:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,149,536
Активни 109
Страници 21,895
За един ден 1,302,066

Световната банка: В България бизнес се прави все по-трудно

Новото изследване Doing business разкрива защо въпреки хвалбите на кабинета икономиката и инвестициите у нас куцат
България може и да е №2 в ЕС по финансова дисциплина, но по качество на бизнес средата е аутсайдер. Присъдата е на Световната банка, която вчера публикува новото си изследване Doing business. В него България е класирана на непрестижното 66-о място - далеч от повечето държави от ЕС и по-зле от предната година, когато бе 64-та. По-добре от България се представят Македония, Армения, Казахстан и др., а Грузия е в челната десетка.
Doing business е основно четиво за инвеститорите, защото показва къде по света е най-бързо и евтино да регистрират фирма, да придобият имот, да пуснат в експлоатация нова сграда или завод, да изпълняват данъчните си задължения, да си събират вземанията и т. н. 66-ото място обяснява защо въпреки ниския подоходен данък у нас капиталите често отиват другаде.
Седма поредна година Сингапур е най-доброто място за предприемчивите. Следват Хонконг, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Дания. Естония, която е финансовият шампион на ЕС, за разлика от нас е сред отличниците и по бизнес климат - заема 21-во място, непосредствено след Германия. Впечатляващ пробив прави Грузия, която е девета. Изследването на Световната банка отчита реформите там за подобряване на условията за фирмите. Например в Грузия драматично са улеснили присъединяването на предприятие към елмрежата - "връзването" на крайпътен склад минава през 4 процедури и отнема около 70 дни. Благодарение на това страната се е изкачила с цели 38 стъпала до 50-о място по този показател.
България си е заслужила позорното 128-о място, защото прокарването на ток до склад отнема почти една трета от годината - 130 дни, но най-вече защото излиза много скъпо. В развитите държави цената на присъединяването е равна средно на 93% от брутния национален доход на човек от населението, а у нас услугата се оказва лукс - 340% от БНД на глава.
Doing business показва съвсем ясно, че да вкараш строеж в експлоатация си остава ходене по мъките в България - минава се през цели 21 инстанции, докато в развитите държави процедурите са средно 14. Грузия е трета в света, защото времето за сдобиване със заветните подписи там е 74 дни - срещу 107 у нас, процедурите са само 9 и всичко струва много евтино. Това, което най-силно дърпа надолу България до срамното 123-то място в класирането, е бремето на разходите. У нас бумащината за пускането на строителен обект излиза много по-скъпо, отколкото в останалия свят. При това авторите на изследването правят интересно уточнение - включват само официалните разходи. А както се знае, в България рушветите са важен фактор за скоростта и отзивчивостта на чиновниците.
Ниският подоходен данък е безспорно предимство, но за жалост като цяло плащането на данъци и осигуровки в България е бреме за фирмите и това ясно личи в Doing business - страната с най-ниски подоходни данъци в Европа се тътри на незавидното 93-то място. Ставките са ниски, но в България фирмата трябва да прави повече на брой данъчни и осигурителни вноски и докато в страните от ОИСР времето за изпълнение на задълженията към хазната е 176 часа годишно, у нас същото отнема 454 часа.
В последната година 58% от наблюдаваните от Световната банка държави са направили поне една сериозна реформа за подобряване на бизнес климата. България е в другата половина, без реформи. Има някаква ирония в този факт, тъй като бащата на изследването Doing business Симеон Дянков в момента ни е финансов министър.
Полша е световният шампион по реформи за разведряване на бизнес климата тази година. За полските фирми е станало по-лесно да регистрират имоти, да плащат данъци, да водят дела за изпълнение на контракти и да приключват процедури по несъстоятелност. Резултатът от реформите - скок в класирането от 74-то на 55-о място.
Макар и в тежка криза, а може би точно заради това, Гърция е улеснила правенето на бизнес в три от категориите - сдобиване със строителни разрешителни, защита на акционерите и опростяване на фалитите.

Представянето на България в Doing business
Показатели Класиране сегаКласиране миналата година Подобрение/влошаване на позицията

Започване на бизнес57 48 - 9
Плащане на данъци 9183- 8
Разрешителни за строеж 123 119 -4
Присъединяване към елмрежата 128 125 -3
Регистриране на собственост 68 68 без промяна
Достъп до кредитна информация 40 38 -2
Защита на акционерите 49 46-3
Международна търговия93 95 + 2
Прилагане на договорите 86 88 + 2
Процедура по несъстоятелност93 94 + 1
53
5172
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
23 Октомври 2012 19:23
Да ама другите страни си нямат ГЕРБ и Премиер, като нашия!
23 Октомври 2012 19:26
та г-н Дянков, ние очаквахме да развиете бизнеса и икономиката с препоръките и претенциите, които имате за специалист а както и класацията показва вие изобщо не работите за това или просто не не я разбирате тая материя, просто напасвате нещо да се вмъкнете в някакви таблици за пред комисиите в ЕС ама така до никъде не се стига
23 Октомври 2012 19:27
Браво, Монка!
23 Октомври 2012 19:27
woogie23 Октомври 2012 19:23
Да ама другите страни си нямат ГЕРБ и Премиер, като нашия!

Според данните по години преди ГЕРБ, при ГЕРБ‌ нещата не са се мноооого влошили. Просто няма подобрение и е с малко влошаване. Което в моментния икономически климат е пагубно.
23 Октомври 2012 19:43
Това за времето за оформяне на разни разрешителни и такси за включване към ел. и ВиК мрежи са бошлаф работа. За всяка сериозна межд. компания, желаеща да влезе дългосрочно в някоя държава това са дребни неща, нещо като входен билет, които се решават с местни консултанти и са леснопреодолими и не толкова скъпи проблеми. Джорджа е на 9-то място по правене на бизнес а Македония 19-та и какво ? Ще отвориш бизнес за три дена и какво ще правиш ? Бедно население, слабообразовано, слабомотивирано, малки пазари.Китай като е на 91-во място в класацията да не би да страда от липса инвестиции ? Всички световни компании са в Китай. Който не ми вярва да оди да отваря бизнес край Вардар.
23 Октомври 2012 19:47
Эраст Петрович, ти си мислиш, че си ни изпреварил. Но пък теб те изпревари ... самият Стив Ханке
23 Октомври 2012 19:51
"Съдебната" "система"
работи за куманизите.
ТЧК
23 Октомври 2012 20:25
Браво, Монка!
ПП
Ераст Петрович ме е изпреварил. И за него
23 Октомври 2012 20:29
И без изследванията на Световната банка на българските бизнесмени, които не са под крилото на ГЕРБ им е ясно, че обстановката в България се влошава...
23 Октомври 2012 20:34
СБ класирала, а? Я не се връзвайте на глупости.
23 Октомври 2012 20:34
При това авторите на изследването правят интересно уточнение - включват само официалните разходи. А както се знае, в България рушветите са важен фактор за скоростта и отзивчивостта на чиновниците.

този фактор е световен
но тука скороста се развива с турботехнологии
ей изпреварихме ги
23 Октомври 2012 20:51
Да ама другите страни си нямат ГЕРБ и Премиер, като нашия!

Не са си ги избрали.
23 Октомври 2012 21:25
Scandinavian
23 Октомври 2012 20:51


Да ама другите страни си нямат ГЕРБ и Премиер, като нашия!

Не са си ги избрали.
...щото не са Браво , Монка
23 Октомври 2012 21:47
Трудно до невъзможност , ниши за нови в бизнеса се отварят само при развиващи се системи . СБ само чака критичните стойности на способността ни да се развиваме ...
23 Октомври 2012 22:11
Понеже от много време живея извън България и работата ми е свързана с различни проекти, реших , като последния абдал, да се опитам да направя нещо ново и интересно в Родината. С най-добри и чисти намерения и с осигурена инвестиция. Да, ама не! Това, което в другите държави става за дни, в България ставало за месеци. Казаха ми в прав текст, че поне 2 години!!!! не мога да започна нищо, защото толкова вземало събирането на разрежителни! А там, където живея, се построява училище 52 класни стаи със физкултурен салон , басейн и игрища на двора само за 6 месеца и отваря врати. В тази криза кой ще си хакне парите и ще чака с години дембелите да се наканят да подпишат! Има инвеститори, но искат сериозно отношение. Аз се опасявам, че не мога да го предложа и...Печелят другите държави, дето ги наричаме втори Родини и май с право. Там никой не гледа да те прецака.
23 Октомври 2012 22:30
Ставките са ниски, но в България фирмата трябва да прави повече на брой данъчни и осигурителни вноски и докато в страните от ОИСР времето за изпълнение на задълженията към хазната е 176 часа годишно, у нас същото отнема 454 часа.

454 при 8-часов работен ден са 56.75 работни дни, или почти 3 месеца. 3 месечни заплати работодателят трябва да плати на счетоводителка само за да си плати всички данъци, осигуровки и акцизи. Ако има внос-износ, със сигурност става още по-сложно. Е, нали тази армия тунеядци, наречена "държавна администрация" трябва да се издържа с нещо
23 Октомври 2012 22:51
...а Грузия е в челната десетка.


Най-късно тук трябва да е ясно дори на най-големия профан,че в методиката на изследването нещо е сбъркано.
Данните точно на Световната банка не показват инвеститорите да си проправят път към Грузия със зъби и с нокти....
23 Октомври 2012 23:06
благодарение на мвф - създателя на афтора на изследването и адептите - другарите кофтов, дянкоффф, тиквата, стоименофф.. да продължавам ли до 52 + новите адепти - убийци най-гнусни - Rogatia обае си знае работата - вие гадове от Бога страх нямате - ама и ние си имаме Връзка
23 Октомври 2012 23:35
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
23 Октомври 2012 23:42
rmarkov
Колега, представено е много опростенческо, след Бретън - Ууд, базата като Златен стандаррт се заменя от база, калкурирана върху злато, и кошница от ресурси - вързано с базите на стоковата търговия - съответно, давам елементарният пример за част от базата - компонентата петрол - кво стана в Ирак, какво ще стане в Иран е най-простата задача с няколко неизвестни - допълнително, във Вашият материал не се упоменава, че фед е сдружение на 12-13 ЧАСТНИ банки през годините, и наивно се пише за правителствата - имали са роля бая отдавна като независими такива...
23 Октомври 2012 23:54
Американският федералният резерв е създаден с акт на америкаския Конгрес и като такъв е напълно отговорен пред него. С други думи - Конгресът е негов работодател и би могъл да го уволни по всяко време.
24 Октомври 2012 00:08
rmarkov

е то и в бг можеш теоретично да избесиш държавните предатели в последните 20-на години, ама уви...
поразровете се в Нета, ще откриете интересно четиво - доклад на американски сенатор за повтарям ЧАСТНИТЕ банки на речени федерален рерв - за неикономисти, във всеки учебник по финанси пише НАЦИОНАЛНА БАНКА и никъде не се споменава !АСТНА БАКА/КОНСОРЦИУМ, които да оперират на територия със статут на държава...
прочетете доклада, ще видите как се закичават държави и племена и как ГЕНОЦИД си идва на мястото на държавен приоритет на политиката на нео-либерастия на новият голям брат, какво пък толкова означават някакви си хора, след като нашите роби са доволни и ни л*жат задниците работейки аз нас, в краен случай, ще доизбият племената които са непокорни - само трябва да ги обвиним в геноцид примерно...
нео-толерастите, явно не са чели полит-икономият и явно не правят връзка между двете - така де, що да усложняваме пропагандата, така и така ред-нек-а не прави разлика между федерация и република - казали са му, че федерация е по-демократично - на него му е достатъчно....
24 Октомври 2012 01:05
Fart,

24 Октомври 2012 01:15
Bulgaria needs MMT!

rmarkov,
нали точно, съвсем, абсолютно, едно към едно, присайсли това имахме през 90-те години в България! Що така не се получи (цитирам те) "България да се превърне в родина-майка, а не мащеха, за българите", а??! Какво ще ни попречи отново да стане същото ако махнем борда?! Както и горната статия показва, българските политици са държавно безотговорни, податливи на натиск и корупция и съответно неспособни на мислене и (най-вече) действане в полза на по-широк обществен интерес. Ерго, ако няма някаква външна сила, която малко от малко да ги озаптява, техните вътрешни сили са недостатъчни за провеждане на такава политика.
24 Октомври 2012 01:16
Сега очаквам с нетърпение господин - 'Аз това, Аз онова' каква глупост ще изръси по този повод
24 Октомври 2012 02:06

woko
2012-10-24 01:16:57
Сега очаквам с нетърпение господин - 'Аз това, Аз онова' каква глупост ще изръси по този повод


А ти какво си направил?

cheklas
2012-10-23 22:11:46

24 Октомври 2012 07:44
СЕГА не ни занимавайте с простотии Дянковщини. Щом е участвал в проекта Doing business, означава че работата е изначално прецакана.
Къде ще прави бизнес капиталиста се определя единствено от възможностите за печалба. Има ли печалба никакви пречки не ще го разубедят. Бизнеса и с лайняно въже да го вържеш, ще го прегризе и отиде там, където се печели.
24 Октомври 2012 08:22
Освен големи корпорации, бизнес при възможност биха стартирали и дребни предприемачи. Нали на безработните им се осигуряват средства по европейски програми и с европейски средства, с мотива, че е добре да ги научат да ловят риба, а не да им я дават в тиганче. Всичките предоставени им средства отиват за стартиране на бизнес, ако стигнат. Какво остава за материали (стоки), осигуровки... Да не говорим, че целта е била да си ловят риба за да се хранят. Ама ни едната ръка знае какво прави другата, ни едната уста знае какво дрънка другата. Познавам двама младежи, момче и момиче , живеещи заедно, които работят като келнери и бармани, зимата в Банско, лятото по богати гръцки острови. Посъбрали са пари и по-миналота година се опитаха да направят свое заведение в Пловдив (такъв е истинският случай, на други места е същото).
След няколко месеца се отказаха и се върнаха към начина, който е по-сигурен да си изкарват прехраната. Е, естествено скоро деца не могат да се очакват от тях. Но пък така няма да тежат на бюджета с майчински и т.н. Или както пее Висоцки http://www.youtube.com/watch?v=Vj3pd-a-js8
24 Октомври 2012 09:03
Пенчо бре -
24 Октомври 2012 09:05
Ironside -
Условията за правене на бизнес, ако и да не са достатъчни да привлекат външни инвестиции, поне биха могли да не пречат на хората, които ВЕЧЕ СА ТУК. А това са преди всичко и най-вече БЪЛГАРИТЕ! Затова аргумента "каквито и условия да създадем, нищо няма да се промени (и затова дай да не си правим този труд)" е най-меко казано безотговорен. А най-точно казано - престъпен.
24 Октомври 2012 09:30
Бончева, ако беше написала още в началото, че баща на това изследване е Симеон Дянков, въобще нямаше да си правя труда да чета статията. Всъщност, има ли друго издание, което да обръща чак такова внимание на изследването, та да го публикува на първа страница ? Почти съм убеден, че сериозните медиии в другите държави не са му отделили никакво внимание, или в най-добрия случай незначително такова.
Що се отнася до регулации, правила, разрешения, лицензи и т.н., искам да напомня, че те се налагат на законово основание, т.е. гласувани и приети от хората, които сме избирали. Мога да ви гарантирам, че две трети от разрешителните режими, лицензи и т.н. са въведени по искане на бизнеса чрез неговите организационни форми (камари, асоциации, сдружения и т.н.). С две думи казано, утвърдилия се бизнес в някоя ниша, пречи на конкуренцията си чрез въвеждане на регулации от страна на държавата, за които самият той е платил.
24 Октомври 2012 09:32
Грузия е в челната десятка.

Ето как се е отразило изгонването на Дянков от тази държава!

No more comments!
24 Октомври 2012 09:35
В България целта на Законодателството не е да се прави бизнес и да се печели и то разните му там печелбари тЕхната м@мица! Как не го разбрахте! Целта е да се угажда на чиновника, да има заплати за огроманата администравна машина! Айде бе - ще им се разрешава на някакви си келеши да пИчелят пари, айде у лево!
24 Октомври 2012 09:44
"Новото изследване Doing business разкрива защо въпреки хвалбите на кабинета икономиката и инвестициите у нас куцат"
И основният въпрос остава ЗАЩО СЕ ХВАЛИМ? Не разбираме истинското състояние на нещата у нас, крием си главата в пясъка, или с хвалбите си мислим, че можем да излъжем някого? Каето и да е от трите, говори най- малко за неадекватна реакция спрамо състоянието на държавата ни и на оценките, които получаваме от международните институции. С това си поведение ние просто засилваме негативното и несериозно отношение към нас. Да не говорим, че във вътрешен план задълбочаваме кризата и безнадежното положение на населението във всички посоки... Защо?
24 Октомври 2012 09:46
От ден на ден бюрокрацията става все повече и на практика е блокирала всичко. което значи, че в България законен бизнес не може да се прави. Всичко се започва незаконно и с течение на годините или се узаконява - трудно и с рушвети резбира се, или се затваря бизнеса.
---
От 5 години има сключени концесии, държавата си прибира концесионните такси, прави глоби и други подобни, но не въвежда във владение концесионерите. Което означава, че концесионерите са длъжни да плащат, без да ползват.
Е га ти и държавата!
---
Ако обаче е незаконно ползване - няма проблем! Почти няма контрол.
24 Октомври 2012 10:13
Копнея да прочета аФторитетното мнение на Брайтмънчето по въпроса. Или май тук няма финансиране, няма за какво да се отчита с цяла поредица от безсмислени постинги.
24 Октомври 2012 10:31
rmarkov
23 Октомври 2012 23:54
Американският федералният резерв е създаден с акт на америкаския Конгрес и като такъв е напълно отговорен пред него. С други думи - Конгресът е негов работодател и би могъл да го уволни по всяко време

Fart Ви е отговорил подобаващо, ама и мен ме "засърбя езика" да го допълня. Като Конгресът му е работодател /на ФРС/, що за 100 години, откакто държат "Печатницата", едва тази година допуснаха частичен одит? И какво от него ще стане известно на обществото? А относно "уволняването" на ФРС - ми той един Президент на 04.06.1963г. с Директива 11110 се опита да инициира такова "уволняване", ама на 22.11.1963г. в Далас му се случи "случка", а първата работа на заместника му бе да спре действието на въпросната Директива.
24 Октомври 2012 10:46
БирникЪ:
Мога да ви гарантирам, че две трети от разрешителните режими, лицензи и т.н. са въведени по искане на бизнеса чрез неговите организационни форми... С две думи казано, утвърдилия се бизнес в някоя ниша, пречи на конкуренцията си чрез въвеждане на регулации от страна на държавата

Добре, но с какво това променя както констатациите, така и последиците за обществото?! И това оправдание ли е за държавата?! Изобщо, оправдание ли е нужно или промяна в поведението?
24 Октомври 2012 11:01
Да, Роки. Промяна в поведението е нужно. В посока - по-малко бизнес в политиката, т.е. политиците да се ръководят от идеи, а не от парите на бизнеса.
24 Октомври 2012 11:10
Благодаря! За това става въпрос.
24 Октомври 2012 12:03
Прави ми впечатление, че това е поредното правителство, което непрекъснато говори колко са важни средната класа и бизнесът, а нищо не прави да им улесни живота.
Затова пък управляващите се забавляват с въвеждане на данък върху лихвите и си чешат езиците за референдума за АЕЦ Белене, който е напълно ненужен, защото не поражда никакви анжгажименти за съобразяване с народната воля.
Лоша работа, казвам ви...
24 Октомври 2012 12:38
Не разбирам от икономика,нито съм учил икономика.Но няма да забравя колко време ми отне да създам собствена фирма и да работя за себе си(естествено плащайки за това мое желание на държавата ежемесечно),няма да забравя и това колко време ми отне да разяснявам и чета на глас закона за ЛЗ на една юристка от здравната каса,която по презумция трябваше да го знае по-добре от мен,а се оказа че го учи заедно с мен,за другите абсурди не ми се говори....абе...умряла работа,па на кое място сме и к'ви били,що били....да не бях към петдесетака,може би IP'то ми щеше да е от друга държава,сега надеждите са ми детето ми да не повярва на местните глупендери и да си седи в България,ако трябва насила ще го изгоня от нещастната ни държава,колкото и да ми е мъчно и болноза това
24 Октомври 2012 13:32
Да ejko - докараха Държава с многовековна история до разпад. Държава, която преживява 200 г византийско робство и 500 г Турско робствто да не може да преодолее 45 г комунизъм. До това ни докараха господа комунистите - да си мразим Държавата за която дедите ни са проливали кръв - и своя и на враговете. А при това тая паплач е в Парламента ...
24 Октомври 2012 13:36
Най-смешното е, че всички тези административни пречки и такси се титлуват с гръмкото име "административни услуги", а по същество са си чист държавен и общински рекет. Като капак, приходите от тъй наречените "услуги" се отчитат към брутния вътрешен продукт и допринасят за нарастването му по статистика. А това си е просто изземване на доход от населението и фирмите.
24 Октомври 2012 13:38
BOLGAR
малце по-кротко я давай, че ми се запоти монитора от плюнките
24 Октомври 2012 13:41
"За полските фирми е станало по-лесно да регистрират имоти, да плащат данъци, да водят дела за изпълнение на контракти и да приключват процедури по несъстоятелност." Тези пък ми скриха топката , ако горното твърдение е вярно тогава аз съм марсианец и живея не в Краков а в Киото. Лесно в Полша се регистрират финансови пирамиди ( пара банки) от рода на Amber Gold , лесно плащат данъци хипермаркети защото в действителност нищо не плащат, ниски са усигуровките на милионерите защото плащат 1000 злоти ,толкова колкото плаща и дребния продавач на пазара , за процедурите не ми се дума - не дай Боже само да попаднеш в ръцете на полски бюрократ от документи стомашно разстройство човек може да получи.
24 Октомври 2012 14:02
Примера с Грузия е доста показателен! От както Дянков престанал да се занимава с нея тя мощно дръпнала напред в класацията!
Всички да викнем мощно:
Дянков, ГЕРБ, махайте се!
24 Октомври 2012 14:18
Rogatia,
Нали знаеш че обикновено истината не е лицеприятна ...
Пък като ти се е запотил монитора - няма как да е от моите плюнки щото ти си тоя дето си срещу твоя си монитор - забърши го бе, к'во толкоз тъкмо ще се поизчисти
24 Октомври 2012 14:53
Bradatko
24 Октомври 2012 09:32


Грузия е в челната десятка.

Ето как се е отразило изгонването на Дянков от тази държава!

No more comments!


Братко, извинявай късно видях поста ти!
24 Октомври 2012 15:58
Само искам да вметна, че в нормалните държави несъстоятелността е процедура за защита от кредиторите, а в България е тъмно обратното - защитава кредиторите. Затова в САЩ фирми и граждани се спукват да обявяват сами фалити, а у нас е ход в особен краен случай - дори и когато кредиторите имат интерес да обявят някого във фалит, избягват да го правят защото ще им струва много години, много пари и много нерви, а накрая не се знае какво ще излезе, понеже съд и правосъдие в България са различни неща.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД