:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР шефът и кметът на Перник се обвиняват взаимно за хаоса след труса

Според Цветанов действията на местната власт са бедствие, а Росица Янакиева го набеди в политическа безотговорност
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Цветан Цветанов обвини кметицата Росица Янакиева, че спекулира със земетресението.
Вътрешният министър и председател на междуведомствената комисия за възстановяне Цветан Цветанов и кметицата на Перник Росица Янакиева се обвиняваха взаимно вчера за хаоса около възстановяването на щетите след силния земен трус на 22 май.

"Работата на местната администрация в Перник след силното земетресение е истинското бедствие", констатира в парламента вицепремиерът в отговор на въпрос на червения депутат Ангел Найденов за нуждата от още държавни средства за възстановяване на домовете на всички пострадали хора. Според депутата едва 18% от молбите на перничани за помощи са били удовлетворени. Държавата пък е превела само 1/3 от парите, които община Перник е поискала за покриване на щетите. От необходимите 9.5 млн. лв. за ремонта на 126 общински сгради до момента са платени само 2.7 млн., съобщи Ангел Найденов. За паднали комини и напукани къщи до момента са отпуснати общо 228 000 лв.

От отговора на Цветанов стана ясно, че били одобрени около 5 млн. лв. за ремонт на обществени сгради и 1 млн. лв. за социални помощи в Перник и Радомир. От списъците за разпределение на средствата на двете заседания на комисията, които са качени на сайта на община Перник, става ясно, че отпуснатите за възстановяване пари са около 3.5 млн. лв., от които около 660 000 лв. са за частни домове.

Цветанов обвини кметицата Янакиева в злоупотреба с бедствието. И разказа как от общината поискали 140 000 лв. за ремонт на хижа "Славей", включително за слагане на гранитогрес, минерална мазилка, външна изолация и други екстри, които нямали връзка със земния трус. Пари били поискани и за две училищни сгради - в с. Мещица и с. Люлин, които не се използвали по предназначение.

Росица Янакиева, която е от БСП, пък обвини Цветанов в политическа безотговорност. Тя коментира, че министърът или е заблуден от подчинените си, или умишлено създава ситуация за политически обвинения. Поисканите за хижа "Славей" първоначално 140 000 лв. тя обясни с грешка, по-късно сумата била коригирана на 27 000 лв., но министърът го премълчал. За сградата на училището в с. Мещица кметицата поясни, че там се намира хранилището на Националната библиотека. "Какво, да оставим да рухне сградата и да съсипем целия книжен фонд ли, защото на г-н Цветанов не му харесва нашето училище?", възмути се тя. Според нея хората не бива да стават жертва на политическите игри на ГЕРБ, защото наближава есента и изтича времето за ремонти. Янакиева пресметна, че за пълното покриване на щетите от земетресението ще са нужни около 35 млн. лв., но поисканите за възстановяване са около 10 млн. лв.

 Тя също не му остана длъжна.
9
3258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Юли 2012 19:28
Като е бил малък Цецооууу многократно е изтърван от 3-ия етаж на плочките пред блока и се е увредил умствено непоправимо.
13 Юли 2012 21:47
Политическият труп Цвъц завлича и Борисов със себе си.
14 Юли 2012 07:07
Чета статията, а отдясно все това fЕРБ ми е в очите. Защо ли?
14 Юли 2012 10:15
Ще поместя тук едно съобщение с надеждата да е от полза. Във Варна, на бул. "Владислав Варненчик", до сервиз "Аутомотор" (сега "Ситроен" ), срещу училище "Иван Рилски", почти от година стои кола "Рено Клио" стар модел, сребриста, с 3 врати и рег. номер СС8535СС. Виждаме я всяка седмица, марширувайки до Кауфланд и обратно. Навярно е крадена и изоставена и полицията, която ни пази, се съдира да я търси. Дано собственикът и' научи, та дойде, та си я прибере.
14 Юли 2012 11:46
Поисканите за хижа "Славей" първоначално 140 000 лв. тя обясни с грешка

Тая лоена топка,ако я проверят качествено,ще открият доста такива"грешки".Цвъки-бащата на лъжата,лойта-нейна майка.Да им...и на двамцата
14 Юли 2012 16:10
А то пак взе, че ги разтресе. Дано няма жертви.
14 Юли 2012 16:27
Ъхъ..до де си ги мерят
15 Юли 2012 13:35
Много моля, Кметицата да спре земетресенията!

Те само подронват авторитета на Божеството от Банкя и на неговата "дясна ръка ляв джоб"

- физкултурника с "огромните" анализаторски и управлански възможности?!...



15 Юли 2012 17:56
Браво на Цецо. На черното - черно на бялото бяло ! Стига вече със сиви великомъдри и дълбокоумни управляващи които никога не могат да вземат друго решение освен в полза на криминалния контингент...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД