:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

А вие бихте ли пратили 4-годишното си дете на училище?

Един възможен отговор от личен опит: не, благодаря
Снимка: БГНЕС
Дали пък да не платя глобата и да не пусна дъщеря ми на задължителната предучилищна? Не искам да ми налагат детето ми да общува само с връстници и една изнервена педагожка. И това да бъде смятано за социализация.
В най-новото ни законотворчество никак не са рядкост нормите, които слагат каруцата пред коня. Една от най-изпреварващите добичето е решението за задължителна предучилищна подготовка от 4-годишна възраст, което влиза ефективно в сила от 2016 г. В превод? Бебетата, родени току-що, вече са включени в системата - честито на печелившите.

Като майка на дете, което е на 4 в момента, мога, от една страна, да се радвам, че съм изпреварила с няколко години хода на герберските законодателни напъни; детето е нормално развито за възрастта си, притежава обичайните за нея знания и умения, но изобщо не е готово за ходене на училище. Така, от ежедневни наблюдения.



От друга страна, и аз съм пред дилема,



понеже дъщеря ми е част от втория по големина годишен брой родени деца в България след 1992 г. (2008-а; повече са само през 2009-а) и подлежи на предучилищна подготовка от 5-годишна възраст според бетаверсията на същия закон. В нейния конкретен случай от 4 г. 11 месеца.

2007-2009 са и наборите, ощетени в най-голяма степен от недостига на места в детски градини и ясли. За да ги вкара в обора на задължителната образователна степен, предшестваща първи клас, държавата измъдри следното: ще ходят в класните стаи! Европейска повеля какво да се прави; и другаде началното обучение започвало от тъй ранна възраст. Ама това, национални особености, приемственост, ресурс за прилагането на закона - дреболии.

Нека все пак да разгледаме възможностите, които се предоставят на българските родители. Децата им, имали спорното щастие да посещават държавна детска градина (има кусури, но поне е субсидирана), са освободени от това усложнение. Те получават документ за завършена степен от ОДЗ-то си. Същото важи и за частните заведения, които преподават по програмата и са лицензирани от МОМН. За всички останали: отглеждани у дома; посещаващи родителски кооперативи; посещаващи детски градини с алтернативни форми на обучение; посещаващи почасови и полудневни форми, единственото законосъобразно решение е да нарамят раничките и да тръгнат към школото. Сега от 5, скоро и от 4 г. От Министерството на образованието и Дирекция "Образование" към Столична община се тупат в гърдите, че са осигурили в училищата условия, близки до тези в детските градини - с легълца, специална храна в стола и т.н.

Само че това не е съвсем сигурно. Един случаен пример: предучилищната на близкото СОУ, в центъра на София, е в сутерен срещу училището. Започна работа "пробно" в средата на миналата учебна година, а се сдоби с легла преди няколко седмици, в края на октомври т.г. Те заеха бившата стая за игра на децата, които учат там. Обучава ги симпатичен, току-що завършил педагогика младеж, не му е лесно с двайсетина хлапета и цялата бумащина, съпровождаща работата на учителя днес.

Също - не всяко школо разкрива предучилищна група, т.е. може да ви се наложи пак да водите детето през два квартала. Освен това, докладват майки на малко по-големи деца, някои от групите в училищата за момента са смесени - 5 и 6-годишни карат по една програма; като завърши детето годината, "можете да повторите, да го оставите вкъщи или да го запишете на училище на 6". Защо всичките тези излишни движения? Още един любопитен факт: влезе ли в предучилищната степен, детето има право само на 3 дни - за цялата година - отсъствия по семейни причини. (Тук не се броят болничните.) Понеже ще изпусне ценен учебен материал ли, що ли?

След като тази есен санкциите за 5-годишни, които не ходят на предучилищна, бяха отменени поради невъзможност на общините да осигурят условия, отговарящи на регламента, много бих искала да разбера как ще е догодина. Когато евентуално ще имаме нова администрация, понеже изборите ей ги къде са.

Как ще ми бъде събрана глобата, ако реша да запиша детето си в училище не на 5 ненавършени, а година по-късно? Защо пък да не я заплатя, ако



това ще му осигури още малко безгрижни игри извън системата



Подлежа ли на някаква реална санкция извън финансовата - например да хлопнат вратата на училището под носа ни, когато дойде време за първи клас? И в крайна сметка кога последно законотворците са стъпвали в тоалетната на квартално държавно училище?

Във времена на дефицит е логично алтернативите, които намаляват недостига, да бъдат толерирани. Само че е точно обратното - на практика те се обявяват извън закона. Сякаш детето няма да научи буквите, ако не е под грижите на МОМН. А какво, ако вече ги знае? И къде е правото на родителя - пълнолетен и с глава на раменете, да избира за децата си? Когато аз бях контингент на МОН, в едни недотам демократични времена беше абсолютен прерогатив на родителя какво ще прави отрочето му до 7-годишна възраст. Така аз, ходилата на детска градина, седях на един чин с дете, нестъпвало никога в институция, и бяхме приятелки без особена разлика в социалните ни умения. Тези, които четяхме романи, бяхме обучавани редом с такива, които не знаеха дори буквите на собственото си име - крайният резултат, поне от началната степен, бе приемлив и за двете групи.

Бият на кухо обясненията, че ранното обхващане в образователната система адресира малцинствата, които често не знаели националния език, влизайки в първия учебен час.



Ами, те и да знаят, рядко се задържат в класната стая



Със сигурност са необходими специфични мерки, които да осигурят оставане на 7, 8, 10-годишните в клас, транспорт за децата от отдалечени общини и т.н. Но представяте ли си как през 2016-а футуристични представители на МОМН ходят и глобяват родителите на 4-годишните ромчета, които не посещават предучилищна? Не?

И всичко това за София, където липсата на места в забавачките е постоянно отворена тема. Не искам да помислям как стоят нещата с предучилищната база в средищните училища в селата например. И там ли си имат легла и детски тоалетни, както ни уверяват образователните чиновници?

Какво е решението? Не е зле да се регламентират и алтернативи на Големия брат. Дори домашното образование не е непременно по-черно от дявола - поне така смятат в много държави, които ни служат за пример. Съвсем лаишко е и предположението ми, че едно по-кратко - например 10-годишно - качествено средно образование е за предпочитане пред 14 години губене на време и замеряне с хартиени топчета. Особено ако след тези 14 диплома получават хора, които не знаят дори правописа, както е все по-масово напоследък. Но вместо да става по-гъвкава, образователната ни система е все по-твърдоглаво неадекватна.

Всъщност не се хващайте за обещаните легла, повечето 5-годишни могат да минат отлично и без следобеден сън. Но определено не им е добре без общуване със семейството, обстановка домашна или близка до домашната, много игри навън и игри изобщо, трупане на знания извън парадигмата на учебника - училището на живота е най-добро за тази възраст (че и за други), контакти с хора от различни възрастови групи, а не само с връстници и една изнервена педагожка. Всичко това, разбира се, е в сферата на идеалното. И все пак: ако ви се наложи, бихте ли пратили 4-годишните си деца в училищата ни, каквито са сега?

Снимка: БГНЕС
Освен дълбоко грешното мислене на просветните чиновници, че родителите нямат право на избор как да се обучават децата им, кога някой от въпросните администратори за последно е влизал в училищна тоалетна? На снимката - преди 2 години на 19 ноември по случай Световният ден на тоалетната ученици от цялата страна клекнаха символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни.
62
6326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
29 Ноември 2012 19:40
Материална база? Стаи? Условия? Средства? Съчетаване на деца от 4 до 18 години?
Изобщо - патката Дамянова ненапразно е руса...
-------------------------
Блогът на Генек

29 Ноември 2012 20:28
(
има кусури, но поне е субсидирана),

Е,тва е. Заради 50-100 лвл на месец далавера българите се редят по нощите на опашки, водят децата си на градини и ги оставят в ръцете на лелки и каки.
Всякакви субсидии, детски и прочие трябва да се премахнат и ако държавата все пак иска да облекчава семействата с деца да въведе подходящи данъчни облекчения. Защо ако някой работи за 1000лв на месеца държавата му прибира от тях 100 и връща 70 ако има две деца?
А този който си прави сметката да се изхранва с детските помощи и се почесва зад врата и лежи на една кълка, просто няма да получава нищо.
По този начин ще се балансира и раждането и отглеждането на деца в различните слоеве на обществото, щом далаверата да се храним от децата си изчезне за определени слоеве от населението.
29 Ноември 2012 20:31
Пускайте ги на училище и преди да ги направим. С тестове, дали могат да стигнат до яйцеклетката...
29 Ноември 2012 20:36
Пускайте ги на училище и преди да ги направим. С тестове, дали могат да стигнат до яйцеклетката...

Ще го направят, ако могат...
29 Ноември 2012 20:53
Матрицата!
29 Ноември 2012 21:40
Нова идея на образователното министерство предвижда и тригодишните деца от детските градини да полагат изпити, съобщи bTV. Целта е специален тест да предотвратява евентуални проблеми в бъдещото обучение. Какво ще представлява препитването все още не е ясно.
Ще стигнат и до неродените - само им дайте още едно мандатче . Браво , герберасти
29 Ноември 2012 21:41
Забравих линк към цитата http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1654990
29 Ноември 2012 22:03
Не, нали режем ленти на детски градини ...тях кава ще ги правим, пак ли ще си преватизират?А недодялана де...
29 Ноември 2012 22:22
Безмозъчната герберастия, май взе да го раздава твърде футуристично!
Дет се казва - 'сичкото яйце в чорбата, и айде в Банката!
И от там хомункулуси по партиден номер и модел - кеф ти герберасти, кеф ти овчари или картофопроизводители...
Е, от време на време и по някой Цецоу.
29 Ноември 2012 23:34
Как го беше казал някой: най-лошото на социализма е това, което идва след него....Комунизмът идва баш сега. Горкият Оруел, колко му е била бедна фантазията...
29 Ноември 2012 23:59
Спокойно! Няма да са готови не през 2016, ами и през 2026-та.
Иначе в други страни и народи, например в нашето канадско село, има "училище" за три- и четиригодишните. Прекрасна програма с игри, малко "спорт" и много спокойствие. Има незадължителни креватчета - детето може да слуша как учителката разказва приказка или само да си довлече "дюшека" и спалния чувал и да се просне да спи по средата на занятието, щом се чувства уморено. Главното правило е "не по-малко от пет гушкания на ден, няма горна граница!" В един град, където голяма част от родителите работят по на две работи да вържат края, и детски градини по 25 долара на ден - тази програма е спасение. Не съм чула за тестове обаче. Ако детето има проблеми, те се адресират от тренирана социална леля, с подходящо медицинско или друго образование. Детето е на топло, сухо, чисто, нахранено е с прясна и здравословна храна поне през по-голямата част от денонощието. Берекят версин!
30 Ноември 2012 09:21
Иначе в други страни и народи, например в нашето канадско село, има "училище" за три- и четиригодишните.

Добре, похвали се. У нашто село пък има една градина дето таквоци ги носят на конче.
Поне по пет пъти на ден.
Има и опция да играят на "люююш" за ръчичките, ама трябва да се плати допълнително за мамичките.
Тук не става въпрос какво има или няма някъде по света.
Става въпрос, че тия тиквеници искат това да го правят задлъжително завсички. И който не си даде детенцето - глоба и порицание пред обществото.
Ясно е, че това няма как да стане, но искаме имената на тия дето са го предложили и застават зад него.
Обичайните заподозрени са т.н. "бизнесмени" в образователние бизнес, които не от вчера обсаждат и полагата на дивашки лобистки натиск МОН да ги допусне да цицат от фондовете на общественото образование. Скъсват се от яд, че не могат да се урдеят като докторите.
30 Ноември 2012 09:30
Вчера го дъвкахме и днес да кажа : децата до 7години са деца и за тях най-важното са игрите !
Няма сила (та даже и тя герберастка) ,която да ме принуди да пусна детето си на разни тестове и пердучилищни занятия щото ТЕ така са решили !
Детето ходи на градина ,когато е болно си е в къщи и при всяка възможност да го гледа баба пак си е в къщи ,то има нужда от игра ,а и не мисля ,че която и да е лелка от ДГ може да му даде необходимото възпитание по-добре от семейството , така че на мен лично ми все тая какво законче ще си гласува ГЕРп аз ще си преценя кое е най-добро за детето ми НЕ някой друг да преценява вместо мен !
30 Ноември 2012 09:35
Шако
30 Ноември 2012 09:21
Отново с удоволствие вдигам палец . Как иначе такава посредствена пасмина ще се уреди с много пари?
Ето част от писанията на metamorph от предната статия по въпроса:
Струва ми се не само аз съм пристрастен... Може би не съм се изразил правилно. Безотговорни в смисъл на неполагащи адекватни грижи , игнориращи, пренебрегващи нуждите и потребностите на децата си, възпрепятсващи развитието на техния потенциал . В тези случаи обучението в детска градина би имало за цел да компенсира пропуснати/нереализирани възможности(в случая значими близки могат да бъдат грижовни и предизвикващи позитивни емоции възпитателки или учителки). За родители , които полагат необходимите грижи за децата си детската градина ще подпомага и допълва/надгражда постигнатото вкъщи
Човеци с такава "логика" се мъчат да ни поучават как да гледаме и учим децата си. От изказа му излиза, че децата на грижовните родители ще надграждат знанията си като наблюдават обучението и грижите за децата от семейства с "неадекватни грижи" за тях. А обикновено напредналите се отделят от по-ненапреднали навсякъде. И като стане задължително посещението в градините, ще трябва да плащаме, за да не ги посещават децата! Или както е решила госпожата тук Сдружение на майката на Вяра Петрова е спечелило над 700 000 лв. да обучава хотелски персонал в разгара на летния сезон. Взела парите, които уж се полагат на безработните. Е, не тя, а майка й.

30 Ноември 2012 09:39
Няма по-опасна комбинация от работлив глупак, като серготеп и патката дамянова (с малки букви... и двамата).
30 Ноември 2012 09:39
Сдружение на майката на Вяра Петрова е спечелило над 700 000 лв. да обучава хотелски персонал в разгара на летния сезон.


Забележи обаче, че същият този персонал точно в разгара на сезона е бил на 4-часов работен ден
Иначе съвсем ще лъсне, че няма кога да ги обучават...
А инспекциите по труда се претрепаха да проверяват точно туристическите обекти и заведения през лятото, защото най-масово там се нарушавали разпоредбите и хората официално работели на 4 часа, а в действителност - на 8 и повече...За въпросните обекти очевидно такова нарушение не е установено...
30 Ноември 2012 09:48
значи единственото дразнещо в цялата тая дандания е задължителния елемент. Това е тиквашко и идиотско.
Обаче да ми разправят, че имало нужда от игра, пък щяло да седи с баба си всеки ден. Вие на това игра ли му викате?Пренасям се примерно преди сто и кусур години, в Алековото общество, и виждам тълпи от деца играещи в къщи с бабите си? Стига, това е несериозно.
Племенник ами е на три години почти и си умира да ходи в градината. Защото там има деца, с които си играе. В къщи с майка си издивява, иска си контакта със себеподобни. С баба си да седи у тях и да си играе може да проработи ден-два. Детски площадки? Повечето са под всякаква критика, и в тях освен да хванеш кушечка или котешка тения ровейки се в пясъчника, едва ли може да ти се случи нещо добро. Има и хубави, но са малко и са препълнени. И добре, площадки, ама иде зима.
А че трябва да се строят детски градини, трябва, че трябва да се дават повече пари за образование, трябва. Но е по-лесно да се дават на полицията,явно
Пак ще повторя, единствения дразнещ елемент в тая истерия е задължителността. Подозирам, че наистина е насочен срещи ромското население, но пък наистина ми се иска да видя как ще хукнат да ги глобяват. Хеле пък 2016, точно преди следващите избори
30 Ноември 2012 09:58
heelic30 Ноември 2012 09:48

И защо реши ,че едно дете на 4 години не може да се забавлява с баба си да кажем две седмици ?
Нима бабата не е човек и не разбира от нищо?
Нима бабата няма да научи малчугана на повече песни и стихчета от която и да е детска градина ?
Нима бабата няма да угоди на детето по-всякакъв възможен начин ?
Или в градината ще сготвят по-вкусно и по-полезно от бабата ?

Я малко се стегни и помисли над тези неща !
Тест за 3-4годишни деца от психолози и педагози това звучи ли ти нормално ???
Моля ви слезте на планетата Земя !
30 Ноември 2012 10:01
Децата в невръстна възраст имат нужда най-вече от любов, за да станат човеци.
Тезата, че сега можели да играят пък преди не е уникално глупава. Още пещерния човек е играел. Има и философска теория - "играещията човек".
В това, че някой си формирал мнението от какво се нуждаят децата от наблюдения върху племенниците си няма нищо лошо, стига подобен екземпляр да не работи в МОН и се занимава с определяне не политики по този въпрос на цялото общество.
30 Ноември 2012 10:10
Шако
30 Ноември 2012 10:01,
Радетелката за "обучения" в детски градини и т. н. обществени заведения ще ми обясни ли този "феномен"? Има деца, които не мечтаят за играчки. И Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им сам, защото той може да донесе играчки, но не и грижа, любов, семейство. Защо мотото в кампанията на Уницеф съдържа "семейство"? Защо е тъй важно то за всички и още повече за децата? Нима от образована баба и дядо децата ще научат по-малко и ще го схванат по-трудно, отколкото... ? Или точно от това се боят такива сътрудници и служители на министерството на образованието? И май точно затова трябва да се боим на свой ред от образованието на сътрудниците и служителите на министерството.
30 Ноември 2012 10:28
Или точно от това се боят такива сътрудници и служители на министерството на образованието?

Няма никва световна конспирация тука. Искат да го пробутат да стане задължинелно, дъжавата като не може да подсигури достатъчно места и учители веднага ще се "спасителтие" да решат "проблема", стига да им се предостави достъп до фондовете.
30 Ноември 2012 10:32
И все пак: ако ви се наложи, бихте ли пратили 4-годишните си деца в училищата ни, каквито са сега?


Не! Четири годишното дете НЯМА МЯСТО в училище. Колкото и да ги пазят, каквото и да ги правят, все ще имат сблъсък с горните класове. Четири годишното дете трябва да ходи на градина, или в кооператив (който бил забранен!?!) или нещо от сорта, но в никакъв случай на училище. Детето има нужда от любов, от семейството си, от игра с други деца, по градинките и т.н. Не напразно съществува лафа "Липсват му първите 7 години". С вкарването на децата където не им е мястото толкова рано, ще се получи точно това. Трудно ми е да си представя моя фъстък след една година и половина да го пратя на училище. И да, ще си платя глобата, ще им тегля една майна, и ще продължа напред. Освен ако междувременно не съм избрал опцията Терминал 1 или 2...
30 Ноември 2012 10:33
Авторката,
спорното щастие
го имат всички родители извън столицата, часни забавачки има само там и в няколко по-големи града.

А така четейки днес и вчера-ми изникват някои въпроси:
1. Къде е казано, че предучилищна група трябва да се "подвизава" в начално училище. Мисля си, че трябва да се намират/и са в детските градини.
2. Къде е казано, че обучението на децата на 4 и на 5 г. ще е като на петокласник??? Какви тестове, к'ви пет лева. Това са деца, те и сега са по учебни програми(писах вчера-даже и в яслите) чрез игри учат математика, природа, рисуване, физическо---ето ви учебни предмети. Няма оценки, всичко е под формата на игра.
3. Тез "изнервени педагози" са доста добри професионалисти. Само си представете-вие в къщи трудно се справяте с едно, две деца-те се занимават с по 20, ежедневно. Моля имайте малко уважение към тез хора, работят за мизерно заплащане, а се грижат за деца та ни.

За да не ме разберете погрешно-наистина е простотия задължителното предучилищно обучение. То и сега си го има, но не е задължително и не се нарича така.
От медицинска гледна точка пък, децата под 5 годишна възраст имат несъвършена имунна система и боледуват може би 50% повече от навършилите 5г. Това значи, че всеки месец ще отсъстват поне по две седмици(едно дете 2-5г боледува средно по 5, 6 пъти през зимния период, т.е. всеки месец) и какво? Ще повтарят ли?

И така.
30 Ноември 2012 10:48
Работата е ясна: който иска, да си праща детето в тази или онази градина или ясла. Но защо това да е задължителна мярка?
30 Ноември 2012 10:49
havamal30 Ноември 2012 10:33

Незнам къде са тез добри професионалисти в детските градини ?
Дъщеря ми когато е с бабата за две седмици научава повече песни и стихчета отколкото за цяла година в градината - това е пример за "професионализма" на лелките в градините. За мизерните заплати аз или другите родители сме виновни ?

Под професионализъм, ако разбираш дресировка на децата със свирка ,за да мълчат като в казармата аз мисля ,че лелките в градините са за психо-тест !

Още примери да ти давм ли ?
30 Ноември 2012 10:54
F666,
никой не отрича ролята на бабите. Ама ти сам го казваш - за 2 седмици. Детето има нужда от игра със себеподобни. Ролята на бабата, на майката, на бащата никой не ги отрича.
Както казах, в цялата тая дандания не приемам елемента задължителност. Нито формулировката "училище" и напъхването им в училищната сграда.
Но задължителна детска градина подкрепям с двете ръце. Със задължителните елементи на игра, учебни елементи в някакъв порядък и т.н.
И някак си не мога да приема тезата, че бабата знаела повече стихчета и песнички от детската учителка, на която това и е работата (ако детската учителка си е на мястото де). Та някои баби в днешно време знаят повече реплики от турските сериали, отколкото стихчета и песнички
30 Ноември 2012 10:54
"Децата в невръстна възраст имат нужда най-вече от любов, за да станат човеци."

Шако, за всичките постинги по темата, а за горния цитат още един път:

Аз като горд татко на почти 3-годишен малчуган, мога да кажа, че най-хубавия момент през деня е когато се прибера от работа и синчето тича усмихнато да ме гушне. После си играем с него, разбира се. Не бих го пуснал не на 4 години, ами и на 6 даже. И какви са тия политици и чиновници, дето ще ми се бъркат как да го възпитавам и как да реша на колко години и къде да го уча. Сигурно пак има някоя европейска програма, по която трябва да изпълним един куп критерии и да получим финансиране та затуй са много активни.
30 Ноември 2012 10:58
Да, бих го пратил. Похвална инициатива, стъпка в положителна посока. Така е в цивилизованите страни, от "първия свят", където живея.
У дома си 90% ще научават само простотии и идиотизми.
30 Ноември 2012 10:59
Та някои баби в днешно време знаят повече реплики от турските сериали, отколкото стихчета и песнички.


Е повярвай ми,че ако е с малчугана по цял ден и нощ няма да има време да седне пред телевизора,камоли да гледа турските бози.
30 Ноември 2012 11:01
Та някои баби в днешно време знаят повече реплики от турските сериали, отколкото стихчета и песнички

От частното към общото, нали? Или в случая върши работа.

У дома си 90% ще научават само простотии и идиотизми.
Личи си по изказващия се.
30 Ноември 2012 11:02
Дежурния ФЕНОМЕН вече излезе на амбразурата, да се готвят Лилето и останалите защитници на Божествената вяра, а именно ТОЙ !

30 Ноември 2012 11:06
От частното към общото, нали? Или в случая върши работа.

ами то в случая, това което казвам е общото, а не частното.
Ако детето ми ходи на градина, то едва ли ще загуби контакта си с мен, с майка си, с бабите си, с останалите си роднини, защото не 24/7 на градина все пак.
Но ако не ходи, то е доста по-голяма вероятността да са му намалели контактите със себеподобни.
Ако искам да го науча на песнички и стихчета, ще го науча и през малкото време, което имам с него.
Ако не искам или съм с ограничени умствени възможности, цял ден да седи при мене, все тая
30 Ноември 2012 11:15
Ако не искам или съм с ограничени умствени възможности, цял ден да седи при мене, все тая

Е, за Вашите умствени възможности Вие си знаете! Но не ги натрапвайте! Щото и един Пал Ердьош, а и не само той, е бил възпитаван и обучаван в къщи. Да даде бог на всички като неговите умствени възможности!
30 Ноември 2012 11:15
F666,
-Не знам къде си си давал детето, но ако е така - смени детското заведение.
-Професионалисти, казах-защото са ми такива впечатленията от тези които съм срещал.
-А това:
дресировка на децата със свирка
....малко прекалено ми се струва.. Наистина има малко "вкарване на всички в матрицата" ама чак пък дресура..
Поне в наше "село" не съм чул за подобно.
-Лелките: помагат-оправят легла, сервират храна, трият дупета. Освен тях има педагози-те основно се занимават с...възпитанието..

-До шестата си година съм "отглеждан" от баба и дядо. И нямам нищо против.....

Цитирам себе си:
За да не ме разберете погрешно-наистина е простотия задължителното предучилищно обучение


30 Ноември 2012 11:18
Личи си по изказващия се.

Не си личи. По-скоро неграмотните не могат да го схванат.
30 Ноември 2012 11:24
В возрасте 10 лет Ирен начала заниматься в кооперативной школе, организованной матерью и несколькими её коллегами, в том числе физиками Полем Ланжевеном и Жаном Перреном, которые также преподавали в этой школе.
Натисни тук

Малко повече за "кооператива" - училището на Пол Ланжевен. Натисни тук
30 Ноември 2012 11:25
Значи за ясли и детски градини - бой, връзки, вой до Бога. За училища после - тоже.
Аз изкарах детска градина 4 години, макар че баба ми не е работила никога и беше домакиня на къщата в истинския смисъл на думата. На следващата година тръгнах на училище. Къде е проблема тука, това, че ГЕРБ е на власт начело с великия Бате Бойко?
30 Ноември 2012 11:57
havamal 30 Ноември 2012 10:33

3. Тез "изнервени педагози" са доста добри професионалисти. Само си представете-вие в къщи трудно се справяте с едно, две деца-те се занимават с по 20, ежедневно. Моля имайте малко уважение към тез хора, работят за мизерно заплащане, а се грижат за деца та ни.



Това са глупости. Работя с хора с групи от 2 до 50 човека и категорично мога да я заявя, че сам човек е неефективен в група с повече от 5-6 човека. При все, че моите групи са от 20-50 годишни. Тук квалификацията не играе - всеки човек има индивидуални нужди и по индивидуален начин заучава и възпроизвежда информация. В група от 7-8-10 човека тези лични характеристики спират да имат значение и е нужно да се слагат под общ знаменател. Особено пък с малки деца, които не могат да се концентрират.

Има го и това, че педагокиката е призвание и не се учи. Или я имаш или не. Ако я имаш, може да я усъвършенстваш. А педагогика често записват хора, неприети в други специалности и бутащи за заветното "вишу". Така че шансът да се попадне да невротизирани и неадекватни "възпитатели", които са там, защото не могат да си намерят друга работа е всъщност доста голям.
30 Ноември 2012 12:31
Така е в цивилизованите страни, от "първия свят", където живея.

Съжалявам, ама наистина не ни интересува в кой свят си мислите, че живеете.
30 Ноември 2012 12:53
Цивилизованият свят за "феномена" се изразява от сградата на МВР до школата на Симеоновско шосе.
Не се хабете да говорите с него той е обикновен прост бот или с други думи казано дежурния фатмак днес.
30 Ноември 2012 13:15
Fenomen, за разлика от Вас аз тръгнах направо на предучилищна на 6 годишна възраст и съм благодарен на родителите ми, че не съм посещавал детска градина. Става въпрос за края на 80те години, когато имаше достатъчно детски градини.
Проблемът не е във възможността да се посещава такова заведение на 4 годишна възраст, а в задължителния характер на подобна наредба/закон.
30 Ноември 2012 14:26
galio,
сам човек е неефективен в група с повече от 5-6 човека
със сигурност е така.
Аз казвам каквото виждам и както е по детските градини: един педагог+ една лелка-това е, по някое врвме през деня се засичат с другата смяна.....да речем всичките са заедно между 11 и 15..
Глупост или не-така е в действителност.
Но като се замисля малко: от първи до дванадесети клас всички класове са с 20-30деца????!!
А във висшите училища на лекция присъстват понякога и над 120 студента.


30 Ноември 2012 14:35
Интересно ми е защо всички, включително и авторката, се правят, че не се сещат каква е причината за тези задължителни детски градини. Че има деца от определени групи, които на 7 години не знаят български език, нямат хигиенни навици и социално са на ниво диви животни. И ако влязат в училище така, нямат никакъв шанс да научат нещо и да се социализират. Обаче заради пуста толерантност и мултикултурализъм няма как само те да бъдат задължени да посещават предучилищна подготовка и се въвежда задължение за всички деца.
30 Ноември 2012 14:43
читатель 30 Ноември 2012 09:35
Шако
30 Ноември 2012 09:21
Отново с удоволствие вдигам палец . Как иначе такава посредствена пасмина ще се уреди с много пари?
Ето част от писанията на metamorph от предната статия по въпроса:
Струва ми се не само аз съм пристрастен... Може би не съм се изразил правилно. Безотговорни в смисъл на неполагащи адекватни грижи , игнориращи, пренебрегващи нуждите и потребностите на децата си, възпрепятсващи развитието на техния потенциал . В тези случаи обучението в детска градина би имало за цел да компенсира пропуснати/нереализирани възможности(в случая значими близки могат да бъдат грижовни и предизвикващи позитивни емоции възпитателки или учителки). За родители , които полагат необходимите грижи за децата си детската градина ще подпомага и допълва/надгражда постигнатото вкъщи
Човеци с такава "логика" се мъчат да ни поучават как да гледаме и учим децата си. От изказа му излиза, че децата на грижовните родители ще надграждат знанията си като наблюдават обучението и грижите за децата от семейства с "неадекватни грижи" за тях. А обикновено напредналите се отделят от по-ненапреднали навсякъде. И като стане задължително посещението в градините, ще трябва да плащаме, за да не ги посещават децата!


Това ми е последният отговор по темата, защото явно емоциите са много, публикуваните мнения не се оценяват обективно и в цялост, а се вадят части за да се тълкуват твърде изопачено в подкрепа на твърде субективни позиции...
Идеята на обучението е да подпомага развитието на децата - както на ощетените в някакво отношение по различни причини, така и на другите... От никъде не следва сформиране на групите за обучение да бъде подчинено на логиката едните да наблюдават как обучават другите(макар, че опит може да се трупа и чрез наблюдение и съпреживяване и подпомагане другите да научат нещо...) Както са писали и други хора тук, има добре работещи модели в страни, които считаме за развити и доволни родители ползващи подобни услуги... Разбира се , не трябва да се привнася без адаптиране чуждия опит, а и следва да се осигурят допълнителни ресурси за осъществяване на ползотворно обучение , което в ранна възраст включва преди всичко игри...
Облягането на спомените отпреди 20/30/40 и повече години и работещите тогава начини за предаване на обществения опит засягат отдавна минало-бешело време с различни условия на средата в която сме живели... Сега живеем в тотално различна реалност(информационен и технологичен бум) налагащи повишени изисквания за справяне към индивидите. Трудно ми е да повярвам, че някоя баба, колкото и да е образована, би им отговорила адекватно ...
И пак да повторя - не става въпрос за задължително посещение в заведение , а за задължително и необходимо обучение и развитие на уменията и потенциала на децата от сравнително ранна възраст, извършвано по определени изисквания и от адекватни , подготвени и усъвършенстващи се в подготовката си хора(което не изключва родителите - стига да имат желание, ресурси и готовност да го сторят)...Просто за да имат повече възможности за справяне с все по-усложняващата се и натоварена среда - в която ще им се налага да се реализират в не много далечното бъдеще...
30 Ноември 2012 15:07
metamorph
30 Ноември 2012 14:43
А може ли скромно да попитаме, кое ви дава правото и сте убеден(а), че Вашето как трябва да си обучават и възпитават хората децата е правилно?
И още как ще гарантирате, че това е наистина за доброто на децата и родителите им?
Аргументите "така правят другите" в "развитите страни" са несъстоятелни, защото не във всички "развити" страни ранното посещение на училище или забавачка е задължително. По скоро са изключения.
А това ме наведжда, че сте най-обикновен (а) измамник (чка) пробутващи добре опаковани в празни и "учени" думи на обществото с някакъв користен интерес.
30 Ноември 2012 15:37
Шако
2012-11-30 15:07:31,
Отново мислим еднакво!

metamorph
2012-11-30 14:43:21
Едно време каките все ми купуваха "пъстра лъжа в кошничка". Звучеше много примамливо, но си беше... лъжа. Добре, че с годините човек разбира разликата между истина и лъжа!
30 Ноември 2012 15:44
Просто няма да допусна внуците ми да ходят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на детска градина. Когато моите бяха малки ходеха, защото нямаше кой да ги гледа у нас. оттогава са и най-горчивите ми спомени. Едната ми дъщеря започна да ми вика лельо Мамо - така си представяше нещата, заобиколена само от лелки. Болести, травми и какво ли още не! В никакъв случай задължително!!!
30 Ноември 2012 15:49
...Обаче заради пуста толерантност и мултикултурализъм няма как само те да бъдат задължени да посещават предучилищна подготовка и се въвежда задължение за всички деца.

И този ловък правителствен ход ще успее, да?
30 Ноември 2012 15:56
А чули ли сте разговор между деЦки педагоШки:

- Ох, много деца днес, изморих се...
- Еми, отваряме широко прозореца докато спят и утре ще са наполовина!
30 Ноември 2012 16:13
Manrico30 Ноември 2012 14:35

Може би за първи път ще се съглася с теб.
Но и ние ,като общество и най-вече като родители трябва да заявим в прав текст без заобикалки ,че щом определена група деца НЕМОГАТ да се социализират(според управляващите) и е нужно от по-ранна възраст децата да посещават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО детска градина нека това задължение да бъде САМО за тях !

Крайно време е да спрем да казваме на черното -бяло и нападките от рода "дискриминация" и тям подобни са крайно неоснователни.
Какво дискриминационно има в това ,че искаме и децата на ромите да са образовани чисти и социализирани?
Едно общество се крепи на правила ,които спазва ,защо тези правила да важат за едни и да не важат за други ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД