:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,518,404
Активни 122
Страници 25,125
За един ден 1,302,066

Държавата пак ще разпределя частни земеделски земи

Когато собственик на нива не е подал декларация в поземлена комисия как я стопанисва, тя служебно ще се дава на арендатор
Ако до 31 юли собствениците на земеделска земя не декларират как ще стопанисват земята си - дали сами ще я обработват, или ще я дадат под аренда, държавата ще я разпредели служебно. Според новия Закон за собствеността и ползването на земеделски земи, ако няма подадена декларация за даден терен от собственик или ползвател, той се включва в регистъра на землището като "бяло петно". И се разпределя за обработване на доброволен принцип. В случай, че не се достигне до доброволно споразумение, задължително се прави служебно разпределение на "белите петна". В този случай теренът се дава на ползвателя с най-голям дял правно основание в него. Дори собственикът да желае да обработва земята си, ако е изпуснал срока, няма връщане назад. Той губи права над земята си за настоящия земеделски сезон.

Арендаторът, който получи "бялото петно", е длъжен да внесе в общината рента за ползването на тази земя. Тя е в размер на средната рента за дадения район, а собственикът има право да потърси парите си до 3 години. След този срок парите остават за общината. Ако тази такса не се внесе, собственикът има право освен да си вземе земята и да поиска обезщетение, обясняват от земеделското ведомство.

Идеята за внасянето на парите в извънбюджетната сметка към общината е, ако собственикът си потърси земята, да му се пла­ти за това, че е дадена за обра­ботка. За всеки декар от непотърсе­ните земи арендаторите полу­чават субсидии от ЕС и държавния бюджет. "Досега обаче ползвателите на земята не бяха особено честни платци и собствениците търпяха огромни загуби, тъй като дори не подозират, че земята им се работи и някой печели от нея", обясни Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според новия закон неизрядните арендатори ще загубят правото си да работят и да участват в споразумения за следващата стопанска година.

От министерството на земеделието казаха за "Сега", че това разпределяне на чужди имоти се прави най-вече за да се предотврати неправомерното ползване на земи, чиито собственици не ги обработват с години. Оттам обаче не успяха да уточнят какъв процент от частните земи у нас се водят "бели петна", но казаха, че те не са малко. Причината е, че много от собствениците са в чужбина, незаинтересовани са или пък не могат да се разберат с останалите наследници на имота.6
9330
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Юли 2012 20:12
нищо не разбрах. честно. статията е ...ммм... най-меко казано непълна. кои собственици трябва да декларират? огромен процент от собствениците са дали нивите си на арендатори, за което имат нотариално заверени договори, вписани в съда. това тях касае ли ги и как точно общината се меси ей-така в частните отношения между два субекта?!

ако иде реч за т.нар. необработваема земя - това е друга бира. но не е уточнено в статията.
13 Юли 2012 20:15
още нещо - къде трябва да се декларира? и как? е-майл до поп@армениа.кдм достатъчен ли е?

ивет, написали сте пълна боза. както казваше един познат: боза с косми. това и за стажант е неудовлетворително все пак се очаква от вестника да можем да получим информация.
13 Юли 2012 21:09
Първо: Не става ясно този закон за земеделските земи приет ли е вече. И второ: Днес 13 юли и за изпълнение на повелите на закона остават две седмици само. Защо е този зор?
13 Юли 2012 23:46
А как скачаха някои, че частната собственост е "свещена и неприкосновена"- най-вече, когато ставаше въпрос за Конфискацията по "оня" закон и"оная" Комисия?!
14 Юли 2012 09:53
снощи в новините на бнт изрично обявиха, че това е само за земите, които нямат сключен договор за аренда. така че информацията в газетата е орязана. волно или неволно - не знам
14 Юли 2012 12:05
И какво като нямаш договор за аренда? Имаш си нива, твоя си е. Ако щеш ще я обработваш! Ако искаш, ще я подпалиш, осереш, боядисаш, може палатка да си сложиш! Частна собственост! Как тия мърши ще разпределят чужд имот за да си направят кефа?!?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД