:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдружници на шефа на научния фонд печелят проекти за 770 000 лв.

Съдружници на управителя на научния фонд Христо Петров са спечелили три проекта за държавно финансиране на обща стойност 770 000 лв. Петров има дялово участие в агенцията за недвижими имоти "Евроимоти", регистрирана през 1997 г. със седалище в София, показва справка във фирмените регистри ДАКСИ и АПИС. Според информацията в тях негови съдружници са бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, Калин Цеков и бившият син активист Петко Симеонов. Справка в интернет показва, че "Евроимоти" е активна агенция за недвижими имоти и има офис на столичния бул. "Витоша" 15. От сайта на фирмата обаче не става ясно кои са собствениците й.

Както "Сега" писа, фирмата на Петко Симеонов "Омда" спечели проект за финансиране от фонда на стойност 160 000 лв. Темата на изследването е "Събиране, систематизиране и запазване на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в България през периода 1984-2001 г. и резултатите от нея". Институтът за модерна политика, в който участва Борислав Цеков, заедно със Софийския университет ще получи 460 000 лв. за проекта "Гражданското общество срещу антиеврейската държавна политика в България в периода 1940-44 Г. Интердисциплинарно изследване на политико-правните и социокултурните модели на преследването и спасението". Третият проект е на "Хидропрогруп" ООД и ще изследва хидроенергийния потенциал и екологичното му използване при съществуващи съоръжения в средното и долното течение на Марица и притоците й. Сумата е 150 000 лв. Фирмите са регистрирани като занимаващи се с научноизследователска дейност и формално нарушение на изискванията към участниците няма.

Пред "Сега" Петров заяви, че "Евроимоти" е закрита през 1998 г., но това не е отразено в нито един от фирмените регистри. "Аз водя богат обществен живот, с тези хора от 98-ма година не съм общувал поради това, че са ни са се разминали пътищата. Тази фирма никога не е развивала дейност, нито съм получавал пари, нито съм вземал дивиденти. Тя е заличена отдавна между другото, доколкото знам", заяви управителят на фонда. Той добави, че при встъпването в длъжност е подал декларация за конфликт на интереси. Петров обясни, че управлява фонда, но не участва в класацията на проектите. Това, че тримата са спечелили проекти, се дължи на тяхната научна дейност, а не на мен, заключи Петров.

Скандалът с отпусканите пари от фонда се разрази миналата седмица след публикации в медиите, че значителна част от предвидените 14.8 млн. лв. са раздавани на фирми и фондации, близки до управата.
32
6238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
26 Ноември 2012 19:23
Далаверата се разсмърдява...Но калинката наглее и обикаля телевизиите, за да обяснява какъв добър негърски професор е бил...
-------------------------------------------
Блогът на Генек

26 Ноември 2012 19:38
И още ще смърди покрай калинките-парашутистки. С министъра под мишница и бегом към Ангола.
26 Ноември 2012 19:41
Ванина, разпитайте го това господинче как е съставена комисията за оценка на административно съответствие, дали е бил в тази комисия - там са премахвали неудобните проекти, а сега се крият зад рецензентите и временните експертни комисии. Истината е, че до рецензентите са достигнали малко проекти, да престанат да парадират с 400-тях рецензента, не сме глупави колкото тях, че да се вържем.
26 Ноември 2012 20:22
Алооу, кви са тия хидро проекти за по 150 000лв?
Тия са някви смешници. Че и на Марица.
Хидрото върви от милион нагоре, за планинските рекички и поточета.
За голяма река като Марица - поне пет милиона.
Минимум.
Сигурно нямат и лаборатория като на дръндарския милиционер в Бояна да правят експерименти.
26 Ноември 2012 21:25
Игнатов и Гюров да бъдат незабавно отстранени и дадени на прокурор. а) Нагласени проекти в МОНМ, например: Избор за изпълнител за "Аналитично и информационно осигуряване на апробиранетто на модел за инспектиране на образованието" -- избрани "нашите хора с най - висока цена б) ФНИ - там е ужас, не мога дори да го коментирам. И министъра да не носи отговорност - смешно.
26 Ноември 2012 21:30
Абе прокуратура и съд няма ли в тая държава?
26 Ноември 2012 23:02
Да не мислите, че в този само в този МИЗЕРЕН фонд нещата стоят по този начин?
Я се замислете какво става в ДФЗ където се разпределят МИЛИАРДИ?
Мафията ГЕРБ излезе по нагла и от ДПС-арско-БСП-арската!
27 Ноември 2012 03:21
Публично се извинявам на всеки който се чувства обиден от моите думи във вчерашния брой на СЕГА- не това беше тяхната цел.
Публично се извинявам за едно мое, както се вижда, неправилно предвиждане: че Боко ще има втори мандат. Трябва да сте без акъл и без чувство за самосъхранение, за да гласувате за Боко. Нека всеки, който иска да гласува за Боко, да изреди в ума си всичките нецензурни думи които му идват наум - аз съм му ги казал.
А ако въпреки това Боко бъде избран, аз ще нарека със съответните думи хората, които, макар че са имали възможност, не са напуснали България.
27 Ноември 2012 09:31
подписката на протестното писмо на физиците от Университета продължава до 16 часа днес

бланка може да свалите например, от http://www.fund.nauka2010.com/blanka.pdf
и с попълнени подписи да я изпратите като сканиран PDF файл на е-мейла: vatanaso@gmail.com
27 Ноември 2012 09:34
Още преди доста време ви казах, че има спусната инструкция в герберастията за заграбване на колкото се може повече финансов и материален ресурс. Така например всички герберасти кметове са обявили де що има общинска собственост за разпродаване. Случващото се с парите за научни разработки е част от тази схема.
27 Ноември 2012 10:13
Може ли да се отпускат пари за такива тъпотии и по такъв начин. В тази бандитска държава може
27 Ноември 2012 10:30
интервю на Хорозов при Сашо Диков вчера Натисни тук

27 Ноември 2012 11:14
ОМДА е ценна сбирка от документи.
Натисни тук
Добре е всичко да е в PDF.
Сигурно и това ще направят.
Тези пари са дреболия за важността на материалите, които ОМДА предоставя на всички безплатно
27 Ноември 2012 11:20
babajaga2-2 27 Ноември 2012 03:21
Публично се извинявам на всеки който се чувства обиден от моите думи във вчерашния брой на СЕГА- не това беше тяхната цел.
Публично се извинявам за едно мое, както се вижда, неправилно предвиждане: че Боко ще има втори мандат. Трябва да сте без акъл и без чувство за самосъхранение, за да гласувате за Боко. Нека всеки, който иска да гласува за Боко, да изреди в ума си всичките нецензурни думи които му идват наум - аз съм му ги казал.
А ако въпреки това Боко бъде избран, аз ще нарека със съответните думи хората, които, макар че са имали възможност, не са напуснали България.


Тука имам един мейл за Баба Яга експресен:

Аууу бабо Яго, а питаш ли ме мене?
Аз кво да кажа? :-) (а ако знаеш и какви подробности знам... ) :-)

поздрави, Кашчей "смъртни" ;-) (и малката русалка)


П.С. Дайте и на мен някой друг милион бе... или аре може и няколко стотин хиляди... явно имат в излишък... :-)
(Яго сори ама банаджиите и университетските не мъ щът щото много ми била голяма устата :-) ... а и запетайките не съм слагал винаги където трябва... тия от ЦЕРН пък не съм им изряден по документи ли що ли и аз не разбрах от кво са недоволни... И от "Europian patent office" http://www.epo.org/about-us/jobs/vacancies/examiners.html нещо не ме ебават... Та за това реших - имат ми регистрацията съответно и мейла като им узреят тиквите да благоволят да ги използват и съответно да кажат "ауу ама ние си променихме мнението за вашата кандидатура тъй като се откри подходяща позиция"... А не аз да им търча с хиляда кандидатствания, а те нагло да се назландисват и да ми пробутват мазни бюрократични учитивости от рода на "We encourage you to continue browsing the CERN Careers website and to apply for any position that matches your profile "... )

За NSF и рашънските академии и науко-градове(извинявай ама това добре ли ти звучи - "не магу слетать я в Туапсе, не магу себе позволит ето, не магу сходит я в ресторан, но магу взорват планету..." - http://www.youtube.com/watch?v=yPEOjJ_gU7Q - щото на мен ми е много неадекватно - чак пък такава месианщина... ) пък си нямам представа дали е възможно...

Ройал сайънс академи ;-) също не съм пробвал ама те ББС понеже ми знаят всички координати да вземат да пре-пратят една смислена оферта, а не само да ме копират и да си запълват предаванията със скромната ми персона :-) ) И то кво остана - Австралия, Китай и Индия.... :-)

Та нещо да ми препоръчаш за моя кейз? :-Р

27 Ноември 2012 11:37
Уважаема г-жо Стоянова, посочената от Вас фирма Евроимоти не съществува във вида, в който я коментирате, според Търговския регистър, единственият официален фирмен регистър в България. Направената грешка от Ваша страна показва професионална некомпетентност и некадърност или защита на интерси от личен или друг характер. Моля обърнете внимание на факта, че посочените спечелили проекти са представени от хора, които успешно се занимават с наука в съответната област не от вчера.
27 Ноември 2012 12:51
от хора, които успешно се занимават с наука в съответната област не от вчера.


Борислав Цеков и НПО -то му се занимава с наука?

Автор е на над 100 статии и публикации в български и чужди вестници и периодични издания по различни законодателни и политически теми.


Може ли да дадете примери на научни трудове на това лице - публикации в реферирано чуждо списание?
И то - по някое от обявените приоритетни направления за финансиране е неговата квалификация?
27 Ноември 2012 12:55
че посочените спечелили проекти са представени от хора, които успешно се занимават с наука в съответната област не от вчера.

Ами, след като вие, читателю на СЕГА, сте толкова компетентен, кадърен и не защитавате интерси от личен или друг характер, защо не вземете и не ни дадете имената на тези хора, за да ви представим официална извадка от базите данни Scopus и ISI Web of Knowledge- единственият официален световен източник за наукометрия, колко "голяма работа" са тези наши учЕни. В случая обаче, това е по-малкият проблем, по-същественият е- защо тези учЕни кандидатстват не от името на университетите и институтите, където се водят, че са доценти и професори, а чрез някакви частни фирми, фондации и пр., регистрирани "в панелки и паланки"? На това не се ли казва с възпитан тон "неправомерно отклонение на средства от държавния бюджет" или на популярен език " пладнешки грабеж"? И един по-конкретен въпрос, продължава ли дадения учЕн да бъде "професор" или "доцент" и след неговото пенсиониране?
27 Ноември 2012 13:17
Игнатов, по принцип е шушумига. Но сега яростно защитава мафията в науката. Рискува поста си.
Има само едно решение - анулиране на сегашните процедури и приемане на нови с нови комисии и най-важно с нови правила. Това ще отнеме време, но ще е справедливо.
27 Ноември 2012 13:17
http://msk.kp.ru/daily/25991/2921349/


Мошенники вытягивали из россиян сотни миллионов за веру, надежду и любовь


Проблема на мошениките е, че са толкова неадекватни, че не могат да използват смислено милионите...
27 Ноември 2012 13:20
SerElias, ученият продължава да бъде учен докато е жив. Простакът си е простак и преди пенсиониране, колкото и да му се иска да изглежда по-различно. Това, че Scopus и пр. не отразяват цялата направена наука в България, не означава, че тя не съществува и не е на ниво. Казвам ти го от позицията на човек, чийто всички трудове са в базите, които грижливо си зазубрил, за да не почнеш да спекулираш с кого разговаряш. Чиновническият подход към науката до нищо добро не е довел никъде, така че без подобни инсинуации на дребно.
Фактите, които виждам, са следните - проектите са интересни като теми (без да съм експерт по областите им - преподавам математика, в тая област правя и наука). Ако проектите са изготвени съгласно изискванията, били са по-добри от конкуренцията и действително показват, че ще реализират заявените цели - не виждам какъв е проблемът, та да се започне с цялата тази истерия. Факт е, че такава фирма също не съществува - имам достъп до Търговския регистър, аз също лично проверих. На езика на публичното говорене тази статия се очертава като клеветническа - авторът не си е проверил фактите, поради което дължи опровержение. Аз ако съм му шеф, хем ще пише опровержение, хем оставка. За щастие може би, не съм.
27 Ноември 2012 13:29
Моля обърнете внимание на факта, че посочените спечелили проекти са представени от хора, които успешно се занимават с наука в съответната област не от вчера.


Я пак. Това сериозно ли. В родният ми институт Р Берберова дори няма да стигне до предзащита, а в западния у-тет, в който съм в момента след 2рата г. ще я натирят. Научната и продукция е научен шум, анонимна.

Моля колегите да коментират фундаменталния труд

Натисни тук

нивото му е за 4 клас кръжок. Това ли е науката в България, учебно кръжочна дейност в стил НБУ (аз сумарно имам по-високи показатели за последните 5г. отколкото целия департамент науки за Земята на НБУ за цялото си съществуване, а съм доста по-млад от лицето РГ).

Защо няма нито един спечелен проект от ФзФ на СУ, най-продуктивните университетски български учени от природоматематичните дисциплини.
27 Ноември 2012 13:32
prix, по скромните ми наблюдения колегите от съседната сграда (както и от нашата де) не могат да пишат проекти, въпреки че са прекрасни учени. Аз с това мога да обясня липсата на спечелени проекти.
27 Ноември 2012 13:44
Honto,
явно не сте проследили хората зад някои от спечелилите проекти - там има публикации за вечен двигател, за нарушаване на втория принцип на термодинамиката, разни колежки - ръководители на проекти, чиято цялостна научна продукция е от конференции в България, където постерите и презентациите не се рецензират, а най-бляскавото им достижение е конференция в България с международно участие (разбирай - с двама македонци). И не, публикациите не за за невъзможността за съществуване на вечен двигател, напротив - за осъществяването му за практически дълги периоди от време - оксиморон, а?
Ние проверяваме преди да кажем нещо, макар отстрани да изглежда сякаш си плямпаме.
Отделно са фирмите, които никога не са развивали научна дейност и са регистрирани като търговци - това не отговаря на изисквания, заложени в Закона за насърчаване на научните изследвания, а са спечелили стотици хиляди.
Трети пък ще изследват геотермални енергийни източници, за които всяко интелигентно дете знае, че в геологически стара територия като нашата нямат практически смисъл.
Ако пак огледате темите, ще ви направи впечатление и как стотици хиляди са дадени за неща като: "програма", "стратегия" и подобни - не за намерения за реално изпълнение, а за изработване на програма, стратегия и т.н.
Както е казано в публикация в друга медиа, някой проекти с грантове от по 400 000 лв мога да бъдат изработени с едно домашно PC.
На сума теми мястото не е във ФНИ, а по други министерства или във фонда за насърчаване на конурентоспособността.
27 Ноември 2012 13:51
ето как изгеждат нещата в числа (взето от публикация на Велиана Христова):

брой кандидатствали, брой спечелили, процентно

БАН - 390, 37, 9.4%
СУ - 181, 10, 5.5%
НБУ - 31, 5, 16.1%
УниБИТ - 24, 4, 16.7%
27 Ноември 2012 14:05
ученият продължава да бъде учен докато е жив.

Очевидно не четеШ достатъчно добре уважаеми Honto, или четеШ, както ТИ отърва. Въпросът беше не за учените, а за академичните длъжности "професор" и "доцент". Или според аксиоматика ТИ- "Ученият е учЕн, тогава и само тогава, когато е "доцент" или "професор"." А пък това ТИ го казвам от позицията на човек, притежаващ едно от двете научни звания, "за да не почнеш да спекулираш с кого разговаряш". Въпросът ми касаеше нещо конкретно, ако след като този учен се е пенсиорил в съответното ВУЗ, не води там лекции, занятия и пр, т.е вече не е на академична длъжност в този ВУЗ, може ли да кандидатства като "професор...еди кой си" за даден проект. Нали това се опитва любимия ти министър, обикалайки всичките телевизии, да ни убеждава за Гюров, че е "професор..еди къде си."
Освен това да говориш "фактите които виждам са следните - проектите са интересни като теми " и то след последвалото откровение "без да съм експерт по областите им" е меко казано нахалство, защото ако темите по математика са ти "интересни", то някои, по които аз пък съм специалист са направо псевдонаучни и скандални. Вчера, мисля, се дадоха достатъчно примери и линкове към статии и сайтове, за да се провери твърдението ми.

PS. Междувременно виждам, че генетик, , ти е обяснил за какво точно иде реч.
27 Ноември 2012 14:50
Мислех, че коментираме статията и фактите в нея, ама явно нещо друго се е коментирало. Здраве да е, все пак е демокрация, всеки може да си пише всичко във форумите.
27 Ноември 2012 16:41
Е хубаво де, Honto, като искаш да коментираш фактите, защо се ограничи само с това:
Фактите, които виждам, са следните - проектите са интересни като теми

Лично аз съм любопитен да науча за някои "проекти с интересна тематика". Като например за ето този
FFNNIPO_12_00847, МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" - СОФИЯ , 480 000 лв. ПРОФ. БОЙКО КИРИЛОВ РАНГЕЛОВ ИЗСЛЕДВАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ СИСТЕМАТА ЗА МОНИТОРИНГ И РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В РАЙОНА НА СОФИЯ И ПЕРНИК.
Тук не просто прозира, ами "пари" "топлата връзка" на "печелившия" (Проф. ли е, Доц. ли е?) инж. Рангелов със Зам. председателя на постоянната научно-експертна комисия по природни науки проф.дфн Д. Пушкаров и члена на същата комисия, проф. дтн Гаро Мардиросян Натисни тук. Между другото, още един повод да поднесем поздравленията си към Д. Пушкаров за успеха на щерка му, да е жива и здрава , гл. ас. д-р Ива Пушкарова от ЮФ на СУ, назначена от Чехлю за Председател на комисията по помилванията, която "грабна тази година" наградата за "млад учЕн" на СУ!
Какво да се прави в бита и живота на Територията, всичко това минава за "непроверени и недоказуеми факти"...единствено доказуеми и подлежащи на санкциониране са фактите, като този, че авторката съчинила горната дописка е "нямала достъп до Търговския регистър" за разлика от некои, които имат такъв и е "наклеветила" др. Хр. Петров, който е самата света вода ненапита.
27 Ноември 2012 16:59
Абе аз го намекнах преди малко, ама сега ще го натъртя - като искате да печелят вашите проекти, направете ги безпрекословно най-добри. Не знаете как се пишат проекти и не искате да се научите (щото сте със степени, титли и пр.), поради което пост фактум търсите под вола теле. Не казвам, че всичко е перфектно и законосъобразно, но с хленчене по форумите (както и по кабинетите в университета де - писнало ми е да слушам едно и също) нищо няма да се случи, различно от това сега. Аз коментирах единствено статията. Оттам нататък, въобще нямам и намерение да се занимавам с глупости. Печеля достатъчно добре, за да завиждам на тия хора, дето ще спечелят всеки по 20-тина хилки за половин-една година работа.
27 Ноември 2012 17:18
Ами така трябваше да започнеш, че искаш да си мериш... "надника"!
Щеше да ми спестиш времето да се занимавам с теб!
27 Ноември 2012 17:40
Моля колегите да коментират фундаменталния труд

Кво да му коментираме.
Направо е умилително.

Във формула (1) може да се заместят M, m и r съответно с масите на Земята и Луната и
разстоянието между тях и ще се получи силата на привличане между двете небесни тела (2) :


Обзалагам се на каквото кажете, че това моме и съавтора и бай Рангел милиционеро, наистина си вярват, че са извели "силата на привличане между двете тела".
Едва ли и досега знаят, че без да искат са "открили" и дори "извели" от друга формула (която всъщност е абсолютно същата) закона на Нютон за гравитацията.

Връзката между фазите на Луната и земетресенията за пъви път е спомената още от Тукидит като описва Пелопониската война. Ако бяха обработили земетресения с още по-малък магнитуд, зависимостта им щеше да бъде още по-изявена. За силните (над 6) поне досега няма корелация
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Avj6d6nLwrEbdEY4SU1Gb2hpUmNBTXphLVU1cDNQYUE#gid=0


Статистиката, обаче нищо не помага в предсказването на земетресенията.
Бай Рангел сигурно още дълги години щеше да се подвизава в НБУ, ако не беше се поблазнил покрай пернишкото земетресение и изцепил че на 18-ти юни се чака голямото (фаза на Луната, разбира се).
Пълен имитатор, обаче стана засечка.
27 Ноември 2012 17:48
Уважаема г-жо Стоянова, посочената от Вас фирма Евроимоти не съществува във вида, в който я коментирате, според Търговския регистър,

Не се прави на утрепан да ни излизаш с номера на Венетка Пишманконституционалистка.
В Търговския регистър агенции не се регистрират. Момичето коректно е написало, че не са обявили кой е собственика.
В старите спръвочници показват, че тримцата си биле съдружници и мишкували общо.
А къв го дири съдружник Петко Симеонов с дърто ДС ченге да върткат имоти може само да гадаем.
30 Ноември 2012 08:58
До SerElias, ***
[size=2][/size=2]
Ако действително Ви интересува проектът на проф. Б. Рангелов, обърнете се към него,
или към ВРЕМЕННАТА научно експертна комисия (ВНЕК) на ФНИ (ако успеете да я разсекретите).
Аз също искам да знам кои са били в тази ВНЕК и какво са натворили. Аз съм в ПОСТОЯННАТА комисия (ПНЕК),
която НЕ приема и НИКОГА не е приемала новопостъпили проекти, а оценява ЗАВЪРШЕНИ етапи на проекти.
Сигурен съм,
че знаете това и се опитвате да заблуждавате тези, които не знаят. А това е КРАЙНО НЕПОЧТЕНО!
Това, в което още не сте
ме "обвинили", е че съм и председател на Секция Физика към СУБ. Именно като такъв участвах в
представянето на книгата на члена на нашата секция проф. Б.Рангелов. Ние имаме такава
традиция - да представяме на общественото внимание научните монографии на нашите членове.
Снимките, които показвате от презентацията в Народната библиотека в никакъв случай не са
компрометиращи. Трябваше
да покажете и снимки на аудиторията, за да видите кои са присъствали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД