:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 562
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Службите пробват неограничен достъп до банковата тайна

Експерти предупреждават, че с термина "странни сделки" банките ще бъдат принудени да станат разузнавателни централи
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Красен Станчев
Банките ще станат разузнавателни централи, а пък службите се пробват да си извоюват неограничен достъп до всички банкови тайни без разрешение от съда. Това може да се случи, ако в парламента минат и на второ четене поправки в закона за мерките срещу изпирането на пари. За това предупредиха вчера пред БНР експертите Красен Станчев от Института за пазарна икономика и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Промените бяха вкарани от правителството и набързо минаха на първо четене в парламента. По тях нямаше никакъв дебат, а сега се оказва, че няма и важни становища от заинтересувани от тях лица, които ще трябва да ги прилагат. Измененията например предвиждат банките да проследяват и сигнализират за операции, "които са странни, тоест нямат явна икономическа цел". Никъде обаче няма никакво определение за това какво се има предвид под странни сделки.

Станчев обяви вчера, че промените може бързо да минат на второ четене след приемането на бюджета при занижено обществено внимание, както през лятото те са били приети от Министерския съвет без дискусия. Според Безлов с промените и с вменяването на новите задължения на банките всъщност органите, които се занимават с прането на пари, се опитват да прехвърлят върху банките една своя дейност".

Само преди дни критики към законопроекта бяха отправени и от Асоциацията на банките в България. Те информираха, че нито те, нито БНБ са били търсени за мнение. От асоциацията се учудват от вменяването на задължението за "особено наблюдение на всички сложни и необичайно големи сделки и операции" и за събирането на "информация относно съществените елементи и размери на операции или сделки". Оттам се питат какво значи да се следи за операции, които "нямат явна икономическа и законна цел". Нещата в сегашния закон са ясни - доказва се произходът на парите, идентифицира се клиентът, проверява се неговата идентификация и др. Например при преводи на парите в страната банките нямат право да искат документи за основанието. Това означава, че те няма и как да знаят каква е целта - икономическа или не - на трансакцията или сделката, предупреждават от асоциацията.

Отделно от това службите и основно финансовото разузнаване, което сега е в структурата на ДАНС, очевидно пробват да си прокарат още по-пълен достъп до банкови сметки и тайни. Последното би се случило примерно при всяка проверка дали банките спазват новите изисквания. Така с оправданието за контрол по изпълнение на закона те ще могат да проследяват сметки, обеми, трансакции.

Тихомир Безлов

 Тихомир Безлов


25
3669
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
27 Ноември 2012 21:58
Как е в другите европейски страни?
27 Ноември 2012 22:07
***
27 Ноември 2012 22:10
Скептичен съм дали методиката на превенция, контрол и оценка на риска от пране на пари и е мястото в ... закона. По-скоро трябва да се посочи кой дава методическите указания. А че контрол върху банките трябва да има, трябва. За такива неща и лицензът може да ти отхвърчи като едното нищо. И правилно.

Според мен методиката наистина трябва да има логика като тази на ... антивирусния софтуер. А тя е като описаната - следи за "странности". "Странностите" са ... флагове. От тях не се правят изводи, те са повод за насочване на ресурси за обстоятелствена и задълбочена проверка.
28 Ноември 2012 09:10
Обществото ни има непоносимост към всяка форма на доносничество и клеветничество.Включително и банковото. Не си мисля , че банковите чиновници са най-почтените хора . Не си въобразявам , че сделките , преводите , депозитите и всички други банкови дейности са кристално чисти.
Не съм против крадците,укриващите доходи и перачите да бъдатсъдени и , ако са виновни ,да бъдат осъждани.
За мен пътят е от дейността на хората и фирмите , през данъчните и всички други контролни служби към банките , а не от банките към службите.
28 Ноември 2012 09:17
Смешното.. ако не беше трагично е това, че и сега този който иска намира информация от банките. Само дето тази информация не може да се използва легално. И като резултат банките имат хитови продукти - внасяш си едни пари на влог и след това ги теглиш като чист "кредит".

Май само в България от европейските държави, разузнавателната служба няма достъп до банковата информация? А точно от тук се разкриват 90% от престъпленията - "Следвай парите" - това са го казали умни хора.
28 Ноември 2012 09:20
@Firmin
Според мен методиката наистина трябва да има логика като тази на ... антивирусния софтуер. А тя е като описаната - следи за "странности". "Странностите" са ... флагове. От тях не се правят изводи, те са повод за насочване на ресурси за обстоятелствена и задълбочена проверка.

Е, като се сетя колко начини за заобикаляне на антивирусния софтуер има, оставам дълбоко скептичен и към тази идея. Тя е същата като идеята за борене на детската порнография със следене на трафичните данни. Единственият за мен ефективен начин е с работа под прикритие. Всичко останало е замазване на очите за постигане на пълен контрол не върху престъпността, а върху обществото (imho).
28 Ноември 2012 10:21
Да им го дадат. Тоя неограничен достъп. Аз нямам какво да крия.
Писна ми десетилетия тлъсти дегенерати да се крият зад моите права и свободи.
28 Ноември 2012 10:27
Увеличаването на Държавна намеса води до тоталитарна Държава - за това ГЕРБ ще си плати на изборите ...
28 Ноември 2012 10:31
о бе да, а намаляването на държавната намеса води до тлъсти корпорации и банкери-сатанисти, които алчно и късогледо изгризват последните залци на човечеството и унищожават планетата.
28 Ноември 2012 10:45
които алчно и късогледо изгризват последните залци на човечеството и унищожават планетата


Ах льоши чичковци такива ....
28 Ноември 2012 10:50
Ах, инфантилни човечета такива
28 Ноември 2012 11:02
@kaily
28 Ноември 2012 10:21
Да им го дадат. Тоя неограничен достъп. Аз нямам какво да крия.
Писна ми десетилетия тлъсти дегенерати да се крият зад моите права и свободи.

Така си мислиш само

Как беше приказката -- който жертва свобода за сигурност, накрая губи и двете. Нека не я забравяме, pls.
28 Ноември 2012 11:09
ddantgwyn 28 Ноември 2012 11:02 - Всъщност цитатът е - "They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither safety nor liberty."

Открийте разликите
28 Ноември 2012 12:55
Мдам, дребни разлики в думите, огромни разлики в смисъла...тъкмо щях да му пиша на приятеля с трудното име, че може би трябва да си преразгледа прилепналия постулат, я верен, я неверен и както пише джимо - некой му го е набил в главата за верен и той никога не го е подлагал на съмнения...бахмааму, за да не си загубя аз правата, дадох свободи и права на всички престъпници, разбойници и идиоти комшии и те сега ме ограбиха, набиха, натаковаха и сека нощ дънят чалга над главата ми, та аз в момента нямам ни права да ги убия, ни права да ги спра, ни спокойствие, ни здраве.
брейдебеш
28 Ноември 2012 13:37
И като как точно корумпетата от данс и мвр ще борят престъпниците бе - вие четете ли какви глупости пишете...
28 Ноември 2012 13:41
А, забравих, че народЪ мрази богатите
28 Ноември 2012 14:06
@mick & kaily

Вие двамата имате ли по същество да кажете нещо или сте станали с лице към чаршафа, та сте се захванали дали съм цитирал точно?!

Вие какво?! Настоявате да дадем право на „правоохранителните“ органи да се ровят и по банковите ни сметки, колкото и да са ни тънки?! Май в събота даваха по някоя от телевизиите „V for Vendetta“ -- гледайте го пак. И накрая ще завърша с още един народна мъдрост (пък вие търсете дали съм я цитирал правилно): „пътят към ада е постлан с добри намерения“.

И наздраве.
28 Ноември 2012 15:33
Вие какво?! Настоявате да дадем право на „правоохранителните“ органи да се ровят и по банковите ни сметки, колкото и да са ни тънки?!


Тънката банкова сметка е като ... тънката пералня. Може и да е шик да переш в тънка пералня (тънки нотбуци, тънки айпадове, тънки айфони, тънки телевизори и пр.), ама не е ... ефективно. Така че, проверка основана на оценка на риска ще пропусне тънката ти сметка. И да е висока вероятността да переш чрез нея, въздействието е малко Мисля тоз риск да го ... толерирам
28 Ноември 2012 15:38
Щом и момченцето за поръчково плюене на бизнеса - тибетския мъдрец Т. Феслов от "онази" финансирана зад граница органозация - Център за изследване на демокрацията, е активиран - значи се готви секира на конкурентен БГ бизнес, а не иде реч за дребните спестявания.
28 Ноември 2012 16:45
Вие какво?! Настоявате да дадем право на „правоохранителните“ органи да се ровят и по банковите ни сметки

Настояваме да дадем право да се ровят по банковите сметки от един размер нагоре, та ако ще требе да ровят и моята.
КАЗАХ!
Писна ми от всеобща слободия, щото то така станА, че слободата остана за другите а за мен остана задължението да им пазим техната свобода.
28 Ноември 2012 16:45
Вие двамата имате ли по същество да кажете нещо

Ти прочете ли текста на английски и намери ли разлика с българския превод?

„пътят към ада е постлан с добри намерения“.

Това важи със същата сила и в обратна сила - пътят към ада е постлан с добрите ти намерения за свобода и права.
28 Ноември 2012 18:22
@Firmin
Тънката банкова сметка е като ... тънката пералня. Може и да е шик да переш в тънка пералня (тънки нотбуци, тънки айпадове, тънки айфони, тънки телевизори и пр.), ама не е ... ефективно. Така че, проверка основана на оценка на риска ще пропусне тънката ти сметка. И да е висока вероятността да переш чрез нея, въздействието е малко Мисля тоз риск да го ... толерирам

Мислите, че някой ще прави оценка на риска преди подобни проверки?! Аз не съм убеден в това.
28 Ноември 2012 18:25
@kaily

А защо решихте, че е превод? А не интерпретация примерно? А?
28 Ноември 2012 18:54
Ми тогава си разменил кон за кокошка
28 Ноември 2012 19:14
Абе защо аз не се тревожа,че могат да ми ровят в сметката?Просто мога да докажа всеки лев в нея.И банките,вместо да стискат очите,трябва да ги отварят не на четири,а на шестнайсет,когато имат съмнения. Това се иска от тях, ама страх лозе пази.Сега всички ще пищят за нарушени права ,но никой не предлага друг начин да се спре тази безкрайна кражба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД