:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

45% от старите електроуреди ще се рециклират от 2016 г.

Всички държави от Европейския съюз ще трябва да увеличат близо 10 пъти разделното събиране на електротехника, така че то да достигне 45% до 2016 г. Това предвижда европейска разпоредба за управлението на вторичните суровини от електроника. В ЕС сега се събират разделно едва 1/3 от старите електроуреди, но до 2019 г. процентът трябва да достигне 65% от продадената техника, или 85% от образуваните от нея отпадъци. Всяка държава членка ще може сама да реши по кой от тези два начина да организира събирането.

Според прогнозите до 2020 г. старите уреди значително ще се увеличат, достигайки 12 млн. тона спрямо сегашните 10 млн. тона генерирани отпадъци.

От еврокомисията съобщиха и за промени в директивата "Севезо", която е водеща в управлението на риска от промишлени инциденти. Според новите текстове гражданите на ЕС ще са по-добре осведомени за риска от аварии в предприятия, където има опасни вещества. Информацията за потенциални инциденти ще е на разположение в електронна форма. Предвижда се държавите-членки да изготвят план за действие при подобни извънредни ситуации. Предприятията от своя страна пък ще осведомяват за възможните рискове. При авария контролните органи ще трябва да се погрижат за информирането на засегнатите граждани и мерките, които трябва да предприемат. Какви точно ще бъдат те у нас, все още не е ясно, тъй като по протокол държавите ще започнат да прилагат новите разпоредби чак от 1 юни 2015 г.





1004
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД