:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК иска от Букурещ действия в защита на демокрацията

Европейската комисия остава "много" разтревожена за демокрацията в Румъния и поиска от премиера Виктор Понта да представи "факти, а не обещания" като доказателство, че спазва върховенството на закона.

Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг припомни, че председателят на Еврокомисията Жозе Барозу е изпратил на Виктор Понта списък с 11 точки, които трябва да бъдат изпълнени. Преди седмица Брюксел поиска доказателства от Румъния за придържане към демократичните ценности, тъй като действията напоследък на правителството "разклатиха доверието ни".

"Все още аз и комисията сме разтревожени за върховенството на закона в Румъния, необходими са промени съгласно предадения на премиера Понта списък", заяви комисарката. Според нея нищо не се е променило от момента, в който Виктор Понта е получил списъка.

Неотдавна ЕС и САЩ изразиха безпокойство за състоянието на демокрацията в Румъния заради политическото противоборство между лявото правителство и десния президент Траян Бъсеску. Посочените в списъка 11 изисквания засягаха гаранции за независимостта на съдебната система и спазването на демократичния баланс между властите в страната. Сред изискванията е да се спазват решенията на Конституционния съд в Румъния, според които референдумът за отстраняване на Бъсеску от президентския пост да бъде признат за валиден при участие на минимум 50% от румънските избиратели. Референдумът е тази неделя, като правителството настояваше той да бъде обявен за валиден без избирателен праг.

Същевременно в интервю за "Евронюз" Понта заяви, че вече са предприети промени по 7 от 11-те точки в списъка и изрази очакване, че скоро ще има напредък и по останалите четири точки.

Демократично-либералната партия на Бъсеску призова симпатизантите си да не участват в референдума. При невалидност Бъсеску ще остане президент.



3
735
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Юли 2012 20:34
ЗАКОН ЗА ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА
...
Чл. 17. (1) Централната комисия за произвеждане на национален референдум обобщава данните за цялата страна и обявява резултатите от гласуването.
(2) Референдумът е редовно произведен, ако в гласуването са участвали повече от половината от гласоподавателите.
(3) Предложението, предмет на референдума, се смята за прието, ако за него са подадени повече от половината от действителните гласове с "да".
.............................................................................
Интересното е, че ако на парламентарни или общински Избори са участвали по-малко от 50% от имащите право на глас, това НЕ прави резултатите от такива Избори НЕвалидни- теаоретично, и само с 1% от имащите право да гласуват да са гласували, такива Избори се признават за легитимнни! !!! Защо е тази Привилегия за парламентарните и общински Избори спрямо Референдумите?!? А?!
26 Юли 2012 22:23
Всяко "помръдване" в източния сектор на Континента , колкото и неолиберална да му бива , самостойната Идея , сън не пуща на Бруселя . Европа е дала обет и пред Историята , "демократично" да й противостои . Не е до смях ...
27 Юли 2012 07:50
Букурещ на ЕК
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД