:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 552
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дори управляващите осъдиха уволнението на Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет предприе нова атака срещу шефката на съдийския съюз
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Над 200 съдии от СГС, САС, СРС и ВКС излязоха на протест срещу уволнението на Мирослава Тодорова.
Ден след като Висшият съдебен съвет взе решение да уволни шефката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, правителството се разграничи от действията на съдебните кадровици, нарече ги ненавременни и дори призова ВСС да преразгледа решението си. Най-сериозната метаморфоза претърпя позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който през последните месеци многократно обвиняваше Тодорова, че не се върши работата и дори я заподозря в обслужване на организираната престъпност.

В четвъртък Цветанов категорично отказа да коментира случая и обяви, че няма конфликти с Тодорова. Вчера обаче допусна, че уволнението й "би могло да се тълкува като провокация към кабинета" - позиция, която зае премиерът Бойко Борисов още при уволнението на Тодорова. "Съчетаването на доклада (на Европейската комисия - бел. ред.), който предстои да излезе, и събитието, което се случва, действително премиерът е прав, че може да се тълкува от определени представители, "доброжелатели" за държавата и за това, което имаме като проблеми в институциите в България, по този начин", оплетено се опита да излезе от положението Цветанов. Премиерът пък повтори старата си теза. "Решението на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета", заяви Борисов вчера.

По темата се изказа дори външният министър Николай Младенов. Според него уволнението на съдия Тодорова е било ненавременно. Правосъдният министър Диана Ковачева пък призова ВСС да преразгледа решението си. "Аршинът, с който се мери, не е еднакъв. Няма спор за това, че са извършени тежки нарушения, свързани със забавени правосъдия, забавяне на дела. Има спор за това дали е обективно, съответно и съразмерно на извършените нарушения, наложеното наказание на съдия Тодорова и дали има последователна дисциплинарна практика от ВСС за наказанието", каза Ковачева в парламента. За преразглеждане на решението намекна и премиерът. "Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение", каза той.

Междувременно над 200 съдии се събраха на протест пред ВСС в подкрепа на уволнената си колежка и срещу двойния стандарт при налагане на наказание от съвета. Те също поискаха кадровиците да преразгледат решението си и веднага да подадат оставка. "Мисля, че твърде дълго казвахме, че съдиите говорят чрез своите актове, време е да заговорят и по друг начин", коментира съдия Виолета Магдалинчева от Софийския градски съд (СГС), която наскоро осъди групата на "Наглите". В подкрепа на Тодорова се подписаха 209 души. Те поискаха ВСС да изработи критерии за натовареност на съдиите и за начина, по който се определят наказанията им. Протестиращите бяха приети от члена на ВСС Пламен Стоилов, един от петимата предложили за Тодорова най-тежката санкция. Още в началото на срещата той направи уточнение, че не иска да започва дълги дискусии за независимостта на съдебната система, а предпочита да се съсредоточи върху уволнението.

"Целта на този протест е хората, които взеха това решение, да видят реакцията на обществото и гилдията и ако могат, да се засрамят", обърна се секретарят на съдийския съюз Борислав Белазелков към Стоилов. "А, вие сте решили да приемете ролята на обвинители и да осъдите морала на ВСС", отговори съдебният кадровик.

Малко след това Стоилов извади нов случай на забавено от Тодорова дело. "Днес (вчера б.а.) в апелативния съд се иска прекратяване на делото поради изтичане на давността", обясни съдебният кадровик. Става дума за дело за измама, което Тодорова е гледала през 2007 г. По думите на Стоилов съдийката е забавила мотивите си с над 4 години и така давността е изтекла. Той обаче отказа да съобщи откъде има информация за това дело. "За мен е важен фактът дали е вярно или не", заяви той. Освен за забавеното дело Стоилов показа документи за още 7 уволнения на магистрати поради забавяне на съдебните актове. Оказа се обаче, че 5 от тях са влезли в сила, а два все още се обжалват.

Минути след като срещата между Пламен Стоилов и протестиращите съдии приключи репортерите започнаха да получават покани по телефона за разговор с шефа на Апелативен съд-София ген. Веселин Пенгезов, който искал да даде разяснения по делото, което се гледало в неговия съд. "В залата беше направено искане за прекратяване на производството поради изтичане на абсолютната давност. Значи те стачкуват в защита на Тодорова, а в същото време поради нейното забавяне правят искания за прекратяване на делата поради изтекла давност, което е недопустимо. Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала", заяви Пенгезов пред Дарик радио. Оказа се, че става дума за забавяне по дело, за което Тодорова вече е била наказана от ВСС с намаление на заплатата. Процесът е един от 57-те дела, при които бе констатирано забавяне след проверка на инспектората към кадровия съвет през лятото на 2011 г.



Уволнената: Не съм жертва. ВСС не е независим

"Не съм жертва, може да съм обект на репресия, но не и жертва", заяви шефът на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова по повод уволнението си. Тя допълни, че не знае дали ВСС действа под натиск и дали някой е оказвал такъв, за да бъде освободена като съдия от градския съд в София. "ВСС нито веднъж не защити независимостта на системата. Това показва, че този орган не е независим", бе категорична тя. Съдийката нарече уволнението си държавен произвол и се закани да обжалва.

Тодорова обясни, че чувства "дълбоко неудобство за забавените дела", но смята, че е направила каквото е могла. И повтори, че в рамките на 2 г. не е имала кабинет и достъп до компютър, не е можела да чете делата си и да работи нормално. Освен това Тодорова смята, че е сред най-натоварените съдии в СГС, което също е допринесло за забавянето й по определени дела. В момента Тодорова има 37 висящи дела в градския съд. Процесите са на различна фаза. След уволнението й те трябва да бъда разпределени на други съдии и цялата работа по тях да започне отначало.

Мирослава Тодорова обясни, че наред с останалите дела на 1 юни е получила за инстанционен контрол досъдебно призводство от 203 тома, преди това друго дело от 45 тома. И допълни, че най-старото неприключило дело, което гледа, е от 2011 г. и по него са разпитани 56 свидетели и 30 вещи лица.

"Аз гледам на себе си като един от проблемите от съдебната система. От тази си позиция обаче аз мога да дам решение на този проблем", заяви Тодорова и напомни, че ВСС не е обърнал внимание на предложения на съдийския съюз за справяне с този огромен проблем на системата.
 Мирослава Тодорова

РЕАКЦИИТЕ

Президентът Росен Плевнелиев: "Притеснен съм, когато съдиите в България протестират. Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение, което създава усещането и съмненията за степен необективност. ВСС произвежда поредния проблем последните дни."

Иван Костов "Синята коалиция": За пореден път ВСС изпълни политическа поръчка. Прилага двоен стандарт - уволнява един съдия за забавени мотиви за дела, прави забележка на друг за 43 сходни нарушения. Министърът се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели. "Синята коалиция" не пледира невинност на Мирослава Тодорова, но премиерът набеди обезличения ВСС в провокация, а според нас провокаторите са Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов."

Лютви Местан ДПС: "ДПС настоява българската общественост, не само НС, да получи информация, поименен списък на всички съдии и срещу името на всеки съдия да стои информация за брой просрочени дела и срок на просроченост."

Михаил Миков БСП: "Всичките опити за посегателства през последните 3 г. върху независимостта - изявления, атаки срещу съдебната власт като цяло и по отношение на отделни съдии за конкретни дела, дават днес тези бури, които се вихрят по улиците. Този случай отключи едно дълго таено напрежение в магистратските среди."

51 съдии от ВКС: "Отстраняването от съдебната система на съдия Мирослава Тодорова, която е безспорен професионалист, създава впечатление за саморазправа с магистрат заради активната му обществена позиция. Наложеното от ВСС най-тежко дисциплинарно наказание поражда у нас сериозна професионална тревога за еднаквото третиране на дисциплинарните нарушения и адекватните наказания за тях."

Съюзът на съдиите: "Действията на ВСС са опит за разделение в съсловието на съдиите в момент, който е решаващ за бъдещото управление на съдебната власт. Този акт на ВСС не е просто обикновено дисциплинарно производство, а представлява разправа с хората, позволяващи си да критикуват статуквото."

11 НПО: "Този безпрецедентен акт, извършен, без тя да е изслушана в съответствие с изискванията на справедливия процес и в разгара на съдийските събрания за излъчване на номинации за новия ВСС, е поредната политическа поръчка, която в последните месеци на своя мандат ВСС изпълнява в угода на управляващите."

65
4725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
13 Юли 2012 19:24
Стават още по-интересни времената...За бъдещите поколения...
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек

13 Юли 2012 19:27
Що за съвест съдийска!? Срам! Вземам повод от мнението на 200те "стачкуващи" съдии срещу решението ВСС, което е: наказанието трябва да бъде пропорционално на нарушението(престъплението) И искането на същите 200 герои на демокрацията ВСС да подаде оставка! Значи - ако за действието "уволнение" на Мирослава Тодорова ВСС трябва да подаде оставка, ТО ЗНАЧИ, че пропорционално на нарушенията си като съдия, Мирослава Тодорова трябва да се обеси! Понеже тия 200та специалисти демократи говорят за съразмерност, де - не защото аз съм настроен срещу тях и Мирослава!...
13 Юли 2012 19:38
Предлагам: ако Мирослава Тодорова заведе съдебно дело срещу уволнението си, съдията, който ще го гледа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да забави(и забрави) делото ПОНЕ с 5 години! Така ще бъде честно И СЪРАЗМЕРНО!...
13 Юли 2012 19:42
Не Е ли СЕГА подходящият момент журналистите да публикуват материалното състояние на "жертвата" на ВСС. Добре е да научим какви имоти и колко милиона спестявания има, за да си създадем правилно мнение!...
13 Юли 2012 19:42
Изпълнителната власт си вкара голям автогол, който за жалост е автогол за страната ни.
Поредно доказателство за тъпотата на видни членове на МС.
Голям гаф!
13 Юли 2012 19:49
Обяснението е далеч по-просто.
Престараха се тези 19 Stooges
13 Юли 2012 19:49
Добре е да научим какви имоти и колко милиона спестявания има, за да си създадем правилно мнение!...


Може. Чудно как цецо е пропуснал да ни осведоми...Сигурно. щото няма нищо, ъ-ъ-ъ, интересно.

А между другото, на сайта на 'Правен свят" има файл със защитата на съдия Тодорова, но сигурно такива дреболии само ще Ви пречат да си създадете "правилно мнение".
13 Юли 2012 20:06
Wreckage, на теб единствено мога да ти изпея "ей ръчички, ей ги две, те ме слушат най-добре - едната мие другата, а пък двете лицето"! Ако разбираш от музика, де...
13 Юли 2012 20:09
Малеи! И преторианците на Боко се развълнуваха! И изплашиха! То, че Боко е страхливец си го знаем! Но, преторианците...И те!
13 Юли 2012 20:11
Всъщност става въпрос за едни алчни, нагли и изключително брутални хора които опитват поредната си атака срещу институциите.
Опит на престъпните групировки завладеят пряко държавния апарат, опит подкрепен от не особено умната част от населението.

Горе долу с това се изчерпват нещата.
От там нататък има димни завеси и заблуди и насъскване на омразата сред пролите дано не се забележи какво правим.
Ама народния гняв, всички знаят съдиите, народа, престъпниците са на свобода.

Между другото факт че престъпниците са си на свобода. Част от тях на Дондуков 1. Колко батман трябва да си за да ги осъдиш пи положение че имат над млн ошашавени фенове?
13 Юли 2012 20:15
Като гледам реакциите на всички "величия" на демокрациятa на това решение на ВСС, разбирам, че се създава ОПАСЕН прецедент - и на "величията" нa демокрацията МОЖЕ да им бъде търсена сметка!...
13 Юли 2012 20:38
Не мога да преценя дали Мирослава Тодорова е уволнена справедливо - нямам достатъчно информация.
Но ми прави впечатление една много странна черта на съвременното българско общество. Чувството за "сбъркана" солидарност!
Когато на прицел бяха лекарите - всички лекари скочиха в защита. Когато са учители, же-пе-йци, аптекари, N-тата поредна ГИЛДИЯ...
Истината е, че 99% от българите принадлежат към една от следните групи (не изключвам форума):
Сигурно бих (съм) направил нарушение* ако
1. Съм сигурен че няма да ме хванат (най-голяма група)
2. Съм сигурен, че и да ме хванат ще се измъкна с някакво извинение (следваща по големина група)
3. Съм сигурен, че ако ме хванат мога да си платя и да се измъкна (следваща)
4. Съм сигурен, че ако ме хванат и си платя, поне няма да ме осъдят (сравнително малка)
5. Съм сигурен, че ако ме хванат и осъдят мога да си платя на съдебната система за да отлага делото докато мине давност. (малка, но мощна група)

* Нарушение е всичко което е забранено от закони и разпоредби, за което постоянно даваме за пример Европа.

Сега, преди да се развихрите си помислете дали не сте от някоя група (спирането с мигащи/невидимки светлини също е забранено ако няма "аварийна" ситуация).
Е, така няма скоро да се оправиме. И не ми цитирайте други европейски страни - което при тях е изключение, при нас е правило.
Ха, със здраве!
13 Юли 2012 20:38
чудно колко трябва да си глупав за да подскачаш въодушевено "ауу съдиите и те - сега ще видят те, борба с престъпността" когагто реално .... подкрепяш действията именно на престъпността

13 Юли 2012 20:40
woogie : Малеи! И преторианците на Боко се развълнуваха! И изплашиха! То, че Боко е страхливец си го знаем! Но, преторианците...И те!


Даже храбрецът Фаринели ака Теноро ака Манерку се скри като бълха в гащи..
13 Юли 2012 20:44
Ако има Нобел за наглост - ей този казус е почетен кандидат! А се разберете кой кого управлява в тази държава.
13 Юли 2012 20:45
Докторе, не е вярно, невъзпитано предизвикан от разни ретроградни типове, плахо попита дали Черноморск вече е освободен от Бойко ... и това е нещо...даже дренките не спомена този път...
13 Юли 2012 21:08
А ето според съдия Пенгезов кое е най-важното и първостепенно задължение на магистрата, цитиран от lex.bg:
"първата работа на съдията е да приключва делата си в срок, а ако Тодорова иска да „политиканства" трябва да напусне системата и да се занимава с обществена дейност."
А ние си мислим, съдия Пенгезов, че първата работа на магистрата и тази, която зависи единствено от него и от никой друг, е да постановява качествени и законосъобразни съдебни актове, като проявява професионализъм и безпристрастност в работата си.
Сроковете за постановяване на мотиви (15-дневен, респ.30-дневен) в малките съдилища може и да са достатъчни, но за софийските са абсурд при броя и тежестта на делата, които се гледат.
Спазването на сроковете зависи и от много други фактори, включително дейността на ВСС, който по този въпрос ни лук ял, ни лук мирисал.
При гоненето само на сроковете качеството става обективно непостижимо - точно като по едно наскоро гледано дело, в което някой толкова е бързал да спази дадения му от прокурора срок за привличане на обвиняем, че е пропуснал половината текст на обвинението, а и го е предявил на друго лице - това в последния ден на срока.
Трудно някой ще ме убеди, че не е работил само за спазването му, без оглед на резултата.
При това делото се държи на точно два относими документа, по които разследване е провеждано 5 години - изключителна фактическа и правна сложност, няма що! Така са изтекли 5 години давност само преди внасянето на обвинителния акт в съда.
После това същото постановление се е отразило на обвинителния акт, както ще се отрази и на присъдата - това ли е качествено правораздаване, макар и срочно?
13 Юли 2012 21:13
Даже храбрецът Фаринели ака Теноро ака Манерку се скри като бълха в гащи..

Ми нямам време, стягам се - веднъж стягам топли дрехи и одеяло за ареста, ако Боко падне тези дни, втори път стягам зимнина, сухари, газ и кибрит за гладната, студена и тъмна зима, която ни очаква, ако Боко не падне.
13 Юли 2012 21:15
даже дренките не спомена този път...

Във форума ясно се вижда, усеща и подушва, че разстройството, обхванало дудукариата е масово, болезнено и зловонно - сами ще се сетят за дренки като лекарство.
13 Юли 2012 21:15
Ау..и тая била професионалист.Много станахме и ще се счупи клона.Вместо да си гледа работата по цел ден виси по форумите като неколко журналистки с мъжки никове.Абе това журналята много са го закасали финансово да пунтират на форумци за неколко стотинки и едно шкембе чорба на ден.
13 Юли 2012 21:23
И в този дух, Манерку, още нЕкои подсказки: червеното знаме не го боклучи - изпрано и изсушено го скътай - ще потрябва! Ще дойдат турците, ти ОТНОВО ще искаш твоят фес да е по-голям от мoя! Син фес, обаче, няма - червени са! До червеното знаме - вазелинче! Знаеш защо! Освен това - в джобчето винаги да носиш лимон - може турците да не дойдат, може да дойдат китaйците - тогава ще искаш да дъвчеш лимон, та да са ти тесни очите!...
13 Юли 2012 21:24
Чета горното професионално мнение, после чета есето на съфорумеца за Левски и си мисля - що ли се чудят честните българи какво е имал предвид Апостола с Народе????
13 Юли 2012 21:46
По-интересният факт е, че ЕК се интересува от историята с Мишо Бирата! Явно ББ е получил интифа, че въжето се стяга около този случай и действа пожарникарски - гаси огъня с насрещен пожар!
13 Юли 2012 21:55
гаси огъня с насрещен пожар!

Ама тези хора дори не знаят как се гаси огън с насрещен пожар, бе, Сю!
Не разбирате ли колко са тъпи.
13 Юли 2012 21:58
Всичките опити за посегателства през последните 3 г. върху независимостта - изявления, атаки срещу съдебната власт като цяло и по отношение на отделни съдии за конкретни дела, дават днес тези бури, които се вихрят по улиците.

А от по-предишните години нямаше никакви бури, само проста стрелба по улиците. И магистрати се отстрелваха. Пък простотиите, опс лобистите и до ден днешен не свършват в парламента.
Кой забави законът за конфликта на интереси!? Май и досега не им е ясно какво е конфликт на интересите на юристите-парламентаристи, та затова са безпринципните решения и на ВСС.
Дори съдия Тодорова да е виновна, в системата на "Красьо черничкия" няма как да се разбере. Какво стана по това дело, СРС/телефонните разговори изведнъж станаха негодни, а пък Черничкият се оказа аха инвалид с трайна и неличима амнезия, досущ кат депутатин в България.
13 Юли 2012 22:07
А дали не е време за едно решително действие? Години наред народът ни чезне в менгемето на несправедливостта, години наред нацията ни се обезкръвява, а обществените отношения се израждат с всеки нов "закон". Неслучайно сме първи в света по "законо"творчество. През последните 23 години - това са повече от 300 месеца, изродите в "народното" събрание гласуват ежемесечно по 19 /деветнадесет!/ промени в законите. Що за "закони" са променените 6 000-7 000 пъти!
Спасението на България е едно - незабавно суспендиране на шибаната конституция в частта й, която създаде политическата и съдебната системи- незаконните и невероятно нагли привилегии за "законодателната" и "съдебната" власти.
Поставянето им над закона е записано в около 1/15 от цялата "конституция", а самите те са 1/150 от хората в България. Затова считам незабавният им арест за първата стъпка към цивилизоването на нещастната ни страна
13 Юли 2012 22:17
добави само едно и за волята и името на народа, и евентуално там нещо за ръководната роля на боковата партия и нещата ще си дойдат на мястото.

на тези които намерихте своите идоли в организираната престъпност, някак си много ви пречат основни принципи в устройството на нормалните държави.

Нали сте наясно че разделянето на съдебна от изпълнителна власт е дефинирано още от монтескьо?
13 Юли 2012 22:41
Нали сте наясно че разделянето на съдебна от изпълнителна власт е дефинирано още от монтескьо?

Какво ли разбираш ти от "монтескьо"? Бих могъл да ти разкажа нещичко, но срещу 150 евро на час
13 Юли 2012 22:41
По публикация в "Правен свят"
Пламен Стоилов призна, че за 5 години кадровият орган на Темида не е свършил нищо за натовареността


И имат очи да претендират за срочност, при това избирателно

13 Юли 2012 22:44
Проба-грешка,проба-грешка ....
13 Юли 2012 22:52
Интересен е широкият политически консенсус в критикуването на решението на ВСС. С известни вариации, напълно очаквани и логични. Дали ще сгреша, ако кажа, че това не се случва често? И дали греша ако смятам, че ВСС трябва да удостои Плевнелиев, Борисов, Синята коалиция, БСП, ДПС и други подобни с някакъв отговор??
13 Юли 2012 23:12
благодаря ти внимателен, но срещу 150 евро на час бих могъл да си наема една млада герберистката с която да изкарам значително по забавно.
всъщност по вероятно да си наема две.
ако отида до привинцията може би и три, но да не ставаме алчни.

Прочие наште консултантски тарифи са още по високи.
какво да правиш - пазар.
13 Юли 2012 23:14
И дали греша ако смятам, че ВСС трябва да удостои Плевнелиев, Борисов, Синята коалиция, БСП, ДПС и други подобни с някакъв отговор??

Че защо тях да удостоява с отговор?
Дължи отговор и много повече от това на системата, която е призван да осигурява кадрово, организационно и ресурсно, но е спал, докато нещата ескалират дотам, щото да стане физически невъзможно съдиите да работят. След което нагло да извади дузина аршини и да почне да мери според съдията...
13 Юли 2012 23:19
Напълно нормално, логично и правилно е, ако ВСС трябва(ТРЯБВА!) да наказва съдии за забавени с години дела и Мотиви към Присъди- което си е, параксаланс, закононарушение, тъй като Законът допуска забавяне на Мотивите най-много до 15/30 дни!- то ВСС първо и най-строго да накаже съдията, който е на върха на съдийската браншова пирамида(т.е., председателката на Съюза на съдиите- Мирослава Тодорова)!
М. Тодрова щяла да обжалба уволнението й?! Хубууу, ама дано да НЕ попадне на съдия, който, като нея, с години(5 години) бави дела, Присъди и Мотиви към тях?!
Освен това, кого ще съди М. Тодорова- нали ВСС е колективен орган, а и според съдиите(като М. Тодорова), както и според "демократите"-политици, "няма колективна отговорност"(нищо, че има Съучастие, де-бел. §39!)?!
13 Юли 2012 23:37
Интересен е широкият политически консенсус в критикуването на решението на ВСС. С известни вариации, напълно очаквани и логични. Дали ще сгреша, ако кажа, че това не се случва често? И дали греша ако смятам, че ВСС трябва да удостои Плевнелиев, Борисов, Синята коалиция, БСП, ДПС и други подобни с някакъв отговор??

Ние, българите, ще изчезнем, Панайотис. Можете да сте напълно спокойни, никога вече несъкрушимият българин няма да стои на северните ви граници. Никога повече...
13 Юли 2012 23:41
Параграфе, а за баланс и висша справедливост кой ще накаже ВСС за безобразията и бездействията му години наред, които са сред главните причини магистратите да се задъхват под лавини от дела, които при това не могат да пишат на коляно и на стълбите пред съдебната палата?
Ти може и да не знаеш, но в СРС и СГС липсват и кабинети, и зали...къде и как се четат (не като роман) томове дела и се преценяват доказателства, за да се постанови читав акт? Или не мислиш, че съдиите си носят "домашно" - носят си, и още как. Иначе в лудницата не се пише.
Но тези работи са далеко от ВСС, той ангажименти няма, само наказателни правомощия, нъл тъй?
13 Юли 2012 23:58
Затова считам незабавният им арест за първата стъпка към цивилизоването на нещастната ни страна

Всички съдии в затвора и да бъдат съдени и осъдени.
Ще ги съди... Цецо (кой друг)!!

13 Юли 2012 23:59
всъщност по вероятно да си наема две.
ако отида до привинцията може би и три

14 Юли 2012 00:06
Но някъде в полята ще останат,
ще нашепват строгите уста,
за майка си
България ще страдат,
дори и мъртви - Бог да ги прости
14 Юли 2012 01:22
DENEB,
/:/ "Параграфе, а за баланс и висша справедливост кой ще накаже ВСС за безобразията и бездействията му години наред, които са сред главните причини магистратите да се задъхват под лавини от дела, които при това не могат да пишат на коляно и на стълбите пред съдебната палата?..."
............................................................................
НЕ питай мен, а бащите, майките и акушерите на новата "демократична" Конституция и новите "демократични" закони, вкл. Закона за съдебната власт!
НЕ съм аз автор на закона, определящ Правомощията на ВСС- ако бях аз, щях да впиша в закона, че изборът на ВСС (както и на конституционни съдии, районни съди и прокурори и шефове на районни управления на Полицията), се извършва чрез пряко избиране от Народа! За да са подчинени и подконтролни те на Народа, а НЕ на партийни централи и стоящите в сянка над и зад тях!
Впрочем, доколкото стана ясно от медиите, били са уволнявани и други съдии за същото, за което сега ВСС уволни М. Тодорова- ама защо срещу уволненията на тези други съдии нямаше съдийски протести?! А?!
М. Тодорова НЕ е "редови" съдия, а председател на Съюза на съдиите в България- сиреч, първо трябва да се резне главата на ламята(съдийската каста)! Иначе, пък, биха скокнали и упрекнали ВСС, че уволнява само "редови" съдии, нали!
НЕ ти приляга, като юрист, да говориш за " баланс" и "висша Справедливост", вместо за Законност и НЕзаконност- знаеш много добре, че Закон(ност) и Справедливост НЕ са синоними! А и няма и не може да има закон, който да е харесван от всички!

14 Юли 2012 06:54
Яснооо!
Най-прогнилата каста в България почна да се самоизяжда...
Хора, ИМА НАДЕЖДА!
14 Юли 2012 07:22
Елементарно, Лили. Разбунените духове в съдебната система по време на избори в самата нея, протестът на свестните в нея е опит за самопрочистване, а не самоизяждане. Забележи - аз не съм толкова категорична като тебе и говоря за опит, не за факт. Но на този опит трябва да му се окаже подкрепа. Още повече, че срещу него е мутренската клика и слугите й. А кастовост за пореден път демонстрира ВСС, който отново направи семейни назначения.
Наред с уволнението на Мирослава Тодорова ВСС гласува поредните роднински назначения в съдебната власт. Вчера кадровиците смениха двамата заместници на шефа на Административен съд-София Радостин Радков - Милена Славейкова и Десислава Корнезова. По предложение на Радев на техните места бяха назначени Румяна Лилова-Икономова и Любка Стоянова. Първата е съпруга на прочулия се покрай случая "Приморско" върховен административен съдия Андрей Икономов. Той бе едно от главните действащи в скандала, по време на който стана ясно, че роднини на висши магистрати са се сдобили с право на строеж в морската община като социално слаби. Любка Стоянова пък е снахата на члена на ВСС Елена Митева.
14 Юли 2012 09:24
Параграфе, чудех се въобще да ти отговарям ли, но възпитанието го изисква:
Защо да не питам теб, след като се изказваш за справедливото наказание на Тодорова, значи имаш мнение и по този въпрос.
И не я слагай Конституцията под път и над път, защото в случая няма нищо общо. Който и да избере този орган, правомощията му ще бъде все същите и трябва да се изпълняват, за разлика от съдиите, членовете на ВСС съвсем не са претрупани от работа, та да не си свършат основната.
Самите те всяка година признават (включително и вчера), че въпросът със свръхнатовареността на съдилищата го има, но не правят нищо, за да го решават. Защо? Защото така магистратите (всички от големите съдилища) се поставят в едно положение на неизбежно нарушение, което винаги може да бъде ползвано, но забележи, избирателно, и точно в това е проблемът, а не че е наложено въобще наказание.
Затова и при налагане на други наказания никой не реагира (отговарям и на този ти въпрос), освен самия наказан, ако преценява, че е несправедливо, да си жали.
В случая обаче очевидно мотивите са други и това е, което е недопустимото.
Ако по същия начин бяха подходили и към другите дисциплинарни нарушения, никой нямаше да има основателни съмнение в безпринципност и преследване на различни от афишираната цели, но именно избирателността доказва точно това.
За никого не е тайна, че от години ВСС се занимава преимуществено с репресивните си функции, а не с организационните.
А организационните са израз на задължението на държавата да осигури ресурс и капацитет за нормална работа на съдебната система и когато те не се изпълняват, къде е основанието да изпълняваш репресивните? Това е повече от цинично.
Мен ако питаш, сроковете на съдебната система не са най-големия проблем ( като имаш предвид и горното), а качеството на правораздаване и професионализмът и моралът на част от съдиите. Като добавим изключително калпавото законодателство, което се влошава прогресивно с всяко пипане на законите (а то е ежедневно) и вече не приличат на закони, а на вътрешно несвързани инструкции, които да се чудиш как да прилагаш, картината става пълна.
Жалко е, че приемате случващото се за прочистване, а то е признак на нещо много страшно, прочистване никой не прави и няма намерение да прави, защото няма интерес (не говоря за редовите магистрати). Нямат интерес явно и да решат действителните системни проблеми. Съдиите се бунтуват точно, защото най-добре ги виждат и работят при тези условия, за разлика от обществото, което не е длъжно да ги вижда, но поне може да ги чуе (ако желае).

Ще дам един пример: През 2007 г. тройната коалиция прие нов ГПК. Каза се, че най-големият проблем на гражданското правораздаване бил неговата мудност и вместо да се изследват всички причини за това (пак опираме до натовареността, която е огромна) и се вземат адекватни организационни мерки, в новия ГПК се заложи т.нар. "концентрационно начало", даде се превес най-вече на бързината на процеса, за сметка на качеството и резултатите от правораздаването. Това не трябва да е водещ принцип при никое правораздаване - главното е да се осигури разкриването на истината.
Тя обаче, при превес на казания принцип на бързина и преклузии на правата на страните, е на заден план. (Същото стана и с промените в НПК, приети от ГЕРБ - бързина за сметка на справедливост, което пък в областта на наказателното правораздаване направо го обезсмисля).

Отделно се предвиди (заради натовареността на ВКС) факултативно касационно обжалване, което е пълна пародия - решенията на ВКС трябваше главно да уеднаквяват практиката, а ако различни състави на ВКС постановят противоречиви решения, се издава тълкувателно. Какво се получи? - Не само не я уеднаквяват, но по-противоречива практика не сме чели никога. А трябва от нея да се ръководим. От друга страна, в момента са висящи куп тълкувателни дела по въпроси, които не само не се нуждаят от тълкуване, ами са и направо казуистични. Девалвира сериозно тълкувателната дейност на ВКС, което не се е случвало през цялата му история.
Отделно от това, не се постигна и главната цел - ВКС не само не се разтовари от работа, но тя се и удвои, защото веднъж се преценява допустимост на жалбата, което неизбежно налага да се запознаеш с делото (това производство трае най-малко 6 месеца), и втори път (евентуално) - по същество (още минимум 6 месеца). Така обичайният срок за разглеждане на дело във ВКС се удължи, вместо да се постигне бързина.
Това по някое време се усети, и вместо да вземат адекватни мерки, просто вдигнаха (през 2010 г) прага на необжалваемост на някои съдебни актове, което доведе до нова несправедливост - понякога толкова очевадна, че те е срам и да го обясняваш на клиента ти, макар и да не зависи от теб.
Примерът илюстрира как един действителен проблем се "решава" с неподходящи средства, които довеждат до много по-големи, а не решават този, за който са предназначени.
В същото време тази натовареност, която е главна причина да се бавят делата, се решава не законодателно, а с необходимите административни мерки, което не се прави от години.
Сега се надявам да си разбрал, много се постарах
14 Юли 2012 14:01
"....Фактите по дисциплинарното дело са конфиденциални, както се знае, макар че в определени случаи, сред които е и този, здравите сили правят всички възможно те да излязат предварително. Обикновено – и преиначени. Не бива да се забравя как министър Цветан Цветанов интензифицира миналогодишната си атака срещу съдия Мирослава Тодорова като я обвини, че забавила дълги години дело за зверско изнасилване на две момиченца пред родителите им и така провалила делото. После се оказа, че съдия Тодорова е единствена от дългата верига магистрати по това дело, която си е свършила перфектно работата. Оттук нанатък не се чу да се търсят действителните виновници за зловещия отказ от правосъдие по това дело, а военният съд оправда подсъдимите заради проваленото разследване...."


Горният цитат е от "Правен свят". Ето за какво става въпрос - важното е критиците на режима да бъдат натикани в кучи задник. Помня как това се извършваше едно време. Неудобният критик го уволняваха отвсякъде, на шумни и многолюдни събрания и митинги го заклеймяваха и ако той по някаква причина се разминеше с лагера или бесилото, ревеше от щастие. Та и сега нещо подобно, ама приликата не е само външна...
14 Юли 2012 14:13
И да реветъе...и да се тръшкатье...даже и на лъвов мост...няма начин да я запишем другарката в книгата на борците и дисидентите...
П.П.А що се отнася за несъразмерната - според лявоориентираните форумци - "присъда" - Защо не си спомняте как протестирахте против същата тая съдебна система при осъждането на Стависки? Нали тогава именно това, че е лице на кампания за безопасно кормуване бе утежняващ факт? Че то - щом предсетателя на ССБ има такива - не знам как да се изразя по-меко - простъпки, каквом остава за другите?

14 Юли 2012 16:44
12.07.2012 ГОДИНА

По предложение на ентусиазирани защитници на политиката на Ц.Ц. за превръщането на Репресивните структури на държавата (под негово командване) и Българският съд (СЪДЪТ) в „скачени съдове”.

/„Съдът и МВР са като скачени съдове" - Цветан Цветанов преди началото на форум за „реформа” в съдебната власт/.

И в знак на преклонение пред „мъдрото вмешателство” на ДОО „Герб”в Съдебната система
ВСС - УВОЛНИ ШЕФЪТ НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ – Мирослава Тодорова!

Да СИ честитим поредната обица окачена на ухото на България от исторически:

- „най-компетентното”,
- „най-не корумпираното”,
-„най-българофилско”
И "най-…..............."
(добавете сами)
държавно управление.

И да СИ припомним народните мъдрости:

- «Пази боже сляпо да прогледа!»;

- «Дай на "физкултурнкиа" (глупака) власт, за да му видиш ...ботунелите (акъла)»;

- «Активността на глупаците е по-разрушителна от гневът на боговете!»


ИЗВОД:

НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ 2013 ГОДИНА «ДА ПОЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН!»



_______________________________________________
PS: И един, на първо четене "страничен" въпрос:

"Кои в края на първият и последен управленчески мандат на ДОО "Герб", са най-достойни да станат кавалери на Почетната титла "МАСТЕР ФЕЛАЦИО"?

(Жокер:

1. ВСС;
2. Непросветеният Министър на Просветата;
3. «Академик» Лъчезар Иванов – «Мозъка»;
4. TV 7 и Бареков;
5. bTV и Дияна Найденова;
6. Десет форумци;
7. И други:.......................................)


14 Юли 2012 16:58
Наистина се мери с друг "аршин" от този на "семейната приятелка", но пък за 4 години да не напише мотивите за дело, по което си се произнесъл, защото нямала достъп до компютър и кабинет!? Смешна работа. Но който е имал работа със съдилищата не се изненадва. Скоро бях на едно дело за неизплатена застраховка на една от бандитските застрахователни компании, което е съвършено ясно и се точи вече четири години. Понеже започването се забавяше над 2 часа, попитах адвоката и той спокойно ми обясни, че всички знаели, че този съдия обичал да си поспива и било обичайно да закъснява. Кой е бил в съда и може да каже поне прилична дума за съдиите, не знам?
14 Юли 2012 17:50
Непослушните съдии на България

Отново скандал, отново в съдебната система: В България се надигна силен ропот срещу решението на ВСС да уволни Мирослава Тодорова, защото била просрочила много дела. Нима това решение е поредната политическа поръчка?
Скандалите около Висшия съдебен съвет (ВСС) започнаха още през май 2010-та година. Тогава стана ясно, че редица висши магистрати, сред които и шефът на Софийския апелативен съд Васил Пенгезов, са се сдобили с евтини имоти. Смущаващо беше и назначението на Георги Колев за председател на Върховния административен съд, определян като човек без опит в административното правораздаване. А назначението на съдия Владимира Янева за шеф на най-големия съд в страната – Софийски градски, направо разтресе магистратските среди. През 2002 година съдия Янева купува два имота от "Софийски имоти", а година по-късно е съдия по дело, в което подсъдим е продавачът на имотите.

Висшият съдебен съвет и криминалните брокери
"ВСС попада под влиянието на управляващите или на криминални брокери", коментираха в писмо от 15 юли 2011 година от Съюза на съдиите и поискаха за първи път оставката на ВСС. "В съдебната система от около 15 години насам кадрува един приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и високопоставени юристи, които си плетат пъзела", каза преди две години сегашният омбудсман Константин Пенчев. "И днес проблемите са същите, защото всички отговорни постове в ключовите български съдилища са заети по непрозрачен и задкулисен начин", коментира съдия Весислава Иванова. Конкурсите, които се провеждат там, са на принципа "един човек за едно място", какъвто бе случаят с попълването на квотата на ВСС миналата година.

"С поръчки като уволнението на съдия Мирослава Тодорова ВСС пак обслужва управляващите", категоричен е Красимир Кънев, председател на Българския Хелзинкски комитет. Той добавя, че разправата с председателката на Съюза на съдиите (ССБ) е един от най-сериозните удари срещу независимостта на българския съд. Управляващите се ослушват за решенията на Европейския съд за правата на човека срещу България заради протакани дела през последните 20 години, но се захванаха заради същото с Тодорова, само защото тя критикува властта.

Българското правосъдие е ударило дъното, смята и Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи. Според независимата експертка случващото се в съдебната власт не е провокация, както твърди вътрешният министър Цветан Цветанов, нито е измислен конфликт. Кризата съществува още от началото на прехода през 1989 година и може би най-добрият изход от нея биха били евентуални промени в Конституцията.

Крайно време е за яснота и прозрачност!

"За съжаление, в Народното събрание няма никакво взаимодействие между мнозинството и опозицията по въпроса за съдебната власт. Там е издигната същинска китайска стена. Мнозинството не знае как да действа и затова се барикадира, отказвайки всякакво говорене за съдебна реформа", казва Биляна Гяурова-Вегертседер. Според нея сега е време за ясни и прозрачни процедури за избор, повишаване и отстраняване на ръководители в системата, както и на редови съдии и прокурори.

Съдия Весислава Иванова обобщава случилото се със следните думи: "Когато "на входа" се насърчава единствено политическото послушание и се толерира професионалната посредственост, няма как "на изхода" продуктът на съда да е качествен".

Deutsche Welle Натисни тук
14 Юли 2012 17:55
Тодорова в правителството ли е, че нейното уволнение е провокация срещу правителството? Тиквата отдавна е казал сбогом на психичното здраве. Затова е карал Сесил Каратанчева да си слага маска на Трифон Иванов, пардон, това беше Берлускони.
14 Юли 2012 20:41
DENEB,
БЛАГОДАРЯ за обширния ти постинг до мен- за проблемите в Съдебната система и в частност ВСС, като част от или причинител на тези проблеми!
Но НЕ намирам и в този ти постинг отговор на въпроса ми: Защо вчера протестираха съдии?! (подвъпрос)Защо тези съдии чакаха да бъде уволнена "шефката" им по линия на Съюза на съдиите в България, щом, както твърдиш, става въпрос за отдавнашен "системен проблем"(проблем на Системата- съдебната)?!
Пак казвам: Ако съдия Тодорова счита, че уволнението й е незаконно, тя би трябвало да заведе дело срещу ВСС и уволнението й- и каквото Съдът реши(най-добре, реципрочно, след 4-5 години!)!
Отделно, че НЕ прави чест на съдии "аргумент" от сорта на "Ама защо само тя- и други са забавяли дела!"
Да, ама НЕ- съдия Тодорова и колежките й правят митинги!!! И твърдят за "политическо уволнение", но пред сградата на Съда, вместо в сградата на Съда( в съдебна зала и съдебно заседание, по тяхна жалба)!
При това, става въпрос за председател на Съюза на съдиите в България и членове на този съюз, а НЕ за Съюза на млекарите (или бостанджиите) в България и негови членове!
Апропо, имам съмнения, че протестиращите редом с Тодорова съдии протестираха НЕ от солидарни и "демократични", а по ЛИЧНИ причини- да НЕ ги последва съдбата на съдия Тодорова(много от тези протестиращи съдии казаха пред медиите, че те също имат забавени дела!)! В други случаи, при други протестиращи, същите тези съдии са били категорични "да НЕ се оказва въздействие върху Съда" чрез улични протести! А ако съдия Тодорова ще съди ВСС, то нейният и на колегите й уличен протест НЕ е ли тъкмо това- оказване на въздействие върху Съда?!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД