:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Синьото лято на Ваньо

Балотажът за лидер на СДС в неделя ще бъде сведен до дилемата "за" или "против" Костов.
Галя Горанова
За СДС ми е думата, както сигурно сте се досетили. Партията на демократичните промени, на сините надежди и сините лъвове, която към днешна дата е само сюжет за плажно-увеселителен сериал.

Миналата неделя седесарите бяха призовани да изберат свой лидер на вътрешни избори, след като досегашният - Мартин Димитров, подаде оставка. След първата пресявка за поста останаха да се борят двама лекари - депутатът Ваньо Шарков и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. И двамата са фигуранти от третия ешелон на СДС, но изглежда това е най-доброто, с което партията разполага.

Реално обаче вотът е за ролята на друг един Ваньо в живота на седесариата - Костов. Около фигурата на бившия премиер се въртят основните разлики между двамата мераклии за лидерство в СДС. Адашът му Шарков се счита за продължител на линията Мартин Димитров и ще се бори за запазването на формата "Синя коалиция". Зад карловския кмет пък стоят интересите на победилата клика около временния председател Борис Марков, която разтрогна съюза с Командира. Така че балотажът в неделя не е нито за бъдещето на СДС, нито за силната фигура в партията, вотът е сведен до дилемата "за" или "против" Костов. Макар че от 11 години не е председател на сините и даже учреди своя партия, този Ваньо продължава да буни духовете на демократичните сили.

Иначе по всичко останало двамата претенденти за лидери си приличат. И единият обещава силно СДС, и другият ще го възражда. Но и двамата не казват как. И първият е за децентрализация в партията, и вторият. Но най-важното е, че и двамата обещават да заведат "разбитите авари" на едно и също място - при ГЕРБ. Със или без Костов. Всъщност цялата битка се свежда до това дали и ДСБ да влиза в бъдещата дясна коалиция, или да бъде изхвърлена зад борда. Позицията на Ваньо Шарков спрямо управляващите остава двусмислена. Ту смята, че "ГЕРБ криминализират целия преход", ту обещава коалиция с ГЕРБ, "ако се наложи да спрем БСП". При Кабаиванов нещата са по-ясни. Зад него стоят все хора, сраснали се със сегашната власт, за които коалирането с ГЕРБ не е компромис, а просто "обединение на десницата". За него играе и останалият трети в лидерската надпревара - бившият столичен зам.-кмет по сигурността Иван Сотиров. С което шансовете му за успех, при същата мобилизация на седесарите, значително нарастват.

Изглежда Бойко Борисов подхранва илюзията у наивните седесари, че ако успеят да се отърват от Иван Костов, са добре дошли при него в дясна следизборна коалиция. Само че нито победата на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори е гарантирана, нито СДС изглежда във форма да прескочи 4-процентната бариера след бурното синьо лято. На последния вот за НС през 2009 г. "Синята коалиция" все пак спечели 6.7% и над 280 000 гласа. Две години по-късно, на последвалия президентски вот, който вби клин между СДС и ДСБ, синият кандидат Румен Христов получи обидните 1.95 на сто от гласовете. При оскъдицата на вдъхновяващи идеи и спорната харизма на сините кандидат-лидери шансовете за 42-рия парламент още повече намаляват. Понякога лицата са по-красноречиви от платформите.

В проблем се превръща и политическото лицемерие на сините. Зад синия лъв, навирил двата пръста, все по-издайнически прозира дресьорският бич на Бойко Борисов. В общинските съвети по места седесари и десебари масово съглашателстват с ГЕРБ, докато върхушките им имитират опозиция на жълтите павета. В Пловдив дори се стигна до куриоз - почти цялото градско ръководство на ДСБ хвърли оставка в знак на протест срещу политиката на националното ръководство за разграничаване от ГЕРБ. Отделен бастион на "Синята коалиция" представлява и парламентът, където форматът продължава да съществува въпреки официалното му разтрогване.

В тази шизофренна ситуация на младите сини лъвчета, които искат да градят кариера, не им остава нищо друго, освен да последват примера на връстниците си от ДСБ и да се разбягат към спасителните салове на "десния обединител" Бойко Борисов и на "последната червена кукувица в синьото гнездо" Меглена Кунева, с което ще захранят вероятната следизборна коалиция между двамата. Така от пепелта на синята идея ще се роди така лелеяната нова десница, но без СДС и ДСБ, без Ваньо, Надка, Мартин и Катка, но с отгледаното от тях поколение "демократи". Синьото лято на 2012 г. може би ще завърши с "Развод ми дай", преди да прозвучи "Последен валс".
Снимка: Юлиян Савчев
Ваньо Шарков (първият вдясно) олицетворява вота "за" Костов и продължаване на линията на Мартин Димитров за коалиция с ДСБ.
38
5481
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
13 Юли 2012 19:26
Галка

Седерастите нямат полезен ход след толкова безидейна политика последните 10 години. И с Ваньо и без него си отиват.
Да преценят как е по-достойно да го направят.
13 Юли 2012 19:31
Тези смешници от СДС са аут от парламента .
Лустрация за активистите на СДС от дадено ниво , приемащо и изпълняващо решения, които за 23 г. ЕПМ на държавата .
Развод ми дай, развод ми дай.....На ти. И още едно пръстле.....
13 Юли 2012 20:03
Ако с въртене на куйрука пред чуждите посланици , както правеха седерастите , се управляше страната - сега хората нямаше да се ругаят на " Демократ ,с демократа ти".
Отделен закон за отговорността на сините талибани - иначе утре някои други ще доразфасоват страната ни.
То, комай има ли и накъде повече ?
13 Юли 2012 20:19
Навремето и аз бях от вярващите,докато прозрях за това какво се крие зад кулисите.И тези са демократи,колкото аз съм космонавт.
13 Юли 2012 20:24
Гласувайте за Борисов, ще получите Костов. Колкото и голям смях да падаше около брадвата, оказа се истина.
13 Юли 2012 20:39
Всичко вярно и добре, тоест от зле на по-зле.

Какво предлагат левите?

Има ли леви и какво предлагат?
13 Юли 2012 20:54
...що пък левите (не педерастите) да предложат на демократите да се обединят около единствения си успешен политик (В.Костов - да е свято името му), някои да им направи Каденабия 2, да им нарита десните задници, нащока манерките и да действат ... аналогично с левицата - щото Солун вече е мръсна дума, да ги канят във или около Виена, да правят Нова левица-2, сега - Москва ако иска, да кани Коце Ч. край Москва или в Гори, щото и такива трябват - както виждате, за бойчето, Сидеров и Пръдлето място не остана (въпреки че IMHO, имаме нужда от националистическа формация) ... от ЕНП са хитреци, най-паче португалчето, та...
13 Юли 2012 21:18
...що пък левите (не педерастите) да..

Имало и други леви да не повярваш.
13 Юли 2012 21:22
Абе , вас жегата бая ви е ударила.
Мъртвец възкръсва ли ? Че и демосратите - седерасти.
После , Каденабия я правеше основно баба Мозер с ЕНП . Тази дойде тук със задача да съсипе БЗНС, че зер е най-битната, близка до корените и традициите на българина партия / нищо че се води съюз/ - а това можеше да е в протоворечие с налагания убийствен за БГ неолиберастки модел, и се върна зад голямата вода.
Костов ? Става, ама днешния , наритания, помъдрялия . Политик е от класа. И като го гледам как говори и какво казва - май паче става за лидер на лява партия с умерен национализъм.
А оня послушко - мистър Клийн - да създаде дясна партия на базата на БСП, щото неговата е такава.
Ако някой е вярвал, че след 23 години парад на демосрацията това щеше да стане и полюсите могат да имат обратен знак ......
Коце. Ч - Костадин Чакъров /съветника на Живков/ вероятно има предвид Професора , той кво ? За съюза на комунистите Коце трябвада почака- има още закътано от българина от Живково време, реституция- не са огладняли до край. Ще дойде и това време - каскет до каскета.
13 Юли 2012 21:25
Имало и други леви да не повярваш.


Еленкоуу, Натисни тук Брей, имало и ... други ... елени!
13 Юли 2012 21:28
Какво предлагат левите?

Има ли леви и какво предлагат?
Има я, как да няма. Има и предлагат дясна политика, щото от амбасадата не плащат за лява политика.
13 Юли 2012 21:34
...що пък левите (не педерастите) да..


Имало и други леви да не повярваш.
Има и такива, инакви. Да ти изброя ли?
ФиДи Кенеди
Косьо Ми
Масажист Боздуганов
Момата (с дакела)
Берта (RIP)
Екатерина Михайлова
...
13 Юли 2012 21:41
Момченце (ВиК). ТЦ, тц и тц! Леви у ръцете и краката?! Ай стига ми, колкото...

И за Алекс Алексиев нема пущим у цепката, па то все си е това.
13 Юли 2012 21:46
Туй, за цепката , такова ...нищо не разбрах.
13 Юли 2012 21:59
Според мен е полезно Шарков - в канала (канализацията, за по-ясно). Това е шансът СДС да влезе в говорилнята.
13 Юли 2012 22:00
Има и още, ама чак пък да има обидени, че са пропуснати...
13 Юли 2012 22:02
СДС трябва да направят предизборна, а не следизборна коалиция, защото 4% не са чак толкова ниска летва.
13 Юли 2012 22:18
Добрият сапьор Водичка

Обожавам го, не цитирам, щото, именно така.


13 Юли 2012 22:51
Костов! Чудовището от Драгалевци! След толкова десетилетия... ужасът всеки път нахлува в душата ми отново.
14 Юли 2012 00:02
"В тази шизофренна ситуация на младите сини лъвчета, които искат да градят кариера, не им остава нищо друго, освен да последват примера на връстниците си от ДСБ и да се разбягат към спасителните салове на "десния обединител" Бойко Борисов и на "последната червена кукувица в синьото гнездо" Меглена Кунева, с което ще захранят вероятната следизборна коалиция между двамата. Така от пепелта на синята идея ще се роди така лелеяната нова десница, но без СДС и ДСБ, без Ваньо, Надка, Мартин и Катка, но с отгледаното от тях поколение "демократи". Галя Горанова
14 Юли 2012 00:45
/:/ "...Отделен бастион на "Синята коалиция" представлява и парламентът, където форматът продължава да съществува въпреки официалното му разтрогване..."
............................................................................
С туй трябваше да почнеш, авторке- и да го анализираш и обясниш!!!
Щото, как така, с 6.7% общо за "Синята коалиция"(СДС+ДСБ), и двете партии са в Парламента, при положение, че ако се бяха явили на избори самостоятелно, общите им проценти трябваше да са над 8%, за да бъдат и двете партии в Парламента!
А, иначе, с общо 6.7% за двете партии, едната НЕ трябваше да е в Парламента, защото има под 4%!
Ама, пък, нали, Демокрация Е, БЕ!

14 Юли 2012 00:58
Ех, Ваня, боецо млад със сини джуки, стана на всички за кашмер
14 Юли 2012 01:00
Ех, Ваня, боецо млад със сини джуки, стана на всички за кашмер


Ти Ваня не го мисли, с американския ТЕЦ държи доста милиони долари
14 Юли 2012 01:05
Иван Костов и седерастията трябва да бъдат съдени за престъпната Приватизация и разсипване на държавата. Да се организира Народен съд.
14 Юли 2012 01:09
Аз само визирам как ГГ го слага манго на шейната
14 Юли 2012 01:12
С БСПедераслъка трябва да се воюва с всички средства! СДСерастията е противовес на БСПедерастията и няма алтернатива.
14 Юли 2012 03:01
Аман от Педерастия- вече 23 години!!!
14 Юли 2012 08:05
Абе Гозев, като се напъчат един срещу друг педераст и седераст, ква ще я свършите? ХХХ, майно льо!
14 Юли 2012 10:53
Но най-важното е, че и двамата обещават да заведат "разбитите авари" на едно и също място - при ГЕРБ. Със или без Костов. Всъщност цялата битка се свежда до това дали и ДСБ да влиза в бъдещата дясна коалиция, или да бъде изхвърлена зад борда.

Точно така си е.
14 Юли 2012 12:26
Gozev 14 Юли 2012 01:12
С БСПедераслъка трябва да се воюва с всички средства! СДСерастията е противовес на БСПедерастията и няма алтернатива.

И едните и другите са пребоядисана номенклатура или децата на номенклатурата.
14 Юли 2012 12:43
И едните и другите са пребоядисана номенклатура или децата на номенклатурата.


И третите също.
14 Юли 2012 13:24
Компромисен вариант - всеки успял демократ се връща при заводчето, хотелчето, банчицата, или каквото там си е свил покрай Костов, и си гледа рахата и имотеца. Ако има неуспели - ами сами са си виновни - такъв дюшеш идва веднъж на 1000 години.
14 Юли 2012 16:36
навън се разнесоха страшни викове:
- Руссиян, Руссиян!
Като чу това име, Костов завъртя глава още по-страшно, с широко изпулени очи, дето се изражаваше тъп страх.
14 Юли 2012 17:08
Галя
http://www.youtube.com/watch?v=uA32Ixr2z4w
15 Юли 2012 11:27
Нещо ме стиска за гърлото носталгията към 1989 година и усещането за "Предстоящ щастлив живот в Народна Република България"...

Но защо ли, не мога да пожелая успех на никой от днешните кандидати?...
15 Юли 2012 14:04
А ще има по-нататък и линчуване на "седесариата"?
15 Юли 2012 14:09
Ще има ли някакво равновесие при линча, все пак за "вината с мезетата" нямаше линчувани, така ли беше? Не си спомням някой седераст да поиска линчуване на другариата.
15 Юли 2012 18:15
В тази шизофренна ситуация на младите сини лъвчета, които искат да градят кариера, не им остава нищо друго, освен да последват примера на връстниците си от ДСБ и да се разбягат към спасителните салове на "десния обединител" Бойко Борисов и на "последната червена кукувица в синьото гнездо" Меглена Кунева


Хубав анализ и добре представен. Май у нас не останаха читави политически партии, още по- малко пък “лидери“. Всичко е отишло в графата СЛУГИНАЖ, продажност и слугинаж без граници. Като гледам какви муцуни са се насадили в парламента, като гледам какви са окупирали министерските места, че и президенството, във време когато нацията изчезва мисля си пиянстовото на този народ наистина няма да изчезне никога. Петър Стоянов стигна дълбокомислено до извода, че кирилицата била основната пречка да бъдем европейци, Първанов отрече Иван Вазов като нарече петвековното робство културно сътрудничество, Бойко реши да приключи с България по- бързо отколкото и Доган мечта. И на фона на тази грозна и печална истина, тези празноглави момчета живеят постоянно в изборните си облаци, досущ като просяците пред кралската порта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД