:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво още трябва да се случи, за да паднат визите за САЩ

Крайно време е правителството да не се спотайва и само да раболепничи, а да постави този въпрос на американските си партньори
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Досегашният посланик Джеймс Уорлик като че ли се опита да обясни, че 10-годишните визи май ще са всичко, което САЩ ще отпуснат в следващите няколко години.
Последната година-две и особено последните месеци са белязани от куп положителни новини откъм американското посолство по визовия въпрос. Първо, бе обявено, че България се награждава с издаването на дългосрочни, 10-годишни неимигрантски визи - за пътувания по бизнес и за туризъм. Постепенно се започнаха и нововъведения, които минаваха в графата по-нататъшни облекчения .

Бе направено така, че всеки, който е имал виза за САЩ и иска само подновяването й, вече да може да го стори само по пощата. Имаше и специална церемония, на която тогавашният посланик Джеймс Уорлик и консулът Ерик Алекзандър разказаха как се улесняват процедурите. Според новата програма за подновяване на виза, дори тя да е изтекла, ще е достатъчно кандидатът да изпрати определени документи - сред тях са скорошна снимка, документ за платена такса и международният паспорт, по пощата. След това човекът ще си получава паспорта с положената нова виза също по пощата. Така на практика хората няма да се разкарват изобщо до посолството и да чакат на опашка. Бе обявено дори въвеждането на електронен визов помощник. С всичко това бе обещано, че цялостният процес ще се ускори и ще се намали наполовина времето, което кандидатите прекарват в посолството.

След това дойде и следващото усилие за облекчаване. С него само преди дни бе въведена нова услуга за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите. Едно от основните нововъведения е, че безплатно ще се насрочват интервюта за неимигрантски визи, а пък определянето на ден и час за интервю ще става по телефон, скайп или на специален сайт. А наскоро от американското посолство обявиха също, че е започнал новият цикъл за лотарията "Зелена карта" и всеки българин може да участва в него.

Очевидно обаче въпросните облекчения са твърде миниатюрни. И тук някъде за пореден път става ясно какво още трябва да се случи, за да може България да е част от американския безвизов режим, в който са много, много други държави. Защото при всеки въпрос кога все пак ще паднат изцяло визите, след като България е член на Европейския съюз и НАТО и съюзник, и най-близък приятел, и стратегически партньор на САЩ, винаги официалният отговор е, че това със сигурност ще стане. Но пък не можело да има дори прогноза кога точно.

Тази седмица в България бе Джанет Наполитано, която е секретар по вътрешна сигурност на САЩ - нещо като вътрешен министър и шеф на службите. Тя подписа споразумение за сътрудничество при борбата с тежката престъпност. И обяви, че документът е още една крачка към безвизовия режим.

Нещо повече. Тя каза, че подписаното с колегата й Цветан Цветанов споразумение представлява "важно условие за влизане в безвизовата програма на САЩ". "Ние сме тук не само за да подпишем това споразумение, но и за да поздравим България за големите й успехи", каза още държавният секретар. Веднага след това тя уточни, че



"има и други законови изисквания" за отпадането на визовия режим



по отношение на българските граждани. Наполитано не обясни какво точно остава още да бъде постигнато в тази посока, нито прогнозира кога би могло да се случи.

Всъщност американското правителство има право да си решава само какво да прави с граничния си режим - дали да има визи, дали да няма, кого да пуска и кого не. Проблемът е обаче, че българските управници се спотайват в ъгъла, раболепничат и никога не поставят на масата на партньорите този въпрос с необходимата острота.

Нещо повече. Външно министерство дори спретна интрига с визите за САЩ в опит да се оправдае защо не е поставило темата пред шефа на Държавния департамент Хилари Клинтън при нейното посещение преди няколко месеца.

Тогава външният министър Николай Младенов хвърли вината на предишното правителство. Според него то е пропуснало да постави проблема пред американските официални власти, когато е имало шанс за успех. Външният министър обясни, че условията за отпадането на визите са определен процент откази за издаване на визи за българи, от една страна, и биометрични данни в документите за самоличност - от друга. При предишното управление е имало по-малък процент откази, но е липсвала биометрията. Сега има биометрия, но пък отказите са станали повече и не отговаряли на условията. Това се разбра от думите на Младенов, без обаче да стане ясно каква е била вината на предишните управления. Както и защо след като постоянно сегашната власт демонстрира изключителна близост със САЩ, то поне не е бил поставен въпросът за отпадането на визите.

"Възможност за отпадане на визовия режим по мое време почти нямаше", коментира по онова време бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин. Той потвърди, че действително през 2008 г. американският Конгрес приел решение за облекчаване на условията за отпадане на визовия режим за страни, които имат стратегически отношения със САЩ в Ирак, сред които и България. Двете главни изисквания за отмяна на визовия режим били - отказите да не надвишават 10% и да се въведат биометрични данни в паспортите.



Дотогава прагът на отказите бил 4%



"Проблемът е, че ние не можахме да се вместим дори и в завишения процент на отказите, а това е показател, който не зависи от държавата", обясни Калфин. Според него забавянето на търговете за новите паспорти не се отразило фатално на преговорите за падане на визите, тъй като образците вече били изготвени и обществената поръчка била в ход по онова време. Калфин бе категоричен, че поне на шест разговора по темата с тогавашния държавен секретар Кондолиза Райс и с приемничката й Хилари Клинтън е поставял този въпрос. Темата била дискутирана и по време на посещението на тогавашния американски президент Джордж Буш в София. Очевидно без никакъв успех.

"Младенов може да търси оправдания за това, което прави. Така Калфин коментира изявленията на външния министър, че предишното правителство "безотговорно е проспало" възможността за отпадане на визовия режим със САЩ. Според него това, което трябва да се направи, е ново лобиране в Конгреса и в Държавния департамент.



"Най-лесно е човек да си измива ръцете с предишните",



добави той по онова време. Само преди ден новият посланик Марси Рийс се срещна с външния министър Николай Младенов. И стана ясно, че този въпрос бил разискван. И нашето Външно министерство съобщи, че въпросът щял да има решение, когато били изпълнени изискванията. Ако и това е позиция.

Всъщност преди 3 години в интервю за "Сега" тогавашният посланик Джеймс Уорлик обяви, че той не може да се ангажира със срок кога точно България може да се включи в програмата за безвизови пътувания, тъй като това е решение, което ще се вземе от Конгреса. Тогава той обяви, че все пак има добра новина по въпроса и това е обстоятелството, че вече се получават 10-годишни визи. "Това е много добро нещо, защото само с едно идване до посолството, съответното лице може да си осигури възможност да пътува многократно до Съединените щати без проблем", заяви Уорлик. И тогава, и сега обаче не е ясно защо не отпадат визите, след като България изпрати войски в Афганистан и Ирак,



прие затворник от Гуантанамо, допусна военни бази



за съвместни учения с американската армия, даде небе за военни самолети, ракета падна върху къща в Горна баня и какво ли не още. Още по-рано и пак в интервю за "Сега" предишен посланик - Джон Байърли, обясни, че американският Конгрес има много точни условия и критерии, за да бъде допусната една страна в програмата за безвизово пътуване. И че по очевидни причини след 11 септември 2001 г. тези условия станаха още по-строги. Сред тях са например качеството на документите, с които се пътува, дали са защитени от фалшификация. Какъв е процентът на откази и колко са хората, които са уличени, че не са спазили срока и естеството на пътуването си до САЩ. Сред критериите е и икономическото състояние на страната, защото това се отразява на броя на хората, които отиват в Америка, за да търсят работа нелегално, разясни тогава Байърли. Той



предрече още по онова време, че ще бъде много трудно



за България да влезе в програмата. Впечатляващо е обаче, че сегашното управление не прави никакви усилия да промени това. Според последните данни годишно за българи, за туризъм и бизнес се издават между 15 и 18 000 визи. На други 13% се отказват такива визи. Процентът, който е определен, за да отпаднат визите, е 3%, от който България очевидно е много далеч. Очаквало се Конгресът да завиши този процент, което от своя страна да повиши шансовете на България за безвизов режим.

В крайна сметка обаче очевидно това са само оправдания, защото и до момента никой не обяснява защо са толкова много отказите. Какво точно се е променило, че те винаги се завишават, когато падне границата, и се понижават, когато тя се вдигне. Но това си е американска работа. Въпросът е, че България отдавна заслужава визите да паднат. Поне толкова, колкото останалите държави, които дори не са и такива "стратегически партньори", още по-малко "приятели". И у нас би трябвало да има правителство, което да обясни това. Но то очевидно или не иска, или не може.

Снимка: "Сега"
България отдавна е заслужила нейните граждани да не се редят на опашки за визи за САЩ, но няма кой от правителството да го формулира ясно.
158
15586
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
158
 Видими 
12 Октомври 2012 19:15
Споко, немаме намерение да одим у аграрно-ционистката држава...
12 Октомври 2012 19:43
Робът не може да поставя условия на господаря си
12 Октомври 2012 19:44

Някоя друга държава да се прекръсти на САЩ !!!
12 Октомври 2012 20:05
Гърция с визи - България без.
Вервате ли си бе ?
12 Октомври 2012 20:13
Какво още трябва да се случи, за да паднат визите за САЩ

Камунезите трябва да измрат, авторе.
12 Октомври 2012 20:21
Трябва да престане да ни пука за това.
12 Октомври 2012 20:37
Мечтая си за момента, когато американците кажат: Визите за вас паднаха! А ние да им отговорим, че не сме умрели да ходим в щатите им тъпи!
12 Октомври 2012 20:43
За да се подложиш на унижението да искаш виза и да си платиш - сигурно си луд, но щом си луд - не получаваш виза...
12 Октомври 2012 21:16
"Камунезите" отдавна имат визите в целия свят идиоте. Научи се да изговаряш дори и неприятните за теб думи-осветлява. И просто да говориш - скимтиш
А за визите - който има за какво има ги. Който просто иска да пътешества пак ги има. Какво ви тревожи от стандартните щатски процедури-имат право!
Сега куфарната търговия ли искате да подновите?
Иначе - свобода на движението. Вярно е. Нужна е такава. Помислете обаче защо точно за българите тя им се отказва?
12 Октомври 2012 21:19

A бе, меришат ве краката за Щатите...
12 Октомври 2012 21:20
Да, пропуснах заглавния въпрос? Ето това е проблем. Най чистото решение е ,че в България да живеят американци , поне британци, или поляци.Българите са проблем не сте ли забелязали?
12 Октомври 2012 21:34
Слушай, Минавай си оттук и... си заминавай. Не обиждай българите. Във всеки народ има и свестни, и несвестни... Няма що да плюеш по българите. Навсякъде има измет.
12 Октомври 2012 21:37
Какво сте ревнали за тия визи не мога да ви разбера. Утре като хукнат американците насам, какво правим, какъв ни е кярът?
12 Октомври 2012 21:39
А най-гнусното в цялата работа е как всеки път ни уверяват как "се приближаваме" къв безвизовия режим.

Приближаваме се ний на майка ви към ...

Тоз дълъг път, по който "се приближаваме" не е нищо друго, освен начин за продължаваща с години намеса и манипулация от страна САЩ в България. Това самочувствие на колониална администрация, което ни се демонстрира тъй скандално дълго откъм сахибите в ембасито, се толерира и тук, а най вече - от шефовете в Държавния департамент не заради друго, а защото "оразмерява" и подрежда трайно отношенията ни. Отношения на нисш и висш. Срамни за всяка цивилизована държава в ХХІ век. Недопустими по кой да принцип на международното право. Няма и не може да има реципрочност в тези отношения, напомня ни се непрестанно, а тези, които избираме и издържаме с данъците си, раболепничат по свойствения им начин. Не им е трудно. Нивото име е такова - на обслужващ персонал. "Много добре, сър!"
12 Октомври 2012 21:45
Във всеки народ има и свестни, и несвестни... Няма що да плюеш по българите. Навсякъде има измет.

Освен това има и един прост физически (или физичен ?) закон - "говното винаги изплува".
Това по отношение на управляващите.
12 Октомври 2012 21:49
На колко хора им пука, че САЩ имал визов режим спрямо България ? Светът е отворен за българите, това, че САЩ си правили пиар за да демонстрират привлекателност на кой му пука ? Колко човека са се засилили натам ?
-
А ако е за спорта, то падането на визите е най-лесната работа - просто трябва да се въведе реципрочност и двустраност. След, като българите ходят в САЩ с визи, то редно е и американците да идват в България с визи. Щото сега нямат зор да махат визовият режим. Те се ползват от безвизов режим с България. А ако погледнем нивото на престъпност в САЩ, то България има от какво да се притеснява и е редно да въведе визов режим.
12 Октомври 2012 22:06
Визи по 300 долара. Те имат пари бол. Да не се правят на бедни. Президентът да повдигне въпроса.
12 Октомври 2012 22:22
Какво още трябва да се случи, за да паднат визите за САЩ?

Най-добре е да се обявите официално за негри и за USASR колония и мечтата ви ще се сбъдне.
12 Октомври 2012 22:37
Ей, те куманезите най-злостни бре. А уж техния мирикански другар Гъз Холл им издал визи повсеместни.
12 Октомври 2012 22:52
Мистър Клийн - президент на САЩ.
Но първо трябва да ликвидира ПЕС и чак тогава може да поеме отговорно и бротхерите.
12 Октомври 2012 23:06
Ле-ле-ле, ще им сложите визи на американците, за да се спре големия поток американци тръгнали да емигрират в България
Американците намериха цаката на китайците (Натисни тук), че с България ще се церемонят... Бурен смях!
12 Октомври 2012 23:20
Да, да, и на израелците, че много взеха да щъкат тук напоследък. 300 долара, бълха ги ухапала, символична работа. За нас са пари, трябва да си помагаме. А ний не сме се скъсали да изнасяме за Америка. Искаме да се живеем живота, единствения.
12 Октомври 2012 23:36
Ле-ле-ле, ще им сложите визи на американците, за да се спре големия поток американци тръгнали да емигрират в България

Ами едва ли има голяма разлика в броя на българите тръгнали да емигрират в САЩ от броя на американците емигриращи в България. Не бих се учудил, ако броя на вторите е по-голям.
-
Днес българинът, който е решил да емигрира има много по-примамливи възможности за това, за да опре до емиграция в САЩ. И повечето от тези възможности даже не са точно емиграция, а реализация на правото на европейски граждани за свободно придвижване и избор на местожителство в рамките на единното европейско пространство.
12 Октомври 2012 23:38
USA никога няма да разреши безвизов режим за бедна страна, с много потенциални емигранти. Там си имат достатъчно неудачници, искат млади, можещи и наивни бачкатори, повярвали в "американската мечта". А за такива си има визи, нали?
13 Октомври 2012 00:26
ако погледнем нивото на престъпност в САЩ, то България има от какво да се притеснява и е редно да въведе визов режим


Ako следваме заветите на ДИ да говорим за неща които са от личен опит:

За 15 години в америчко имам :
- едно разбиване на стъкло на автомобил - заради оставено на задната седалка фенси луукинг кожено яке. Щети $450
- откраднат незаключен велосипед - щети $635
13 Октомври 2012 00:38
с много потенциални емигранти.

И тва как го реши ? Казаха ти го по CNN ? Българите имат предостатъчно други много по-добри възможности, ако искат да емигрират.

Говорим за средностатистическият българин, за когото социалната ситуация в една страна е от значение. А нима страна, която се е докарала дотам, че половината от населението й да разчита на помощи за храна е привлекателна ?

Що се отнася до тези с парите, които това не ги засяга, то да припомням ли, че българските бандити направо получават американско гражданство? Да споменавам ли Илия Павлов, Емил Кюлев и прочие ?
13 Октомври 2012 00:45
Красножопио планктон глеа американските визи като лисица кисело грозгье.
13 Октомври 2012 00:51
Като не искате да ходите там какво ви пука?
13 Октомври 2012 00:54
Красножопио планктон отдавна нямат нужда от визи, защото са американски граждани.
-
Визите не са проблем. Проблем е унизителното положение, когато българите пътуват в САЩ с визи, а американците в България без визи. Просто и България трябва да въведе визи и сме квит.
13 Октомври 2012 00:55
Брайти, два пъти погледнах името ти, за да се уверя че там не пише "Работническо дело". Какво ти става?
"А нима страна, която се е докарало дотам, че половината от населението й да разчита на помощи за храна е привлекателна ?"
Ти да не бъркаш УСА със Сомалия?!
"Ами едва ли има голяма разлика в броя на българите тръгнали да емигрират в САЩ от броя на американците емигриращи в България. Не бих се учудил, ако броя на вторите е по-голям."
Ами само в чикагото има повече от всичкуту български "имигранти" - пиша в кавички, понеже всички макета, сърби, бесарабци и т.н. не са имигранти, те само чакат да грабнат паспорта и да тръгнат към белите страни. А като говорим за имигранти в България, ами има: афганистанци и т.н.
Ако и на предизборните си събрания на Либертас говориш така, само бабите над 80г. ще те аплодират.
13 Октомври 2012 00:55
Като не искате да ходите там какво ви пука?

Не ни пука. Просто това е темата на статията.
13 Октомври 2012 00:59
lukcho2,
ами такива са данните - половината американци получават купони за храна и разчитат за оцеляването си на тях. Не е ли вярно ?
-
Дори Ромни обвини 47% от американците, че разчитали на държавата и стана нещо, като несъстоял се скандал. Вероятно защото Обама не иска да разчепква темата, че не се знае какво ще излезе.
13 Октомври 2012 01:01
Ами само в чикагото има повече от всичкуту български "имигранти"

Кога са отишли тези хора там ? Днес някой трябва да е луд, вместо да се възползва от правото си на европейски гражданин и отиде в много по уредени и привлекателни места в рамките на ЕС да тръгне да гони дивото в САЩ.
13 Октомври 2012 01:05
Брайти, туй вече по-добре звучи, като сущий брЮкселский бЮрократ:
"И повечето от тези възможности даже не са точно емиграция, а реализация на правото на европейски граждани за свободно придвижване и избор на местожителство в рамките на единното европейско пространство."
1. Колко години му даваш още на това "единно европейско пространство"?
2. Което е така заплескано в кризата, че наистина не може да осигури работа на своето си население, да не говорим за навлеци отвън. Там наистина може скоро, в някои страни, да се стигне до това, половината население да разчита на помощи за храна.
3. Колко от тези страни са наистина без дискриминация към емигрантите, както е в УСА, Австралия, Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина и т.н.? Нито една!
4. Великобритания вече показа как лека полека могат да бъдат въведени мерки, които да преградят пътя на емигрантите. Няма да остане само тя, Холандия я следва.
13 Октомври 2012 01:07
Като не искате да ходите там какво ви пука?

Не искат ли? Щото гледам повечето масово сричат по енглезки даже и тука
А па онзи пикаещия по фонтани какъв рев му удари га го отрезаха от същата тая виза...
Лъжат много каманяките.
13 Октомври 2012 01:08
lukcho2,
нямам данни,но съм готов да рискувам и се хвана на бас, че след 2007 г. има повече американци емигрирали в България, отколкото българи емигрирали в САЩ.
13 Октомври 2012 01:13
"Кога са отишли тези хора там ?"
Брайти, ама ти какъв лидер на партия си, когато не следиш процесите в страната, която искаш да управляваш
"After 2000 US census, in the recent years the population grew significantly — according to the general assessments of Bulgarian diplomatic representations in the US for 2010, there are 250,000 Bulgarians residing in the country, and more than 30,000 students."
И още толкова нелегални. Питай Фичо.
13 Октомври 2012 01:14
lukcho2,
айде да ти го кажа простичко. Потенциалният емигрант е млад човек (след една определена възраст никой не емигрира). Какво му трябва ня един млад човек ? Образование, жилище, работа на добра заплата, здравеопазване, социална сигурност ? Може ли това САЩ да му го осигури ? Не ! Това, обаче могат да му го осигурят половината от страните в ЕС.
-
Пак казвам - не говорим за Илия Павлов, Емил Кюлев, наркотрафиканти и други мафиоти с много пари. Говорим за масовият българин.
13 Октомври 2012 01:14
Brightman 13 Октомври 2012 00:54
Красножопио планктон отдавна нямат нужда от визи, защото са американски граждани.

Мноо си заблуден.
Питай Мръксол и Парко кво е положението.
13 Октомври 2012 01:16
After 2000

Попитах мисля ясно - колко българи са емигрирали в САЩ след 2007 г.. Не колко са заварени към 2010 г. там.
13 Октомври 2012 01:16
"Дори Ромни обвини 47% от американците, че разчитали на държавата"
Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
Брайти, ти си хубав човек. Иди му удари 2-3 големи ракии, наспи се и пак ела.
13 Октомври 2012 01:17
Брайти , от кои страни се върнаха българските емигранти поради кризата ?
От САЩ , Канада , Австралия или от Испания , Италия , Гърция , Англия и Германия ???
13 Октомври 2012 01:18
Питай Мръксол и Парко

Ще ги питам, ако ми кажеш кои са те. Щото май са някои на, които така си им изкилиферчил имената, че са неразпознаваеми.
13 Октомври 2012 01:19
За Франция , Норвегия и Холандия даже не споменавам
13 Октомври 2012 01:20
Ама Брайти го познаваш и изкилифирчено , а ?
13 Октомври 2012 01:22
 Говорим за масовият българин.

Масовият нема паре за леп, както става ясно от постоянното каканижене тук, та ша ръгне да се развева по америка.
Да ходи по русия, там размитат за нашите задунайци.
13 Октомври 2012 01:27
Да идат , ама като не знаят руски.....
13 Октомври 2012 01:29
от кои страни се върнаха българските емигранти поради кризата ?

Връщат се 'гурбетчии' дето берат маслини и портокали или мият кенефи. Това не са ни емигранти ни имигранти. Всяка година като си ходя в БГ се убеждавам колко правилно съм постъпил навремето, когато се чупих. Носталгия нула. Ако нямах роднини, крак нямаше да ми стъпи обратно.
13 Октомври 2012 01:30
Delcho,
половината страни от ЕС предлагат безплатно висше образование (действително безплатно, без никакви такси), жилище на символична цена, работа на часова ставка по-висока от американската, безплатно здравеопазване, социална сигурност и т.н. и т.н. неща, дето ги няма в САЩ.
-
Разбирам пиара на англичани, холандци и американци. Разбирам, че имат нужда да четкат самолюбието на гражданите си, но вече са в миналото, като някаква привлекателност. Дори за собствените си граждани. Виж, за негрите от Африка може и все още да са привлекателни.
13 Октомври 2012 01:34
Абе руски знаят, незнаят, все на към гнилата америка ги тегли шаяците. Още навремето в един филм май беше, една стара селска бабичка попита с каква кола бил дошъл някакъв големец. Като разбра, че с волга, отсече - мани го тоя, щом не е с мерцедес, значи не чини.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД