:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Призракът на дедо Лозо: Никаква милост за държавата!

Димитър Денков
Преди доста време - къде на шега, къде сериозно - писах за благодарността, която обществото дължи на жертвите на навик, страст или порок - на пушачите. Жертви, които самопожертвователно крепят малкия и среден бизнес, земеделието и леката индустрия, косвено движат през контрабандата на цигари важни държавно-политически дела и дори с по-късия си живот подпомагат връзването на бюджета. Никак не е случайно, че и в тоя за 2013 г. акцизите върху тютюневите изделия са към 45% от всички останали. На последно място, но не и по важност: пушачите допринасят за запазване на етническия мир. Нямаше ли ги, от гетата без пукнат лев и с разбираема агресивност ще извират ония интегрирали се чеда на свободното движение на хора, стоки и капитали, които спокойно се мотаят по пазарите с неизменното "вносни цигари, вносни цигари". Вероятно затова като сляпоглухонеми ги подминават храбрите полицаи, разритващи иначе бабите, дето без платено тротоарно право продават цветя, магданоз и яйца.



Тогава таях надеждата, че в свят, който става все по-прекрасен,



пушачите няма да бъдат предизвикани към крайни действия от фундаменталистите непушачи, мнозина освободили се роби на тоя смрадлив порок. С присъщото на неофитите безпаметство те тикат пушачите към съдбовно решение: да се отделят в по-добър и не толкова чистофайнически свят. В него дрезгавите ругатни на жени и мъже с тютюнджийски фарингит и премрежени от дима очи пред чаша коняк или компютърен екран ще са далеч по-човешки от бозавите модулации на гърла, смазани от еко- и биосокове, пеещи за фючърси, политкоректност и природосъобразност.

В тоя по-човешки свят е реален - в другия е недопустим - призракът на дедо Лозо.

Той все по-често ме посещава - особено след изтрещяването на една от гаубиците на правителството, министър Атанасова: "Никаква милост за пушачите!". Вярно, тътенът се смекчи с допълнението, че "като европейци може да минем с няколко цигари по-малко", но продължи да кънти до идиотски предложения и прояви на кретенска активност. Някакво гражданско - гражданско! - сдружение "Живот без тютюнев дим" щяло, представете си, да обучава доброволци, които да обикалят кръчмите и да "сезират" съответните органи за нарушаване на тъй човеколюбивата забрана за пушене на закрити места. После ще продължат и на открити...

Та от тая мъгла изплува призракът на дедо Лозо и като всеки истински призрак вещае истини и призовава към дело чудещите се какво да правят (вж. У. Шекспир, "Хамлет", I, 5).



Явява се с вечната "Арда" (без филтър) в единия край на устата



И приживе я сваляше оттам рядко, когато ядеше и пиеше. Даже заспиваше с фаса. Жена му го взимаше внимателно, за да не събуди "тоя сътвор, че па че зачади"; оплакваше се на етървите с докарани до мила ирония дългогодишни любов и омраза: "Иде ми да го оставим да се подпали некой ден, ама че изгори и юргано, господ да го убие!"

Не го уби Господ, а скоротечна пневмония, която не можа да прескочи. Преди това не можа да прескочи една януарска нощ канавката пред двора си, връщайки се от кръчмата; на сутринта се събудил почти вкочанен и след седмица се спомина. Беше на 86 години.

Малко преди смъртта си дедо Лозо твърдо спря цигарите - "Арда"-та (без филтър) изчезна; продаваха любимата му марка цигари само с филтър, много по-здравословни, както пишеха вестниците. Остана му кефът от пиенето - веднъж месечно на пенсия; беше остарял за трите ракии дневно. Остана му и номерът понякога да троши с ръка последната чаша; беше го видял в един югославски филм за щастливи цигани. Отдалеч в кръвта му и по кожата течаха струйки от някаква баба, която беше дала и името на рода му - Црънкини. Затова като подпийнеше, за да ядосва жена си, казваше, че що де не е и циганин. Та във филма един чупел с ръце чаши, ама се порязвал. "Абе, женка", подхвърляше дедо Лозо, който никога не се порязваше. Ръцете му бяха като гьон от лопатата в сливнишките варници. Затова май и не слизаше цигарата от устата - ръцете му все бяха заети с друго.

Като отказа цигарите, не влизаше в магазина до гарата, макар всеки следобед да играеше сантасе с продавача. Цакайки, казваше: "Нема милост за тебе, Младене; и нема да ти купувам парфюмите!" За дедо Лозо цигарите с филтър бяха "парфюмирани, за женки".

Тоя призрак, съвсем реален в чезнещия свят на пушачите, невъзможен във все по-прекрасния свят на ония, дето все по-настойчиво ги тикат към крайността да се отделят, дава отговора на "Какво да се прави?".

Прави се нещо много просто, макар и трудно: твърдо се следва това, към което ни призовават.

Не пушим!

Не купуваме цигари!

Ходим веднъж седмично на кръчма!

Най-напред предупредително - за месец. Но без милост, както спря да купува от Младен и дедо Лозо, както чернокожите в Южна Африка спряха да купуват от магазините и да работят по ресторанти "само за бели".



И ще настане един живот, при който към края на месеца със сигурност ще чуем:



Хайде, поне една цигарка повече! Че залиня оборотът; че кръчмите се изпразниха; че бюджетът разчита на акцизите; че циганите нещо се бунтуват; че догодина идат избори.

Надали ще стане, имайки предвид способността ни за общо действие. Но си струва да си помечтаем за такава възможност, твърда като ръката на дедо Лозо, за противодействие на държава, където е нормално министър да извика "Никаква милост за пушачите"(изразът излиза 11 400 пъти в Google), но е почти чудо да се крещи "Никаква милост за престъпниците" (364 пъти в Google). Все пак за последните има правозащитни организации, докато на пушачите им остава да се самоорганизират и да доведат до абсурд онова, към което ги тикат. Безмилостно към реална в абсурдността си държава, където трепят старци за по пет лева - кутия цигари от по-скъпите, с филтър.
Снимка: lostbulgaria.com
Реклама от 1967 г. на български цигари
75
19886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
12 Октомври 2012 19:41
Който жали пръчката за държавата, мрази и себе си, и децата си. В крайна сметка, и самата държава, защото тя не е нищо друго
12 Октомври 2012 20:15
Но не и социалистическата държава.
Наша майка , възпитателка и кърмилница ( в лицето на управляващата я Партия).
12 Октомври 2012 20:24
Мене па ми е кеф, че отказах смрадливия навик
И си държа една кутия Marlboro на шкафа, и си я гледам секи ден за тренировка на нервната система
12 Октомври 2012 21:45
Симпатяги, лесно е сега да се напишат х100 колонки в х100 вестника, лесно е да се пуснат х100 тъпи реклами в х100 тъпи ”медии”. БГ Марлборо беше много по-добро от оригинала на Филип Морис и БГ беше някога от най-добрите производители на цигари, Сега е трудно е в чичо Гугъл да намериш изображения на
Златната БГ колeкция на цени 0.40-1.20 лв
а тука
има данни, че тези БГ цигари са пушени в Космоса
12 Октомври 2012 21:47
Даа...
Като видях какво имаме налице за коментар в "Наблюдател" за "уикенда", установих че Редакцията е абсолютно права - в събота и неделя времето ще е перфектно, и никакво застояване пред компютрите.
Марш сред природата бре, маниаци таквиз!
12 Октомври 2012 21:50
'ма ти, ако разчиташ на вестници за съботата и неделята, май много си го закъсал
12 Октомври 2012 22:24
Айде, айде... като стане студено, нали те виждам как "шариш" из Темите на форумци.
Че и в жегата туй лято - разплескан под климатика чукаше клавишчета... изчаквайки да се зачекнеш с някой мързел като мен и теб..
Знаеме се, тъй че не се фръцкай.

Утре на фитнес - аз имам да цепя дърва, а ти?
12 Октомври 2012 22:49
Тоя призрак, съвсем реален в чезнещия свят на пушачите, невъзможен във все по-прекрасния свят на ония, дето все по-настойчиво ги тикат към крайността да се отделят, дава отговора на "Какво да се прави?".

Как какво? Дедо Лозо го е казал: Никаква милост за държавата!
Откъде- накъде некой си, та ако ще да се нарича не държава, а как си иска - ще ми казва как да живея?
Живея си, спокойно засега, като пушач между две страстни непушачки.
Мразя "порока" си, давам маса пари и търпя маса неудобства. Но не бих го сменил за никой друг!
Увеличава "когнитивните" способности, намалява стреса и- най- важното - пушенето ни помага да се изтърпим един друг


12 Октомври 2012 22:52
Мене па ми е кеф, че отказах смрадливия навик
И си държа една кутия Marlboro на шкафа,

И на мене ми е кеф. И то много. Ма бях на Lucкy Strike преди туй. По 3 на ден
12 Октомври 2012 22:59
Ако дедо Лозо беше не на 86, а на 36 години и беше преодолял смъртоносната пневмония, сега със сигурност щеше да бъде непушач фундаменталист, вместо алкохол щеше да си купува сок от червена боровинка от магазин за детски храни, преминали през обстойна проверка, и щеше да рупа зеле, а не мръвките на селския Гошо Грух-Грух.
12 Октомври 2012 23:00
Дълбок е смисълът да се ограничава пушенето, и дуловската гаубица е права - пушенето следва да се преследва навсякъде!
Младото българско поколение, следва да се предпазва с всички сили от наркотиците
Но помъдрялото... нас пък защо
12 Октомври 2012 23:02
. Дълбоко и многопластово. Навява на звука от пляскането с една ръка. Привижда сантименталност, но такава няма - заиграване с по-мисли...съжаление... усетно за непушачите и за-тъпена гордост за пушачите... Дисекция на един порок и дисекция на отрицанието му - най-вече от не-зависимите му... Двуличие... Както всяка дихотмия - комично в лик-единеното За-Против... Пре-мъдро за виждащите и семпло за за-виждащите... "техне"
12 Октомври 2012 23:21
Ако дедо Лозо беше не на 86, а на 36 години и беше преодолял смъртоносната пневмония сега със сигурност щеше да бъде непушач фундаменталист

Пушенето, драга Мъркюри, е полезно. Проблемът е, че то отваря врата, през която често влизат други. Влиза Ада
12 Октомври 2012 23:28
Боза!
12 Октомври 2012 23:36
А иначе...
все някога ,
отново ще бъдем млади,
изрязаните ни профили ще сдържат цялата милост и цялата енергия на този свят,
а изваяните крака на момичетата ни ще ни убеждават в безсмъртието
12 Октомври 2012 23:41
Съгласен само с последния абзац. Предшестващото, колкото и да е колоритно по казандзакиевски, въобще не се връзва с темата, по която уж се пише (мечтае). И въобще не мога да разбера БГ интелектуалеца, дето във всичко търси фундамента на глобалната и лична свобода. Как пък в никоя от държавите, където цигарите бяха забранени далеч по отдавна, и в които доказано има много повече и далеч по умни интелектуалци, не се заформи подобен декадентски фронт на "знаещите". Защото тук не става дума дали някой ви забранява да пушите, драги Денков, даже по-скоро никой не ви забранява. Едва ли ще бъдете застрелян от органите на реда в кафене, задето сте запалили. Но защо не го направите, прочее, нали това ви е интимната мисла? Е, па направете го. А после ще имате удоволствие да съдите държавата и в Страсбург, ако щете...
И извинявайте, че не влизам в шеговито-притчовия ви тон, обаче ми писнахне с това безсмислено мрънкане за смърдящата гадост. Казвам ви го като човек, дето преди 10 години пушеше пакет "парфюмирана" Арда без дори да си поеме дъх.
13 Октомври 2012 00:03
спайска

Но помъдрялото... нас пък защо
защото помъдряли или не , даваме пример с поведението си на по-младите и на още по-младите , и на малките
13 Октомври 2012 00:10
Е, един непушач по-рафинирано отмъщава на държавата:
1. Не пуши, следователно не внася акциз
2. "Източва" пенсионната система по-дълго време.
13 Октомври 2012 00:40
Интересно как интелигентни на вид хора се мятат като Райминда Диен на релсите заради идитските цигари. И това само у нас. По целия цивилизован свят вкл. Италия не се пуши на закрито и никой не протестира, само нашите чесън-пишман-интелектуалци без да смърдят на останалите не могат да преживеят.
13 Октомври 2012 00:43
. Cruella de Vil . Спайска - не толкова "гърл-ски" де. Иначе какво излиза по тази Ваша логика - модата за жени в бг. е по пайнер - т.е. като за леки жени /без лични отрицания - аз не съм такава.../. Значи - клеймим - аз бях, ама вече не съм... ама то бивши ку..и няма, и бивши пушачи няма, това Ви казва доц. Денков - мъжествеността не се определя с тютюнопушенето. Но виж лицемерното крещене срещу пушачите е вече смешно...
13 Октомври 2012 00:54
И въобще не мога да разбера БГ интелектуалеца, дето във всичко търси фундамента на глобалната и лична свобода

Не съм интелектуалец, но ще се опитам да ти отговоря :
Според мен, Той още храни симпатия към нас
13 Октомври 2012 01:22
обаче ми писнахне с това безсмислено мрънкане за смърдящата гадост. Казвам ви го като човек, дето преди 10 години пушеше пакет "парфюмирана" Арда

Какви точно "Арда" си пушил през 2002-а, че ми стана интересно?
13 Октомври 2012 01:57
ДРаскачи,писКачи,пушач(К)и, и тп Денкачи,
Пуших 48 години,х12 месеца х30 дни х 1,5 кутишки х 1$\ средно годишно-соц+кап) това прави около 40 000 ДОЛАРА !!!!!
А нека математиците сметнат 1000 $/г за 48 години каква сумица биха станали при най-елементарна лихвица-напр. 5 % ?!!?!?
А хъркането,храченето,главоболието,"ароматизирането" на околието, кофите с фасове, пепеляците по маси,чаршафи,покривки,стени ,подове,
къде и как да ги пренебрегнем ?!?! А че след 20-25 г пушене останахме без предни( и не само! ) зъби ?!?!? Тъпанарщина, това е истината за
нас ,пушачите, и БЛАГОДАТ за тютюнопроизводителите и фабрикантите на тази отрова !!!
Спрете с плямпането за свободата и тн избор !!!! Помислете за децата си ПОНЕ!! СТРАДАНИЕТО Е ПО СТРАШНО И ОТ СМЪРТТА...
13 Октомври 2012 02:24
Дълбок е смисълът да се ограничава пушенето, и дуловската гаубица е права - пушенето следва да се преследва навсякъде!
Младото българско поколение, следва да се предпазва с всички сили от наркотиците
Но помъдрялото... нас пък защо


Предпазването е голяма работа, от стремеж да предпазиш птичката може да я държиш в златна клетка, но пък ако птичките сами си правят клетките и се заклюват в тях не ми е ясно коя птичка ще добива златото. Може да е порок, но още по-голям порок е да си мислиш, че знаеш как е по-добре и че от твойта истина няма по-истинска. Малките пороци учат човека да не се взема за господ и като го осъзнаеш туй почваш да разбираш защо нито игрите с насилие, нито пушенето, нито мръсните думи, например, са голямото зло, ами са едни малки злинки, които най-често научават човека да не се оправдава поне пред себе си с безспорната си правота като направи някоя простотия. Ей туй никоя тежка артилерия и никой еврократ не може да го замени. Цялата работа е нещо като добрите намерения - много са добри, но без зло, с което да ги сравниш един ден се оказва, че по пътя към доброто си оскубал тревата, избил си животните, заключил си хората с вериги и ги водиш в единствената посока, която знаеш - към доброто, което те нагло не искат да разберат. Взел си им свободната воля и си я заменил с твоята. Всеки фундаментализъм убива души и този не е по-различен, не мисля, че е повод за гордост подобен закон и подобни мерки и то от хора възмущаващи се от ония дето се взривяват, за да убият някой друговоерец. Ако приемем, че е нормалнодържавата с насили да изгражда индивида по някакъв калъп - какъв ще е калъпа и кой ще го определя?!? Нима тая мярка не е точно такъв случай и не е ли тук момента, в който да викнем "хвала на лицемерието", че заради още един малък порок (лицемерието) все пак не стигаме до крайната лудост, дето една женица или една тиквица ще бъдат морален еталон и идол и задължителен пример за подражание на всеки под слънцето. Хвала на тия, които са ги отказали, ако и аз можех да го направя, без да загубя себе си щях да се радвам, но уви не мога, а и не знам дали искам, важното е обаче, че туй сте го направили по ваш избор и със силата на вашата воля, а не по волята на "тежката артилерия" или европейските ценности.
13 Октомври 2012 03:32
Michael,

доказано има много повече и далеч по умни интелектуалци

Това къде? И кой го е доказал?
13 Октомври 2012 04:38
Пушенето на обществени места трябва да се приравни по простотия с пърденето там.
Но ако второто е естествен биологичен феномен и понякога може да изненада непроизволно някой индивид , то пушенето е съзнателен волеви акт на малоумник и за това няма извинение.
Прочее : пушачите - в кенефите.
13 Октомври 2012 06:07
Извинявай, Денков, не че има някакво значение, ама все пак: а кой ти е казал, че ще живееш по-дълго от мен, пушача?
Засега се очертава точно обратното. И нека това, че си три години по-малък, не те подвежда...
13 Октомври 2012 08:11
Имам една любима фраза от филма "Сърдити старчета". На забележката, че пуши, бащата на единият от главните герои отговаря:--"Кво ми пука, та аз съм на 90 години!" Та ако съм късметлия, след 80-тата ги почвам!!
13 Октомври 2012 08:19
Пушенето на обществени места трябва да се приравни по простотия с пърденето там.

VOCI -
13 Октомври 2012 08:48
Федералният конституционен съд на Германия отмени забраната за тютюнопушене в ресторанти и кафенета, съобщи The Local. Властите на този град се опитвали да забранят обособяването на зали за пушачи в обществените заведения, където се консумира храна. В кръчмите, където се предлагат само напитки, пушенето не е ограничавано.
13 Октомври 2012 08:50
Хм. Тука вместо анализ на произведението-се заформи спор. А не трябва, защото знам кои спорят: настоящите и бившите пушачи! Обикновен непушач-не мрази толков тютюна и пушачите, но тези, които са пушили....леле ....те са най-врълите врагове на цигарата. Не знам защо е така-явно е тудно отказването и нещо им е нервно
Иначе дълбоко се възхищавам на тези-отказалите пушенето(каква воля) ама по-полека...много нерви бре хора...
Всичко това са мои наблюдения над близки и познати бивши...пушачи
13 Октомври 2012 10:35
Хавамал, много просто - щото ги изкушава, дразни и вбесява. Бивши пушачи, ако запалят отново, то се случва все в ресторант или кафе, когато други запалят около тях и те не успяват да се сдържат и те да поискат една цигара.
Нещо като "аз ако няма да пуша, никой да не може да пуши!".
Това войнствено въздържателство винаги ми е било подозрително, независимо дали става дума за цигари, алкохол, месо, сладки/солени/мазни храни или каквото и да е. Обикновенно все става дума за някакви недое*ани хора, които си търсят цел и смисъл в живота, та започват да ти бъркат в устата, образно казано. А според мен това, дето си вкарваш в устата, си е лично твоя работа, и много-много другите там не трябва да се месят.
13 Октомври 2012 11:16
и тая тема овоняха, пфууу!
нема спасение
13 Октомври 2012 11:29
Обикновен непушач-не мрази толков тютюна и пушачите, но тези, които са пушили....леле ....те са най-врълите врагове на цигарата. Не знам защо е така-явно е тудно отказването и нещо им е нервно
Хавамал, много просто - щото ги изкушава, дразни и вбесява. Бивши пушачи, ако запалят отново, то се случва все в ресторант или кафе, когато други запалят около тях и те не успяват да се сдържат и те да поискат една цигара.
Нещо като "аз ако няма да пуша, никой да не може да пуши!".
Това войнствено въздържателство винаги ми е било подозрително, независимо дали става дума за цигари, алкохол, месо, сладки/солени/мазни храни или каквото и да е. Обикновенно все става дума за някакви недое*ани хора, които си търсят цел и смисъл в живота, та започват да ти бъркат в устата, образно казано. А според мен това, дето си вкарваш в устата, си е лично твоя работа, и много-много другите там не трябва да се месят.


Глупости. На търкалета. Само последното изречение съдържа някаква истина, с която пушачите, уви, никога не се съобразяват. Защото винаги, когато им падне удобен случай, гледат да наврат в устите на непушачите фъшкиите които пушат.
13 Октомври 2012 11:33
Бедни ми, бедни дядо Лозо, в тази тема ти се разтвори подобно ... Чешърския котарак. Докато от теб остана една угарка, един фас, около който тукашните херои пак се бият като над тялото на безвреме падналия Патрокъл.

13 Октомври 2012 12:08
Michael

Заглавието включва "Никаква милост за държавата", която нови данъци въвежда, майките на 240 лева оставя, джамовете по терасите изчислява на по 5000 лева, пък и пенсиите аха да обложи... Ама фундаменталистите непушачи сал за едните пушачи са се хванали.
13 Октомври 2012 13:04
Димитър Денков - чудесно написано
Аз съм от "освободили се роби", но смятам, че има разумни "неталибански" решения, каквото беше предишното. Защо, както имаше лаф, се опитваме да правим нещата още по-добре, вместо просто да са добре.
Хотели как лучше, а получилось как всегда
13 Октомври 2012 13:16
Ако позволите, едно обобщение:
БГ интелектуалецът-пушач иска с акцизите от цигарите, които той лично е платил, омразната държава да му построи АЕЦ Белене
13 Октомври 2012 13:35
Ама кой ще ти забрани - дрънкай си, вреда няма. Това да не е пушене.
13 Октомври 2012 14:39
Като говорим за пушене и цигари, една весела случка от далечните тоталитарни времена когато бях в началните класове. Учехме някакво стихотворение за дружбата със СССР и там имаше някаква стих, в който се казваше, че ние изпращаме тютюн от най-добър сорт за руския народ.
Моята приятелка, будно и умно дете вдигна ръка и попита:
"Другарко, щом руснаците са наши другари и братя, ние защо ги тровим с цигари?"
Конфуз!
13 Октомври 2012 14:49
Денков
Michael
2012-10-13 02:24:37
havamal
2012-10-13 08:50:17
Dinain
2012-10-13 10:35:45

Принудата, от където и да произлиза, никога не е вършила работа на принуждаващия. Принудения, поставения в ъгъла, без възможност за отстъпление, става опасен. Не е лошо гаубицата да го знае - пушачите сме много, и все гласоподаватели!
13 Октомври 2012 15:45
БГ интелектуалецът-пушач иска с акцизите от цигарите, които той лично е платил, омразната държава да му построи АЕЦ Белене


Без да съм интелектуалец, желая омразната държава да изпълни обещанието на своя министър - средствата от повишения акциз да бъдат вложени в здравеопазването.
13 Октомври 2012 16:50
(снимка: натиснете тук)
13 Октомври 2012 18:44
Сещам се за един древен виц - бащата на Иванчо вика вездесъщите Иванчо и Марийка, които са се запилели нанякъде. След половин час, двамата се изсухлят от една купа сено и се отупват смутено.
-Какво правите там, бе? - викнал бащата.
- Ами, таковата.. .бем се! - писнало му на Иванчо.
-А, .бете се, .бете се! Аз помислих, че пушите!!!!
13 Октомври 2012 19:24
започвам да се нервя!
кои сте вие бе, образи нещастни, дето ще ми давате наклон в живота?!?
пуша и ще пуша и няма сила в света, освен мен самия, която да ме промени!
какво ви пречеше старото правило - зала пушачи и зала непушачи!?!
ние не се завирахме при вас, ама вие не, и там искахте да се заврете!!!
децата ви дишали дима! какво търсят децата ви по кръчмите?!?
а откъде сте сигурни, че милите ви отрочета отдавна не са захапали фаса?!?
със смърдящите си коли тровите въздуха и себе си милиони пъти повече, ама рипате кат дигнат горивото!
общо взето, абе я......!
13 Октомври 2012 20:40
Дреме ми на шмайзеро кво си завирате в човките.
Ама не го правете на обществени места . В кенефите - кеф ви сФирки правете , кеф ви тутун пушете.
13 Октомври 2012 21:05
воцко, хич не ми пука, дъл ти дреме на пищовчето!
написал съм ти - с таратайката си замърсяваш неизмеримо
повече от моята цигара!
да забраним автомобилите, а?!?
или да направим референдум като простите
швейцарци за пушенето, а?!?
знаеш ли резултата?!?
аре у лево!
13 Октомври 2012 21:41
Фиърс, Воцик управлява НЕ МПС, а електромобил Chevrolet Volt. Не му се гневи.
13 Октомври 2012 22:13
все тая, дорис, той е един от многото,
дето виждат сламката, а не виждат гредата!
13 Октомври 2012 22:55
Воцката е прав.
Смрад си е това.Колкото по-трудно свикваш толкова по-трудно се отказваш.
Задръства те от всякъде. Не знам как да ги откажа. Средата ме научи да ги пуша. Видня на работа. Кашляш , кихаш. Седиш до отворения прозорец.
Накрая се принуждаваш да запалиш и преставаш да го усещаш.
Що не мога да ги откажа? Дано е началото на края им.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД