:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТИ

Някои още търсят американската мечта, други вече не я искат

Президентските избори показаха новите расови промени в САЩ, Пуерто Рико поиска да стане 51-ви щат, 700 000 американци пожелаха да се отцепят от държавата
СНИМКА:www.sidewalkschalk.com
Заплахата от отцепване на щати от САЩ отново стана актуална след президентския вот.


Никой вече не се съмнява, че миналите президентски избори в САЩ бяха едни от най-оспорваните, като до самия край нямаше сигурен фаворит. Това обаче, което изненада много хора, бяха резултатите от различните проведени референдуми в различните щати (общо 160) и последствията от самия вот за обикновените хора. И ако преди едно десетилетие Америка бе обхваната от треската на неоконсерваторите в лицето на тогавашния президент Джордж Буш младши и на неговите приближени като Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Кондолиза Райс, сега нещата явно коренно са се променили в полза на по-либерално мислещите американци. Всъщност се промени и обликът на самата страна, която дължи своето създаване именно на имигрантите.

Наскоро стана ясно, че белите американци вече не са мнозинство в САЩ, за сметка на латиноамериканците, афроамериканците, азиатците и други смесени раси. През май т.г. Бюрото за преброяване на населението съобщи, че именно на тези малцинства се падат вече 50.4% от ражданията. По този начин те за пръв път получиха мнозинство за сметка на белите. През последните години ръстът на испаноговорящото население, имигриращо от Латинска Америка, ускори тенденцията белите да загубят статута си на мнозинство, показват данните на службата. Всички анализатори са съгласни, че именно това донесе сега победата на чернокожия президент Барак Обама над белия Мит Ромни. Преди четири години Обама имаше много повече привърженици сред белите, но сега той компенсира с много гласове от младите американци от различни раси и етноси. Явно именно заради това на повечето референдуми победиха хората, които искат легализиране на марихуаната и да се зачитат правата на хомосексуалистите.

Именно при едно от тези народни допитвания



61% от гласоподавателите в Пуерто Рико поискаха страната



им да стане 51-ви щат на САЩ. Това не е първият подобен референдум в страната, но при предишните три - през 1967 г., 1993 г. и 1998 г., пуерториканците отхвърлиха промяната на техния статут. Но с всяко допитване процентът на привържениците да станат "истински американци" се увеличаваше. Името на карибския остров в превод значи "Богато пристанище" и се намира в североизточно Карибско море. Той е отстъпен от Испания на САЩ през 1898 г. Пуерториканците са американски граждани от 1917 г. и от 1952 г. техният остров е със статут на "държава, свободно присъединила се към САЩ" с население от 4 млн. души. От 1947 г. жителите на архипелага сами избират губернатор. Върховната власт все пак принадлежи на Конгреса на САЩ, но територията има собствена конституция, законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Връзката с Вашингтон се заключава в наличието на американско гражданство, валута и отбрана. Наред с последния референдум, на острова се състояха и избори за губернатор. Претендентът на Народно-демократическата партия Алехандро Гарсия Падиля получи 48% от гласовете и победи действащия губернатор и водач на Новата прогресивна партия Луис Фортуньо. За окончателното решение за включване на страната в Съединените щати се изисква одобрението на Конгреса на САЩ. Президентът Барак Обама вече заяви, че зачита избора на островитяните, но не е ясно какви ще са истинските последствия от референдума.

Привържениците на присъединяването към САЩ твърдят, че така към острова ще потекат федерални пари, което ще доведе до нови работни места и намаляване на безработицата, която в момента е около 13.6%. Освен това икономиката на страната е в рецесия от 2005 г. и м.г. имаше само 1.1% икономически ръст. Задълженията на Пуерто Рико възлизат на 67 млрд. долара, което принуди около 58% от жителите на архипелага да го напуснат, като повечето сега живеят в САЩ. Другият плюс е, че пуерториканците ще могат вече да ползват всичките граждански права в Америка и да гласуват на изборите, при което ще участват в политическия живот на страната. Последното означава и още парични потоци по време на все по-скъпите предизборни кампании. Минусът обаче е, че жителите на този евентуален нов 51-ви щат ще трябва да плащат данъци на американската хазна, а намиращите се на острова компании ще плащат висок корпоративен данък. Което горе-долу ще се изравни с държавните инвестиции и печалбата за обикновените хора няма да е чак толкова голяма.



Против промяната на статута на Пуерто Рико са републиканците в САЩ,



тъй като ако се присъедини, островът ще получи шест места в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и двама сенатори в Сената (горната камара), които ще бъдат за сметка на останалите щати, взети от другите щати. Освен това те не харесват това, че на острова официален език, освен английския, е и испанският. За това пък много островитяни се страхуват, че ще загубят културното си наследство, ако само английският стане официален език. Но пък привържениците на присъединяването напомнят, че на тихоокеанския остров Хавай, който също е част от САЩ, два езика са официални. За това едва ли скоро съдбата на пуерториканците ще бъде решена. Особено като се има предвид, че в долната камара на Конгреса мнозинство имат републиканците, а и не всички демократи са въодушевени да помагат икономически на новите си бъдещи сънародници, заради продължаващата висока безработица в САЩ, която е около 8%. Освен това новият губернатор на острова Алехандро Гарсия Падиля смята да предложи своя инициатива за статута му и също е против присъединяването към САЩ. Той иска да свика конституционно събрание през 2014 г., което да реши окончателно бъдещето на страната.

По ирония на съдбата или съвсем закономерно, веднага след президентския вот



голям брой американци поискаха да се отделят от САЩ



Над 700 000 граждани от 20 щата са подписали петиции до Белия дом за отделяне на техните щати. Те са от Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна и Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичиган, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури и Монтана. Лидери по броя на подписи са щатите Тексас и Луизиана, които прекрачиха прага от 25 000 гласа (и вече броят им е над 100 000), което задължава Белия дом да даде официален отговор на петицията. И тъй като петициите продължават да се подписват в интернет, те най-вероятно ще прескочат 1 милион души, а може и повече. Другите щати, където беше прекрачен прагът от 25 000 подписа, са Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси. Тези инициативи са в рамките на програмата We The People (Ние, народът), която беше създадена от администрацията на Барак Обама през м.г.

Повечето петиции имат само по няколко реда. Текстът от щата Тенеси гласи: "Молим мирно да се даде на щата Тенеси правото да се отдели от САЩ и да създаде свое ново правителство". Тексасците по-специално се оплакват от "крещящите нарушения" на човешките права, сред които и проверките на пътниците по летищата. "САЩ продължават да изпитват икономически затруднения, произтичащи от небрежността на федералното правителство да преструктурира местните и външните разходи", се казва още в петицията. От Луизиана пък припомнят, че в Декларацията за независимост на САЩ се казва, че "правителството се създава от гражданите, те му делегират своите правомощия, като се съгласяват то да ги управлява. Но ако каквато и да е форма на управление се превърне в разрушителна, хората имат право да я променят или премахнат, или да съставят ново правителство". В същото време привърженици на единството на САЩ също поместиха на сайта We The People свои петиции, с които призовават всички сепаратистко настроени граждани да се "лишават от гражданство и да бъдат изгонени от страната".

17 от въпросните щати са гласували за републиканеца Мит Ромни, но има и от щати, подкрепили президента Обама. Според политолозите не е ясно дали политиката на Белия дом или предизборната му кампания са довели до тази дръзка реакция. Според експерти обаче вероятността администрацията да придвижи петициите по съответния ред на гласуване и обсъждане в Конгреса е нищожна. "Въпреки че тези петиции са един вид уведомления, а не истински предложения или искания, те са физически символ за дълбокия гняв от посоката, в която се движат САЩ под ръководството на Обама", коментира изданието "Екзаминер". Отцепването не е нещо ново в историята на щати като Арканзас. Той е един от 11-те щата, които се отделят и сформират Конфедерацията през 1861 г., което бележи началото на кървавата Гражданска война, която конфедератите губят. Благодарение на което Америка е страната, която е. Оттогава насам на редица избори са избуявали отцепническите настроения, но никога досега не е имало толкова сериозни сигнали.



Снимки: ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни са разочаровани от резултатите след вота за държавен глава в Бостън.
 Привърженици на Народнодемократическата партия празнуват победата на техния лидер Алехандро Гарсия Падиля, който стана новият лидер на Пуерто Рико. Той обаче не иска островът да се присъединява към САЩ.
23
3581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
21 Ноември 2012 20:46
Наскоро стана ясно, че белите американци вече не са мнозинство в САЩ, за сметка на латиноамериканците, афроамериканците, азиатците и други смесени раси.

white 79.96%, black 12.85%, Asian 4.43%, Amerindian and Alaska native 0.97%, native Hawaiian and other Pacific islander 0.18%, two or more races 1.61% (July 2007 estimate)
Все си мисля , че редакторите са хора занимаващи се и със спиране на публикуването на подобни статии.
21 Ноември 2012 20:49
Има вероятност към белите да влизат латиносите и тогава ако е така горното ми мнение е за изтриване.
21 Ноември 2012 22:18
.
21 Ноември 2012 23:47
Аз за втори път чета статия на този автор в СЕГА, и мнението ми се затвърждава: макар че подборът на автори на материали в СЕГА е добър, има и някои големи издънки. Моля ви, за доброто на вестника, не пускайте на страниците си подобни "автори". Това вреди на вестника.
21 Ноември 2012 23:58
авторът с такава лекота пише за неща, които очевидно не познава. и това е един вид талант.
22 Ноември 2012 00:03
Искали са да кажат, че при новородените белите не са мнозинство - но както са го написали заблуждава.
22 Ноември 2012 00:24
тихоокеанския остров Хавай,
... това сигурно са секретни данни от донесение на Ана Чапман до Путин... Секретни като Victoria's Secret... скоро ще открият и втори остров Хавай - и ще станат два Хавая...

22 Ноември 2012 02:27
Хаваиските острови са най богатите в света и с най висок стандарт.Там нема дом по ефтин от $2 милиона.Колите по Хонолуло са не по стари от 5 години.Паркинг $7 на час.Кола под наем от летището е $35 на ден но паркинга на хотела е $25 на ден в резервата Ко Алина където бех в Мариот 5 звезден луксозен хотел.За вечер плащахме с жената по $280.За десет дена с жената ми струва около $8,500.След това в Москва за две седмици ми сртува окло $8,000.Това ми беха наи скъпите разходки.До Карибските острови е по ефтино окло $3,000 до 4,000 за двама.Единствено от Карибските острови Порто Рико е най богат.По другите острови е сташна мизерия и скъпотия.Една бира $5 а един кренвиш $8.В Москва на летрището за две кафета платих $17 което е три пъти по скъпо от това на летище Кенеди.
22 Ноември 2012 02:58
Другарю професионалист - като ти е скъпо си стой в България.

Уважаеми форумци - ето сайта на, който може да намерите инфото споменато в статията. приятно четене, който може.
http://wethepeopleusa.ning.com/
22 Ноември 2012 03:04
За другарите не намерили себе си в статията - ето статията в оригинал:
WASHINGTON: At least 20 US states have filed petitions to secede following the re-election of Barack Obama.
Following the re-election, several petitions surfaced requesting the Obama administration to peacefully grant the applied state to withdraw from the United States of America in order to create their own government.
Louisiana was the first state to file a petition followed by Texas.
States with secession-related petitions on the White House website no include Alabama, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, New Jersey, New York, North Carolina, North Dakota, Oregon, South Carolina and Tennessee.
А оттук можете да прочете всичко свързано със статията Натисни тук.
22 Ноември 2012 03:12
.
22 Ноември 2012 04:55
В общи линии ...манджа с грозде.
Да беха барем пуснали Фичката да развива таа тема ... със сигурност щеше да е по-увлекателно и по-реалистично.
***
P.S. И...понеже остават неколко часа до Денят на Turkey -позволете ми да препостна миналогодишното си обръщение към форумната нация :

Днес е най-големият празник в наща Америка-денят на Turkey.Според мнозина това е ден, в който всички ние благодарим на Всевишния за насъщния.
Според други това е денят, в който трескаво се готвим за Black Friday и големите /наужким/ намаления.
Според трети /таквиз кат Фичката, Метю, потребителя и чешмеджията/ това е голям и празничен ден...ден, в който ЮеСеЙ отдава почит и благодарности на Turkey за водената от нея политика на приятелство, мир и благоденствие.
***
На сички форумци от Америка:
HAPPY THANKSGIVING !
22 Ноември 2012 05:13
Републикански настроени щати се опитват да се отърват от простотиите на демократите и на Барак Хюсеинович в частност.
Тва е.
22 Ноември 2012 06:49
Тва е,не тва е... републиканците ке дуат тараторо поне още четири годинки.
Хем ке духат,хем ке се кефят на здравната реформа на наш Барак Хюсеин.
А,че некой реднек е тръгнал да се отцепва ...дедите му го пробваха у лето 1861.
Що да не пробват пак?
22 Ноември 2012 07:58
Изключително слаба статия нивото все повече пада...8% висока безработица???Пуерто Рико харизана от Испанците на щатите?Автора сериозно си е объркал професията, но явно има връзки във вестника да му публикуват тъпотиите.Абсолютна подигравка към читателите!
22 Ноември 2012 09:18
Канадците например, са наясно с рейгъно-кочината и освиняването на света.
Натисни тук
"Шоковата доктрина" - Филмът [bg, YouTube]
"The Shock Doctrine" (Шоковата доктрина) е най-новият документален филм на режисьора Майкъл Уинтърботъм, корежисиран от Мат Уайткрос, работили заедно и по филма "The Road to Guantanamo (2006)" (Пътят към Гуантанамо).


Филмът прави извода, че резултатът често е катастрофален за обикновените хора и особено доходоносен за големите корпорации. "The Shock Doctrine" също така добавя към тезата от книгата на Клайн - която е писана преди скорошния пазарен крах - и анализ как финансовият свят се озова в настоящото лошо положение.
22 Ноември 2012 11:07
Американската "мечта" я виждаме у нас, вече 23г. див капитализъм.
А, за америка ми се струва, че от там ще се роди новия В. И. ЛЕНИН!
Тая мизерия където обхваща все повече света , а една малка част стават
безсрамно богати - няма как да не-се появи "новия ЛЕНИН"
22 Ноември 2012 11:11
А в Колорадо направо им се сбъдна американската мечта.
Марихуаната стана легална.
Още не се продава в Уол Март, но ползването и се се надушва често по ски курортите. Полицаите явно вече не ги е еня. Което даде повод един вестник да попита "Аспендам?"
Важен пропуск в статията.
22 Ноември 2012 15:28
Аз не съм прочел толкова статии в американския печат, колкото във в. Сега по този въпрос. Единствените, които вземат това сериозно са в Русия и във в. Сега. За Русия е ясно, гладна кокошка просо сънува.
Не са 20 щата, а от всичките 50 щата има подписки за отделяне. Но по-сериозните са точно от онези щати, които се водят републикански. И удивително, всички тези щати са били навремето в Конфедерацията. Ню Уорк няма да какво да го споменавате. Той е не просто син, а тъмносин.
Под всички тези статии съм писал, че дори подписалите се за отделяне от САЩ не искат отделяне нито вземат подписките на сериозно. Нито пък очакват отговор от Белия дом. Че нито един републикански ръководител на каквото и да е ниво, се е обявил за отделяне. Всички са против. Работата стана по инициатива на безумния Ръш Лимба, известен консервативен радиоводещ, който живее и работи в бункер в собствената си къща и никога не излиза от него, и който сее омраза и насажда апокалиптични картини в главите на гламавите реднеци. След разгрома на Републиканската партия на изборите републиканските сенатори и конгресмени видяха, че с консервативните идеи победа на избори повече няма да има и веднага направиха завой по ключови проблеми. И Ръш Лимба за да осере положението още повече в собствената си партия, отправи призив за подобни подписки, като последен коз на консерваторите в политическите игри. И всичко заприлича на бутафория. Съответно всички републикански ръководители се дистанцираха от подобни искания. Този ход носи още по-големи негативи за следващите избори.
Но нека и аз задам същия въпрос като колегите- защо трябва да се припява на руската преса и да се разглеждат като някакви реални проблеми пред САЩ подобни бутафории? За руснаците е ясно, на тях им дай конспирации, трагедии и мистицизъм и фатмашки мироглед. А и официалната пропаганда се стреми да изкара положението в САЩ по-тежко отколкото в Русия. Русия заплашена от сепаратизъм в някои райони, САЩ заплашени във всички щати. Но защо в. Сега ни занимава с руски сънища?
22 Ноември 2012 15:56
Аз не съм прочел толкова статии в американския печат, колкото във в. Сега по този въпрос. Единствените, които вземат това сериозно са в Русия и във в. Сега.
Така е, като остарее лъвът и кучетата започват да го хапят. Нищо, Обама сега ще стабилизира нацията и икономиката и по средата на мандата си ще изригне с апломб към възвръщане на американската хегемония.
22 Ноември 2012 16:33
.
23 Ноември 2012 02:01
Ха-ха-ха-ха.....
Бай Хасане ти мА разби с този Ден на Turkey...
Между другото - честит празник (нашият мина на 8-ми октомври).
Жив и здрав!
23 Ноември 2012 02:10
Желаещи да дойдат в Канада след отцепването?
Прайорити за Ню Йорк, Мичиган, Пенсилвания, Минесота, Масачусетс и Вашингтон.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД