:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Труд

Защо у нас биоземеделието не сполучи

Очакванията, че биопроизводството ще намери своето достойно място сред останалите производства, за съжаление не се оправдаха
Интернет
България изнася биозеленчуци към почти всички страни в Европа, а най-голям пазар за продукцията ни има в Германия. У нас интересът към биопродуктите все още е слаб.
Биоземеделието доби голяма популярност и по света. В България обаче сме на път да се простим с този отрасъл, за който имаме идеални условия за развитие.

Още преди години, когато се заговори за биоземеделие, много фермери решиха да се захванат с това. Оказа се обаче, че освен трудностите да отгледаш нещо без химикали има и куп административни проблеми, свързани с поддържането на стопанството.

България може да загуби около 235 млн. евро за агроекология по Програмата за развитие на селските райони. Причината е, че за близо шест години от 279 млн. евро бюджет са усвоени едва 22 млн. Голяма част от парите вероятно ще бъде изгубена, тъй като шансовете за усвояването им до края на 2013 г. са минимални. Дори зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова призна, че има опасност да загубим средствата. Като причината според нея е, че в България няма достатъчно фермери, които да кандидатстват по агроекологичните мерки.

Въпреки милионите за биоземеделие, които е отредила ЕК за България, едва 0.5% от обработваемата земя у нас реално се използва за отглеждането на екологично чисти култури. През 2011 г. у нас са били регистрирани само 161 биосвине, около 7000 биоовце и нито една биокрава, докато в Полша например те са почти 20 000, показва анализ на Българската стопанска камара. Към края на миналата година у нас има 976 биоговеда.

Зле се представят и преработвателите, които през 2010 г. са били по-малко от 30. Миналата година страната ни е произвела само 144 тона биосирене за разлика от Полша, която се е отчела с 1200 тона. У нас интерес към биоземеделието традиционно липсва, а производителите изнасят основни житни растения и маслодайни семена. Търсенето на биохрани в ЕС обаче се увеличава. Най-голямо то е в Дания и Австрия, където около 10% от потребителите консумират предимно такива продукти. След тях се нареждат Германия, Франция, Италия и Испания.

Според европейските правила парите за биоземеделие не могат да се пренасочват към други мерки, защото 25% от бюджета на програмата задължително трябва да се усвои за агроекология. Затова се смята за невъзможно България да успее да договори и разплати останалите средства през последната година на този програмен период - 2013 г.



МНОГО ПРАВИЛА



Тежката нормативна уредба е основната пречка за усвояване на средствата за биоземеделие. Заради този проблем през 2008 година 70% от подадените заявления за биопроекти са били върнати от администрацията. За фермерите са тормоз и непрекъснатите проверки, на които са подложени от сертифициращите фирми, че произведената от тях продукция е био. От асоциацията на фермерите за биопроизводство дори се пошегуваха, че проверяващите са повече от производителите. През първите две години на подпомагане всички бенефициенти трябва да преминат през агроекологично обучение или да докажат наличие на опит в дейностите, които прилагат. Задължително изискване е селскостопанската дейност да се извършва върху една и съща земя през петте години на подпомагане. В противен случай помощите ще трябва да се връщат.



ОЩЕ ТРУДНОСТИ



Себестойността на биопродуктите е по-висока от 30 до 100% в зависимост от спецификата на съответния продукт. В земеделието основната разлика е, от една страна, в по-скъпите средства и методи на производство, както и поради значително по-ниските добиви вследствие на неизползването на препарати за растителна защита и химични торове. Добивите са по-ниски, защото не се ползват химически торове, няма препарати за растителна защита, няма и антибиотици. За хормони и дума не може да става.

Необходим е много ръчен труд, има специални изисквания за преработка, пакетиране и търговия, растителната защита е много специфична. Има значителни разходи и по сертифицирането. Българските производители често се оплакват, че правят сериозни разходи за сертификация и за спазване на изискванията, примиряват се с по-ниските добиви и в резултат на всички усилия продукцията им се изкупува на същата цена, както и произведената по конвенционални методи.



МАЛКОТО, КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ, Е ЗА ИЗНОС



Най-успешните направления, в които произвеждат родните биопроизводители, са етеричномаслени и зърнени култури. Те обаче изцяло са предназначени за износ. Като цяло 85-90% от българските биопродукти отиват навън. Основен проблем на местните производители е пласирането на продукцията. Броят на магазините расте, но българските биохрани трудно намират място на щанда. Според маркетингови проучвания до 60% от българските потребители биха консумирали почти редовно биохрани, ако тяхната цена не надвишава 20-30% от техния конвенционален еквивалент.



ПОЗИЦИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО



Преди няколко месеца, когато усилено се заговори, че ще загубим много от парите за биоземеделие, министър Найденов обясни, че няма гадателски способности, за да каже колко от субсидиите ще изпуснем. Той също не скри, че парите по агроекология не могат да се усвоят: "Не можем да ги усвоим не защото администрацията не обработва проектите, а защото няма проекти. Това е малко като вица с този, дето искал шестица, но не е пуснал тотото. Ние искаме да ги усвоим, но няма проекти, как да ги усвоим?", попита риторично Найденов.



ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА

Българската стопанска камара предложи да се разработи и приеме стратегия за производство и експорт на биопродукти, обвързана с финансова рамка на Европейския съюз за следващия планов период 2014-2020 г. Брюксел иска 30% от всички средства по Програмата за селските райони да отиват за биоземеделие и биоживотновъдство. Българската позиция е да не се залага определен процент, а той да бъде от 0 до 30%. Причината е, че България и сега има проблем с усвояването на тези пари за този програмен период 2007 - 2013 г. В момента по правилата на ЕС те са 25% от целия бюджет на програмата.

Всъщност биоземеделието може да създаде устойчив поминък за селското население в планинските райони, които не са подходящи за крупно аграрно производство. Това може да доведе до връщане на хората в селата, особено на млади фермери, желаещи да се ангажират с биоземеделие, смятат от БСК. Освен това то се развива успешно на малки участъци земя, които преобладават у нас.
Интернет
Според управляващите българските производители трудно преминават към биоземеделие и затова страната ни има проблеми с усвояването на европарите.
И-НЕТ СНИМКИ
Най-добър показател имаме при биоовцете – около 7000, въпреки че това са само 0.005% от всички овце у нас.
26
4523
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
29 Ноември 2012 19:50
у нас био земеделието много сполучи сега имаме най много" био " генетично модифицирани храни..
няма изделие в което да няма " соев протеин" мод. нишесте"...
29 Ноември 2012 19:57
Съгласно текста под последната снимка у нас трябва да има 1400000 овце...един милион и четиристотин хиляди...
Дано е тъй...ама надали...
29 Ноември 2012 20:46
у нас трябва да има 1400000 овце...един милион и четиристотин хиляди...

има има.. овцете са най плодовити по избори има къде 5 милиона и още няколко стотици хиляди пуйки...
29 Ноември 2012 20:52
EGATI, май нещо бъркаш - погледни последното преброяване през 2010-та.
29 Ноември 2012 21:28
Пич, аз питах за млекодайните овце...наистина нищо не знам за бройката.
Онези, другите - Бог с ними...
29 Ноември 2012 21:39
Съгласно текста под последната снимка у нас трябва да има 1400000 овце...един милион и четиристотин хиляди...
Дано е тъй...ама надали...

Бяха толкова до преди две години. Към днешна дата сигурно са понамаляли, но надали са паднали под 1,2 млн.
29 Ноември 2012 22:05
Намерих едно нещо :

"...България е била на първо място в Европа по брой овце на глава от населението, а в момента е на едно от последните места, алармира проф. Неделчев.

По данни на Министерство на земеделието у нас се отглеждат 1,4 млн. овце.

В годините на социализма те са били 20 пъти повече,

според проф. Андрея Колев, председател на Развъдната асоциация на аборигенни породи овце от Западна България.

Загива средният стопанин, който има по 30-40 овце, алармира и проф. Неделчев. По думите му само тук-там се създават стопанства, които имат от 300-400 до няколко хиляди глави добитък..."
30 Ноември 2012 01:07
Като всеки бизнес зависещ от субсидии, "био" земеделието* няма как да се развива без ефективна администрация, която улеснява производителите да вземат парите, а не се занимава предимно с проблема как да прибере комисионна.
Друг е въпросът дали поддържането на производства чрез субсидии има смисъл.
_____
*Тъп термин, но само той да беше. "Органик" и "ГМО" също са доста неудачно подбрани.
30 Ноември 2012 01:15
Тъп термин, но само той да беше. "Органик" и "ГМО" също са доста неудачно подбрани.

Може би природно.
Тази жена само се е докоснала до истинските проблеми. Несъмнено е права за десетките административни трудности и тромави процедури.
Но, за начало , много е трудно да правиш "биоземеделие", когато съседите ти блъскат пестицити и азотни торове като луди.
В България няма дори идеята за комасиране на терени, в които да се отлежда такава, обособяване на зони, които да са защитени от химия.
30 Ноември 2012 02:11
демокрацията, ЕС, ЕК, усвояване на средствата от ЕС.
30 Ноември 2012 08:40
В България няма дори идеята за комасиране на терени,

Не е вярно Бонго, в България всички земи бяха комасирани, докато не дойдоха сините шамани със заклинанието "Връщане на земята в реални граници". Нито земята се върна в реални граници, нито комасацията остана след ликвидационните комисии!
При условие, че цялото земеделие у нас не сполучи, няма какво да се чудим, че биоземеделието е на същия хал!
30 Ноември 2012 09:47
Хе-хех.
Всички прасета, отглеждани в горите са си чисти биосвине.
Въпреки забраните от ЕС хората продължават да ги отглеждат така.
Това, че не са ги регистрирали/а има ли и смисъл/ си е друг въпрос...
30 Ноември 2012 10:54
Био-земеделие е обратното на модерно земеделие!
Модерно земеделие е разумно прилагане на науката - изкуствени торове, нови сортове и породи, напояване и пр. В резултат се получава повече, по-евтина и понякога по-качествена продукция. Нормално е модерното земеделие да е по-конкурентно от примитивното "био". Обаче!: Намесва се един непазарен фактор. Съществува едно суеверие, активно прпагандирано от ЕС, че зарзавата наторяван с оборски тор (а още по-добре без тор) е по-добър от зарзавата разумно наторяван с изкуствен тор, че е по-полезно колорадския бръмбар да се лови с ръце вместо да се треби с инсектициди...
За всяка стока си има купувачи. Бедните (и разумните) купуват изгодното. Богатите (и капризните) купуват "био". Ясно защо в България няма пазар за "био"-продукти. Остава разумно да се използват пазарните ниши: да се поощрява модерното земеделие за вътрешния пазар (вместо да се преодстъпва на комшиите) и в износа да се използва суеверието на богатите чужденци.
30 Ноември 2012 11:32
няма мераклии за селяни,а както се знае биоземеделие се прави малко по-далечко от градски условия.
като прибавим и малко мързел картината се допълва.
30 Ноември 2012 11:49
Моите срещи с биоземеделието.
Като консуматор, естествено, остава и като производител да беше....
Минавала съм покрай едни претенциозни магазини по Патриарха, с някакви екзотични названия и стряскащи цени.
Миналата седмица обаче, не забелязах надписа Биохрани над едно такова магазинче, почти в подножието на Витоша, в съседство с любимата ми сладкарница Росита.
Съблазниха ме красиво подредените туршии на масичка пред магазина. Визуално изпълнението бе чудесно. Понеже не купувам иначе туршии, не се впечатлих от цената - между 7 и 8 лева и реших за целите на едно семейно тържество да купя 4 (четири) броя камби, пълнени с карфиол и много малко морковки. Малко се стреснах от цената, щото излязоха 900 грама, та ми се получи по 2 лева на камба. Нейсе. Като ги поднесохме в къщи, бях страшно изненадана, че не бяха никак солени (каквото се очаква от готова туршия) и много ароматни. Та си струваше. Оня ден, пак след посещение на Росита, се загледах в магазинчето и видях надписа Биохрани. Ахааа, викам си, какво било разковничето. Вътре, впрочем, някакви кинхоа, минхоа и други щуротии, хималайски соли, не ме заинтересуваха. Нещата с български произход бяха може би една пета, за съжаление. Възкликнах радостно, като видях търсения от мен вече безуспешно повече от година - шарлан, демек нерафинирано слънчогледово олио. Шест лева литъра, кво толкоз пък му плащаш. А ароматът му - неземен. Зарязах всички девствени зехтини и само него потребявам. Във второто си посещение видях с интерес български оцет, вишнев!!!!, взех си и от него. Там видях и петмеза, но него - друг път. С много усилие на волята мисля да се отбивам за по някоя дреболия. Вътре беше пълно и с красиво подредени и добре изглеждащи плодове и зеленчуци, но не си представям, че всичките са био, може би са внимателно доставяни от надежден производител, чак пък биобанани и райски ябълки, не виждам. Впрочем, райската ябълка, която можеш да купиш за лев и нещо на пазара, там фигурира като испанска и е към 5 лева килото. Та така, с малко внимание и въздържаност, може да се снабдяваш с интересни неща в разумни количества. Като видях петмеза, възкликнах, ами то по-хубаво от кленовия сироп, какво пък. Младият продавач ми рече - аааа, кленовият сироп е по-скъп, обикновеният е 15 лева, а екосиропът е 18.
Нещо, което много ме интригува, досега не му обръщах внимание, но като разбрах, че е еко, се замислих. Продава се и някакво вино, не наливно, а опаковано, но явно в домашни опаковки. Като имам предвид качеството на камбите, непременно ще опитам следващия път с някое килце - гледах млади, добре облечени баровци, си взимаха от него.
Имам и един друг източник на биохрани, много интересен. Племенницата ми, малко увлечена по тази тема, се е включила в някакъв хранителен колектив, хора, които се обединяват да си доставят храни с гарантиран произход. Нямат магазин, но в Лозенец в някакво помещение си ги разпределят веднага след получаване на поръчаните от производителя неща. Повече време се отделя на поръчката, която е интернетна. Оттам съм пробвала екологична леща, една дребничка, но много вкусна. Също имаше и едни хубави екотикви, таквиз, мънинки, по -малки от кило, червени на цвят, и те много вкусни. Дори сайт са си открили, ей го на - http://www.hrankoop.com/. Предлагаха ми едно телешко месо, много чисто, от гарантирано младо теле, в Странджа отглеждано и в Странджа заклано, но мен ми стана много мъчно за теленцето, представих си го по странджанските поляни и не го пожелах.
За средния гражданин - биохрани, умерено, с маркетингов подбор, иначе не става.
30 Ноември 2012 15:29
Предлагаха ми едно телешко месо, много чисто, от гарантирано младо теле, в Странджа отглеждано и в Странджа заклано, но мен ми стана много мъчно за теленцето, представих си го по странджанските поляни и не го пожелах.

Немой да тъжиш госпожа, те у тронките у Странджанско са хора богобоязливи и тертиплии - сигурно са извикали поп да му чете на хайванчето. Поне на свинките им викат (да не се вампирясат), па и ги колят в "сладкия кокал". Затова докато секийци ядат касапското мезе, тронките още обикалят около свинкята и се кръстят.
30 Ноември 2012 16:03
Биоземеделието, биохраните, еко, меко, чиста природа и прочие салтанати си е въпрос на култура. На нас просто още ни е рано за това, ние сме страната на найлоновите торбички, в Гърция например на всяка паланка, балкон или дувар се вее гръцкият флаг, тук на всяка трънка се вее найлонова торбичка.

Ние сме страната в която реките се ползват за бунища а незаконните сметища са по две на глава от населението, оня ден карам след едно такси в задръстването и гледах пича как си изпи кафето, изяде си фафлата и си изпуши цигарата, как го видях ли- ами всичките му опаковки плюс фаса накрая излетяха през прозореца.

Биоземеделие има в страни в които на хората им пука какво ядът, ние смятаме че министъра на земеделието е нещастник щот се занимава с некви стандарти и некви глупости- кво им е на кренвиршите дето не са Стара планина ? Имало л...на и мас вътре, е голема работа, доказано е че ако го прокараш с две големи домашни ракии никъф рак няма да те хване нищо че по етикета средношколник може да учи органична и неорганична химия едновременно.

Та така- въпрос на култура и себеуважение, когато започнеш да се замисляш с каква гняс тъпчеш децата си ще стигнеш и до идеята за чистата храна, чистата природа и прочие абстракции, за момента няма опасност това да се случи у нас.



30 Ноември 2012 17:00
Raven,
Много подценяваш Българите.
Голяма част от тях нямат нищо общо с това, което си писал.
Колкото до качеството на храните, тези у нас са в пъти по-добри от предлаганите навън.
Особено от фирми, държащи на репутацията си.

Това, че една храна е с етикет 'био' не означава, че е по-добра от всички други.
30 Ноември 2012 17:18
Така е , но голяма част имат много общо и точно това е проблема.

Аз ям доста био храни защото имам откъде да ги взема и мога да направя разликата, малко обаче са хората на които им пука какво ядът.

За това и етикетите на кренвиршите скоро ще ги правят на диплянки за да поберът списъка с химикали които съдържат.

Когато съотношението между тези които си хвърлят плика с боклука от балкона в градинката ни зад блока и тези които си събирме разделно отпадъците мине преимуществено към вторите тогава ще ме споходи и оптимизма, за сега съм по скоро нихилистично настроен.
30 Ноември 2012 17:27
Ако ви предлагат "био"череши с мезе (защото не са пръскани) и пръскани череши какво ще си купите? Въпрос на култура.
30 Ноември 2012 17:42
Много е яко , когато те обучава екокалинка - чиновница , която не знае колко горни зъба има овцата , или как се държи лопатата
30 Ноември 2012 17:47
Ако ви предлагат "био"череши с мезе (защото не са пръскани) и пръскани череши какво ще си купите? Въпрос на култура.


Изобщо си нямаш понятие, нали?
Има биопрепарати за предпазване от червеи, а също ина и т.нар. феромонни клопки (капани).
30 Ноември 2012 18:24
голям биодиалог се е оформил тук
всъщност статията донякъде е обективна. естествено, че не може да покрие всички детайли, но като цяло е добра. поздрави!
30 Ноември 2012 18:42
Окъде се пръкна този термин "био". Подходящото название е чисти -чисти храни, чисто земеделие, чисто животновъдство, чисто селско стопанство.
30 Ноември 2012 21:28
Дано само не стигнем до "чистите българи", че не знам къде да ида тогава...
01 Декември 2012 01:50
Как къде?!? При товаришт Маузеро
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД