:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,252,702
Активни 214
Страници 3,938
За един ден 1,302,066
юбилей

Какво Левски не би простил на днешните българи

Размисли по повод 175 години от рождението на Апостола
Снимка на Левски в униформа на Първа българска легия. Септември 1868 г.


За напредъка на един народ поуките от собствената му история могат да имат съдбоносно значение. Сътвореното от Левски "Свето дело" за освобождението на България е блестящ пример с какво себеотрицание човек трябва да работи за отечеството. Той успява да подчини на тази кауза да служат с безпрекословна преданост над 1100 души, обединени в 108 частни български комитета, създадени при това само за по-малко от три години! В условията на дълбока конспирация, постоянен риск и нестихващи разногласия с Каравелов и кръга му в БРЦК Апостолът създава и подчинява на светото дело една удивителна организация от верни и предани на делото съмишленици.Поучихме ли се от този, пред когото се прекланяме?Всички изследователи на делото на Левски извеждат на преден план републиканските му възгледи, маркиращи идеологията и принципите на бъдещата българска държава за свобода и равенство между народите. "В Българско не ще има цар, а... народно управление... свобода и чиста република". Но още при забавянето на поръчания от Левски през февруари 1871 г. печат на организацията и липсата на надписа "Смърт или република" разногласията с Каравелов се задълбочават. И през април 1872 г. на общото събрание на БРЦК с приетия устав на организацията последният се налага над последователния републиканец В. Левски. Параграфите, предлагани от Апостола за републиката като крайна цел, са заличени. Записано е, че "Формата на бъдещето българско управление ще бъде неопределена до онова време, дорде българското освобождение не стане дело свършено"... Така и става, но...Би ли ни простил Апостола за установената след Освобождението монархия?От поданици на султана българите стават поданици на доведени отвън владетели. Те яхват мечтите им за единна национална държава, за да постигнат своите имперски амбиции или просто да си поживеят добре и да осигурят потомството си. И го постигат. С цената на крушението на българската държава в три войни. Това е резултатът от пировата победа над идеите на Левски от страна на кръга около Л. Каравелов - републиката остава затънтена мечта в съзнанието на цели три поколения идеалисти. В следвоенните години мнозина от тях бунтуват хората срещу властите за по-добър живот. Не умеят обаче дори да имитират подобаващо Апостола. Пренасят идеята за републиката върху вълната на Втората световна война, четвърта за нас, българите, през ХХ век, но...Би ли се гордял Апостола с републиканската форма на управление след 9.IХ.1944 ?Моля, партийно пристрастните българи да не се гневят. Защото една република, удавила в кръв и мъка десетки и стотици хиляди, отнела собственост и преобърнала представите за справедливост, братство и равенство между хората, би ли се радвала на одобрението на Апостола? Още повече, когато "чистата ни и свята република" неотдавна се оказа единствената в обединена Европа държава начело с потомствен монарх. Би ли простил величавият дух на Апостола подобна метаморфоза на българските политически партии в ХХI век?

Днес преклонението пред делото на най-великия българин не се ли превърна в декларативна поза и ритуал ? Най-вече, разбира се, за хората във властта. Защото с въвежданите от тях правила и методи на работа, с регулациите в стопанския живот и с постоянните симптоматични промени в законите доказват само, че не работят като Левски за "облекчаване живота на българите". Например, с липсата на политика в държавата за надграждане, което в недалечното минало Атанас Буров определи като обреченост "на всеки 40 години да започваме от нулата". Какво друго можем да искаме днес от своите управници, освен да работят с ум, сърце и прозорливост като Левски? Да изкоренят лъжата, лицемерието и демагогията от амвона на властта и да работят първо за общия интерес на "чистата и свята република", след това за своя, а не обратно. Това непосилно искане ли е?

Има много умни и почтени българи във всички сфери на живота ни днес. Не всички са напуснали страната, както се говори. Ала всички се нуждаем отнови правила и морал в политиката, за да бъдат чути гласовете ниА не да бъдат купувани на избори. Или да бъдат обърквани от постулатите на самозвани кандидат-депутати с доста съмнителна репутация! Това ли е днес демокрацията - да избираме измежду по-малкото зло?! Затова със сигурност Той не би простил и безнаказаната демагогия, и узаконеното измъкване от заслужено наказание на хората с пари и власт. Защото неподправена истина е, че справедливото правораздаване е в основата на силната държава - като дух и доверие на гражданите в институциите. "От нас зависи да бъдем равноправни с другите народи"- едва ли някой ще оспори, че тези думи на Апостола днес изцяло касаят именно отговорността на законодателите и съдебната ни система като един от стълбовете за националния просперитет. И също толкова неоспоримо е, че няма друг българин, изстрадал така фатално своите принципи за съграждането на българския "Храм на правата свобода" и "Храмът на истината"! Това трябва да искаме от държавниците ни - да изградят този храм!

Би ли простил днес Левски на всички българи с портрета му над бюрата си и ръководещи хора, необичащи да им се казват "погрешките", възползват се от простотията, вместо да се борят за нейното преодоляване, защото така е по-лесно? Когато подкупничеството е масово, а примиренчеството почти всеобщо, крайно време е всеки от нас да се запита: докога и докъде по този начин? Прошка или тояга за управниците, които превърнаха в норма войната между институциите и премълчаването на неудобните истини, а неразбирателството между политическите лидери се превърна в антипод на парламентарния девиз "Съединението прави силата"? "Народната работа стои над всичко"- повелява и доказва Левски, ала днес политическата ни класа очевидно не мисли така. Видно е, че тя не прилага общоевропейските принципи за добро управление и за жалост го доказва системно."Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре"Със сигурност Левски не би простил неумението ни да разкодираме и прилагаме този изпитан негов завет - изпит и проверка днес за всеки, комуто възлагаме надежди за добро управление и просперитет на нацията. Виждаме успешно да са претворени идеите на великия българин в живота на други държави и народи. Ще го постигнем и ние, щом всеки осъзнае нуждата от нов обществен морал. И когато издигаме и зачитаме добродетелните хора. Такива хора, на които за делата им не ще се налага да гледат гузно към портрета на Апостола. А всички други да разберем най-сетне какво е искал да ни каже със своето "Народе????".

 Васил Левски заедно със свои другари от Втората българска легия в Белград. На снимката пише: 1.Васил Левски - Карлово, 2.Христо Дряновски - Тулча, 3.Панчо Досев, 4.Пенчо Гарибалди - Габрово, 5.Петър Тихов - Русчук, 9. Х. Д. Атанасов - Тулча, 10.Иван Цанков - Жеравна, 6,7,8 и 11 лицата познати, но имената забравени. Ни един от другарите не може да си припомни.
121
5618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
121
 Видими 
13 Юли 2012 19:37
Май и форумец на "Сега". Добра идея.
Иначе - малки сме, за да се мерим с Левски. Особено в скотината , в която ни натресоха в името на демократичните ценности и разните му ясни сигнали и силни знаци.
13 Юли 2012 19:53
Какъвто въпросът - такива и отговорите.
13 Юли 2012 20:08
Най - вероятно надупването на политиците ни пред новите високи порти и овчия им захлас в очакване междинни доклади ,вместо да бранят националните интереси и така превръщайки живота на българина в сериал от доклад до доклад и от "спасител" до "спасител"......
13 Юли 2012 20:11
Същото, заради което написа : Народе ????
Овчедушието.
13 Юли 2012 20:14
Защото една република, удавила в кръв и мъка десетки и стотици хиляди, отнела собственост и преобърнала представите за справедливост, братство и равенство между хората, би ли се радвала на одобрението на Апостола?
Ами добре - сегашната република, коренно противоположна на предишната, спомената в текста, върнала отнетата собственост и върнала представите за справедливост, братство и равенство между хората, би ли се радвала на одобрението на Апостола?
13 Юли 2012 21:09
Слабо есе с елементи.
13 Юли 2012 21:11
Как си представя авторът, пък и някои други, България през 1878 да е република, след като не само всички съседи, но и Австро- Унгария, Германия и Русия са монархии? Аз си го представям нещо като Северна Корея в наши дни. А може би още по- лошо - подялба на България между съседите. Както е станало с подялбата на Полша.
13 Юли 2012 21:23
Водопроводчик, аз бих задал по-друг въпрос на автора: - А по време на монархията преди 9.ХІ имало ли е справедливост, братство и равенство та след това да се преобърнат предствите за тях. И тогава е имало убити без съд и присъда. Виждали сме снимки на отрязани и набучени на кол човешки глави и т.н.
13 Юли 2012 21:25
Прав си, Чичо Петко, има още много спорни тези и антитези, но не искам да се заяждам с автора, защото може да е един от нас.
13 Юли 2012 21:38
Боя се, тук ще се надигне бесен, злобен вой от разни колони и пр... Каквито и да са въпросите и отговорите, ключовите понятия са "Апостола" и "българското Свето дело"!
13 Юли 2012 21:43
А-а-а-а , моля без пишик / термин в игра на карти ,когато някой лъже партньорите си / . Тез- с набитите на кол глави партизани, изгорените села, заровени живи ятаци, разстреляните без съд и присъда от ловните роти , умрялите в работническите болници, щото нямат средства да си платят в болниците за "предприемчиви", раждащите по синорите българки , учащите до 4-то отделение ,че нямат кинти и трябва да работят на чифликчията за прехраната си, дърпащите рала българи и т.нат. - те не се броят .
Историята на БГ започва с идването на демосрацията по нашите земи .
13 Юли 2012 21:55
Ако след „Народе” Левски бе написал четири удивителни,

бих приел, че имаме право на ПРОШКА.

Защото удивителните щяха да бъдат предупреждение да устоим българското.

Заради дадените кървави жертви и саможертви.
Но Четирите въпросителни са ПРОВИЖДАНЕТО на Апостола за днешните низости -

от катърското ни търпение да четем пасторалните чернови на „новата” турска история,
писани често от „достойни” български автори,


до немегаломанското ни, съкровено съхраняване на българското в Заешките ни сърца.


Да не говорим за „излишните” харчове.

Няма място за ПРОШКА.
Само за СРАМ, че ни остава само да доутъпкваме предопределената ни вече мозаечна плочка.

13 Юли 2012 22:27
Чичо Петко, и къде си ги виждал ти лично тези снимки?
„Виждали сме снимки на отрязани и набучени на кол човешки глави и т.н.“
Я си спомни да не са ти разказвали тези неща твоите ‚другари‘?!
>>Пергелчо – и ти! „изгорените села, заровени живи ятаци, еct.
Комунягите не престанахте да лъжете?? Ами това – ... „брата убит,
обезчестена сестрата, бащата на прага заклан – защо забравихте?

–Пишете още, ще има продължение.
13 Юли 2012 22:28
Какво Левски не би простил на днешните българи

Сегашната политическа система, която излъчва ту една ту друга шайка бандити за правителства, грабещи на воля с протекцията на компрадорството си, тази политическа система е унищожител на нацията. Двадесет и три години ние не можем да възстановим градивността на миналото. Вместо да се усъвършенства и развива, някогашната градивност предателски непрекъснато се обругава защото тихомълком беше унищожена. На нейно място вече ни е парализирало изцяло колониално съществувание, което в никакъв случай не може да се нарече национална икономика. Националната сигурност е унищожена - и това дори не се споменава. Пъклената дейност по ликвидирането ни като държава вече почти приключи, но признаци за тревога у някого - не се появяват.
Министърчето с жълто около устата не е и чувало за оптимизиране на държавния сектор - то знае само да комисионерства за унищожаването му.Чрез него подметката на Трайчо ежедневно ни блъска по лицата.
Външният ни министър обслужва изцяло и безкрайно нагло статуквото на чуждестранните интереси. И се пъчи гордо, защото душицата му не е българска.

Министърът на земеделието и горите е пряко предизвикателство спрямо най-голямата компетентност на българския народ, но мутрата му става все по оядена и недосегаема. Той надмина дори и наглостта в оси@ането на Нона, като компрадорка - унищожителката на екологията.

ПП
Ето тези неща Левски не само не би простил, той просто не би ги преживял. Защото от тях всичко губи смисъл.
13 Юли 2012 22:45
Защото от тях всичко губи смисъл.

Което е и целта.
13 Юли 2012 22:46
как щяло да било да сравнявам предишната, социална република със сегашната нечовешка, и другаде социалното отменят ала тук живо го заровиха от алчност, престъпна простотия, де я грижа за човека, никаква я няма, кучето е с права не и българин, и никак не им пука жив ли си, и що си без живот, дрън дрън ярината как ще разцъфтим, няма нивга да се случи, забравете
13 Юли 2012 23:21
Звездников: погледни тук Натисни тук и тук Натисни тук например...
13 Юли 2012 23:45
Статията само ни напомня за тясната и трънлива пътечка на българското възраждане. Левски е велико явление за българите! Самият той се е превърнал в път и така е променил разбиранията и поведението на много хора. Левски служи на общата кауза. Левски е чужд на егоизма и комформизма. Левски е великата жертва - пример за хиляди последователи. Левски е чужд на пошлото, лековатото, удобното и охолното съществуване.Левски е самата безкористност при служба на народа си!
14 Юли 2012 00:25
Какво Левски не би простил на днешните българи

А има ли изобщо днешни българи? Ако се съди по телевизии, политици и "институтите" на циганският император Сорос има само глобализирани индианци населяващи земите на траки и слявяни и живеещи на пуканки и кока-кола. Става дума за т.н. публични личности и верните им санчовци. Тези които помнят кой е Левски, кои са лъвовете на "Столетов", как изглежда знамето и кой е химна на България са много, но са извън кадър.
А Левски, ако можеше да се появи отнякъде, пак щеше да почне отначало с освобождението на България.
14 Юли 2012 01:00
Като четях статията, си помислих: как е възможно на една и съща земя да се родят Левски и Ботев, Яворов и Йовков, но и всичките днешни Бай Ганювци-отрепки, наречени "политическа класа", предците на които така гениално е описал и заклеймил с перото си Алеко ?

"Форуме ???"
14 Юли 2012 01:12
D-r Zvezdnikov,баща ми като дете е виждал отрязани глави на партизани в Пловдив.И е бил бит,защото с една мекица в гората щял "да храни шумкарите" Тоя полицай,който го е бил,след това станал милиционер.
И когато бях малък ,имах съседка - баба Васа ,чиито пръсти бяха деформирани,защото в полициятаа са и набивали клечки под ноктите.
14 Юли 2012 04:03
но не искам да се заяждам с автора, защото може да е един от нас.
- абе обажда ми се тоя Мишо Бирата - влезнале там некви при него, полицаи ли са, митничари ли са, събират мобифони, виж там - обади му се на министъра...
14 Юли 2012 05:00
по мое лично мнение , апостола би ни простил всичко.
Но особено трудно би разбрал такива статии.
Поне в моите представи ....
14 Юли 2012 07:11
Като четях статията, си помислих: как е възможно на една и съща земя да се родят Левски и Ботев, Яворов и Йовков, но и всичките днешни Бай Ганювци-отрепки, наречени "политическа класа", предците на които така гениално е описал и заклеймил с перото си Алеко ?
"Форуме ???"

Стреляш встрани....
НародЪ няма вина за това кой какъв се е родил....
Но народЪ носи АБСОЛЮТНАТА вина, че на мястото на което е седял Стефан Стамболов сега седи Тиквата Боко, че на мястото на Захари Стоянов сега седи абсолютното нищо ЦеЦа, на мястото заемано от Петко Славейков сега се мъдри кретенът ЦвъкЦвък, на мястото на проф. Марин Дринов седи самоходна бутилка с уиски, влачеща пура и т.н. и т.н.
Не народ, а мърша....
Не съм го казал аз но се съгласявам безусловно.
14 Юли 2012 07:51
баща ми като дете е виждал отрязани глави на партизани в Пловдив.И е бил бит,защото с една мекица в гората щял "да храни шумкарите" Тоя полицай,който го е бил,след това станал милиционер.

История на България - XX век...
14 Юли 2012 08:01
Звездников,
14 Юли 2012 08:19
Сигурно ще сбъркам ако спомена за разногласията на Левски с Каравелов и затова няма да го правя. Защото ако приемем Левски като крайъгълен камък за Българщина, Езоп по-горе е казал всичко за българщината. И все пак, щенията на Каравелов са били много по-реалистични от тези на Левски.
14 Юли 2012 08:47
левски е гениален, достатъчно е що за времето казал, и пак гениално е прозрение чистата и свята република, чисти хора са святи и чист да си е цел в човешкия живот, и няма как и с що левски да сравнявам, той е най високият ни връх, и време,
служба на отечеството кой не знае как се струва, с дела на ползу всички, безчовечно е край тебе людето да гинат в недоимък със трудът си и ти сред тях да си щастлив успешен, ами ти не си човек, как ще градил си бил общност с общи цели, общество, напредък, а че както ни е повлекло индия не ще можем да достигнем, и там са бедни ала ни се крадат, ни се лъжат, ни от алчност разболяни
14 Юли 2012 09:02
За да живее свободно едно общество трябва да притежава "критична маса" от индивиди, които знаят какво е свобода.
Маргарет Тачър
14 Юли 2012 09:07
до кое се стига във всякое повишение цени на тока, горивата, инфлация ли, ами не, до скапани храни и бъркочи горива, технолог привикват край новите цени да задържал цена кюфте на 22 стотинки и той онемял запитва, и кое още да му сложа, уши крака, копита.... всичко съм насмлял, търговска тайна ли е дето всички горива са гадни, еко дизела пък разяждал и маркучи, и кой печели, инвенторите с пазарна ниша българин одран, ефективност що пък е, с хора наполовина печалбата да ти расте, ами тия завалии изведени от обръщението на парите, от потреблението на живот.... те с кое са били в грях, и левски дали би бил простил
14 Юли 2012 09:07
народЪ носи АБСОЛЮТНАТА вина, че на мястото на което е седял Стефан Стамболов сега седи Тиквата Боко

Това е абсолютна глупост, внушавана безкрай от някаква мазохистична суицидална нагласа у някои хора. Може би с доброто намерение да се инспирира "доброто" като се преувеличават предполагаеми "зли" черти.
Но няма никакъв смисъл да се черни повече "народъ", той и бе това е наказан.
Такива твърдения представляват окончателни присъди, които изключват мисленето за реалните причини.
А истината изобщо не е там. Възможността за свободен избор ДНЕС не е по-различна от тази преди 1990-та.
Ети ви примера с "новия" политик Кунева.
14 Юли 2012 09:54
В 21 век човечеството е все още на ниво ВАРВАРСТВО! Република България е под това ниво и е най-нещастната/ визирам народа/ и най-бандитската / визирам управляващите/ държава в света. Ако Левски беше жив днес щеше да каже същото на висок глас и щеше да е в нелегалност и да създаде организация за борба с измисления политически елит на който дължим този 23 годишен криминален преход.
14 Юли 2012 10:34
Въпросът "Какво би направил Левски?" е от категорията
детски въпроси "Какво би направила Ботевата чета, ако имаше калашници и бетеери?".
Само дето не е толкова безобиден!
Защото предполага, че или някой е Левски или отговаря от името на умрял човек
или безсъзнателно се прикрива с името на Левски за да раздава присъди.
Спирам до тук.
14 Юли 2012 11:17
Въпросът "Какво би направил Левски?" (на мое място)
е задължителен за всеки българин, когато взема важни решения.
...
...
14 Юли 2012 11:48
Насо, не му обяснявай на менте-доктора! Той ще отрече и шлеповете по Дунава през 1923-та, хора с вързани с бодлива тел ръце хвърлени във водата, ще отрече и отрязаната глава на Стамболийски, Ястребинчетата, от майка си и баща си ще се отрече за да бъде"в тон с новото време" т.е. - отричай всичко което е било преди 44-та и хиперболизирай всичко което е било след това. Идоли са му такива като бащата на "демократа " Стефан Савов, плащал като финансов министър суха пара за същите тези отрязани глави. А че след това е имало възмездие, прекалено, ако щеш, то е стар библейски принцип: " Зъб за зъб, око за око".Не го оправдавам, но го разбирам.
14 Юли 2012 11:56
Звездников, Дъртреалист

Насо ,
па не са ли били прави да ги бият? 70 години бяха нужни на народа да се види че не се върви в правилната посока.
Да вървиш след тези, които бунят народа и го вкарват в революции , кръв , за свои си или чужди угодии , не е ли за бой?

Народа го е казал - айдук - хайдутин , партизанин, и сега пак айдутин ..

Левски пак би тръгнал от врата на врата да чука по чугунени глави да проумеят , че айдуците са една класа и Святата Републиката трябва да се бори против тях а не против народа , гражданите си. Святата Републиката трябва да има закони срещу айдуците . да ги вкарва в затвора , а не да ги защитава .
Справка вчерашен протест. Протест за защита на айдуци.
14 Юли 2012 12:05
Би ли ни простил Апостола за установената след Освобождението монархия?
Той сигурно би ни простил всичко. Но това беше първото голямо предателство към неговите завети. Тия глупости как всичките ни съседи били не знам какви си са безпредметни - България и като монархия беше разделена между съседите си - остана ни зер едно малко княжество. Това как да е - но възстановената монархия след абдикацията на княза вече потвърждава, че народа ни не е приемал идеологията на Левски за нещо, което да предопределя битието му, а като някаква приятна фантазия. Републиката след 48ма година не беше съвършенна, но постигна много. Българи строяха заводи, храмове на културата като НДК и летяха в космоса. А цели поколения бяха възпитани в родолюбие и патриотизъм. Още си спомням комиксите за Левски от списание Дъга - Неуловимия, мисля че се казваше. България никога не омаловажи своите герои, а лъвът гордо стоеше на националния герб, въпреки смутовете на времето и огромното напрежение върху нашата страна през Студената война.
*
Мисля че най-тъжното в момента е липсата на самочувствие. Унинието, че от нас нищо не зависи и че ние на нищо не сме способни. И търсиме пари от ЕС, чуждестранни инвестиции, а турски фирми строят магистралите ни. Ей това връщане към робския манталитет би разочаровало Левски. Той сигурно и това ще прости. А ние?...
14 Юли 2012 12:07
Еееех! Народните глави и тогава и сега си ги режат в съвсем пряк смисъл! Не са преставали никога!... Затова въпросителните са четири. Първите три са за мотиките...
14 Юли 2012 12:08
Su38,
ти барем прочете ли какво пише над снимката, която пускаш?
Отрязаните глави на партизаните от отряд “Антон Иванов”: Петър Вранчев (Боян), Атанас Кънев (Дончо) и Георги Чолаков (Асен), екзекутирани за убийството на селяни от село Равнигор (Родопите) и изложени пред дома на жертвите в селото, март 1944 г.

А за мандроборческото злодейство в село РавнОгор (това е вярното) можеш да прочетеш тук:
Натисни тук

Ничие убийство и никое рязане на глави не оправдавам, но страстта ви да мерите чия кръв е по-червена, съвсем не разбирам.
Известно е обаче, че феновете на шумкарите срам и приличие нямат(е)...
14 Юли 2012 12:10
Той ще отрече и шлеповете по Дунава през 1923-та

Е как ще ги отрече, като трябва да ги е видял в "На всеки километър" - единственото място, където ги е имало!
14 Юли 2012 12:16
Но народЪ носи АБСОЛЮТНАТА вина, че на мястото на което е седял Стефан Стамболов сега седи Тиквата Боко, че на мястото на Захари Стоянов сега седи абсолютното нищо ЦеЦа, на мястото заемано от Петко Славейков сега се мъдри кретенът ЦвъкЦвък, на мястото на проф. Марин Дринов седи самоходна бутилка с уиски, влачеща пура и т.н. и т.н.
Не народ, а мърша....
Не съм го казал аз но се съгласявам безусловно.

Извинявам се за дългия цитат, но е необходим, за да ти възразя.
Не си честен!
Значи допреди три години този народ е бил хубав, а ти изведнъж за едно отклонение го обявяваш за мърша.
Ами ако утре мръдне в обратната посока - с коя уста ще го обявиш за хубав?
-------------
И между другото - защо любителите на пустия цитат от Славейков винаги забравят, че той самият се е разкаял и е написал още едно стихотворение?
14 Юли 2012 12:30
Какво би казал Левски..? (What Jesus would do?)
Не знам какво би казал, но сигурно това би ВИДЯЛ:

99% от българите принадлежат към една от следните групи (не изключвам форума):
Сигурно бих (съм) направил нарушение* ако
1. Съм сигурен че няма да ме хванат (най-голяма група)
2. Съм сигурен, че и да ме хванат ще се измъкна с някакво извинение (следваща по големина група)
3. Съм сигурен, че ако ме хванат мога да си платя и да се измъкна
4. Съм сигурен, че ако ме хванат и си платя, поне няма да ме осъдят
5. Съм сигурен, че ако ме хванат и осъдят мога да си платя на съдебната система за да отлага делото докато мине давност. (малка, но мощна група)

* Нарушение е всичко което е забранено от закони и разпоредби, за което постоянно даваме за пример "белите страни".

Сега, преди да се развихрите си помислете дали не сте от някоя група (спирането с мигащи/невидимки светлини също е забранено ако няма "аварийна" ситуация).
Е, така няма скоро да се оправиме. И не ми цитирайте други европейски страни - което при тях е изключение, при нас ( в чистата и свята република България) е правило.
Ха, със здраве!
14 Юли 2012 12:42
"Писмо до Левски"
by http://www.poznanie.dir.bg on Friday, February 18, 2011 at 12:11pm ·

"Писмо до Левски" /автор: Златина Великова/

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На "пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст.
14 Юли 2012 13:45
аварийни светлини на магистрала е тренд, кой не знае толкоз знае, при тапа в трафика ги натискаш за да не те подпрат отзад, защото не всякъде са магистрали с трафик информация отгоре, и верижни катастрофи са страшило, най крайна лява лента пък е за бърза помощ и живот спасява, по трамвайни релси само полицията ходи.... инак и тама е съща селяния, клаксон като видят чужда регистрация, много често изпълняват странни пируети пред отбивки и с огромна скорост те засичат за да не я пропуснат, път рядко ще ти отстъпят и все подобни, бягат с неплатени сметки, първи са на фрии, колко пък са работни съвсем е болна тема, нищо не ги различава от назе, само тук е по много селяния, елитните българи не спират да си тръгват
14 Юли 2012 13:58
Във връзка със снимките - Замисляли ли сте се защо за убитите и изчезнали безследно във времето от 9.9.44 до края на 45 няма нито снимки, нито документи, а само спомени на оцелели? Ако си отговорите на тоя въпрос, ще разберете "народния" характер на установената съветска диктатура
14 Юли 2012 14:31
Винаги има голяма разлика между ИДЕИ и РЕАЛНОСТ
14 Юли 2012 14:41
ев. "Не народ, а мърша....
Не съм го казал аз но се съгласявам безусловно"

1. Дай го малко по-скромно, "скромността краси човека"... Нали И‌ ТИ‌ си част от тази "мърша", иначе "чий го дириш у сий форум ?"...
2. Същата тази "мърша" много преди ББ избра и Луканов, Виденов, Костов, Симеон, Доган, Станишев:‌ тогава не бе мърша, а сега е ? Криво да седим, право да говориме.

14 Юли 2012 14:46
Във връзка със снимките - Замисляли ли сте се защо за убитите и изчезнали безследно във времето от 9.9.44 до края на 45 няма нито снимки, нито документи, а само спомени на оцелели? Ако си отговорите на тоя въпрос, ще разберете "народния" характер на установената съветска диктатура
Писането на глупости от разни пишлигари, дето са се пръкнали след 1980г. в този форум си върви в пълна сила. Тези момчета не познават какви са били настроеништа тогава. Повечето от убитите и безследно изчезналите са следствие на отмъщение за избитите преди 1944г., а съвсем не на установената съветска диктатура. По това време за диктатура въобще не се е говорело, а за народна демокрация. Диктатурата идва по-късно, когато Западът обявява Студената война. През периодът 1923-26г, са избити хиляди, не само комунисти, но и земеделци. България преживява 3 национални катастрофи. Преди 1944г. избиванията са ставали явно с излагне на труповете на партизани по мегданите, с разстрели, като този в Ястребиново, горене на къщите на ятаците. Повечето смъртни присъди са се издавали не от съда а по спиъци на директорите на полицията и околийските управители. Това е нагнетило огромна омраза, което довежда до избиванията след 1944г. Не на последно място след 9.09.1944г. полицията се е изпокрила и всеки, който е имал да си отмъщава на някого го е сторил. Аз знам няколко такива случаи за хора, които въобще не са били политици, за единия се говори, че заради любовна афера. БКП след 1944г., обаче, не разграничи тези случаи и всички ги подведе под графата изчезнали след 1944г.
14 Юли 2012 14:52
Сократе,
Написах постинга си до Е6, преди да стигна до твоя, явно мислим еднакво по това негово изказване. Добре е, че има хора, с които да се споделят определени виждания ...
14 Юли 2012 15:00
Marx++,

Да се оправдават безчинствата на тоталитаризма у нас с тези на определени кръгове преди 9.9.1944 г., е да се казва "А вие защо биете негрите ?".

По груби сметки (не е възможно да се знае точната цифра), по време на тоталитарните червени режими на Ленин, Сталин, Мао, Пол Пот и другите (в Изт. Европа, Сев. Корея, и т.н. вносители на болшевишката система на терор) за избити къмто 100 милиона, 2 пъти повече от 2 СВ ... Това, разбира се, не оправдава жертвите на десните диктатури, но са факти, които не може да се отрекат.

(уточнявам, че не съм роден след 1980, когато комунизЪмЪт трябваше да е победил в СССР, според програмата на КПСС).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД