскале, последното нещо от което Ги е страх, сте даскалиците Щото рядко носите оръжие, нервите ви са като корабни въжета, но сериозно нацъфкани тук-таме. Не срещу учащите и преподавателите са насочени тези простотии, пряко, а към малцината които носят идиотската шайка на гърбовете си. Това е биологичен закон, паразитите унищожават гостоприемника от лакомия, сетне минават епохи докато някаква флуктуация възстанови полезните.
08 Юни 2012 03:27
Докато българското училище не излезе от тоталната подчиненост на чиновническото съсловие, идиотизмите ще продължават. Във всичките тези чудовищни простотии учителите просто нямат глас. Те, заедно с децата, са потърпевшите и ще им остане да правят това, което са правили винаги - да "смекчават удара" върху децата, опитвайки се да превърнат безумията в нещо работещо. Работи командната линия "министерски чиновници - инспекторати - директор" (всички - назначени по политическа и/или роднинска линия), и всички решения се взимат от хора, или отдавна забравили какво е да си учител, или побързали да избягат от учителството защото не стават за тази професия, а най-вече от хора, които никога не влизали в час. Естествено, че във всичките им абсурдно абстрактни схеми децата ги няма. Един учител работи с тях всеки ден, цялото чиновническо съсловие ги вижда понякога -
ПРЕЗ ОГРАДАТА на училищния двор.
...............................
Проблемите с израстването (и не само на ръст) на децата трябва да се решават от тези, които работят с децата - от учителите, и от настойничествата - родители и общественици, които контролират учителите. Но това никога няма да стане - има "работни места", на които по принцип не се работи - или имитираш работа, като сътворяваш безумия, или, по чичо Денчовски мааш с пръчката, без да ти е ясно как и защо. Има пари. Има "възможност за кариерно израстване" по роднинска линия, също и чрез въртигъзене, и чрез гъзолизане. Има власт. Коя отрепка ще изтърве всичко това? А отрепки дал господ.
08 Юни 2012 03:39
Meat, 07 Юни 2012 23:24
Дори не си представяш колко грешиш във всичко, което казваш. Нишан: направи аналогия с една "друга опера" - не пуснаха поповете в началното училище, и сега със зъби и нокти драпат да ги пуснат в детските градини. С големите ученици не държат да работят. За университетите и дума не са отваряли (богословските факултети са нещо друго). За "привличане към вярата" на вече завършили и работещи хора, които са безразлични към тъпотиите им, не искат и да чуват. Защо?
.....................
Правилно си отгатнал накъде са им насочени усилията, но голям човек трудно се мачка. По-добре децата. Първо - отрано и второ - бизнес е, пари падат. Но пътят към децата минава през даскалите. Колкото и да ги плюете, в общество като нашето те и родителите са им последна защита.
08 Юни 2012 04:56
Боже, добре, че вече нямам учениче! И се надявам внуците ми да учат в друга страна... не, в друга ДЪРЖАВА!
08 Юни 2012 08:16
Това е криминален случай...
От него за СЕГА е ясно единствено, че всички политици мразят училището и всичко свързано с него!
Целта е ясна, да се прехвърли задължението на държавата към общините, та да останат едни пари дето ще ги дадем на полицаите!
08 Юни 2012 08:47
Това са долнопробни лъжи. Не се залага никакъв хаос от 15 септември. Просто няма да има нито училища, нито образование. Образованието най-вероятно ще става като самолечението, но с платени здравни осигуровки. Всички училища стават ОБЩИНСКИ и СД няма задължения. Пари нема! Действайте!
08 Юни 2012 08:55
Тодев- ,за защитниците на децата.
08 Юни 2012 08:59
...син на видински комунист, завършил в Ленинград, поглед - полуинтелигентен, боксьор, колкото баба ми е боксьор, политическо дрънкало, което не се знае как и кога е станало професор, министър за съжаление и т.н.
И ако продължа пак нищо няма да се промени.
08 Юни 2012 09:02
Христо Ботев казва, че училището е общинско и по същество частно, което ще рече че държавата не трябва да се меси в тази работа, не трябва да има министри, инспектори и директори. Дори не трябва да има програма и освен даскала всичко друго е излишно... Е такива работи!
08 Юни 2012 09:17
"Ей, дебили, това са деца, а не опитно поле за дивашки упражнения!" - подкрепям тази кратка и точна забележка. От много години се правят точно такива дивашки упражнения в системата на образованието ни.
08 Юни 2012 09:52
Във варненски супермаркет вече не пускат гимназисти да пазаруват в голямото междучасие - след тях остават разкъсани опаковки от храна, изядена в магазина, децата се държат невъзпитано, вандалстват, има случаи на заловени за кражба в магазина ученици, управата твърди, че липсите значително са нарастнали. Мненията на гражданите разбира се, са поляризирани, но неоспорим факт е, че децата масово са безобразно невъзпитани, дори ученици от елитни (дали да не сложа кавички?) гимназии.
Проблемите с израстването (и не само на ръст) на децата трябва да се решават от тези, които работят с децата - от учителите, и от настойничествата...
Проблемите с израстването са първо грижа и задължение на родителите в едно нормално общество, после на самото общество и образователните институции - от детска градина и нагоре.
08 Юни 2012 10:11
Защо си чешем пръстите и опъваме нервите? Безумията в образованието не са почнали с това правителство. Защо в обществото няма дебат за образованието, предизвикан от родителите? Имаше една организирана съпротива срещу задължителните матури, поради краткия тогава период за пренастройване, която завърши с отлагането им във времето. За това днес никой неси спомня. Някои въздъхваме облекчено, че децата завършиха, за внуци ни е рано, или когато му дойде времето ще учат в някоя "бяла страна'', а че след 10-15 години грамотни, буквално, млади хора тук няма да има не ни тревожи истински.
08 Юни 2012 10:26
Безумията в образованието не са почнали с това правителство.


Безумията не са започнали при това правителство, но те ще направят всичко възможно, за да ги ЗАДЪЛБОЧАТ.
Ще се самоцитирам от вчерашната тема, в раздел "Горещи новини":
Новият закон го разбирам така: Раждаш дете, уведомяваш Министерство на образованието колко дипломи да му приготви, от какви училища и университети, и при навършването на определени години, детето ги получава. На училище ще се праща детето, защото родителите ходят на работа и трябва някой да го наздирава. В университет ще ходи, защото трябва да отговорим на европейските изисквания, да имаме определен процент вишисти.
Така накратко ви преразказвам един иначе дъъълъг и "гениален" закон.

08 Юни 2012 10:53
Защо ли няма и едно конструктивно мнение по темата?
Някой направи ли си труда да прочете приетите текстове?
08 Юни 2012 11:08
Да посоча нещо очевидно - под статията за новия образователен закон коментарите са, меко казно, вяли и два пъти по-малко от тези под статията за няколко шамара, разменени в едно гръцко телевизионно студио. Ако днес основната новина бе силиконът на някоя пееща проститутка или съдбовно събитие в живто на известна мутра / стрелба, наръгване или обикновено попръцване на публично място/ едва ли някой въобще щеше да забележи статийката за образованието.
На такъв народ - такова образование, бих казал!
08 Юни 2012 11:14
Права си, Здравке, но и ти - през оградата. Първо: къде го намери това нормалното общество? И ако не си го намерила - как да го "нормализираме"? За една седмица, ако е възможно. Констатации всички можем да правим. И второ - радостно е, че си се опитала да разбереш, какво представлява младото поколение (в супермаркета), ама ЗАЩО е такова? Ако излезеш от лозунгите и общите съображения, отговорът не е чак толкова плитък.
........................
Много знания и много опит; много компетентност се иска, за да станат децата на хората ХОРА. Не всеки родител ги има. А и на повечето от родителите буквално им се реве от всекидневни проблеми - или няма пари, или няма време, или има нещо по-важно. За децата остават нервите, дето ги стоварват отгоре им. Затова и съществува тази институция - образованието. Всеки ден по няколко часа - стъпка по стъпка. Но като кажеш "институциите" цялата чиновническа кохорта прави "крачка напред", удря по един юмрук в гръдния кош и ревва - "това сме ние". Защото да си чиновник е сладко, а даскал - трудно. Специално в тази институция - в образованието, има два вида хора. Едните работят с децата - и те не се изживяват като институция; друго им е в главите - как да вкара Иванчо в класната стая, че да го научи на нещо, и какво пречи на Марийка, та нищо не научава по математика, и защо Пенка, като пристигне сутрин от къщи в училище, се захлюпва по очи на чина и реве. Другите получават заплати и хайлазуват, а когато някой запита: "абе защо ви плащаме, бе?", започват да творят безумия или хуква да карат учителите да пишат абсурдно-безсмислени отчети, с които нищо не се отчита. Но дейност е имитирана. А родителите ги има - в училищните настоятелства - хора, които ако са добре избрани, не пестят време и нерви, и са добър коректив. Добрият учител винаги държи връзка с родителите, и умният родител не губи от поглед учителите. Другото са кухи фрази. (Извинявам се. Исках да кажа "общи съображения".) Триъгълникът наистина е "родители - учители - общество", но обществото в последните двайсет години за младите хора нещо не се е загрижило, освен когато може да се прави бизнес с тях; да ги търгува понякакъв начин, демек - от лавкаджията през "организаторите на екскурзии" и продавачите на учебници, написани с идеята "да вземем парите", до министерските чиновници с дежурните бонуси. Много са кандидатите за управленци и идеолози, малко - за черната работа. А в училищата тя е наистина черна - трудна, съсипваща, неблагодарна. Но е мисия.
08 Юни 2012 11:14
Ivoradev, защото няма загрижени родители. Защо няма ли, защото с малки изключения, тези мами и татковци с деца на възраст до 13, които ще бъдат засегнати от поредния напън на перманентно реформиращото се и с все по-лоши резултати бг образование са, меко казано не особено заинтересовани, поради това, че самите те вече са не особено грамотни. Буквално и без извинение. И без значение от кой ВУЗ са им дипломите.
08 Юни 2012 11:19
posit, 08 Юни 2012 10:53, Защо ли няма и едно конструктивно мнение по темата? Някой направи ли си труда да прочете приетите текстове?

Защото никой вече не вярва на министерски и чиновнически безумия. А и какво означава "конструктивно"? Да ги похвалиш и да им "посочиш някои дребни слабости" ли? От този тип клакьори си имат достатъчно. Но ако смяташ че е необходимо - давай! Кажи кое е добро и защо според теб е направено. Аз лично ще се отнеса с голямо внимание към това, което напишеш. И предполагам, не само аз.
08 Юни 2012 11:30
Здравка 08 Юни 2012 10:11
Безумията в образованието не са почнали с това правителство.

Дай Боже, да свършат с него. При Рогатия в казана

И не знам какви са тея вопли за родителите. Аз моето дете го възпитавам да е човек, обаче виждам, че това повече му пречи в училище.
За сметка на това от всякъде предявяват претенции, че не научено на това или онова. Та ще ги питам някой ден: "абе, шебеци, вие като искате моето дете да е възпитано, изучено и от маймуна на човек станало, а вие само да ми подскачате и цвърчите наоколо, за какво ви
плаща пари държавата точно?" А после - с правата лопата по кофите
08 Юни 2012 11:34
А родителите ги има - в училищните настоятелства - хора, които ако са добре избрани, не пестят време и нерви, и са добър коректив. Добрият учител винаги държи връзка с родителите, и умният родител не губи от поглед учителите. Другото са кухи фрази.Триъгълникът наистина е "родители - учители - общество", но обществото в последните двайсет години за младите хора нещо не се е загрижило, освен когато може да се прави бизнес с тях - от лавкаджията през "организаторите на екскурзии" и продавачите на учебници, написани с идеята "да вземем парите", до министерските чиновници с дежурните бонуси.[/quote]
********
Не обичам думата "общество''. На въпросното приписваме всичките злини, забравяйки, че то се състои от мен, теб, него и т.н. отделни личности. Учителите,лавкаджиите, туроператорите, чиновниците и учебникарските мафиоти също имат деца. Въпросът е, дали преди всичко изброено са родители.
08 Юни 2012 11:41
Здравка, 08 Юни 2012 11:34

Бля, бля. Дрън - дрън. Разбрах какво каза, не разбрах какъв е смисълът да го казваш.
08 Юни 2012 11:47
Анадолий, 08 Юни 2012 11:30 И ти не си съвсем прав. Подобни претенции обикновено предявяват хората, които гледат през оградата "какво става". Един даскал обикновено прави нещо съвсем друго: той много добре знае, че и господ да е, цялата работа с едно дете сам не може да я свърши (поне 18 са му в класа), и че детето освен в училище, понякога стои и в дома си, та казват: абе ние тук ще се оправим с това и това, и това, но и ти трябва малко да поработиш - за някои неща само училището не стига, трябва да помогне семейството. А ако позицията ти е: плащат им, те да се оправят, в какво точно се изразява това, че си добър родител?
08 Юни 2012 11:51
Тодев, извинявай за личния въпрос - ти какво работиш?
08 Юни 2012 11:58
В образованието съм. Не съм точно учител, но и чиновник определено не съм. Пиша за неща, които всеки ден гледам. И които водят до пробеми, които всеки ден решавам. Но въпросът не е да се наддумваме.
08 Юни 2012 12:05
Тодев , виждал ли си даскалица, изнудваща родители за частни уроци, такава, врънкаща туроператор за допълнителни отстъпки при екскурзии и "зелено училище", както и дъщеря на училищна директорка, хвалеща се пред съученици, че новите им униформи ще построят третия етаж на фамилната вила на въпросната дама ? Още да пиша ли, че да схванеш по-добре моето "дрън-дрън". Спирам, разбира се,защото няма смисъл да се дискутира с теб.
08 Юни 2012 12:07
Здравка: Ivoradev, защото няма загрижени родители.

Не си права. Загрижени са хората..първо да ги нахранят и облекат тези деца.
Кахърите са вече за оцеляването.Екзистенциални.
08 Юни 2012 12:19
Докторе, на никой не му е лесно. Хайде да оставим децата без критерии за добро/лошо, без навици за лична хигиена, прилично хранене и общуване с връстници и възрастни, защото трудно печелим парите за отглеждането им. При цялото ми уважение към теб, тук не си прав.
08 Юни 2012 12:27
Явно хиперболизираш ролята на домашното възпитание, за сметка на влиянието на социалната среда.
08 Юни 2012 12:33
Тодев 08 Юни 2012 11:47
Анадолий, 08 Юни 2012 11:30 И ти не си съвсем прав.
...
А ако позицията ти е: плащат им, те да се оправят, в какво точно се изразява това, че си добър родител?


Така е, не съм и нагнетявам краските малко Но е факт, че имаме разминавания с тях по въпроса какво трябва да бъде училището за децата -
според мен трябва да направи от маймуните човеци, според тях - квадратноглави кариеристи бележкари. Отделно се възпитава пасивна позиция от типа
'лошите работи се случват на лошите хора' на фона на изтървана от всякъде дисциплина.

Здравка 08 Юни 2012 12:05
Тодев , виждал ли си даскалица, изнудваща родители за частни уроци, такава, врънкаща туроператор за допълнителни отстъпки при екскурзии и "зелено училище", както и дъщеря на училищна директорка, хвалеща се пред съученици, че новите им униформи ще построят третия етаж на фамилната вила на въпросната дама ?

Аз съм го виждал това, даже се чудя дали случайно номерът на училището не е същия
08 Юни 2012 12:39
Тва пък хиперболата ептен не знам от коя земя иде айде ако дадете примери ще ви благодаря макар и форумно не е малко.

Това ще помоля да го коментират само преподаватели по БЕЛ, моля, с обяснение, защо децата пишат така и защо молят за помощ из форумите. Докторе, понеже си и интелигентен и начетен, ще те помоля да се въздържиш, за сега, за да видим, ще се престраши ли учител.
08 Юни 2012 12:40
Здравче, боклуци има навсякъде. Но не са всички лекари убийци, нито всички учители - келепирджии. Точно при учителите те впрочем, не са много. Келепирджиите, де. И тях аз лично не ги смятам за учители, а за престъпници. Друг е въпросът, че чиновниците точно тях не чистят. И директорът не е учител - той е чиновник. Бил е учител някога... После е станал човек, от когото учителите реват, и който им краде парите за нафтата, та учат децата на студено. Той си е класов враг на учителите. Що се касае до "бля-бля" -то и "дрън-дрън"-а, прочети си постингите още веднъж. Ако продължаваш да твърдиш, че си е струвало да ги пишеш, права си - няма какво да спорим. Въпреки че ... ако бъда съвсем честен, и аз често пиша за неща, от които хабер си нямам, ама нещо съм виждал - през оградата, така че какво да ти връзвам кусур?. Виноват. Е, степента на неразбиране бива различна...
08 Юни 2012 12:46
....за да видим, ще се престраши ли учител.

Ще видим. Като се пенсионираме действащите лекари и учители..ще видим.
..От къде ще внесат нови - Безстрашни, безгрешни и на батерии. Почти безплатни.
08 Юни 2012 12:46
Тодев, ако наистина имаш професионално касателство към образованието и не ме разбираш , много жалко. Виж, написаното от Анадолий, с който не сме съграждани, най-вероятно и не си затваряй очите.

08 Юни 2012 12:48
Няма да има нужда от внос, докторе, на ромале образование не им трябва. Другите етноси изтичат през терминалите.
08 Юни 2012 12:51
Проблемът ми, Здравче, е в това, че не съм в състояние да ти обясня, колко добре те разбирам... Чак толкова добър в преподаването не съм... Ама то пък и кой ли е?
08 Юни 2012 13:08
Тодев, очаквах поне len да отговори, въпреки, че не знам какво преподава, защо децата ни са така масово и потресаващо неграмотни.
08 Юни 2012 13:09
"Докато българското училище не излезе от тоталната подчиненост на чиновническото съсловие, идиотизмите ще продължават. Във всичките тези чудовищни простотии учителите просто нямат глас. Те, заедно с децата, са потърпевшите и ще им остане да правят това, което са правили винаги - да "смекчават удара" върху децата, опитвайки се да превърнат безумията в нещо работещо"

Поздравления за смислените позиции, които отстоявате!
08 Юни 2012 13:10
Не съм забелязала масови учителски протести срещу безумни учебници и чиновнически произвол и безхаберие. Виж, даскалици тормозещи деца на ''обикновени" родители и подмазващи се на "издигнати" в обществото, награждавайки отрците им с незаслужени похвали и оценки съм срещала . Както и просия на услуги от въпросната "учителка", срещу "доброто отношение''.
08 Юни 2012 13:44
....някои хора успяват да опропастят дори и най-кротката и интелигентна дискусия. Хубаво е когато хора, които разбират от нещо, си казват мнението, останалите да четат и да слушат. И да не прехвърлят от болната на здравата глава с безмозъчни намеци и евтини номерца.
08 Юни 2012 13:51
А някои ще си преизбират ЯнкаТакева за председател на СБУ към КНСБ, да им отстоява правата, докато тя самата не се откаже поради преклонна възраст и от там необходимост от честа смяна на памперси. До там сме я докарали с "кротките" дискусии.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД