:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пътната агенция елиминира конкуренцията за винетките

Обединението между "Български пощи" и охранителната фирма "ВИП секюрити" - "Винетни стикери 12-17", най-вероятно ще разпространява винетките до края на 2016 г., след като остана единственият кандидат в надпреварата. Търгът е с изключително завишени технически и финансови показатели спрямо предишните търгове от 2009 г. и 2005 г. и на практика фаворизира държавната "Български пощи" и всеки, който влезе в консорциум с нея.

Според офертата "Винетни стикери 12-17" ще получава 4.49% от приходите от продажби на винетки, след като се приспадне ДДС. Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" показват, че годишните приходи от продажбата на винетки са около 200 млн. лв. годишно. Според прогнозната стойност в обявлението на обществената поръчка победителят ще получи 48 млн. лв. от март догодина до края на 2016 г. Ценовата оферта на втория допуснат участник - обединението "Винетни стикери", между СИБанк и охранителната фирма "Г4С секюър сълушънс България" не бе отворена. "То беше ясно", заяви представителят на отстраненото обединение. Той обясни, че не е запознат с мотивите за отстраняването си и че ще обжалва. От АПИ също не пожелаха да обяснят причината за елиминирането. "Сега" поиска да получи документацията за участие в предишната поръчка от 2009 г., която не е качена на сайта на АПИ, но от агенцията заявиха, че към момента не могат да я предоставят.

Условията на сегашния конкурс от самото начало стесниха максимално кръга на потенциалните кандидати. Фирмите трябваше да докажат 20 млн. лв. оборот от сходна дейност за последните три години. Това е над три пъти повече спрямо изискването за оборот при предишния търг - през 2009 г. фирмите трябваше да имат 6 млн. лв. оборот. В новия търг АПИ изисква и минимум един договор за такава дейност, което пък затваря вратите пред нови играчи.

Още по-тежки обаче са техническите изисквания. Базите на изпълнителя трябва да са близо до магистрален или първокласен път или в селище, близо до такъв вид пътища. На всеки 100 разпространителски пункта пътната агенция иска по минимум 5 специализирани автомобила за превозване на ценните документи. Колите трябва да са снабдени със система за охрана и GPS мониторинг.

Освен всички териториални пътни управления и граничните пунктове, които се осигуряват от АПИ, новият разпространител ще трябва да има поне 1000 разпространителски пункта, от където хората да си купуват винетките. В момента винетки се продават на над 3400 места в страната, като над 1500 от тях са в пощенските клонове, а останалите по бензиностанции и др. Изискване към пунктовете има и по отношение на местоположението - задължително е да има по един във всеки областен център, всяка община (район) и всеки град. В момента например в общините Земен и Струмяни дистрибуторският пункт е в пощите, а в бензиностанции и магазини няма разкрити пунктове. Още по-рестриктивно е изискването поне десет пункта във всяка област (или общо 280) да работят 24 часа в денонощието. Нонстоп отворените пунктове трябва да са и разпределени пропорционално по общини. Досега се искаше само по един.



ОБРАТ

В момента винетките се доставят от "Разпространение на винетни стикери" (РВС), в което влизат СИБанк и "ВИП секюрити". Обединението бе създадено, докато собственик на СИБанк бе Цветелина Бориславова. Изборът му предизвика огромен скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като по онова време Бориславова съжителстваше с премиера Бойко Борисов.

В новия конкурс обаче СИБанк и "ВИП секюрити" от партньори станаха конкуренти. В момента собственик на СИБанк не е Цветелина Бориславова, а белгийската банково-застрахователна група KBC. Не е ясно по какви критерии "Български пощи" е избрало "ВИП секюрити" за партньор.

В момента РВС взема по 4.75% комисиона върху приходите от продажба на винетките. Комисионата е близо два пъти по-ниска от това, което държавата плащаше през предходните 4 години.





8
3832
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
28 Август 2012 19:39
Докато гювечът вървеше с Цветелина СИБанк не мрънкаха, а лапаха. Сега рИвът.
28 Август 2012 21:44
Кое е непроменливото във винетките - VIP security, кое е променливото - Цветелина Бориславова. Какво има за разбиране. Толкова е прозрачно, че даже може и без пояснението чия е днес СИбанк. А чии ще са утре българските пощи, можем само да се досетим. Въпросът не е в това кой е рапространителя, а собственика. Става дума за държавно гарантирани пари все пак, Грешки не може да стават, още повече за следващата петилетка.
28 Август 2012 22:25
Е, а дали тази година най-после ще има еднодневни винетки за леките автомобили?...
28 Август 2012 23:20
я тая вечеееер, я другааааа
28 Август 2012 23:33
Не купувайте винетки. Нека пътната такса се начислява върху цената на горивата. Така всеки ще плаща толкова, колкото ползва пътната мрежа.
29 Август 2012 02:15
Аз изобщо пък НЕ виждам основания Държавата да прави конкурси за дейност и поръчка, която може да бъде извършена от държавна фирма?!?
Я си представете същата ситуация в частна фирма, която си има собствено поделение за извършване на някаква дейност- дали частният собственик на тази фирма ще търси друга фирма да свърши нещо, което неговата фирма може да свърши?!
Сиреч, ако държавната фирма "Български пощи" има капацитет и възможност да изпълни държавната нужда и поръчка за изготвяне и/или разпространение на винетките, то НЯМА причини държавата да търси друга, НЕдържавна фирма да свърши това! Даже, ако Държавата в такива случаи търси НЕдържавен изпълнител, това навежда на мисъл за чиновнически действия в интерес на частни фирми!
Ерго, когато Държавата ще обявява конкурс за външна поръчка, първо Държавата трябва да каже и докаже, че тя НЯМА капацитет и ресурси да изпълни тази поръчка- и чак след това да се дава ход на конкурса за външен изпълнител!
29 Август 2012 09:15
Парата е прав - защо държавата вместо да защити държавните пощи, трябва изобщо да провежда подобни търгове? Няма нищо лошо в това "Български пощи" да запази своите 2000 пункта в цялата страна,вместо да я приватизират и унищожат. Нека й дадат глътка въздух - стига унищожение на всичко важно в държавата. Айде стига с тая мижава конкуренция. Освен това комисионната е по-малка. Правилно решение на правителството. Грешка ще бъде и ако се продадат миноритарните дялове от електроразпред. дружества ЧЕЗ,МЕЗ,ГЕЗ и прочее чужди играчи. Аман от лапачи на националното богатство на България.
29 Август 2012 11:18
Разбира се, че Параграфа е прав! Както почти винаги досега...
Държавата е абдикирала от всичко, което може да и носи някакви финансови ползи и ни е пр(о)едала на всякакви мошенници и тарикати да ни стрижат! Така било на Запад, това било пазарна икономика и т.н. мантри от сорта...
А може тя-Държавата да регулира донейде процеса на стригане, стига да иска! Напр. да създаде държавни структури за търговия, за енергоносители, финансови услуги ивсякакви др. дейности за които се сетите! Я в незапълнените МОЛ-ове да се открият държавни магазини, които да не работят на загуба. Да се снабдяват откъдето си искат, да си формират цените достатъчно справедливо (и подлежащи на контрол от държавата) и да видиме тогава поведението на останалите големи и дребни търговци. Същото е с банките и застрахователите- я да има по справедливи лихви та да видим кой ще влезе при частните? А за енергоресурсите това е единствения начин да се осигури реално и справедливо ценообразуване! Но трябва, пак подчертавам, изключителен и строг държавен контрол!
Та така! Но моите приказки са- а дано, ама надали... за съжаление! Но съм убеден, че са реално действащо средство.Просто държавата трябва да стане реален играч, за да може да регулира цените в някаква, макар и малко степен. Но все е нещо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД