:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,308,394
Активни 143
Страници 21,191
За един ден 1,302,066

Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати

Деветима работници от фалиралата "Плама" осъдиха държавата, че ги е разигравала с години за дължими суми
Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.

Казусът е същият като по делото "Белев и други срещу България" от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторението е показател, че властите не са склонни да поправят несправедливостите от своите решения, докато не бъдат принудени от европейския съд. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.

Властите смятаха, че ще се измъкнат от международно правосъдие, защото през 2008 г. бяха изплатили само заплатите с 10-годишно закъснение, но съдът откри още два проблема. Първо, България е пренебрегвала цяло десетилетие решенията на собствените си съдилища в полза на ощетените работници, с което е нарушила правото им на справедлив съд в разумно време. Така е причинила морална щета на всеки от тях, която бе оценена от Страсбург на 2300 евро на тъжител, или общо на 20 700 евро за всички. Второ, изплащането дори на цялата сума от заплатите не е било достатъчно, защото забавянето е причинило допълнителни материални щети, оценени общо за деветимата на 27 300 евро. Отделно съдът постанови България да плати и 3361 евро за съдебни разноски.

Плевенчаните, които станаха жертва на съмнителната приватизация на соцкомбината "Плама", бяха признати още през 1998 г. като неудовлетворени кредитори по производството за несъстоятелност на "Нова Плама" АД. Законът обаче ги постави далеч назад в списъка, давайки предимство на държавните и банковите вземания. През 2000 г. влезе в сила оздравителен план, в който фигурираха и ощетените работници. Много от тях обаче вече бяха съкратени и трябваше да заведат дела срещу бившия си работодател, за да си получат дължимото. Те ги спечелиха през периода 2000-2005 г. През 2001 г. обаче Агенцията за държавни вземания бе наложила вече запор върху активите на "Плама" и така държавата бе блокирала изпълнението на решенията на съдилищата, произнесени в полза на работниците, които се оказаха в омагьосан кръг - да се борят срещу държавата чрез държавата, която не уважава собствените си съдебни власти.

Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

37
8058
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
26 Юни 2012 19:50
2300 евро морална щета!? ДъйбА и правосъдието МУ Еуропейско! За десет годишни унижения и тормоз присъдата e...има-няма и една десета част от месечната заплата на евроДУПЕтатите-татите-татите!...
26 Юни 2012 20:01
По-важното е кой плаща др.Живков. Май пак аз и ти
26 Юни 2012 20:06
ЕСтетсвено, че пак ще плащаме ние, не бойчетата. Но и 2300 евро са смешна сума. Пак се оказва, че българите са второ качество хора.
26 Юни 2012 20:11
Ми да не съдим никой, че да не плащаме ли?
То изобщо да не се съдим, щото плащаме на съдии и прокурори и пак от нашия джоб.
26 Юни 2012 20:15
По-важното е кой плаща др.Живков. Май пак аз и ти

Ще плащате. Да сте мислили по време на избори.
А за Ервопейския съд
26 Юни 2012 20:23
Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

Отговорността, д-р Терзиев, се носи от държавата, не от "сегашното правителство". И не "сегашното правителството", а държавата трябва да изплати обезщетенията.
Видно от разказа, очевидно има други правителства, които носят доста повечко отговорност от сегашното за тези пари, които ще се плащат съвсем заслужено на хората сега.

В този ред и забележката на Калки относно "бойчетата" е повече от неуместна.
26 Юни 2012 20:39
Ти, горния, който вдигаш палчето за Европейския Съд - я направи една съпоставка с това какво обезщетение(не заплата) платиха на Миглена Кунева за това, че е работилa 2-3 години в ЕП с обезщетението на тези с целите 2300 евро българи! Изводът!?! Едните са богоизбрани - другите плебей! Мръсни при това! Щото се осмеляват да си търсят правата!...
26 Юни 2012 20:59
Ти, горния, който вдигаш палчето за Европейския Съд - я направи една съпоставка с това какво обезщетение(не заплата) платиха на Миглена Кунева за това, че е работилa 2-3 години в ЕП с обезщетението на тези с целите 2300 евро българи! Изводът!?!

Изводите, другарю Тодор Живков са повече от един:
1. Следващата инстанция след Европейския съд е Арменския поп.
2. По време на Избори 2005 (когато гласувахте включително и за другарката Пръмова) защо спахте?
26 Юни 2012 21:00
Фактически се ощетява държавата поради небрежност на администрацията.
Всяка (почти) присъда на Страсбург срещу България означава, че някой в изпълнителната власт у нас не си е свършил работата.
Защо това остава без последствие?
Защо парламента не направи комисия за разследване на тази безотговорност?
26 Юни 2012 21:18
Така ще е когато чиновниците си правят каквото си искат, съда включително. Само не мога да разбера, защо накрая данъкоплатците трябва да плащаме за тия идиоти. Не можем демократично да ги накараме да работят. А оръжието е забранено...

Това демокрацията е голям боклук. Да беше само България.. добре, ами май навсякъде е така, само че при нас е доста по-силно изразено.


Глобите трябва да се плащат от бюджета на съответните министерства. Няма все бонуси да си раздават за несвършена или калпаво свършена работа.
26 Юни 2012 21:19
Да не говорим, че това е станало преди много много време. След дъжд качулка... чиновниците отдавна са се облажили и напуснали системата сигурно. Един греши друг плаща. Красота.
26 Юни 2012 21:22
Forza NATO26 Юни 2012 20:23
Отговорността, д-р Терзиев, се носи от държавата, не от "сегашното правителство". И не "сегашното правителството", а държавата трябва да изплати обезщетенията

Хубаво е да се знае, че държавата, сама по себе си, не върши нищо. Вършат го различните нейни служители, най-високото ниво на които е правителството. Хубашо е да се знае също, че държавата (вече) няма собствени средства и за да плати нещо, трябва да вземе парите от гражданите си. За предпочитане - конкретно от отговорните, не от целокупния данъкоплатец.
26 Юни 2012 22:31
дъртреалист - пази боже от нова комисия - и нея ще трябва да храним, а ползата от нея ще е колкото от тази на Кушлев...
Просто трябва като магарета да се заинатяваме и да искаме оставки, инак да палим и да чупим. Тогава ще ни слушат.
27 Юни 2012 04:05
Намирам тези компесаци за малки.
27 Юни 2012 04:43
Може би има връзка между размера неизплатените заплати и компенсацията? А и какво ревете срещу евросъда? Кой друг може да принуди(или поне да опита) нашите да си свършат работата?
27 Юни 2012 06:29
И как са пресметнати тез 2300 евро - без ДОО и 10% плосък данък, или?
27 Юни 2012 07:23
Законът обаче ги постави далеч назад в списъка, давайки предимство на държавните и банковите вземания.
Банковите, банковите вземания са по важни от тези на работниците и служителите. Че банкерчетата са нашите момчета-кожодерчета. Трябва да им осигурим паричките с предимство. Какво тук значат някакви обикновени хора, дето са работили. Мащеха е държавата за тях. Не ги припознава за свои.
27 Юни 2012 08:32
Scandinavian.......
Ще плащате. Да сте мислили по време на избори.
А за Ервопейския съд
И от мен за Европейския съд - Една прекрасна новина ,свързана с България.
27 Юни 2012 10:42
Формулировката "Христова и други срещу България'' е много неправилна. България е тяхната и нашата Родина. Не може да се сложи знак за равенство му междеу Родина и правителства. Обидно е! Човекоподобни същества, узурпирали властта през последните две десетилетия - те са България?
27 Юни 2012 11:42
До старозагорка03
Че кой ги избира тези правителства? Същите "човекоподобни същества" ,наричани граждани ...
Всички ще плащаме за чужди грешки . ДА за съжаление е така !
27 Юни 2012 11:50
...да не пропусна - браво Монка,
И не "сегашното правителството", а държавата трябва да изплати обезщетенията.
Форца Нато, не е ли известно кой представлява държавата? И защо "сегашното" трябва да плати? Да не искате онова правителство на Костов да плаща?
27 Юни 2012 11:58
държавата, сама по себе си, не върши нищо. Вършат го различните нейни служители, най-високото ниво на които е правителството.

Интересно мнение - нейните (на държавата) служители сиреч "държавните служители" на най-високо ниво са правителството, обаче, ноторно известно е, че членовете на "министерския съвет" т.е. на правителството не са държавни служители, щото би трябвало да ги назначават с конкурс и да отговарят на определени квалификационни изисквания, ама нейсе...
27 Юни 2012 12:12
проф. дървингов,

твърде добре е известно кой кого представлява, кой де факто трябва да нареди превода, но също и кой е осъден и чия е отговорността.
Нали не смяташ, че когато осъдят търговското дружество Х, чийто сменен междувременно управител У трябва да нареди превода, то отговорността е на физическото лице управител, а не на дружеството като отделно юридическо лице?
Та, забележката ми беше към лекинката манипулацийка на д-р Терзиев относно "отговорността на сегашното правителство".
Отговорността си е на държавата, независимо кой я представлява в момента.
27 Юни 2012 12:21
Че кой ги избира тези правителства? Същите "човекоподобни същества" ,наричани граждани ...


Това съждение звучи като лозУнг на класовата борба.
27 Юни 2012 12:24
Държавата е виновна като институция заради липсата на условия за удовлетворяване на законните права на хората. В случая да се благодарят на това, че само тези петдесетина човека се осмелиха да съдят държавата. Ами ако бяха всичките 2000 и повече работници какво щеше да стане? А като се говори държавата, не става въпрос за сегашното правителство, защото от началото на проблема се смениха няколко правителства. И проблемът си остава и ... сит на гладен не вярва. Законодателство, институции, контрол - и при едните и при другите и при следващите - все същото. Да са живи и здрави адвокатите - СВЕТЛА МАРГАРИТОВА - ВУЧКОВА и ИВАЙЛО ЦЕНКУЛОВ, срещу които държавата във всичките й форми и разновидности проведе тежка кампания по омаскаряването им с цел намаляването на доверието на работниците. Та тук се крие и отговорът - защо само 50, а не 2000 човека. Обезщетението за морални щети е по 2300 на човек, защото независимо от размера, страданията и лишенията са еднакви, а като материални щети всеки получава различно- приблизително равно на законната лихва на забавените заплати.
http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/Pages/search.aspx#{%22fulltext%22:[%22Tsenkoulov%22],%22documentcollectionid%22:[%22COMMITTEE%22,%22DECISIONS%22,%22COMMUNICATEDCASES%22,%22CLIN%22,%22ADVISORYOPINIONS%22,%22REPORTS%22,%22RESOLUTIONS%22],%22itemid%22:[%22001-111624%22]}
27 Юни 2012 12:37
Обезщетенията са според стандарта на живота тук или това е добавка към плучените вече заплати. За 10 г. по 230 евро на година. Член, член, ама май не сме член на ЕС, а овехтяла магистрална п...а.
27 Юни 2012 12:39
Форца Нато, държавата не е търговско дружество, това първо, второ, сумата трябва да се заплати след произнасянето на Съда, вероятно това е станало по време на мандата на това правителство (споменава се някъде през 2009) така, че вината за неизплащането е на това правителство, трето, съвсем друг въпрос е кое правителство с (без)действието си е предизвикало жалбата на работниците;

Казусът е същия като безкрайните оплаквания на бойчето, че трябвало да плаща по договори, подписани от предишното правителство и трогателния му призив "да плащат ония";
Аналогичен е и случаят с неизплатените но дължими суми към частните фирми - все още около 340 мильона лева (вече трета година) и т.н.
27 Юни 2012 12:43
До тук добре, но се питам, още колко такива фирми, не изплащат заплати и с днешна дата , нищо, че годината е 2012г.?Отговора е страшно много !!!Какво се прави за да се гарантират мизерните възнаграждения на работниците???Нищо!!!В Европейска София все още има фирми където се работи без трудов догово!Форумите са пълни с предупреждения към кандидати за работа. Но къде е ДЪРЖАВАТА???Защо правиме богатите още по- богати за сметка на бедния български мизерстващ народ ??? Защо няма фондове или застраховки на работодателите при неизплащане на заплати , на работниците да им се гарантира изрботеното???КОЙ ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО В ТАЗИ ПОСОКА??? ДО КОГА ЩЕ СПИ ИЗНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА, А НЕ ЗАПОЧНЕ СЛУЧАЙНИ ПРОВЕРКИ дори в лъскавите фирми с добре облечени служители???
27 Юни 2012 13:08
професоре,

хайде да не спорим заради спора, моля.
Ясно е, че държавата не е търговско дружество, ясно е, че давам тази аналогия като пример, който е съвсем сходен (не е ли?).

Относно конкретните действия на конкретните правителства - прочети пак по-горе, в статията.
Тиранинът може да бъде упрекван единствено и само, че не е платил доброволно след първото подобно решение на ЕСПЧ през 2009 г., всичко друго (а то е основното) е заслуга на предходните везири.
Само че, за твое сведение, има практика на ЕСПЧ по принципно подобни казуси (с бавени заплати от държавни дружества), която не завършва по точно този начин, така че дали е било редно да се плати директно или не през 2009 г., не се наемам да твърдя.

27 Юни 2012 13:56
Решението през 2009 г. има общо с това сега само по отношение на правата на работници от плама. Субектите са различни. На първите от 2009 г. им е платено и вече забравиха. Въпросът е, че този проблем, който се мултиплицира впоследствие с Кремиковци, Сопот, сега Кърджали не е решен нито от първите, нито от следващите. Този проблеим си остава и всички могат да осъдят държавата. Държавата е виновна не само с изпълнителната, но и със съдебната и законодателната и изобщо с всичките си власти. Проблемът може да се реши и просто трябва да се намери аналог и да се препише.
27 Юни 2012 14:02
Форца, този път не вменявам вината за станалото на сегашното правителство, те просто трябва да плащат за прегрешенията на предишни, така както някое от следващите може би ще плаща за техните простотии, съдба;
27 Юни 2012 14:28
Обезщетенията са за претърпените щети. Толкова са загубили от неплащането, а ако им се начислят дължимите наказателни лихви, това си е отделен въпрос. Пък ако някой от възмутените може да докаже, че като му плащат редовно, ще натрупа милиони за 10 години, да пробва, много ще съм любопитен.
27 Юни 2012 14:31
И как са пресметнати тез 2300 евро - без ДОО и 10% плосък данък, или?


Не си запознат с данъчната законодателство, ще платят 10% Д, 10% О, 10% О, 10% и, 10% плосък и 10% данък.
27 Юни 2012 14:32
и това ли заглавие го измисли редакцията?
много прилича
27 Юни 2012 14:33
проф. дървингов 27 Юни 2012 14:02 - Правителството плаща с парите на данъкоплатците. Демек нашите пари. Което е голямата простотия. Парите трябва да се вземат от наистина виновните.
27 Юни 2012 15:35
mick 27 Юни 2012 14:33
проф. дървингов 27 Юни 2012 14:02 - Правителството плаща с парите на данъкоплатците. Демек нашите пари. Което е голямата простотия. Парите трябва да се вземат от наистина виновните.

Мики, такова нещо не съм написал - повтарям специално написаното в 14:02 те просто трябва да плащат за прегрешенията на предишни, така както някое от следващите може би ще плаща за техните простотии, съдба; - във всеки един от тези случаи ще се плаща с нашите пари;
27 Юни 2012 15:48
Лишени от финансовите средства, дължими от държавата, компаниите коригират и инвестиционните си намерения. Това води както до спад на вътрешното търсене, така и със задълбочаващи се проблеми при наемането и заплащането на работници и специалисти. Но в коридорите на властта си получават редовно и заплатите и премиите, и ДМС-то (допълнително материално стимулиране). Дори си вземат редовно и парите от бордове, "консултантските" хонорари и "парите в плик"...
Но е предвидимо, след като овчето стадо от години го водят все магарета. Които при това се имат за атове.

P.S. А цифрите са ясни: За 2008 непокритите дългове към фирмите са 212 млн., в края на 2009 г. минават 600 млн., а през 2010, заедно със задълженията на общините достигат 826 млн. лв.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД