:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Няма да се оценяват качествата на кандидатите за главен прокурор

Венета Марковска трябваше да бъде разследвана от ВСС, смята бившият съдия Калин Калпакчиев
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Калин Калпакчиев
Калин Калпакчиев е роден през 1971 г. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1993 г. Започва кариерата си в съдебната система през 1995 г. като младши съдия в Окръжния съд в Добрич. От 2000 до 2005 г. е съдия е Софийския районен съд. Следващите 7 години е съдия в Софийския апелативен съд. През 2012 г. е избран за член на ВСС от съдийската квота.





- Г-н Калпакчиев, ще се съобразите ли с начина на гласуване за главен прокурор, който ви бе препоръчан от премиера Бойко Борисов - слагате имената в един буркан, бъркате и когото изтеглите, за него е първият вот?

- Въпросът със съдържанието на правилата бе поставян нееднократно по времето, когато се обсъждаха и приемаха, и от мен, и от други мои колеги, които имаха предложения. И според мен концентрирането върху това как да се провежда гласуването - дали по азбучен ред, или по реда на внасяне на предложенията, е най-малко важно. По-съществено е дали процедурата ще гарантира провеждането на прозрачен избор, на оценка на качествата. Тези правила са по-важни, а те липсват в приетите и аз нееднократно казах, че ВСС трябва да извърши оценка на състоянието на органа на съдебната власт, чийто ръководител се избира, в случая - оценка на състоянието на прокуратурата.

- Но ако това е първият такъв анализ, с какво се сравнява, на каква база стъпва ВСС при оценката си?

- Този анализ трябва да бъде на базата на докладите, които прокуратурата е внасяла ежегодно в Народното събрание, на статистическите данни, дори, ако щете, на собствени проверки, т.е. да се даде моментна, детайлна снимка. Това впрочем не е оригинална идея, а стандарт по отношение на качеството на процедурата за назначаване на всеки един административен ръководител. За да е ясно какви качества са нужни на ръководителя. Иначе изборът би бил произволен и действие на тъмно. Защото в този случай ще избираме ръководител не според нуждите на органа, а според други критерии, не е ясно какви.

- Но не можа ли всичко това да се изчисти, когато приемахте правилата, а не да се налага сега да си го говорим и да се променят по искане на единия от кандидатите - Сотир Цацаров, - който иска едва ли не да му изчистите името?

- Отнасям се с голяма резервираност към това правилата да бъдат променяни по искане на един от кандидатите или по искане на министър-председателя. ВСС олицетворява и представлява съдебната власт и трябва да има достатъчно и разум, и капацитет, за да приеме такива правила, които да гарантират във висша степен прозрачността на процедурата, и мисля, че не е необходимо някой да иска от него това. Това, което зависи от мен и от всеки един член, е да прави предложения по същество на процедурата. Аз и още четирима колеги предложихме и устно защитавахме това, което казах, но то не беше прието. Така или иначе това е колективен орган, всеки изказва становище, то или е прието от мнозинството, или не.

- Премиерът, освен че ви каза какви да са правилата, ви посочи и най-подходящия кандидат. Как гледате на това?

- Това изказване бе направено в момент, когато само единият от кандидатите бе известен. Нито премиерът, нито който и да е друг висш представител на изпълнителната власт е редно да коментира и да дава оценки за конкретни съдии, прокурори, за работата им, категоричен съм, че е еднакво опасно да се дават както положителни, така и отрицателни оценки.

- Появата на третия кандидат - Борислав Сарафов, бе неочаквана. Струва ли ви се това като опит да бъде провален първият избор?

- Подобен род конспирации и тактически ходове лично на мен са ми чужди и не мога да ги коментирам.

- Има ли лобита във ВСС?

- За лобита не мога да говоря, но при гласуванията всички виждат, че има мнозинство и малцинство по много от въпросите. И преди съм казвал, че при вземането на позиция всеки член на ВСС е длъжен публично да оповестява аргументите си. Защото, когато аргументите са ясни, тогава се вижда кой, защо и за какво гласува. Иначе съмнението за лобитата винаги ще стои с основание.

- Цели два дни обсъждахте една декларация на ВСС, предизвикана от нападки на вътрешния министър Цветанов срещу съдебната система и лично срещу вас. Накрая приехте текст без всякаква конкретика. Това ли е защитата на независимостта, която обещахте, преди да ви изберат?

- Личното ми мнение е, че текстът, който бе приет, не дава ефективна защита на независимостта на съдебната власт. Но ако трябва балансирано да гледаме, хубаво е, че я има, защото в предишния ВСС, с изключение на един или два случая, изобщо не се реагираше. Но декларацията трябваше да е по-конкретна и дава оценка на ситуацията.

- Т.е. вътре трябваше да присъства името на Цветанов, така ли?

- Така или иначе, за да бъде ефективна защитата, трябва да има конкретна и точна реакция срещу конкретното посегателство върху съдебната независимост, а не по принцип и изобщо.

- Трябваше ли съдия Венета Марковска да си отиде в пенсия с 20 заплати, гласувани от ВСС, или трябваше да бъде разследвана за конфликт на интереси от съвета?

- Реакцията на ВСС по този казус, който без преувеличение разтърси всички институции в държавата, може би не бе съвсем своевременна. Изнесоха се факти в пресата за конкретно поведение на съдия Марковска, което може да бъде разгледано от гледна точка на Кодекса за етично поведение на магистратите. Да, етичната комисия се самосезира, но бързината, с която се развиха събитията, не позволи тази проверка да приключи или най-малкото да прерасне в дисциплинарно производство. Според мен трябваше да има такова, което да провери верни ли са или не изнесените твърдения и това беше в интерес на съдебната система като цяло. Независимо че за такова производство е късно, ВСС все още има ход да провери фактите, които касаят дейността на Върховния административен съд, ако щете, на прокуратурата във връзка с това да се водят дела срещу неизвестен извършител, засягащи магистрати, неясно и необосновано дълго и да бъдат вадени в определени моменти. В този смисъл ВСС все още може да заеме позиция по тревожните факти, които се изнесоха.

- Смятате ли, че ВСС ще се възползва от тази възможност?

- Надявам се да го направи. Аз го предложих, имаше такова предложение и от съсловните организации.

- Как ви се стори ролята на прокуратурата в този скандал? Поне една седмица изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов повтаряше, че няма да се занимава с него, а в крайна сметка той го реши.

- Ако бъде назначена проверка на ВСС, тази роля ще може по-ясно да се установи. Но смущаващ е фактът, който споменавате. При наказателното производство, което се е водело срещу неизвестен извършител от 2011 г., т.е. почти две години, не бе известно информация за него да е постъпила в Народното събрание, да се е занимавала с нея правната комисия, дори впоследствие, в течение на скандала, не бе ясно, че има такава информация. Едва в деня на встъпването съдиите в Конституционния съд тя бе оповестена, което поставя много въпроси, на които трябва да се отговори, защото те витаят не само около този случай, а по принцип. Въпрос за това може ли да бъде използвана прокуратурата и делата като средство за натиск, сплашване и държане в зависимост, което е много опасно.

- Друг въпрос относно актуалните действия на прокуратурата. По делото за пране на пари от програма "САПАРД", по което вие бяхте съдия, Апелативната прокуратура оттегли протеста срещу двамата основни обвиняеми - Марио Николов и Людмил Стойков. Странно, при условие че за другите обвиняеми, за които се смята, че са имали второстепенна роля, не бе направено. Струва ли ви се логично подобно действие?

- Към момента е непрофесионално да коментирам действията на прокурора. Аз съм съдия докладчик по това дело, освен това съм член на ВСС, а доколкото разбрах, ще се инициира дисциплинарно производство срещу въпросния прокурор. И не е редно да давам оценки, най-малкото никой от нас не е чел неговото възражение към протеста.

- Ще задам въпроса така - ако прокуратурата коригира грешките, които вие посочихте в мотивите си, може ли да се прогнозира, че това дело ще има различен край?

- Да, хипотетично е възможно, не го изключвам. Но зависи от бъдещи решения - на Върховния касационен съд, на по-долните съдилища - които ние не можем да прогнозираме.





9
3595
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
29 Ноември 2012 20:41
Шеметната кариера на този момък е доста по-смущаваща от собственото му име.
29 Ноември 2012 22:10
А най-смущаващо е, че е трън в петата на Цветанов и ятото калинки, нали така!?
29 Ноември 2012 22:31



"Венета Марковска трябваше да бъде разследвана от ВСС, смята бившият съдия Калин Калпакчиев"


Те стават умни когато станат бивши.
30 Ноември 2012 00:43
Не виждам нищо шеметно след десет години като съдия в районен съд да те назначат в апелативен съд. Както няма и нищо шеметно съдия със 17-годишен стаж да влезе във ВСС. Впрочем вече е бивш е именно защото е избран във ВСС. Шеметна може да се нарече кариерата на приятелката на Цецко - Владимира Янева с 9 годишен стаж като съдия, от който половината е отпуск по майчинство да стане председател на СГС.
30 Ноември 2012 00:49
А, сега видях че е завършил СУ "Климент Охридски", а не милиционерската школа в Симеоново. Това си е сериозен минус, но какво да се прави - толкова са му били възможностите.
30 Ноември 2012 01:54
Weed361

Този явно е пич, премерен изказ, леко хвърляне на бодилчета по тъпачетата и дистанция от гьонсуратя.
Дай мандат на цецо и след 2-3 години в съдебната система свестни ще останат 15-20 несменяеми...

30 Ноември 2012 11:09
Адмирирам позиците на съдия Калпакчиев. Не е от плашливите.Очевидно със самостоятелно мислене на база конкретните факти. Интервюто в частта за актуалния казус В.М.говори за същото.Трън в очите на калинките. Главно на шефа на ВАС Колев,който наистина шеметно се издигна след "копи пейст" на прокурорски твърдения,изобличени в мотивите на Калпакчиев по делото "САПАРД". Цяла Европа разбра хала на съдебната ни система.
30 Ноември 2012 15:47
Авакуме, а не са ли бивши именно защото са прекалено умни???
30 Ноември 2012 20:10
Една аргументирана и почтенна позиция!Безпокои ме само едно,че в нея има нотки на страх и не изключвам възможността след време авторът да каже,че грешно сме го разбраъли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД