:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интегрална екзотика

Бойко ще види небето в звездички и мечки!

Дървесни пръстени в лъча на телескопското зрение
***
Таню Бонев, директор на Института по астрономия : ...По проекта с МОСВ нашето предложение е да използваме данните, които те получават от една т.нар. фонова станция, която се намира в Националната астрономическа обсерватория. Тази станция измерва параметрите на въздуха, които характеризират честотата му. Идеята е да съчетаем тези данни с данните на нашите астрономически изследвания, тоест това, което получаваме всяка нощ. Нашите данни също са за атмосферата, но те имат интегрален характер, тъй като сумират по лъча на зрение към звездите, които наблюдаваме, всичко останало, което се случва в атмосферата. Подобни данни биха ни дали много интересна информация за състоянието на атмосферата, за да може за в бъдеще само по астрономическите наблюдения ние да кажем какво е състоянието на тези параметри, измерени в екологическата станция. Съответно можем да използваме данните и по обратния ред - като използваме данните от екологическата станция, да преценим дали небето е подходящо за наблюдения, какво ще бъде качеството на изображенията, колко е поглъщането в атмосферата. Всички тези неща се изчисляват всяка нощ в НАО, за да можем да ги коригираме за това влияние в атмосферата. По отношение на съвместния проект с горските стопанства в страната, които са под управлението на Министерство на земеделието, с тях ще изследваме проби от различни дървесни видове, като това включва изследване на годишните пръстени на дървесни плочи така, както се изследва например климатът в далечни геологични епохи. Нашата идея е да направим това проучване за близките няколко десетилетия назад - около 100 години, като след това ще го обвържем със слънчевата активност и с глобалните промени в климата!...

Фокус: Премиерът изрази и готовност, ако средствата по двата проекта с министерство на земеделието и МОСВ не бъдат достатъчни, чрез образование да бъдат отпуснати и допълнително средства. Обсъждан ли е този вариант?

ТБ: Това беше в кръга на шегата! Аз му споменах, че астрономите в обсерваторията ще бъдем отклонени от нашите преки фундаментални изследвания и поради тази причина той се обърна към м-р Игнатов с коментара - "Виж там, Игнатов! Осигури средства, за да не се изпусне нито една звездичка!"

Ф: Имате ли надежда, че Националната астрономическа обсерватория ще се справи със сегашното си затруднено финансово състояние и в дългосрочен план?

ТБ: Разбира се, че виждам изход, защото, ако лесно губех надежда, нямаше и сега да се оправим, макар и по този малко екзотичен начин...

Ф: Много млади хора ви подкрепиха през изминалата седмица с публикации в социалните мрежи и като цяло успяхте да предизвикате обществения интерес. Как ще коментирате това?

ТБ: Аз лично мисля, че младите хора са загрижени за положението на обсерваторията и проявяват интерес към астрономията като наука. Това е една от най-интересните природонаучни дисциплини и е може би най-бързият път към навлизане в тези дисциплини. Общественият интерес е много важен и аз съм благодарен на младите колеги и на всички хора, че успяха по този начин да ангажират всички за нашата кауза.

Ф: Ще бъде ли организиран футболен мач, в който ще бъде поканен и премиерът Бойко Борисов с цел набиране на средства за обсерваторията?

ТБ: НАО има свой футболен отбор и това са "Роженските мечки", като всеки, който има желание да играе с тях, е добре дошъл. Аз се надявам, че за в бъдеще футболният тим ще изиграе много мачове, защото спортът е полезен за научната дейност на хората. Ако и отборът на премиера прояви интерес - и те са добре дошли! По време на нашата среща обаче аз му казах, че ако той реши да дойде в Рожен, аз бих предпочел да му покажем звездите!

1
1471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Ноември 2012 07:52
...аз бих предпочел да му покажем звездите!
Дано е пладне!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД