:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1/3 от страната е с режим на водата в жегите

Две министерства не могат да се разберат за причините за ограниченията, камо ли да намерят изход от кризата
За поредна година в европейска България редица градове и села останаха без вода или са с воден режим точно в разгара на жегите. В 1/3 от страната - в 12 от 28-те области, има ограничение на водата. Причините са добре познати - аварии или планирани ремонти на ВИК дружествата, недостиг на вода в язовирите. В по-малките градове и селата водният режим се въвежда и защото питейната вода се използва за поливане и миене на коли, въпреки че това е забранено. Страната ни е рекордьор по разхищаване на питейна вода - по данни на регионалното ведомство около 60% от загубите на вода у нас са заради остарялата водопроводна мрежа. Огромните инвестиции, които са необходими в мрежата, са причина планови ремонти да не се правят, а само аварийни.

От министерството на регионалното развитие, което е принципал на 29 от 52-те ВиК дружества, не съобщават колко точно българи са засегнати от водния режим. Пред "Медиапул" само уточняват, че са засегнати 21 общини, а в 40 села и високи зони на някои градове има нарушено водоподаване.

Регионалното и екологичното министерство обаче се разминаха по въпроса за причините за водния режим. От министерството на Лиляна Павлова посочват като основна причина намаления дебит на водоизточниците заради високите температури. По-рядко авариите, свързани с остарялата водопроводна мрежа, са причина за недостига на вода, смятат от МРРБ. От ведомството на Нона Караджова заявиха, че ежедневно следят водите в язовирите благодарение на информацията от експлоатиращите ги дружества и причината за водния режим не е в недостига на вода. По данни на МОСВ към 10 юли комплексните и значими язовири с питейна вода са пълни 89%, което гарантира, че няма да има проблем с водата до края на годината. Комплексни и значими язовири са "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Боровица", "Студена" и "Дяково".

Макар ситуацията с язовирите да не е тревожна, според МОСВ регионите, които получават питейната си вода чрез речни водохващания или от подземни води, могат да имат проблеми. "Проблемите с недостига на вода през сухите години и през нормално влажните години, свързани с въвеждането на целогодишни и сезонни режими на водоподаване, обхващат главно селища, които не се снабдяват с вода от резервоари за денонощно, сезонно и многогодишно съхранение на повърхностния воден ресурс, както и в по-редки случаи на селища с водоснабдяване от язовир, но с проблеми във водопреносната система - течове, аварии", посочват от екоминистерството.

Часове без вода има в областите Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград, София-област, Перник, Търговище, Кюстендил и Габрово. В София, Варна, Пловдив и Плевен някои квартали също са без вода, но заради авария или планиран ремонт на водопроводната мрежа. Във Варна ситуацията е тежка, след като първо два дни няколко района бяха без вода заради авария. Вчера обаче районната здравна инспекция предупреди, че водата няма да е годна за консумация след отстраняване на повредите. Забраната за пиене и за приготвяне на храна се отнася за живеещите в квартал "Виница", в местностите Манастирски рид и Ален мак, както и в участъка от кметство "Приморски" до бул. "Цар Освободител". С отровна вода са и в Хасковско. Десетки села в областта и в Симеоновград не могат да пият водата от чешмите си заради завишеното съдържание на манган в нея.

В Пловдивско селата без вода са 6 - Червен, Конуш, Тополово, Искра, Избегли и Буково. И тук режимът не е за първи път. Причината е, че те се снабдяват от карстови извори, чийто дебит значително намалява през лятото, обясниха от ВиК Пловдив. В града също спира водата в някои райони, но това е заради плановата подмяна на стари помпени агрегати и хидрофорни уредби.

В Плевенско има 10 селища, които са на воден режим от седмици, съобщиха от местното ВИК. Спирането на водата се дължи на планови ремонти или на аварии. Наскоро Павлова обяви, че за областта са необходими близо 400 млн. лв. за подобряване на мрежата, в която не са влагани средства през последните 50 г. Огромна част от София също ще преживее ада без топла вода в жегите. Причините тук са плановите ремонти на водопроводната мрежа.

4 села в община Неделино, в които живеят около 3000 души, също са на воден режим, съобщи кметът Стоян Беширов, който се опасява от епидемии. В селата Козарка, Крайна, Раевица и Учурма се кара вода само с магарета, защото друг транспорт не може да стигне, каза Беширов. Това не е първото сухо лято в община Неделино. "Проблемът с водата в Неделино е от 30 години. В момента с наетите по програма "Човешки ресурси" към общината ударно се копаят канали, които да свържат захранването от местни водоизточници към два водоема с капацитет общо 720 кубика вода, построени преди 10 години, които обаче стоят неизползваеми. До десетина дни се надяваме да бъдат пуснати, но и с тях проблемът с водата няма да се реши", заяви кметът.

Четири села в Ловешка област също са на режим. В Торос, Пещерна, Дъбен и Дренов вода има в три дни от седмицата. От две седмици без вода е дупнишкото село Крайни дол, в което живеят 50 души. В Габровско са с режим на водата в горната зона на село Кози рог поради драстичното засушаване и намаления дебит на водоизточниците.

21
3908
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Юли 2012 19:37
Банани нали има ? Айде сега.....демокрацията иска жертви .
16 Юли 2012 20:00
Само 1/3?!?!?!
Лошо, ГЕРБ, можете повече. В пъти, пъти повече. Гарантирано от ГЕРБ.
16 Юли 2012 20:03
Eeeee, айде сега - вода ще има в изобилие и на корем - при следващите проливни дъждиове и наводнения.
Тикварко така е обещал...
16 Юли 2012 20:22
За таа ситуация е виновна Тройната коалиция.
16 Юли 2012 21:07
Уточнение - за водата е виновна тройната, а Бойко е виновен за жегите.
16 Юли 2012 23:08
ВиК дружествата са едни от последните останали острови на социализма, където никой не си дава зор и взима заплата на датата...
17 Юли 2012 08:31
pergel16 Юли 2012 19:37

Банани нали има ? Айде сега.....демокрацията иска жертви .

Чак пък жертви! Поне банани има. Щото преди демокрацията нито вода, нито банани
17 Юли 2012 09:49
Бойко е виновен за жегите, защото за първи път не можа да засенчи слънцето и ни изгаря! Ех, Боко, Боко, октомвриец млад!
17 Юли 2012 10:33
В по-малките градове и селата водният режим се въвежда и защото питейната вода се използва за поливане и миене на коли, въпреки че това е забранено.
Миене на коли в селата?
17 Юли 2012 10:42
Suzi194617 Юли 2012 09:49

Бойко е виновен за жегите, защото за първи път не можа да засенчи слънцето и ни изгаря! Ех, Боко, Боко, октомвриец млад!

Не си прав. Виновно е слънцето. Трябваше малко да се засрами и да се поскрие. Че сега Две слънца ни огряват и кое от кое по-ярко свети!
17 Юли 2012 13:17
След тая тежка зима с толкова сняг сега да сме без вода... За това без съмнение е виновен Станишев!
17 Юли 2012 13:39
Поливането на градини и миенето на коли било забранено, а миенето на прането и съдовете и къпането с тая питейна вода не е ли забранено?
17 Юли 2012 13:44
***
17 Юли 2012 13:48
Щом като поливането на градините и миенето на колите с питейната вода от чешмите е било забранено, трябва да си копаем кладенци в дворовете за тези цели, но в същото време и ВиК да възстанови незабавно уличните чешми на всяка махала, които са унищожени и водата им е включена във водопреносните мрежи.
17 Юли 2012 13:57
17 Юли 2012 14:40
Бойко изпи подпочвената вода. Това ще да е причината. Станал сутринта, махмурлия, лапнал чучура и хайдееее, режим на водата в половин България.
17 Юли 2012 14:51
За жегите не знам.
Но имаше един Стив Джобс ли беше,Бил Гейтс ли, който отговаряше за язовирите, ама не е и помирисвал УАСГ, едни наводнения, след тях едно поголовно изпразване на язовири...
17 Юли 2012 14:51
Всичкото това естествено е резултат не на друго, а на козните на Тройната и Костов.
17 Юли 2012 17:28
Ако в три махали в различни области няма ток значи ли , че в 10% от страната няма ток. Пишете си с оная работа и после ма що не ни уважават. С оная работа се правят други работи. Не ви ли учиха в университета?
17 Юли 2012 18:07
dr.lev, на кладенците дето ще си изкопаеме трябва да има измерителни устройства, тъй като по закон трябва да се плаща данък за количеството добита вода.
Дествително при поливането се харчи много вода, но ако няма хората на село трябва да измрат от глад. По това време там се разчита предимно на чушките и доматите.
17 Юли 2012 19:03
Вдигнаха цената на тока, спряха водата.. Какво ли още сме заслужили?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД