:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ ще наложи свой главен прокурор на всяка цена

Мнозинството не се съобрази с единственото искане на ЕК изборът на половината състав на ВСС да бъде с пряко гласуване между всички магистрати
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов (правият) успя да прокара промяна, която ще даде възможност бъдещият главен прокурор да бъде избран от сегашния Висш съдебен съвет.
Клетвите на ГЕРБ, че няма да постъпва като другите политически сили, ще уважава независимостта на съдебната власт и няма да се меси в кадровата й политика, вчера бяха разбити на пух и прах. Това стана при окончателното гласуване на дългоочакваните от Брюксел изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В парламента вчера ГЕРБ показа, че е готов да плати високата цена на общественото неодобрение и порицанието на Брюксел, но да си назначи собствен главен прокурор.

В последния момент парламентарното мнозинството прокара скандална поправка, с която даде възможност настоящия Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, да избере бъдещия главен прокурор. Изменението бе вкарано без обяснения между първо и второ четене от депутата Красимир Ципов. С него започването на процедурата по избор на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, може да започне 6 месеца преди изтичането на мандатите им. Досега този срок бе 2 месеца. Реално промяната ще засегне само новия главен обвинител, тъй като само неговият 7-годишен мандат изтича скоро. Борис Велчев е на поста си до 23 февруари 2013 г. При старото положение процедурата трябваше да тръгне от 23 декември 2012 г. С приетите изменения може да започне още на 23 август. Настоящите кадровици на съдебната система имат месец и половина да изберат бъдещия обвинител №1, който ще встъпи в длъжност чак през февруари 2013 г.

Окончателното решение за изтеглянето на срока за избор на главен прокурор затвърди съмненията, че правителството се е споразумяло с настоящия ВСС кой да е той. В този контекст Янаки Стоилов от БСП разтълкува и другата съществена промяна, приета вчера. С нея в едномесечен срок от изтичането на мандата на членовете на ВСС те ще се назначават на длъжност, с една степен по-висока от заеманата преди избора. "Това може да се разглежда като опит за сключване на сделка, при която ще се стимулират членове на ВСС да възприемат неофициално формулирани предложения с оглед на кариерните ползи, които ще получат", обясни Стоилов. "Създава се подозрителното впечатление, че сегашната конюнктура може да се окаже по-удобна, отколкото съставът на нов ВСС, за който сигурно ще е необходимо допълнително време, за да бъде обработван да възприеме правилните позиции при намиране на кадровите решения", допълни той. "Предложението ни не е продиктувано от някакви конюнктурни съображения. Ние предлагаме изключително подробна процедура за представяне и изслушване на кандидатите, каквато не е имало досега. Тя ще отнеме няколко месеца и ще важи за всички органи на съдебната власт", контрира зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова.

Депутатът Красимир Ципов отрече неубедително преди седмица, че неговата поправка е свързана с избор на нов главен прокурор от сегашния състав на ВСС. По същото време вицепрезидентът Маргарита Попова, както и правосъдният министър Диана Ковачева обявиха, че са против настоящият ВСС да избира бъдещ шеф на прокуратурата. Вчера и Борис Велчев поиска наследникът му да бъде посочен от следващия съвет, който има легитимността да работи през следващите 5 г.

Очевидно в ГЕРБ надделяха силите, които залагат на настоящия ВСС в избора. Първо неговите членове доказаха, че може да се разчита на тях. И, второ, самият избор е сложен, тъй като са необходими поне 17 от общо 25 гласа. Квалифицирано мнозинство, което в новия ВСС може да не се чувства напълно зависимо от ГЕРБ. Освен това президентът има право веднъж да не одобри избрания кандидат.

Сегашният състав се отчете с двама души, близки до управляващата партия и до вътрешния министър Цветанов, като ги назначи на възлови места в съдебната власт - председателя на Върховния административен съд Георги Колев и шефа на Софийския градски съд Владимира Янева. И двата избора бяха сериозно критикувани заради непрозрачност и недостатъчна аргументираност в мониторингови доклади на Еврокомисията. Въпреки това минаха с голямо мнозинство в сегашния ВСС.

--------ОТКАЗ

Вчера управляващите не се съобразиха и с единствените искания на ЕК - да има пряк избор на съдебната квота още за новия Висш съдебен съвет, който трябва да се избере до 3 октомври. Те отказаха да вкарат такива норми в окончателно приетите вчера изменения във ВСС. Това стана, въпреки че на няколко пъти главният секретар на ЕК Катрин Дей и говорителят на комисията Марк Грей изрично подчертаваха това изискване на Брюксел. И докато това искане среща съпротива от политически и технически характер, в Румъния съобщиха, че ще въведат прекия избор.

По този начин се запази сега действащото правило членовете на ВСС от съдебната квота да се избират от делегати. В момента ВСС е от 25 членове. Трима - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища, са членове по право. 11 души пък се избират от парламента. Спорният момент с прекия избор е за другите 11 души, излъчени от съдебната власт. Ако се приеме прекият вот, всички близо 2000 съдии ще трябва да се съберат на едно място и да излъчат своите представители в съвета. Същото ще трябва да сторят и всички близо 1600 прокурори. Противниците на този принцип от ГЕРБ смятат, че той е скъп и ще предизвика скандали.

28
4107
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
07 Юни 2012 20:09

ГЕРБ показват че мислят за Бъдещето

БСП залагаше на Кокинов и Роман Василев - по презумпцията че и двамата са зависими, и двамата могат да се контролират . Оказа се че този контрол може да бъде от много страни

Бачи боко и цецо Правилно взимат мерки Така трябва да се подхожда - здраво, стабилно, по болшевишки.

Утре този прокурор ще ги съди Тях, да не искате да станат грешки като с Юлия Трябва да се подходи смислено, загрижено за народа
07 Юни 2012 20:12
А дали ГЕРБ ще намерят по-верен им главен прокурор от Борис Велчев? Че аз нямам спомен той да е направил и най-малко усилие Прокуратурата да започне проверка срещу който и да е от ГЕРБ, каквито и преки или непреки доказателства и сведения да се изнасят из общественото пространство. А и най-пресният случай със споразумението, което прокурори предложиха на Калинка.
07 Юни 2012 20:18
Тук , до тук с Реформаторските мотиви на ГЕРБ , докато са научили нещо от практиката на Управлението . Очевидно , за тях то е поредна далавера в "прехода" и от сега , просто ще мъчат , по-удобно да си го разтегнат . Благодарим за Модела , който ни подадоха братските САЩ и РанЪт ...
07 Юни 2012 20:35
Българи, Държавата ни е в тотален колабс.
Да спасим Роината.
Ние и Вие, които винаги можем да сгрешиме, никога повече да не позволяваоме педофили да пазят децата ни.
Моля се на себе си и на всички нас да разделим "розовите"сънища и желанията си за шестица от тотото от реалността.

Благодаря!
07 Юни 2012 20:55
Българи, Държавата ни е в тотален колабс.
Да спасим Роината.


първото вероятно не е колбас. но може и да е. казва ли ти някой какво е имало в главата на пишещия.

второто може би е руина. а може би не.
07 Юни 2012 22:29
Свой главен прокурор ли?! Че този на кого е? По-мека китка от Велчев няма да намерят.
07 Юни 2012 22:49

Герберастите, разбира се, не могат да си намерят по-сгоден прокурор от небръснатия.
Когото и да изберат на негово място, едва ли ще бъде толкова послушен и мелаим.
07 Юни 2012 22:53
Прокуратурата е страна по делото и по принцип няма място в съдебната власт, мястото й е в изпълнителната. ГЕРБ де факто това и правят, а преди тях БКП. Това е добра новина.
07 Юни 2012 23:04
То и досега държавата де факто нямаше главен прокурор, та няма начин нещата да се влошат.
07 Юни 2012 23:06
Налага се да се мисли за тежкото бъдеще на златотърсачите от ГЕРБ. Несъмнено след Масларова, Мургина, абс. престъпник ексвоенен м-р и другите червено-жълти-турскосини палавници ще се образува огромна редица от Цецки и Фидоски, Лъчовци и Цвъкита, Дянкоу и Ветеринаро, предвождани от Него!
Най-подходящата кандидатура е Веско Маринов, спешно да му купуват юридическо и стаж, нема време...
07 Юни 2012 23:32
Бомбастични заглавия на всяка цена.
Клетвите на ГЕРБ, че няма да постъпва като другите политически сили, ще уважава независимостта на съдебната власт и няма да се меси в кадровата й политика, вчера бяха разбити на пух и прах.


В последния момент парламентарното мнозинството прокара скандална поправка, с която даде възможност настоящия Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, да избере бъдещия главен прокурор.

И после нищо отдолу, ама тълкувано от топ г-н никой.
В този контекст Янаки Стоилов от БСП разтълкува и другата съществена промяна, приета вчера.

Вицове.
08 Юни 2012 01:44
Елен
Важното,обаче,е да се лае СЕГА и ЗАВИНАГИ .
08 Юни 2012 05:55
Освен това президентът има право веднъж да не одобри избрания кандидат.


От Тиквата зависи, какво ще нареди
08 Юни 2012 07:37
Комай всеки друг би бил по добър прокурор от сегашния - с торбичките под очичките.
08 Юни 2012 08:06
Новият главен прокурор требва да е десна ръка на Станишев
в чистката на БСП.
Така през 2021 БСП ще е нова партия,ю
готова да управлява.
08 Юни 2012 08:53
Шефът на държавата трябва да е идиот, за да не сложи свой човек за главпрокурор, докато е на власт. Сегашният шеф може да е всякакъв, но идиот не е. Освен това човек трябва да е идиот, за да сложи за главпрокурори първо Татарчев, а после и Филчев (не че ги е сложил един и същи човек, но е една и съща политическа сила, на която симпатизирам).
Бъдете здрави, че това ще ви остане!
08 Юни 2012 08:58
Точно така е. Всяка власт ще направи всичко за да си сложи главен прокурор.
08 Юни 2012 10:14
но е една и съща политическа сила, на която симпатизирам

Професоре, моите уважения, ама вашите симпатии май са променливи във времето.
08 Юни 2012 10:31
Главнния прокурор не отговаря на редица условия, за да бъде преизбран. Бъдещия главен прокурор трябва да е завършил право в Симеоново и да има поне 5 години стаж като служител на МВР.
08 Юни 2012 10:41
Бъдещия главен прокурор трябва да е завършил право в Симеоново

Чак в краен случай се допуска да е "правист" от Варненския свободен
08 Юни 2012 14:15
само международен конкурс за гл.прокурор под контрола на хага може да ни сдобие с що годе верен човек
08 Юни 2012 14:32
ГЕРБ ще наложи свой главен прокурор на всяка цена

И амбицията и цената са без значение.
Цяла поредица главни прокурори само доказаха, че у нас тази длъжност е обикновена синекурия.
08 Юни 2012 14:58
Колеги от редакцията, много ви е зле отразяването по теми от съдебната система. Имате добър коментатор, но оставяте читателите си в пълно неведение относно текущите процеси. Не може в навечерието на ключов доклад от ЕК, на избор за нов ВСС и нов Главен прокурор, вие практически да пропуснете цялата сага с измененията в ЗСВ! Как ще обясните на читателите си идещия доклад, който ще последва цялото това мега-издънване на ГЕРБерите като дори не сте разбрали, че ЕК има не само едно изискване, ами иска и РЕФОРМА ИЗ ОСНОВИ на съдебната система и това има конкретно съдържание, което вашата публика следваше да е научила от вас? Как ще разберат читателите ви, че Ковачева трябва спешно да си ходи, като проспахте, че в последната половин година ЕК 6 пъти (!!!) поиска пряк избор на магистратската квота във ВСС и Ковачева се правеше, че не чува, до степен миналата седмица Марк Грей директно да я зашлеви? Имате интелигентна публика, но това върви със съответните отговорности - не може да оставяте ключов ресор като съдебния непокрит! ГЕРБ завладяват ключови позиции в съдебната власт практически със взлом и единствено ЕК и няколко граждански организации реагират - вашите читатели дори не разбират за това....
08 Юни 2012 15:38
абулафия
08 Юни 2012 15:49
ВСС има 25 членове, като по право в него влизат председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд.
Половината от членовете на съвета се избират от Народното събрание, а останалите 11 - от представителите на съдебнатата власт. Всъщност ЕК настоява членовете на ВСС да се избират чрез общо събрание на магистратите и пряк вот.

Не виждам проблем в Зала 1 на НДК да се съберат в някой съботен ден 2000 съдии и 1600 прокурори. След като партиите пилеят много повече пари за конгреси.
08 Юни 2012 16:33
Имаше и вариант да се гласува пряко с урни и бюлетини във всеки окръжен съд. Така в Румъния избраха последния си ВСС. Министър Ковечева обаче избра да говори само как електронно било невъзможно и нито дума за тази опция. Тя дори имаше наглостта да пита защо ЕК смятала, че пряк избор все пак е възможен. Нещо, което ЕК каза публично ПЕТ пъти, но не беше отразено от люимата газета....
-
Вижте, мачкането на съдии тече по линия на административните ръководители, двустепенната система на избор на ВСС (с делегати) позволява безпроблемното възпроизводство на този админитративно-феодален строй в съдебната власт. През тези месеци имаше брутално съюзяване между административната клика и цветановата кукла Ковачева, за да се гарантира възпроизводството на статуквото, но вече с хора на ГЕРБ. ЕК и няколко организации се бориха срещу това и естествено загубиха. Не на последно място, щото тая исторя просто няма кой да я разкаже на гражданите, които пък са убедени, че на никой не им пука има ли правосъдие у нас или не. И така поредните опити за някаква промяна се задушават в тъпо мълчание, а отчаянието на хората само става по-дълбоко....
08 Юни 2012 17:26
Да сложи!!! Стига комунистически мекерета !!!!
08 Юни 2012 17:26
Ех, къде го Чичо Фичо..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД