:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Такси ще топят втората ни пенсия поне още година

Мултифондовете може и да стартират догодина, но само в доброволното пенсионно осигуряване
Таксите, които дружествата събират за управление и инвестиране на парите на българите за втора пенсия, ще продължат да топят партидите поне още година, а може и повече. В началото на годината от КФН подготвиха промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждаха таксите да падат плавно още от т.г., но законопроектът вече месеци не влиза в програмата дори на Министерския съвет.

В същото време вече е пуснат за съгласуване между институции и заинтересовани страни друг законопроект за въвеждане на прословутите мултифондове, които ще позволят на осигурените да избират дали портфейлите им да се инвестират рисково, консервативно или балансирано. Според представители на пенсионните дружества идеята е двата законопроекта да бъдат събрани в един и да бъдат приети до края на мандата на това правителство или най-късно през първата третина от следващото управление. Това означава, че всички промени ще се задействат в най-добрия случай от началото на 2014 г.

Запознати с новия законопроект твърдят също, че мултифондовете ще важат първо само за доброволното осигуряване. За втория стълб - задължителното допълнително осигуряване, собствениците на партидите ще продължат да се доверяват на избора на фондовете за инвестиране на портфейлите им, вместо сами да избират дали да рискуват повече за по-голяма доходност, или да разчитат на ниски, но по-сигурни дивиденти.

В подготвените промени отново не се предвижда регламентиране на начина на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително осигуряване. В момента пенсионните фондове само трупат активи, тъй като от пазара на труда не са излезли още поколенията, родени след 1959 г., които са задължително осигурени в тях. Около 2018 г. обаче ще трябва да започнат да се изплащат първите допълнителни пенсии, което може да става по три начина - сумата да се получава накуп, за определен брой години или до живот. При последния вариант практиката по света е да се създаде специален гаранционен фонд, който е на солидарен принцип и с него се гарантира плащането на пенсии до живот на хората, надживели прогнозната продължителност.

СМЕТКИ

Актюерските разчети на КФН показаха, че за 40 г. сегашните такси биха стопили с около 20.5% парите за втора пенсия на хората. Затова се появи и предложението от 2012 г. инвестиционната такса, която е до 1% върху активите, да падне до 0.6% през 2016 г. От 2017 г. пък трябваше постепенно да намалява и таксата, събирана от всяка вноска по партидата, която е до 5%. През 2020 г. тя трябваше да стане до 3%. Според пенсионните дружества обаче става въпрос по-скоро за пропуснати ползи към активите, отколкото за стопяването им.
16
2533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
28 Август 2012 19:54
Ама ние и втора пенсия ли ще получаваме?
Чекакво ще правим с толкова пари на старини? Майорка? Малдивите? Къщи в Испания?
28 Август 2012 20:03
Къщите с нашите пари вече са купени, та поне този проблем ни е спестен.
28 Август 2012 20:23
Около 2018 г. обаче ще трябва да започнат да се изплащат първите допълнителни пенсии
Ха, нима на 58 години ще се пенсионираме!? И няма да има поне едно 20 години отгоре? Тъкмо се бях приготвил да ударя у земята оня гербер със стоте и десет години трудов стаж.
инвестиционната такса, която е до 1% върху активите, да падне до 0.6%
Едно не мога да разбера - как банките "управляват" депозитите без да събират такса и винаги постигат положитела доходност (начислената лихва), а фондовете хем такса събират, хем отрицателна доходност докарват, а на всичко отгоре КФН им препоръчва да не пряват опити за положителна доходност.
28 Август 2012 20:41
Стига бе, действително ли не можеш да разбереш? Много е просто. Ако се приеме закон че си длъжен всеки месец да внасяш примерно 10% от заплатата си в банка, веднага след като закона влезе в сила и почнеш да внасяш, то банките ще ти вземат и такса за обслужване на депозита и ще ти докарат и отрицателна лихва по този депозит.
28 Август 2012 21:11
Не мога да разбера защо чакате "доходност" от тия разбойници.
Цяла нова финансова наука ще измислят, за да ви обяснат колко много сте спечелили, докато парите ви прогресивно са намалявали под мъдрото им ръковоство.
28 Август 2012 21:27
Пари назаем давам само и единствено на роднини и много близки приятели!
А да кредитирам банки и разни фондове, навремето ме отучи Жан Виденов, за което съм му безкрайно благодарен.
28 Август 2012 21:40
Айде бе....Втора пенсия Ами трета не искате ли??? Да сте живи и здрави да доживеете до първата
28 Август 2012 22:38
Да сте живи и здрави да доживеете до първата
То до първа няма да доживеем, ама поне втората да я плащат накуп барем за едно погребение да стигне.
Ако се приеме закон че си длъжен всеки месец да внасяш
Не бях отчел тази гравитационна сила на закона . В началото нямаше такси за дебитните карти, сега по 3 лв. ми удържат месечно. Гледам застраховката на къщата, която не съм длъжен да я правя, дължимата вноска е по-ниска отколкото на колата, дори и от "гражданската отговорност". Ама и аз будала - да повярвам, че се пИчели от свободната търговия вместо от "законната".
29 Август 2012 09:47
Пенсионните фондове у нас са подготвили свои предложения, с които настояват пред Комисията за финансов надзор за промяна в режима на инвестиране на парите на хората за допълнителна пенсия, научи "Сега". Едно от тях е да се премахнат ограниченията за инвестиране в американски ценни книжа. Сега фондовете могат да инвестират до 5% от активите си в дългови ценни книжа, гарантирани от САЩ.
Натисни тук
Ето това е "високодоходната" "инвестиция" заради която бяха създадени т. нар. пенсионни фондове за допълнителна пенсия и хората бяха задължени да се осигуряват в тях. Като дойде време да плащат, ще изпофалират и ще натресат държавата в небрано лозе да се оправя с излъганите хора. Всичко останало е "Мижи да те лажем"
29 Август 2012 10:13
Изгубиш ли "Доверие" - то е завинаги!
29 Август 2012 10:30
'мултифондовете ще важат първо само за доброволното осигуряване. За втория стълб - задължителното доброволно осигуряване, собствениците на партидите ще продължат да се доверяват на избора на фондовете за инвестиране на портфейлите им, вместо сами да избират дали да рискуват повече за по-голяма доходност, или да разчитат на ниски, но по-сигурни дивиденти'
Добре е и за задължителното пенсионно осигуряване да има избор на инвестиционната стратегия.
Дори е задължително!
Все пак този, който плаща поръчва музиката.
29 Август 2012 10:38
За втория стълб - задължителното доброволно осигуряване...

Ще направиш ли един анализ на съчетанието задължително доброволно?
Много ще ми е интересно.

29 Август 2012 10:52
OLDMAD,
29 Август 2012 10:54
Съчетанието "задължитлено доброволно", изобщо даже и не прави впечатление /странно че го забеляза/, все пак сме 2012г.
29 Август 2012 11:37
Ами то е същото като когато жена ти ти прибира заплатата За нея е "задължително", а за теб- "доброволно"
29 Август 2012 17:42
Втора пенсия? Заради финансовите пирамиди ДЗПО и ППФ дори и първата е намалена, а държавата затъва с дългове в размер от 800 милиона лева годишно
https://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/05/20/fpff-201203/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД