:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

EК замразила европарите за Румъния

Холандия отлага за 2013 г. дебатите за присъединяването на София и Букурещ към шенгенската зона
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новият български център за бежанци в Любимец бе създаден, за да изпълним критериите за Шенген и да държим хора от трети страни, които не са добре дошли в зоната.
ЕК е замразила голяма част от средствата, които отпуска на Румъния, писаха местните медии. Финансирането на Букурещ чрез структурните фондове на ЕС е в задънена улица, тъй като плащанията по четири оперативни програми на практика са блокирани заради проверките на Брюксел, твърди в. "Евениментул зилей". В началото на август ЕК информира румънските власти, че са открити нередности при договорите за обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 г. Очаква се скоро Брюксел да вземе окончателно решение. Според в. "Адевърул" проверките на ЕК ще доведат до санкции в размер между 15 и 25% от общата сума на договорите по четири оперативни програми в секторите регионално развитие, околна среда, транспорт и конкурентоспособност. По пета оперативна програма - "Развитие на човешките ресурси"- повече от два месеца и половина не се извършват плащания, а бенефициентите предупреждават, че проектите им са поставени пред риск от провал, съобщава още в. "Евениментул зилей".

Спирането на евросредствата за Румъния е сред темите, които се очакваше румънският премиер Виктор Понта да обсъди с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу по време на вчерашната си визита в Брюксел.

Междувременно в Букурещ лидерите на три дясноцентристки партии подписаха споразумение за създаване на съюз, наречен "Дясна Румъния" за предстоящите на 9 декември парламентарни избори. В него участват опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП) на Василе Блага, новосъздадената Гражданска сила на Михай Ръзван Унгуряну и извънпарламентарната Национално-селска християнска и демократическа партия на Аурелиан Павелеску. Съюзът "Дясна Румъния" е изготвил етичен код с 12 критерия, на които трябва да отговарят кандидат-депутатите, като условията са формулирани от комисия, оглавявана от евродепутатката от ДЛП Моника Маковей, която е бивш министър на правосъдието. Критериите изискват кандидатите да не са били осъждани, разследвани или задържани по обвинения в корупция; да не са влизали в обсега на внимание на Националната агенция по прозрачност за конфликт на интереси; да не са сътрудничили на бившата политическа полиция от комунистическо време Секуритате; да не са променяли многократно партийната си принадлежност и др., пише "Евениментул зилей".

ПОЗИЦИЯ

Холандия ще чака доклада на ЕК за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в шенгенската зона, предаде БНР. Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството на премиера Марк Рюте за юлските доклади на ЕК за правосъдието и вътрешните работи. Брюксел реши за Румъния да бъде направен допълнителен доклад заради политическата криза, която обхвана страната през лятото. Документът предстои да излезе в края на годината и според Хага дебатите за членството на двете страни трябва да бъдат отложени за 2013 г.

Холандия смята, че България и Румъния все още не са изпълнили условията за присъединяване към Шенген. Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но засега не са покрили всички заложени в него показатели. Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи, съобщи БНР. Хага ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на ЕК за България и Румъния.
10
2219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
17 Септември 2012 19:30
И ко тана с хвалбите на Слънчо и Цвичко, че вече не ни разглеждали в пакет с Румъния?
17 Септември 2012 20:32
Заради тройната...
---------------------------
Блогът на Генек
17 Септември 2012 20:46
Цвък беше казал, че Шенген ни бил сигурен през септември. Дали ще каже нещо по въпроса сега? Или колкото каза за лекарите-убийци.
Дянков нещо мъмреше ли, пляскаше ли дъчовците.
И какво стана? Поредното голямо нищо и поредната провалена външнополитическа цел на Боко. При това най-лесната.
17 Септември 2012 21:52
Виктор Понта


... е как да не каже човек - поредния крадлив цоциалист?
17 Септември 2012 22:01
Ония главанаци в Брюксел най- после се усетиха че де цоцалист докопа властта парите се опапват безследно.
Ако напнат още малко шишарките мое и да направят спирането на еврофондовете автоматично при идване на власт на цоцалисти.
Ама щели да пострадат и некои "стари демокрации "
Ми да мислят кого избират бе.
Ако си могат и без еврофондове - китка им нАглава и цоцалистка ръчичка в джебо.
18 Септември 2012 06:43
Значи като дойдат социалисти -- се краде, а когато е някой като Бойко Борисов от "нашата" партия -- не се краде? Така ли
18 Септември 2012 07:12
Знам ли ?
Ония с еврофондовете да преценяват.
Ако смятат че се краде ( повече от общоприетото из ЕС 5-15% ) - да ги режат.
Тва е.
18 Септември 2012 07:23
В началото на август ЕК информира румънските власти, че са открити нередности при договорите за обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 г.

Аха, а цоциалистите са на власт в Румъния от май 2012.
Преди това, от началото на 2009, бяха на власт коалиция седераст мамалигари.
А още по-преди, при предишния им парламент - пак седераст мамалигари.

18 Септември 2012 10:48
Романските цоциалисти го загазиха!
Няма как да не краднат и няма как да не им ги спрат.
Започвали разследвания за станищовите приятелчета.
18 Септември 2012 10:54
"На тях им ги спират, на нас ни ги пускат!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД