:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стари дългове ще се отписват само след писмо на длъжника до НАП

Ако догодина гражданите и фирмите не влязат в контакт с данъчните, дълговете стават изискуеми
Всички граждани и фирми с изтекли по давност публични задължения трябва да ги отпишат със съдействието на данъчната администрация в срок до 1 януари 2014 г. Въпреки изтеклата давност, неотписаните навреме дългове след тази дата ще станат изискуеми. Давността при публичните задължения е 5 години, ако не бъде прекъсната заради заведено дело, тоест касае дългове за данъци и осигуровки, трупани преди 1 януари 2008 г. Това обясниха от НАП по повод приетите от депутатите промени в данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Парламентът измени кодекса и други 10 данъчни закона с преходни разпоредби на закона за ДДС, като много от текстовете останаха необяснени. Давността не влиза в сила автоматично, а само след писмено възражение на длъжника.

Казусът с погасените по давност задължения възниква заради решението на депутатите да задължат НАП да погасява с приоритет най-старите по дата на възникване задължения, независимо от волята на данъкоплатеца. Така пари, платени за осигуровки например, могат да се насочат към покриване на по-стари данъчни задължения. Правилото "най-старо по дата" задължение касае и погасените по давност дългове, тъй като те не се отписват служебно от НАП и продължават да фигурират в регистрите на данъчните. Отписването им може да стане само след изрично възражение на длъжника.

Гражданите и фирмите ще имат 1-годишен преходен срок, в който могат да уредят тези въпроси. Самото отписване на задълженията става след получаване на покана от данъчните и подаване на официално възражение, че задълженията трябва да бъдат погасени по давност. Неотписаните до 1 януари 2014 г. задължения с изтекла давност ще станат изискуеми и данъчните ще започнат да ги удържат от постъпващи плащания по други пера. От НАП обещават до 2 седмици да са готови с новата информационна услуга за съществуващи задължения и дата на възникването им, така че всеки гражданин или фирма да може да се информира какво и откога дължи. Ще бъде допълнително изяснен и редът, по който данъчните ще поканят длъжниците да подадат възражения заради изтеклата давност.

Това е само един от проблемите около въвеждането на новата поредност за погасяване на публични задължения. Проверка на "Сега" показа, че това ще обезкръви допълнително бюджетите на НОИ и здравната каса, защото при финансови затруднения фирмите предпочитат да изплащат с приоритет осигуровките и масово имат забавени данъци с по-стара дата. "Заради по-високите лихви върху просрочените вноски досега те обикновено са плащани с приоритет и най-вероятно натрупаните по-стари дългове в по-голямата си част са за данъци. Така много от парите, преведени за вноски, няма да стигат до осигурителния институт", смята Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

От приходната агенция отказаха да отговорят колко са просрочените дългове и колко от тях са съответно за данъци и за осигуровки. Все пак от агенцията уточниха, че при сравнението на салдата на просрочените задължения към края на 2011 спрямо края на 2010 г. се наблюдава тенденция на нарастване на общите просрочени задължения (за данъци и осигуровки) с 675 млн. лв., като в същото време при осигурителните вноски тенденцията е за намаляване с 48 млн. лв., тоест растат дълговете за данъци. Към 30 юни 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. пък просрочените задължения общо са нараснали с 932 млн. лв., като от тях 143 млн. лв. е увеличението на просрочията за осигуровки.

Тези данни потвърждават тезата, че структурата на дълговете към НАП е силно деформирана. По информация на "Сега" данъчните задължения са 8 пъти повече от тези за осигуровки. А заради промяната на поредността в НОИ вероятно няма да влязат около 100 млн. лв. планирани приходи. Привържениците на идеята за единната сметка припомнят, че хората на трудови и служебни правоотношения не губят здравни и осигурителни права, дори работодателите им да не внесат осигуровките за тях. Затова няма да е проблем, че пари за вноски ще отиват за покриване на стари дългове. А в закона за общественото осигуряване е записано, че държавата е длъжна да покрива недостига от средства в осигурителния институт. В здравната каса проблемът ще бъде по-голям, тъй като там няма дофинансиране от бюджета и тя може да харчи толкова, колкото получи от осигурителни вноски. "Това веднага ще доведе до орязване на разходи, което може да стане чрез намаляване на безплатните лекарства и на финансирането на болниците. Така пациентите ще трябва да доплащат повече, дори да са здравно осигурени", смята председателят на социалната комисия в НС и депутат от БСП Драгомир Стойнев.

"Намалението на приходите ще увеличи дефицита на НОИ и финансирането му от държавата, което се използва от ГЕРБ като аргумент за въвеждане на нови рестрикции. Спомнете си, че точно с мотива да се ограничи дефицитът в НОИ бяха затегнати условията за пенсиониране, но въпреки това той не пада", коментира Стойнев. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от промяната на поредността за покриване на задълженията може да пострадат единствено некоректните самоосигуряващи се, тъй като те придобиват права едва след реалното внасяне на вноски. Стоянова обаче смята, че щом сами се грижат за себе си, те следва да бъдат изрядни. За тях все пак се прави изключение при здравните вноски да избират дали да погасят тях или стари задължения. За Стоянова е все едно дали бюджетът ще додава повече от данъци, за да покрива недостига на НОИ, както е по закон, или парите ще влизат под формата на осигурителни вноски.
29
25307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
26 Ноември 2012 19:33
Тогава защо да пишат за какво превеждат парите? Да ги превеждат, път държавата да ги разпределя. После да наказва за невнесени осигуровки...
26 Ноември 2012 20:16
По безумни изменения лично аз до момента не съм виждал! Това е комбинация от пълни правни абсурди и откровени глупости, поднесено ни като някаква "дисциплинираща" мярка! Направо съм изумен...
26 Ноември 2012 20:30
Браво , Монка Браво , герберасти Тъпанари безподобни - на маймуни ни обърнахте
26 Ноември 2012 20:40
Тогава защо да пишат за какво превеждат парите?

За да не минаваш само с един превод, което означава само една такса в джоба на банката. А в доста случаи тази такса надхвърля размера на преведената по съответното перо сума.
26 Ноември 2012 21:03
Шайката на Боко въобще не е Правителство, това е една рекетьорска банда която непрекъснато се чуди как и майка в дете да обложи. В резултат хората вече не желаят деца.
26 Ноември 2012 21:13
Значи отпаднали по давност задължения пак ще станат изискуеми??? Не ми се връзва нещо - най-лесното е да се провери кога изтича 5г. период и никакви бележки и бумажки не са необходими. Мирише ми пак на международен съд, загуба за държавата и едни пари за връщане...дотогава - солидаризирам се с форумеца по-горе - "на мамуни ни напраиха"
26 Ноември 2012 21:29
Факта, че изобщо не става ясно какво точно ще се случва, касае единствено и най-вече вероятността, тъй щото да е възможно да се увърта още повече, сиреч не носи решения, а повече объркване и проблеми...

26 Ноември 2012 21:44
майка в дете да обложи


Meat, ще ме умориш бре!
26 Ноември 2012 21:52
Привържениците на идеята за единната сметка припомнят, че хората на трудови и служебни правоотношения не губят здравни и осигурителни права, дори работодателите им да не внесат осигуровките за тях.

А виж ти, това сега го разбирам.
27 Ноември 2012 00:38
А ако всеки ден или седмица, или месец някакво Задължение на Длъжника има 5-ти "рожден ден"- т.е., навършва 5-годишна (давностна) взраст?!
К`во прайм тогава?! Всеки ден, или седмица, или месец пишем писмо до НАП, че ще се възползваме от Давността ли?!
Глупости на търкалета!
Всеки длъжник може да ВЪЗРАЗИ, позовавайки се на настъпила погасителна Давност- и да откаже(което не е негово задължение, а е негово право!) на кредитора да му изплати задълженията си към него, ако и когато е налице Давност за задължението, но кредиторът, въпреки това, си го поиска(което е негово право, но не е негово задължение)!
По-разумно е, ако за задължения към НАП, по които задължения е настъпила погасителна Давност, НАП да изпрати съобщение на длъжника, като в съобщението лъде посочен срок, в който длъжникът по тези задължения, АКО ИСКА, може да се изплати на НАП! А в съобщението на НАП да бъде посочен срок, в който такъв длъжник може да извърши изплащането на тези негови задължения към НАП- а след изтичането на този срок, да се приеме, че има "Мълчаливо НЕсъгласие" на длъжника да ги изплати! И НАП служебно да ги заличи!
27 Ноември 2012 03:07
Идеална лудница! Като ви казваше баба Яга да се омитате от тази територия - не, патриоти били! Хак ви СЕГА!
27 Ноември 2012 08:00
Така изчезна пенсионня фонд в едни други времена и държавата имаше всички пари и ги разпределяше по целесъобразност. Ето така Бочко и Джиджи ще дават където трябва. Какво като настане объркване и не се знае кое къде е? Та то това е целта.
27 Ноември 2012 09:24
Неотписаните до 1 януари 2014 г. задължения с изтекла давност ще станат изискуеми и данъчните ще започнат да ги удържат от постъпващи плащания по други пера.

Тези ненормалници обърнаха с хастара навън правото и нанесоха невероятни щети на законодателството. Очевидно е, че хабер си нямат каква е правната природа на погасителната давност. Кратък лекционен курс за герберски калинки, които законодателстват: Задълженията няма как да станат изискуеми, защото те не са преставали да бъдат такива. Дори след изтичане на 5 години те са изискуеми. Изтичането на 5-годишният срок не прави вземането неизискуемо, а дава право на длъжника да се освободи от задължението като направи възражение за изтекла погасителна давност. Ако не направи такова възражение и плати задълженията си, то кредиторът не дължи връщане на даденото, защото то не е дадено без основание. Т.е. правото на позоваване на изтекла давност принадлежи изцяло на длъжника и кредиторът не може да му го отнеме. Всъщност точно това се опитват да направят - дават едногодишен срок за да ползваме това право, след изтичането на който ни го отнемат. Това е нечувано безобразие и пълно безумие
Моля колегите от форума, ако са наясно да ми обяснят как така се получава, че законодателството в тоталитарна България до 1989 г. се оказа в пъти по-демократично и защитаващо човешките и граждански права от сегашното демократично?
27 Ноември 2012 09:39
Параграфе, аз ли да ти обяснявам, че всяка давност започва да тече от началото на годината, следваща годината през което задължението е станало изискуемо ? Тогава за какви рождени дни ми говориш ? Например: За възникнали задължения на 15.3., на 20.5., на 31.8. през 2010 г. ще възникне право за погасяване по давност на 01.01.2016 г., или абсолютна давност на 01.01.2021 г. За доживелите дотогава.
27 Ноември 2012 09:45
По-голяма тъпотия не съм срещал. Ще се харчат едни пари за писма,за проверки в архивите на фирмите и т.н.В същност процеса вече е започнал. Вчера фирмаджия с дребен бизнес ми се оплака за писма от НАП за негови задължения отпреди 5 години,които в същност той установява че са платени, добросъвестно,но при превода банката сбъркала параграфа /не сметката/на бюджета по който са платени и в системата на НАП задълженията "увиснали" като неплатени. Разправия ровене на документи поради заплашителност на писмата и естествен страх от блокиране на бизнеса. В крайна сметка всичко се изяснило. Всичко с изтекла давност следва да се заличи автоматично като вземане на бюджета. Това дисциплинира администрацията два пъти годишно да ИНВЕНТАРИЗИРА всички вземания и да предприема съответни действия СВОЕВРЕМЕННО. Решението сега е лудост, с икономически последици. Не може държавата да поддържа изтекли по давност вземания и с текущи приходи по други параграфи да погасява тези погасени по давност вземания.Хаосът ще е невъобразим. Хората мислят че са изрядни, а в същност се оказва че не са, защото някой от НАП, с текущи постъпления е погасил задължения "увиснали" от преди пет и повече години. Не казвам платени или не. Просто "увиснали". Калинките вън.
27 Ноември 2012 10:10
Може ли таквиа тъпанари чиновници да ражда България. По цял свят целта е да ёсе сведе бюрокрацията и да се улесни гражданина без да му се отнема време у нас идиотите мислят само как да създават главоболия. Е за какво е законът след като не може да действа автоматично, а е необходимо ти да му помагаш. Това не е закон а полузакон - а полузакон пък вече си е чиста измишльотина. И гражданинът търпи тези издевателства като овца - е защо? Защото им плаща заплатите на полуидиотите, за да се оправдават с десет страници неясни тъпотии.
27 Ноември 2012 10:19
Няма страшно за загубените милиони. Още догодина ГЕРБ ще въведе нов данък лихва - цялата лихва по спестовните влогове да отива в държавния бюсжет.
27 Ноември 2012 10:24
И още нещо. Означава ли решението ,че всички данъкоплатци, в периода до края на 2013г. трябва да изпратят по едно бланкетно възражение за изтекла давност по евентуално съществуващи в регистрите вземания на НАП срещу тях.
27 Ноември 2012 10:49
Здравейте циркаджии!!!
27 Ноември 2012 12:10
Страшна каша ще стане с това, та те подменят фундаметални правови положения. С едната ръка подават морковче (ама от най-малките), а с другата ръка ни бият с голямата тояга. За пореден път: -1 глас на изборите за тези.
27 Ноември 2012 14:49
Моля колегите от форума, ако са наясно да ми обяснят как така се получава, че законодателството в тоталитарна България до 1989 г. се оказа в пъти по-демократично и защитаващо човешките и граждански права от сегашното демократично?



Нямам думи. Ако това стане, то естествено ще се спре на ниво Страсбург и Люксембург. България ще плати огромни обезщетения за засегнатите права на хиляди граждани. Адвокатите ще имат мноооого работа. Ама наистина много.

Ако все пак се въведе нещо подобно, трябва много сериозно да помислим за кого да се гласува на следващите избори. Ето това вече и за мен е прекалено. Всяко нещо си има граници!

Все пак се надявам това да е "грешка в превода".
27 Ноември 2012 16:40
АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА НА ПП ГЕРБ

10 май 2009 г.
.........................................................
6. Подобряване на бизнес средата

Подобряването на бизнес средата има не само антикризисен, но и дългосрочен устойчив ефект върху привлекателността на България за инвеститорите.

Конкретните мерки са насочени към: стриктен преглед на съществуващите режими от гледна точка на тяхната законосъобразност и целесъобразност и в следствие на този анализ - намаляване броя на режимите с цел улесняване на бизнеса и ограничаване на възможностите за корупция. .......


Не ме гледай какво правя, а ме гледай какво ти говоря.
27 Ноември 2012 16:43
Тревожи ме текстът: "...само след покана от НАП". Ами ако не ми изпратят покана значи ли, че аз не мога писмено да възразя срещу задълженията си по давност? Май тук е заровено кучето!!! Аз за всеки случай ще пусна писмо с обратна разписка до НАП, че искам да ми бъдат заличени всички давностни задължения в законоустановения срок. Ако има някой адвокатин нека ни светне как ще ни прецакат, а?
27 Ноември 2012 17:06
Гпрките счетоводители!!! Разнасят една сума по сметка за платени осигуровки, а то след няколко месеца се установява, че платени осигуровки няма, а преведените пари са отишли за ДОД или ДДС. А какво се случва с парите удържани от заплатите на работниците за осигуровки, ако НАП реши, че те трябва да погасят някое задължение на чорбаджията за неплатено мито или каквото там друго???
27 Ноември 2012 18:52
Голяма простотия.
27 Ноември 2012 19:07
цитирайте държвния весник
за да коментираме тогава
27 Ноември 2012 19:11
А дали това се отнася до неплатените местни данъци и такси? Имам един висящ от години данък за открадната кола, която по-късно успях да бракувам , но данъка остана неплатен. Извинете за просташки въпрос...Светнете ме, моля!
27 Ноември 2012 19:14
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Кой кого сега остави в блатото, Андрешко?
28 Ноември 2012 02:04
БИРНИКЪ,
/:/ "Параграфе, аз ли да ти обяснявам, че всяка давност започва да тече от началото на годината, следваща годината през което задължението е станало изискуемо ? Тогава за какви рождени дни ми говориш ? Например: За възникнали задължения на 15.3., на 20.5., на 31.8. през 2010 г. ще възникне право за погасяване по давност на 01.01.2016 г., или абсолютна давност на 01.01.2021 г. За доживелите дотогава."
............................................................................
Вече така ли го тълкуват някои?! И за месечните(а НЕ годишни) задължения ли(като, например, вноски за пенсия и здраве, наеми, сметки за ток, парно и т.н.)?!
Защото ЗЗД казва следното:
...
Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок
...
Чл. 114. Давността почва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.
Ако е уговорено, че вземането става изискуемо след покана, давността започва да тече от деня, в който задължението е възникнало.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД