:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК: България губи битката с безработицата

Криви сметки за данъчните постъпления заплашват бюджета догодина
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Тотю Младенов
Българското правителство се проваля в борбата с безработицата. В последните месеци на 2012 г. делът на хората без работа у нас може да надхвърли фаталните 13%. Това става ясно от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена от еврокомисаря Оли Рен вчера.
За 2012 г. безработицата в България ще е 12.7%, прогнозира Брюксел. За сравнение въпреки трудните времена безработицата в страни като Германия, Австрия, Холандия е в диапазона 4.5-5.5%. Като се имат предвид данните дотук, според които безработицата по тримесечия е била съответно 12.9, 12.5 и 11.9%, изглежда в последната четвърт на годината без препитание у нас ще се окажат рекордно много хора - над 13%, или повече от 430 000 души. Още по-лошо е, че ЕК очаква същият висок процент - 12.7%, да се запази и през 2013 г., а за 2014 г. се прогнозира символичен спад до 12.5%.
За последно България е имала безработица над 13% през 2003 г.
Тревожните данни на Еврокомисията идват на фона на лекомислени изказвания на министъра на труда Тотю Младенов. През уикенда той обяви, че правителството ще удържи безработицата тази година на 11-12% и няма да позволи по-високи стойности догодина. За сведение на Младенов, който така небрежно подхвърля числа, между 11 и 12 процента има голяма разлика - равна на около 20 000 българи, заплашени да останат без препитание. В бюджетите за 2012 и 2013 г. Министерството на финансите е записало доста по-близки до прогнозата на Еврокомисията стойности - 12.4% безработица за двете години.
Високата безработица е факт въпреки изливането на огромни суми от еврофондовете и от българския бюджет в програми за създаване на временна заетост и обучения. Големият проблем е, че държавата не инвестира в подобряване на бизнес климата. А проблемите с безработицата и заетостта, съчетани с лошо планиране на данъчните постъпления, може да провалят бюджет 2013. Наскоро за такава опасност предупреди шефът на Балканския институт по труда Иван Нейков. "Правителството предвижда ръст на приходите от данък общ доход с 12%, което предполага поне 12% нарастване на заплатите. Но работодателите по последни данни на НСИ, твърдят, че в следващите 6 месеца не очакват положително развитие. Т.е. те самите заявяват: "Ние нямаме нагласа да създаваме нови работни места и да увеличаваме заплатите", обясни Нейков, който е бивш социален министър.
"Само през последните 12 месеца са били закрити 93 000 работни места", коментира есенната прогноза на ЕК за България Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. "Малкият бизнес линее, част от малките фирми изчезват, няма инвестиции, а без тях няма нови работни места", посочи Данев. Той припомни, че особена лошо е положението при младите, където всеки трети е безработен. Шефът на БСК подчерта, че това са официалните данни, а реалните са още по-тревожни. "Реалното ниво на безработицата у нас в момента 20.2%, като се отчетат и нерегистрираните в бюрата по труда обезкуражени лица", съобщи Стопанската камара на среща с евродепутати в края на септември.
Прави впечатление, че спрямо пролетната прогноза сега Европейската комисия влошава очакванията си за безработицата у нас, но в същото време леко подобрява данните за икономиката - от 0.5% ръст за БВП за 2012 г. през пролетта на 0.8% сега. За догодина ЕК прогнозира 1.4% ръст. Българското правителство има по-оптимистично виждане - според него икономиката ни ще постигне 1.9% ръст през 2013 г.


Таблица

Данни за безработицата през 2012 г.

Тримесечиеянуари-мартаприл-юниюли-септ.октомври-декември
процент на безработните12.9%12.4%11.5%над 13%?
брой безработни422 500409 500 392 900?

Източник: НСИ

Снимка: БГНЕС
Младежи от Стара Загора организираха нестандартен протест срещу високата безработица и ниските доходи. Те "паркираха" празен хладилник и приканиха съгражданите си да споделят какво мислят за управляващите.
38
6816
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
07 Ноември 2012 19:39
ЕК: България губи битката с безработицата

Нека да сме коректни - битката я губи правителството и парламента на ГЕРБ, не България.
Давам идея на Тотю как да намали безработицата с поне 4-5% за един ден,като с магическа пръчка - да издейства регистрацията в бюрата по труда да се намали на 6 месеца, вместо сегашните 12.
Защото така и така т.нар. обезкуражени (след година в бюрата) не ги броят и процентите са само 12-13, вместо реалните над 20.
07 Ноември 2012 19:44
Ако направят минималнат азаплата 500кинта и съответните им осигуровки върху нея, тогава и 25% ще чукне безработицата.
тя и сега не е 12%, ама хората излизат на сянка да не ги обират пладнешки за осигуровки и данъци.
07 Ноември 2012 20:33
Днес бях на подпис, опшката става все по-голяма с всеки, изминат месец!
07 Ноември 2012 20:38
"Правителството предвижда ръст на приходите от данък общ доход с 12%, което предполага поне 12% нарастване на заплатите. Но работодателите по последни данни на НСИ, твърдят, че в следващите 6 месеца не очакват положително развитие. Т.е. те самите заявяват: "Ние нямаме нагласа да създаваме нови работни места и да увеличаваме заплатите", обясни Нейков, който е бивш социален министър.


Eстествено, че "борбата" с безработицата няма как да е успешна като е поверена на провалени бивши синдикални "лидери". Заложените от некадърното плямпало Нейков бюрократични модели за оскотяване на работещите и пенсионерите доведоха до незавидното последно място по всякакви показатели на РБ в Европа и половината свят. Следващите само променяха Костовско-Нейковските тъпотии в отрицателна посока, а Тотю доведе нещата до абсурд, защото е от същото котило на "ръководители" които нямат 1 час съзнателна трудова дейност в реалната икономика.
07 Ноември 2012 20:41
На снимката - Тоту бакалина с каска...
07 Ноември 2012 21:04
Голям процент от безработните сами са си го поискали.

Костов не им беше добре, царя им беше крив, станишев им беше очилат мишок,
ха бакалъмм един най истински Бугарин и неграмотник --> минус (-) 400.000 работни места.

Другия адресант на оплакванията е арменския поп.

Не си давате сметка и гласувалите за ГЕРБ ще вият до безумие когато се спомене, НО за период от 10 години Преди кризата Бг е шампион по абсолютен брой и растеж на работни места. Към 126% за периода при средно 4 или 7 за зоната и за ЕС.

В момента ... в топ 8 ако не бъркам, от 30 държави по % загубени работни места.

Винаги е било така ли?

Баш.

Кой каквото си е дробил .....
07 Ноември 2012 21:07
За да сме наистина коректни и да коригираме некоректността, може да цитираме казаното от ЕК в самата прогноза. Частта за България е озаглавена BULGARIA
Domestic demand sustaining growth
, а подразделите - Domestic demand compensating for exports, GDP growth to pick up gradually, Weak labour market, but rapid wage growth, Inflation to level off after a peak in mid-2012, Fiscal position to stay relatively strong Обяснението за безработицата е, че вече има структурни несъответствия в квалификацията. Разбирам го, а и се вижда, че има икономически растеж, търсене и растеж на заплатите на квалифицираните работници, а за част от хората без квалификация или с неподходяща квалификация работа няма. И се прогнозира, че това ще е дълготрайно.
07 Ноември 2012 21:10
Правителство, работещо в система на валутен борд, не може да бъде отговорно за безработицата. То оперативно не е в състояние да провежда целенасочена фискална политика в подкрепа на агрегатното търсене, а оттам и на заетостта. Правителство, носъзнаващо незабавната нужда от премахване на валутния борд в България, е престъпно некомпетентно и трябва да бъде уволнено от работодателя си, българските избиратели, при първа възможност.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html
07 Ноември 2012 22:40
Проблемът с безработицата може да се реши само по един начин. Българските граждани да притежават средства за производство. Само, че тогава остават без контрол. Дребна и средна буржоазия, която не зависи от заплати, пенсии и социално подпомагане.
07 Ноември 2012 22:47
Българското правителство се проваля в борбата с безработицата.


Посмали, Манго.......
Вижте първо статистиката за останалите държави от ЕС, пък тогава пишете такива "прецизни" твърдения.

Аман от глупава пропаганда!

Очаквам скоро да започнат да печатат и позиви на циклостил......
Дерзайте,другари!
07 Ноември 2012 22:49
?!?
1 млн българи се ометоха, ако бяха останали, колко щеше да е безработицата?
Тя битката е изгубена много преди ЕК да е почнала да я следи..
Като ни манерките управляващи, ни манерките бизнесмени считат за задължение да създават работни места...щото разбираш ли пазарът бил определящ... а какво е пазар, моля ви се? А?
Кой ще даде дефиниция на пазар?
07 Ноември 2012 22:51
Очаквам скоро да започнат да печатат и позиви на циклостил......
Дерзайте,другари!


А, тази фаза я профучахме. СЕГА сме на фаза "по 300 фишека на човек"
07 Ноември 2012 22:53
Кой ще даде дефиниция на пазар?

Кооперативният!
07 Ноември 2012 23:03
Кой ще даде дефиниция на пазар?

Мчи какво по ясно - "тука има, тука нема"!
Тва е!


07 Ноември 2012 23:43
Пазар е, предлагане и търсене. Когато има голямо търсене, и не достатъчно предлагане, става изкривяване!
Когато има голямо предлагане, и малко търсене - капитализма е пред рухване! И всичко започва от 1917Г.
07 Ноември 2012 23:59
И всичко започва от 1917Г.

Ъхъ!
Ама вече свърши.....
08 Ноември 2012 00:07
[size=2]Думата "битка" ми се вижда не на място сложена. Безработицата у нас няма статут на юридическо лице, че да има все пак някакъв опонент насреща правителството. Може да се разкрият много нови работни места, но да се одържавят мобилните оператори, електроразпределението, петнадесетина банки и се въведе нов ред за работно време в парламента. Тези заседания както са досега само разходват излишни пари на данъкоплатците.Редно е да се намали броя на депутатите и да се въведе професионалния ценз за състав на народното събрание - по клонове на науката. Може даже да се отиде към работни дни в събота и в неделя: седмичната почивка да се запази на два дни, която ще се разрешава по определен седмичен график. Редно е също така да се намали броя на училищата и най-вече този на висшите учебни заведения. Не е опрадвано бюджетът да заделя пари за образованието на студентите, а после бизнесът да прилапва кадрите без да отчете и стотинка?![/size=2]
08 Ноември 2012 00:21
Лоша работа, безработицата не спира да расте, въпреки че икономиката спря да пропада отдавна.
08 Ноември 2012 04:36
Това като първо не са истинските данни за безработицата!Тя не е 10-12% след като заетите са около 40%?!Ясно е,че статистиката брои,каквото й наредят,но поне анализаторите трябва да направят друго!В сайта на НСИ има и частично реални данни:на заетите и на трудоспособното население.Един калкулатор и образование към 9-ти клас ще свършат работа.Мизерията вече е ужасяваща!
08 Ноември 2012 08:18
ТОЙ ги е бил, и пак ще ги бие, обаче лошото е че безработицата МУ се опъва и не се види възможност и нея да я бие... И така излиза, че безработицата ще вземе да ГО бие, което е недопустимо и съответно статистиката прави каквото може по въпроса (12% - ха, ха), обаче нещата излизат извън контрол вече...
08 Ноември 2012 08:35
"Лоша работа, безработицата не спира да расте, въпреки че икономиката спря да пропада отдавна."

Икономиката не е спряла да пропада.Ръст от 1% не може да покрие инфлацията.
Примерно ако си призвеждал продукт на стойност"Х" и цената му е скочила с 5%,а ръстат ти е само 1%....това значи че произвеждаш по малко бройки от продукта.

ПП:ГЕРБ се провалиха във всичко,а не само с безработицата.
ППП:Конграджулейшънс...Борисов.
08 Ноември 2012 08:46
Та ако се последва съвета на annetaz и се намерят точните данни от сайта на НСИ, то безработицата в България смело прекрачва границата на половината трудоспособно население и достига ниво от 54%! Дали това число е пресилено голямо? Вероятно, но не много. Ако изчисля безработицата по една непредставителна извадка от познати и приятели на семейството ми в момента тя ще е малко над 40% в градовете!?! А това са хора образовани, способни, които активно търсят работа... За селата е вече съвсем друга бира. Там, доколкото са останали изобщо хора в трудоспособна възраст, безработицата определено е по-голяма.
А защо и как се получава магическото число от 12 - 13%? Защо е ясно - нарича се политическа поръчка (Той няма как да се провали), но по-интересно е как? Ами със статистичеки, икономичесик, психологически и законодателни врътки... Не ми се влиза в подробности, а и едва ли знам всички мръсни номерца които се използват (съвсем отделен е въпроса за така наречените "работещи бедни", но резултата е ясен - узаконена мизерия - България и българите губят битката за собственото си оцеляване!
08 Ноември 2012 08:48
Мачкай Боце!
08 Ноември 2012 09:10
въпреки че икономиката спря да пропада отдавна

Все още имало хора да вярват на лъжливото овчарче дянков. Икономиката е "спряла да пропада" само в българската така наречена "статистика". Триковете които се използват за "статистическо" представяне на икономическото положение са добре известни, но няма как да скрият безработицата (по официалното определение) която се мери пряко. Някак си ръст на икономиката макар и с мижави проценти и едновременно ръст на безработицата не са в добро съответствие. По непреки данни реалният "ръст" за 2012 г е в района на (-3%), с което числата и за приходите в бюджета и за нивото на безработица вече си идват на мястото и не изглеждат странни.
08 Ноември 2012 09:17
Никой от правителството не знае, а и не желае да знае как живеят техните избиратели. Страшно става за повечето хора...
08 Ноември 2012 09:39
В последните месеци на 2012 г. делът на хората без работа у нас може да надхвърли фаталните 13%.
Засега няма друг начин да си повишим производителността на труда, освен този
08 Ноември 2012 09:41
Това като първо не са истинските данни за безработицата!

А ти какво искаш от институция, която докара 2100 юро на калпак за туризъм
08 Ноември 2012 09:51
И какво, казвате, работи още у нас ?
Коя фабрика дава продукция, кой завод произвежда нещо ?
Всичко е внос, даваме работа на германския работник.
И виновен за това кой е ?
Къде са митата и таксите, които да възпират вноса ?
Къде е съответния министър.
Вината не е изцяло на Потьо Младенов.
08 Ноември 2012 11:05
Битката с безработицата никога няма да бъде спечелена по начина, който се води. България върви към непредсказуема бездна, която няма да прилича нито на Гърция, нито на Испания. Ако за четири години безработните са се увеличили с 400 000, а милионерите са се учеличили с над сто - това вече не е държава, а пирамида, която ежесекундно осъществява безумни схеми за облагодетастване на 0.001% за сметка на всички останали. Такава държава загива.
08 Ноември 2012 11:08
Истината е,че България е труп на командно дишане,и никакви статистики и стъкмистики не могат да скрият действителната картина.
08 Ноември 2012 13:24
Е па нали имаме магистрали от нищото към нищото,надлъж и нашир,да могат лятос глухарите да стигат бръже до морето.То поне в двата им края да имаше по някоя фабрика или завод да работят....Инфраструктура, ама само за пътуване,а за произвеждане???Или сме си набелязани само за един транзитен коридор между Европа и Азия?
08 Ноември 2012 13:24
Битката с безработицата отдавна е загубена!В момента безработицата у нас е около 20%,че и нагоре..Ако всичкибезработни се регистрират Тотю ще изпищи на умряло!
08 Ноември 2012 13:28
фаталните 13%

Фатални за кого?‌ Би трябвало да е за правителството, но не ми се вярва да пострадат от това.
08 Ноември 2012 13:37
По-неадекватен соц. министър не сме имали. Толкова е безличен, та все едно не съществува...
08 Ноември 2012 15:53
Кои са спечелените битки до сега?
08 Ноември 2012 18:20
Наблюдава се отчайваща липса на амбразурцичи, които да защитят светлото бъдеще и още по светлото (ГЕРБ) настояще и да ни обяснят колко добре е положението с безработицата в България... Какъв срам (за пиарите на правителството)! Хайде момчета, мисля че ще успеете да защитите поне че е СЕГА е само 25% безработицата, докато при тройната... ох, майка плаче, грамофон сФирииии... опаааа... Къде сте комсомолци???
08 Ноември 2012 19:34
Доси 08 Ноември 2012 08:48
Мачкай Боце! Спри се Доси,че може да започне да мачка от тебе.
08 Ноември 2012 22:58
Доси,

амбразурцичи
???
Моооого грамотно!
Като от социалист....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД