:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 626
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Полегнала е Култура... С неглиже.

Постоянно излизат мастодонти, от Ларгото до Помпейската книжарница

Водеща I, тв7: Отново силно министерско присъствие в ефира на ТВ7... Двама министри си предават щафетата току-що. След Лиляна Павлова при нас сяда Вежди Рашидов. Добро утро.

Вежди Рашидов: С целувка, както забелязвате!

В-I: Щафетата с целувка се предава. С вас ще си говорим най-вече за археология. Отпуснахте 910 000 лева.

ВР: Да, за археология, много пари.

В-I: Коктейл има и за вас, за приятно събуждане. Как се казва коктейлът?

Водеща II: Разбира се, "Скулптура".

В-I: Ама не знам дали е актуален за вас сега този коктейл с всичките министерски неволи и всякакви други министерски задачи, скулптурата не остана ли много на заден план?

ВР: Когато пиех, ми викаха, че съм много готин бохем, когато бях млад и ходех по хубави жени, казваха, че съм и мъжкар. Сега спрях да пия и ме изкараха алкохолик, и като станах по-моногамен, защото жена ми не ми позволява много да кръшкам, сега вече женкар ме изкараха. Преди бях готин бохем, но както и да е, животът е такъв... Първо държа да кажа, че никога, никога, от 20 г. толкова много за археология и за копане не се е говорило. Както виждате, всяка сутрин по всички медии: ларго, "Св. София", "Ески джамия". Това е много хубаво, защото това значи, това е една обща политика на едно правителство, което е добре...

В-I: ...Ето интервю обширно с проф. Божидар Димитров. "Парите за археология не са разход, а инвестиция". Навсякъде все за това се говори!

ВР: Вижте, абсолютно точно е, защото ето аз сега ще ви дам, по-скоро може би трябва да говорим за културата и за археологията като бизнес! Много хора у нас все още не го разбират. Ние смятаме, че това е една украса на деня. Примерно аз направих, бях в Неапол, в Помпей, и направих един експеримент да видя какво Помпей взима от мен. Поводът е Музея на археологическото пространство, което трябва да се гледа - 10 евро билета. Но давате ли си сметка, за този обход аз вътре пих едно кафе, една минерална вода, станаха 20 евро, излязох, то няма начин, излизаш през една книжарница, купих си един каталог за 40 евро, купих си някакви моливчета за още 10 евро, станаха 50. Излязохме отвънка, след 4 часа огладняхме, решихме по една паста или пица да изядем, 30 евро. Купихме едни лепенки за хладилници там 5-6... Магнитчета, станаха 100 евро. Решихме някакви сувенирчета да вземем, стана 120 евро. Излязох само от мястото на Помпей, без хотела, без превоз, със 120 евро оставени. Затова често казвам, че когато имаме историческа памет, когато имаме културно наследство, не е само билетчето на музея или на този паметник. А всичко останало, което оставя като пари на това място.

В-I: Търговците влизат в храма.

ВР: Ами това са капиталите на нацията! Нали това искаме, да продадем една минерална вода, едно кафенце да продадем, едни сандвич да продадем. Всичкото това обслужва едни хора.

В-II: Получава се така, че от нищо се превръща в нещо. Дори най-малката туристическа атракция в тези страни...

ВР: Но, скъпи мои, туризмът е едно много голямо перо в живота на много страни, достатъчно е те да имат основание да развиват туризъм. България, аз неслучайно казвам, България е една страна, която е странно, но лежи върху ценности, върху история. Аз се чудя защо нито едно правителство досега не си е позволило да почва да вади тази култура на повърхността наистина да развием туризма... Преди месец бяхме с м-р Дянков в Долината на тракийските царе. Уникално нещо просто, аз нямам думи как да го обясня, защото на едно място са 60 могили, 60 гробници. Египет правят от Долината на царете, от 7 фараонски гроба и, там има много повече, над 200 на висши санове. Но Египет е уникално място, разбира се, уникална култура, те правят страхотен туризъм. Ние имаме 60 могили, от които са разкрити 3. Едната сега, която ние с европейски пари разкриваме, Косматката, е това, което разкриваме, Косматката и Казанлъшката гробница. А другите 60? Всяко правителство, ако беше финансирало по една могила от 40 години, сега щеше да имаме 40 могили. Да развием едни хотелчета, едни кафененца, едни влакчета, една инфраструктура. Ами разбира се, че това са пари. Ние продължаваме да гледаме на това нещо така, с неглиже. Кюфтето и оттам нататък, ако другото стане. Не това ще ни носи на нас прехраната.

В-I: ...Спомням си... казахте да превърнем алкохолния туризъм в културен. От тогава досега вложихте доста пари в тази посока. Има ли резултат вече?

ВР: Ами, разбира се, че промяна има. Ние сме, поне колкото ни позволяват възможностите, разбира се, прекрасно работим сега и с европейските пари. Аз, Лили си тръгна, но аз безкрайно й благодаря, защото за култура ползваме това, което, на нас принципал ни е регионалното развитие, разбира се, на 100% успяхме да подпишем парите за култура. Аз имам повече пари европейски, отколкото бюджет на министерството. Разбира се, че на 30 идва Барозу, откриваме първата част на ларгото, продължава втората част на ларгото, "Св. София" откриваме, нещо, което го няма никъде по света, уникално е.

В-I: Ларгото, където хората ще могат през стъклен купол да разглеждат археологическите находки.... От мастодонтите на ларгото със сигурност има много неща!

ВР: Ами, има, излизат, постоянно излизат!...

В-II: Вампирите ще възкресят ли сега нашата история?

ВР: Вижте, тази тема дайте да я приключим!! Защото 7.5 млрд. живеят на планетата и както виждате, в момента тракийското злато ни го иска Иерусалим, сега на 11-и заминаваме правителството, ще го уточним. Тази година есента в Чехия ще гостуват тракийските злата. Догодина в Париж, в Лувъра. Сега се върнах от Монако. Готови са да приемат и в Монако, искат ги. Така че, последно дойдоха и в Китай. Така че има много сериозни неща. Ако е до вампири, светът отдавна да е измислил вампирите и да се занимава. Разбира се, то е много екстравагантно, но така, за вътрешно ползване. По-важното е, че България лежи върху много сериозна култура. Много сериозна!

3
1349
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Август 2012 13:58
Още веднъж се убеждавам колко прав е бил Радой Ралин ...
14 Август 2012 14:17
По-важното е, че България лежи върху много сериозна култура. Много сериозна!


Лежи, ама някак терсене лежи България върху много сериозната култура. Като клошар върху пейка в парка.
14 Август 2012 17:03
Внисам още нещичко, неглижирано от редакцията:

Вежди Рашидов: Ще минем да видим и то не по-скоро да ги наблюдаваме, да видим още какво е необходимо. Както знаете, много от проектите алангле са правени, както в Русе Операта, в Бургас, в проектите не са предвидени примерно столове нови. Това 200-300-500 стола, в зависимост от големината на залата. И то е срамота на стари, скъсани столове след обновена сграда. А това, което е хубаво само да ви кажа, защото вижте, няма какво толкова много за един мандат човек, когато говори за това, което е свършил, да казва какво е станало. Аз много често казвам, всичко, каквото говоря, мога да го покажа с пръст. Това е много хубаво, защото много опозиция има, която иска да неглижира. Но това, което е правено в тези години, от 40 години не е правено. Това са 6 училища, които се ремонтират, по изкуствата. Не са пипани от 50-60 години. 8 театъра, ремонтирани отдолу, генерален, голям ремонт, за това говоря. Музеи, археология, Лувъри, Болшой театър. Единствената в Европа страна, която стана филиал на ЮНЕСКО.
Водещ: Да ви питам какво още, подводни проучвания ще правите ли?
Вежди Рашидов Абе, има малко парички. Вижте, св. Кирик е една много интересна тема, аз мисля, че след малко...
Водещ: О, ние ако отворим тази тема.
Вежди Рашидов: Недейте, дълга е, аз много късо ще ви кажа.
Водещ: Голяма е наистина, тя е тема на още толкова дълъг разговор.
Вежди Рашидов: Св. Кирик беше подготвена преди нашия мандат, няма какво да го крия, знаят го всички хора. Да го приберат някои хора и да построят казина и кръчми. Св. Кирик е пълно с археология. Там трябват малко пари, мисля, че със Симеон Дянков ще се разберем, за да направим проучване и на базата на това с госпожа Павлова сме решили да направим един голям, мащабен проект за европейски пари. Защото Св. Кирик може да стане един център и за изкуства – с едни арт кръчми, кафенета, амфитеатърчета, художниците от града там да се преселят, археологията нощем да светне, сградата в средата, която почти е разрушена, трябва да я възобновим и да направим Черноморски музей. Да, разбира се, има много археология. Някакви пари имаме сега първоначални за подводна археология, не са правени проучвания за първородната археология. Тъй че можем да направим един национален паметник на археологията, на културата на Св. Кирик, Аполониите там да се правят. Изобщо в острова да закипи един живот.
Водещ: Предимно с европейски пари, както разбрахме.
Вежди Рашидов: Ами няма български. Като нямаме, умният човек търси други пари!
Водещ: Ами дано да успеете да ги откриете тези пари, благодарим ви за това гостуване.
Водеща: След малко тук на вашето място ще седне председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.
Вежди Рашидов: Ще го целуна преди това, любимият ми актьор!


Любимият ми министър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД